Keresés

Részletes keresés

djboriska Creative Commons License 2019.05.15 0 0 178738

A legmagasabb minôségre törekedô pörkölôk hûtött-klimatizált helységben(hûtôben) tartják a zöld kávét, de még így se garantált a zöldkávé öregedésének megállítása, de legalább lassul.

Tudomásom szerint még csak 1 ilyen pörkölô van Magyarországon. Talán hamarosan lesz több is.

A fagysztott zödkávéra még kevés a szisztematikus study, ráadásul dokumnetálva sincs, így a fagyaszott zöldkávét még nem nagyon (vagy nagyon kevesen alkalmazzák).

Előzmény: Freedom of mind (178737)
Freedom of mind Creative Commons License 2019.05.15 0 0 178737

Egy kérdésem volna, srácok. Van olyan pörkölő itthon akinél nem csak a pörkölés, de az alapanyag is mindig friss? Úgy értem, hogy beérkezés után ha nagyobb tételt vásárolnak egyszerre, azt mélyhűtőben tartják?

Azért kérdezem, mert már sokadszor tapasztalom, hogy ha veszek egy bizonyos kávét valahol és néhány hét vagy hónap után ugyanazt megveszem ugyanott, akkor már érezhetően gyengébb a minősége. Kisebbre kell őröljek - és az ízéből eltűnnek a kedvenc részek, az adott kávéra jellemző csodák. Hiába figyelem a szüreti időket az adott területre, ha a pörkölők megvesznek mondjuk 3 zsákkal, majd hónapokig abból őrölnek, addig meg kint áll a zsák az üzlet sarkában. :((((  Vagyonokért veszek kávékat és már finoman szólva is kezd tele lenni a tököm.

Freedom of mind Creative Commons License 2019.05.15 0 1 178736

"erős összefüggés lesz aközött, hogy mit tartasz jónak és aközött, hogy mekkora a szemcseméret szórása"

Ez így nem teljesen igaz. Ha ugyanis a propelleser darálókat és egyes őrlőknél tapasztalható több-kevesebb porolást leszámítjuk, erre amit írtál pont a lejjebb belinkelt ábrák cáfolnak rá. Lásd HG One mint legdurvább példa.

Előzmény: heted7 (178724)
Piedon02 Creative Commons License 2019.05.15 0 0 178735

Nagyon köszönöm!

Előzmény: ogrEicsab (178734)
ogrEicsab Creative Commons License 2019.05.14 0 0 178734

Írj Siminek. Simon Dávid simi.esp.28@gmail.com

Előzmény: Piedon02 (178733)
Piedon02 Creative Commons License 2019.05.14 0 0 178733

Sziasztok!

Szeretnék találni valakit, aki rendbe tudna rakni és beállítani egy La Scala Butterfly gépet. Nemrég került hozzám, még sosem volt e61-es gépem, úgyhogy kérdezni is szeretnék az illetőtől.

Tudtok ajánlani valakit?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Mylord3 Creative Commons License 2019.05.13 0 2 178732

Helyhiány miatt eladnám a lenti párost. Az ár legyen mondjuk, 29.000 Ft a gép+őrlő párosért. A KV-főzőt Simi korábban frankón átnézte, ahol kellett, javított, tisztított, alkatrészt cserélt. Zuglóban van a géppark. Talán megvannak még fotóim a gép belsejéről is vhol, csak elő kellene keresnem, ha kell vkinek, előkeresem azokat is.

  

Itt egy videó a KV gépről, ami olasz, elég ritka típus, rajtam kívül talán egy fórumtársunknak van még egy ilyen kisgépe. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=QJVmRwc47PQ

 

Bazs09 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 178731

Nincs K30 kés. Nincs kanál. Üdv a mátrixban! :)

Előzmény: kneissl (178728)
sangva Creative Commons License 2019.05.13 0 0 178730

Sziasztok!

