Fogd már fel, hogy a történelmi hülyeségeid senkit nem érdekelnek (értsd: itt irrelevánsak), no meg az sem, hogy a pagat.com mit írna.
Valamint nem tartom úgy, hogy a "legnagyobb tarokk website vezetője" jobban értene nálam a játékhoz. Nem ismerem az illetőt és nem is igen érdekel különösebben. Leülök vele játszani, ha úgy adódik, aztám kiderül.
Hú, ez nagyon rossz példa volt, a könyv is meg a szabályismeret is hagy a kedves szerőnél kivetnivalót maga után, nem is keveset. Én pironkodnék, ha könyvet írnék arról, hogyan kell jelezni a csak-pagátos mívoltomat a partneremnek trull után, és kitalálnám rá az önkontrát ahelyett hogy elolvasnám azt az egy mondatot, amit minden más tarokkos ismer (ti. hogy a legnagyobb tarokkal kell jönni). Mindezt elnevezni magyar tarokknak, kikérem magamnak, én magyar vagyok és tarokkozom, de igyekeztem a szabályokat is megtanulni hozzá :-) Abban tök igazad van, hogy egész másképp néz valaki a tarokkozásra, ha már kitekintett a világba. én is sokat változtam ebben az irányban, amikor beléptem a royalosokhoz és nagyon sok másikat is kipróbáltam. Kicsit arra emlékeztet ez engem, amikor a földiek anno azt hitték, körülöttük kering az egész világ, aztán később kitekintettek és rájöttek, hogy földünk csak egy a sok közül és sok más bolygó is kering. Szerintem, ha nem egymás fikázása folyna (ill. folyt volna régebben is), akkor nem szétválás meg morcoskodás lenne, hanem _tényleg_ társasági játék meg együtt játszás és több royalos is lenne.
Ezen a topicon Ti fölényeskedtek a "tarokkotokkal", tudomásul se véve azt, hogy rengetegen teljesen mást játszanak, mint amit Te meg a Karma itt összehordtok.
S ha rajta kapnak tudatlanságodon, felkésületlenségeden, kioktatásnak véled.
Ha a suliban megbuktat ezért a tanár, ezt mondod neki is???
És, mielőtt azt írnád, hogy nálunk - nos, egy szegedi úriember szerint nálunk a Trull önkontrájával, meg Csuzimával, meg Szőrössel játsszák a t a r o k k o t, hiszen könyvének címe: "Magyar tarokk".
Mer' hogy a szomszédos kedves nyugdíjasklubban ezen a Duplajáték nélküli ortodox húszashívásos tarokkot értik - sőt, ők a z t t a r t j á k t a r o k k n a k!!
Kovács Endre Tarokk-kódexe szerint pedig ilyen meghatározás nincs is, ő maga 3-féle tarokkjátékkal foglalkozik (hogy ne sértődj meg, kiírom: húszashívásos paskievics, húszashívásos illusztrált palatinusz és húszashívásos magas tarokkal.) Ezen kívül még felsorol jónéhány, n e m húszashívásos alapú játékot.
A pagat.com - a legnagyobb tarokk website szerzője - pedig kizárólag a royal kedvéért utazott Budapestre - annyira tetszett neki, hogy meg is jelentette azt egy két kötetes Tarokkjátékok c. kötetben.
Szerinted - és a Karma - szerint, valszeg ő sem ért a tarokkhoz...
Annyit azért hozzá kell tennem, hogy annak van szüksége rövidített névváltozatra, aki sokféle játékot ismer. A royalosok között kapcsiból vagy 4-5 féle variáns létezik és létezett, kezdetben együtt volt a huhisokkal is. És ha az ember lement a klubba, volt ott 20-30 ember és attól függően, mihez volt kedve vagy éppen hol volt szabad hely, leült valamit játszani. Tök természetes volt, hogy - többek között - a hívásos, kalsszikus fajta is nevet kapott. Arról nem is beszélve, hogy azon belül is hány változat van. Most sértő, ha azt mondom "magasozol" én meg itthon "illusztráltozok"? Sőt, igazából kaiserezek. Az aztán külön sztori, és nagyon nem is értek egyet vele, hogy miért szakadt kétfelé a dolog és miért nézik le sokan a huhit. Általában olyanok, akik vagy nem is tudnak játszani huhit vagy nem voltak soha jók benne. Hogyki huhizik jól, azt persze nem a szedett-vedett versenyek döntik el, hanem az, hogy a társaság, ahova jár ott a többiekben a sok sok év alatt milyen kép