Keresés

Részletes keresés

krulis Creative Commons License 2011.04.14 0 0 6420

Megkóstoltam tegnap a meggyes-feketét. Érdekes egy sör lett, először kávés ízt érezni, aztán savanyú meggyízű, a végén komlós keserű. Ki gondolta volna...:) Jó lett végül is, évente egyszer lehet ilyent csinálni.

 

Itt van egy jó kis videó (eltekintve attól, hogy folyton majomkodnak benne) a dekokciós cefrézésről:

http://www.brewingtv.com/episodes/2011/3/29/brewing-tv-episode-34-decoction-day.html

 

 

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.14 0 0 6419

Az 1,060-asból meg szerintem a bubisodáshoz hozzáadott cukorral együtt kb 5,8-6% V/v. alkoholtartalom várható. Szerintem!

Előzmény: WriE01 (6415)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.14 0 0 6418

5X60=300/32=9,375-5=4,375l Víz kell az 1,032-höz. KB.: 3,375% V/v. várható. (A plusz cukorral)

5X60=300/35=8,571-5=3,571l víz kell az 1,035-höz. KB.: 3,75% V/v. várható. (-"-)

KB! Szerintem!

Előzmény: WriE01 (6415)
krulis Creative Commons License 2011.04.14 0 0 6417

Ez lesz belőle?

 

hozzáadottliter = (kezdőfajsúly - újfajsúly ) * kezdőliter / (újfajsúly -1000)

Előzmény: krulis (6416)
krulis Creative Commons License 2011.04.14 0 0 6416

Így kell szerintem:

 

((kezdőfajsúly * kezdőliter) + (1000*hozzáadottliter) ) / (kezdőliter + hozzáadottliter) = újfajsúly

 

A hozzáadott liter az ismeretlen és a fajsúly 1000-es nagyságrendben van.

 

 

Előzmény: WriE01 (6415)
WriE01 Creative Commons License 2011.04.14 0 0 6415

Tervezem a hétvégi főzést. A krulis által javasolt gyömbéres mézest fogom megcsinálni úgy, hogy a forralás előtt kettészedem a sörlét. A kisebbik részéből lesz a gyömbéres, a nagyobbikból sima pilseni. Viszont az arányokon elgondolkodtam.

Körülbelül annyi malátából fogom csinálni, hogy ha nem venném ketté, akkor a végén egy ~5% os 15 liter sör legyen Ennek a fajsúllya várhatóan 1060 körül lesz. Viszont ketté fogom venni, mondjuk 2/3 - 1/3 arányba (10l és 5l). A gyömbérest a forralás után fel akarom higítani úgy, hogy a fajsúllya 1032-1035 körül legyen. Így a végén egy 2-3% os sört várok ebből. Szerintetek kb. mennyi vizzel kell felönteni az 5l-t, hogy a kívánt érték legyen.

Biztos van rá valami egyszerű számítás.

olasz66 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 6414

Ki fogom próbálni ((-:

Előzmény: per/sanchez (6413)
per/sanchez Creative Commons License 2011.04.13 0 0 6413

Ezzel a habbal borotválkozni is lehet:)

Előzmény: olasz66 (6405)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.13 0 0 6412

Az ilyen tévedésekből születnek a csodák! Milyen érdekes, hogy a tavalyi találkozón igen nagy sikere volt Dani félresikerült caramünchenis barnájának. .. és micsoda véletlen, hogy a Dani éppen ott volt ennél a kis bakinál! Ezek szerint ahola Dani megjelenik, ott összekeverednek a maláták, és elsötétül a sörlé! :)))

Előzmény: olasz66 (6408)
krulis Creative Commons License 2011.04.13 0 0 6411

Természetesen küldünk mi is és tarthatsz egy privát sörtalálkozót otthon.:) N betűs, vagy A betűs településen laksz? Elfelejtettem.

Előzmény: Tibeer (6402)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.13 0 0 6410

ZSÍR! :)

Azért azt lásd be, hogy pár hónapja nem gondoltad volna, hogy (ilyen) sört fogsz főzni! Sőt meg merem kockáztatni, hogy azt sem gondoltad, hogy egyáltalán van ilyen jó minőségű sör a világon! Most akkor gondolj bele, ha ezt megtudják az ismerőseid, hogy fognak irígykedni! :)))

GRATULÁLOK!

