Keresés

Részletes keresés

zibrcl Creative Commons License 2025.05.04 0 0 27395

A Waymo kint tavaly is letölthető volt, már Daly Citybe is közlekedik és nagyon erőlködik SFO engedély ügyében is. Talán már valamilyen egy hónapos tesztüzem is volt a reptérre.

Előzmény: tucsok13 (27393)
pisti072 Creative Commons License 2025.05.04 0 0 27394

Köszi, New York-Miami ra keresünk,és hazaút reggelén jönnénk vissza New Yorkba délelőtt,haza meg este jön a gép. A Chat GP a Deltát mondja a legmegbizhatóbbnak, igazandiból nagy különbség nincs a 3 nagy légitársaság között árban. Annyi,hogy ami jó időben indulna gép,az nem JFK ről,hanem a La Guardia reptérről megy. AZ Estát kb.2 óra alatt megkaptuk mindkét gyerekkel.

Előzmény: tucsok13 (27392)
tucsok13 Creative Commons License 2025.05.04 0 0 27393

Örülök, hogy ilyen jól sikerült a szobor túra! És a több kilométeres séta se tartson senkit vissza - erre van a Lyft és az Uber. Nekem a Lyft van letöltve, SF-ban is ezzel mentünk, ha nem volt kedvünk többet gyalogolni vagy nagyon későn végeztünk. Azt hiszem a Jersey City hotel és a kikötő távolsága 13 USD volt, hármunknak. Mi legutóbb a reptérre is így mentünk NY-ban mert sz.rul voltam és nem mertünk kockáztatni. 

Szóval érdemes letölteni, hozzáadni egy Revolut kártyát és kiválóan működik a dolog :) Remélem, mire legközelebb megyünk SF-be, már a Waymo is letölthető lesz turistáknak!

Előzmény: Aszpirin (27388)
tucsok13 Creative Commons License 2025.05.04 0 0 27392

Bocsi, Hollandiában voltuk, hajnalban értem haza.. a kérdést passzolom, nem igazán szoktam belföldön repkedni, 1-2 tapasztalatom van amit nem neveznék reprezentatívnak. (pl. tavaly a Bahamákra is repültünk)

De szerintem nagy melléfogás nem lehet, én kb a legolcsóbbat választanám a helyedben :)

Előzmény: pisti072 (27380)
Aszpirin Creative Commons License 2025.05.03 0 0 27391

Nagyon-nagyon rossz hír. 

Hozzátenném, elolvasva a cikket, hogy szerintem nem volt szerencsés a képükbe vágni a hivatalos MAE-válaszközleményben, hogy ez egy politikai döntés, ami "a jelenlegi adminisztráció prioritásait tükrözi" (még ha tényleg ez az igazság), de hiába a nagyon diplomatikus fogalmazás, egyértelmű, higy meghazudtolja a hivatalis indoklást, ami talán, ilyen gyorsan érkeztetve, túl konfrontatív. 

2 nappal a megismételt választások előtt.... nem kongatja meg ez a szimbolizmus a harangot? (a többieknek: az elnökválasztás első fordulójának eredményét két nappal a második forduló előtt semmisítette meg az alkotmánybírósag, és a Trump már akkor jelezte, hogy ezt ő antidemokratikusnak tartja - egyébként nem tudom, hogy volt-e még példa arra, hogy idegen befolyásra hivatkozva megsemmisítsenek egy érvényes válkasztási eredményt - pedig befolyásolási botrány még az. USA-ban is volt).

Előzmény: Adrian.TM (27390)
Adrian.TM Creative Commons License 2025.05.03 0 0 27390

Rendkívül rossz hírem van az ESTA-val, a románok vízummentességével kapcsolatban. Romániát kivették a programból, annak ellenére, hogy tegnap érkezett egy amerikai képviselőnk, aki elismerte, hogy valóban külföldi befolyásunk volt a decemberi elnökválasztáson...

