Keresés

Részletes keresés

kisszszoros Creative Commons License 2007.10.15 0 0 6924
Szerintem a növekedés megindulása előtt érdemes csak metszeni, tél végén.
Előzmény: te65gi (6923)
te65gi Creative Commons License 2007.10.12 0 0 6923

Kösz, akkor ez a téma kipipálva-:)

Fagyal témában nem tudsz segíteni?
Előzmény: kisszszoros (6922)
kisszszoros Creative Commons License 2007.10.12 0 0 6922
A 15x10 centi nagyon, nagyon karcsú, normális évelőre ne kalkulálj... Csak sziklakertiekben gondolkodhatsz.... avval meg rogyásig vannak a kerti katalógusok
Előzmény: te65gi (6921)
te65gi Creative Commons License 2007.10.11 0 0 6921

Két témában kérek segítséget.

Új társasházba költöztem 2 éve. A pici kertszerüségbe az építettő fagyal bokrokat
ültetett tavaly nyáron /közönséges fagyal/
Állítólag az első két évben 30 cm-re kell vissza vágni. De mikor? Most a fagyok
előtt?

A másik.
A parkolók körbe vannak véve kb. 15x10 cm kőedényekkel. Tudtok ajánlani évelő
virágokat, ami ezekben meg maradnak? A tavalyi mézvirág meg maradt és illatozik, de
jobb lenne színesebb virágokat is ültetni.

Kösz ha valaki tud segíteni.
caterina3 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 6920
Nálunk hársfa sincs. Viszont tavaly ősszel tisztára olyan volt, mint egy rossz horror, mindenhol bodobács mászott, az épületben is, az nekem már nagyon sok volt belőlük, pláne bent. :-( Viszont egyetlen biokilles permetezés a házfalon megoldotta a dolgot. Azóta visszaállt a számuk normálisra, és ismét a kertet részesítik előnyben. :-)
Előzmény: CBNora (6919)
CBNora Creative Commons License 2007.10.10 0 0 6919
Úgy tudom, a hársfát is szeretik. Valamennyi nálunk is van most is, néhány bejön a házba is, de nem vészes. Van egy tő orvosi zilizünk, azon most is több van, mint másutt.
Előzmény: caterina3 (6918)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 6918
Szerintem tavaly gradációjuk volt a bodobácsoknak, nálunk valami iszonyatos mértékben túlszaporodtak, az életben nem láttam még ilyet... Pláne nem, hogy még a házba is bejöjjenek, mint most. Nálunk mályva egyáltalán nincs a telken.
Előzmény: CBNora (6908)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 6917

Ha jól látom, ez bodobács (Pyrrhocoris apterus). Úgy tudom, alapvetően ártalmatlan rovar, korhadékokkal tááplálkozik, a lehullott leveleket stb. szívogatja. Hogy nagy tömegben nem túl guszta, az biztos. :-)

Nálunk tavaly valami iszonyatos mértékben elszaporodtak, és ősszel szabályosan ellepték a házfalat, már-már horrorfilmszerű volt, ahogy beborította ez a nyüzsgő vörös-fekete massza a falat, ráadásul befelé is erősen igyekeztek. A végén kénytelenek voltunk némi Biokillel megoldani a kérdést... Attól jobblétre szenderültek. A kertben nem szoktuk háborgatni őket.

Előzmény: snomi (6906)
kisszszoros Creative Commons License 2007.10.10 0 0 6916
most :-)
Előzmény: peter513 (6915)
peter513 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 6915

Légyszi válaszoljon, aki tud. A télálló hagymát mikorra kell elduggatni?

peter513 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 6914

Úgy tudom, suszterbogárnak hívják őket nem hallottam, vagy tapasztaltam, hogy károsak lennének, bár biztos élnek valamiből.

Az én kertem is gazos volt. Tavasz végén felásatta az előző tulaj, aztán nőtt a gaz ameddig tudott. Helyenként a hó is csak fél méternyire nyomta le. 2005-ben lenyírtam azt a zöld valamit, ami volt. Volt ott minden a nefelejcstől kezdve. Csigák is akadtak bőven fűnyírás után odajártak a környék madarai. Mivel a 7-800 nm befüvesítésére nem akartam költeni, ezért 2006-ban vettem egy elektromos fűnyírót és azzal lenyírom időnként. (1000-1200 W-osnál nagobbat elektromosba ne vegyetek!) Idén már természetesnek és viszonylag szépnek nevezhetem a kertem ezen részét. A lenyírt füvet nem gyűjtöm össze, hagyom, hogy táplálja a talajt, és így sokkal kényelmesebb és gyorsabb. A szülői háznál füvesítettünk, és mindig jött elő valamilyen gyom, hiába nyírja az ember rendszeresen. Azonkívül nyáron locsolni is kell az ültetettet. Szóval ha nagy területről van szó, akkor csak a nyírást javaslom, mert jönnem még pockok, vakondok, hangyák, ami a talajélethez tartozik

