Keresés

Részletes keresés

DLCBP Creative Commons License 2025.12.13 0 0 169420

Megcsináltam, semmi eredmény. 

Ha rákattintok az svájciórás topikra, bejön. 

De ha innen mennék a japánra (vagy bárhová), már a hibaüzenetet kapom. 

Laptopon semmi gond.  :-O

Előzmény: APT (169419)
APT Creative Commons License 2025.12.13 0 0 169419

Próbáld meg törölni a mobilon az összes böngészési előzményt és kipucolni a cache-okat. Ha nem segít, akkor passz...

Előzmény: DLCBP (169418)
DLCBP Creative Commons License 2025.12.13 0 0 169418

Tudom, hogy offtopik, de hátha tudja valaki a választ!

Mostanában ha mobilon (android) szeretnék belépni a fórumra, második probálkozásra ezt az üzenetet kapom mind chrome, mind opera böngészőn. 

És csakis az index-ről.  :-O

Bad Request

Your browser sent a request that this server could not understand. Size of a request header field exceeds server limit.

Laptopról, w10-ről semmi gond. 

Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2025.12.07 0 2 169417

"Szeretem a nekem tetsző órákat"

Ezzel majdnem mindenki pont így van:D

Előzmény: sasasas (169416)
sasasas Creative Commons License 2025.12.07 0 0 169416

Sejtettem hogy te fogsz válaszolni. Valóban acéltokos az óra, csodaszép a szerkezete, és működik,

meglehetősen pontosan,de nincs használatban. Szeretem a nekem tetsző órákat, és óraszerkezeteket,van néhány órám, de nem vagyok gyűjtő. Időnként a saját órámat tisztítom, és beállítom. Egyébként becsülöm a tudásodat, és ez vonatkozik ezt a szakterületet művelő társakra is.

Hetvenegy évesen nem megy profi módon az adatkeresés, és a számítógép kezelés, köszönöm hogy segítettél.

Előzmény: APT (169415)
APT Creative Commons License 2025.12.07 0 0 169415

A "Datum Watch Factories" 1942 és kb: 1978 között létezett, működött, egy volt a megszámlálhatatlan, private-label órákat saját név alatt forgalmazó cégek közül. A konkrét óra meg ránézésre kora 50-es évekből származó, szerintem vélhetően valamelyik akkori AS kalapács-automata szerkezetre épülő modell, nekem acél tokosnak tűnik, és amúgy szerintem ez egy elég tisztességes és nem is filléres (hanem is luxus-kategóriás) óra lehetett anno. És elég szép állapotban is van. Komoly értéket sajnos így sem képvisel - de ha a werk jó állapotban van, akkor a használati értéke ma is töretlen.

Előzmény: sasasas (169414)
sasasas Creative Commons License 2025.12.05 0 0 169414

Minden jelenlévőt üdvözlök. Régóta olvasom a fórumot.

Segítséget szeretnék kérni, hogy a hozzáértők azonosítsák ezt az órát, és a szerkezetét, mert nekem nem sikerült. Előre is köszönöm.

képbíró Creative Commons License 2025.10.30 0 1 169413

Lenne egy GEFICA safarim-duzzogva-de elviselném hogy fog :-))))

Előzmény: APT (169411)
DLCBP Creative Commons License 2025.10.29 0 0 169412

De igen, megfogja.  😡

Előzmény: fodora levele (169409)
APT Creative Commons License 2025.10.28 0 1 169411

Általában/jellemzően nem, de ha valaki nagyon savasan-erősen izzadós, annál mégis nyomot hagyhat. Elvileg nem is szokta irritálni a bőrt - de az óráknál használt rozsdamentes acél sem, aztán a gyakorlatban mégis van olyan érzékeny/allergiás bőrű, aki nem bírja, én olyat is láttam, aki még a 14/18K aranytól vagy 800-as ezüsttől is kiütést kapott - a legalább 22K aranytól vagy tiszta ezüsttől már nem... No, de ez valóban ritka kivétel.

