Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185680

A banán legális. A maláta enzimjei nincsenek meg a gyümölcsökben.

Előzmény: Vapor53.898 (185678)
Vapor53.898 Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185679

árpánál persze magas fehérjetartalmú árpából készült malátára gondoltam

Előzmény: Vapor53.898 (185678)
Vapor53.898 Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185678

Köszönöm a pontosítást, igen, kisüstinél, csavarral lezárt üstöknél van leginkább ilyen veszély (szerencsére nálam a káros szilikoncső tömítés + rugalmas "bőröndzár" eresztett az illegális halálos banánnál). Meg ugye az sem árt, ha akkora sisak van a főzőn, mint Hunyadinak a rozgonyi csatában (aminek funkciója a léghűtéses deflegmátorság mellett az esetleges habtörés, talán ezért jobb neki a gömb vagy a fordított/táguló csonka kúp alak).

Szóval a leginkább kockázatos: habzásra hajlamos gyümölcsből készült cefre, csavarral lezárt üst,  kis sisakkal, vékony páracsővel, utolsó adag, élesztőkben dús, emiatt habzósabb cefre (mert ha 2-3 napig csak cefre főzés van, nem homogenizálják/kavargatják a cefrét, nehogy levegőt kapjon és elszálljon a finom alkohol, netán ecetesedjen), az üst túltöltése ezzel az egyébként is habzósabb cefre résszel, mert a cefrés hordóban nem hagyunk anyagot + ezerrel aláfűtés.

Ez a cefre utántöltés dolog nagyon tetszik. Olvastam már erről egy tisztes öregúr vallomásánál a pálinkakészítésről (a szöveg a kukolla.hu facebook oldalán a letölthető fájlok között). Sajnos ő a tisztázó főzésnél is így jár el, ha sok az alszesz.. a pálinkában benne lesz a füle meg a farka

A sisak nélküli cefre főzés a habzás miatt 50 fokon egy ideig, gyakorlatilag fehérje (élesztő) bontás. Sörfőzők szándékosan csinálnak ilyet (fél óra 50-55 fok között) még az elcukrosítás előtt, ha az árpa magas fehérje tartalmú (a szomszédom unokatestvérének férje hallott már erről, azt mondja, hogy ha valaki terménynek való árpából főz szeszt, akkor kötelező, mert abban sok a fehérje, hogy tudjanak hízni az állatok). De ez nem az Égetett szeszesitalok fórum..

Illegális banánnál a gyümölcs eredendően magasabb fehérjetartalma miatt el tudom képzelni, hogy a cefre készítésnél hasznos lenne ez az "előfőzés" 50-55 fokon (cefre főzés közben pedig kötelezően ajánlott), hogy a fehérjék lebomoljanak aminosavakra, így elkerülve a cefre túlzott habzását + aminosavként hasznosítható tápanyaggá váljanak az élesztők számára + elkerüljük a funky ízt a végén. Törvényes keretek közt maradva talán a faepernél is működhet, nem tudom

Előzmény: Jolida (185676)
Jolida Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185677

Példa.

Előzmény: Jolida (185676)
Jolida Creative Commons License 2023.12.06 0 2 185676

Tedd hozzá, hogy ez a zárt (bilinccsel, csavarral stb. rögzített) üstökre igaz, amikor a felhabzás olyan mértékű, hogy elzárja a gőz kivezető útjait.

Egy egylépcsősnél amúgy is értelemtelen ilyenkor tovább főzni, az alsó tálca már szennyezett. Szét kell szedni, átmosni az oszlopot, leönteni a cefréből, több habzásgátlót használni.

 

Egy - csak az üstfedél/kupola + páracső - súllyal zárt üst (pl. DES, ha nincs "ráfordítva" a lezáróra) ilyenkor egyszerűen kifúj, kiömlik.

 

Számtalanszor főztem úgy cefrét DES100-ban, hogy csaknem peremig raktam az üstöt (60 fokig nem raktam rá a páracsövet, néha levettem a fedelet és megkevertem, no meg került bele Foamsol is), majd a főzés vége felé (addigra kb. 12-15l alszesz lejött) a megmaradt 10-15l cefrét beleöntöttem megint fullra és lefőztem.

Előzmény: Vapor53.898 (185674)
Voby Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185675

:) köszi a segítsèget!

Előzmény: Vapor53.898 (185674)
Vapor53.898 Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185674

Vszínű a hordó aljára süllyedt elhalt élesztők miatt habzott jobban (lásd seprő pálinka), aminek többsége az utolsó főzésbe jutott.

Akik tudják, hogy max 80%-ig szabad feltölteni az üstöt, azok is néha felrobbantják magukat az utolsó cefre adaggal:

Első főzés 80 liter

Második főzés 80 liter

Harmadik főzés 80 liter lenne, "De még maradt a cefrés hordóban kb. 15, azt inkább hozzá öntöm, nem kezdek el egy új főzést amiatt. Kiönteni?? Ááá azt se. Eddig se volt gond, jó lesz az úgy, hozzá öntöm.."  Bumm

Előzmény: öreg_néne_b (185673)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.06 0 1 185673

akkor habzott amikor a cefréshordó teljesen kiürült

Ezt nem tudom értelmezni.

 

Még soha nem használtam habzásgátlót.

Akkor ideje elkezdeni...