andzsin Creative Commons License 2007.10.10 0 0 6913
köszi
Előzmény: agicza (6912)
agicza Creative Commons License 2007.10.09 0 0 6912
Kérdezd meg a növényvédelem topicban is, ott biztosan tudnak neked segíteni.
Előzmény: andzsin (6910)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.10.09 0 0 6911
A gomba "sajátja ", hogy rothadó szerves anyagon telepszik meg.
Előzmény: andzsin (6910)
andzsin Creative Commons License 2007.10.08 0 0 6910
sziasztok én lassan megőrülök a farontó és egyéb gombáktól, bár nem tudom igazából, mert néha úgy érzem, hogy a kertben a levegővel terjed, mindenhol megtelepednek, hiába van gombaölővel beáztatva a fa és aztán kátránnyal lekenve a gomba előbb-utóbb elrohasztja (lsd. mellékelt ábrák) és nemcsak a fába megy bele és aztán terjed tovább fehér telepekben, hanem sokszor fűcsomók tövénél, sőt az örökzöldek tövénél is látom a gombatelepeket és egyszerűen fogalmam sincs hogyan lehet ellene védekezni. (Sőt elég az, ha egy darab téglát lerakok a földre két hét múlva ott van alatta a gombatelep. A ház mögött egy negyedmillióba kerülő támfal rohadt ki 5 év alatt.)

Most jelenleg az a legnagyobb gondom, hogy a kertben akáckorongok vannak lerakva járda gyanánt és néhány azok közül is gombásodik, a kérdés hogyan lehet a tovaterjedést megakadályozni? A gomba a savas vagy a lúgos közeget utálja? Mert gondoltam már rá, hogy egyszerű ételecettel eláztatom a korongokat, hogy pusztuljon ki belőlük. Nem tudom van e természetes ellenségük, mert gombaölőre nem akarok vagyonokat költeni, mert próbáltam már többfélét és semmi eredmény. Ebben a nyirkos időben úgy szaporodnak, hogy az döbbenetes. Vagy adjam fel, és ne játszak donkihótét???
snomi Creative Commons License 2007.10.08 0 0 6909
Köszönöm szépen a segítségeteket!

Nincsen mályva a kertben, inkább kiülnek napozni a betonfalra. Észrevettem, ahogy elbújik a nap, azonnal ők is visszabújnak a rejtekhelyükre.

Mivel nem károsak, ezért nem bántom őket!

Köszönettel, Noémi
CBNora Creative Commons License 2007.10.07 0 0 6908
Nincsenek mályvák a kertben? Azon nagyon szeretnek tanyázni. Mikor beköltöztünk a házba, rengeteg volt, tele volt velük a lakás. Aztán kiszedtem az előkertből a mályvákat (mert állandóan ronda rozsdás volt a levelük), azóta kevesebb van.
Tozatu Creative Commons License 2007.10.07 0 0 6907
Verőköltő bodobács,ne bántsd.Pusztítják a levéltetveket,így hasznosak.Ha elpusztulnak a tetvek,odébbállnak.
snomi Creative Commons License 2007.10.06 0 0 6906
Sziasztok!
Most vettünk egy családi házat és a kertjét szeretnénk kigyomlálni, felújítani, befüvesíteni. Sajnos nagyon elhanyagolt állapotban van. A kertben rengeteg, az alábbi képen látható rovar . Kérlek benneteket, hogy ha valaki tudja mi ez, illetve káros-e, akkor segítsen. Hogyan lehet ezek ellen védekezni.......

Sajnos nem valami éles a kép.

Köszönettel, Noémi

CBNora Creative Commons License 2007.10.04 0 0 6905
Az almafajtákhoz nem értek, de hasonlóan kertészkedünk. Tavasszal megkapják a lemosó permetezést, a férjem megmetszi, aztán többet nem permetezünk. Nekünk Gloster almánk van, eddig bírta a kiképzést. Elég sok a kukacos, ezek szedésig lepotyognak. Nyár végétől a hullott almát is fel szoktuk használni kompótnak, pitének, később nyersen is jó. Eddig még mindig maradt elég hibátlan télire is. Van még két csemeténk, a neve ismeretlen, gyűjtött gallyból oltották nekünk, sárga, lapított, száraz húsú, édes, savmentes. Egészségesek. A körte is jól terem így, a sziva alaposan megtetevesedik, aztán nyár közepére letisztul magától, de megviseli. Cseresznyét, meggyet nem tartunk, azt pusztítja a monília, és mire rendesen megérik, ehetetlenül kukacos lesz. Birs idén lett sok, és a málna is hálás, azt is csak kiirtani nehéz. Autumn Bliss van, most minden nap teleesszük magunkat vele.
Érdemes keresni, akár falvakban út szélén kóstolgatni, talán ti is találtok valakit, aki szokott oltani. Előbb vagy utóbb biztos.
Előzmény: peter513 (6903)
il1321 Creative Commons License 2007.10.04 0 0 6904

Üdv. Én magam csak réz, kén permetezőszert használok minden gyümölcsfára, ezenkívül kenőszappant, és növényi ázalékokat. Almából Nyári fontos, Éva, Jonatán M31, Gála , Idared fajtáim vannak. Ezeket a fajtákat régebb óta ismerem és termesztem. Ezzekkel a permetező szerekkel, kezelésekkel házi használatra meg lehet vegyszermentesen termeszteni a gyümölcsöket.

