Keresés

Részletes keresés

gurabli Creative Commons License 2023.01.12 0 0 14530

Megszereztem a lencsék leírását és árát. Ti értetek hozzá és nagyon sok tapasztalatotok van. Segítsetek, kérlek.

 

1. megtartom a meglévő keretem (Seiko titanium), amibe vékonyított lencse kell

- Zeiss SmartLife 1.6 Individual -> ez elég húzós árban van

- Zeiss  Monofocal 1.6 hagyományos  -> 30%-kal olcsóbb

 

2. választok egy új keretet (kinéztem egy szimpatikus műanyag keretet, amire ráadásul van rápattintható polarizált napszemüveg rész, így nem kell külön napszemüveget készíteni, ami nagy előny) és szerintem még jól is néz ki.

- Zeiss SmartLife 1.5 Individual személyre szabott, de nem vékonyított -> az új kerettel annyi, mint csak a meglévő keretbe a vékonyabb lencse

Monofocal 1.5 hagyományos, nem vékonyított -> az új kerettel annyi, mint a régibe a vékonyított hagyományos

 

Ha jól értettem, kb. semmi jelentősége, hogy 1.6 vagy 1.5, így ez csak a keret miatt számít, vagyis nem járok jobban a vékonyított lencsével.

A másik, hogy vajon a SmartLife Individual megéri-e a felárat a hagyományos raktári monofocal lencséhez képest? Ahogy olvastam, ez a SmartLife Individual nem csak marketinges duma, tényleg sok jót írnak róla. Nyilván ez szubjektív.

 

Mind a négy lencse UV- és kékfény szűrős és a legerősebb felületvédelem van rajta.

 

Laikusként az új keret + 1.5 SmartLife Individual kombóra szavazok.

Előzmény: gurabli (14526)
Tkfr01 Creative Commons License 2023.01.12 0 0 14529

Igen igen, Dömötör Dórát ajánlották kifejezetten! :)

Esetleg van róla (mástól hallott) tapasztalatod vagy véleményed? 

 

Belegondolva, kicsit kapkodtam az optikában tegnap, mert nem kérdeztem meg, hogy milyen lencsét kapok (Várfok optika). Igaz, eddig nem is volt lényeges számomra. Annyit tudok, hogy Hilux 1.6-os törésmutatójú. Olyat mondott az optikus, hogy háromszorosan felületkeményített, páramentesített, de a többire nem emlékszem. Tippemre Hoya lencse lesz (amikor rákerestem a hiluxra, ezt dobta ki, de nem értek kb semennyire ehhez). Mivel először vasárolok önállóan szemüveget, így elég hülye gondolat motoszkál a fejemben. Ugye, fényre sötétedős/monitorszűrős/színezett lencséket külön kérni kell, mint plusz réteg, es alapból nem szerepel a lencsékben? 😅 Csak irtózok ezektől, annxira meg nem emlékszem, hogy a rendelt lencse mit tud, de ha jól emlékszem, nem említette az optikus ezeket a plusz rétegeket (remélem).

Másik pedig, hogy először lesz műanyag szemüveg keretem, emiatt picit félek tőle. Méretre tökéletes (meg persze tetszik is), de nem tudom, hogy mennyire strapabíró, igaz, eddig ezzel sem foglalkoztam. Egyébkét Soldeye márkájú, amiről nem tudok sok infót. Mennyire jellemző, hogy a műanyag keret lecsúszik az orromról? A fémkereteseknél mindig ez a bajom, így bízpm abban, hogy műanyagnál jól illeszkedik rám. 

...najó, utolsó gondolat, es befejeztem..

Eddig kicsi lencseátmérőjű volt a keretem, most viszont nagy lesz. Mennyiben befolyásolja, hogy nagyítja a szememet, illetve, hogy torzít (ezt értem úgy, hogy kívülálló látja, hogy torzítja a szememet, meg úgy is, hogy én látok furcsán vele). A mostani eléggé nagyítja a szemeimet, emiatt aggódom egy picit.

