Keresés

Részletes keresés

őszszakál Creative Commons License 2024.02.08 0 1 19138

„Szóval magam részéről a több nézőpont vonz ide mindig, és az egész topiknak van egy olyan kisugárzása, hogy a viták-érvek mellett, mindenki lényegében az "üzenet" a "jelzés" értelmét-megfejtését keresgéli, merthogy abban szinte mind egyetértünk, hogy pont azért került oda, ahova. Jelzőbója vagy maga a zátony? :)”

 

Az Egyiptomi eredetmítosz szerint,  Nun volt az őselem, az ősvíz formában élő istenlény. Belőle született Nefertum, a napgyermek, a fény istene aki a ősvíz mélyéről előhívta az őshalmot, (a zátonyt) és azon teremtette meg Maátot, a mindenség törvényét, az igazság istennőjét. Van még tovább is, de az már bonyolult, nem releváns.:-)

Előzmény: w.ullrichfun (19136)
őszszakál Creative Commons License 2024.02.08 0 2 19137

Magam részéről hiszek az emergenciában, vagyis a részek összességéből egy addig nem létező új felbukkanásában, megszületésében. A Földönkívüli befolyás lehetősége sem kizárt, az univerzum méretének, a galaxisok számának ismeretében.:-)

Előzmény: Törölt nick (19135)
w.ullrichfun Creative Commons License 2024.02.08 -2 2 19136

"Úgy vettem észre, hogy két táborra oszlik a téma olvasótábora."

 

Vagy 10 évig én is (kb 2006-2008 óta olvasom hol többet, hol kevesebbet, de elég rendszeresen, néha bele is kotyogva)  de! - sokkal több már az a "tábor" :)

 Vannak szkeptikus, csak a tudomány lefixált eredményeit, úm. "bizonyítékait" nézők, minden más alternatívát., nézőpontot, elméletet mereven elutasítók, semmi ősi idegenek, előző civilizáció(k) - de már egyre kevesebben valahogy, és nem döngölnek földbe, hogy fantasy, meg legenda, meg mítosz, meg mesék. Egyre kevésbé tartható a 100+ évvel ezelőtt lefixált feltételezés-elmélet az ókor elejéről, vagy az őskorból maradt emlékek, leletek, romok miértjére és elkészítésükre. (a technológiára, igen, és benne ugye a nevében, hogy volt) Volt valami technológiájuk, mérnökeik, számításaik, olyan pontossággal, ami a mai tech pontosságával vetekszik - és itt jön elő az egyik alapos indok a high-tech feltételezésére, amihez rögtön hozzá is adhatjuk a másikat, a súlyokat és a távolságokat legyőző, a kézihajtányos erőművészetet jóval felülmúló képességet, ami az alkotások legtöbbjénél feltétlenül szükséges volt.

 Alien technológia? Atlantisz fejlettsége? Egy váratlan szellemi fellángolás, zseni hegyek születtek, és pár száz évre kiugró fejlettség terjedt,(Olyan lett a klíma, hogy a természet "szponzorált" pár extra generációt? Lehet.) majd ahogy jött, kihalt, elfogytak az alkotók, (változott a klíma?) és a háborúk, pusztítások évezredei jöttek?

 Az első kettőt én tkp csakis együtt tudom elképzelni. Azonban ez a kettő (is) csak mennyiségben különbözik az egytől, nem minőségben. Az általuk használt "high-tech" viszont közel sem biztos,(sőt!) hogy a mi mai fém-vas eszközeinkről, nem természetbarát energia használatunkról szólt, lehetett teljesen más alapú technológiájuk - itt jöhet képbe ismét a más, nagyon más klíma, természeti vonatkozások, és azzal együtt a spiritualitás, amire mi ma ezt mondjuk, de lehet 8-10 ezer (vagy több?) éve még az volt a tudomány - teljesen más környezetben minden téren, mint ahogy a 20. században kialakult, rögzült és megmerevedett a jelenkori.

 Az biztos, hogy az időspirált elképzelve, nem úgy alakult az emberiség fejlődése(?) történelme, ahogy az "egyetemes" világtörténelem tanítói próbálják formálni. (Eleve ott az idősík hamis fogalma egy téves, valótlan képet szül) Nyilván voltak fényesebb és sötétebb időszakok, amit ha beillesztünk a precesszió különböző időszakaiba, közelebb kerülhetünk egy valósabb képhez. Amiben szerintem a piramisok amolyan jelzők, támpontok, minthogy "eddig volt itt ez és ez, utána jött az meg az" - amiből meg kéne fejtenünk, mi volt jó előtte, és mi nem, miért tűnt el, mit kéne nekünk másként csinálni(majdnem mindent, szvsz) ...

