Keresés

Részletes keresés

Fidusz Creative Commons License 2000.03.10 0 0 1290
Ez is a CIAN listan jött:
Nehézfémek a Tisza üledékében (Délmagyarország 2000. márc. 10.)
"A Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi Tanszékének munkatársai Mindszentnél
harmincszoros, Tápénál háromszoros réztartalom növekedést tapasztaltak a Tisza
üledékéban a cianidszennyeződés utánhatásaként. " megállapítják, hogy a
nehézfémlerakódás mértéke sok tényezőtől függ, így az üledék szemcseméretétől....
"feltételezhető, hogy előbb vagy utóbb Szegedre ér a folyó felsőbb szakaszainak
nehézfémmel terhelt üledéke".
Mért adatok:
Szennyezés előtt: Mindszent 6,4 mg/kg, Tápé 30,7 mg/kg, Szeged-Lapos 5,8 mg/kg réz.
Szennyezés után: Mindszent 188,9 mg/kg, Tápé 95,2 mg/kg, Szeged-Lapos 5,8 mg/kg.
Fidusz Creative Commons License 2000.03.10 0 0 1289
Igen, először azt mondták, hogy most cián nem volt -- hát, volt, de nem annyi.
Várjuk a kormánybiztos titkáérságáról a hivatalos adatokat...

További részletek ebben a topicban:
Újabb súlyos román környezetszennyezés

Előzmény: Mercurius (1288)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.10 0 0 1288
Ha jól olvasom a cián honlapon akkor azért cián megint van a lébe, csak román mérték szerint "kicsi".

A kezdettől fogva huhogok, hogy nem egymást kellett volna marni, meg a kormányt cikizni, hanem minden környezetvédelmi szervezetnek és politikai pártnak rögtön a további szennyezések megelőzésre kellett volna összefogni és követelni a románoktól a bányászat leállítását és az abszolut nem biztonságos tárolók felszámolását. Sajnos a jövőre nézve, még mindig nem késő.

A forrró fejű akcióknak nincs értelme, de ha átjön a zacc egy tömegtüntetés elkéne.

Előzmény: Fidusz (1285)
Zs Zs Creative Commons License 2000.03.10 0 0 1287
Mi lesz akövetkező? Elszabadult a mustárgáz és jaj, éppen Magyarország felé szállt?
Fidusz Creative Commons License 2000.03.10 0 0 1286
A kormánybiztos titkárságának drótlevélcíme:
zsuzsanna.kupper@meh.x400gw.itb.hu
Fidusz Creative Commons License 2000.03.10 0 0 1285
Újabb szennyezés, ezúttal 20 ezer tonna iszap Máramarosban. Ez is a Tisza felé jön.. :(
További részletek: http://www.etk.hu/cian
szalonna Creative Commons License 2000.03.10 0 0 1284
Kösz a reagálást. Szóval hatórás dugó volt - ez már egy adat. Lehet tudni, hogy mennyi volt a vizhozam, köbméter per órában, és kb milyen koncentrációk voltak? Igy azért legalább a magam számára meg tudnám saccolni, hogy hány kiló cianid lehetett. Üdv szalonna
Előzmény: Kawauso (1279)
aggályos Creative Commons License 2000.03.10 0 0 1283
Ha már a szemlézésnél tartunk tegnap délután a kisokosban (MTV1) volt egy nagyon jó félórás összeállítás gyerekenek.
HAME Creative Commons License 2000.03.10 0 0 1282
Én meg most láttam egy összefoglalót a szlovák tiviben, a képek nagyrészt az MTV-ből voltak átvéve, nyilatkoztak MO-i illetékesek, lényegében semmi új, néhány szlovákiai (akcentusból ítélve magyar) tiszaparti lakos keserve - szintén turizmusból/halászatból élők, néhány hazai vizvédelmi illetékes nyilatkozata - szintén semmi új.
DE!!! Nyilatkozott az egyik felháborodott környezetvédő: Az ausztrál cégre eddig kírótak, átszámítva forintra, mintegy 60.000 (szóban hatvanezer) forintnyi büntetést!
Azannya! Alapjaiban rendülhetett meg a cég.
Ezek után a másik környezetvédő eszmefuttatása a multinacionális cégek politikai háttérmunkájáról már csak enyhe háttérzaj volt.
Előzmény: Mercurius (1280)
trukkiraly Creative Commons License 2000.03.10 0 0 1281
Persze, hogy elfelejtettek, mert annyit ertenek hozza, mint derek, meg a tobbi okos. Nem tudom, hogy egynehany televizios csatornanak mit sikerult megertenie abbol, hogy ez nem csak egy hir, hanem nagyon komoly problema. A hirekkel meg csakcsak elvannak, azt meg csurik csavarjak valahogy hazudoznak egyet kettot rola, de a megoldasokhoz mar nincs eleg eszuk, az interpretaciohoz meg meginkabb nincs. De az embereket nem is erdekli ez. Szerinted az orszag lakossaganak hany szazaleka tud valami konkretat a CN ionok kemiai, biologiai viselkedeserol??? Mit varsz el a szegeny atlagpolgarotl, mikor a magat vegyesznek mondo asztaltarsunk is csufosan felsul a tudasaval????
Előzmény: Mercurius (1280)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.10 0 0 1280
Tegnap a TV2 volt egy hosszabb dokumentum műsor a világban előfordult ciánszennyezésekről. Minden helyszínt felkerestek. Mindenütt elmondták, hogy ha egyszer a cián kikerült az élővízbe nem lehetett tenni semmit az élővilág védelméért.

