Keresés

Részletes keresés

Vámpír Creative Commons License 2005.11.21 0 0 48

Pénteken voltam tükrözésen a SOTE-n. Tokkal-vonóval két perc volt, amire istenigazából félni kezdtem volna, már túl voltunk rajta. A legszarabb a lidocain a torkomba, de hát ennyit ki lehet bírni.

Megállapították a refluxot, plusz egy-két kisebb felmaródás a nyelőcsőn, 2X Controloc-ot írt fel a főorvos úr, péntek óta szedem, kiváncsi vagyok mennyi idő alatt lesz számottevő javulás.

Előzmény: Amerigo61 (46)
kozármiska Creative Commons License 2005.11.18 0 0 47
Nálam most diagnoztizálták a refluxot. Csak bátorításként írom, hogy a gyomortükrözés egyáltalán nem fáj, pusztán kellemetlen. Ráadásul nem hosszabb a folyamat 3-4 percnél. A fogkezelést, ahol fél óráig is tátod a szádat sokkal kellemetlenebbnek tartom.
Amerigo61 Creative Commons License 2005.11.05 0 0 46

Sziasztok sorstársak!

 

Sajnos én is megtapasztaltam a refluxbetegség gyönyöreit. Végigjártam azt az utat, amit a jelenlévők többsége: gyomorégés -> vény nélkül kapható gyógyszerek -> problémák kiújultak -> rettegés a tükrözéstől -> egyre rosszabbul érzem magam -> tükrözés -> gyógyszer (protonpumpa gátló), ami (egyelőre) hatásos. 

Egy dolog azonban megdöbbentett: a topikban néhányan azt írták, hogy a tükrözés 15 percig tartott. Hát nekem szerencsére nem! Lehet, hogy az előkészületekkel együtt volt annyi (átöltözés, Lidocain a torokba, adminisztráció, stb.), de az az idő, amíg a cső benn volt, nem több, mint 3 perc! Azt a dokit aki 15 percig benn tartja a csövet, nagy ívben el kell kerülni! Én úgy éreztem, hogy a tükrözés végéhez közeledve egyre csökkent a Lidocain hatása (egyre erősebben jelentkezik a hányó reflex), nem is tudom elképzelni, hogy még 10 percig kínozzanak. Arról nem is beszélve, hogy az öklendezés miatti rángások egyszerűen lehetetlenné teszik az ilyenkor szokásos mintavételt!

Szvsz mielőtt valaki rászánja magát a tükrözésre, keressen olyan orvost, aki ezt gyorsan, profi módon megcsinálja: referenciát bőven lehet találni, elég sokan átestek ezen a vizsgálaton :-(

Maga a tükrözés kellemetlen volt ugyan, de messze nem olyan szörnyű és elviselhetelen, mint ahogyan azt sokan állítják. Arra érdemes figyelni, hogy amíg bent van a cső, "próbálj meg lazítani". Tudom, hogy nem könnyű ezt betartani, de így kevésbé jeletkezik a hányóreflex, és a doki is gyorsabban tud ügyködni.

A tükrözéstől én is rettegtem egy éven keresztül, de most már azt mondom, hogy megérte elmenni, szóval ezt javaslom mindenkinek, akinek a tüneteit a vény nélkül kapható gyógyszerek sem csökkentik.  A másik az étkezési szokások megváltoztatása, ami nélkül - tapasztalataim szerint - a helyzet nem sokat javul, még az új gyógyszer alkalmazása mellett sem.

Bocs, elég hosszú voltam ...

gant Creative Commons License 2005.10.26 0 0 45

Szia!