Előzmény: olasz66 (6405)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.13 0 0 6409

Remélem lesz valaki aki elhozza! KIHAGYHATATLAN AJÁNLAT! :)

Előzmény: Tibeer (6402)
olasz66 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 6408

Világos Pilsenit szerettem volna csinálni, de félbarna sikerült.

 

Véletlenül összekevertem a Caramünch-t a Carapils-el

 

Rossz zsákba nyúltam.

 

Daniel pont itt járt nálam amikor főztem.  Ő rögton látta hogy ez félbarna lessz

 

Igaza lett. (Az íze nagyon jó lett)

 

Előzmény: barbon1 (6406)
krulis Creative Commons License 2011.04.13 0 0 6407

Idd meg, tele van vitaminnal!:) 

 

Reggelre még nem biztos, hogy teljesen leül, de azt látni fogod hogy a legalján egy szürkés réteg lesz, felette pedig a hófehér élesztőréteg kezd kialakulni. A szürkés réteg kb. fél óra után kialakul, ha ilyenkor átöntöd a felette levő nég zavaros löttyöt egy másik edénybe, akkor abban csak a fehér élesztő marad, erre mondjuk, hogy élesztőmosás.

 

Más.: az aromák amiket árulsz hogyan működnek? Össze kell keverni alkohollal és kész? Próbáltad már?

 

Előzmény: olasz66 (6404)
barbon1 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 6406

Szuper!Ahogy a nagykönyvben le van írva:).Ez főzött?Milyen fajta?

Előzmény: olasz66 (6405)
olasz66 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 6405

Ezt még a hétvégén fényképeztem.

 

A hab , az hab !!!

 

 

 

      

 

Ilyen lett a félbarnám

olasz66 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 6404

A szombati lefejtés nem jött össze. Ma fejtettem le. Mos az éjjel.

 

Nem akartam hinni a szememnek.

 

a 2x 6g Brewferm top élesztőből, 44 liter sörben annyi súrű élesztő ült le az alján, hogy nem fét el egy másfél literes konzerves üvegben.

 

A két vödör alján kb két és fél centi sűrő ragadós gyönyörű tiszta élesztő ült le.

 

Beletettem egy három literes üvegbe és felhigítottam egy kis hideg vízzel.

 

Reggelre kiváncsi leszek, hogy hogyan fog kinézni.

 

Előzmény: olasz66 (6313)
olasz66 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 6403

Vagy,,,,

Fújj bele egy kis Co2 t.

Mondjuk egy szódás szifonnal.

Tekerj be egy patront a szódás szifonba , víz nélkül és ovatosan erezd rá a tetejére a CO2 t, mint, ahogy a borosok csinálják a félig töltött hordókkal és tartályokkal.

A széndioxid ráűl a tetejére és megvédi az oxigéntől

Előzmény: krulis (6398)
Tibeer Creative Commons License 2011.04.12 0 0 6402

Ha valaki elviszi, küldök kóstolónak az enyémekbők is. Pl.: meggyes, Rochefort, Dühös, Hopsz, Orvallois...

Előzmény: krulis (6400)
per/sanchez Creative Commons License 2011.04.12 0 0 6401

Krisz, Krulis: Kösz, Akkor marad még abban amiben van, had ülepedjen!

 

A kipalackozott sürítményes sörömet levittem a pincébe (na jó csak pincelejárat) de ott is csak 13-17 C fok van, sajnos hidegebbet nem tudok keríteni:(

 

Lassan viszont üvegproblémáim lesznek

Előzmény: KRISZ2007. (6397)
krulis Creative Commons License 2011.04.12 0 0 6400

Örömmel tölti el szívemet, hogy újabb két háztartásban erjed már a söröcske kicsiny hazánkban, csak  így tovább!

 

Jut eszembe, mindjárt itt van május 21!

 

Mi lenne, ha kedvcsinálónak összegyűjtenénk milyen fajta söröket viszünk? Hátha néhány bizonytalan és "readonly" is kedvet kap még.

krulis Creative Commons License 2011.04.12 0 0 6399

Leginkább talán az alapanyag minőségétől függ, ugyanazzal az eszközökkel, módszerrel volt már 50%-os és 85%-os kihozatalom is. Azért egy lényeges dolgot elfelejtettünk, az is elképzelhető ám, hogy százalékosan Pbarát44-nek lett jobb a kihozatala. Tudni kellene ki mennyi és milyen malátát használt és hány liter lett a végeredmény. 