 Itt lényegében nem is fontos(annyira :)) részemről, hogy atlantisziak építették 10 ezer éve, szíriusziak 36 ezer vagy vénusziak 6 ezer, esetleg Hufu 4600, mert kapcsolatba került előbbiekből valamelyikkel, vagy mindegyikkel, vagy szerzett-lehetőséget kapott egy ekkora alkotásra ...ezt hinném legkevésbé, egész egyszerűen azt nem tudom elképzelni, hogy 27-40 évig folyamatosan, nap mint nap egész évben ilyen precíz és ekkora munkát végeztek, non-stop januártól-decemberig minden évben minden nap - ezt kizártnak tartom, bár hozzáteszem, lehet hogy abban az időben/i.e. 2500 és 3000 környékén/ naponta 4 Einstein-Tesla kaliberű zseni és 500 vagy 1000 olyan izompacsirta született elképesztő kézügyességgel, hogy a fele elég volt egyszerre a kivitelezéshez, a többiek pihentek, vagy Egyiptom más részein alkottak .... mert éppen akkor úgy forgott a Föld, úgy állt a Nap (?)

 Szóval magam részéről a több nézőpont vonz ide mindig, és az egész topiknak van egy olyan kisugárzása, hogy a viták-érvek mellett, mindenki lényegében az "üzenet" a "jelzés" értelmét-megfejtését keresgéli, merthogy abban szinte mind egyetértünk, hogy pont azért került oda, ahova. Jelzőbója vagy maga a zátony? :)

 

Előzmény: őszszakál (19128)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.08 -2 0 19135

Vagy pl érkező idegenek... akár a vízről, akár az égből... ;)

Előzmény: Schenouda (19134)
Schenouda Creative Commons License 2024.02.08 0 3 19134

"Miért lángoltak fel éppen akkor?"

 

Ezt kiválthatja sok minden, népesség növekedés, jó termés, vagy hosszas nélkülözés, sőt, akár egy ember megszületése is, mint az volt Kheopsz vagy két évezreddel később Nagy Sándor. Ez olyan kérdés, mint hogy mi volt a kiváltó oka a gótikának, miért lángolt fel a reneszánsz, vagy minek kezdődött az ún. ipari forradalom a 18. század közepén?

 

Előzmény: Annaem (19120)
őszszakál Creative Commons License 2024.02.08 0 2 19133

„Ám vannak bennük figyelemreméltó, komolyan veendő, vizsgálandó információk, melyek akár idővel tényszerűvé válhatnak, de szabályként nem jelenthetjük ki, hogy a mítoszok szükségszerűen mindig vagy gyakran bizonyítékok.”

 

Erre gondoltam magam is.

 

„Szóval korrigálnálak, ha megengeded: a mítoszok és legendák nem mind mesék; tartalmazhatnak igazságot és tényeket, mint Trója esetében láthattuk, ergo nem vethetjük el azokat mindenestül, mint nevetséges naiv, primitív meséket, hanem érdemes kutatni azokat, mert esélye van, hogy találunk még bennük hiteles információkat az őstörténelemből, de semmiképp sem bizonyítékok, nem tekinthetjük kritikátlanul tényeknek tartalmukat...”

 

Természetesem meg engedem, és meg is köszönöm. Igen, nem tekinthetjük kritikátlanul tényeknek tartalmukat. Már csak azért sem, mert a mítoszok, „könyvek” íróik egyúttal költők is.:-)

Előzmény: Törölt nick (19132)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.08 -2 0 19132