Íme egy cikk egy elismert román hírportálról:

https://www.g4media.ro/breaking-sua-au-scos-romania-din-programul-visa-waiver-desi-emisarul-republican-la-bucuresti-tocmai-a-recunoscut-ingerintele-straine-la-scrutinul-din-2024-decizia-luata-de-homeland-security-depar.html

És a DHS hivatalos közleménye:

https://www.dhs.gov/news/2025/05/02/dhs-announces-rescission-romanias-designation-visa-waiver-program

<<Release Date: May 2, 2025

WASHINGTON —Today, the Department of Homeland Security, in consultation with the Department of State, rescinded Romania’s Visa Waiver Program (VWP) designation.

Despite security concerns, the Biden Administration designated Romania as a VWP country on January 9, 2025. On March 25, 2025, DHS paused implementation of the VWP in order to conduct a review of Romania’s designation. That review has concluded and, given this Administration’s focus on border and immigration security, DHS decided that Romania’s designation should be rescinded in order to protect the integrity of the VWP and to ensure border and immigration security. Romania may be reconsidered for VWP designation in the future should they meet the statutory eligibility criteria.

“Maintaining the Visa Waiver Program’s high standards is essential to our national security. In light of this Administration’s focus on border and immigration security, the Secretary of Homeland Security has decided, in consultation with the Secretary of State, to rescind Romania’s VWP designation effective immediately,” said Assistant Secretary Tricia McLaughlin. “We are grateful for Romania’s close partnership over the years to enhance security cooperation. Romania may be reconsidered for VWP admission in the future.”>>

Aszpirin Creative Commons License 2025.05.03 0 0 27389

Ja, és tavaly novemberben is vízummal voltam Las Vegasban, ott nem pecsételtek. Érdekes, de nem látom nagy jelentőségét, mert semmi különös, ugyanaz a pecsét, ami korábban is volt belépéskor...

Aszpirin Creative Commons License 2025.05.03 0 5 27388

Semmi, rendes beléptetőpecsét. Egy ideje nem pecsételnek, ezért nincs az immigration officereknek. Hogy miért gondolták úgy, hogy erre kell, azt nem tudom, de ugyanaz, amit régebb az ESTA-val is kaptunk, és amelyiken írja a státuszt (WB/WT/B1,B2, stb...), illetve hogy meddig szabad tartózkodni (általában 90 nap turizmus céllal).

Egyébként még az érkezés napján bementem a Times Square-re, valami eszméletlen tömeg volt Midtown Manhattanben este, alig lehetett a járdán járni. De megvolt a hangulata. Tegnap lazulós nap volt a jetlag miatt, de azért sétáltam egyet a SoHo-ban, Chinatown-ban és innen legyalogoltam a Brooklyn Bridge-ig, amin át is mentem, ilyenek... Elég fáradt voltam, ezért nem éreztem tökéletesnek az élményt, a SoHo nem jött be nekem, a Chinatown kicsit jobban, de láttam már érdekesebb Chinatown-t (pl. San Franciscóban, ahol óriási) vagy Montrealban, ahol kicsi, de nagyon jellegzetes. A Brookly -híd viszont lenyűgözött. Jó bemelegítés volt ez a pár kilométeres séta a mai napra. Ja, Manhattan tele van rendőrrel, minde utcában, utcasarkon van, sokszor csoportosan... érdekes volt ez a rendőri jelenlét, egyértelmű, hogy itt nagyon sokan élnek ebből a szakmából.

Ma volt a Szabadság.szobor meglátogatása. Amint írtam már, másfél órás türelmes frissítgetéssel sikerült megcsípnem egy koronás jegyet, ami ugyanannyi, mint az általános jegy, csak nagyon korlátozott - napi 500 embert engednek fel a koronába - a látogatók száma saccperkábé legalább napi 25ezer lehet.