Sajnos a Quamatellel is a helyzet, hogy rövid távon jó, de hosszú távon, ha minden nap szeded sajnos nem használ. Én 1 és negyed éve szedek gyógyszert és így szinte tünetmentes vagyok, ha nem szedném szerintem nekem is visszatérnének a tünetek. Mondjuk nekem szerintem az életmódból adódik a dolog, mert a jelenlegi munkahelyemen éjszakáznom is kell, hosszu műszakok, stb. Remélem, ha majd másik munkahelyem lesz, ahol bioritmusom is lehet végre :-)akkor jobb lesz. Vannak akik műtétet javasolnak, ha már hosszabb ideje szed az ember gyógyszert az ember, én ennek nagyon ellene vagyok, sosem hagynám, hogy 'felkoncoljanak' emiatt, akkor inkább életem végéig szedem a gyógyszert!Meg, ha életmódból adódik a dolog, akkor a műtét sem érne sokat. De az a jo hírem, hogy most már nagyon szuper, hosszú távon is szedhető gyógyszerek vannak. Úgyhogy fel a fejjel, szerintem menj el minnél hamarabb a gasztroenterológiai kivizsgálásra, hidd el, jobb lesz és milyen büszke leszel magadra, hogy leküzdted a félelmedet!  Ugyhogy fel a fejjel!

Előzmény: Dark Future (44)
Dark Future Creative Commons License 2005.10.26 0 0 44

Szia,

 

köszönöm a válaszod.

 

Időközben történt: először Rennie-t és Maalox-ot szedtem, de azok csak ideig, óráig múlasztották el a tüneteket, akkor is csak közepes sikerrel. Aztán elkezdtem szedni a 10 mg-os Quamatelt, közben pár dologról teljesen leszoktam (pl. a szénsavas ásványvízről és a vörösborról). Napi egy kevésnek bizonyult, viszont a napi kettő (délben és este) megszüntette a panaszaim. Már-már azt gondoltam, hogy a dolog kipipálva, de aztán amikor egy napot kihagytam, kezdődött a móka előlről. Amikor szedem a Quamatelt, akkor minden OK-nak tűnik, amikor viszont abbahagyom, akkor újra gáz van. Így lesz ez mostmár életem végéig? Egy hétre elég egy doboz, az pénzben kifejezve napi egy százas. Megbírom, de azért furcsa, hogy gyógyszert kell szednem rendszeresen. Egyelőre még nem szántam rá magam, hogy orvos színe elé kerüljek.

Előzmény: gant (43)
gant Creative Commons License 2005.10.22 0 0 43

Kedves Dark Future!

Van egy rossz hírem és egy jó!

A rossz az, hogy sajnos szerintem a kivizsgálás elkerülhetetlen. Az a baj a recept nélkül kapható savlekötőkkel, hogy ideig-óráig csillapítják a gyomorégést, de kimutatták, hogy hosszú távú és gyakori szedés esetén épp az ellenkező hatást váltják ki. Az orvosoktol én is rettegek, de mikor már napi 10 szem renniet szopogattam el, és még ugy is égett a gyomrom, akkor végre elszántam magamat. Egyébként a betegek 99 százalékánál ugyanigy zajlik ez, amikor már kipróbálták az összes recept nélküli szert, csak akkor mennek orvoshoz.Szoval elmentem kivizsgálásra , a tükrözés valóban maga volt a pokol, de ki lehetett bírni, 'csak' 15 percig tartott.Itt jön a jó hír.

Felirtak egy protonpumpa gátlót és azóta rendbejött a gyomrom, bár még mindig szedem a gyogyszert, de a tünetek szinte az első szemtől megszüntek! Azért is érdemes elmenni, mert ha nem törödsz a panaszokkal,akkor abból baj lehet!

információkat a betegségről a www.reflux.hu oldalon találsz, ha kérdésed van irj nyugodtan, szivesen segítek!

Előzmény: Dark Future (42)
Dark Future Creative Commons License 2005.09.30 0 0 42

Sziasztok,

 

új ember vagyok a fedélzeten.

