Keresés

Részletes keresés

Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.12.10 0 0 244
"en allandoan buntetesverset tanultam"

Miért? Túl kihívóan öltöztél a Moss Laci óráira?
(Úgy tudom, az ilyen nagyon zavarba hozta, ugyanakkor rendszeresen előfordult!)

(Bocs, ha nem lány vagy...)

Előzmény: azesz (240)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.12.10 0 0 243
Allia,

Jónás: na ugye...

Rajztanár: persze Nagy Attila Csaba. Bírtuk. Sőt, én szerettem is. Lehetővé tette, hogy úgy szerezzünk rajzjegyet az egyik haverommal, hogy szociofotókat készítünk. Ezek meg is lettek, jól sikerültek.

Ha Te '92-ben érettségiztél, akkor egy évfolyamban voiltál a húgommal. Az volt az a (B?) osztály, amelyiket a Füvesi Zsuszsa vette át 3. felé.

De Te nem ott voltál, mint látom.
Az ilyen neveknél, mint a tied, nagy bajban vagyok, de szerintem Te lány vagy...

Előzmény: Allia (239)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.12.10 0 0 242
Ez tök jó, öregem!
Mármint az, hogy az E5vöst olyan szépen felújították. Főleg, hogy mindezzel együtt megmaradt a régi hangulat, amit pl. én is megszoktam '86-90 között.

Az meg aztán külön öröm, hogy ha nem kell "politikai" kapcsolat ahhoz, hogy egy iskola egy ilyen jelentős rekonstrukcióban részesülhessen!

Előzmény: Pr._S_K (241)
Pr._S_K Creative Commons License 2001.12.10 0 0 241
Hali!
Már korábban is írtam ide, úgy látszik, senkinek sem esik le, hogy én, azaz Karsai Dávid is itt vagyok...igazából kicsit nehéz itt "dumálni" Karsai névvel, mert persze most mindenki azt hiszi, hogy: -na persze, itt egy idióta, aki kiadja magát Karsainak, hogy beleugathasson. Pedig valóban én vagyok, kíváncsi volnék, Justin kolléga kilétéről is:)

Karsai Dávid (de télleg...)

u.i.: Doba és Apám nagyon régóta jó barátok, és ha valaki nem tudná, a nővérem is E5VÖSösként végzett, Kati, előttem 4 évvel. A Fidesz meg úgy "jön a képbe", hogy apám Fideszes polgármesterként van számon tartva, 1994-től. A pénz megszavazása pedig nyilvánvalóan csak egészen véletlenül esett erre az időszakra. Vagy tévednék?
Csao
Dávid

u.i.#2: Csirke szerencsére nem tanított, de amúgy sem voltak normálisak a kémiatanárok úgy általában:)))

azesz Creative Commons License 2001.12.10 0 0 240
pl en is 92-be erettsegiztem, nagy kedvenceim:

csirke, harsanyi tom, a rajztanarok nagy attila csaba es pais peter (inni asszem ivott mind a ketto, de nagyon szorakoztatoak voltak), mester klara (meg elsobol), mosslacit nalunk a lanyok kedveltek nagyon, en allandoan buntetesverset tanultam -(((

mas nagyon nem jut eszembe

udv

a.

Előzmény: Allia (239)
Allia Creative Commons License 2001.12.10 0 0 239
Sziasztok!

Már régebben benéztem ebbe a topikba, de most ismét felkeltette az érdeklődésemet, lévén idén lesz elvileg a 10 éves érettségi találkozónk. :-)
Kicsit visszaolvastam, és sajnálatos módon Jónás tanárnőről kialakult véleménnyel egyetértek, nekem is volt hozzá szerencsém(?).
Viszont, hogy kedvenc tanárokat emlegessek: Moss Laci, Herber Attila, Jelly János. És volt egy rajztanár... nem jut eszembe a neve... azt terjesztették róla, hogy alkoholista... ha eszembe jut beírom, na szóval őt is csíptem. Hopsz, és megemlékeznék az osztályfőnökömről, Kiss Máriáról is. Varga Johnny-t majdnem kifelejtettem. :-))) Meg még vannak egy csomóan...
Hát az én évfolyamomból?

Allia

Justis_4_US Creative Commons License 2001.12.10 0 0 238
nem vagyok biztos benne, hogy a Doba - FIDEsz-Karsai háromszögnek mindegyik csúcsát logikai kapcsolat fűzi egybe. Vagyis szerintem a Doba-Karsai - kapcsolat levezethető az Eötvös-diákságból, a FIDESz pedig úgy jött a képbe, hogy most onnan fúj a passzátszél.