Ami külön érdekes volt, hogy több környezetvédő is megszolalt köztük az ausztrál zöldek elnöke, aki Ausztrália nevében bocsánatot kért Magyarországtól. Emellett a környezetvédők azt a számomra is kedves álláspontot képviselték, hogy az egyetlen környezetbarát intézkedés a cián iparszerű alkalmazásának betiltása. Ezt Montana állam aranybányászata esetén már sikerült elérni. Megszívelelendő tanulság a fenti megállapítás itthonra is, mert szerintem egyelőre rossz helyen van hangsúly, a ciántó felszámolását az itthoni média elfelejtette szorgalmazni.

Kawauso Creative Commons License 2000.03.09 0 0 1279
En nagyon remelem, hogy az az 500 minta azt jelentette, hogy 500 alkalommal, _tobb_ mintaveteli egysegben vettek mintat, csinaltak rengeteg parhuzamos merest, a szelveny teljes keresztmetszeteben, stb. De senki nem mondja ezt. Meg kell majd probalni kiszedni ezt vizugyesektol, stb. Az is igaz, hogy a MSZ-ban rogzitett cian meresek meglehetosen bonyolultak (WAD es teljes cian, ha jol tudom masra nem is nagyon mertek - cian szarmazekok, total cianidnal nem merheto komplexek nem voltak), a leiras alapjan elegge idoigenyesnek tunnek. Szegeden (a Kozep-Tisza videken), ha jol tudom, negy akkreditalt labor van. Szoval ezert mondtam, hogy az 500 is kemeny dio, ha a laborkapacitast nezzuk.
Előzmény: aggályos (1278)
aggályos Creative Commons License 2000.03.09 0 0 1278
Volt egy riport akkor a tévében a vízügyesek motoroshajójáról, amely állandó helyen folyamatosan vette a mintákat vízből különböző mélységben sőt a fenék ülledékből is egy ilyen nagy vasoló kinézetű szerkezettel. Ott laktak a hajón, éjjel-nappal gyűjtöttek. A képen ezerszámra mutatták a vízmintás kis üvegeket.
Ez hová tünhetett ?
Még nem dolgozták fel ?
Előzmény: Kawauso (1277)
Kawauso Creative Commons License 2000.03.09 0 0 1277
Pásztörpercnek szolo kerdesedre reagalnek:
a cianidra van egy nagy kalap adat, de eppen ma derult ki szamomra (TIT), hogy nem abszulut adatok, hanem atlagadatok ezek (pl Kiskorenel sodorvonaliak voltak a mintak, mashol pedig mintha atlagadatokrol lenne szo, de nem vagyok benne biztos). A KoM honlapon levo grafikonok is hasznalhatatlanok ilyen szempontbol, mert a mintaveteli modszert, a helyet (sodor, part, melyseg) nem tartalmazzak. Tobb helyrol is hallottam, hogy osszesen 500 mintarol van szo. Szivfajditoan alacsony szam, ha masodszorra belegondolok (ha elsore: nyilvan nehez volt a laboroknak), dehat a dugo kb hat oras volt, felorankent mertek, ha jol emlekszem, nyolc helyen, ez mintaveteli helyenkent ot (!!!) mintat jelent. Naggggyon keves, igy megnezve.
Előzmény: szalonna (1276)
szalonna Creative Commons License 2000.03.09 0 0 1276
Kedves Kawauso!

