Régóta foglalkoztat, hogy hol húzódik az az aranyvonal, ami alatt esélytelen, fölötte meg esélyes jó bort találni.
Nyílván meg kell határozni egy százalékos arányt, ami lehet mondjuk 70/30, ami az elfogadható borok aránya, és ez borvidékenként más lesz. Szerintem a franciaországi borvidékek lesznek a legmagasabb árnívón.
Attól félek, itthon viszont lesznek olyan borvidékek, amiknél nem lesz aranyvonal. Egy-két jó pince/bor még kevés ehhez...
Chardonnay pohárkóstolót rögtönöztem egy referencia borral. Pechemre dugós volt, de még alig érződött a boron. Saját elvemet szegem meg (nem kóstolunk dugós bort), amikor leírom az élményt, de nem bort elemzek, hanem poharat.
1) Riedel WineWings Chardonnay:
Elegáns, közepesen vastag illat, mézes, sültalmás jegyek, enyhe citrusosság, krémesség, kiegyensúlyozottság, az elegancia vezet. A 14 fokos alkohol nem zavaró. Közepes utóíz, közepes test.
2) Riedel Vínum Pinot Noir:
Brutál mézes illat, körte, alma, barack. Nagy testet sejtet. Ízben picit vékonyabb, de ez a pinós poharakra jellemző. Az alkohol itt sem zavaró, csak amikor már fogytán a pohárból a bor, akkor csap arcul. Közepes utóíz. Az egyensúly majdnem borul az illat javára.
Ha választanom kellene, itt is ezt a pinós poharat választanám...
Szívósan kóstolgatom a honi rajnaikat, hátha gyöngyszemet lelek közöttük, de a siker ritka - ez a balatonboglári példány sem a gyöngyök közül való.
Pedig a nyitány (illat) ígéretes, szinte érett német rizlingekre emlékeztet. Viszont ez a bor újkorában citromlé lehetett és ezen a palackérés/elfekvés sem sokat változtatott: a beltartalom próbára teszi a savtoleranciánkat, a savak háttérbe szorítják az egyéb, déligyümölcsös aromákat.
Alapvetően semmi különleges borok. Három bor volt, ami viszont korábban jól sikerült: Tűzkő domb cuvée, Hétfrankos és a Cabernet Franc (ez utóbbi egyik évben a prémium, a másik évben a normál verzióban volt jó).
Voltam náluk kóstoláson kb 10 éve. Végigittam mindent, meghallgattam a marketing dumát. Megtanítottam őket kávét főzni közben. 😅
Semmit sem találtam, ami akárcsak közepes lett volna. Antinori az olasz alsó polcra szánva vette meg a 107 hektáros birtokot, alulmodernizált technológiával.
Mindenre bólogattam fapofával, de akkor dühös lettem, amikor a "csak saját szőlő" szlogent hallgatva végigmentünk pár tartály mellett, amire "Badacsony" volt felírva...
Olasz befektetők (Antinori és Mazzei) tolnai birtoka. Úgy tűnik, ez a pince is örök beváltatlan ígéret: igazán rosszat még nem ittam tőlük, de átütően jót sem. E palack megvásárlására az ára késztetett, ráadásul akciózták is.
Abban reménykedtem, hogy az Ikon rajnaijához hasonló (primer szőlős-traubisodás, híg) pannon rajnai lesz, de nagyon nem olyan. Tehát koncentrálatlan, viszont nem is finom: enyhén szénsavas, a kortyot fura keserűség kíséri.
Melyik akciós ajánlatára gondolsz? Ami holnap lesz 1 napig? Vagy a külön akciózottra? Utóbbiban nem. Az előbbiben biztos lesz valami, de nálam még továbbra is tart a balszerencse sorozat a magyar borokkal (egy-két kivétellel, pl. Eszterbauer), ezérrt kb. kihagyom majd.
A Házler pinóból (2013 és 2015) még mindig kiválóak az utolsó palackok, Szentesi vörösborai pedig 5-6 évesen még felszálló ágban vannak...
A külföldi példákat nem keverném ide, mert talán sportszerűtlen 30-50 eurós német és labanc rizlingek vagy francia vörösborok eltarthatóságát számon kérni másik ligában játszó magyar borászokon.
Végül ma ment a lefolyóba ez a Bakonyi-kékfrankos. Igy mulat egy magyar úr.
Bolyki Cabernet Franc 2017
Lehet, mazochista vagyok ezekkel az "öreg" vörösekkel, d ez volt a sorban a következő, hátha megvigasztal a Bakonyi után. Nos, kicsivel jobban tartja magát, de erre se költsön már senki, leszállóág ez is. Fura, hogy ennyire nem birnak 4-5 évet ezek a borokk. Vagy ez a normális?
A villányi kedvenc ezen bora sajnos már hanyatlik. Szinében téglavörösödik, illatába égettgumis tüskék fúrodtak, íze natúrborosodik. Érdekes módon még igy is találok benne élvezetet - ki érti ezt...
Ha valaki viszonylag széles merítést végez nemzeti büszkeségünk, a száraz furmint területén, aligha tehet mást, mint hogy megkérdőjelezi a projektet.
Konkrétan én például fajtatiszta és normális ár/érték arányú, valamint feltételezhető manipulációtól mentes száraz furmintot egyet kóstoltam idén, és az sem Tokajban készült.
Ha tehát abbahagyom, akkor helyreáll a magyar bortermelés, és háborítatlanul megy tobább a cukrozás (egy felmelegedő szélességi körön), és minden OK...?