Erősen izzadós embernél viszont nagyon átgondolandó minden, mert valójában a rozsdamentes acél sem teljesen rozsdaálló, csak "igen nehezen rozsdásodó" (és a hátlap peremei alatt aztán elképesztő rozsdásodások tudnak elindulni, amik végül be is juthatnak az órába, végleg tönkretéve a vízzáróságot), sőt, ilyen emberen nem, hogy a bronz, de a titán/alu tok is veszélyben lehet - a bronz erősen patinásodik és ilyenkor foghat, a titán/alu meg, különösen igénybevett helyeken (csat szemei, ha azok is abból vannak, a szíjkengyelek, ilyenek) olyan szinten tud erodálódni, ami néha megdöbbentő, konkrétan titán Porsche Desing/IWC órát láttam, amiről két évtizedes örökösen kíméletlenül teleizzadt hordás után az erózió okán szó szerint letört végül az egyik tokfül - és több hasonlót, ahol a titán csak végül de facto kidobható állapotig tönkrement emiatt.

Szóval ha valaki tudottan "sokat és jó savanyút izzad" - akkor legalább az izzadozós időszakokra gondolja át, hogy mit hord, rajta leginkább valami műanyag-gumi tokos-csatos óra lesz csak biztonságban, és a bőrét is ez fogja inkább kímélni. De az ilyen felhasználó nem túl gyakori - igaz, messze nem is példátlan.

H_G Creative Commons License 2025.10.28 0 1 169410

De, ha valaki izzadós előfordulhat. A rozsdamentes acél króm és nikkel ötvözőitől is kiütést lehet kapni. Mostanában kevésbé divatos mint régen, de a "pilóta" szíj a legjobb megoldás, amikor csak bőrrel érintkezik a karod.

fodora levele Creative Commons License 2025.10.28 0 0 169409

Sziasztok, már régóta akarom kérdezni, hogy a bronz óra nem fogja meg a csuklót?

képbíró Creative Commons License 2025.09.25 0 0 169408

Ezt nem is láttam, tényleg szép

Előzmény: APT (169390)
képbíró Creative Commons License 2025.09.24 0 0 169406

Elektromos autót, meg karbon bicajvázat csak kinában csinálnak jót :-))

Előzmény: vino-et-veritas (169403)
fodora levele Creative Commons License 2025.09.21 0 0 169405

Hopsza, nem ide

Előzmény: fodora levele (169404)
fodora levele Creative Commons License 2025.09.21 0 0 169404

“Szétesett fejben, nem WDC anyag”

vino-et-veritas Creative Commons License 2025.09.20 0 0 169403

OFF

A "fejlődést" nemcsak az órákra, hanem általában a kínai árucikkekre értem.

Persze még domináns az "utánzás", ami azért gyakran piszokul "óccó" és már nem mindig jelent gyenge minőséget...

Előzmény: képbíró (169402)
képbíró Creative Commons License 2025.09.20 0 0 169402

Tourbillont már 20 éve tudnak. Én csak 2 idözónát-és járástartalékkijelzöt láttam a sorozatgyártott-elérhetö modellek között...

Mondjuk-azt fillérekért.

Design nem nagyon van. Homage mind. Ami meg nem-ahogy Te is irod-"errrefelé" nem jön be.

Sokhoroff, a Poljotokba szerelt Seagullokat szétszedi, szabályozza, mielött betokozná.

Mondjuk-nekem legalábbis-azok csodásszépek.

De már a Nikolai II. is nagyon bejött, külcsinyre.

Egyet láttam, ami nagyon tetszett, "mandarint" majd elökeritem. Még a neve sem volt rossz-bár az is homage: CREDO

Előzmény: vino-et-veritas (169401)
vino-et-veritas Creative Commons License 2025.09.20 0 0 169401

OFF

Ez látható más kínai cikkeknél is, pl. gépkocsi, elektronika...

"Mandarinul" biztosan jól hangzanak a kínai márkanevek, de "errefelé" nem annyira...

Ráadásul nem annyira letisztultak és egyszerűek, mint a japánok.

Viszont látható, hogy nagyot ugrottak a technológiák és a design területén is...

Előzmény: APT (169395)
Petrol87 Creative Commons License 2025.09.16 0 0 169400

Értem, köszönöm a választ. 