Előzmény: KRISZ2007. (6393)
krulis Creative Commons License 2011.04.12 0 0 6398

A 30 literesbe szerintem se fejtsd át a 10 litert. A secondary tartálynál az a lényeg, hogy minnél jobban töltse ki a sör, ne érintkezzen sok levegővel.

Előzmény: per/sanchez (6395)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.12 0 0 6397

Van aki csinál másodlagost, van aki nem, én nem csinálok soha többet. A sört nem kell szűrni, majd leülnek a lebegő élesztő és egyéb dolgok. Viszont ha átfejted, akkor tényleg érintkezik levegővel, ami veszélyes lehet.

Előzmény: per/sanchez (6395)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.12 0 0 6396

Nagyrészt az élesztőtől függ. Ha ale, akkor 20C körül, ha lager, akkor 0C körül. Persze a lagerral várni kell pár napot míg feldolgozza a hozzáadott cukrot, de aztán mehet a hidegbe. Ha viszont az ale élesztőset ennyire lehűtenéd, akkor valószínű, hogy leáll az erjedés, és nem lesz bubi. Ha viszont már leerjedt rendesen, akkor ez is mehet hidegebbe, ha nem is 0C-ra. Így a co2 jobban kötődik majd hozzá, és tartósabb, krémesebb lesz a habja, nem csak elillan, mint a colában. Íze inkább már csak letisztul. Az élesztő felzabálja az oda nem való dolgokat.

Előzmény: WriE01 (6394)
per/sanchez Creative Commons License 2011.04.12 0 0 6395

Van még egy 30l-es erjesztővödröm, érdemes átfejteni azt a tíz litert, vagy inkább hagyjam inkább a primaryba tovább? Félek, hogy ha átteszem, elég nagy felületen érintkezhet a levegővel abban a nagy vödörben oszt annyi!

Viszont meg mégegyszer tudnám szűrni ha átteszem. Kérdés hogy megéri-e?

Előzmény: KRISZ2007. (6393)
WriE01 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 6394

Az, hogy abbahagyom nem is volt opció :)

Az eredmény csak megerősíti az elhivatottságomat. Nagyon jó élmény a saját sörömet inni egy esti fimnézés közben. Ráadásul semmivel nem rosszabb, mint egy bolti... sőt...

 

Közben egy kérdés:

Palackozás után milyen változásra lehet számítani, ha ~20 fokon tartom a palackokat, vagy ha hűvös helyen (pince, hűtő)?

Gondolom a melegebb helyen jobban dolgozik még az élesztő. Ez akár még az ízét is tudja befolyásolni. Hidegben ez kevésbé jelentkezik, viszont az ízek összeérése itt is megtörténik!? Mindez gyorsabban, vagy lasabban? Hogy van ez?

Előzmény: KRISZ2007. (6392)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.12 0 0 6393

Alapanyag minősége, darálás, előáztatás, víz pH-ja, kevergetés gyakorisága, hőmérsékletek betartása, ill. időhosszúsága, szűrés-máslás minősége, csak ami hirtelen eszembe jutott.

Ha már nem változik, akkor ki lehet palackozni, csak akkor még sok benne a lebegő élesztő, meg miegymás. Ezért szoktuk tovább hagyni, mondjuk 2-3 hétig. Vagy akár tovább is. A mostani sörömet 2 hét után palackozom. Ha majd felszaporodott a készletem, akkor hagyom tovább is, hogy még kevesebb legyen az üledél az üvegekben.

Előzmény: Pbarát44 (6391)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.12 0 0 6392

Nagyon örülök, hogy ilyen sikeresek az első főzéseid, így biztos nem fogod abbahagyni! :)

Előzmény: WriE01 (6390)
Pbarát44 Creative Commons License 2011.04.11 0 0 6391

A kihozatalt a darálás befolyásolhatja, jól gondolom ? És még mi ? Azt szeretném kérdezni, hogy most meddig maradjon az erjesztőbe ? Tudom, hogy amikor már nem változik a fajsúly akkor már jó, de úgy tudom tovább is maradhat. Meddig, mikor célszerű palackozni szerinted ?

Előzmény: KRISZ2007. (6387)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!