Tücsök ajánlását meg kell fogadni, a New Jersey-beli Liberty State Park-ból kell menni a szabadságszoborhoz, nem Dél-Manhattanből. A különbség óriási, kb 20-szor kevesebben mennek New Jersey felől, mint New Yorkból, és ez pl. olyanokban nyilvánul meg, hogy bár New Yorkból asszem 20 percenként van "csúcsidőben" hajó (nem kicsi vízibuszok ezek, inkább rendes hajók, 3 fedélzet van rajtuk, és elég nagy a befogadóképességük), mégis a szigetről visszafelé akkora volt a sor a New York-ba menő hajórhoz, hogy - tekintve hogy anyi ember nem fér fel egszerre) úgy láttam, hogy iszonyat sokat kell sorbanállva várni, mert 2 hajó is elmegy úgy előtted, hogy nem férsz fel rá. Ehhez képest a New Jersey-be menőre alig várt valaki...

A New Jersey-ből való indulás hátránya, hogy elég sok gyaloglással lehet megközelíteni ha nincs autód - ez az oldal kifejezetten az autósoknak jó. A HLBR "Liberty State Park" állomásától kb 2 és fél kilométert kell gyalogolni, ez fél óra-40 perc tempótól függően, de fél óra, ha rendesen kilépsz. A visszajövetelnél már elég 2 kilométer is... Ha van autó, akkor ez nem probléma, mert óriási parkoló van a helyszínen.

New Jresey-ben a régi, már használaton kívül levő, de gyönyörűen felújított és kívülről igen szép vonatállomás épülete elől megy a hajó, gayon stílusos, már itt visszacsöppensz a 120-150 évvel ezelőtti múltba... Én 0 9:00-kor induló első hajón ott voltam, aminek a nagy előnye, hogy mivel az Ellis Island egy köpésre van, gakorlatilag ennek a hajónak az utasai teszik ki az első látogatóhullámot az Ellis Islanden - már aki le akar szállno, mert sokan inkább a szoborhoz akarnak menni, pedig nem tudják, mit hagynak ki. Az Ellis Island szerintem kötelező! Nekem nagyon bejöttek.a kiéállításai, nagyon hatásosak, nagyon átélhetőek a tömeges bevándorlás folyamatának fájdalmai és örömei is. Brutálisan jó szerintem. Én több mint 3 órát töltöttem ott, a Szabadság-szoborhoz már délután 1 után értem.

Egyszer körbejártam a szigetet amennyire lehet, majd beraktam a hátizsákomat a szabadtéri csomagmegőrzőbe (csak telefont, fényképezőgépet, átlátszó üvegben vizet, és a gyógyszereidet viheted magaddal... 210 lépcsőfokot számlátam a talapzat legfelső szintjéig, innen lehet felmenn.a szoborba, és én - rózsszín szalaggal a karomon, a kiválasztottak között tehát - azonnal fel is mentem. Innen még 168 sokkal meredekebb lépcsőfok van, spirálban. Egyszerre egy ember fér el a lépcsőkön, kettő sehogy sem tud elmenni egymás mellett, de egyrészt okosan van megoldva - kettős spirál van, az egyik felfelé visz, a másik lehfelé, és van 3 vagy négy nagyon szűk pihenő, ahol épp el tudnak férni melletted, ha valaki utánad jön és gyorsabb. Én nagyon jó időben voltam ott, felfelé nem ment már senki, szóval a saját tempómban nyugodtan megmásztam. Maga a korona nem túl érdekes, csak én voltam fenn és két biztonsági őr, akiket megkértem, hogy hadd fotózhassam le - és nem volt kifogásuk - szóval nem túl érdekes, de felfelé menet és lefelé jövet jól meg lehet figyelni a szobor belső szerkezetét, ami szerintem eléggé bravúros - és mivel nem volt senki sem felfelé, sem lefelé, aki zavart volna, én bizony jó alaposan megfigyeltem. Ezért nekem nagyon megérte - és hát a tény, hogy a bakancslistán kipipáltam a szabadságszobor megmászását. 210+168 lépcsőfok fel és ugyanennyi le... és nem volt gond, hála az előző napi "bemelegítésnek" és a reggeli 2,5 kilométeres gyorsított tempójú "rohanásnak"....