Írod "- soha, senki nem csinalt meg ilyen semlegesitest.
- a romanok igy is azt probaltak elhitetni (ha massal nem is, de a sajat kozvelemennyel), hogy a magyar oldalon beontott mindenfele trutyi okozta a halpusztulast.
- a vasszulfatnak biologiai hatasa is van, raadasul nagy mennyisegben kell adagolni (1212 hozzaszolas linkje).
- a keverest egy folyoban a nullaval egyenlo megoldani.

Ha most kezdodne egy protokoll-kidolgozas, amiben vegyeszek, biologusok, mernokok, vizugyi szakemberek egyutt probalnak ezt az eljarast kidolgozni, _lehet_, hogy _par ev mulva_ hasznalhato modszert tudnanak letenni az asztalra. De addig ez csak alom.
Ez kb olyan dolog, hogy ha pisztollyal radlonek, lehet azon gondolkodni, hogy milyennek is kell lennie egy golyoallo mellenynek, de ha egyszer nincs (mondjuk meg nem "talaltak fel"), addig hiaba probaltad volna elteriteni a golyot egy tizforintossal."

Azt hiszem nagyon pontosan leírtad, amit itt sokan éreznek. Természetesen nem akarok vitatkozni azokkal, akik úgy gondolkoznak, hogy "volt anyag, be is lehetett volna zuditani" - csak hát nem tartom nagyon sem túl komolynak, sem túl felelösnek ezt a véleményt. Ez egyébként nem is baj, hiszen a copyright-tulajdonosok nincsenek felelös pozicióban.

Kedves Pásztörperc,

Jól értem, hogy még mindig nincsenek adatok az összes ciánmennyiség és a koncentráció-profilra vonatkozóan? Onnan lehetne kezdeni egy esetleges beavatkozás pontosabb meggondolásait. A folyóvíz átlagos oldott vastartalmát is kérdeztem itt régebben, ha valaki tudja a tól-ig értékeket vagy néhány példat), továbbra is érdekelne.

Üdv mindenkinek

szalonna

Előzmény: Kawauso (1263)
trukkiraly Creative Commons License 2000.03.09 0 0 1275
biztos beirta, de nem erdekel, kulonosebben, kicsoda, micsoda, kb 10 perc alatt kideritem a '75-os vegzos JATE-sok kozul, hogy ki is lenne o, de nem erdekel. Engem inkabb az erdekel, hogy beszel itt mindenfele jol hangzo marhasagokat, anelkul, hogy megkopott emlekeit felfrissitse. Igazan itt a forumon nem az szamit, hogy honnan jon, mert akarmit mondhatok, beidezhetnem a publikacioimat, meg akrmit, de attol nem leszek elorebb. Dereknek meg kell tanulnia, hogy ha valamit allit, akkor bizonyitani is kell. Mi a fiatalabb generacio, mar nem ilyedunk meg az oregebb, de gyopibb tanaroktol. Velem csak akkor lehet vitatkozni, ha valaki ervekkel tamasztja ala, mit mond. Az sem erkelene, hy nobel dijas lenne, mert tudom, hogy ott is hogy megy a moka, hogy milyen szakmai hozzaertes kell egy ilyan dijhoz. Nem erdekel derek felsobberndu dumaja sem, mert elottem es a cianforum elott csak akkor lesz valaki, ha nem futamodik meg egy szerinte kontar (en forditva gondolom) kemikus elol. Ugyhogy, derek szabad a palya...
Előzmény: aggályos (1272)
Derek Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1274
"mi az a Vamc, vagy minek a rövidítése?
Én csak olyan konyhaangolt beszélni."

(En is)

Ez egy rovidites,valoszinuleg egy angol se tudna. VAMC= Veterans Affairs Medical Center.
A Department of Veterans Affairs az USA egyik miniszteriuma, es az ehhez tartozo egeszsegugyi halozat , amit 1946-ban hoztak letre , nevenek a roviditese a VAMC.

