Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2025.08.10 0 0 187404

Bocs a gépelési hibákért, mobilról küldtem,

elalvás előtt,

és ez a predektív mód is szívat.

Mobilon nem lehet kikapcsolni.

 

Előzmény: Törölt nick (187403)
Törölt nick Creative Commons License 2025.08.10 0 0 187403

Sajnos az egyszer kifőzéssel az a baj,

hogy nem ad elég tömény párlatot.

Számít a kiindulási koncentráció.

Ha nem ad elég tömény párlatot

90-60 ig , akkor sok melléktermék átjön.

Sokan ezért a második lepárlásnál 

60-nál már le os váltják a párolást, 

megy később lefinomatító UP-te.

 

Ha csak egyszer párolod, lehet el sem éred ezt

a koncentrációt.

 

Kétszer kell párolni, és a megfelelő monőséghez

a kellő töménységű koncentrációt el kell érni.

 

Majd érlelni töményen, és visszahigítani

fogyasztható élvezhető koncentrációra.

 

Ez a pálinka út kisüstinél. 
Egyszer is lehet párolni,

de az nem lehet olyan tiszta ès olyan jó.

A töménység meg se közelíti.

Sok szennyező (pld aldehidek de ez csak egy)

vízben oldódnak.

Ezért hígabb oldatban jelen vannak, a töményebben

meg nem vagy csak alig-alig

Előzmény: Vapor53.898 (187401)
Jolida Creative Commons License 2025.08.10 0 1 187402

1.) Minden cefrébe rakok tápsót.

2.) CM, kétszeres adag pektinbontó, sav (általában 4 körüli az eredeti pH), tápsó. Néha -ha van itthon- Optired tápsó kerül bele. 

3.) Sose raktam még bele vizet, azon kívül, amikben az előző pont vegyszerei hígítódtak.

4) Ha nem tudod magozni, erjedés után a mag leül a hordó aljára és óvatosan le lehet merni/önteni róla a lényeget.

Előzmény: Vapor53.898 (187400)
Vapor53.898 Creative Commons License 2025.08.10 0 0 187401

A belinkelt könyvben a 9. oldalon van szó a "Besűrítés"-ről. Ugye a magas alkoholtartalmú söröket is így állítják elő. Közületek próbálkozott már valaki azzal, hogy egy cefrét így besűrítve/kifagyasztva felhúzza alszesz szintre, mondjuk 25%-ra az alkoholtartalmat, és utána csak egyszer főzi ki kisüstön?

És ha már ilyenekről van szó, szerintetek az ugyanott leírt "Bepárolás" vagy "Kifagyasztás" működhetne görögdinnye cefre esetében?

Előzmény: Vapor53.898 (187400)
Vapor53.898 Creative Commons License 2025.08.10 0 0 187400

Sziv

Sajnos a cefrézésről, főzésről semmit sem ír.

Ha már a hagyományokról van szó, a "hogyan csinálták régen" leírások közül Remete Farkas Lászlónak vannak  fantasztikus könyvei. Hogyan bontották a pektint és milyen élesztővel oltották be a cefrét eleink?: 

https://mek.oszk.hu/16700/16768/16768.pdf

 

A bodzával meg úgy voltam először, mint a youtube-os srác: kézzel bogyózva megfogadja az ember, hogy soha többet. Később hallottam a titkos eszközről, a kutyafésűről, amivel le lehet fésülni a bogyókat. Akik meg nagyban csinálják és nincs bogyózó gépük, várnak pár napot, oszt hozzáverik a megszottyadt fürtöket az utánfutó oldalához, attól lepotyog. Utánfutó nélkül is működik a módszer.  

A tapasztaltabbak majd kijavítanak a részletekben, de úgy tudom:

- a bodza - a többi bogyóshoz hasonlóan - önmagában nem rendelkezik minden szükséges tápanyaggal a tökéletes erjedéshez, így érdemes a cefréjébe tápsót rakni

- pektinbontó mehet bele 3-5-szörös adaggal

- a magokat érdemes kiszűrni belőle mielőtt beindulna az alkoholos erjedés (a benne lévő olajokat az alkohol oldja igazán)

- hígítani kell vízzel, mert túl sűrű a cefréje. A hígító víz ne legyen desztillált vagy ioncserélt víz, mert abban nincsenek az erjedést támogató sók. A kútvíz problémás, ha magas a vastartalma. A sima csapvíz a klórtartalom miatt rossz, ezért cefre hígítás előtt egy napig hagyjuk szellőzni a csapvizet, vagy forraljuk fel és hűtsük le. 

Előzmény: Törölt nick (187396)
Törölt nick Creative Commons License 2025.08.10 0 0 187399

Köszönöm szépen. Nagyszerű leírás.

