Ha csak valami Isteni sugallat nem lesz részéről, sajnos el kell fogadni azt, hogy Ő már nem vesz részt semmilyen részben a popbizniszben...
Szép volt, jó volt, akiknek megadatott, hogy átélje és megélje azt a folyamatot amikor még alkotott az szerencsés embernek mondhatja magát. Ezzel vagyunk így itt páran.
100x újrakezdhetjük taglalni azt, hogy mi lett volna ha...
Néha jó kicsit beszélni róla, és újra feleleveníteni azt amit 1000x megkérdeztünk és 1000x megválaszoltunk, de mindegyiknek ugyanaz (volt) a vége, hogy: VÉGE, ENNYI VOLT.
Igen, de ennek semmi köze Alanhez. Ő valószínűleg beleragadt abba a régi működési rendszerbe (mint írtam is), ami 2000-től lassan széthullott. De ez a helyzet kb. a Selected kiadása idejére már új perspektívákkal bővült. Szóval a valóság megcáfolta az ő kritikáit.
Ráadásul a biglabeles világból kivolnultak a kis rajongói bázissal rendelkező előadók és vagy szabadúszó kis kiadóknál vannak (Kranky, Thrill Jockey, stb.), vagy mondjuk Bandcampen keresztül alkotnak és hirdetnek, promótálnak. Konkrétan elővételben eladják a kiadványaikat (mondjuk ezt torzítja az a tény, hogy sok nagypénzű bevásárol az ilyen lemezekből és később többszörös áron értékesíti őket), szóval látható, hogy kb. a 2010-es évek óta ez jól működik.
Vagy lehet, hogy akkor volt ebből a szempontból minden túl jó! Mármint azok számára, akik ebből pénzt akartak keresni.
Vagy még korábban, 70-es évek, amikor pl pusztán lemezeladásokból milliárdokat lehetett keresni. Most néhány fogaskerék ki lett iktatva, olcsóbb hozzájutni a zenéhez, változik minden. Egyszer fenn, másszor lenn. Egyik biznisz sem marad változatlan.
Cserébe például most mindenki véresre turnézza magát, ha sok zsozsót szeretne.
Egyébként úgy sem érdemes a dolgot beállítani, hogy a 80-as években minden tökéletes volt a zeneiparban. Az elhiszem, hogy a DM-nek nagyon ment a 80-as évek közepétől a 90-es évek közepéig és Alan ezt élte meg, mint normál működést. De ez nem jelenti azt, hogy akkoriban mindenki minden zenéjét el tudta adni. Akkoriban egy csomó tehetségből nem lett semmi, mert nem tudott kiadót találni, miközben manapság egy csomó fiatal zenész már fel tudja tölteni a zenéit az internetre. Akkor sem volt minden tökéletes, ma is megvannak a gondok.
De hát tudjuk, hogy nála sokkal kevésbé ismert előadók meg mégiscsak csinálnak lemezeket, ahogy írtam, létezik Patreon és egyéni gyűjtés, ráadásul neki még csak az sem kell, elég ha hagyományos módon csinál lemezeket és azokat egyrészt felteszik streaming oldalakra, a fizikális formátumot meg rendesen reklámozza a közösségi oldalain, mert bőven van elég ismert hozzá, hogy azonnal elkapkodják, ahogy ez meg is történt a Recoil újrakiadásokkal. És hát látjuk, hogy a mai napig azért szépen tud vásárolgatni Norvégiában drága házakat a DM pénzből, nem úgy tűnik, mint akinek már nincs tartaléka és sürgősen más munkát kell keresnie, amiből megél.
Ezt a mondatot nem értem: "Igen, megpróbálhatunk luxuskiadású, speciális albumokat eladni a leghűségesebb rajongóknak, de a zeneipar szép lassan elhagyja a CD formátumot, a hallgatók nagy többségével egyetemben, akár a dalonként letöltésért, akár a share-elt, vagy az illegálisan letöltött zenékért."