 

Mostanáig azt sem tudtam, hogy létezik ilyen betegség (a régi orvosi lexikonban nincs benne, legalábbis ilyen néven biztosan), de a tünetek alapján nekem már legalább öt éve van, eddig szódabikarbonáttal "kezeltem", különösebben nem is zavart, túl lehetett élni... 

 

Mostanában azonban a gyomor/nyelőcső égésen, esetenkénti torokfájáson, püffedésen és böfögésen túl mellkasi, felhasi fájdalmaim is voltak. Először azt hittem, hogy itt a vég és infarktus, de aztán mókás volt, hogy legközelebb a jobb oldalamon jelentkezett, az meg még mókásabb, hogy két kanál szódabikarbonáttól elmúlt.

 

Tudom, hogy egy felelőtlen barom vagyok, de orvosnál csak jogosítványmegújítás ügyben járok, és ezen a szokásomon egyelőre nem is szeretnék változtatni + a gyomortükrözés sem túl csábító, szóval az lenne a kérdésem, hogy az előző hozzászólásokban felsorolt medicinák közül (Troparin, Losec, Nilacid, Quamatel, Coordinax, Kreon, Controloc) mi az, ami vény nélkül (vagy esetleg némi kis rádumálással) beszerezhető?

 

Azt ne írjátok, hogy felejtsem el, meg ez így lassú halál, meg felelőtlenség, meg blabla blabla, hanem segítsetek nekem, hogy mi az a szer, ami hatékony, és egyszerűen beszerezhető. Ha nem jön be az egyik, majd kipróbálok egy másikat, azt orvosok is ezt csinálják. Egyelőre csak savkötőket vettem, egy kanalasat (Maalox) meg egy szopogatóst (Rennie), de azokban a hatóanyag szimplán gyenge lúg (pl. aluminium-hidroxid, kalcium-karbonát).  Az ártényező szerencsére nem probléma, tehét azért sem fogok orvoshoz menni, hogy ne terheljem annyira a családi kasszát.

 

Köszi: Dark

 

PS.: Lehet, hogy pszihiáterhez is el kellene mennem, mert a fehér köpenyesektől való rettegésem olyan szintű, hogy két gyökérkezelésen és egy foghúzáson túl tényleg húsz éve nem nyúlt hozzám orvos. Amikor kosárlabdázás közben kifordult az egyik ujjam, magam raktam sínbe, az eltört fogam darabjait magam szedtem ki fogóval és csipesszel, amikor meg kezdődő tüdőgyuszim volt, szereztem Doxiciclynt meg Semicillint, szóval sok mindenre képes vagyok...

 

 