Azért ez pindurkát nagyvonalú túlzás lesz. A mítosz és legenda nyilvánvalóan nem bizonyíték. Hogy Trójánál bejött, abból nem következik (mégha még pár esetben szintúgy), hogytehát minden mítosz illetve legenda, mendemonda és mese bizonyos tényeket tartalmazna és alkalmas volna bizonyítani bármit is... még a szent könyvek sem, Korán, Védák, Biblia stb sem... Ám vannak bennük figyelemreméltó, komolyan veendő, vizsgálandó információk, melyek akár idővel tényszerűvé válhatnak, de szabályként nem jelenthetjük ki, hogy a mítoszok szükségszerűen mindig vagy gyakran bizonyítékok. Nem, dehogy... nem tudjuk mennyire... talán csak a Trója volt és semmi más nem lesz... nem állíthatunk semmit biztosra... Ennyit tudunk, hogy vannak olyan információk bennük, amiket hiba volna az asztalról lesöpörni csuklóból, hogy mese, pl Özönvíz stb, de ez elég messze van attól, hogy bizonyító erejük volna.
Ezt azért nem árt rögzíteni, ha viszonylag nem komolytalanok akarunk lenni.
Szóval korrigálnálak, ha megengeded: a mítoszok és legendák nem mind mesék; tartalmazhatnak igazságot és tényeket, mint Trója esetében láthattuk, ergo nem vethetjük el azokat mindenestül, mint nevetséges naiv, primitív meséket, hanem érdemes kutatni azokat, mert esélye van, hogy találunk még bennük hiteles információkat az őstörténelemből, de semmiképp sem bizonyítékok, nem tekinthetjük kritikátlanul tényeknek tartalmukat...

Előzmény: őszszakál (19131)
őszszakál Creative Commons License 2024.02.08 -2 2 19131

Az hogy Atlantisz létezett, bizonyítják a mítoszok és legendák. Mivel Tróját is a legenda alapján találták meg a régészek. Ahogyan megtaláltak több ókori települést is az óta. Azonban a tengeri régészet nagyon költséges és veszélyes ahhoz, hogy gyors eredményre vezessen. Az antiküthérai szerkezet  megtalálása is a véletlen szerencsének köszönhető. Ha megtalálnák nagy Atlantisz romjait, bizonyára technológiai eszközökre is lelnének. Volna min agyalnia a tudósainknak.

Előzmény: Törölt nick (19130)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.08 -2 1 19130

A prehisztorikus hitech civilizáció(k) elmélete mellett levők nem feltétlen paleoasztroanautikusok. Vannak kik azt gondolják, Atlantisz létezett, de a technológiáját saját maga találta fel és fejlesztette és nem volt számottevő külső behatás... sem földönkívüli sem más... önállóan fejlődtek fel hosszú idő alatt... két fázisban... volt a korábbi évezredes nagy Atlantisz, majd a katasztrófa után egy kisebb kvázi utó Atlantisz (mely úgymond "belelógott" az ókor kezdeti időszakaiba)... mely sorsa szintén nem volt szerencsés és elenyésztek... a vízszint emelkedések, jégkorszak, szeizmikus csapások mellett azért is tán, mert a hellénekkel és óegyiptomiakkal nem voltak túl jóban és háborúztak erőn felül, értelmetlenül, ahelyett hogy összefogtak volna és sikeresebben megmentik letűnő civilizációjukból, ami még menthető...

Előzmény: őszszakál (19128)
Trantur- Creative Commons License 2024.02.08 -2 2 19129

John Mitchell, a világ egyik legnagyobb szaktekintélye az ősi mértékegységek területén. Már tucatnyi könyvet írt erről a témáról. Graham Hancock riportot készített vele.

 

Mitchell: A Földet bizonyosan felmérték a múltban. Megállapították a szélességi és hosszúsági fokokat. És arra is van bizonyíték, hogy bizonyos helyeket földrajzi meggondolásal tájoltak be, akár helyszíni körülményekhez alkalmazva, akár valami sokkal nagyobb részeként. 

Hancock: És a múlt ismeretében állíthatjuk, hogy képesek voltak erre? 

Mitchell: Most már sok mindent tudunk a régi csillagászatról, és tudjuk, milyen képzett csillagászok voltak az ókori műveltségek. Persze, a csillagászat mindig összefügg a földméréssel, és bizonyára rendelkeztek kellő felszereléssel, amilyen nekünk volt a XIX. században, amikor egészen pontos földméréseket végezhettünk. A nagy épületeket a Föld méreteinek részarányos mértékegységeivel emelték. 

Isaac Newton nem ismerte a Föld méreteit. Amikor meg akarta mérni a Földet, az ókori Egyiptomhoz fordult segítségért. Az ókori mértékegységeket vizsgálta, hogy bolygónk méreteit megállapítsa. John Greaves egyiptomi tanulmányútja során megmérte a Nagy Piramist, és mérései alapján egész jól sikerült felbecsülnie bolygónk méreteit: pontos méretekhez jutott. Ez segített Newtonnak is. Nagyon nagyképűen gondolkozunk, amikor azt hisszük, hogy mi vagyunk az elsők, akik fel tudják mérni a Földet.