alakul ki benne a játékstílusáról. Érdekes, aki jól huhizik és mellette royalozik is, általában utóbbit is elég ügyesen műveli és soha nem fikázná keresztbe egyik játékot se olyan hévvel, ahogy a két "elzárkozó" tábor teszi. pedig pontosan a már rutinból és unott pofával lapot rakosgató huhisok között lehetne megtalálni azokat, akik kipróbálásra érdemesnek tartanák a royalt. Sajnos, a huhisok között nagyon sok a fafejű, aki még a dupla játéák bevezetésén is csóválta a fejét, hát még a sasultin - na ők soha a büdös életben nem próbálnának ki mást. De nem midnenki ilyen és pont az erőszakos térítés, tukmálás és közben a lenézés az, ami elijeszti őket. Pedig royaloztam én huhiverseny előtt/alatt/után és lett is volna érdeklődő. Jómagam több olyan embert is ismerek apesti klubból, aki jó alany lenne és tetszene neki, mert tudom hogy jó huhista és "több is van benne". nagy tévedés azt hinni, amit sokan tesznek, hogy a royal feljebbálló és felsőbbrendű úgy ámblokk a huhinál. Ha így lenne, akkor midnen royalos remek huhizó (is) lenne, de ez messze nincs így. van aki mindkettőben jó, van aki royalozik de a huhi intuitivitását nem bírja (általában még licitálni se tudnak rendesen), vannak huhisták akiknek valóban túl bonyolult és nem tudnak annyira odafiygelni és kiszámítani a dolgokat (ők nem hogy nem lennének jó royalosok de még huhistának se biztos hogy nagyon jók), és van aki egyikben se jó, de élvezi :-) Ilyenkor a royal nagy előnye, hogy nem lesz a partnerem, csak mert meghívom :-) Tehát tök felesleges arról vitázni, melyik játék jobb vagy felsőrendűbb, mert - és talán van némi jogom állást foglalni mintegy 15 év huhizás után és royalban is tettem le az asztalra - ha valaki jó akar lenni BÁRMELYIKBEN, ahhoz kell érzék, odafigyelés, és kombinációs kézség. A royalban kissé másfajta és máshova tevődik ez át, de ez nem jelenti azt, hogy a huhiban ne lenne. Ha meg szar lapod van, ugyanúgy unalmasan fogsz tengődni és rakod a lapokat bosszankodva a huhiban, mint a royalban.
Szerintem, ezt a huhi rövidítést egyszerűen, csak a gyakorlat hozta. Amikor én először hallottam, furcsán hangzott. Viszont ha belegondolok, hogy milyen praktikus…
Akkor tanultam meg, amikor a különbségeket magyarázták a Royal és a Huhi között. Milyen hosszú és értelmetlen lett volna, kimondani mindig a Paskievics-, Illusztrált-, Színes-, Magas-, Magyar-, Ortodox tarokk szavakat, amikor a Magyarországon ismert tarokkokat emlegettük. Ennek egy „mesterségesen” kreált gyűjtő szava a Huhi. Így nem kellett észben tartani, hogy a két beszélgető közül éppen ki melyik változatát ismeri, játszotta.
Szóval, egyszerűen praktikus, nem bántó, és nem lenéző!
Játszunk, sokat. Szakadjunk el a TV-től. Legyünk jó társaságban, beszélgessünk, nevessünk nagyokat játék közben. Ez a legfontosabb, játszunk bármilyen tarokk játékot. Aki ki szeretné próbálni a Royalt, az pedig segítsük.
sztem a huhi szo degradalo jelleget a huhu es a hihi kifejezesekkel valo tulzott hasonlosaga adja.
Nem. A mód, ahogy használják.
A szellemileg visszamaradott, csököttagyú konzervatív szinonímájaként.
Megjegyzem, valszeg már rég kipróbáltam volna, ha nincsenek ilyen erőszakos térítők. Engem az erőszakos térítés taszít. Ez van.
Takarodj!!!
Hogy lehet leírni ilyet egy tarokkos topicban??????????
Továbbá megjegyzem, hogy sakkal is játszanak mindenfélét, parasztháborút, meg francia sakkot pl. Nem nevezték el sakknak ezeket, a Polgár famíliát meg nem cikizik, mert sakkozik, ahelyett, hogy parasztháborúzna.
Ezek szerint neked már a huszashívásos illusztrált fajtája, csupán mert több benne a bemondás, sem tarokk?? Nem tudom, egyébként, miért bántódsz meg a huhi rövidítésen, hiszen a skihit is használjuk a skízhívásos tarokkra.