Igen, Dobát én csak bajusszal ismerem. El sem tudom képzelni, milyen (volt) anélkül.

Én egyébként az utolsó (eedg legalábbis) olyan korszakban voltam szerencsés oda járni, amikor a híres Eötvös-kosárlabdacsapat méltó volt régi nagy híréhez: szép országos és budapesti sikerek fűződtek csapataink nevéhez. Most úgy tudom, nincsenek nagy eredmények. Tévedek?

Előzmény: Zoli Bacsi (237)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.12.10 0 0 237
Na igen!
Ezt nem is hoztam fel, pedig gondoltam rá. Mármint hogy jóban van a Karsaival, a polgármesterrel.
Túl azon, hogy, mint most megtudtam Tőled, a fia is E5vös diák volt, a Karsai papa is oda járt gimnáziumba.

Egyébként a felújítás ténye örvendetes, a fejlesztések jelentősek, a kivitelezés színvonala pedig nagyon jó. Ezt láttam tavaly, amikor érettségi találkozó előtt bementünk az iskolába.

Most már csupán azt kéne tudnom, hogy mi volt előbb:
- Doba Fidesz-szimpátiája, majd utána a Karsaival való kapcsolat, utána a felújítás; vagy
- Dobának a Fidesz azt követően lett szimpatikus, hogy a Karsaival összejött, mint az iskola potenciális politikai támogatójával.

Justis, Te már nyilván csak "nagymagyar" bajusszal láttad a Dobát. Amíg én odajártam, semmi bajusz nem volt, csak a vége felé.
A bajuszt először 1990 februárjában, a mi szalagavató bálunkon láttam rajta. Meg is lepődtünk sokan.

Előzmény: Justis_4_US (236)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.12.10 0 0 236
Annyit tudok Doba politikai kapcsolata vonatkozásában (ezzel persze lehet, hogy senkinek nem mondok újat), hogy az ötödik kerületi polgármester fia eötvösös volt, évfolyamtársam. Az érettségije évében (ill. akörül) szavazta meg az önkormányzat a pénzt az iskola nagyfelújítására...
Előzmény: Zoli Bacsi (234)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.12.09 0 0 235
Sas Tamást úgy '90 körül néhány diákja elnevezte "tükörtojás"-nak. Akkor nagyon terjedt ez a név.
Kíváncsi vagyok, továbbélt-e.
Előzmény: Tipe (232)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.12.09 0 0 234
Általánosabb felvetés.

Mi a helyzet Dobával és a politikai szimpátiáival, illetve azok hatásával az iskolai légkörre?
Számomra először akkor tűnt fel valami, amikor a Fidesz elkezdte választmányi és egyéb gyűléseit az E5vös felújított dísztermében tartani.
Mit keresnek politikusok egy gimnáziumban?
Aztán a Nemzeti Alaptanterv körüli vitákban a Doba mintha "véletlenül" mindig a jobboldali szólamot fújta volna - látszólag szakmai oldalról persze.
Mióta Fidesz-kormány van, azóta nem tudok arról, hogy oktatásügyben kritizált volna. (Pedig lenne mit!)

Lipótvárosi vagyok, és a helyi újságban rendszeresen jönnek le olyan tudósírások, cikkek, amikből kiderült, hogy Doba elkötelezett a jobboldal mellett.

Nekem semmi bajom nincsen egyéni pártszimpátiákkal. Egy iskolaigazgató, főleg egy állami vagy önkormányzati iskola vezetője esetében mindez maradjon magánügy. És ne sündörögjön politikusok körül.

Mit tudtok erről, mi a véleményetek?

Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.12.09 0 0 233
Szóval Te a Turák minket megelőző osztályába jártál. Vagyis '82-86 között. (De miért írsz '82/87-et? Ráhúztál még egy évet?)

Jónást illetően újabb bizonyíték pedagógiai pályára való alkalmatlanságára. Hogy megöli az ambíciót, sokaknak egy egész életre elveszi a kedvét bizonyos szakmáktól. Holott éppen a bontakozó érdeklődést kellene táplálnia, erősítenie.
Nekem pl. több osztálytársam is orvos akart lenni. Jónás négy éves működése kivétel nélkül mindegyikükből elűzte ezt a szellemet.
Úgyhogy joggal gyűlölted.
N. Ádám pedig, az a barátom, akivel később "meglátogattuk" Jónást, szintén biológus akart lenni kezdetben, de az ismert okok miatt letett róla. Informatikai mérnök lett.

