És amíg a slusszkulcson lóg, pont hogy értelmetlen is....
Szemközti szomszédom autóját kb 5 évvel ezelőtt így vitték el. Riasztóval be volt zárva, és a váltózár tüske is be volt kattintva. Ráadásul zárt telken belül állt.
Kifeszítetek az ablakot, bemásztak és összeszedték a kulcsot. Úgy hajtottak el az autóval mint maga a tulaj.
Most néztem egy videót amiben a Pajzs tulaja azt mondja az ugrókódos távirányítójuk kódját nem tudják ellopni/feltörni.
Közben találtam további videókat amik az ellenkezőjét mutatják be, sőt az echo tv-s műsorában beszélt Tímár úr egy volt autó tolvajjal az ugrókódos riasztók kikapcsolásáról, egy egyszerű műszer segítségével. Ami a közelben levő összes autó riasztóját kikapcsolja.
No most akkor mi a helyzet ezzel az ugrókódos távirányítóval??
Tud valaki még esetleg erre is válaszolni a védelmi rendszer dilemámon kívül?
A CAR-ŐR talán kényelmesebb a BT azonosítás miatt, a BLUE16 a proximity (Passziv olvasó) miatt vonzóbb... de az macera nekem. (persze ez erősen szubjektív)
De szvsz úgy van ahogy a többiek irják, mindegyik "ugyanazt" nyújtja (egyedi védelmet - mást mint a gyáriak), pici az esély hogy olyan emberke akarja elvinni, pont a te autód aki a fent felsoroltak közül bármelyiket is tudná percek alatt hatástalanitani... (Talán a CAR-ŐR szimpibb ez miatt mert kommunikál veled GSM-en keresztül - ez talán elég hogy odaérjek az autómhoz..) és zavarás ellen is van védelem benne. (Zavarás esetén a védelem aktivizálódik)) - de nincs benne motortér zár - hogy kell-e ? - ebben megoszlanak a vélemények - ehhez a tipushoz nem is kell.(védeni a riasztót)
A fenit véleményemet laikusként írom kéretik igy is olvasni. - de egy hónappal már okosabb vagyok mint elötte, rengeteget olvastam ez idő alatt ebben a témakörben.
Pacsepa, teljesen egyetértek a hozzászólásoddal. Ezért is írtam az említett rendszereket, igaz gondolkoztam külön-külön egyedi megoldáson, pl minden egyes védelmi megoldást más szolgáltatótól (riasztó, motortérzár, obd megszakítás stb) de ez macerás.
Ezért szeretnék véleményt hozzáértőktől tapasztaltaktól, miért válasszam inkább pl. a Pajzs
Vémár Komplexet a Blue 16 vagy Car-Őr helyett, vagy fordítva. Melyik rendszer jobb, megbízhatóbb, üzemképesebb a többinél? Melyik a kevésbé ellopható és miért?
Btw, Minit fele OBD, immo es motorterzar most mentette meg az egyik haverom autojat;) nem kaptam felhatalmazast a reszletek leirasarol.. de 4-5 eve lett szerelve. Autoba bejutottak, OBD korul probalkoztak. Aztan hagytak.
Üdv mindenkinek. Új autó vásárlása előtt állok és azt szeretném kérdezni a hozzáértőktől, milyen védelmi rendszert javasolnak. Szinte minden "menő" rendszert (Blue16, CARPROTECT, Pajzs, Car-Őr, Skyguard stb.) végig olvastam, de nem tudok dönteni. A lényeg nem szeretnék havi felügyeletért fizetni. Szerintetek távirányítós, kódpados vagy proxis élesítésű jobb? Teljesen laikus vagyok a dologban.
Moshi Moshi: Akkor lenne értelme a motortér zárásának? Ha igen akkor elvileg kiesik egy-két rendszer aminek nincs... pl CAR-Őr...
