Ez lesz az első év, hogy kiviszem a beltéri bonsaiaim. Tud valaki tanácsot adni? Már kirakhatom őket, vagy csak később? Egyből hagyjam kint vagy elsőnek nappal legyenek kint este hozzam be stb.... Esetleg, hogy meddig maradjanak kint.
Cseresznyéből bonsait készíteni valószínűleg nem lesz könnyű. Javaslom hogy először nézz szét a neten: milyen fajta lenne alkalmas illetve hogy melyik netáruházból tudnál rendelni. Nem hinném hogy itthonról be tudnád szerezni.
Nagyon régóta érdekelnek a bonsai fák, és van egy fikuszom is. Már sok ideje szeretnék egy cseresznyefát készíteni saját kezűleg. Hogy kezdhetnék neki? Honnan tudnék egy jó alapnövényt szerezni hozzá, vagy érdemes saját magamnak felnevelni egyet? Ha igen, hogy csináljam, magról ültessem?Ha tudnátok valami olvasnivalót küldeni ezügyben nagyon hasznos lenne.
Ha kint telelt, akkor nincs vész. A kertben lévő juhar még nálunk sem hajt. Én a bonsiknak valót teleltetem 8-10 fokban, azok is még csak félig lombosodnak.
pont egy éve van nálam egy acer palmatum atropurpureum.
Első tele volt nálam és jelenleg a képeken látható állapotban vannak a rügyek.
Nem nagyon akarnak igazán kipattanni (ki kell-e egyáltalán már?)
Sajnos úgy érzem elfagyott a kis fácska.
Középtájon van egy kivilágosodott törzsrésze,de az annál feljebb lévő ágakat megmetszve is zöld még a vágáskép,nem törik,hanem hajlik.Gondolom él még azért.
Nekem is vannak kökényeim, 3 éve szedtem őket tél végén. Kettőről itt van 1-1 fotó:
Ezen a példányon van ugyan pár virág de most még nem tartom fontosnak hogy legyen.
Ahonnan én gyűjtöttem őket ott mindegyik növénynek a gyökerei többsége túl mélyen volt, a hazahozott példányoknak igen kevés használható gyökerük volt, a törzs pedig kivétel nélkül mindegyik növénynél túl hosszú volt bonsai célra. Ezért 2 év kizárólag a gyökeresedés elősegítésével és a törzs kurtításával, oldalágak nevelésével telt. Mostanra a törzsük megfelelően rövid, a gyökerek is szépen kifejlődtek. Remélem hogy ebben az évben már szépen fognak fejlődni, alakítgathatom őket. Úgy tippelem hogy jövőre már az összes kökényem virágozni fog.
Szerintem jó, de azért távolabb már ne kerüljenek, mert így is necces! Ha van kert akkor tartós 15 fok feletti éjszakai hőmérsékletnél pedig mehetnek ki félárnyékba!
Szeretném megkérdezni, hogy a legtávolabbi bonsaiom az ablaktól 150 cm re helyezkedik el. Ez mennyire optimális nekik? Egy térelválasztón vannak az ablaktól nézve a sorrend Buxus harlandii, Syzingium buxifolium, ficus retusa, kőtiszafa (ez van 150 cm en) szerintetek jó így? Esetleg változtassak a sorrenden? Esztétikailag így néz ki jól, de nem találok sehol arra adatokat melyiknek mekkora lux mellett érzi jól magát.