"Őt tekinthetjük a transzperszonális pszichológia (határterületet képez a tudomány és az ezoterika között) kiindulási pontjának, bár a transzperszonális pszichológia művelői Jungot nem ismerik el."
Mi a végső célod ezekkel a módszerekkel? Mi az, ami minden nap gyakorlásra ösztönöz?
A TM alaptanfolyamon elmagyarázzák, hogy ugaynúgy mint a fogmosást, vagy fürdést, egyéb napi dolgokat, a TM-et is naponta célszerű csinálni.
Profi sportolók heti 8x edzenek.
Úgy vettem észre, két fajta ember van, aki rendszeres, és aki nem.
Most vissza a 2. kérdésedre:
Miben más ettől az, amit csinálsz?
Mi, a chi kung, vagy a mantra meditáció, vagy a pránajáma, melyik?
A chikung olyan testi érzetet ad, amit más nem nagyon. A chikung, meditálás, pránajáma feltölt energiával, a futás, kondi mentálisan ellazít, de másrészt lefáraszt, habár pillanatnyilag feldob. A pránajámában, meditálásban feljönnek a napi történések, amiket így feldolgozol.
Ha mindennap futsz, kondizol, azzal lestrapálod magad. Egy idő után az ízületeid nem fognak örülni.
Jung analitikus pszichológiájában a Selbst a psziché archetípusos alakja; a pszichés totalitás centruma, ami befogadja a tudatot és a tudattalant. A Selbst a személyiség központi archetípusa, nem lehet lefordítani, de elterjedt a mély-én vagy a személyiségközpont fordítás. Ez a személyiség központjának és totalitásának kifejezője. Megjelenési formája a mandala, a teljesség szimbóluma. Ez az Imago Dei, az Isten képe bennünk, ezáltal fel tudjuk venni Istennel a kapcsolatot, ez az istenérzékelés szerve. Az emberi élet célja a Selbsttel való kapcsolat kiépítése, a hozzá való eljutás. Kb. 40 éves kortól jut el az ember a Selbstjének megismeréséhez. A Selbst és annak szimbólumai Isten archetípusát alkotják. Egy patológiásan vallásos ember éretlen Selbsttel rendelkezik.
Mindennap jobban érzem magam, miután megcsinálom a gyakorlataim.
Ezért mindennap megcsinálom. Ha vmi elkezdek, szeretem úgy csinálni, ahogy elő van írva. Ettől érzem azt, hogy tényleg gyakorlom azt, amit csinálok.
Igy 5 vagy 10 év múlva tudom, hogy nem azért működik, mert nem csináltam rendesen, hanem azért, mert vmi a rendszerben nem volt teljes, vagy, nekem vannak egyéb javítandó oldalaim.
Eddig még sosem bántam meg, hogy bármivel így foglalkoztam. 1 órát minden nap találok erre.
A nyáron letöltöttem egy sorozatot, hogy megnézem. Aztán kiderült, hogy 3 évadja van, már akkor. 3 részt tudtam belőle megnézni, több nem jött össze a nyáron.
Le is mondtam róla, azt nem sajnálom, hogy nem néztem.
Amit most gyakorlok, qi gong, van még sok haladó gyakorlata, amik inspirálnak, hogy odaérjek, hogy megtanulhassam. Másrészt szeretem csinálni is, ezért gyakorlom.
A kezdő lelkesedés megvan még bennem, szerintem ez jó dolog. Ez visz előre.
Én is azért végeztem el a TM-et anno, mert olyan misztikusnak tűnt a "transzcendentális" szó a nevében. (És nem bántam meg.) Mégsem költöttem rá többet a tanfolyam áránál. Nem hiszem, hogy bárkinek kést szorítanának a nyakához a tanfolyam után, hogy mindenféle különórákat vegyen később. Szerintem hiba lenne bárkit is lebeszélni a tanfolyamról.
Egy ismerősöm megkeresett, hogy menne a TM-re, mert nagyon csábítónak tűnik neki, titokzatosnak, misztikusnak, és vmi nagyon jónak. Akitől hallotta, attól nagyon vonzónak tűnt.
Megértettem vele, hogy a titokzatosság csak nagyobb lesz, ha elvégzi az alaptanfolyamot 100e ft-ért, mert utána még sok dolog lesz, amire 10, 20-szor ennyi pénzt ki tud adni, hogy újabb titkokat tudjon meg. Igy működik egy ilyen szervezet, van egy külső csali és bazi nagy reklám a sok hírességgel azoknak, akik nem ismerik a TM-et. Utána vannak a már TM-eseknek a belső ragadós csalik, újabb haladó technika, Siddhi, drágakő terápia, anno Veda Land projectbe beszállás minimum 20 millióval, stb.
Valójában a TM mantra gyengébb, mint más rendszerek beavatási mantrái, amit máshol az ember a mestertől kap, a TM-ben egy tanártól, akinek vagy nem volt jobb szakmája, azért lett TM tanár, vagy nagyon beleragadt a méz-mázokba.