Előzmény: Vapor53.898 (187394)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.10 0 0 187398

A gyalogbodzából (borzag) még lekvárt is főznek, csak nyersen mérgező. (Akkor is csak gyomorrontást okoz.)

Előzmény: Törölt nick (187391)
zsorsz Creative Commons License 2025.08.10 0 0 187397

Amit lehet tudni róla hogy a pálinka pálpusztaija, a bukéja annyira különleges. Aztán az üstöt nagyon nehéz utánna elmosni.

Előzmény: Törölt nick (187396)
Törölt nick Creative Commons License 2025.08.10 0 0 187396

Nagyom jó volt olvasni.

Nem tudtam hogy a (gyalog) boda pálinkának ekkora múltja, kultúrája,

történelme van.

Ezentúl másképp fogok nézni erre a növényre.

Sőt, egyszer -kis tételben- lehet még én is megpróbálkozom a borzag pálinkával.

Az ártalmas anyagok a hőre lebomlanak, az értékes gyógyanyagok

viszont a párlatba átjutnak.

 

Köszönöm a megosztást.

Előzmény: Vapor53.898 (187394)
beetee Creative Commons License 2025.08.10 0 1 187395

Ha nem hibás, akkor nagyon.

Előzmény: Törölt nick (187390)
Vapor53.898 Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187394
Előzmény: zsorsz (187393)
zsorsz Creative Commons License 2025.08.09 0 2 187393

Vagy Nógrád.

Előzmény: zsorsz (187392)
zsorsz Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187392

BAZ megyében a Borzag pálinkának nagy hagyományai vannak. A méreg hőtől lebomlik.

Előzmény: Törölt nick (187391)
Törölt nick Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187391

Bármiből lehet, de a gyalogbodza mérgező.

Vagy az az anyag  nem megy át lepárláskor?

Nem bízok én ebben. 

Előzmény: beetee (187383)
Törölt nick Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187390

Szerintem ez a bodza főzés a sráctól csak egy otthoni hobbi,

egy férfias játék volt.

Biztos lehet jókat készíteni belőle.

De ez a kis hozam...

Nagyon kicsi.

A tiszta birs hozhat ennyit.

A bodzát is valamivel keverni kell akkor.

Ha ez nem szentségtörés. Almával....?

 

Mennyire finom a bodza gyümölcsből főtt pálika?

Jolida Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187389

Főleg úgy, hogy kimagozni bonyolult (spec. magozó kell hozzá), maggal erjesztve (esetleg főzve) jelentős olajat fog tartalmazni a párlat.

 

Arról nem is beszélve, hogy a -pl. egylépcsősben főzött legfeljebb 90%-os- literenkénti önköltségi ár a mostani aszályos gyümölcsárak mellett szerintem eléri, de inkább meghaladja a 20k-t. 

Előzmény: beetee (187388)
beetee Creative Commons License 2025.08.09 0 1 187388

Engem az is érdekelne, hogy miért akar valaki speciálisan bodzából jó erős szeszt gyártani, ha nem fogyasztási célra lesz? 

Zsírtalanítâshoz nem kicsit macerás.

Jolida Creative Commons License 2025.08.09 0 1 187387

Nálam inkább 4l/100kg jött ki átlagnak.

Viszonylag nagy mag, kevés hús.

 

Aug. végi, szeptember eleji beszerzések voltak, telepített ültetvényről.

Mellesleg egyszer se égett le (DES100).

Előzmény: endrepp (187384)
zsorsz Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187386

Borzag.

Előzmény: beetee (187383)
endrepp Creative Commons License 2025.08.09 0 1 187385

Csak ehhez lepárlót nem érdemes venni, a bodza leégésre nagyon hajlamos, főzdében ki tudod főzetni.

Előzmény: joke(r) (187379)
endrepp Creative Commons License 2025.08.09 0 1 187384

A bodza esetében a 4-5liter 50%/100kg már jónak számít. Termelőtől lehet alapanyagot venni hozzá, szőlő bogyózóval fel lehet dolgozni.

Előzmény: joke(r) (187379)
beetee Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187383

Gyalogbodzából is lehet pálinkát készíteni.

 

A sima bodzából meg hatalmas ültetvények vannak. Telepítése támogatott volt, vagy még most is az. 

Jófogáson, agroakármiapróban érési időben tonnaszám van hirdetve gyümölcs. Nem is drágán egy idei barackhoz képest... 😉

Előzmény: Törölt nick (187381)
zsorsz Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187382

Jól fölment a pálinka ára, itt 8000 alatt nem is lehet kapni.

Nálatok mi a helyzet?