Én azt mondom hogy IGEN. Van értelme a motortérzárnak. Viszont ami fontos :
A motortérzár önmagában nem védelmi eszköz, hanem egy nem elhanyagolható kiegészítő. És csak abban az estben hatásos, ha maga a beépítése illletve a szükséges védelme rendesen van kivitelezve. Ugyan sok járműnél a gyári kialakítás nem teszi szükségessé de rengeteg autónál igenis foglalkozni kell a gyári rendszer megerősítésével, védelmével, páncélozásával. E nélkül nem az igazi.
Olvastam azon fen-hangokat miszerint a motortér pajszerrel, flexel nyitható.... Ez igaz, de pályafutásom alatt még egyetlen egyszer sem találkoztam sem a saját ügyfeleim közt, se a kollégák beszerelő partnerek elmondása alapján olyan esettel, hogy a motorteret felnyitották volna pajszerrel. Nem elképzelhetetlen de nem jellemző. Mindenesetre a saját beépítésünk egyik alap ékköve az hogy a védelem olyan módon kerüljön beépítésre hogy azt egy esetleges nyitott motortető mellet se lehessen egyszerűen kikatatni, ahhoz súlyos percek keljenek még abban az estben is ha tudnák mit és hol keressenek.
Moshi Moshi:
Tulajdonképpen érdemes tiltani az ODB-t? Nem elégséges más módon tiltani az inditást, vagy az ODB-n keresztül bármit meg tudnak valósítani?
A válaszom erre is az hogy IGEN. Ha a járműbe utólagos védelem kerül, és feltételezzük hogy azon beépítés megfelelő akkor a jármű az OBD-n keresztül már nem indítható. Akkor mégis miért van rá szűkség? 2004 utáni járműveknél "minden" adat ezen a csatlakozón elérhető!
Ezen a SZABVÁNY csatlakozón nem csak a hivatalos szerelő tudja az autó problémáit diagnosztizálni, az olaj cseréket dokumentálni, szerviz intervallumot nullázni" hanem ezen a csatlakozón tud egy nem kívánt személy is kulcsot illeszteni, a gyári indításgátlót, riasztót hatástalanítani, távirányítót feltanítani.
Erre ugye nem lenne szükségünk egy sima takarítás, gumicsere, vagy egy égőcsere alkalmával, mikor egy percre magára hagyjuk a járművünket.
És ugyanakkor az utólagosan beépített indításgátlás beavatkozó pontjait is fedezi a tolvajokkal szemben!
Ezzel számomra is ki van lőve minden olyan védelem, ami nem igényel még egy azonosítási szintet és "egy kulcs mindent visz" elven működik!
nagyjából egyet értünk, de..
én inkább úgy mondanám hogy azon járműveknél ahol a parkolások alkalmával a kulcs és maga a jármű össze párosítható akkor mindenképp szükség van egy utólagos azonosítási procedúrára, röviden személyazonosításra.
Egyébként én a híve vagyok az azonosításnak, mert ebben az esetben nem elég a jármű kulcsait illetve akár maga a védelmi egység kezelőjét megszerezni és birtokolni, ugyanis ezekkel a jármű még továbbra sem tulajdonítható el.
Pacsepa: Például letettem arról, hogy az ugyn. riasztóközpontot a motortérbe tegyem, végül is felesleges
Papoka22:
milyen érdekes???? idáig ez volt az alapja az egésznek???? ha nem ott van a riasztó és nem ott vannak a megszakított pontok, még az OBD blokkolást is ott kell megkötni!!!!!!! Akkor az egész nem ér semmit! Idáig ezt nagyon határozottan állítottad????
Azért ne keverjük a szezont a fazonnal.