Kihasználatlanság miatt eladóvá vált La Scala butterfly espressogépem és Mazzer Mini E örlőm. A gépek első tulajdonosa vagyok. Az örlőhöz adok plusszba egy új, gyári késpárt. Butterfly szűkítővel és fejhőmérővel felszerelt. Végig lágyított vízzel használva. Megtekintés Budapesten. Gép ára: 190eFt, örlő 165eFt. Vihető külön-külön és szettben is. Szett ár: 340eFt.  Érdeklődni: castor120401@gmail.com

levytee Creative Commons License 2019.05.13 0 0 178729

Nem kell elmagyarázni, nem hülye gyerek vagyok, Csak nem értek veled egyet, legalábbis a kezdeti hozzászólásaiddal. Próbáld meg elfogadni ezt!

Előzmény: heted7 (178724)
kneissl Creative Commons License 2019.05.12 -1 0 178728

Meg aztán a franc sem tudja, hogy van -e K30 kés.

Olyan van amit a K30 ba raknak, de hogy azt még mibe rakják..

 

https://www.alibaba.com/product-detail/Commercial-industrial-large-grinder-140mm-stainless_60800510048.html?spm=a2700.7724857.normalList.55.50995946qWhSYG

 

Xi'an Longhai Electronic Machinery Co., Ltd. neked is szállít, ha rendelsz legalább 200 párat.

Előzmény: Bazs09 (178727)
Bazs09 Creative Commons License 2019.05.11 0 0 178727

Csak arra akartam rávilágítani, hogy vannak érdemi különbségek az őrlők között, az már egy külön téma, hogy kinek mennyit ér meg. Szerintem a CM702 egy egészséges szint, illetve még egy felújított, kalibrált SJ racionális vétel, felettük már értelmét veszti az ár-érték arány.

A K30 amúgy tényleg rossz példa volt, nekem is egy HeyCafe 600-ba oltott K30 kés van. SJ-ba is belemegy, de presszóra ott nem igazán használható.

Előzmény: Nibiru (178723)
civicfanatic Creative Commons License 2019.05.10 0 0 178725

Bele lehet műteni a k30 kést másba is ;)

Előzmény: Nibiru (178723)
heted7 Creative Commons License 2019.05.10 -4 1 178724

Megpróbálom még egyszer elmagyarázni, kicsit másképp.

 

Természetesen mindenkinek más ízlik, ezzel nem lehet és nem is akarok vitatkozni. Van aki hat cukorral issza a Bravost, és neki az úgy jó, másnak egy jó olaszos pörkölés jön be, megint más meg azt is kiszagolja, ha Kenyéban tavalyelőtt kicsit többet esett az eső.

 

Viszont pusztán erre hivatkozva azt mondani, hogy nincs értelme bármit megérni, nagy butaság lenne. Próbálj úgy egy jó arabica presszót főzni, hogy nem méred a hőmérsékletet. Esélyed sincs. Sötétben tapogatóznál. Egyszer jó lesz, sokszor nem, és nem tudod, min múlott.

 

Ilyesmi van a darálóval is, azzal a különbséggel, hogy ha azt egyszer megvetted, akkor az olyan, amilyen. Mivel túl sok daráló nincs a piacon, megteheted persze, hogy végigkóstolod a velük készült italokat, és megveszed, amelyik neked tetszik. Csodák azonban nincsenek, erős összefüggés lesz aközött, hogy mit tartasz jónak és aközött, hogy mekkora a szemcseméret szórása. Oké, mondom, mivel kevés a daráló, megteheted, hogy íz alapján döntesz, bár azért nem minden darálót lesz alkalmad végigpróbálni. Pláne nem vakteszten. Ha pedig mások (vak)teszt eredményeire hivatkozol, akkor pont ott tartunk, hogy ízlések és pofonok, lehet, hogy neked más lenne a véleményed.

