Keresés

Részletes keresés

Árpi Creative Commons License 1998.06.26 0 0 53
eblső helyesen belső
Árpi Creative Commons License 1998.06.26 0 0 52
Laci!
Ha részleteznéd azokat a kis fényeket, talán többet tudnék mondani róla, de ötletem így is van (van még liba ;-) )
1.
Karcos volt az üveg, ezért sugárirányban a fényforrás körül (esetleg koncentrikus körökben is) csillogás volt látható rajta.
2.
A nem fémes tükröző felületek polarizálják a fényt, a különféle átlátszó anyagok pedig (belső állapotuktól is függően) elforgatják a polarizációs síkot. Ezért ha üvegről visszavert fényt egy másik üvegtárgyon keresztül nézel, még a eblső feszültségek is "láthatóvá" válnak! Ezt pl. mechanikai vizsgálatok céljaira is használják.
Maminti Creative Commons License 1998.06.26 0 0 51
Na és miért mondják azt valakire, hogy agyonlőtték, ha szegény halandóval több lövéssel végeznek (és nem lőtték fejbe)?

Az állatok többféleképpen is megérezhetik a földrengést: egyrészt olyan apró rezdüléseket is érzékelnek, amelyek megelőzik a földrengést, másrészt zavar keletkezik a mágneses erővonalakban, amit ők szintén érzékelnek. A vulkánkitöréseknél azokat a gázokat és füstöt érzik, ami a vulkánkitörés előtt szokott lenni...

Szerintetek miért pusztultak ki a dinoszauruszok?

gwalker Creative Commons License 1998.06.26 0 0 50
Asszem a szornyethalas az amikor a sokkba pusztul bele a szervezet. Vagyis abba nem halnal meg ha eltornem bocs eltorned a labaidat, aztan a kezeidet, aztan a bordaidat meg mondjuk veletlenul felnyilna a hasad - de ha ez egyszerre tortenik meg akkor bizony shutdown van.

Gwalker

Nien Numb Creative Commons License 1998.06.26 0 0 49
Csigák: ugyan nem vagyok biztos benne, de szerintem a csigák fiúk is-lányok is _egyszerre_; ami viszont biztos, az az, hogy a csigák kicsit 'mazochisták', ugyanis, amikor 2db __@v 'szeretkezik', akkor felágaskodnak, egymásnak dőlnek és egymásba döfik a külön erre a célra növesztett mész-tüskéjüket (amit bioioiológusiailag "Ámor nyilának" neveznek), és ez az, ami fölizgatja őket.

Tudja vki, hogy hogyan érzik meg a kutyák, lovak és más állatkák előre a földrengést?

Laci Creative Commons License 1998.06.26 0 0 48
sti,

nem, tutira nem. Én tényleg láttam. LÁTTAM! LÁTTAM.

Héé, hova visznek, hát tényleg láttam, áááááá

Mallory Creative Commons License 1998.06.26 0 0 47
BagolynakMondom: szerintem ott nem kell nyiszálni semmit, egy kész bôrredô van. Lásd: kenguru..... A hím csikóhalak már ilyen redôvel születhetnek.
A "szörnyethalásról" pedig várok további információkat! Köszi.
Bagolymondja Creative Commons License 1998.06.26 0 0 46
Köszönet minden csikóhal- és csigaszakértônek! A csigás válasz kifejezetten jó, a csikóhalnál még mindig nem vagyok benne biztos, hogy van-e ott valami hely, ahova beavatkozás nélkül lehet pakolni, vagy fel kell nyiszálni valahogy.
sti Creative Commons License 1998.06.26 0 0 45
Laci,
Nem lehet, hogy ittál?
Laci Creative Commons License 1998.06.26 0 0 44
Ma reggel, amikor jöttem dolgozni, a kisföldalattin ( :( ), érdekes jelenségre lettem figyelmes:
Tudjátok az ajtóknál, az ajtóra merőlegesen van egy üveg, aminek jó neki lehet támaszkodni. Na én most ne ezt csináltam, hanem leültem menetiránynak háttal abban a kis kettes blokkba az ülésre. Egyszer csak láttom ennek az üvegnek a tükröződésében, hogy ami lámpa mögöttem van (csak az, a többi nem, mondjuk, igaz csak egyet láttam ezenkívül az üveg tükrében), furcsán világít, kis fény nyalábok futkároznak benne. Amikor hátrafordultam, hogy megnézzem, akkor így "szabadszemmel" nem látszott semmi ilyesmi, csak az üveg tükrében. Ez meg micsoda?