Ki az a bogyó?

Örülök annak, amit Turákról írsz. Időnként hallom, hogy előfordulnak hasonló esetek.
Elmondanád, mi volt életednek az egyik legnagyobb szara, amiből kihútott? Persze csak ha nem titok. Érdekel Turáknak ez az "altruista" oldala. Erről az oldaláról kevésbé ismertem, bár osztályfőnököm volt.

Még mikor az E5vösbe jártam, már akkor is mondogatták, hogy Turákhoz jónéhány tanítványa vissza-visszajár, mert akkora hatást tett rájuk.
Én nem számítottam ezek közé, illetve nincs is a közelmben olyan ember, aki visszajárna hozzá. Úgyhogy kíváncsivá tettél.

Előzmény: Tipe (231)
Tipe Creative Commons License 2001.12.08 0 0 232
Sas Tamás évfolyamtársam volt, vagy hogy mondják.
A legklasszabb üttörőtáborokban találkoztunk először. (nem vagyok kommunista, de akkor csak ez volt)
Már vagy két éve nem jártam az Eötvösben, de az itt olvasottak után elmegyek.
Az osztálytársaim nem lelkesedtek az Eötvös Báltól, szerintük túl puccos volt az idei.
Előzmény: Tipe (231)
Tipe Creative Commons License 2001.12.08 0 0 231
Sziasztok sorstársak!
Ma jöttem először az indexre, és boldog vagyok, hogy megtaláltam ezt a topikot. (82/87)
Zoli Bácsi különösen sorstárs. Én is Turák osztályba jártam. Amíg odajártam kemény volt, mint a kő, azóta Ő a Turák anyám. Életem egyik legnagyobb szarából húzott ki.

Jónást gyűlöltem. Miatta lettem mérnök és nem biológus, bár az utóbbi volt az álmom.
Bogyóra emlékszik valaki?

Előzmény: Zoli Bacsi (230)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.12.08 0 0 230
Jónás. Csak a definíció miatt hangsúlyozom ismét, hogy nem a magyar-, hanem a kémia-biológia tanár Jónás, így nem leszek félreértve.

Aljas geci.

Erre nincs jobb szó.
Sérelem? Na, részemről az nem volt. Haragudni nem tudok rá. Még akkor sem tudtam, nekem nem is tudott betenni.
Csak utáltam. Mint a többiek.
Egyébként csak 10 év távlatából "emlegetek". Most akkor néhány példa:

- Biológia órák. Osztálytársnőm, L. Rita, aki kimondottan bölcsész-beállítottságú volt - és nem kifejezetten "reál~" - , ráadásul nőies és szép, valahogy a kezdetektől nagyon szúrta a Jónás szemét. Mindig is szekálta, de a második év során valamikor közölte, hogy "én a L. Ritát meg akarom buktatni". Így.
Nos, nem pusztába kiáltott szó maradt, mert tényleg megbuktatta. Szegény lányban elültette a rettegést. Rita tudta, hogy akármit csinál, megbuktatja, mivel kiszemelte magának. Abszolút érdemtelenül tette ezt vele a Jónás. Valahogy Rita egész lénye frusztrálta. Pontosabban maga a tény, hogy nőies, amilyen ő maga soha nem volt. (2000-ben, a 10 éves találkozón konstatáltam, hogy Rita most is ugyanolyan finom jelenség.) Mivel Jónás tudta, hogy Rita érzékeny lélek, tehát tud fájdalmat okozni, direkt is csinálta. Patkány.

- Biológia/Kémia órák. Osztálytársamnak nehezebben megy az anyag. Mit tesz Isten, előfordul. Mással is. Jónásnak ez viszont alkalom arra, hogy megalázza az illetőt.
Kihívja felelni, direkt összezavarja (miközben ő maga is könyvből nézi a választ, mert magától nem tudja), majd elkezdi nyilvánosan gúnyolni: "Mondd csak, jó az osztály butájának lenni?!".
Amikor a szerencsétlen idegileg kezd kikészülni, akkor egy primitív hasonlattal élve olyanokat mond, minthogy "csak nem azt mondod, hogy Te növény vagy? Persze látom, inkább SZAMÁRKÓRÓ!".
Hát bazdmeg.