Amerikai mania, hogy mindent roviditenek akarcsak nalunk a katonasagnal.
Lsd: YMCA, es meg ezernyi.

Előzmény: HAME (1273)
HAME Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1273
Kedves Derek,

mi az a Vamc, vagy minek a rövidítése?
Én csak olyan konyhaangolt beszélni.

Előzmény: Derek (1270)
aggályos Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1272
Derek kb. két hete beírta ebbe a topicba a teljes nevét és a munkahelyét.
Előzmény: trukkiraly (1271)
trukkiraly Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1271
Csak nem felkaptuk a vizet, derek???

Miert mondjak en magarol barmit is, ha te is a yahoo moge bujsz???

Beszelnek helyettem a tenyek. Addig meg azt gondolom, hogy nem tudtal megcafolni, tahat elismered, hogy inkompetens vagy itt...

Előzmény: Derek (1270)
Derek Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1270
"De cafolj meg, derek. Itt a nyilvanossag elott. Ne csak vadaskodj, meg szidj, hanem inkabb ervelj"

En nem cafolok meg semmit, felolem azt irsz amit akarsz. Nekem nincs szuksegem arra, hogy barki elott a szakmai hozzaertesemet bizonygassam, foleg nem elotted. Ugyhogy ne erolkodj, engem nem tudsz ilyesmivel provokalni, hogy lehulyezel vagy barmivel.

Nagyon megkerlek ha valaszolsz akkor leellenorizheto nevvel , munkahellyel megadva valaszolj, mert ha nem akkor tobbe tolem reagalast ne varj. Ugy veszem mint eddig is, egy nagyon buta, idetlen senki provokaciojat. Ha vitazni akarsz velem szakmai dolgokrol, add meg a neved, munkahelyed, tudomanyos publikacioid listajat, de addig amig nem addig pofa be.

Az en nevem megtalalhato ebben a topicban.

Előzmény: trukkiraly (1269)
trukkiraly Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1269
Derek ur, mint mindig most is nagyfoku inkompetenciajarol tett tanubizonysagot, mert ha jol letom, most is a 2es musort nezi ahelyett, hogy a kemiara koncentralna. Nem felek toled derek, hiaba akarsz a nagykepu, de suket dumaddal barkit is meggyozni, azert vagyok itt, hogy elmondjam az igazat es ne a te felkemiadat kelljen olvasniuk. Mi az, hogy KCN vizben, derek??? Eloszoris disszocial ugye cianid iokonkra, mert so, azten meg, mivel a HCN nagyon gyenge sav, annyira, hogy a levego CO2-ja is felszabaditja, illetve a pH 6.5 koruli termeszetes vizben magatol is felszabadul, mint sav, plusszben, hogy a forraspontja 27.5 fok, szemomra azt bizonyitja, hogy SEMMIT nem ertesz az egeszhez. Honnan veszed az informacioid, derek??? lattam, mas topikokban is ugyanilyen csufosan felsultel, talan el kellene olvasni alapszintu kemiakonyveket. Egyaltalan nem lennek a helydben buszke arra, hogy valaha kemiat tanultam. De, ha mar olyan okos vagy, probald ki, hogy az altalad alkalmazott modszer eseten a nyersvizet hogy lehet megtisztitani, emberi fogyasztasra alkalmassa is tenni, illetve a bevitt szennyezoktol megtisztitani.
Derek, te nem csak a kormanyt nem szereted, a szakmadat sem, mert ha szeretned, mar reg vetted volna a faradsagot, hogy alaposan utananezz a dolgoknak. Nem szegyen a nemtudas, sokkal inkabb az, ha nem vagy kepes beismerni, mekkora EGETVERO nagy baromsagokat hordasz ide ossze...

De cafolj meg, derek. Itt a nyilvanossag elott. Ne csak vadaskodj, meg szidj, hanem inkabb ervelj. Nekem is vannak barataim, de ok, akikkel elolvastattam a topicot KINEVETTEK...

derek, derek, egett szagot erzek...

Előzmény: Derek (1268)
Derek Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1268
"Derek (es Te) nyilvanvaloan sztochiometriaban, redoxpotencialban gondolkodik."