őszszakál Creative Commons License 2024.02.08 0 3 19128

Úgy vettem észre, hogy két táborra oszlik a téma olvasótábora. Azok, akik az emberi fejlődésben, a technológiai kiugrásokban hisznek, és azokra, akik egy idegen civilizáció ideiglenes beavatkozásában. Szerintem, az ókori „csúcstechnológia” a mai technológia segítségével reprodukálható, összemérhető lenne. Egy kiválasztott objektumot, például a II. Ramszesz szobrot kellene kifaragni azonos méretű és tömegű gránitból. Az ókor I. csapat és a mai II. csapat egyszerre kezdi a munkát. Mindkét csapatnak a maga korabeli eszközök állnak a rendelkezésére és teljesen be kell fejeznie a szobrot. Az elkészülési időtartam és minőségbeli különbség eldöntheti ki nyerte meg a „versenyt”. Ebből az is kiderülhetne, hogy volt e idegenek általi segítség, vagy sem. Ha a maiak csak CNC maróval képesek reprodukálni azt a minőséget, amit az ókoriak, akkor eldőlt a vita.

Előzmény: Törölt nick (19119)
Trantur- Creative Commons License 2024.02.08 -1 2 19127

Neolitikus dolmen Koreából.Globális kommunikáció a neolitikumban. 

 

Törölt nick Creative Commons License 2024.02.08 -2 0 19126

Kirké barlangja?

Előzmény: Annaem (19122)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.08 -2 0 19125

Vagy esetleg ügyes apró telkhin mesterek?

Előzmény: Schenouda (19123)
Schenouda Creative Commons License 2024.02.08 -1 0 19124

Ezt régebben beraktam már (2022. november), de nagyon jó. Egyik kedvenc témám az Azori-szigetek ősmúltja:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=162995480&t=9000303

Előzmény: Annaem (19122)
Schenouda Creative Commons License 2024.02.08 0 2 19123

Ezekről az elképesztő szemet utánzó szerkezetekről író egyik tudós Jay Enoch, aki elismert szakértője az optikának, nem valamiféle futóbolond misztikus. Az öt kötetes Handbook of Optics ("Az optika kézikönyve") egyik meghívott szerzője! Tehát avatott szakember vizsgálta a temetési szobor-szemeket. https://www.amazon.com/Handbook-Optics-Third-Geometrical-Instruments/dp/0071498893

Az egyik tanulmányuk itt van: https://sci-hub.ru/10.1046/j.1475-1313.2000.00496.x

A másik meg ez, a műszemek lencséiről, mozgásáról: https://sci-hub.ru/10.1023/a:1002747025372

Itt bemutatják azokat a kísérleteket, modellezéseket, melyek arra mennek, hogyan konstruálhattak az egyiptomiak 4600 éve ilyen bonyolult és összetett szem-szerkezeteket. A legmegdöbbentőbb nekem, hogy ezek közel ötezer év után is működnek!

Ez a nyitja is miért maradtak fenn: általában a temetési szobrok gipszből és agyagból készültek és betették a sírokba. Az ókori sírrablók ezeket otthagyták vagy csak kettétörték. (Jó példa egy sírból előkerült két lencse, ami egy aranykeretes szemüvegben lehetett. A rabló a lencsét kitörte belőle, az aranyat meg beolvasztotta.) Egy óbirodalmi távcső vagy egy lencsés dioptra óriási érték lehetett, öltek is érte. Ezért se maradtak fenn már olyan szerkezetek, mint az antiküthérai csillagóra. Ilyeneket még sírba se tették, mert túl értékesek voltak, oda arany/ezüstdíszek kellettek, s a végén mégis elkallódtak.

 

Nem lehet, hogy a Khephrén piramisa mögötti komplexum egy "ipari létesítmény" volt, ahol különleges körülmények közt ilyen szerkezeteket gyártottak Kheopsz és fiai mesteremberei? Nem olyan műhelyek, ahol a munkások mindennapi használati tárgyai, szerszámai készültek (ugyanis ezekből egy egész sort találtak a munkások szálláshelyeinél), vagy élelmiszerüzemek, hanem technikai dolgokat készítettek?

Előzmény: Annaem (19118)
Annaem Creative Commons License 2024.02.08 0 0 19122
Annaem Creative Commons License 2024.02.08 0 0 19121

Nagy banzáj lehetett a temetkezés, ez látszik a masztabák számából. Azt igazából nem mondhatjuk, hogy itt kezdődött, mert meglehetősen kitettek magukért a történelem előtti egyiptomi temetkezéseinél is, lásd hierakonpoliszi terület.