Aztá hazajöttem, és a Lincoln Harbor HLBR-állomással szembeni Whole Food Market-ben vettem magamnak forró levest és forró csirke-teriyaki-t, felmentem a Lincoln Harbor melletti hotelszobámba, és jóízűen megejtettem a nap első - és utolsó - étkezését (eddig ugyanis egész nap nem ettem).

Remélem hasznos ez a beszámoló azoknak, akik meg szeretnék látogatni a Szabadság-szobrot. Figyelem mégegyszer: az Ellis Island kötelező, s hagyjatok magatoknak időt rá, mert rengeteg a látnivaló ott.

Előzmény: m_and_m (27387)
m_and_m Creative Commons License 2025.05.02 0 0 27387

...és mi lehetett az a pecsét, ami nem volt az officernél, csak az irodában?

Előzmény: Adrian.TM (27386)
Adrian.TM Creative Commons License 2025.05.02 0 0 27386

Érdekes a kérdés az ESTA-val kapcsolatban.

Előzmény: Aszpirin (27384)
_chillout_ Creative Commons License 2025.05.01 0 1 27385

Nagyon jó időtöltést kívánok, imádom Manhattant!! :-)

Előzmény: Aszpirin (27384)
Aszpirin Creative Commons License 2025.04.30 0 1 27384

JFK. mivel business-en ültem az első sorban, 2.-nak szálltam le a gépről. Az immigration-nél kb senki nem volt még, semmit nem vártam.

Szokásos kérdések, de azt kétszer is. Aztán egy szokatlan: miért nem ESTA-val utazom. Mondtam. Akkor pecsételni kell, jött egy nagyon barátságos fickó, elkísért egy külón szobába, ahol lepecsételték az útlevelet, és free to go. Eddig kb 10 perc volt a gépről leszállástól számítva. Bár prioroty-s volt a csomagom, mégis kb még 15 percet vártam rá. Összességében félóra alatt kinn voltam, most s Jamaica Air Train-en ülök, mindjárt átszállok az E metróra és irány Manhattan!

PHX Valley Creative Commons License 2025.04.30 0 1 27383

Wow, jó utat! Jöhetnek majd a beszámolók ;-)

Előzmény: Aszpirin (27382)
Aszpirin Creative Commons License 2025.04.30 -2 5 27382

Köszi!

Amúgy épp a tengerentúli gépen ülök, még Münchenben, mindjárt indul. Megcsíptem egy business upgrade-et a Lufinál, az A380 emeletén úlök ablak mellett, a gép elejében…

Előzmény: tucsok13 (27377)
PHX Valley Creative Commons License 2025.04.29 0 0 27381

Bár nem engem kérdeztél (és nem is tudom, melyik a legjobb), én Americannél vettem július 1-re, 94 USD volt a mezítlábas jegy. Mondjuk elég korán (ősszel) megvettem, amikor a fapadosok (Spirit, Southwest, Frontier) még meg sem nyitották a nyári menetrendjüket. Rámodelleztem random tavaszi időpontokra ezeknél, de azok amúgy is eléggé másodlagos repterekre/repterekről mennek. Kivétel a JetBlue volt, nekik volt menetrendjük és nem is Albany Alsóról repültek, de összevetve az árakat és a menetrendet nálam végül az AA győzött.

Hogy jó döntés volt-e, azt majd később tudom megerősíteni :-)

Előzmény: pisti072 (27380)
pisti072 Creative Commons License 2025.04.29 0 0 27380

Tücsököt mint nagy USA utazót kérdezem,szerinte belföldi USA járatra melyik a legmegbizhatóbb társaság New York-Miami viszonylaton?

kisfo Creative Commons License 2025.04.29 0 0 27378
tucsok13 Creative Commons License 2025.04.28 0 0 27377

Amikor mi a keleti parton mentünk, béreltünk transzpondert, de valami horror árra emlékszem, azt hiszem 180 USD volt a 3 hétre, és mivel utólag kiderült, hogy csak pár napot mentünk toll road-on, nagyrészt felesleges volt. Szerintem érdemes lenne rákérdezni, mennyi a Sixt-nél a kényelmi díj - a Dollar-nál pl. napi 20 EUR, amit a díjon felül beszednek, de az Alamo-nál csak 5 EUR volt most. Így nem is bajlódtunk azzal, hogy kifizetgessük a hídon áthaladási díjakat, 2x belefért a napi díj.