Hogy en miben gondolkodom azt tudom, de hogy ez a trukkiraly nevu ficko miben azt nem tudom. Nekem se idom, se kedvem nincs feluletes, teljes szakmai inkompetenciarol arulkodo zagyvasagokat cafolgatni.Ugyanis az ilyen innen onnan osszeollozott teljesen felrevezeto, a tudomannyossag alcajaban tetszelgo zagyvasagok cafolata kb 5-szor olyan terjedelmu, mint amit ez a fazon ide irogatott. Az elso naptol febr 7-tol szamos hozzaszolasban leirtam az egesz uggyel kapcsolatos kemiai dolgokat, utanaellenorizve.
Akit erdekel az visszanyalazhatja.Egyetlen egy dologban volt tenyleges vita , mar ami szakmailag megalapozott, maganak az egesz akcionak a technikai kivitelezhetosege es nem maganak a kemiai oldalanak es biologiai oldalanak.En ezt a dolgot megkonzultaltam masokkal is, nem itt ezen a forumon hanem szoban es irasban olyanokkal akik szinten szakmabeliek.Ez nem olyan dolog hogy szeretjuk-e a kormanyt vagy nem es ehhez igazitjuk a velemenyunket. Itt nem attol fugg, hogy kinek van igaza, hogy milyen hangosan mondja a mondokajat. Az emberek tobbsegenek, meg a rokonteruleteken dolgozoknak is a kemiai ismeretei nagyon feluletesek es ezert hitelesnek tunik szamara egy olyan fajta velemeny, mint amit ez a trukkkiraly itt elhint. Aki viszont tenyleg szakmabeli annak azonnal kilog a lolab.
Csak egy pelda, hogy a KCN, vagy NaCN ammoniumformiatta alakul. Ez igaz, de mennyi ido alatt.Ja es a soik soha, csak a szabad HCN. A szkatolrol is azt irja sok irodalom, hogy jazminillatu, de aki csak egyszer is szagolta, az tudja, hogy ettol olyan budos a szar.
Persze jazminillatu ppb koncentracioban, de hol fordul elo ilyen koncentracioban. Talan a jazminban.:-)
Előzmény: Kawauso (1267)
Kawauso Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1267
Derek (es Te) nyilvanvaloan sztochiometriaban, redoxpotencialban gondolkodik. En meg elettani hatasban, illetve okologiaban. Nem baj ez. Csak kisul belole valami okossag.
Előzmény: trukkiraly (1265)
Pásztörperc Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1266
A FeSO4 maradékának eltávolítására semmi szükség nem lett volna — korábban adtam terülési becsléseket, gondosan, 1-2 nagyságrenddel fölébecsülve. A bevethető mennyiségben SEMMILYEN környezeti kockázatot NEM jelentett volna — ugyanez érvényes a szulfátra stb. is. Nevezett anionok vígan fordulnak elő a legkülönfélébb felszíni és talajvizekben — a Cl mindenhol, a SO4 a felszín (szabad oxigén) közelében. Lejjebb, mint már írtam, H2S-re redukálódik, és FeS2-ként csapódik ki.
Előzmény: trukkiraly (1265)
trukkiraly Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1265
Derekkel ellenetben, aki azota nem mert idejonni, latom, hogy Kawauso-nak (aki biztos nem vegyesz, de megis csak tud valamit a kemiarol) vannak jo elkepzelesei. A FeSO4 maradekat hogy lehetne eltavolitani??? Egy kis cian adagolasaval??? Az ellenionkent bevitt SO4, Cl ionokkal mi lesz a termeszetes vizben?? Mert arra senki sem gondolt, hogy a megnovekedett anionkoncentracio is okozhat egy kisebb problemat, ha nem is pH valtozast
OFF
lattatok a legyen on is milliomost?? Kerdes: milyen szinu a lakmusz savban? Onelegult mosoly:KEK...
Ilyenek a miniszteriumban is
ON
hanem elviselhetetlen mennyiseget a vizi allatoknak. Azt sem igazan ertem, hogy hogyan akartak adagolni a Fe ionok oldatat, illetve, hogy a keletkezo csapadekot (akar berlinikek, akar fe-hidroxid) hogyan szurtek vona ki a termeszeres vizbol??? De nem is allovizrol, hanem folyorol beszelunk, hogy sulyosabb legyen a problema.
Derek ur, biztos felmikroban lejetszotta otthon, majd G4-en kiszurte a csapadekot, es CN ionokra kemlelt benzidin probaval. Igy ismerszik meg a JOL lejaratott kontar.