 

Királyoknak csak a sírjai maradtak meg és nem a palotáik: már ez figyelmeztető kellene legyen. Maga az egyiptomi hagyomány is síroknak tekintette a piramisokat.

 

"Arra figyelmeztetnek, hogy igazán lényegtelen ez a világ, mert elmúlik

minden ember tettei hiábavalók éltük napjaiban  "

 

Annaem Creative Commons License 2024.02.08 -1 0 19120

tudományok a 4. dinasztia kezdetén úgyszólván fellángoltak

 

Itt van az eb hantja. Miért lángoltak fel éppen akkor?

Előzmény: Schenouda (19113)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.08 -2 1 19119

Az is nyilvánvalóan hitech... ma sem tudjuk megcsinálni úgy...

Előzmény: Schenouda (19115)
Annaem Creative Commons License 2024.02.08 0 2 19118

Ezt leginkább azért említettem: ha ilyen technikai magasságot értek el Kheopsz idején ilyen egyszerű szobrok szemeivel, úgy miért ne hasznosították volna az optikai szerkezeteket ettől sokkal fontosabb gyakorlati dolgokra, mint az anyakőzetbe vágott nyílegyenes folyosóknál, az alapélek kijelölésénél, stb.

 

Meglódítod mindig az agyamat az ilyesféle -látszólag ártatlannak és ártalmatlannak tűnő- nformáció csepegtetéssel, ettől rögvest vérszemet kapok, aztán látjuk mi lesz a következménye. 

Tehát a helioplusszok ellenzik az egész isteni színjáték és a  szent helyek bolygatàsát. Valamiért kivételt tesznek horizontossal, az én alternaívom szerint azért mert fixa ideàja volt a piramis átkutatása,  a Jedi által megszellőztetetett tudásért.  Jedi pedig kavarja, és a heliopoliták meg mindenekfelett. Mert: "ezüst ládikába zárom, az ezüst ládikát pedig keményfából készült ládikába, a faládikát pedig rézládikába, azonképpen, amiként ládikákba zárták és a folyó mélyére süllyesztették egykor Thot isten szent könyveit"

Több ládikás történet van, melyeket kígyók, vagy krokodilok őrzésére bíztak. Ozirisz robotot is  "forrasztották hegesztették", vagy csak szimplán bazárták a ládába.  Amit Hufu akar az nem sírhely, hanem tudás, hatalom,  és dicsőség. Odamegy a háborítatlanhoz, és a vallási biznisz tornádóként söpör végig nyomában. Hufut felhasználja a papság, a papság meg látott amit látott, nagyon jól tudja, hogy mi van földön, s égen. 

 

Kheopsz idején? Miért? Mert kiaknázta a piramis alól az oda elrejtett, megóvandó hagyatékot?

Megkeresték messziről jött építő brigádok, mert ilyen frankó fáraó megérdemli, hogy legyen neki sírja kőből, míg életét unatkozva tölté a vályogpalotában.  Mert a heliopolitàk belátták, hogy örökké nem tudjàk megóvni a titkokat, a politikàban és a birodalmak színterén is el kellett kezdeni a jàtszmákat. Ma sem működik másként. 

A horizont feltárult, és az isteni bizonyítékok sokkoló bizonyosságától a túlvilág vált legfontosabbà, hogy mindenki követhesse az istenét,  a papok ràjöttek, hogy nem elrejteni kell hanem szépen tálalni,  és nem rejtőzni kell, hanem manipulálni. Minden vallàsban vannak dolgok, amelyeket soha nem érhetsz el, és nemcsak ott. Ezért ezt az írást már  most letitkosítanám, de még csak rügykezdemény. 

 

Előzmény: Schenouda (19115)
Annaem Creative Commons License 2024.02.08 0 3 19117

            

            

            

Trantur- Creative Commons License 2024.02.08 0 0 19116

szűkülő rendelkezésre álló helyen

Előzmény: Trantur- (19112)
Schenouda Creative Commons License 2024.02.08 0 1 19115

Csodálatos egyiptomi szemek...

 

Hogy honnan gondolom, hogy a gízai nagy piramisok idejében kivételesen magas szintet értek el az egyiptomi papok az optika és a lencsecsiszolás terén? Nos, erre csak a legújabb időkben találtunk bizonyítékokat. Egyiptomból korábban is kerültek elő csiszolt lencsék az újbirodalmi időkből.

