"gyakran látom, hogy némely kerékpárosok indokolatlanul nagy sebességgel , felelőtlenül grasszálnak az
utakon
na , ilyenek tördelik össze a sisakzatukat , jó esetben, rosszabb esetben a kobakjukat is"
Ha egy felelőtlen száguldozóval összeakad a kormányod a kerékpárúton, esel és betörik a fejed, akkor vigasztalni fog a tudat, hogy majd jól megbüntetik miatta? Nem tudsz mindent kivédeni.
Úgy állítod be mintha nem léteznének szabálytalan autósok! Akik gyaktlran még az elsőbbséget sem adják meg, mert az "csak" bringás... És akkor durvábbakat ne is említsek
A saját hülyeséget sem lehet mindig befolyásolni. A mai napig nem tudom, mitől ment ki alólam a bringa úgy, hogy a kormányt sem volt időm elengedni, nemhogy kitenni a kezem.
Csak az a csattanás marad meg örökre a fejemben, ahogy a kövezés megkínálta oldalról a bukót.
Hazafelé, a körúti bringaúton egy leányzó tekert előttem. Gyönyörű, hullámos, szőke haja szétterítve omlott a háta közepéig. Egy lámpánál elmondtam neki a reggeli sztorit és, hogy éppen röntgenre megyek, mert a bordám jelzett (csak repedés volt) és, hogy kár lenne ezért a hajért, védje. Azt is mondtam, ha nincs rajtam bukó, most nem mennék - vinnének.
Annyit válaszolt, hogy gondolt már sisak vásárlásra, de nem vagyok biztos abban, hogy egyből elrohant volna miattam egy sportboltba.
Külső tényezőt, rajtad kívül álló dolgot NEM tudsz befolyásolni, és ilyen a többi közlekedő is. A sisakot fel lehet venni, mert véd, az autóst, időjárást, random gyalogost, stb. nem tudod kontrollálni, és aki nem próbálja meg minimalizálni a lehetséges veszélyt/kárt, az hülye.
Nem. 1992-ben egy autós szemből balra akart kanyarodni. Én lejtőn érkeztem vele szembe. Megállt, így biztos voltam benne, hogy látja jövök és megadja az elsőbbséget. Mikor már kivédhetetlen volt a baleset elkezdett lassan befordulni. A kocsi orrán ott ragadt kerékpárról fejjel előre elrepültem. Sisakom nem volt, 2-3 évvel korábban jelentek meg az elsőgenerációs szivacs sisakok, még nem volt gyakori a használatuk és a fizetésekhez mérten is jelentősen drágábbak voltak, mint a mai belépő szint. Óriási mázlim volt, nem az aszfalton landoltam fejjel előre, hanem a kereszteződésben jobbra kifordulásra váró másik kocsi motorházán át bukfenceztem és az aszfaltra ülve érkeztem jelentősen lelassulva. Mire lett használható kerékpárom, már vettem sisakot is, mert tudtam még egy alkalommal nem lesz ekkora szerencsém. Lehet úgy is nézni, hogy az elmúlt több mint 30 évben gondolhattam volna azt is, feleslegesen terhelem magam sisakkal, hiszen azóta még óvatosabban kezelem a hasonló forgalmi szitukat és nem ér többet baleset. Nem is más miatt kerültem az aszfaltra két alkalommal is nyíl egyenes haladás közben. Szóval én szerencsés voltam 92-ben és ennyi idő után be is bizonyosodott, hogy megérte sisakot hordani azóta és hordom továbbra is. De mindenkinek saját döntése hogy vigyáz magára.
Mondjuk a sisakon kívül orvosi vizsgálattal is, hogy ne essen le a kerékpárról rosszullét miatt, mint az a kerékpáros aki a hétvégén halt meg Balatonbogláron.
Nem azt mondom, legyen kötelező a sisak, csak ne hirdessétek, hogy felesleges, mert egyetértek nscattoval. Akit fej sérüléses baleset ér azt, vagy a családját nem vigasztalja, hogy csak annyi volt az ilyen baleset esélye mint a lottó telitalálatnak.
Volt ez a kovid nevű dolog. Keress rá, hányan haltak bele a világon összesen (0,003% arány amit én találtam) de higgyé magadnak. Na ehhez képest arányíccsad a sisakot.
Egyébként. Mi az esélye annak, hogy az 15-39 millió spermiumból pont te érsz oda a petéhez? Kituggya...?
Na pont ennyi az esélye annak, hogy megmakkansz a sisak hiánya miatt. Kicsi, savanyú, de a mienk. A kérdés az, hogy (ha nem halsz meg, akkor téged) anyádat, gyereket, feleséget, rokont, barátot akárkit mennyire fog vigasztalni a temetésen a matek, hogy 15 millió az egyhez? Mert a bubi matekja ezt mutassa.
De tényleg mindegy, mert amikor majd balested lesz, akkor aki látja, az tudni fogja, hogy igen, a karma, mert mással történt a baj.
Vagy Neked olyan a biztonsági öved, hogy használat után viszed magaddal? :-)
Igaza van Kükünek, a sisak erőltetése elveszi az emberek kedvét a bringázástól, mert azt sugalja, hogy valami veszélyes tevékenységről van szó, amit csak sisakkal élhetsz túl.
A legtöbb halálos baleset fejsérülésből adódik, nem csak a kerékpáros, a gyalogos és az autós is. Vezess sisakban, mint az autóversenyzők! :-)