Törölt nick Creative Commons License 2025.08.09 0 1 187381

https://www.youtube.com/watch?v=0EuwhndDBL0

 

Ez jó kis videó a bodza pálinka észítésről.

Ne a gyalog bodzát szedd, mertz az mérgező (1,2-1,5 m magas)

Hanem a 2-3-4 néteres bodza borokat, az ehető.

A srác a videóban azt mondja 30 litet cefréből 

amii cukor nélkül 20% aloholtartalúra erjedt

kb. 0,5 liter 60%-os alkoholtartalmú párlata lett, ami nagyon finom.

A matekszerint 2-3 liternek is le kellet volba jönnie szerintem.

Hacsak...

A 30 liter cefréből 10 liter a hús, a többi a mag...nem tudom.

 

HA a rendes ehető bodzát (gyümölcsöt) nyersen eszed, semmi bajod nem lesz.

(Nem a gyalogbodzát, hanem a rendes magas bodzát)

Mégis néha jegyeznek fel ritkán rosszlétet, vagy enyhe mérgezéses eseteket.

Ezek akkor vannak, ha valaki nagy mennyiséget eszik, és a magokat is szétrágja.

HA nem rágja szét, és lenyeli, azok probléma nélkül átmennek az emésztőrendszeren,

bármekkora adagról van is szó, és változatlan formában távoznak.

HA viszont (gyeekek szokták) szétrágod, a belekben kioldódnak egyes anyagok a magból,

és oozhat rosszullétet vagy enyhe mérgezést.

 

Nem tudom ezekl az anyagok kioldödnak -e főzés alatt, és átkerülhetnek -e a párlatba.

Ha biztosra akarnék menni, akkor főzés előtt 

átpaszíroznám a magokat pld. egy paradicsompaszírozón.

Így biztosam mentes lenne méreg vagy keserű anyagoktól a párlat.

Nem főzés előtt -ne érintkezzen oxigénnel, ne ecetesedjen- még az erjesztés előtt.

Így viszont ez hatalmas munka, teintve a gyümölcs kis méretét is.

És érdemes lebogyóznii, vagy lekacsoln is, mert a szárnak poloska ízze , poloska szaga van.

 

Hatalmas munka, bár a bodza minden évben rengeteg terem, és ingyen van, csak ki kell menni

az erdő szélre, rétre és leszedni.

A bodza gyógynövény, gyógyászati hatásai -a leírt módon elkészítve- érvényesülhetnek 

részlegesen a pálinkában is.

Előzmény: joke(r) (187379)
2001 happy Creative Commons License 2025.08.09 -2 1 187380

Szia:

Bodza bogyó pálnka esetén (és nem bodza virág)

a gyümölcsből készülne a pálinka.

Általában (nás gyümölcsöknél 9-10% hzammal számolhatsz, gondolom itt is.

Tehát 2-3 liter 45-50°-os alkoholtartalmú pálimka kinyeréséhez

20-30 liter bodza bogyóra lehet szükséged, ami ebből az apró szemű

gyümölcsből nem is mennyiség.

Előzmény: joke(r) (187379)
joke(r) Creative Commons License 2025.08.09 0 0 187379

Sziasztok!

Tök amatőrként lenne pár kérdésem. A célom 2-3 liter, minél magasabb alkoholtartalmú, jó minőségű bodza pálinka lenne. Nem kell megijedni nem elfogyasztásra kellene, mint ahogy ez a mennyiségből gondolom látszik is. 

A kérdésem az lenne, hogy ehhez milyen mennyiségű bogyót kell gyűjtenem, illetve milyen lepárlót érdemes beszerezni? Választék van bőven, de gondolom itt sokkal több a tapasztalat, hogy merre érdemes nézelődni.

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2025.08.05 0 0 187378

Neked nem kell a negatív formát elkészíteni, mert ott van arra a dómfedél nútja.

Csak be kell kenned papír vékonyan szilikon zsírral, akkor nem tapad bele teljes kötésidő után sem 

sziloplaszt.

Előzmény: Törölt nick (187375)
Törölt nick Creative Commons License 2025.08.05 0 0 187377

Ha pedig kicsi hosszúnak tűnik csináld ezt:

 

https://www.youtube.com/watch?v=hVsv7wHv9gU

 

Törölt nick Creative Commons License 2025.08.05 0 0 187376

Vagy összenyomva tartod szobahőmérsékleten 24 órán keresztül.

Az is összeforrasztja.

Törölt nick Creative Commons License 2025.08.05 0 0 187375

Önthetsz is magadnak a legerősebb szaniter sziloplasztból eleve karikát:

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=OH0YQ125wpg

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!