Előzmény: APT (169399)
APT Creative Commons License 2025.09.15 0 0 169399

Stimmel az, csak több párhuzamos szálon fut már a történet...

Szóval az van, hogy a DOXA egyetlen, mondjuk úgy, hogy nemzetközileg is valamennyire sikeres és ismertté váló modellje az 1967-től gyártott SUB lett, abból is főleg a narancsszínű. A többi, mondjuk úgy, hogy maradt olyan "tizenkettő-egy tucat" modell, és a gyártónak respektusa és viszonylag stabil vásárlóközönsége továbbra is a magyar-lengyel maradt, itt a vasfüggöny mögött, sejthetően nem valami nagy volumenben - a gyártó inkább csak úgy létezett, semmint szárnyalt...

Aztán a 70-es évek végétől teljesen eltűnt, megszűnt a gyártás, a gyártó tönkrement, a márkanév alvó állapotba került.

A továbbiak inkább rekonstruálható, mint pontosan tudható események - mert nem túl dicsőséges mivoltuk okán eltitkolja minden érintett ezeket (elvégre mindenki büszkén is folyamatosan hivatkozik az "évszázados múltra", miközben ahhoz szikrányi köze sincs a ma ezen néven órákat forgalmazó cégeknek...). Szóval az van, hogy a jelek szerint Najari szigorúan a magyar piacra kiterjedő névhasználati jogot tudott venni, vélhetően a Cornavinra is - ezért ezeket a "magyar Doxákat" másfelé nem is forgalmazzák, legalábbis nem hivatalosan. És 2002-től a Jenny-féle vonalon meg kizárólag a SUB újraélesztését eszközölték meg, valószínűleg az ő név/márka-használati jogosultságuk meg erre korlátozódik, és ezt az egyetlen, egyébként szintén private-label, szerintem simán kínai tokos, korábban ETA, mostanság Sellita werkekkel szerelt modellt forgalmazzák.

Előzmény: Petrol87 (169398)
Petrol87 Creative Commons License 2025.09.15 0 0 169398

A DOXA körül még mindig nem stimmel valami...

A hivatalos honlapon csak a SUB különboző modeljei szerepelnek. 

Tulajdonosok: 1889-1967 Georges Ducommun (alapiító)

1968- Synchron SA

1978-1980 Aubrey Frères S.A (1980-tól nem gyárt órákat)                     1997 Jenny family of Bienne (2002-től újra gyártásba kerül a SUB széria1997 óta a Jenny család tulajdonában van a DOXA. Érdekesség, hogy a Peter P. Jenny általa alapított Walca Group egy "private label" gyártó. Jan Edöcs a DOXA vezérigazgatója és a Walca Group igazgatóságának tagja.Ha a Walca Group gyártja a nem SUB szériákat, még mindig mi közte van az Astoriás "üzletembernek" az egész gagyi DOXA vonalhoz, amit fel sem akarnak vállalni a saját honlapjukon? :):):)

Előzmény: APT (169371)
képbíró Creative Commons License 2025.09.09 0 0 169397

Most hogy ránéztem-tényleg.

A pavlovi reflex :-)

A szerkezet impozáns.

Előzmény: bosijani (169396)
bosijani Creative Commons License 2025.09.09 0 1 169396

red star a neve. az 21 kő,nem zi zjuan. :-)

Előzmény: képbíró (169394)
APT Creative Commons License 2025.09.08 0 0 169395

Erre céloztam - a brand-építés még nem jött össze. Próbálkoznak, de mondjuk úgy, még nem látszik az áttörés...

Az autóiparban, mobilok terén már vannak jelei, hogy sikerül felépíteni pár márkát globálisan is elfogadottá-ismertté. 

De azért ez az óra-szegmens annyiban speciális, hogy ez már egyértelműen luxusipar, és a már felépített kínai brandek egyike sem luxusmárka - ellenkezőleg, az "olcsón jót" jegyében igyekeznek haladni. Ide viszont ez kevés lesz... Egyelőre még egy Casio vagy Timex szintű brand kialakítása is nehéz falatnak tűnik - de ez talán még összejön majd.