 

Előzmény: LátoGató (14523)
EURaklap Creative Commons License 2023.01.12 0 0 14528

Azt elmondanád, hogy rétegzés és pogresszív tekintetében számodra mi az amiért az Essilort szereted jobban? (Lehet írtál róla valamikor, akkor sorry.)

Előzmény: LátoGató (14505)
EURaklap Creative Commons License 2023.01.12 0 0 14527

Köszönöm. Megnézem őket.

Bólogatással sem lesz jobb. Változik, de nem lesz éles. Szerintem ezt nagyon elszúrták. Nem a megrendelést, hanem a csiszolásnál nézhettek el valamit.

Előzmény: seva1971 (14514)
gurabli Creative Commons License 2023.01.12 0 0 14526

Köszönöm a válaszokat. Azt értem, hogy más lencse kell a mostani kerethez és az jóval drágább, ez tiszta sor. De tudtommal semmi más előnye (vagy hátránya) nincs az én esetemben, vagyis az olcsóbb lencse is tökéletes, csak nem való a mostani keretembe? 

 

A munkalencsére rákérdezek. Ha ilyen lenne, nem zavarna? 

 

Arra tudtok mondani valamit, hogy elég-e a raktári alap Zeiss vagy a Smart Life (vagy Vision) egyénre gyártott jelentősen jobb, megéri a jelentős felárat? 

 

Köszönöm! 

LátoGató Creative Commons License 2023.01.12 0 0 14525

.....kimaradt. Fém, vagy műanyag keret, ízlés kérdése. Fémnél az orrtámaszok állításával lehet variálni. Műanyagnál el kell találnod, -ebben segít a szaki- hogy az orrodon kényelmesen feküdjön. 
Ki ezt, ki azt szereti. Nekem mindkettő van. :-)

Előzmény: gurabli (14522)
LátoGató Creative Commons License 2023.01.12 0 0 14524

Figyu! Mi sem vállalunk 1.5-ös törésmutatójú lencsét damilos ketretbe. Sem neked, sem nekünk nincs szükségünk arra, hogy egy pici feszültség, vagy enyhe ütés következtében ki kelljen dobni a lencsét, mert lecsorbul a széle. Ezért kell magasabb törésmutatójú, ez által szilárdabb anyagú lencsével dolgoznunk, ha damilosba helyezzük. Ára valóban több, de nem két hétre veszed.
Amit kollegina ír, valóban jó ötlet. Ha még nem kell progi, egyszerűbb "munkalencsét" is be lehet helyezni,aminek a dioptria változása (emelkedés-csökkenés) enyhébb. Ez egyébként tök jó bevezetés a multik világába, tapasztalatból tudom! 

Előzmény: gurabli (14522)
LátoGató Creative Commons License 2023.01.12 0 0 14523

Ha Vision terápiára mész, akkor csak ide:  :-)))

Cím: Budapest, Böszörményi út 40, 1126Telefonszám: 06 70 942 6018

Előzmény: Tkfr01 (14510)
gurabli Creative Commons License 2023.01.12 0 0 14522

Köszönöm válaszod! Dehogy gond, sőt, örülök a minél több véleménynek. 

Aggasztó, amit írsz a sima egyfókuszú lencséről :( Fontos számomra az olvasás, számítógép előtt dolgozom egész nap. Láttam vele rendesen, nem volt gond az olvasással. De rákérdezek újra. Ez igazából nem multifokális, ha jól értem? Zeiss-nél ez lenne az alkalmazkodást segítő lencse? LINK ZEISS Digital Lens?

 

Amit a keretről írsz, azt sajnos nem igazán értem :( A lényeg, hogy a meglévő damilos kerethez jóval drágább a lencse (azonos tudás mellett) és ezt feleslegesnek érzem - ennyit értettem meg belőle :(

Azt sem tudom eldönteni, hogy a elég-e a raktári lencse vagy érdemes az egyénit választani (jelentős felárért)? 

És egy műanyag keret lehet olyan kényelmes és jó, mint egy damilos, titanium, tappancsos keret?