A TM-ben az ászanák nem olyan teljes körűek és sokfélék mint máshol. A TM-Siddhihez a 3-as ászana sor elég jó (14 évig csináltam naponta, egy nap sem maradt ki), de van pl. a 16 órás ászana kurzus jó drágán, az szerintem nem sokat érő.
A TM elveti filozófiából a mantrázás közbeni fókuszálást, miközben a magasabb haladó mantráknál a TM-ben ugyanez bejön.
A TM szervezetben nincs igazi tudás a jóga meditációs tapasztalatokról, nekem a jó tapasztalatom anno rosszul ítélték meg, amit más nagy hiteles jóga rendszer nemzetközi tanára a helyén tudott kezelni, mert ő értette, miről beszélek. A TM tanár képzőről emiatt a tapasztalat miatt kitettek, egy igazi jóga rendszerben értették azt, amiről beszélek.
A jóga több mint mantrázás és néhány ászana. Erről a TM-ben nincs tudás és nincsenek gyakorlatok, a Satyananda jóga rendszerben pl. van.
A TM-ben a jhotish és az ayurvéda 4-5 szörös ár máshoz képest és nem jobb. Egy barátom anno fél évig tanult Maharishi ayurvédát, sok pénzért. Ugyanezt a tudást indiában más jógában 1 hónap alatt megkapta.
Lehet venni a TM-ben személyes jagyákat, kategóriánként egyre drágábbat. Találkoztam indiai panditokkal akik ezeket végzik, nem különleges emberek.
A TM-ben nem foglalkoznak a csakrákkal, lenézik azokat. Egyrészt nem baj, hogy nem erőltetik, másrészt az energia fontos a jógában, és vannak jó gyakorlatok is, pl. a náda-jóga.
Külföldön beszéltem régebben olyan TM-essel, aki már akkor 30 éve gyakorolta a TM-et, és sok mindent, amit az magában foglal. Egyedül ült hátul az ebédlőben, magányosan. Azt mondta, régen úgy képzelte, ennyi idő múlva majd köré gyűlnek az emberek, és lesik minden szavát. Hát, nem így történt. Találkoztam mother divine-okkal is, beszéltem néhánnyal. Az egyikük ahogy kijött a meditáló központból az életbe, az első élménye az volt, hogy lenyúlták a telefon kártyáját. Előttem történt az eset. Én láttam, hogy nem kellene odaadnia, ő nem látta. Egy másik, mondta, hogy a családja nem értette meg sokáig, de most már megértik, amikor hazamegy, mindig odakészítik neki a meditáló párnáját. 10-20 éve mother divine-okról van szó. Én másképp láttam mint ő, nem ő volt szerintem a több, hanem a családja volt a szélesebb látókörű.
Láttam persze a TM-ben erős pozitív embereket is. De láttam olyat is, aki szétesett, depressziós volt, és sunyi kétszínű emberekkel is találkoztam a régi gyakorlók között, főként olyanokkal találkoztam, akik a TM-Siddhi gyakorolták hosszú évekig, rendszeresen. Hobbi meditálókkal, akik rendszertelenül, néha néha meditáltak, velük ritkán találkoztam.
Persze van jó dolog is a TM-ben, akinek van rá pénze, amit nem sajnál, nyugodtan próbáljon ki mindent. :)
Még vmi, a TM-ben is volt hatalmas botrány, 2004-körül. Sok jóga rendszerben van ilyen nagy botrány, érdekes, hogy a fele ember a szervezetből ilyenkor ott hagyja az adott a jógát, a másik fele pedig megy tovább. A TM-ben 100 millió dollárnak kelt lába, és ezzel együtt sok visszás dolog is napvilágra került.
Ha van vmi rossz emléked, akkor új pozitív élményeket kell szerezned, az majd elfedi a rosszat.
Ha önfejlesztő módszerben szerezted ezt, akkor találj egy olyan másik önfejlesztő módszert, amiben újra lelkes tudsz lenni, és az új élmények elfedik a rosszat.
Másrészt minden ezoterikus iskola, módszer, rendszer ad egy keretet amiben gondolkozol. Ha az ember látja, hogy az a rendszer tökéletlen, hibás, akkor is még mindig abban a keret rendszerben gondolkodik. Ahhoz, hogy az adott tökéletlen rendszert kívülről lásd, egy másik rendszert kell megismerned.
Ezeket tapasztalatból mondom. A TM-ben volt egy összeg, amit lenyúlt tőlem a szervezet, a tanfolyamot nem végezhettem el, a pénzt nem adták vissza, amellett, hogy amúgy is sokat költöttem rá. Yagjákat is vettem, volt jhotish, ayurvéda konzultációm is, TM-es táplálék kiegészítők éveken keresztül, volt mire költeni. Nem érdekes a régi sérelmem, a szép emlékeket őrzöm, mert abból is sok van.