De szerintem ezek készítése az Óbirodalom idején érte el a csúcsát, utána inkább hanyatlott.

Az első lencsék 4600 éve jelentek meg Egyiptomban, s ezek a világ legrégibb lencséi, és ugyanakkor már fejlett szintet mutatnak.

Két amerikai tudós írt ezekről tanulmányokat, nem győznek meglepődni és ujjongani a felfedezés kapcsán. A szakkarai vagy gízai nekropolisz masztabáiban talált ún. szerdab-szobrokról van szó, ezek sokszor agyagból, mészkőből vagy gipszből készültek szertartási jelleggel. Anyaguknál fogva nem volt jelentős az értékük a sírrablók számára. Több szobron felfedezték, hogy a szemük pupilláját csiszolt lencséből készítették, és maga a szemszerkezete is érdekes, amibe belehelyezték. De még milyen tudással!

Jay M. Enoch és Vasudevan Lakshminarayanan egyetemi tudósok írják tanulmányuk elején: "Az ősi (valójában az első ismert) lencsék (kb. 4600 évvel ezelőtt), főként az egyiptomi IV. és V. dinasztiából származó lencsék valóban figyelemre méltó és egyedülálló optikai tulajdonságokkal rendelkeztek. Ezek részei voltak az ugyancsak lenyűgöző szemkonstrukcióknak. Ezeket a szerkezeteket különálló egységként gyártották, hogy bizonyos rövid időintervallumokban (nagyjából i. e. 2620±2400 és i. e. 1750±1700 között) temetkezési szobrokba illesszék be őket. Úgy tűnik, hogy ezek a "szemek" követik a szemlélőt, amikor az a szobrok körül bármilyen irányban elmozdul. Ebben a tanulmányban egyszerű eszközökkel laboratóriumban újraalkottuk ezeknek az egyedülálló lencséknek az optikai tulajdonságait, hogy segítsünk megérteni különleges tulajdonságaikat." (a kiemelések tőlem!)

Magát az üvegtestből álló szemet egy rézlemezekből álló szerkezetbe helyezték, ennek nagysága nem ismert, ugyanis szét kellene rombolni a szobor fejét miatta. De feltűnő, hogy több ilyen szem azonos nagyságú. Azaz egy műhelyben készültek, tkp. sorozatgyártással. Azt gondolom, hogy egyszerű technikai gépezeteket erre már feltalálták ekkor (mint pld. egy ilyen: https://www.antikdekor.hu/termekeink/patika-orvos-eszkozok/orvosi-eszkozok/antik-optikus-szemesz-szerszam-szemeszet-szemuveg-lencse-csiszolo-gep-712/ - és egyáltalán nem beszélek hi-techről, lézervágókról és más hülyeségekről).

A szerzők közölnek egy képet az egyik ilyen szoborról:https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0275540899000538-gr1.jpg

 

"Két fénykép, amelyet J.M. Enoch készített a Louvre-ban a "Le Scribe Accroupi" vagy "az ülő írnok'' szobráról (kb. Kr. e. 2475, Sakkara, Egyiptom). Ezek a szobor arcának (a) frontális és (b) bal oldali megközelítő nézete. Világosan látszik rajtuk, hogy a "szemek'' mintha követnék a szemlélőt (b), valamint a "szemüregnyílás'' szerény mértékű rövidülése. Ne csak az íriszt/pupillát figyeljük meg, hanem a szemhéjak árnyékát is, stb. Ezek a képek 1997 őszén készültek - közvetlenül az egyiptomi régiségek nemrégiben történt áthelyezése előtt a Louvre új szárnyába. A Louvre-ban (másik; Kay vagy Kai) és az Egyiptomi Múzeumban (több) található szobrok számos szemegységéről készültek hasonló fényképek."

J. M. Enoch közli egy tanulmányában, összehasonlítva a 4600 éves egyiptomi és a 3550 éves krétai lencsét. És alattuk adja az általa feltételezett egyiptomi szobor-szemek szerkezetét:

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=162lencs_k.jpg

 

A két kaliforniai tudós tanulmányait amúgy megtaláljátok a neten is erről! Ott részletesen beszámolnak az eredményeikről, modellezéseikről, stb.

Ezt leginkább azért említettem: ha ilyen technikai magasságot értek el Kheopsz idején ilyen egyszerű szobrok szemeivel, úgy miért ne hasznosították volna az optikai szerkezeteket ettől sokkal fontosabb gyakorlati dolgokra, mint az anyakőzetbe vágott nyílegyenes folyosóknál, az alapélek kijelölésénél, stb.