Laci

Árpi Creative Commons License 1998.06.25 0 0 43
BlumiDC!
Ha a hinta forgástengelyére gondoltál, attól hogy indul el a hinta a nyugalmi helyzetből? Attól, hogy egy álló lemezjátszó tányérján elkezd rohangászni sugárirányban egy félkilós hangya, még nem történik semmi, ha előtte állt a tányér, csak ha forgott.
santa Creative Commons License 1998.06.25 0 0 42
Lehet, hogy nem szenved, de azért a "szép halál" nem igazán jellemzô arra, aki szörnyethal :)) (pl. felismerhetetlenségig összezúzza valami )
Egyébként télleg azt jelenti, ahogy azt And67 megfogalmazta. Tehát hirtelen, külsô fizikai hatás, és azonnali halál. ( fának rohan valaki 200-zal, és átmegy a motorblokk rajta, de pl. ha fejbelônek vkit, az nem szörnyet hal, hanem "csak" meghal )
And67 Creative Commons License 1998.06.25 0 0 41
Maminti, szerintem meg fordítva, az hal szörnyet, akit például felaprít a villamos. A lényeg a hirtelen külső fizikai behatás, aminek hatására azonnal meghal. Most jövök rá, hogy akkor nem is szenved sokat, vagyis lehet, hogy valójában kíméletes, szép halálnem. Hogy is van ez??????????
Maminti Creative Commons License 1998.06.25 0 0 40
Mallory, talán inkább az hal szörnyet, aki félelmében, rémületében hal meg. Legalábbis az aki mondjuk egy tízemeletesről zuhan le, állítólag már a levegőben meghal ijjedtében...
BlumiDC Creative Commons License 1998.06.25 0 0 39
Árpi: természetesen a hinta forgástengelyére vonatkoztatva

A csigák úgy hímnősek, hogy hormonális hatásra változik a nemük, tehát párzáskor az egyik bácsi a másik néni. Abban nem vagyok biztos hogy ez minden fajra igaz-e.

Mallory Creative Commons License 1998.06.25 0 0 38
Sziasztok!
A csikóhal hímjének szerintem költôtasakja van, abba 'szüli' bele az asszony az ikrákat.

Viszont egy nyelvészeti kérdés:
a "szörnyethal" kifejezés mire vonatkozik?
- szörnyű (tragikus, véres, horrorisztikus stb) halált hal?
vagy
- ijedtében, rémületében meghal????

Árpi Creative Commons License 1998.06.24 0 0 37
BlumiDC!

A tehetetlenségi nyomaték változás alatt mit értesz? Milyen tengelyre vonatkoztatva?

santa Creative Commons License 1998.06.24 0 0 36
Nekem van egy kiszárított csikóhalam (sokkal kényelmesebb, mint élôt tartani :)). Ha akarjátok körbeadom itt az osztályban, de azt nem tudom, hogy fiju-e, avagy lejányzo-je.
Bagolymondja Creative Commons License 1998.06.24 0 0 35
And67,
tévedésben leledzel, az áthelyezés folyamatát rögzítették, Gerald Durrell is leírta valamelyik korfui regényében. De az mindig kimarad, hogy hogyan nyitják föl a hím hasát.
And67 Creative Commons License 1998.06.24 0 0 34
Ez a csikóhal furcsa szerzetnek tűnik, pedig szerintem egyszerűen a felfedező rosszul állapította meg, hogy melyik a hím és melyik a nőstény. Ha gondolatban visszacseréljük, semmi különlegesség nincs benne.
Bagolymondja Creative Commons License 1998.06.24 0 0 33
Sok fizikus... Én annyira hülye voltam a fizikához, hogy még nem érteni sem tudtam.