 

Előzmény: seva1971 (14520)
seva1971 Creative Commons License 2023.01.12 0 0 14521

Ami kimaradt. A saját szemüvegedből is lehet előtétes szü-t készíteni. Az Essilornál és a Hoyánál is van egy ún polarizált előtét /Chemistrie/. A lencsébe ültetnek oldalra 1-1 mágnest és erre csatlakozik fel a napszemüveg előtét. Spec én jobban szeretem így elkészíttetni a szemüvegeket, mivel volt rá szitu, hogy az ügyfél elhagyta. Ilyenkor elveszem kb 1 hétre a szü-t és legyártatok másikat hozzá. Ha a keretbe van ültetve a mágnes és elhagyod az előtét, nem biztos, hogy tudnak szerezni hozzá másikat.

Előzmény: gurabli (14519)
seva1971 Creative Commons License 2023.01.12 0 0 14520

Ha nem baj, én is válaszolok és max Látogató kiegészít engem. Zeiss lencsékben nem vagyok jártas, én is Essilorozom.

42 éves ügyfélnek nem adok sima egyfókuszú lencsét, mert abban nem fogsz kényelmesen olvasni. Nem azt mondom, hogy nem tudsz, de nagyon sokat fogsz alkalmazkodni és elfárad a szemed. Multi még teljesen felesleges. Viszont van egy ún. alkalmazkodást segítő lencse. Neked a 0,6 vagy 0.8-t javasolnám. Ez azt jelenti, hogy lent 0.6 vagy 0,8-al kevesebb a dioptria. Ha nem mondanám el, hogy milyen lencsét kapsz, akkor annyit vennél észre, hogy pl amikor gépnél dolgozol, akkor gyorsabban tudsz váltani a közeli és távoli nézésnél. Nem kell az a pár  másodperces ráfókuszálás sem.

Damilos keretben valóban nem javasolt /és én nem is vállalok/ normál törésmutatójú lencse. Könnyebben becsorbul. 1,59-es törhetetlen műanyag lencsétől felfelé törésmutót ajánlunk. Én spec a törhetetlen lencsét csak gyerekeknek adom, így 1,6-tól felfelé vállalom.

Szélvastagítása a lencsének nem mindig szükséges. Ezt ott az üzletben döntik el, ahol a keret van.

 

Előzmény: gurabli (14519)
gurabli Creative Commons License 2023.01.12 0 0 14519

Tegnap megvolt Dunakeszin a Zeiss optikusnál az alapos vizsgálat. Ugyan nincs nagy gyakorlatom (ez lesz a második szemüvegem), de nagyon pozitív volt az egész folyamat. Egy órán át vizsgált a hölgy minden csilli-villi masinával és finomhangolással, alaposan és részletesen elmondott mindent. Türelmes és figyelmes, egyre ritkábban találkozik ilyesmivel az ember. 

A szemem állapota teljesen rendben, ami a szemnyomást, erek állapotát, stb illeti.

 

Kicsit hosszabb leszek, elnézést előre is, de elég tanácstalan vagyok.

 

A 2017-ben kapott első szemüvegem adatai: Bal szem: -0,75, cyl -0,75 ax 180. Jobb szem: -0,75. A lencse Hoya Hilux G2 (Hi-Vision Longlife, BlueControl) és egy Seiko Titanium keretem van.

Ahogy erre számítani lehetett, nagyon itt volt az ideje az új szemüvegnek. Nem emlékszem mindenre, de -1,25 és -1,5 körül lett belőve az optimális dioptria - és hozzá minden más, ami kell. A próbalencsével sokkal jobban láttam, így biztos előrelépés lesz. Olvasásnál pont a határon vagyok, az új lencsével is hibátlanul tudok olvasni. Ha rátett egy lencsét, akkor egy kicsit azért jobb lett, de azt mondta, hogy most még felesleges multifokálist (42 leszek az idén), de 1,5-2 év elteltével szinte biztos, hogy ez lesz. 