gant Creative Commons License 2005.08.23 0 0 41
Szia Aprod ! Hogy vagy mostanában?
aprod Creative Commons License 2005.04.30 0 0 40
Szia! Képzeld el, most olvastam a reflux.hu oldalon, hogy amikor a Controlocot állatokon tesztelték, kiderült, hogy endokrin daganatot okozhat. Állítólag ezt embereknél nem bizonyították, de akkor is elég durva. Én éppen ezért félek minden gyógyszertől, sosem lehet tudni, hogy mennyit ártanak. Én még szerencsésnek mondhatom magam, hogy állandóan nem kell szednem a savgátlókat, most már egy hónapja tünetmentes vagyok gyógyszer nélkül, csak a Salvus gyógyvizet iszom néha. Te próbáltad már? Szerintem nagyon jó.
Előzmény: gant (39)
gant Creative Commons License 2005.04.22 0 0 39
Szio Én Miskolcon lakom és 27 éves vagyok!
aprod Creative Commons License 2005.04.22 0 0 38
Köszi a biztatást. Amúgy Hatvanban lakom és 25 éves vagyok, és te?
Előzmény: gant (37)
gant Creative Commons License 2005.04.16 0 0 37
Ne izgulj a terhesség miatt,ki fogod birni. Melyik városban laksz? hány éves vagy?
aprod Creative Commons License 2005.04.10 0 0 36
Szia! Én nem Budapesten lakom, hanem vidéken, de a fórumon bármilyen más témában szívesen beszélgetek veled. Amúgy meglepett, amit a tejről írtál, én eddig úgy tudtam, hogy több savat csinál, mint amennyit leköt. Sajnos ezt tapasztalatam is, de ha neked bevált, akkor erre is igaz, hogy mindenkinél más és más okoz panaszokat. A Controlocról még annyit, hogy biztos nagyon jó gyógyszer, több ismerősöm is ezt szedi, de nekem tényleg nem vált be. Amúgy igazán nekem a Losec sem volt tökéletes, mert mióta abbahagytam kb. 5 havi szedés után, most sokkal jobban vagyok, mint amikor szedtem. Nekem ezek a gyógyszerek nagyon leállítják a savtermelődést, és ennek következtében nem emészt a gyomrom. Az pedig még a gyomorégésnél is rosszabb. Ez miatt is, illetve a jövőbeni gyerek vállalás miatt is, nekem mindenképpen a gyógyszer nélküli tünetmentességet kellene elérnem. Az orvosom szerint terhesség alatt nem javasolják ezeket a gyógyszereket, ami eléggé aggaszt, mert a terhességi reflux elég gyakori. Már pedig, ha akkor kiújulnak a tüneteim, nem tudom mit csinálnék gyógyszerek nélkül.
Előzmény: gant (35)
gant Creative Commons License 2005.04.06 0 0 35
Amugy te hol laksz, Budapesten? Már ha nem túl indiszkrét a kérdés. Ha gondolod,akkor én a továbbiakban is szivesen folytatnék veled eszmecserét ebben a témában, vagy bármiben. Ne értsd félre, nem ismerkedni,csajozni szeretnék, csak hát mi hasonló gondokkal küszködők tartsunk össze ! :-))
gant Creative Commons License 2005.04.06 0 0 34
Szió
Én Controlocot (40mg) szedek kb 1 éve és nálam csodákat művelt ez a gyógyszer, nekem mielőtt elkezdtem szedni a gyógyszert , olyan szintem égett a gyomrom, hogy az már szinte elviselhetetlen volt, minden étkezés után , sportolás után böfögtem fel a savat, fájt a torkom, rekedt voltam, köhögtem, szóval eléggé elviselhetetlen volt. Ehhez képest most sokkal jobb, de sajnos nem tökéletes. Tisztában vagyok vele,hogy lehet,hogy egész életemben szednem kell majd a gyógyszert, de ha ez a tünetmentesség ára, akkor nem zavar. Azt mondják egyébként, hogy a Controloc olyan modern gyógyszer,hogy akár egy életen át is lehet szedni. Érdekes, hogy neked nem segített ez a gyógyszer, de ennél is ugy van állítólag,hogy egyéne válogatja, hogy kinek melyik jön be. Amúgy én nem diétázom, eszem mindent amit megkívánok, kivéve paprikát, hagymát, citromot, csokit, ennyi. A tej egyébként nálam nagyon bevált, ha esetleg ég a gyomrom, akkor ezt iszom.
Előzmény: aprod (33)
aprod Creative Commons License 2005.04.05 0 0 33
Szia! Én 5 éve voltam először gyomortükrözésen, és nekem rögtön kimutatták a refluxot, mivel be volt gyulladva a nyelőcsövem. Ezt csak a reflux okozhatja. Akkor hallottam életemben először erről a betegségről. Előtte a világon semmi baj nem volt a gyomrommal, illetve 3 éves koromig volt refluxom, de ez állítólag pici korban gyakori dolog és ki lehet nőni. Hát velem is ez történt, kinőttem, aztán 5 éve sajnos kiújult. Akkor az első tükrözésen mondták, hogy ez soha nem fog igazán elmúlni, csak legfeljebb tünetmentes leszek időnként. Persze azt akkor nem hittem el, kaptam Losecet, és amikor elmúltak a tünetek, nem változtattam életmódot, ugyanúgy ettem mindent ami jól esett. Persze 1 év sem telt el, és kiújult a dolog. Akkor nem mentem el újból tükrözésre, hanem a háziorvossal felírattam a gyógyszert. Ez így ment 4 éven keresztül, kb. évente 3-4 hónap gyógyszerszedés, aztán 8-9 hónap tünetmentesség. Aztán tavaly októberben a tünetek jelentkezésekor ismét elkezdtem szedni a gyógyszert, de valami oknál fogva nemhogy használt volna, hanem egyre rosszabbul lettem. Így januárban újra elmentem tükrözésre, ahol a nyelőcsőgyulladáson kívül ismét nem találtak semmi többet. Kaptam egy másik gyógyszert (Controloc), de az még annyira sem használt, ezért visszatértem a Losecre. Kb. 1 hónapja kezdtem javulást érezni, és most már abba is hagytam a gyógyszert, de még mindig nem vagyok teljesen jól. Eléggé elszomorít, hogy közel fél év gyógyszerszedés után sem múlt el teljesen. Egyébként nekem nem igazán gyomorégésem van, hanem hányingerem, főleg étkezés után. Valószínűleg a gyomorsav irritálja a nyálkahártyámat. Te milyen protonpumpa gátlót szedtél, és mennyi ideig?
Előzmény: gant (32)
gant Creative Commons License 2005.03.30 0 0 32
Szio
Nálam kb 3 éve jelentkezett a dolog, másfél évig recept nélküli savlekötőkkel próbáltam enyhíteni a dolgon. Tavaly márciusban végre rászántam magamat a vizsgálatra, voltam gasztroenterológiai vizsgálaton, tükrőzés, minden. Semmit nem találtak , de refluxgyanusnak diagnosztizáltak..Kaptam protonpumpa gátló gyógyszert, aztán 8 hónapig (decemberig) egyetlenegyszer sem égett a gyomrom, utána karácsony tájékán kb egy hétig szinte minden nap, azóta semmi, bár vagy egy hete volt pár nap, hogy égett. Szóval összességében elégedett vagyok, de meg nem gyógyultam teljesen, sokan azt mindják, hogy teljesen nem is igazán lehet felgyógyulni, csak tartós tünetmentességet elérni. Neked mi a "Kórtörténeted"?
aprod Creative Commons License 2005.03.29 0 0 31
Üdv Mindenkinek! Bárcsak igaz lenne, amit mondtál. Én már 2000 óta kínlódok ezzel a betegséggel, de csak tünetmentes tudok lenni hosszabb, vagy rövidebb ideig. Pedig nagyon jó lenne meggyógyulni. Kb. 5 hónapja újultak ki a tüneteim, már egy kicsit már jobban vagyok, de még mindig nem az igazi. Te, hogy érzed magad?
Előzmény: gant (30)
gant Creative Commons License 2005.03.22 0 0 30
Sziaszrok!