Nem maga a huhi szó pejoratív, hanem ahogy használják azok, akik használják. A huhisok nem hívják magukat így, mert nem érzik szükségét, hogy megkülönböztessék a játékukat más tarokk fajtáktól. Ellenben - szoktam hallani - éppolyan pejoratív felhanggal használják a royalozás-szót, mint viszont. Én, aki mindkettőt játszom, sosem tudtam felfogni, miért szálka a royalosoknál ha huhizom (is) és miért legynitenek rám a huhisok, ha megtudják, hogy royalozom is. Igazán mindenki azt hív tarokknak, amit akar, azért mert egyesek szerint a royal (meg a hármas meg a királyhívásos, meg a francia soklapos stb.) nem tarokk, attól még az. Ahogy póker az összes póker alfajta is. Igen, végülis attól lesz valahol tarokk, hogy azzal játsszák. Ha kártyavárat építek tarokk kártyából, akkor az tarokk kártyavár lesz. Mert teszem azt, tarokkozás-e az olyan alfajta, amiben nincs XXI-fogás? Tarokkozás-e az, ahol összeválogatok 12 lapból megfeleő 10-et és a szart odaadom társaimmal együtt a nem létező ellenfélnek, majd nagy okosan két lap ismeretében meg egy felfordított ismeretében "kitalálom" a negyediket. Tarokkozás-e az, amikor két ember nem egymás ellen, hanem egymással játszik a levegő ellen páros meccset? Olyan ez, mintha a 11 focista kirakna 11 papondekli bábut a pályára és versenyszerűen futballozna közöttük majd bevésné a gólszerzőket és a pontokat a bajnoki tabellába. Az oké, hogy a passzolást mega beadást lehet közben gyakorolni, de a sporttól olyan messze van, mitn az a bizonyos távolság Makó meg Jeruzsálem között. Azon lehet vitatkozni, hogy ezeknek van-e sportértéke, sőt azon is, hogy egyátalán a kártyázás sorába tartoznak-e, de ha igen, akkor bizony tarokkjátékok. Számomra ezek értelmetlen és elpocsékolt időtöltések, különösen egy továbbra is mennyiségi "bajnokság" pontgyűjtéséhez. Ha van kedvem tarokkozni, az vagy páros royal vagy huhi (annak is a tíz lapos Kaiser nevű verziója a legszórakoztatóbb).
Theking, fogalmam sincs igazából, hogy kihez szólsz és mit akarsz mondani, de nem hinném, hogy te itt bárki lennél, hogy eküldözgess embereket. Nem a tied a topik, nem a tied a fórum és különben is, milyen alapon pofázol? Másrészt meg kit érdekel itt a történelem? Namindegy...
Molly, én csak arról beszélek, mit jelent maga a tarokk kifejezés Magyarországon. Ez csak másodsorban gyűjtőnév, elsősorban a paskievics-féle húszashívásos bigyót jelenti, és ez nagyon jól is van így.
Nem fogok minden játékot (a royalt sem) tarokknak hívni, csak mert ezzel a kártyával játsszák.
Mindenesetre a "tarokk" fórumban royalról beszélni és húhizni - na ez nem tetszik. És igenis pejoratívan hangzik.
Igen, az is tarokk Magyarországon, meg a hárman játszandó rauber, meg a royal tarokk, meg az illusztrált, meg a paskievics tarokk, a huszashívásos tarokk ugyanúgy, mint a skízhívásos. Azzal, hogy te egyes tarokkjátékokról eldöntöd, hogy ez a héhány tarokkjáték tarokk, a többi NEM, ugyanazt teszed, mint azok az emberek, akik a tarokkjátékok közül a royal tarokk változataira mondják ugyanezt, ez TAROKK, és kész! Nem kellene szidnod a keményfejű royalosokat. Neked nem. :(
Időnként a tarokk és a royal TAROKK fórumon megjelenő rovidlépésü "hozzászólóknak":
Röviden: Takarodj!
Hosszabban: Abban az esetben,ha valaki nem tud értelmesen hozzászólni, csupán történelmi és ténybeli tévedéseit folyamatosan hangoztatni, az vitaképtelen, menjen oda, ahol hasonló mentalitású egyedek vannak!
P.S. Egyébként a macskámnak semmondom, hogy takarodj, és nem szófordulatként, vagy szinonémaként használtam az egyed titulust. Persze kinek nem inge nem veszi magára.
Mi úgy szoktuk játszani, hogy nem fektetheted le a legnagyobb tarokkodat és KÖTELEZŐ a legkisebb nem nálad lévő nem honőrt hívni. Persze mi magasig játszunk, azért nem lehet kavarcolni.
A fenét játszuk újra, egyszerűen visszamenőleg elvesszük (ez bele szokott férni...) és a második helyezett lesz az első. Persze ennyi erővel mondhatod, hogy kérsz visszamenőleg három Trojkát, mert meglettek volna ha van elég matador a pakliban :-)
Hehe, azért nem 1:3 az esély, ah már kötözködhetek, mert uyge tarokkszámfüggő. Ha a skízesnek három van, a másik kettőnek meg hat-hat, akkor csak 1:5 az esély. Mivel azonban a skízes ha nagyon akaratoskodik, valszeg van neki legalább hat, így elég jók az esélyek. Én egyébként a XX-at szoktam hívni, mert akkor jó eséllyel nem mondják be. Ha meg simán megfogják, az csak 21 kredit, egy kiadósabb cventrum-ultival visszanyerem (már ahol nem emelték fel a fogás pontszámát).
Én meg egyszer meghívtam a XIX-et, mert a XXI-nek eltakarta valami az I-esét és XX-nak néztem. Ez még önmagában nem meglepő, de hogy símán lejátszottuk és még pénzt is nyertem vele, az már eléggé melepő volt. Persze royalban is volt már ilyesmi: két pagáttal játszottunk sas nélkül pár leosztást, mire kiderült...