Azon védelmi egységeket érdemes a motortérbe helyezni, aminek a kiiktatásához fizikai beavatkozás szükséges. Egy átlag riasztót ami távirányítóval rendelkezik nem sok értelme van eldugni. Illetve arról se felejtkezzünk meg, hogy ezek általában nem vízmentes eszközök, vagy nem vízmentesíthetőek. A másik ami még fontos lehet, hogy a riasztónak addig van értelme amig megszólal. Ha megszólalt akkor megtette a kötelességét. Ha nem a távirányításon keresztül iktatják ki akkor a készülék, még ha nem is sokáig, de meg fog szólalni. Abban az esetben ha mondjuk valami Pager van mellé kötve akkor az is megteszi a dolgát és jelezni fog!
Kicsit el voltam maradva és volt mit utána olvasnom...
Olvasás közben volt mikor jókat derültem magamba, de aztán volt mikor elszomorodtam azon ami itt megy, milyen zűrzavar alakul ki bizonyos témakörökben.
Az egyik és a másik oldalról is jönnek a fél igazságok aztán a sárdobálás, és az egész nem vezet sehová és csak az összevisszaság halmozódik fel.
Így egy tulajdonos aki idetéved tényleg nem tud értelmes információhoz jutni.
Az én nézetem szerint a jó autóvédelemnek az az alapelve hogy: A beépítendő védelem az egymásra épülő elemekből álljon és lehetőség szerint rendszert alkosson. A beépítés során van egy íratlan sorrend, amit nem illik felrúgni, különben nem rendszert épít az ember. ezeket értelemszerűen érdemes egy két kiegészítővel kombinálni. Az teljesen más kérdés hogy ezeket hogyan és miként, de ez nem is a fórumra való kiírandó dolgok.
Ezek alapján Papoka22 is sok igazságot írt le, de aztán mindig visszakozik, másba kezd bele és tényleg nehéz kibogarászni hogy ténylegesen mit is akar. Aztán jönnek a kontrák és teljesen elmegy a dolog rossz irányba. De már engem is érdekel a véleménye.
"Én úgy gondolom, hogy én nem fogok tudni segíteni neked."
Dehogyisnem! Pusztán csak annyit kellene tenni hogy konkrétumokat teszel az állításod mögé, mely szerint a kódpad hamarabb kiiktatható mint hogy a tulaj beírja rajta a kódját. Bár közben egy csomót gondolkodtam, lehet hogy ezt az állításodat úgy értetted, hogy ténylegesen a kódpad maga kiiktatható, azaz tönkre tehető, kitéphető stb. Ha így értetted amit írtál akkor igazad van! Valóban, a kódpad rendkívül gyorsan "kiiktatható" az autóból, csak az nem igaz hogy ezáltal az autó indíthatóvá válna.
"Én mindig olyan rendszereket szoktam ajánlani, amikor az autó, olyan autó marad amilyennek tervezték, a funkciók használhatóak maradnak."
Bármilyen gépjárművédelmi rendszert használunk, az az autó bizonyos mértékű módosításával jár. Nem marad olyan az autó, mint amilyennek tervezték! Nem úgy tervezték, hogy mondjuk az injektorok vezetékeit egy relé megbontsa, vagy a motortérzár bowdenjébe beiktassanak bármit. Nem úgy tervezték az autót hogy abba pl. villanyszerelési kötődobozt (hallottam hogy van ilyen is) építsenek bele. (Az más kérdés hogy a villanyszerelési kötődobozt mennyire tervezték úgy hogy egy autóba kerüljön beépítésre.)
"Hozzá tartozik, hogy engem jellemzően újabb autókkal keresnek meg, amik tele vannak kényelmi funkciókkal és akarják azokat használni, ha már kifizették és benne van."
A kódpad használata nem gondolom hogy összefüggésben lenne az autók kényelmi funkcióival. Írtad hogy 20 éve dolgozol ebben a szakmában, ez pont 20 évvel több mint amióta én, úgyhogy készséggel hajlandó vagyok elfogadni hogy igazad van, csak akkor kérlek konkrétumokkal támaszd alá az állításodat! Tehát: a tasztatúra használata esetén az autónak pontosan milyen kényelmi funkciói lesznek használhatatlanok?