Az utolsó tagmondat hova kapcsolódik? A zenekar elhagyja a CD formátumot akár a dalonként letöltésért, ...? Így kell érteni?
"RoD: Have any new plans after this TALK TALK tribute album?
Alan: At the moment, I’m only really considering some new material if it is wrapped up within a lucrative project - and in the current climate, making an album isn’t really viable. The album market, as we know it, is so depressed that it just isn’t worth my while devoting the time to that anymore. People don’t seem to be interested to pay for music and art these days - not really. Yes - we can try to sell deluxe, special editions to hard core fans but, for the most part, the industry is dumping the CD format with the vast majority of listeners either downloading individual tracks, or ripping/sharing music illegally. The artist misses out. I have a complicated and busy life with 3 children. I need to think laterally about the future and perhaps consider film work or something different which will give a new focus to what I can offer up. A music format which has a purpose and a reason to exist. I also have other things to attend to like maybe moving house and so on."
Aham, szóval aszondja, hogy a zeneipar elhagyja a CD formátumot, ahogy a hallgatók döntő többsége is, akik vagy csak egy-egy dalt töltenek le maguknak, vagy illegálisan másolják le és terjesztik a zenét.
Hát igen. Ez mind igaz, de ezzel szerintem is feleslegesen takarózik, mert ahogy Amfiteátrum is írta, lehet ezt rentábilisan is csinálni. És amúgy sokkal jobb az ilyen zenészekkel direktben kontaktban lenni (Tim Koch, Scott Morgan aka loscil, Max Tundra, christ., Arovane, Christian Kleine, stb.), imádom, amikor egy új anyag megjön a postán és a feladónak a zenész neve szerepel, meg esetleg van valami személyes dolog a kiadvány mellé téve, két kedves szó vagy egy üdvözlőkártya, bármi apróság.
Szóval igen, szerintem is kamu erre hivatkozni, a Sunroof vígan elél a Mute segedelmével (plusz ugye működtetik a Bandcampüket is vidáman), ugyanezt Alan is tudná produkálni. Csinálhatna remixeket, részt vehetne filmzenék elkészítésében, producerkedhetne, stb., ezerszer elregéltük.
Így van. Csak nem mindegy, hogy ennek a nagyvállalatnak az irányításában vett részt, vagy a napi adminisztrációban, esetleg az irattározásban. De legyen neked igazad. Hálás is neki a hosszú szolgálatért.
- Jelenleg csak akkor veszem fontolóra bármilyen új anyag elkészítését, ha valami jövedelmező projekt keretében megvalósítható – és a mostani viszonyokat figyelembe véve nem igazán látom, hogy ez egy új album lenne. Ahogy azt tudjuk, az albumpiac annyira kétségbeejtő helyzetben van, hogy egyszerűen nem éri meg elkészíteni egy nagylemezt. A szenvedéllyel rááldozott rengeteg idő nem térül meg semmilyen módon. Úgy tűnik, hogy az emberek nem igazán akarnak fizetni a zenéért és a művészetért napjainkban. Igen, megpróbálhatunk luxuskiadású, speciális albumokat eladni a leghűségesebb rajongóknak, de a zeneipar szép lassan elhagyja a CD formátumot, a hallgatók nagy többségével egyetemben, akár a dalonként letöltésért, akár a share-elt, vagy az illegálisan letöltött zenékért. Az előadók így is, úgy is kimaradnak. Ez nem savanyú szőlő a részemről, puszta tény. Sajnos számos művésznek más megélhetést kell keresnie, és sok kreatív elmét el fogunk veszíteni. Én szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a Depeche Mode-dal biztos megélhetést teremtettünk magunknak. Ugyanakkor a zeneipar megváltozott, nekem meg elfoglalt életem van három gyerekkel. Gondolnom kell mellékesen a jövőre is, így gondolkozom filmes munkákról, vagy valami egészen másról, ami új fókuszt adhat. Egy olyan zenei forma, aminek célja van és oka is a létezésre.