Mi az, minden refluxos tünettel rendelkező beteg meggyógyult, vagy miért nem működik ez a topik??
Drake Creative Commons License 2004.12.07 0 0 29
Ma abbafejeztem a gyógyszerek szedését, és javult az állapotom. Szerintem félrekezeltek. Sajnos sehonnan nem tudok választ kapni a kérdéseimre - sokkal több van, még ez a topik eddig a csúcs. A www.reflux.hu -n sem válaszolnak.
H_G Creative Commons License 2004.12.07 0 0 28
Igen, nem és nincs ilyen összefüggés. (Szerintem, de én nem vagyok orvos, csak -- évek óta tünetmentes -- refluxos. De a légzésemet akkor sem zavarta, amikor a legdurvább volt.)
Előzmény: Drake (27)
Drake Creative Commons License 2004.12.04 0 0 27
Tehát ezek szerint nincs gyógyulás csak tünetmentesség? Az alacsony gyomorsav-szint nem káros? Mi az összefüggés a reflux és az asztmás légzés között? Ez utóbbi nem a felpuffadt gyomor miatt van? Vagy ha felpuffadt a gyomrod, akkor az már vissza is folyik?
H_G Creative Commons License 2004.12.03 0 0 26
Súlyos esetben műthető. A savcsökkentéstől az izom semmivel sem lesz erősebb, de a visszafolyó gyomortartalom kevesebb bajt csinál, ha nem annyira savas.