 

Amiben kérném kedves segítségeteket:

Három féle Zeiss lencse közül választhatok, egy alap, valami közép és a csúcs SmartLife személyre szabott (gyártott). Ebből az utóbbi, ami egyben a legdrágább, nyilván a legjobb. Nem mindegy, egész nap viselem a szemüveget és a szemünk ugyebár az egyik legnagyobb kincsünk. A középső kategóriát nem ajánlotta, mondván nincs túl jó tapasztalata vele. Vagy az alap, ami teljesen jó vagy a SmartLife egyedi gyártású, ami nagyon jó, széleken is kiválóan látni, nem torzít (?), de már nem is emlékszem miben jobb még. Állítólag a jelenlegi Hoya lencsém az alapnak felel meg (akkor ez a Hoya egyik legjobb lencséje volt, de ezek szerint nem személyre szabott, gyártott).

 

És itt jön a csavar! A meglévő Seiko Titanium keretem jó, ebbe belekerülhet az új lencse. De ez nem teljes keretes (alsó részen nincs keret), így huzalos vékonyított lencse kell, ami kegyetlenül megdobja a lencsék árát. És semmi szükség a vékonyított lencsére, tökéletes lenne az alap, csak azt nem lehet belerakni ebbe a keretbe, így kb. feleslegesen adnék ki majdnem dupla annyit a lencsékre. Az alap lencsék kb. 80e a pár, a SmartLife 140e körül vannak. Ha nem vékonyított lencsét választanék, a felső kategóriás SmartLife kerülne 80-90e-be. A 140e elég húzós ár, max. másfél, két éves használatra. Még a 80e sem kevés :( 

Most vagy veszek egy új keretet is, amibe belemegy a normál vastagságú SmartLife lencse 90e-ért vagy megtartom a Seiko keretet és megveszem az alap lencsét.

 

Felpróbáltam pár keretet, találtam egy-kettőt amit el tudok képzelni magamon. Az egyik egy fekete műanyag keret, ami talán jól is állt, ott felpróbálva talán kényelmes is volt. Ráadásul jár hozzá egy mágneses felpattintható polarizált napszemüveg is, ami iszonyat hasznos (nem kell új dioptriás napszemüveget is csináltatnom, meg cipelnem két szemüveget). Egy Neyeture keret lenne a befutó, talán ez (vagy nagyon hasonló): Link Kérdés, mennyire lenne visszalépés kényelemben és úgy alapvetően bármiben (pl. hogy van az alsó részen is keret) egy ilyen váltás a Seikoról? Nem, sajnos nem tudom megmondani, hogy mit éreztem, ahhoz biztos, hogy több idő kell. Erre vonatkozóan van tapasztalat, követendő javaslat? 

 

Én hajlom arra, hogy legyen az új keret + a SmartLife személyre gyártott lencse.

Köszönöm, ha tapasztalataitok alapján segítetek ebben. Szombatig kell eldöntenem.

 

(Amúgy van egy enyhe rejtett kancsalságom is, ami semmilyen panaszt nem okoz, így azt mondta az optikus, hogy ezzel most nem kell foglalkozni.)

Előzmény: LátoGató (14503)
Tkfr01 Creative Commons License 2023.01.11 0 0 14518

1.6 és nem 0.6 - ezt elírtam.

Előzmény: Tkfr01 (14517)
Tkfr01 Creative Commons License 2023.01.11 0 0 14517

Mindenképp megosztom a tapasztalatokat, ha megpróbálkozom vele. 

Egyébként ma sikerült új szemüveget rendelnem, de nem ajánlották az 0.6-osnál nagyobb törésmutatójú lencsét, ugyanakkor műanyag keretet kapok (ezt ajánlották). 

Előzmény: seva1971 (14511)
-Diaa- Creative Commons License 2023.01.11 0 0 14516

Remélem a további vizsgálatok megtalálják mj lehet ez, vagy az orvostudományt gazdagítom a furcsaságokkal. 