A Rolex meg a Patek-Vacheron, de akár az Omega-Longines köreit kóstolgatni próbáló márkát valószínűleg eleve esélytelen felépíteniük - még akkor is, ha akár tényleg azokkal összemérhető minőséget adnának (és azért még ehhez is dolgozni kell sokat).

Előzmény: képbíró (169394)
képbíró Creative Commons License 2025.09.08 0 0 169394

Hát ez az...

"Milyen órád van?

"Zi Zjuan" 

Persze, óriás sznob vagyok-de tetszik, hogy komplikációkat árulnak óccsé

Kitalálhatnának valami rendes nevet. Legyen egy német-vagy svájci falunév-folyónév. Ezt csinálják a nagyok is.

Ulm.  Ilz, 

vagy: Shenzen watches, wuhan watch, Yantgtze

Előzmény: bosijani (169392)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2025.09.08 0 0 169393

A felső, a fekete elég jó, olyan csihipuhi órának tűnik, lehet, hogy bírja a strapát:D

Előzmény: DLCBP (169389)
bosijani Creative Commons License 2025.09.08 0 0 169392

vettem egy ilyet,35-ért. kiváncsiságból... teljesen korrekt,járástartalék pontosság rendben van. kidolgozása is szép.

Előzmény: képbíró (169391)
képbíró Creative Commons License 2025.09.08 0 0 169391

Viszonylag ütöttem a vasat kiniban.

Full homage-és képtelenek normális-európában elfogadható nevet kreálni.

A "zászlóshajók" a Poegedar, Sanmartin, PaganiDesign, addiesdive, ki veszi fel ilyen névvel :-)))

Mondjuk-egy Sanmartin "PEpsi" 2 idözónás, 35 e fr-ért-nem annyira gáz.

Egy nagyon szépen megmunkált tokot -számlapot láttam, de "elvagyok utazva" csak a kis netbookom van nálam, ezen ninvs meg.

Poegedar-Richard Mille-sárga, mint amilyen Tadej Pogacarnak van :-) 40 ért.

De.

Ittennnálunkmiskócón-van Poljot Tourbillon, Segaull werkkel, amit Sokhoroff szerint szétkapnak, átnézik, kenik, szabályozzák.

Nincs 1m. (ennél olcsóbban is meglehet venni, 700 simán)

CSODASZÉPEK. Tényleg, Amugy is van 2 Poljotom, de ezek-nagyon.

Miskkóc-kb mint Kassa. Kassa óvárosban, MountBlanc, IWC , JLC van a kis szalonban, itt max poljot-Vostok.

Amik-sztem jók-de nem ua. ligában fociznak

Előzmény: APT (169386)
APT Creative Commons License 2025.09.08 0 0 169390

Korábban már tettem be képeket - például mikrorotoros, acél tokos, zafíros modellről - ami kb: 100 ezres tételbe került. Azért megkockáztatom, minden szempontból több polccal feljebb lévő portéka, mint amit egy Seiko 5 Sports ad. Miközben ez még ugye így sem mondható olyan rossz ajánlatnak...

Viszont, ahogy írtam, még nem tudtak igazán brandeket felépíteni. Még az is kérdéses, fognak-e tudni? Egyelőre nagyon odafigyelve, kicsit értve is lehet jókat kiválogatni a nagyon sokféle, néha nem is túl jó, meg nem teljesen befejezett órából. Ez náluk még nem tisztult le, de közben már azért megjelentek a saját fejlesztésű, már nem másolt-licencgyártott werkek, már van saját automata kronójuk is - a Peacock 4801:

Megvallom - nekem tetszenek ezek, kreatívak, és folyamatosan javul a minőség is - miközben már az ETA utángyártásoknál is elérték azt, hogy szerintem teljesen megbízható, tartós szerkezetek azok is, gyakorlatilag nyugodtan meg lehet kockáztatni a kínai utángyártott alkatrészekkel javítani szükség esetén a svájci werkeket is.

Én ugye szerkezet-centrikus vagyok, nem tok-csat-számlap van elsősorban a fókuszomban, de ezen a téren is bőven van korrekt ajánlat.

Előzmény: pacs_425 (169388)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!