"Hálás lehet, hogy olyan emberekkel sodorta össze őt az élet, mint Fletch és a többiek."
Alan Fletchnek hálás? Hát, nekem velük kapcsolatban nem ez a szó jut eszembe. :))
Valahol írtam már, hogy lehet, hogy maga a Selected turné az egész karrierjének a lezárásaként lett megszervezve, mintegy búcsúzás a rajongóitól. Persze ez is csak találgatás, sose fogjuk megtudni, de el tudom képzelni Alant, hogy van annyira tervező és biztosra menő, hogy ez az egész világjárás így, eként született meg, hogy még egyszer megtapasztalja, milyen volt annó a zenekarral a városokat és a kontinenseket járni.
Én is sajnálom nagyon, hogy már 'nem szolgál ki minket', akik még mindig rajongunk érte, de valaki már 50 évesen nyugdíjas, valaki még 80 felett sem tudja abbahagyni, ehhez igazából nem sok közünk van.
Bár azt hittem a turné idején, hogy élvezi a dolgot, érzi azt a sok szeretet, rajongást amit kap, és újra kedve lesz a további 'szolgálathoz', de úgy nézni ki, ez nem ad ihletet neki.
Nála jobban szerintem senki nem bánja, hogy 30 éve elhagyta az anyahajót. Hálás lehet, hogy olyan emberekkel sodorta össze őt az élet, mint Fletch és a többiek.
Van ilyen, hogy emberek felhagynak a szakmájukkal és szögre akasztják a gitárt/focicipőt/keverőpultot/színházi sminket stb. (Kívánt rész aláhúzandó.)
Az okát nagyjából leírta már, amikor a zeneipar és a piac leromlását taglalta. Hogy amögött van-e más, igazibb ok, azt csak ő és a hozzá közel állók tudják.
Igen. Teljességgel érthetetlen sajnos ami történt, történik vele. Ez az ember az egyik legjobb információs forrásunk volt. Egy időben mindenre részletes és érvényes válaszokat adott, kommunikált, jelen volt és érthető volt.
Azóta ennek az embernek a reciprokává lett. Kizárólag arra nincs érhető magyarázat, ami azóta történt vele...
Ez tény, csak a 25. évforduló alkalmából épp Liquid-et hallgattam és többször eszembe jutott, hogy mennyi zene élményből maradhattunk ki Alan régimódisága vagy makacssága vagy akármi miatt is. Gary Numan a haverja, aki idősebb is nála aztán milyen szépen gyűjtött támogatást a Savage lemez idején, de még csak ez sem kéne, mert hagyományos lemezkiadás is menne, ha legalább megjelenne a közösségi médiában. A szomszédos topikból láthatod hogy a 76 éves Jarre képes indítani egy Tiktokot, csinál Q&A streameket Instagramon, van Discordon rajongói csoport, ahol meg lehet osztani azokat a megjelenéseket, akkor vajon hogy lehet, hogy Alan az a nyomorult kék pipát is csak 1 vagy 2 éve szerezte be a saját oldalához, ami legalább jelzi, hogy az nem egy rajongói oldal, hanem tényleg kapcsolatban van Alannal. Ezzel az algorimus is jobban ki fogja emelni amit megoszt és persze megtalálják az emberek magát az oldalt is. Amikor nemrég újra ki lett adva az utolsó három Recoil lemez, akkor lett csak annyi energia beletéve, hogy egy 30 másodperces igazolás meglegyen, hogy az az oldal tényleg maga Alan és nem csak valaki trollkodik a nevével. És még így is azonnal elkapkodták az összeset. Valaki, aki több, mint egy évtizeden át élt a nyilvánosságban, pár fotót nem tesz ki magáról, hogy legyen egy oldala, ahol eladhat annyi régi Recoil-t, amennyit csak akar, még új zene sem kéne. Ehelyett a saját CD gyűjteményét árulja...