Nagyban függ attól, melyik utakat használod, hányszor, hogy melyik opció éri meg, nem lehet rá általánosságban mint mondani. A Sixt-nek itt a leírása: https://www.sixt.com/help-center/articles/prepaid-tolls/#/ 

És itt egy csomó info az utakról: https://tollguru.com/toll-wiki/us-toll

Előzmény: Aszpirin (27375)
Aszpirin Creative Commons License 2025.04.28 0 0 27376

Ezt szerintem érdemes megnézni: https://youtu.be/8gDGeXL05PI

Aszpirin Creative Commons License 2025.04.28 0 0 27375

Nem sürgős, mert csak 6.-tól béretem autót a dél-manhattani Sixt-nél, de ha megkérem szépen, leírná nekem valaki, mi a legjobb módja az útdíjfizetésnek NY, NJ és PA államokban? (Esetleg OH is bejátszhat...)

Előzmény: tucsok13 (27374)
tucsok13 Creative Commons License 2025.04.28 0 0 27374

Nekem eleve a "tele van"-al van bajom. Az olyan helyeket szeretem, ahol megörülsz annak, ha turistával találkozol egyáltalán :) Főleg Alaszkában nem a tömeggel szeretnék mozogni.

Előzmény: jazzcool1,2 (27373)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 27373

jó hajókra kell menni, nem Costa vagy MSC, de még Royal sem. Cunard, Celebrity, Mein Schiff stb Amúgy az olasz hajókon, pld Costa kifejezetten öregnek éreznéd Magad, ha csak nem vagy 15-18 éves :-) MSC a MED-en szintén tele van olasz és spanyol fiatalokkal. 

Előzmény: tucsok13 (27372)
tucsok13 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 27372

Nem tudom, a cruise-hoz még nem vagyok elég öreg.. gyűlölöm a tömegturizmust. A Bahamákra is repülővel mentünk inkább, nem hajóval. Lehet, hogy ha megöregszem, tetszeni fog, ahogy fiatalabb koromban is az all inclusive volt az álomnyaralás, de egyelőre most úgy gondolom, kihagyom az élményt.

(én már semmire sem mondom, hogy soha - sokáig azt gondoltam, a lakóautózás sem nekem való, de Izlandon brutál jó volt. Aztán Amerikába is úgy akartunk menni, de a napi 100 mérföldes korlátozás és a spot-ok foglalása több hónapra előre elvette a kedvemet. Már arra gyúrunk, hogy ha nyugdíjba megyünk, veszünk egy lakóautót és bejárjuk fele Európát..már ha nem inkább cruise-ra megyünk, vagy all incliusive valami nyugdíjashotelbe, ki tudja)

Előzmény: jazzcool1,2 (27368)
tucsok13 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 27371

Grönlandra egyelőre nem vágyom.. Hawaii kimaradása jobban fájna :)

Jó utat Nektek is! Mi most a turistás helyeket kerüljük, leginkább Breda-ban az IKEA-ban és a TK Maxx-ben meg a Gammában leszünk megtalálhatók. A Media Markt-ot intéztük este online szerencsére :) Na meg egy nap Antwerpen remélem azért összejön.

A jetleg nem szokott zavarni, max 1-2 napig, ma pl.extra későn keltem, de holnaptól nyoma nem lesz a dolognak. Na jó, kis álmosság délután - csak picit gáz, hogy akkor lesz az ügyfélprezi :-D Kb. 1.5 éve volt egy durva eset, megjöttünk és hajnali fekvés-korai kelés után mentem el egy kora délutáni prezit megtartani. Maga a téma sem volt izgalmas, pelenka vásárlási szokások. Azt hittem, belehalok. A kollegám a felénél átvette, mert látta rajtam, hogy súlyos a helyzet, utána már csak azon kellett ügyködnöm hogy a szemem ne csukódjon le míg ő beszél :-D 

Előzmény: Meltdown (27366)
Aszpirin Creative Commons License 2025.04.27 -1 2 27370

Ruszkiknak osztogatjuk az állampolgárságot???? Nem téveszted össze esetleg a munkavállalói vízumot az állampolgársággal?