- Voltunk néhányan, akik időnként kikértük magunknak ezt a szemét viselkedést. Persze fiúk, mert ez már csak így van. Döbbenetes volt, ahogy a többség nem mert szólni, mert rettegett.
Szülői értekezlet témája is volt a Jónás: lányos mamák mondták, hogy gyerekük gyomorgörccsel és sírással indul iskolába a Jónás-órák napjain. (A szülői értekezleten, meg általában az igazgatóság közölte, hogy "nem kötelező gimnáziumba járni".)
Van egy osztálytársnőm, akinek gyomorfekélye lett. Mint megtudtam, a Jónás-korszakban kezdődött.

- Folytassam? A tanár, aki "szamárkák"-nak nevezi a szakmája értelmét jelentő diákokat. Aki nem hajlandó diákjait rendesen a nevükön szólítani, hanem nyakatekert beceneveken hívja őket, egyesek kifejezett kérése ellenére. A tanár, aki direkt hülye kérdéseket tesz fel, amire nem mondható normális válasz, és aki ilyenkor egyszerre 15-20 karót is bevés, csak, hogy féljenek tőle.

- Sokáig folytathatnám. Majd talán máskor. A fentiek sem egyedi, hanem ismétlődő esetek voltak.

"MOST VÉGRE BOSSZÚT ÁLLUNK????"

Nyugi, ez már "megvolt".
Osztálytársammal és barátommal - miután kisebb testvéreink is leérettségiztek a Reáltanodában, hogy ne szívhassanak a bátyjaik miatt - szóval fogtuk magunkat, és megvártuk Jónást egy órája után a folyosón. Mondjuk neki, szeretnénk egy kicsit beszélgetni vele. Gyertek be a biológia-terembe, válaszolja. Szépen, nyugodt hangon elkezdjük mondani neki, hogy 1-2 év távolságából is úgy ítéljük meg, hogy enyhén szólva nem megfelelően bánt (~ik) a diákokkal. Tényeket közlünk vele, amikre ő is emlékszik.
Ahhoz képest, hogy a hangnem nyugodt, már-már szelíd, Jónásból kitör az állat. Perceken belül elkezd üvöltözni, vörös a feje, ordít, hogy "nem vagytok a főnökeim", "tűnés innét", stb. Kifele taszigál a folyosóra. Ott éppen vár egy következő osztály, nem semmi szórakozást nyújtunk. Különösen, hogy válaszolunk is neki, ilyneket, hogy "nem vágok a másik szavába", a hangulat fokozódik.
Őrjöngésbe fullad az egész, Jónásra már kényszerzubbony kéne, hatalmasat ég a diákok előtt. Mi lelépünk.
Ezután küldtünk egy nyílt levelet az E5vös tanárijába, ami valahogy úgy végződött, hogy "nem tartjuk célszerűnek, hogy pedagógusi pályán maradjon". A tanárok jó része megtudta a dolgot, úgy kellett a Jónásnak. Hallottuk, hogy milyen gázos volt a helyzet.

Ígérem, majd írok sokat a nagyon kedvelt tanárokról is:
- Varga Laci Bácsi
- Pongrácz András
- Habuda Miklósné (jaj, keresztnevére nem emlékszem, de orosz-tanár volt, áldott jó lélek)
- Kormos József
- Herber Attila (mikor odajártam, akkor még mint e. hallgató helyettesítette nálunk időnként a Turákot, teljesen "lemosva őt"!)
- Járomi Józsi Bácsi
- a Kádár-házaspár
- és még jónéhányan.

De a Jónás egy...

Előzmény: uggrifules (228)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.12.07 0 0 229
Öööööööö... Ja, hogy általánosba?! Nem, nem oda.
Előzmény: uggrifules (228)
uggrifules Creative Commons License 2001.12.07 0 0 228

Hát nem tudom... Szerintem Jónás kemény volt, de nem rossz ember. És ő nem is érdektelen. De nem furcsa így 10-20 év távolából felemlegetni a gimnáziumi sérelmeket? (Én már el is szégyelltem magam...) (Vagy MOST VÉGRE BOSSZÚT ÁLLUNK????)

MINDENKI: Kiről mit tudtok?

Justis: Akkor most Deákos voltál vagy nem?

Előzmény: Zoli Bacsi (227)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.12.05 0 0 227
A Tímár az osztályban nem volt konszolidált. Főleg a 4 év első felében nem.
Elsősorban az "iskola mellé járással" voltak problémái. Plusz az öltözködéssel.
De aztán valahogy megnyugodott.