Viszont ki tudná nekem megmondani, hogy hogyan oldja meg azt a csikóhal, hogy az ikrák a hímben kelnek ki? Valahogy felvágják a hím hasát, de hogyan?

Amikor meg a csigák párzanak, akkor pillanatnyilag a két nemük közül csak az egyiket használják (már a hermafrodita csigafajták, nem mind az), vagy mindkét fél hím része párzik a másik fél nôstény részével?

bloki Creative Commons License 1998.06.24 0 0 32
BlumiDC,
igazad van, tévedtem.
De elméleti síkon, ugyebár, egy kicsit igazam van nekem is(véletlenül), a föld forgásából is adódik a pályagörbülése... Coriolis-erő.
santa Creative Commons License 1998.06.23 0 0 31
Kössz! Megvan. :)
BlumiDC Creative Commons License 1998.06.23 0 0 30
Így van!

Mitől indul el a hinta?: A gravitáció is kell hozzá, anélkül nem megy. (Ez a "külső erő")A trükk ott van, hogy a gyermek változtatja a tehetetlenségi nyomatékát. Ha gyorsulás közben beljebb húzza a lábát, akkor ettől is gyorsul, hasonlóan mint ahogy a pirulettező egyre gyorsabban forog ahogy összehúzza magát. (Eközben munkát végez, ez fedezi a mozgási energia növekedését)A felső holtponton újra kinyújtja, hogy lefelé megint legyen neki mit behúzni. Érdekes hogy gyerekkoromban erre nem tudtam rájönni, és a "szakértők" sem tudták elmagyarázni hogy hogyan csinálják, de ment nekik. Nekem meg nem.

Árpi Creative Commons License 1998.06.23 0 0 29
santa!
Ha visszaemlékszel arra, mi emeli a repülőgépek szárnyát (Bernoulli szerint), akkor a Magnus hatást is könnyű megérteni. A pörgés az egyik oldalon nagyobb sebességű áramlást okoz, ott lecsökken a statikus nyomás, és ez téríti el a labdát. Ugyanez forgó hengeren is kimutatható, és ha jól emlékszem, még valami vitorlafélét is próbáltak így csinálni.
Árpi Creative Commons License 1998.06.23 0 0 28
Elég egyszerűnek tűnik, de szerintetek mitől indul el a hinta (mitől gyorsul), ha nem ér le a gyerek lába, és senki nem löki meg? Ha kétségeitek vannak épelméjűségemet illetően, próbáljátok kisérletileg, valami szerkezetet ültetve a hintába!
santa Creative Commons License 1998.06.23 0 0 27
BlumiDc,
ha kérhetném...légyszives.
(habár ez lehet, hogy offtopic, mivel ezt tanították a suliban :)), dehát ki emlékezik már...)
Maminti Creative Commons License 1998.06.23 0 0 26
Bagolymondja, én is nagyon kedvelem Desmond Morrist, főleg a "vízimajom" elmélete tetszett...

Viszont igenis van időm az udvarlásodra, olvasgasd csak át újra azt a bizonyos topicot... ;)

BlumiDC Creative Commons License 1998.06.23 0 0 25
bloki!

Az általad "Coriolis-erő"-nek nevezett jelenséget Magnus hatásnak hívják.

Ha érdekel valakit részletezem

Bagolymondja Creative Commons License 1998.06.23 0 0 24
Maminti kedves,
ja ugy mar jo - mert mar teljesen eltevedtem a sok nagy kozott. Nem tudom, hogy Desmond MOrris elmelete hivatalos-e, mert mas hasonlo human-etologiai konyvet nem olvastam, o viszont mindig meggyoz, es pl. ez az elmelet is elkepesztoen logikus. Lehet, hogy a szaktarsai viszont anyazzak - nem tudom.
Egyebkent udvaroltam neked egyet, de ugy tunik, zold tunder, nincs idod ilyesmikre...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!