Előzmény: -Diaa- (14515)
-Diaa- Creative Commons License 2023.01.11 0 0 14515

Ez mind szép és jó, de tudom, hogy korábban nem volt ilyen bajom, egészen 12 évig, aztán lett. Sztem nem normális, hogy így látok velük. Elvileg ezért fizetem a drága pénzt, hogy megoldást találjak/janak.

Gondolom neked sem csinál ilyesmit a szemüveg és amikor nekem jó volt ilyet nem tapasztaltam. Azt hittem ezért van ez az egész, hogy megoldást kínálnak. Egyébként úgy értettem a különbséget, hogy ezeken a típusokon belül van-e gyári meg mittudoménmilyen, mert érdekes módon korábbi hoya lencsém ilyen extrém módon ezt nem csinálta holott elvileg ugyanaz mégis érezhető, hogy vmi változott az anyagában.

Előzmény: seva1971 (14512)
seva1971 Creative Commons License 2023.01.11 0 0 14514

Arató Zsuzsit /Arató optika/ ajánlom. Már küldtem hozzá ügyfelet, mert nem voltam nyitva. Speciális eset volt és nagyon jól sikerült szemüveget kapott az ügyfél

Előzmény: EURaklap (14504)
seva1971 Creative Commons License 2023.01.11 0 0 14513

Légyszíves próbáld ki, hogy fejbólogatással van-e olyan pont, amikor jól látsz távolra. Ha igen, akkor rossz feljelölés volt, azaz nem a pupilla elé esik a távoli zóna. A leírtak alapján erre gyanakszom.

Előzmény: EURaklap (14508)
seva1971 Creative Commons License 2023.01.11 0 0 14512

A 2 lencsetípus, amit említesz, teljesen ugyanaz. Ez olyan, mint a Milli 1,5 tej és a spár 1,5-ös ugyanaz, csak más a neve.

Szférikus és aszférikus lencsék vannak. Az aszférikusnak szebb a bázisgörbülete, viszont térlátást picit csökkent, így nekem nem javaslom.

Azt ne feledd, hogy a kl-vel látott kép és a szü-vel látott kép más, hiszen a kl közvetlenül a szemedet van. Tanácsot nem tudok adni.

Előzmény: -Diaa- (14509)
seva1971 Creative Commons License 2023.01.11 0 0 14511

Tapasztalatom nincs, de a leírtak alapján bocsánat a kifejezésért, veszteni valód nincs. Viszont ha belevágsz, szívesen olvasom tapasztalataidat.

Előzmény: Tkfr01 (14510)
Tkfr01 Creative Commons License 2023.01.10 0 0 14510

Sziasztok!

Ma voltam a Pálfia szemészeten, ahol kiderült, hogy a panaszaim nem enyhíthetők több prizmával, egyedül az segített, ha negyed dioptriával kisebb lencséken keresztül néztem. Cylinder megint teljesen más irányú, amivel a látásélességem mindkét szememen 1,0. Ami gond, az a prizmákkal van, illetve a térlátásommal. A polatesztnél elég nehézkes volt a vizsgálat, mert folyamat el-eltűnt az egyik szemem látása, ugrált a kép, de több prizma sem hozta helyre, nem vettem észre különbséget, így inkább maradt a 18 prizma. Mint kiderült, a térlátásom is gatya, szó szerint semmit nem láttam térben úgy, ahogy kéne, talán egy tesztábránál láttam haloványan a 3D-t, de az is inkább tipp volt. A leletet és elhangzottakat értelmezve nem szabadok a szemmozgásaim, szaggatottan konvergálok. A szemész emiatt a Vision terápiát ajánlotta, hátha segít csökkenteni a prizmákat. Esetleg valakinek van róla tapasztalata, véleménye? Valahogy úgy érzem, hogy nem segít a prizmáknál, tehát elég kételkedő vagyok és bizonytalan. Abban hiszek maximum, hogy a konvergencia elégtelenségemet (közelre) javíthatja a terápia, meg segít az olvasási gondokon. Nem akarok belevágni bizonytalanul, kell a megerősítés (nem csak azért, mert 8 hónap alatt 2 szemüveg ára, de nem vagyok stabil anyagilag...).  Egy látásterápia valóban segít a két szemes együtt látásban? 

