Hú, de rég használtam már NGK-t. Becsülettel kiszolgáltak a Marelli 7LPR gyertyák, de most hogy a lengyelektől vásárolok, ez sem drágább mint itthon a Denso pl.
Azért kellett rúgót cserélnem, mert elől letört egy fél menet. Direkt gyárit vettem, hogy majd jó lesz. Hát nem lett jó. Fene sem akart csak úgy cserélgetni :)
Amugy pont jó volt, mert igazáből nem volt kifejezetten alacsony, úgyanúgy fel tudtam vele állni a járdákra nymvájukban se akadtam bele. Volt ültetett autóm, soha többet, mert a mindennapi használatot erősen megnehezíti.
Nem segghúzós, de azért ott elől van egy-két centi plusz magasság valóban. Nem értem én ezt, kizárt dolog hogy új korukban is így álltak. Akkor meg mitől más ma a gyári rugó?
Én a 20.25 fokos napsötéses időt kedvelem, szóval nekem is a tavasz ls az ősz az évszakom. Viszont a téli állandóan sötét van időt gyűlölöm, akkor már inkább legyen meleg, de világos.
Túl vagyok rajta, annyira tényleg nem volt egyszerű mert sajnos csak egy bakot hoztam át a műhelyből, de azért egy két óra alatt meglett. Feljebb került a hátúlja, de nem annyira, mint az eleje, és sajnos az összkép sem olyan szép, muint régen volt. Vagy valami tényleg csak picit ültető rugó kellene bele, vagy az Uproad műanyag elemei.
Gyűlölöm a nyarat! Nem véletlenül van időzítve minden nagyobb szerelés nálam őszre-tavaszra. Meg télen a kályhával fűtött garázsban is jó, de ez...elveszi minden kedvem. Múlt hétvégén se volt, hogy hozzápiszkáljak a váltóhoz egy kicsit.
Alpvetően egyszerübb a hátsó rész, gyakorlat an meg mivel a parkolóban csinálom a földön, meglátjuk. Bár az elejét is ott csináltam. Mivel holnap csak még melegebb lesz, neki akarok esni még most gyorsan.
Mindig ez van ezzel a rugócsere témával...szerintem nagyon rosszul néz ki, főlegy egy kombi ha olyan, mintha húzná a hátulját. Szóval ki kéne cserélned hátul is. :)
Kicseréltem, oldalanként volt egy óra, nem volt igazából semmi gond. Az újfajta rugóösszehúzó jól vizsgázott. A régi problémás volt, az a szokott régifajta, mert sokszor útban volt arugótányérnak vagy bármi másnak.
Viszont bekövetkezett amitől féltem, úgy áll felfelé az eleje, mintha ugrani készűlne... Pedig ellenőríztem, cikkszám alapján is belevaló a rugó.
Egyébként már nem a gyári rugó volt benne hanem Spidan, de az is sima széria, semmi ültetés.
Szóval most hogyan tovább, lecserélem a hátsót, hátha megint vízszintes lesz az autó, vagy a fene sem tudja, nem szívesen raknék bele semmi ültető csodát, mert arra sincs szükségem. Vagy várok pár évet, míg kilágyúl annyira :)
Váltókhoz valószínűleg a rossz emlékek miatt ilyen a viszonyom.
Egyik emlékezetes alkalom az volt, mikor úgy 25-30 éve a Skodában egy esős tavaszi avagy őszi napon lázasan cseréltem váltót a ház előtt. A váltóolaj szagát valószínűleg a benne lévő habzásgátló adalék miatt különösen nem bírom. A másik pedig amikor összeraktam egy váltót szintén a Skodába, godosan, kihézagolva, minden, és berakva mégis olyan hangja volt mint anno a sárga távolsági buszoknak...
Ez tényleg jó ár, átnéztem most, mi minden van még a Stilohoz, amiből érdemes lehet betárazni, és itthon a hátsó féknyergek huszon valamennyiért voltak. Valószínűleg kb ugyanaz van hátúl az összes olaszban (155/146/GTV pl egyezik, meg valami franciában is, már nem emlékszem miben)
Úgy fáj akkor, mint nekem a kormánymű fellazítása és a bölcső leengedése... :) Meg tudom érteni!
Én nem tudom, egyes típusokat miért érint ez a gyakorlatilag teljes garantálhatóság szintjéig. Az egész Stilo vonalon amúgy még az új Tipo is! Annál is nézem, rugót keresnek. Persze az általunk elérhető ePer nem tudja a típust, a unixbárdi alvázszámkeresője sem. Nagy nehezen kinyomozom a cikkszámot, gyári rugó 40 ezer/db. Allegro, utángyártott 40 ezer/pár.
Ami még picit fáj, hogy ősszel, mikor kicseréltem a fél futóművet (golyalábat is, szóval láthattam volna), semmi nyomát nem láttam semmilyen rozsdának. Most lehet majd megint futóművet állítani...