Amikor a Satyananda jógát megismertem, akkor vettem észre egy ponton, hogy másként tudom látni a TM-es gondolkodást, kívülről. Addig is tudtam, hogy sok minden nem klappolt a TM-ben, de kívülről csak egy másik rendszert megismerve tudtam látni.
Most qi gongot gyakorlok főleg, így a jógát is másként tudom látni. Ez egy harmadik rendszer. A qi gongban most 5 év munkám van, még sokat tudok itt tanulni.
Nekem a 3 különböző gondolkodás-keretrendszer segít, hogy mindegyikben lássam a jót, a hasznosat és hogy ne ragadjak le egyik rendszer tökéletlenségein sem, se az azt gyakorlók hiányosságain. Ha egy rendszerben több ember van, ott már mindenhol megjelennek a problémák.
mármint hogyan szembesíteni? nem hiszem, hogy ő bármi megbánnivalót lát a tetteiben. lehet csak azt fogja bánni, ha tényleg kimúlok, és akkor nem lesz kivel szórakoznia. viszont ha újjászületek, akkor szórakozhat az újszülött énemmel is, igaz másképp, mert kis buta gyerekként azért annyi mindent nem tehet majd meg velem. ettől mindenesetre nem lehet megszabadulni. ha lenne arra megoldás, hogy soha többet ne szülessek meg, ne tudjak erről az egészről semmit, akkor azt választanám a mostani fejemmel. persze ha van olyan opció, hogy boldogan lehet élni, akkor azt. de ennek a lehetőségét nemigen látom. kivéve persze őt, bár nem tudom teljesen megítélni milyen helyzetben van. viszont az iratok/tapasztalatok alapján azt mondom, hogy ő boldog. igaz az én káromra...
ezt miért gondolod? a láma számára nincs fizikai távolság, csak számomra, és más átlag emberek számára. szerintem akkor lenne gyengébb, vagy legalábbis korlátozottabb formában zaklatna, ha fizikailag elérhető lenne. pont azért tehet meg mindent, mert nincs semmilyen konkrét következménye, senki nem hisz nekem, akármi történik velem, azt nekem tulajdonítják, hogy hadoválok, képzelgek, őt senki nem gyanúsítaná. ezért semmilyen kontroll nincs felette. a fizikai távolságnak ez az egyik értelme, a másik pedig, hogy összezavarhat, nincs konkrétumom, nincs bizonyítékom. ez számára azért is fontos, mert annál több érzelmet gerjeszthet és megélhet a bizonytalanságom okozta nemkívánatos vagy kívánatos felvetések lehetségességének tartásom által.
és milliószor álmodtam lámákkal, és minden második éjjel ázsiában járok. most pl pár napon keresztül más-más ázsiai országban. először japánban, aztán kínában, tegnapelőtt meg indiában. a láma még azzal viccelődött korábban, hogy álmomban lelépek a fogság alól. a láma rám akaszkodása elején meg azt álmodtam, hogy válogattak jelöltek között. volt vmi kínai csaj, aki lebegni tudott, aztán valamiért rám szavaztak. akkor ott volt zurmang gharwang is. a karmapával mindig jó álmaim voltak, mintha a testvérem lenne, vagy nagyon jó barátom. a dalai lámától meg álmomban kaptam egy lila pólót (amilyen futógatyát akartam magamnak) egy rózsaszín om felirattal. hát ilyen álmokról én is be tudok számolni. de egyszer nem jutott eszembe ilyennel felvágni. eleve az ember a testvéreivel nem vág fel. meg senkivel. az álmaim arra jók, hogy szórakoztassanak. tegnap pl a karmapa előtt férgeket húztam ki a hasamból. volt egy nyílás, ahol kidugták a farkukat, és annál fogva ki tudtam őket húzni magamból. vagy 60-80 centis, gyík vastagságú kígyószerű férgek voltak. na bumm. és akkor mi van? nem tudom melyiket tartsam többre, a férgeket vagy a Karmapát. bár az is igaz, hogy a lámámat féregnek nevezem, és azért álmodtam ilyeneket. ki tudja. nem kell túl nagy hangsúlyt fektetni rá.
Az álmok jelentős részében tudom azt hogy álomodom, mintegy külső szemlélőként
figyelem, de az álom irányításába nincs beleszólásom.
Gondolom ez onnan jöntt hogy befele foruló
ember vagyok, és tisztában vagyok folyamatosan a felmerülő érzelmekkel, és ez az állandó figyelem az álmokba is átszűrődik.
Mit értesz az álmok minőségén?
Tegnap hajnalban ujra meditáltam és nagyon jó volt az a nyugalom. Szerintem visszatérek rá amikor csak tehetem, a fórumozást meg csökkentem mert érzem hogy az meg nem jó.