-Diaa- Creative Commons License 2023.01.10 0 0 14509

Próbáltam/próbáltuk mindenhogyan állítani a keretet, de ugyanaz vagy rosszabb lett. 

Az egyikben essilor crizal rock1.6-os szférikus, a másikban hoya hvll 1.6-os szférikus.( Ezeknek van egyébként több verziója is vagy csak egy típust gyártanak?) Elvileg jól vannak a szemem előtt, megnéztük és mégis ez van. Ilyenkor vakuljak meg vagy mit lehet csinálni?

Polateszt miatt írtam már, de ha ez kontaktlencsében nincs, akkor nem tudom mi értelme...

Előzmény: LátoGató (14507)
EURaklap Creative Commons License 2023.01.10 0 0 14508

Korral jár tudom :) Viszont ha az optikusok szemüvegében a lencsékkel jó volt 2 méterre teljesen, de az elkészült szemüveg messze nem olyan akkor ott valami nincs rendben. Az elkészült szemüveg közeli olvasáshoz teljesen jó vagy közeli monitor nézéséhez, de 2 méterre homály.

Egyébként tudsz ajánlani (akár privátban) olyan helyet, ami hasonlóan felszerelt és tapasztalt, mint a Róna és Essilort is készítenek? Azért érdekelne, mert külföldi és itthoni fórumokon elég túlnyomó többségben azt mondják, hogy az Essilornak a progresszív szemüvege jobb és szeretnék azt is ha elégedett leszek a 2 méteres eredménnyel :)

TRANSLATE with x English ArabicHebrewPolish BulgarianHindiPortuguese CatalanHmong DawRomanian Chinese SimplifiedHungarianRussian Chinese TraditionalIndonesianSlovak CzechItalianSlovenian DanishJapaneseSpanish DutchKlingonSwedish EnglishKoreanThai EstonianLatvianTurkish FinnishLithuanianUkrainian FrenchMalayUrdu GermanMalteseVietnamese GreekNorwegianWelsh Haitian CreolePersian TRANSLATE with COPY THE URL BELOW

Back EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal Back

Előzmény: LátoGató (14505)
LátoGató Creative Commons License 2023.01.10 0 0 14507

Tudni kéne halál pontosan milyen lencséid vannak. A kereten belül az optikai középpontok a pupillához képest pontosan hová esnek, a keret az arcodon miként fekszik és sorolhatnék még néhány szakmai kifejezést...

Szóval ezt így láttatlanban piszok nehéz véleményezni.

Ha a kontaktlencsével ilyen problémáid nincsnek, a keret állása, a lencsék középpontjainak beállítás módosítása, elképzelhető, hogy segít.

Reméljük a többi eredmény is negatív lesz. :-)

Előzmény: -Diaa- (14506)
-Diaa- Creative Commons License 2023.01.10 0 0 14506

Sziasztok!

 

Jelenleg ott tartok, hogy MR-en túl vagyok, egyelőre egy radiológusi értékelést kaptam, ami negatív. 

Gondoltam új év teszek egy próbát, rendeltem kontaktlencsét, hogy azzal van-e az az erős domborodás mint szemüvegben és azt láttam nincs, tehát pl.a lapos tévé nem lesz erősen domború.

A neurológushoz visszamegyek, de még szabin van, mert mindettől függetlenül nem látom egyenesnek a szövegeket, ami nyilván zavar. Sajnos szövegeknél látom a legjobban ezt, illetve ha nézek egy keretet, csempét...

Még gondoltam megint visszamegyek szemészhez, mert ötletem sincs mitévő legyek. Eleve idegesít, hogy drága pénzért kételkednek.