Schenouda Creative Commons License 2024.02.08 0 1 19114

Például a dioptráról is feltételeztem az emlékek alapján, hogy valójában nem Héron találmánya volt, hanem az ősegyiptomi időkből öröklődött:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=154976519&t=9000303

 

 

Előzmény: Schenouda (19113)
Schenouda Creative Commons License 2024.02.08 0 2 19113

Az, hogy a csillagászat, geometria és más tudományok a 4. dinasztia kezdetén úgyszólván fellángoltak, már sokszor írtam. És nagyon gondolok, az optika tudományokra, a lencsékre, távcsövekre...

Optikai szerkezetek meglétét a gízai piramisok építésénél (2008-ból): "Egyébként az alap kitűzésére vagy az alapszínt mindössze 1,5 cm-es eltérésére (230 m-en) sem látok hihető magyarázatot, hacsak nem feltételezem optikai eszközök meglétét, olyan régi időkben, mikor a világ nagy része primitív kunyhókban élt." http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=77880742&t=9000303

Távcsöveket is konstruáltak, amire már 23 éve is utaltam itt (2001-ből): "A galériát Proctor szerint csillagvizsgálóként használták, mikor a piramis építése még a Királyi kamra magasságában járt. Elképzelhető, hogy alkottak egy délkörös távcsövet, melyet a galéria padkáján mozgattak (ennek emléke eljutott II. Szilveszterhez)." http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=19382855&t=9000303

Arról is írtam, hogy mennyivel bonyolultabb és nehézkesebb lett volna ilyen optikai irányzók nélkül a tervezést véghez vinni, hozzátéve: "Egyébként a távcsövet vagy optikai irányzókat sem tartom olyan bonyolult valaminek, ha a pontos tájolások és méretek voltak az egyiptomiak mániája, ne találhatták volna fel erre a célra." http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148161887&t=9000303

 

Ilyet valóban nehéz elmagyarázni hitetetlen Tamásoknak, mint pld. az egyik itteni szkeptikus megmondóember írja ezekre viccelődve (12615-ös hsz): "Eratoszthenész idejéből nem maradtak fenn optikai mérőeszközök. Azért nem, mert nyilvánvalóan nem voltak nekik ilyenek.

Az óegyiptomiak idejéből sem maradtak fenn optikai mérőeszközök. Azért nem, mert ugyan nyilvánvalóan voltak nekik ilyenek, csak egyrészt titkolták ezeket, másrészt elvesztek azóta."

 

Holott az antiküthérai szerkezet rekonstrukciójáig senki nem gondolta volna, hogy ilyen szerkezetet készítettek az i.e. 3. században! Több mint ezer év múlva jelennek csak meg kezdetleges fogaskerekes szerkezetek, de egyes elemei csak a 16-18. században. Hogy nem találtunk látcsövet, vagy optikai mérőeszközöket az óbirodalom korából, még nem jelenti azt, hogy ilyenek ne léteztek volna! Egyszerűen az anyaguknál fogva is nagyon értékes valamik lehettek, amiket a kultúrák kalandorai rendszeresen raboltak tovább. Egyes darabjai még a középkorig is eljuthattak. Ahogyan az antiküthéra csillagórának is voltak társai, és ha az a hajó nem süllyed el vele, erről sem tudnánk!

 

De voltak szerencsére az Óbirodalom idején olyan tárgyak, melyek jellegükből fakadóan megmaradtak, legalábbis több, és mutatják, hogy 4600 éve milyen fejlett volt az egyiptomi lencsekészítés és optika!

 

Trantur- Creative Commons License 2024.02.08 -1 1 19112

A Szfinx projekt véghezvitele nem egyszerű emelő gépezetek nélkül szerintem nem volt lehetséges az egyre szűkűlő és szűkűlő rendelkezésre álló helyen, a Szfinx-árokban.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=164911628&t=9000303 

 

Trantur- Creative Commons License 2024.02.08 -1 3 19111

A luxori II. Ramszesz szobor (75 tonnás gránitszobor, 3250 éves) arcának tökéletes szimmetriája megtervezéséhez és kivitelezéséhez egyértelműen fejlett mérőműszerekre volt szüksége az ókori egyiptomiaknak. A mérésekből kiderült, hogy az arc vonalvezetése mindkét oldalon tökéletesen egyforma. Csak fejlett mérőmúszerekkel érhették el a kívánt geometriai alakzatokat. Máshogy nem mehetett a dolog.