Előzmény: Drake (25)
Drake Creative Commons License 2004.12.02 0 0 25

1 hete - egy stresszes időszak után - mindentől puffad a gyomrom, nehezebben veszem a levegőt, de nem fáj. A másnaposságra való Samarintól elmúlik. Elmentem a dokihoz aki azt mondta refluxom van. Pedig nem fáj, nincs hányingerem, nem érzem a savat a torkomban. Kreont és Quamatelt irt fel. Szerintetek is reflux?

 

Egyébként a savcsökkentéstől fog megerősödni a gyomor-záróizom? Egyáltalán gyógyitható ez a betegség?

gilice Creative Commons License 2004.09.15 0 0 24

Sziasztok!

Nekem egy dolog nagyon bejött. Nem eszek húst és a vegetáriánus étrend nagyon pozitívan hatott. Mikor húst is ettem, akkor nagyon sok zöldséget (pl. paradicsom), gyümit nem bírtam megenni, úgy égett a gyomrom, nyelőcsövem, hogy aszittem lángot fújok. Leálltam a húsevéssel és csodák csodája, semmi gondom, jöhet minden. Paradicsom, narancs, bármi, ami előtte savat csinált. A vega kaja alpvetően lugosit, ha netalántán néha visszajön még a kaja, akkor sem éget. Eleinte még halat ettem, akkor is jelentősen javult a helyzet. Tejet iszok, tojást meg nagyon ritkán még eszek. Ja és a reggeli hányingeres, maró dolgok teljesen elmultak, éjszaka nem kelek fel és a sörözéshez sem kell semmilyen savcsökkentő!:) + nem szedek gyógyszereket....

Vízálló Creative Commons License 2004.03.01 0 0 23
Szerintem csak a próbálkozás az egyetlen megoldás. Néha ráfarag az ember, nem alszik éjszaka, de ki lehet tapasztalni, mit ehet és mit nem.
Az orvosokat nem sokra becsülöm, hisz ők nem érzik az én fájdalmamat, érzéseimet, csak a tanulmányaik alapján próbálnak kiokoskodni valamit. Minden ember egyedi, és mindenkinek másra van szüksége.
A sebész az persze más. Ha az azt mondja: le kell vágni, akkor le kell vágni! A többi az csak találgat. :-)))
Előzmény: molloy (22)
molloy Creative Commons License 2004.02.29 0 0 22
Nekem is azt mondta egy orvos, miután diagnosztizálták gyomor- és nyombélfekélyemet, hogy ne egyek semmit, ami savat csinál. (Gondolom, nem szó szerint értette, hiszen minden csinál...) Egy jó darabig én sem ettem semmilyen savanyú gyümölcsöt, nem ittam narancslét - ggrapefruitot még ma sem -, de egy idő után rájöttem, hogy így túl sok egeszséges és finom dologról mondok le. Narancsot először csak étkezés után ettem, hogy meg legyen ágyazva neki, aztán felbátorodtam. Nem tudom, mi a helyzet a gyomromban, ugyanis korábban sem volt gyomorégésem, de nem észleltem semmit, ami rosszabbodásra utalna.
Előzmény: Vízálló (21)
Vízálló Creative Commons License 2004.02.28 0 0 21
Sziasztok!