A szemüveglencsénél mi lehet a baj szerintetek?Van olyan lencse, ami nem csinálja ezt? Attól tartok, hogy a szemgolyóm és a lencse nem jó helyen találkoznak és részben emiatt torzít+a mélységérzérkelésemet is elrontja. :(

LátoGató Creative Commons License 2023.01.10 0 0 14505

Hát igen. :-D :-D :-D

Kezdeném a végével. Rónát már ajánlottam én is itt a fórumon. Azt is hozzátenném, hogy a Zeiss azért tud valamit. Tehát ha vizsgálat után véletlenül ott ragadsz, abból sem lesz bajod.
Rétegzés és progresszív tekintetében én Essilor párti vagyok.

Ajánlottam volna ún. munkalencsét, de látom már próbáltad. Nemrég volt hasonló eset nálunk is. Két monitor egymás mellett. Mindkettő perifériája életlen. Szintén 40 feletti, hasonló dioptriákkal mint a tiéd. 
Én ezt úgy szoktam, magyarázni, -volt aki elfogadta volt aki nem- hogy belépünk egy korba, amiben már nem olyanok vagyunk mint régebben. A korrekciók fejlesztői persze próbálják ezeket a biológiai múlásokat valami úton módon elfogadhatóvá tenni, de lássuk be, egyik megoldás sem 100%-os. Az én példám: a lehető legkorszerűbb progresszív lencséken bámulok most is keresztül. Viszont ezekhez is kell bizonyos módon alkalmazkodnom, hiába a csúcsok csúcsai. Minimálisan, de kell. Ha ezzel meg tudsz barátkozni... pl. picit több oldal irányú fej mozdítás, nem a keret perifériáján való kukucskálás.... akkor ezek azért nagyon jók tudnak lenni!
Az életlenség ugyanis adódhat a fókuszpontok változásaiból is, ami nem a lencse hibája ---persze ha jól van beállítva--- hanem a gyakorlatban történő alkalmazás és a hozzá történő alkalmazkodás módosításából áll.
Baromi röviden: meg kell szokni.


 

Előzmény: EURaklap (14504)
EURaklap Creative Commons License 2023.01.10 0 0 14504

Úgy olvasom LátoGató valóban jó szaki lehet és talán tud tanácsot adni hova menjek Budapesten XIV. kerület környékén, de lehhet bárhol a városban. A lényeg, hogy rendkívül tapasztalt optikusra lenne szükségem.
Elég speciális szemüveget szeretnék csináltatni. Arra lenneszükségem, hogy itthon a 2 méter távolságra lévő nagy monitor képét (amin dolgozom) is lehetőleg minél élesebben lássam.
Ofotértben már a harmadik szemüveggel probálkozom, de sajnos nem tökéletes egyik sem. Készült reflex és munkaprogresszív.
Progresszívnál egyértelmű mi a gond: a látóteremet kitöltő nagy monitor szélei felé és lefelé is már torzul a kép. Ha mozgatom a fejem, akkor pedig van ez a hordósodás/trapéz torzulás.
A reflex azért kellett, mert azért jó lenne ha telefonra vagy lefelé nézek billentyűzetre stb. akkor azt is lássm élesen, mivel a közellátásom az 1-1,25 dpt körüli. (Távoli 0,75.) Ráadásul cilinderes is.
Lehet egyfokuszó lencse kellene erre a célra, mert a dipotria átmenetek miatt nem lehet pontosrakészíteni őket úgy, hogy a lencse felső része (2/3-a) teljesen homogén legyen.
Az is lehet, hogy akivel az Ofotért gyártat olyan technologiát használ, mely nem alkalmas arra a precízitásra amire nekem szükségem lenne: a szemüveg minnél nagyobb felső felületén a fejem elfordítása nélkül élesen lássak 2 méterre jobbra és balra nézve is. Fontos a színek minél kisebb torzítása úgy, hogy kékfény védő réteg legyen rajta.
Készítettem saját tesztábrákat is piros, zöld, fekete, fehér alapokkal stb. (Astigmatizmushoz is.) Ezzel lett belőve két méteres távolságra és ott jónak is tűnt, de nagyon türelmetlenek voltak és igazából zavartak már el ezért nem lett minden saját tesztábrával megnézve. Csak a piros és zöld alapon lévő betűkkel. A cilinderes tesztábrák (fehér és fekete) már elmaradtak. A kész szemüvegnél azt vettem észre, hogy a zöld alapú tesztábrán a betűk jóval homályosabbak lettek, mint a vizsgálat során volt. A vizsgálatnál éles volt mind a piros, mind a zöld teszt. Továbbá az astigmatizmusos tesztábrák és fehér alapon fekete betűk is homályosak lettek. Mintha nem sikerült volna nekik elkészíteni a lencsét olyanra amilyen a vizsgálatnál volt. (De ismétlem: lehet ennek az oka a reflex lencse és egyfókuszúnál jó lett volna.)
A legjobb lenne a helyszíni lencsebeállítás, de házhoz a kis optikus szemüveges táskával szerintem nem nagyon jön senki :D
Róna optikáról jókat olvastam és hallottam, de csak Zeiss-sel foglalkoznak. Viszont nagyon modern műszerekkel rendelkeznek. Gondoltam arra is, hogy esetleg ott vizsgáltatnám meg és máshol csináltatnék szemüveget, ha mondjuk az Essilor jobb lenne, mint a Zeiss. Egyelőre csak a fenti esetre kéne szemüveg.
Egy szóval a lényeg, hogy kéne ajánlat hova mehetek ennyire körlüményes igényekkel :D