Előzmény: Voby (185672)
Voby Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185672

Mindig csak a duplikàció varratáig töltöm. Ez kb 85%.

A multkor is akkor habzott amikor a cefréshordó teljesen kiürült. Még soha nem használtam habzásgátlót.

Előzmény: Jolida (185671)
Jolida Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185671

Túltöltöd.

Ökölszabályként a duplikáció magasságáig, de legfeljebb az üst 80%-áig töltsd az üstöt.

Habzásgátlót raktál bele?

Előzmény: Voby (185670)
Voby Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185670

Üdv mindenkinek!

A mai főzettel másodszor habzott fel az almacefrèm 95 fokos kupola hőmèrsékletnél. Kb 3 hete is törtènt velem ilyen almával. Mi lehet ennek az oka? Szerencse hogy van figyelőnyillás a kupola felett.

Voby Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185669

Köszi a tanácsot. Kisüstivel lefőzöm egyrer, aztán pedig a tornyon átthajtom mégegyszer. Még maradt 100 liter cefre....

Előzmény: Jolida (185667)
hegyalja12 Creative Commons License 2023.12.05 0 1 185668

Az  éven  én  is  főztem  Gonden  almából  ,  egylépcsőssel ,  hasonló technikával,  de  rendben  van ,  46 fokra  beállítva. Nem  opálos ,  nincs  kicsapódás.

Előzmény: Jolida (185667)
Jolida Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185667

Olvasd vissza héttel-pár héttel ezelőtti kommentjeimet: Golden almából dől a viaszos kozmaolaj.

Kisüsti lepárlásnál meg tudod fogni (cefrefőzés->Szőllősi szűrő), egylépcsősnél nem tudok megoldást erre.

Előzmény: Voby (185666)
Voby Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185666

Hahó :)

Segítenétek néhány tanácscsal az utópárlatban?

Mi lehet az opálosodád oka?

endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185665

Arról van szó, beteszel egy fűtéskörbe 2db-ot és ugrott 4méter emelőmagasság.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185664)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185664

Általában zárt rendszerben használják, folyadékokra.

Előzmény: endrepp (185663)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185663

0.2bar az nyitó nyomásnak elég komoly, 2db ilyen visszacsapó megeszi egy keringető szivattyú teljesítményének nagy részét, passz.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185662)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185662

Igen az enyém -50 mbar-nál kinyit, de az övet nem tudjuk.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy elméletileg az enyém tartana az üstben 0,05 bar nyomást, az övében erősebb rugó van elméletben lehetséges lehet a 0,2 bar.

Előzmény: endrepp (185645)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185661

Éppen nem éri el a belső üst alját.

40 liter a duplikáció, 12-13 liter víz van benne.

Előzmény: szü(r)cs (185646)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185660

A nívó ellenőrzésének ha nincs lehetősége, akkor nem hiszem, hogy jó ötlet. Vannak olyan üstök, ahol a nivo egy csap, túltöltik főzés előtt, kinyitják a csapot, beáll mm pontosan a szint, ez lehet a minimum megoldás.

Illteve akkor sem hiszem, hogy túl jól fog gőzzel működni, ha a fenék fölé ér a vízszint, mert a betétek közel vannak a lemezhez, így a fenék felületen nem tud kondenzálni, nem lesz elég a szabad felület, biztos kell növelni a nyomást vmennyire.

Előzmény: szü(r)cs (185659)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185659

A kérdés már csak az, kogy a konstrukció alkalmas-e a "gőzös" működtetésre? 

Előzmény: szü(r)cs (185658)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185658

Na itt jelentkezik a működésbeli(nem is annyira konstrukciós) különbség.Nekem is forr a víz 0,1-0,15 barnál, de annál a "vízállásnál" (kb. 2/3) nem szabad forrnia mert az azt jelenti, hogy rendellenes nyomásveszteség van a rendszerben, működési tartományuk 0,3-0,5 bar.

Előzmény: endrepp (185657)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185657

Az még lényeges, hogy ebben a konstrukcióban a dupla falban a víznek forrnia kell, hiszen abból keletkezik jelentős mértékben a gőz.

Előzmény: endrepp (185656)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185656

Majd oszd itt meg, lehet ha elterjed, hogy tud ez működni minimális nyomással is, a gyártók is bátrabban mennek ebbe az irányba.

Az még hozzá tartozik ehhez a sztorihoz, hogy a konyhai üstben elektromos nívó szint kontrol van és a betétek túlmelegedését is biztosítják, szóval alig tölti a betét fölé, de nagyon vigyáz rá, hogy ki ne "száradjon".

 

Előzmény: szü(r)cs (185654)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185655
Előzmény: öreg_néne_b (185653)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185654

A következő szezonban letesztelem különböző feltöltöttségi színtekkel, mérve a nyomást és az időt.Választ ad mindenre... 

Előzmény: endrepp (185649)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185653

Is. Nyilván nem kell tele szedni az üvegeket, de ilyenből vettem egy készletet.

Előzmény: endrepp (185652)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185652

Az oszlop párlatát? Nem túl nagy felbontás a 2.5dl, vagy kevesebbet engedsz bele?

Előzmény: öreg_néne_b (185650)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185651

vízzel, vizet fűteni nem olyan hatékony, mint gőzzel, 

 

pláne forralni

Előzmény: endrepp (185649)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!