A művészlelkektől egyébként mindig távol álltam, de volt egy-két eset, akiket kifejezetten erőltetettnek tartottam. Ilyen volt a Tímár. Na, de nem akarok itt negatívkodni. Főleg, hogy tudom, hogy más lett.

Előzmény: uggrifules (214)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.12.05 0 0 226
Na neee!!
Ezen most nagyon meglepődtem!
A Tisza gonosz?
Nekem nem volt soha tanárom, párszor helyettesítette csak a Zelcsényit, de ezt soha nem hallottam, nem gondoltam. Hanem pont az ellenkezőjét.
Te persze jobban tudod, mert van tapasztalatod.

Gonoszságban szerintem a (Baloghné) Jónás Éva volt a rekorder az E5vösben. Sőt, nemcsak gonosz, hanem aljas is volt. Egy beteg személyiség.
Az 1. emeleti biológia szaktanteremben elég volt csak elolvasni a rengeteg padfirkát, amiknek jó része a Jónással foglalkozott. Méghozzá megérdemelten.

Előzmény: uggrifules (219)
uggrifules Creative Commons License 2001.12.05 0 0 225
Még állnak. Be kell pótolni!

(Drága Justis! Most megyek haza, mára elég volt a munkából, de folytassuk eme érdekes eszmecserét, jó? Ja, és tessék írni a Könyvbe, mer' megelőztelek! És különben is: hol van Lektor úr?)

jóccakát!

Előzmény: Justis_4_US (224)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.12.05 0 0 224
Első kettő kötelező hely volt, a többi viszont nem rémlik.
Előzmény: uggrifules (223)
uggrifules Creative Commons License 2001.12.05 0 0 223

Naaaa! Az egy másik. Jut eszembe: Ibolya? Favo? Grinzingi? Múzeum?
Előzmény: Justis_4_US (222)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.12.05 0 0 222
nem úgy hívták szembe a füstös kiskocsmát?
Előzmény: uggrifules (221)
uggrifules Creative Commons License 2001.12.05 0 0 221

CSAK NEM?????? TE IS?????
Előzmény: Justis_4_US (220)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.12.05 0 0 220
Ismerős :)))
Előzmény: uggrifules (219)
uggrifules Creative Commons License 2001.12.05 0 0 219
Hát mi sem nagyon számíthattunk rá. De ő legalább nem sok vizet zavart. Végül is elég jól tanította a szaktárgyakat, nem volt kifejezetten rosszindulatú, csak kissé érdektelen talán. Aki viszont nagyon gonosz volt, az Tisza. Akkoriban azt hittem, nincs nála sunyibb ember a világon. Van. De ettől őt még nem szeretjük jobban...
A többiekkel tulajdonképpen nem volt sok bajom, de az E5vös nem az a kifejezetten inspiratív hely. (Mond neked az valamit, hogy Deák?)
Előzmény: Justis_4_US (218)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.12.05 0 0 218
Húúú, nem emlékszem az elsős évekre, 10 éve volt. De nem nagyon...

Neked nem úgy jött le a csaj, hogy egy negédes hipokrata máz?

Látszólag érdeklődött, mosolygott, hangoztatta, hogy hogy szeret minket, de amikor valamit tenni kellett volna, fellépni és kiállni, akkor jött a mismásolás.

Szerintem a mi osztályunkon megérezte, hogy átlátunk rajta.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ellenséges érzelmeim lennének iránta, hisz nem adott rá okot egyáltalán, de az tény, hogy nem kaptam (kaptunk) tőle annyit, amennyit egy továbbtanulás előtt álló középiskolás ésszerűen elvárhatna az osztályfőnökétől.

Előzmény: uggrifules (217)
uggrifules Creative Commons License 2001.12.05 0 0 217
Tényleg, nem mesélt rólunk????
Előzmény: Justis_4_US (215)
uggrifules Creative Commons License 2001.12.05 0 0 216
:) Justis!

Jé, nekünk azt mondta, nem lesz több osztálya...(Nem annyira a pótolhatatlan veszteség miatt, inkább mert olyannyira kiborítottuk.)

Előzmény: Justis_4_US (215)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.12.04 0 0 215
Hali!

Nekünk is Tatár Béláné volt az osztályfőnökünk!
Mi 95-ben érettségiztünk, valószínű, ti voltatok az előtte levő osztálya akkor.

Előzmény: uggrifules (212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!