Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Most azt írta, hogy talán kitiltottak, vagy olyan helyre próbáltam belépni, ahova nem szól az engedélyem.
Ez már a harmadik nevem. Először Delila1 voltam, de megváltozott az email címem, amit nem engedett módosítani az újra. Akkor Delila10 néven léptem be az új címemmel (veteránból babakocsis lettem).
Most nem változott semmi, de újra regisztrálni kellett, hogy beléphessek, így lettem Delila_10, és ismét kezdő.
Köszönöm. Egyébként ugyanezt csináltam, és azt hittem az a baj, hogy a két hasonlítandó munkalap neve azonos. De alaposabban megnézve rájöttem, hogy egy ponton egy ciklusváltozót elrontottam, és így a program egyszerűen átugrotta az adatok egy részét, és nem listázta a meglévő eltéréseket. Ezért hittem azt, hogy az azonos munkalapneveket nem jól kezelem.
Sziasztok, régóta használok egy makrót két munkafüzet azonos szerkezetű munkalapjainak összehasonlítására. Most felmerül az a helyzet, hogy az összehasonlításhoz mindkét munkafüzet munkalapjainak azonos a neve. Azt hiszem, ezt nem tudom megoldani átnevezgetés nélkül. De megkérdezem, nincs-e mégis valami trükk az átnevezgetés megkerülésére?
Engem is szivat... De már évek óta. Szerintem rosszul vannak megírva a cookiekhoz tartozó kódok. Mert van, hogy kiléptet és van amikor pedig nem... Nem függ az eszköztől és a böngészőtől sem.
Nem biztos, hogy az egymással szembeni számokat kell összehasonlítani. A példában a 144 MHz antenna 1/4-es értéke és a 430 MHz 3/4-es értéke van egymáshoz a legközelebb. Ez szemmel is megállapítható. de azt hittem, hogy "automatizálva" egyszerűbb.
az antennatípusokkal még ki kellene egészítened a jobb oldali összehasonlítást, amik írásod szerint egymással szemben vannak. Mondjuk az AH oszlopba a kettő közé.
Utána csinálj egy különbségszámítást az AF oszlopba a két számból. Abszolút értékben tedd ezt meg, mert csak a különbség kell, az előjel mindegy lesz.
Ebből az oszlopból kell megkeresned azt, ami kisebb mint 1.
Tegyél be még 1 segédoszlopt első oszlopnak mondjuk az AE oszlopba, a képlete legyen pl. AF<1. Így ebben az oszlopban kapsz egy igaz / hamis cellaértéket
Ha fentiek szerint jársz el, akkor a sárga celládba kell egy FKERES, amiben megkeresed az első IGAZ találatot és visszaadod az antennatípus oszlopából a találatot.
valami ilyesmi, ha fentiek szerint járrtál el:
FKERES(IGAZ; AE:AH; 4; 0)
ha nem erre gondoltál pontosan, szerintem rá tudod már szabni a saját tábládra.
Lenne egy problémám, de lehet, hogy nem lehet megoldani.
Készítettem egy Antenna méretező segédprogramocskát magamnak.
Vannak olyan antennák, amelyek két frekvenciákra méreteznek, ilyenkor megnézik, hogy melyik két hossz áll legközelebb egymáshoz. Ahogy a képen is látszik, az értékeket jobb oldalra csoportosítottam egymással szemben.
Sajnos nem találtam olyan függvényt, amely a két 7-es csoportot összehasonlítja és kiválasztja azt az értéket, amelyek között pl. max 1 cm különbség van. Ezt az értéket beírja a "Közös antennahossz...cm helyre.
Ki tudna ebben segíteni? Igen tidom szemrevételezéssel is ki lehetne választani, de jó lenne ha ez "automatizálva" történne.
Megoldódott. Kézzel rányomtam a frissítések keresésére és telepített egyet. Így most már a kivágás menüpont az aktív alapértelmezetten, nem a keresés, és rendesen működnek a gyorsbillentyűk is ezáltal.
Elszállt az SSD a gépemben, így kénytelen voltam újratelepíteni....
Elvileg ugyan azt az Excel verziót telepítettem, mint ami korábban a gépemen volt, azaz a Microsoft Office Professional Plus 2021 verzióját. Ehhez vettem meg anno a termékkulcsot, így adta magát, hogy ez is kerüljön vissza. Mégis másképpen működik, mint ez előtt.
Ami az őrületbe kerget az a következő: Ha nyomok egy menü gombot a klaviatúrán, akkor most felhoz egy kereső sávot is és abban villog a kurzor. Lásd a mellékelt fotót, így hiába püfölöm az "É" gombot kétszer, hogy csak értékeket illesszen be, le se tolja a fejemet, mert elkezdi beírni a keresendő kifejezéshez... Ettől az idióta funkciótól hogyan lehet megszabadulni?
Megint újonc lettem. Másodjára dobott ki az Indapass.
Először évekkel ezelőtt, mikor megváltozott az email címem. Most valahogy a rongyos régire emlékezett, a több évest elfelejtette. Oda meg hiába küldött az "elfelejtett jelszó" helyett újat, a cím megszűnése miatt nem kaptam meg.