 

Másrészt ha például egy gyár új darálót fejleszt, akkor pontosan ezeket kell mérje, ha tudni akarja, mennyire jó a terméke. Te megvagy a mérési eredmények nélkül, de ez egy olyan fórum, ahol szeretnek az emberek a mélyére ásni a dolgoknak, megkeresni a miértekre a választ. Mert miért jobb egy Mazzer mint egy forgókésés őrlő? Ezért.

Előzmény: levytee (178715)
Nibiru Creative Commons License 2019.05.10 0 0 178723

"egy K30 késsel már egészen más dimenziók nyílnak meg"  Nyilván, meg egy EK43-mal és a többivel is.
No de milyen áron és milyen dimenziók? Az igazi kérdés nem az, hogy egy 30 ezer körüli őrlő és egy K30 között van-e különbség, mert ez elég igazságtalan volna az árkölönbséget nézve, hanem hogy egy olcsóbb kereskedelmi őrlő, mint pl. valami La San Marco., vagy mondjuk egy Fiorenzato F64 és egy K30 között van-e akkora különbség ízben, mint amekkora árban. A K30 "csak" kb a duplájában kerül  az F64-nek.

Előzmény: Bazs09 (178702)
Freedom of mind Creative Commons License 2019.05.10 0 0 178722

Kivéve a Starbucks-nál ezek szerint. :)

Előzmény: heted7 (178712)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.05.10 0 0 178721

Sziasztok. Rancilio Betsyvel van valakinek személyes tapasztalata?

D_J Creative Commons License 2019.05.10 -1 0 178718
Előzmény: D_J (178717)
D_J Creative Commons License 2019.05.10 0 0 178717

Sziasztok! Van egy Grimac Dada Vapor Double ESE pod-os gépem, amit nagyon szeretek, de ráférne egy alapos átnézés felújítás. Nekem a gyerkőcök mellett ez nem fér bele az időmbe, ezért eladásban, illetve cserében gondolkodom. Az árát 40-50eFt közé saccolom, és a kérdésem az lenne, egyrészt aki foglalkozott már ilyennel, ez az ár reális-e, illetve ebben az árkategóriában milyen karos gépet érdemes néznem (inkább használtban gondolkodom), amivel jó presszót lehet készíteni?  Saeco Aroma, Gaggia Baby, esetleg más? Köszönöm.

djboriska Creative Commons License 2019.05.10 -3 3 178716

Helyesebben inkább ízlésrôl.

Én úgy fogalmaznék ízlésekôl nem vitatkozunk, ízekrôl(izlelésrôl) természetesen lehet. Az íz nem vélemény kérdése, az van vagy nincs, vagy max nem érezzük.

Az ízek (+alapízek) a recepetorok által felfogott jelek, amit az íz-illatmemória alapján dekódolunk.

Ez természetesn feljleszthetô. Nyilvány valamilyen mértékben ez is lehet szubjektív, de az objektivitásra törekedve nagyon szépen fejleszthetô.

Viszont az, hogy mi tetszik mi nem az természetesen egyéni döntés kérdése amit nevezzünk ízlésnek.

Előzmény: levytee (178715)
levytee Creative Commons License 2019.05.10 0 0 178715

Ez ízekről szól. Van egy vélemény és egy másik. Ennyi.

Előzmény: heted7 (178713)
Bazs09 Creative Commons License 2019.05.10 0 0 178714
Csak még nem ismerünk olyan személyt, aki ezt egy görbe alapján meg tudná mondani. :) Ettől függetlenül az az álláspontom, hogy amit mérni lehet, azt kell is.
Előzmény: heted7 (178713)
heted7 Creative Commons License 2019.05.09 -5 2 178713

"A vaktesztnek illetve kóstolásnak azért szerintem sokkal több értelme van (persze szubjektíven mert kinek a pap kinek Papné) , mint ezeknek a tudományosan alátámasztott fingfűrészelésnek!  "

 

Szerintem sosem butaság tudományos igényességgel vizsgálódni. Autóknál is mondhatnád azt, hogy nekem ez jobban tetszik, mint az, de ott sem butaság megmérni a gyorsulást vagy a csomagtartót.

