A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ott van a topik leírásában a cím alatt. www.kavekorzo.hu Mondjuk e lapon sok dolog elég régi és emiatt részben elavult, de azért az alap dolog stimmelnek.
Még mindig nagyon az elején tartva a dolgoknak, 2 újabb kérdés fogalmazódott meg kis agyamban:)
Az első, hogy néha úgy járok, hogy a kart levéve a pogácsa a felsőszűrőn marad.Egyébként a kar könnyen felmegy, nem szorul. Ez baj-e, illetve ilyenkor csökkentsem az adagot?
A másik pedig ha puck screent szeretnék használni, akkor annak vastagsága miatt az adagot hagyjam ugyanúgy, vagy kicsit csökkentsem?
Kávéfőzőben presszó és americano is pár percen belül készen van, még darálással együtt is.
A legtöbb a sokáig áztatott kávékban és a kotyogósban van.
Ezt megint nem értem, mit áztatnak sokáig és hol?
A kotyogós az gondolom az olcsó alumíniumos kivitel, amit rezsóra is lehet tenni, és pár percig hevíti alul a vizet, majd fél percen belül "kiköpi" a presszókávét.
Abban miért lesz több a koffein, mint az automata által készített presszó kávéban?
A cikk szerint az americano -ban kétszer annyi a koffein, mint a presszóban, ezt nem értem, ezt mire alapozzák.
Ez a cikk eléggé felületes szerintem. A táblázat meg csak szimplán hülyeség.
Az alap állításokkal nincsen baj, csak a kifejtéssel. Minden espresso alapú kávéban (espresso, americano, cortado, cappuccino, latte, stb.) pontosan annyi a koffein, ami az espressoban lefőtt. Ezeken kívül a főzés hossza, és a kávé típusa döntő. Egy 12 órás cold drip-ben pl sokkal több a koffein, mint az "erős" (= értsd intenzív) espressoban. A legtöbb a sokáig áztatott kávékban és a kotyogósban van.
Értelem szerűen ha ugyanezekben több a robuszta, akkor több a koffein is.
Azokon a kávékon megadott értékek közvetett módon inkább a pörkölési szintekre utalnak, amitől szintén nagy mértékben függ az elkészült ital ízvilága, ill. természetesen az adott fajtáktól is, amik a csomagban vannak, de a koffein tartalma azoktól az értékektől szerintem nem függ. Ha csak a gyártó nem veszi figyelembe a koffein tartalmat is. Egyébként kit tudja mi alapján adja meg a gyártó azokat az értékeket. Az egyes kávé fajtáktól is függ a koffein tartalom, de azokon a kávékon azt nem igazán szokták feltüntetni, így nehéz a választás, vagyis tapasztalati úton kell megközelíteni a dolgot! :)
elnézést kérek hogy újra felhozom, csak "eltünőben" van a kérdésem, válasz meg még hátha lesz:) elromlott Rancilio Silviát hova vinnétek Budapesten, melyik szervízbe? van esetleg megbízható, kipróbált helye valakinek? köszönöm előre is a választ!
Szívesen. Akkor lehet, hogy gyengélkedik a pumpája, esetleg valaki erősebbre cserélte a rugót, mondjuk elképzelni nem tudom hogy tudott egyáltalán főzni úgy, ha lefelé állt, az gyakorlatilag zárta a furatos csavart és a nyomás még segíti is ezt, sztem ez utóbbi kizárt.
Kösz szépen! Én nagyon régen láttam, most más kérdezte, mert kiszedte a szűrőt, kiugrott a rugó, és nem tudta, hogy rakja vissza. Azt írta, ha lefelé volt, nem jött a gőz (gondolom, víz az), ahogy Te is írod, ha felfelé, akkor meg túl gyengének találja a kávét.
A felső szűrő a gépben van, nem a karban. Biztos arra gondolsz? A kar szétszedéséről és összerakásáról emlékeim szerint vannak a youtube-on használható videók.
Azt kellene érezned, hogy túl feszes a tömítés vagy laza, ha túl feszes, akkor biztos nem nyomja le sztem, csak akkor, ha vékony a tömítés és túl laza.
Az igaz, hogy a gyári tömítés 8.5mm, de Te nem gyári szűrőtartót vettél hozzá.
Sage the Bambino nem tudom milyen, nekem Sage BES920, ez bitang jó.
Szerintem inkább vastag ami van. 9mm-es van benne és 8,5 mm-es a gyári. Megrendeltem a nyolcfelest, meglátjuk hétfőn. Most, hogy kicsit megbontottam, elléggé rozsdál már itt-ott, a zománc már lég lejött a túlfolyóról, hajlanék a cserére is ha nem javul meg. Sage the Bambino ajánlott?