https://www.youtube.com/watch?v=0EuwhndDBL0
Ez jó kis videó a bodza pálinka észítésről.
Ne a gyalog bodzát szedd, mertz az mérgező (1,2-1,5 m magas)
Hanem a 2-3-4 néteres bodza borokat, az ehető.
A srác a videóban azt mondja 30 litet cefréből
amii cukor nélkül 20% aloholtartalúra erjedt
kb. 0,5 liter 60%-os alkoholtartalmú párlata lett, ami nagyon finom.
A matekszerint 2-3 liternek is le kellet volba jönnie szerintem.
Hacsak...
A 30 liter cefréből 10 liter a hús, a többi a mag...nem tudom.
HA a rendes ehető bodzát (gyümölcsöt) nyersen eszed, semmi bajod nem lesz.
(Nem a gyalogbodzát, hanem a rendes magas bodzát)
Mégis néha jegyeznek fel ritkán rosszlétet, vagy enyhe mérgezéses eseteket.
Ezek akkor vannak, ha valaki nagy mennyiséget eszik, és a magokat is szétrágja.
HA nem rágja szét, és lenyeli, azok probléma nélkül átmennek az emésztőrendszeren,
bármekkora adagról van is szó, és változatlan formában távoznak.
HA viszont (gyeekek szokták) szétrágod, a belekben kioldódnak egyes anyagok a magból,
és oozhat rosszullétet vagy enyhe mérgezést.
Nem tudom ezekl az anyagok kioldödnak -e főzés alatt, és átkerülhetnek -e a párlatba.
Ha biztosra akarnék menni, akkor főzés előtt
átpaszíroznám a magokat pld. egy paradicsompaszírozón.
Így biztosam mentes lenne méreg vagy keserű anyagoktól a párlat.
Nem főzés előtt -ne érintkezzen oxigénnel, ne ecetesedjen- még az erjesztés előtt.
Így viszont ez hatalmas munka, teintve a gyümölcs kis méretét is.
És érdemes lebogyóznii, vagy lekacsoln is, mert a szárnak poloska ízze , poloska szaga van.
Hatalmas munka, bár a bodza minden évben rengeteg terem, és ingyen van, csak ki kell menni
az erdő szélre, rétre és leszedni.
A bodza gyógynövény, gyógyászati hatásai -a leírt módon elkészítve- érvényesülhetnek
részlegesen a pálinkában is.