A tojás főzésekor, sütésekor a gömbszerű alakban elhelyezkedő albumin proteinek koagulálódnak (kicsapódnak). A fehérje molekulák a természetes kémiai környezetükben, vízburokkal körülvéve, egy negatív töltésű hálóval burkoltak.
A savas környezet, a sótartalom, magasabb hőmérséklet, vagy akár a levegő hatására is könnyen károsodnak, és a proteinmolekulák egy szilád tömeggé kapcsolódnak egymással, vagyis koagulálódnak.
Amikor a főzés vagy sütés során a tojást melegítjük, a fehérje molekulák energiája növekszik, a proteinek alakját meghatározó kötések egy része felszakad és elkezdenek kiegyenesedni, ebben az állapotban egyre hajlamosabbá válnak a molekulák, hogy egymással kötődjenek. Ennek következtében az egyedi gömbszerű vízben lebegő molekulák egymáshoz kötődő egyenes láncokból álló térbeli óriásmolekulákat képeznek. Ekkor a korábban áttetsző folyadék fehér, szilárd tömeggé alakul.
Na vakkor. Van Spielbergnek egy site-ja, ahova asszem 5 perces filmeket lehetett bekuldeni... Tele van rettenettel, de zsenik is vannak az amatorok kozott... Meg a profik kozott is :)
(a tutik mar nagyjabol mind kiszurva, keresot nem talaltam, de szamok vannak, amik a kink vegere behelyettesithetok :)
Van három faszi, akik szeretnék körbesétálni a világot. Elkészült a blogjuk, azt tök jó lenne, ha minél többen olvasnák, mert akkor talán kapnának segítséget, ha éppen szükségük van rá. Minimális felszereléssel utaznak, sz'al sátor nem lesz, így ha pl. esik az eső meg fúj a kibaszott orkán, tök szívesen aludnának valakinek a kerti sufnijában, és ha még egy vödör vizet is kapnának mosdani, meg egy jó szelet zsíroskenyeret, akkor tuti boldogok lennének. Sz'al ilyen ideologizált csövesek.8-) Meg a blogjuk is vélhetően érdekes lesz, mert amíg el nem indulnak, addig is sztorizgatnak majd régi túráikról, meg a szervezés érdekesebb eseményeiről. Meg a jó bulin túl ez figyelemfelhívás is, gyakolratilag a szolidaritáson múlik minden, sz'al kell a magas látogatottsági index.
És most olyat teszek, amire azt hittem sosem kell vetemednem: add tovább, mer' hülye maradsz!
Hát igen, elég komoly volt a srác. Én szét ugráltam magam – az egész hajó ringott-rángott :-) Már olvastam lehúzos kritikát is, de nem tudok egyetérteni. Ez nem ilyen lineáris csávó, hogy ilyen felépített szett meg olyan mittudomén. Disszharmónia van és kész.
K jó kedvem van, nemtom mitôl, mindegy. Pedig 2 napja frontos migrénes fejfájásom és izomfájdalmaim vannak. És akkoris.
Üvölt a Yellow, tudjátok melyik album..aaaa a pocket universe, na, és mókusok a kertben...jaj de gyönyör? ez a tavasz.. Meló után megiszok 1 pohár száraz pezsgôt.
Az utolsó pillanatban csodával határos módon sikerült szereznem két jegyet, úgyhogy Crayennel nekilódultunk a kedd éjszakának. :-) Kurva jó volt Amon Tobin, nagyon nagyon nagyon! Elkövettem azt a hibát, én pöcs, hogy papucsban mentem, úgyhogy a lábfejeim kissé megsínylették a körülményeket. (kb. 10 fő/nm) :-)