"Nem minden ügyfél minden gondolata, csak az autó körül forog. P.l. ha szervízbe viszi, nem feltétlenül emlékszik, hogy a szervízbe tudjanak dolgozni az autón, akkor neki előtte milyen procedúrákat kell először mindenképp megtennie, mert egyszerűen elfelejti, nem ezzel foglalkozik. Tehát az autó, az csak autó, DE NE LOPJÁK EL!!!"
A szervizbe leadott autó (melyben valamilyen extra védelem van) mindenképpen valamiféle "procedúrával" jár. A rendszert ki kell kapcsolni, deaktiválni kell, vagy szerviz-módba kell kapcsolni, ilyesmik. Ezt szerintem minden gépjárművédelmi rendszernél meg kell tenni, itt nem igazán tűnik relevánsnak az hogy milyen módon működik a felhasználó-azonosítás. Kódpaddal, ugrókódos távirányítóval, RFID-val vagy akármivel.
"Ha egy autó Kayless -es azt ne alakítsuk át távirányítóssá. Ha kulcsnélküli indításos, akkor ne kelljen, hozzá kulcs, stb, stb"
Értem, de én sem távirányítóssá, sem kulcsossá nem szeretném alakítani az autómat, semmi erre utalót nem írtam. Egy dolgot szeretnék, hogy valós, konkrét érveket halljak afelől hogy a kódpad kijátszható-e.
"De ezek az én elvárásaim, és az ilyen ügyfelek keresnek fel általában!!!"
Rendben. Akkor szeretnék az ügyfeled lenni! Kérlek ez esetben írd meg hogy a te rendszered pontosan milyen kivitelű, abban milyen módon történik a felhasználó azonosítása, van-e motortérzár és ha igen akkor milyen (alapból tiltó vagy alapból engedélyező), van-e OBD blokkolás, van-e rablásgátlás, emelésérzékelés, van-e GSM riasztás, van-e benne GPS, van-e tartalék akkumulátora, mennyibe kerül beépítve, körülbelül mennyi idő alatt építed nekem be az autómba, és hogy mennyi idő jótállást vállalsz a rendszeredre. (Egyenlőre kb ennyi jutott eszembe.) Ja és hogy hova kellene vinnem beszerelésre (budapesti vagyok). Köszönöm!
"De ezzel nem bántani szeretnélek téged, ne érts férre."
Egyáltalán nem vettem bántásnak. :-)
"Egyszerűen neked más dolgok a fontosak szerintem..."
Nem írtam a fórumba semmit arról hogy milyen dolgok fontosak számomra. De akkor most megteszem: Fontos, hogy az autóm az enyém maradjon, hogy az autóm egyben maradjon (ne lopjanak ki semmit a motortérből) és hogy tudjam hogy az autóm hol van.
"További jó tervezgetést és kívánom, hogy az legyen a végeredmény, amit TE szeretnél, mert Neked kell majd használni azt!"
Köszi! De mondom, hajlok afelé hogy a te rendszered kerüljön az autómba. Csak úgy gondolom ehhez teljesen elvárható, hogy elmondd hogy a Te rendszered milyen, hogyan működik, mennyibe kerül stb. (amiket fentebb leírtam). Ha esetleg itt a fórumon ezt nem szeretnéd, akkor szívesen várom ezeket az információkat e-mailen: p.attila.86[kukac]freemail.hu
Ez nem udvariatlanság, csak már többször is kértelek és mások is, hogy mondj már valami konkrét dolgot, de te csak terelsz és fikázol másokat! (lehet, hogy birkapásztor vagy, hogy csak terelni tudsz???)
Ezért továbbra is egy hiteltelen, kisstílű, buta, kötözködő, tudatlan alak vagy!
Na, próbáljuk ki. Mondjuk mikor a mobilról mesélt baromságokat a Protestáns nevű csávó, annak írtam levelet csak nem nagyon akart válaszolni. És itt a csoportban sem.