 

Trantur- Creative Commons License 2024.02.08 0 1 19110
Előzmény: Törölt nick (19109)
Törölt nick Creative Commons License 2024.02.07 -3 5 19109

Nem mintha. Hanem géppel csinálták és ez nyilvánvaló... szánalmas, ahogy ámítjuk magunkat ezer év keresztényterror agymosása és történelemhamisítása, szándékos aljas tudás-eltörlése pszichózisában és lehetetlennek képzelegjük hazudozva, hogy fejlett technológia lehetett akkor és azzal készítették... inkább képmutató módon, találgatunk még mindig, nem értjük, amit erőszakkal nem hagytak hogy értsünk, hiszen tudatosan eltüntették az őskor és kora ókor valódi történelmét a tűzzel vassal, ezer éven át a keresztényterrorista rohadékok...
Igen! Nyilvánvalóan géppel csinálták, nyilvánvalóan és sok minden mást is, meg sok minden gép volt, amire hazudozzuk álnaívan, hogy: á az csak valami stilizált szent rítus építménye primitív ősi vallásoknak... (pl az Ozireion)... és igen: volt - kellett legyen legalább egy fejlett civilizáció előttünk (ha nem is így és ilyen, mint mi, hanem nyilván teljesen más jellegű technológiákkal, pl kristályokat használtak energia fejlesztésre és akár antigravitációs megoldásokat, talán telepátiát, teleportálást is..!  (ezért nincsenek jármű roncsok pl) Igen bizony, nagyon valószínű, hogy volt egy nagyon fejlett technológiai civilizáció már a Földön előttünk és ahogy találjuk a leleteket, egyre valószínűbb ez... (és akár a földönkívüli kapcsolat is vígan benne lehetett a pakliban)
Nem szégyen ezt legalább teóriaként felvetni. Vége a keresztényterror szorításának, kiátkozásának, stigmatizálásának, nevetségessé tevésének... amit a tudomány átvett tőlük, hiszen kénytelen volt, mert ezer éven át megszállva tartották, kisajátítva a tudományt....
Igen! Nagyonis lehetséges, sőt nagyon valószínű, szinte biztosra vehető a prehisztorikus fejlett technológiai civilizáció a késő őskorban - kora ókorban, és az ókori egyiptomiak, az ő örökségüket bírták legalábbis részben... és igen, gépet, gépeket használtak..! Atlantisz vagy legyen bármi is, Mu, Lemúria mindegy... a lényeg hogy ott tartunk, hogy lassan már az a nevetséges, ha kizárja valaki ennek lehetőségét... és nyilvánvaló, hogy számolni kell ezzel a teóriával, komolyan véve azt. Egy civilizáció, mely bizony gépeket használt, fejlett modern gépeket... (bizonyos tekintetben talán sokkal fejlettebbeket és modernebbeket, mint akár mi ma... könyörgöm ezer tonnás kövekkel játszadoztak... mértani tökéletességgel illesztve, csiszolva, vágva... és erőszakoljuk ostoba hazug képmutató módon, hogy primitív barbár módszerekkel csinálták... hagyjuk már el, hogy embererővel, kézzel font lenkötelekkel, farönkökkel, facsigákkal, sok mezítlábas rabszolgával iszonyat tömegszenvedéssel, iszonyat idő alatt, a társadalom minden pillanatnyilag meglevő erőforrását elhasználva, azaz inkább pazarolva, kínlódták volna ki vérverejtékkel, és a rabszolgák tömege hullott közben közben mint a legyek... és így építettek fel világszerte ezernyi megalitikus építményt... mert nem csak a Nagy Piramis van, hanem inkább lassan már nehéz helyet mondani, ahol nem bukkant fel megalitikus ősi építmény... hát mindenütt ott vannak az egész bolygón könyörgöm... nettó ostoba hülyeség azt hinni ma már, hogy primitív, fejletlen vademberek vad primitív módon csinálták, csak mert ügyesek voltak... amit erőszakolnak az ortodox tudósok a keresztényterror hazug agyhalálában vergődve) szembe kell végre nézzünk ennek legalább a a komolyan vett lehetőségével és nem hazug módon mismásolva agyhalott zombiként ámítani egymást és magunkat... szabaduljunk már fel végre a keresztényterror által ránk elmegyilkolt agyhalálból..!

Előzmény: Trantur- (19108)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!