Erről még nem hallottam, de speciel az amerikaiak amin ki voltak akadva, vagyis a egyszerűsített honosítással kapcsolatos visszaélések pont ukránokkalés meghamisítótt kárpátaljai születési helyekkel történtek, és Ukrajnát ugye most illik szeretni.

Egyébként egyetértünk abban, hogy nem fogják visszaállítani a határon túlon születettek ESTA-jogosultságát, már csak azért sem, mert tudtommal az egyszerűsített honosítással Trumpnak is baja volt már az első ciklusában. 

Előzmény: jazzcool1,2 (27369)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2025.04.27 -1 0 27369

a külföldön születetteket tuti nem csinálják vissza, főleg azért sem, mert mi a ruszkiknak osztogatjuk az állampolgárságot... :-( Románia számára szerintem belátható időn belül megnyílhat az ESTA lehetősége, épp most van felülvizsgálat alatt a téma. 

Előzmény: Aszpirin (27362)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2025.04.27 -1 0 27368

ha Alaszka, akkor cruise Vancouverből, vagy Seattleből... ahogy Hawaii is lehet az :-)

Előzmény: tucsok13 (27364)
Aszpirin Creative Commons License 2025.04.27 0 1 27367

Érdemes ellátogatni Kanadába is (nem szárazföldön az USA-ból, hanem egyenesen oda).

Elég sok a látnivaló ott is. Québec pl. olyan, amilyen Franciaország lenne, ha nem lett volna az elmúlt ötszáz évben háború. Québec City konkrétan egy varázslatos hely, nehezen hiszed el, amikor ott vagy, hogy Észak-Amerikában vagy.

Nova Scotia is varázslatos hely, nálam bakancslistás.

Alberta nagy királyság, a Sziklás hegység kanadai magas vonulatai, Banff környéke, Calgary, Edmonton nagyon érdekes helyek. 

British Columbia még bakancslistás nálam is.

Ontario déli részét bejártam, ott is van egy csomó jó hely, de nem kifejezetten Toronto környéke az szvsz... a Niagara Escarpment viszont tele van jó helyekkel, természet és történelem. Az Erie-tó északi partján több szép hely van, Port Dover, Long Point stb., Aztán torontótól északra a Skcoe környéke, Georgian Bay, Bruce Peninsula, Bracebridge, ...

Nem csak az USA létezik Észak-Amerikában :)

Meltdown Creative Commons License 2025.04.27 0 0 27366

Viszont lehet jövőre már ESTA-val mehetsz Grönlandra :-((( de ne lepődj meg te is, hogy hideg lesz.

Pénteken már mi is Amszterdam, szombaton Rotterdam, aztán, ahogy alakul.

Ügyesen kimozgod a jetleget holnaptól....

tucsok13 Creative Commons License 2025.04.27 -1 0 27364

Igen, én gyűlölöm.. idén 3 ESTA-t kell kérnem, és én emiatt nem is vállalom be se Kanadát, se a Bahamákat. Most megyünk pl. Maine-be, elmegyünk az utolsó településig a kanadai határnál, de nem éri meg a macerát, hogy átmenjünk :( Az uram vízuma lejár jövőre, azon gondolkoztam, hogy csináltatok én is, de bevallom most egy kicsit elbizonytalanodtam. Meglátjuk, mit hoz a következő év, érdemes lesz-e egyáltalán még menni így, hogy már azért nagyrészt láttuk amit lehetett. Idén 42 állam lesz meg, Hawaii meg Alaszka akkor van betervezve, amikor a most 14 évesem is külföldön fog tanulni.. a többi meg annyira nem izgat. 

Előzmény: jazzcool1,2 (27361)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!