Gondoltam, felhozom a topicot.
Meg vagyok fázva, és a kedvesem 4 napja rámtukmált egy mandarint, vitaminpótlás gyanánt. Már több mint 2 éve nem ettem savanyú gyümölcsöt a reflux miatt. Megettem, mondván lesz ami lesz, és lássatok csodát: nem égett tőle a gyomrom, sőt az általános gyomorégésem is alábbhagyott. Azóta minden kaja előtt eszem egy mandarint. Tök jól vagyok... a megfázást leszámítva. :-)))

Próbáljátok ki, hátha bejön!

molloy Creative Commons License 2004.02.10 0 0 20
Jo estet mindenkinek!

(Bocsanat, de nincsenek ekezeteim.) A kovetkezo ugyben szeretnek segitseget kerni: a baratomnak viszonylag rendszeresen vannak eros mellkasfajdalmai, ilyenkor altalaban fazik is. Fekve vagy osszegornyedve jobban erzi magat, es egy ido utan magatol elmulik az egesz. Eloszor termeszetesen (a hipochondriamtol is megtamogatva) sziv-rendellenessegre - magyarul kozelgo infarktusra - gondoltam, de a szivevel allitolag minden rendben - bar nem mostanaban volt vizsgalaton. Harminc eves, orokmozgo, idegeskedo tipus, ossze-vissza eszik. Egy ido utan a refluxra kezdtem gyanakodni (nekem gyomorfekelyem, rekeszservem es refluxom van,de nem ilyen eros tunetekkel, csak endoszkopiaval derult ki mindharom). Ja, es eleg konnyen puffad is. A helyzetet kisse bonyolitja, hogy kulfoldon el, es nemesnem akar orvoshoz fordulni. Nem ismerosk valakinek a fenti tunetek? Nincs valakinek valami otlete, mirol lehet szo?

kosz, m.

Vízálló Creative Commons License 2003.12.30 0 0 19
Üdv a táborban!

Pont az éjjel gondolkodtam, hogy nyitok egy refluxos topicot. :-)))

Kb 2 éve kezdődött. Először azt hittem, torokgyuszi, mert csak a torkom fájt. Jól megtámogattam erősen citromos forró teával, de nem használt. Sőt, egy hét múlva a fél éjszakákat az ablakba könyökölve töltöttem levegő után kapkodva, fuldokolva. A másik felét végigbőgtem tehetetlenségemben. Mivel az orvost csak halálom után keresem fel, minden "szépségét" megtapasztaltam a refluxnak. Egy-egy élesebb vita után rögtön jött a róka, megtanultam fotelben ülve aludni, de valójában fogalmam sem volt a betegségemről. Gyomorégésre a recept nélkül kapható savlekötőket alkalmaztam/alkalmazom/, leszoktam a paradicsomról, kávéról, túróról, meg majdnem mindenről amit szeretek. Egyszer tüdőszűrés alkalmával a dokinak feltűnt az asztmára utaló sípoló légzésem, és ő kifaggatott. Akkor derült ki, hogy refluxom van már több mint egy éve. Természetesen nem kezeltettem, szintén az orvosundor miatt. Inkább visszavettem az evésből, illetve rendszeresítettem a napi 5-6 étkezést, alig-adagokkal, és igyekszem nem idegeskedni. Mostanában már alig vannak tüneteim, mondhatni elvagyok. Most készülök egy komoly kúrára, előre megtervezett (unalmas) diétával. Korpa, zsírmentes folyékony kaja, hús nélkül, meg hasonló "finomságok". Félek, csak tünetmentes állapotot érhetek el, kigyógyulni soha nem fogok ebből a rémségből.

Vízálló

Ps: Szerintem a reflux egyik okozója az ülőmunka, főleg a helytelen ülés (görnyedve). Ha folyamatosan összenyomod a gyomrod, főleg evés után, ne csodálkozz, ha felmászik a kaja.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!