 

Ha elfogadjuk, hogy az őrlőnek van szerepe az ital minőségében, akkor vagy az van, hogy minden új őrlőnél összehívjuk a szakértői team-et, hogy kóstolgassa és döntsön bölcsen, vagy lemérjük műszerrel, hogy mit tud, és ebből meg tudjuk mondani, hogy mit várhatunk az italtól. Hatékonyabb tud lenni, mint egy vakteszt.

Előzmény: levytee (178699)
heted7 Creative Commons License 2019.05.09 -3 1 178712

Nem ezt nem sejtettük. Van különbség a rossz ízű és az egészségre ártalmas termék között....

Előzmény: baowah_ (178710)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.05.09 0 0 178711

Arra az esetre, ha valaki éppen 2018-as Gaggia Classicot akarna venni, ma belefutottam egy hirdetésbe, mely szerint még a héten egy bizonyos helyen a szokásos 150.000 Ft-os árnál 20%-kal olcsóbban kapható. Árösszehasonlító oldalakon a konkrét helyet is megtalálja, akit érdekel.

baowah_ Creative Commons License 2019.05.09 0 0 178710

ezt eddig is sejtettuk :)

Előzmény: kneissl (178706)
djboriska Creative Commons License 2019.05.09 -2 0 178709

A Ditting is a Hemro csoporthoz tartozik, mint a Mahlkönig és az Anfim. Ez az eloszlás, egy nagy bulk örlôhöz, ha jol tudom a KR804hez tartozik.

Előzmény: Freedom of mind (178708)
Freedom of mind Creative Commons License 2019.05.09 0 0 178708

Egyetértek. Az ízprofil mindent visz. Minden őrlőnek megvan a maga ízprofilja és vagy elégedett vele valaki, vagy nem. Az alábbi grafikon valami Ditting márkájú őrlőt hoz ki legjobbnak. Nem is ismerem, gondolom valami nem közönséges halandók számára készülő darabról van szó. Utána az EK43. A Major még jó, de a Robur görbéje teljesen más, elnyúlik jobbra, feltételezem, hogy ez a kúpos őrlőkre jellemző. A HG One is szerepel rajta, az már nem is görbe, hanem egy hullámos vonal a végtelenbe és tovább... Pedig állítólag az egyik legjobb őrlő.
Ha három ilyen kvalitású és népszerű őrlőnek ennyire eltérőek a görbéi, sok értelmét nem látom az ilyen ábráknak. Mindezzel persze nem azt akarom sugallni, hogy a kiskúpos őrlők versenyezni tudnának a nagyobb, ipari cuccokkal. https://www.reddit.com/r/Coffee/comments/5uy6wg/someone_please_explain_this_to_me/
(Milyen jó volna egy hely, ahová csak bemegy az ember és a kedvenc kávéját különböző őrlőket használva készítik el.)

Jut eszembe, hallott már valaki összehasonlítást a Niche Zero-val összefüggésben? Természetesen ízlelési tesztre gondolok legfőképpen.



Előzmény: Bazs09 (178702)
Freedom of mind Creative Commons License 2019.05.09 0 0 178707

Egy újnak tényleg magas az ára, de 15 körüli összeget bőven megér egy régi darab. Gondoltam rá, hogy a melóba veszek egyet ha valaki meghirdeti.

Előzmény: Mylord3 (178694)
kneissl Creative Commons License 2019.05.09 -1 2 178706
https://index.hu/mindekozben/poszt/2017/06/28/a_nagy_kavelancoknal_jo_esellyel_szart_iszol._de_szo_szerint/
Előzmény: baowah_ (178705)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!