Nézz szét a hozzászólásaim között, és ajánlom a következő topicokat:

Házi veteményes:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9108176

Biokert:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9038443

Előzmény: peter513 (6903)
peter513 Creative Commons License 2007.10.04 0 0 6903

A rezisztens almafajták általában varasodás ellen azok (freedom, florina)

A kertemben van körte, a tavaszi metszésen kívül nem szoktam vele foglalkozni, csak ha pödrődnek a levelek, azokat kibontom/leszedem... (Tavaly volt néhány.) Finom a termés, semmi baja nem szokott lenni.

Most szeretnék almát venni, de a környezemben elég szkeptikus mindenki. Van aki szerint a magyar fajták elég ellenállók, van aki szerint azt is kell permetezni. Feladjam a keresést, vagy tényleg kell időnként kezelni az almát.

(Sok-sok évvel ezelőtt sok fajta alma volt, küllemre, ízre, eltarthatóságra. Ezek már eltűntek? Vagy csak felejtősek az ízük, keménységük... miatt. )

A freedomot és a florinát ismeri valaki? Milyen a termése? Van itt aki mindenféle szer nélkül kertészkedik? Hol lehet olyanokkal értekezni, akik hasonlóan próbálnak ténykedni?

Tozatu Creative Commons License 2007.10.03 0 0 6902
Menj egy kicsit nedvesebb helyre,erdőszélre,északi oldalra,stb. 
Előzmény: niamano (6901)
niamano Creative Commons License 2007.10.03 0 0 6901
sziasztok!
honnan tudok mohát szerezni a szarvasagancs párfányomhoz? Elvileg az kell alá, és soakn mondták, hogy szedjek, de hol? És milyet? és hogy bogár mentesítem? esetleg kertészetekben találhatok?
zildi Creative Commons License 2007.10.01 0 0 6900

Ki ismeri a Papagáj-virágos és annak növényét?

Vettem egy szép tövet tavasszal, egészségesek voltak a levelei, virágot ugyan nem hozott, de naponta bizakodtam. a nagy hőségben egy csak elkezdtek sárgulni a levelei, majd elpusztult mind. akkor ki is bontottam, hátha pusztítja élősködő a gyökereit, de semmit nem találtam, kicseréltem a földet és azóta várok. szerintetek él még, és ki fog hajtani? hová tegyem most már, vagy később? jelenleg a kertben van.

Jó lenne, ha segítene Valaki!

alfi13 Creative Commons License 2007.09.29 0 0 6899
A vakond azért van a telkeden mert a föld valószínüleg tele van csimaszokkal vagy más férgekkel ha ezeket kiirtod akkor a vakond el fog menni a szomszédba.
Sajana a talajfertőtlenítésre nem tudok ajánlani semmit ami szabadforgalmu egyedül a Basudin.
Előzmény: trigemini3 (6880)
Tozatu Creative Commons License 2007.09.06 0 0 6898

Ha nem sok a mézgásodás,nem gond,letisztíthatod és ecettel lekezelheted.Ha több és sok a száraz gally is,valószínű megtámadta a fákat valami,legtöbbször a monília szokta.Tavasszal lemosó permetezéssel és virágzáskor gombaölővel tudsz ellene védekezni.Többet megtudsz a növényvédelmi topicban.A meszezés kicsit véd a kártevők ellen,de inkább arra szolgál,hogy ne repedjen meg a fa törzse a két oldal különböző felmelegedésétől.Drótkefével megtisztíthatod a szuvas részeket,az élőig.

Előzmény: theChampion (6897)
theChampion Creative Commons License 2007.09.06 0 0 6897

Sziasztok!

Volna egy fontos kérdésem, és más kertészeti fórumról tanácsolták, hogy próbálkozzak errefelé is.

A telken néhány fa törzse elkezdett "mézesedni" a gesztenyefa pedig ...mintha szuvasodna. Belerágta magát vmi az ágaiba:(

Régebben még Nagyim oltottmésszel le szokta kenni a törzseiket, de jópár éve már nem voltak kezelve. Most mészhidrátot lehet kapni festékboltokban, és annak a vizes oldatával lehet állítólag lekenni. Kérdezném, hogy ez jó lenne-e, mert ha igen, akkor akár a hétvégén megjátszanánk ezt a dolgot. Vagy ha nem jó, akkor mivel?

Vélemények?

JFEry Creative Commons License 2007.09.03 0 0 6896
Majd megpróbálom homokkal bekeverni és úgy szórni.
Előzmény: Flanell (6895)
Flanell Creative Commons License 2007.09.02 0 0 6895
Igazad van, a kivitelezés nem egyszerű.
Folyékony talajfertőtlenítőt meg így kapásból csak I. kategóriásat találtam.
Előzmény: JFEry (6894)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!