Szerintem egyik megoldaskent oxigent lehetne alkalmazni, illetve oxigenes atfuvatast. sajnos a jobbik modszer, az ozonos tisztitas az eloviz miatt nem johet szoba, viszont az oxidacio latszik a legjobb modszernek. Azt talan meg derek ur is tudja, hogy a HCN lavego hatasara ammonium fomiatta oxidalodik, ami ugyan szinten ott marad a vizben, de nem annyira mergezo, mint a CN, illetve az eloallitasara hasznalt oxigen sem idagen a rendszerben. Erre miert nem gondolnak a tisztelt miniszter urak...

Biztosan derek ur ujsutetu kemiaeloadasait hallgatjak innen jo tavol...

Kawauso Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1264
Ha jok az informacioim (persze a biztos csak a halal), akkor azert tortent mindez, mert az EU _ennyire_ nem bizik a magyar kornyezetvedelmi tarcaban. Szomoru, de ez van.
Előzmény: aggályos (1228)
Kawauso Creative Commons License 2000.03.08 0 0 1263
- soha, senki nem csinalt meg ilyen semlegesitest.
- a romanok igy is azt probaltak elhitetni (ha massal nem is, de a sajat kozvelemennyel), hogy a magyar oldalon beontott mindenfele trutyi okozta a halpusztulast.
- a vasszulfatnak biologiai hatasa is van, raadasul nagy mennyisegben kell adagolni (1212 hozzaszolas linkje).
- a keverest egy folyoban a nullaval egyenlo megoldani.

Ha most kezdodne egy protokoll-kidolgozas, amiben vegyeszek, biologusok, mernokok, vizugyi szakemberek egyutt probalnak ezt az eljarast kidolgozni, _lehet_, hogy _par ev mulva_ hasznalhato modszert tudnanak letenni az asztalra. De addig ez csak alom.
Ez kb olyan dolog, hogy ha pisztollyal radlonek, lehet azon gondolkodni, hogy milyennek is kell lennie egy golyoallo mellenynek, de ha egyszer nincs (mondjuk meg nem "talaltak fel"), addig hiaba probaltad volna elteriteni a golyot egy tizforintossal.

Előzmény: Pásztörperc (1258)
aggályos Creative Commons License 2000.03.07 0 0 1262
Értem.
off
Vasárnap este a Tűzhányó volt a családi agyzsugorítás tárgya. Tommy Lee Jones a Los Angelesi katasztrófaelhárítás parancsnoka. Eszméletlen milyen apparátus, erők, hatalom van a kezében.
Ott persze az utcán a lakóövezet felé folyó lávafolyamról az utolsó pecben derül ki, hogy az egyik kereszteződésben a szintvonalak mentén másfelé kanyarodik mint gondolták.
Parancsnok: azt a toronyházat robbantsák az útjába gátnak
Rendőrrobbantó: az egy preciziós robbantás csak a tervezése két nap
Parancsnok: kap rá 29 percet

És LA megmenekült.

Előzmény: Pásztörperc (1261)
Pásztörperc Creative Commons License 2000.03.07 0 0 1261
Hevenyészett "grafika":

D
I
C
I
D

Ezt forgasd el gondolatban 90 fokkal úgy, hogy a C U-nak nézzen ki! Nos, ez a meder, az elforgatott D-k pedig a gátak (a 2 I az ártér). A víz a mederben folyik le. Ha lukat robbantasz a meder falába, az pont akkora luk lesz, mint amit robbantottál (viszont a kirobbantott anyag bekerül és duzzaszt, de ez most mellékes). Tehát ettől a víz nem megy ki sehová. A szükségtározók értelemszerűen a gátakon kívül vannak: ahhoz, hogy nevezett GÁTAK felrobbantása után oda lehessen terelni a vizet, azt először (a meder felduzzasztásával) meg is kell emelni annyira, hogy oda folyjon, és ne a mederben tovább. Ha elolvasod, amit D. Mobi írt a pusztán a vasszulfát odavitelével és berámolásával összefüggő, szervezési és szállítmányozási problémákról, elég egyértelmű, hogy EZ semmiképp se lett volna kivitelezhető.

Előzmény: aggályos (1260)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!