LátoGató Creative Commons License 2023.01.10 0 0 14503

Igen, a te esetedben ha leveszed a szemüveget, elvileg élesen látsz közelre. DE! Azért van ott -0.75 cylinder, amit nem tudsz a levétellel megszűntetni. Hosszabb távon ez zavaró, fárasztó lehet.

 

Brand nélküli lencsék valóbban olcsóbbak, a minőség rovására. Ez 30 éves tapasztalat. :-D

Ha a keret valóban használható, abban tudsz lencsét cseréltetni.

Bocs, de én itt nem szívesen adom meg hol vagyok. Ez nem irántad, hanem másokkal és rossz tapasztalatból adódó bizalmatlanság, óvatosság. 
SORRY! :-D

Előzmény: gurabli (14502)
gurabli Creative Commons License 2023.01.08 0 0 14502

Köszönöm, így teszek. 

A mostani lencse:

Bal szem: -0,75, cyl -0,75 ax 180

Jobb szem: -0,75

 

A lencse Hoya Hilux G2 (Hi-Vision Longlife, BlueControl).

 

Hű, remélem nem kell multifokális. Közelre, olvasáshoz, most is tökéletes. 

 

Amúgy több helyen olvastam, hogy a jóval olcsóbb "brand nélküli" lencsék is tökéletesek, alap esetben csak a név felárat fizeti meg a legtöbb ember (Zeiss, Hoya, stb). Persze ez is egy vélemény. 

 

A mostani keretem jó, azt szerintem megtartanám, ha ott is úgy ítélik meg. Egy prémium Seiko keret.

 

Ha nem tolakodás, meghérdezhetem, hogy Te merre vagy, esetleg hozzád el tudnék menni? 

Előzmény: LátoGató (14501)
LátoGató Creative Commons License 2023.01.07 0 0 14501

Szívesen. 

Hogy pontosan milyen lencse lesz, azt kizárólag a vizsgálat után lehet majd belőni. Innen nagyon nehéz megmondanom. Főleg úgy, hogy épp átlépted a 40-et emiatt elképzelhető, hogy közelre is kell majd korrigálni. 

Léteznek olyan lencsék (multifokális) amivel minden távolságra be tudjuk állítani az éles látást. 

Van olyan amivel kifejezetten monitor előtti munkavégzéshez és olvasni. 

Nem tudom milyen Hoya lencséd van, de mivel évek teltek el a legutóbb felírt eredmény óta, ez nem releváns.

Szerintem ezt amit itt is írsz, nyugodtan mondd el a rendelés közben, így ők is tudják, mit ajánlhatnak.

Előzmény: gurabli (14500)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!