Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nem hazudnak, hanem kiemelik azt, amit ábrázolni kívánnak. Teljesen normális, ha a király háromszor akkora a képen, mint az alattvalói és a fa nem magasabb, mint egy katona.
Tényeket és nem tényezőket mutat be a pofa. A miértekről és a hogyanról nincs szó. Ezzel eggyütt érdekes és kösz, hogy felhívtad rá a figyelmet.
A tények a rekordok könyve alapján:
1. A szőlő a legrégib kulturnövény, 6000 évvel időszámításunk előtti. Mezopotámia (mai Irak)
terőletén találták az erre vonatkozó dokumentumot. 1000 évvel később talált tárgyak és
tárolőedények pedig fizikai bizonyíték a legrégebbiségre. Összefoglalva: bizonyított, hogy
már 8000 éve kulturnövény.
2. Rendkívűl sok szőlőfajta volt az évek folyamán, mai nap is van vagy 10000. Ez a szám pl
krumflifajtánál kb 2000. Nagyon sok szőlőfajta a filoxera következtében véglegesen, pótolhatatlanul eltünt.
3. A szőlő mint kúszónüvény igen hosszú indákat képes fejleszteni. Az eddigi rekord egy
holland városban található, 40 méter 42 cm. Londonban is van hasonló csoda, annak hossza 36
méter.
4. A szőlő hosszúéletű, Londonban van 250 éves tőke, de nem ez a világrekord. Ilyen Hosszúéletű szőlő tobb helyen is van épületek befuttatására pl mariborban ahol tábla
hírdeti a világ legöregebb szőlőjét (440 éves), Amerikában is létezik 400 éves tőke.
5. Ezek jelentős termést is adnak van olyan amelyik több tonnát és igen nagy méretűek
lehetnek. 5 perc 50-nél kép van a világ legnagyobb szőlőjéről, mely tőkének a körmérete
(kerülete) 3 méter. Ennek a lomb által takart felülete 900 négyzetméter. 6perc 03-nál egy
Amerikában található óriásról mutat képet.
6. A fürtméretekkel kapcsolatos rekordot Chilében jegyezték fel, kb 10 kg volt. A video készítője 2.5 kgos fürttel büszkélkedik. Szerinte a középkori fürtábrázolások nem hazudnak ezért igencsak lehetséges 10 kg-nál nagyobb fürtöt nevelni. (8perc 58mp).
7. Ebben a pontban a bogyóméretről és az árakról ismertet rekordokat. 8200 dollárért adtak el aukción egy 700 grammos fürtöt, amelyen 26 bogyó volt(majdnem 30 gramm bogyósúly). És ahogy ez látható az ilyen rekordokat japánban érték el.
Csak gagyogom az oroszt, ezért nem adtam pontos fordítást. De a lényegben nem hibáztam.
Így se megy. Megnéztem vagy 40 vradzikovskij-t, de csak izompacsirtákat találtam. Inkább idézzél b előle. (Én ki szoktam jelölni a címét, aztán ctrl C és ide bemásolom ctrl V-vel.)
Ali-bá ,a linket még tanulom. Beütöd a yotube.com és a keresőjébe be írod a / vradzikovskij / nevet és ha jön az oldala ,közte van a 7 faktor . a facebook ,szintén a googl-on jön ott is kereső, / hegyalja info/ majd leírom miért találom tanulságosnak ezeket.
Fórumtársak , sok sikert a szőlő tőkék között ebben az évben is.! csendes idők járnak , ajánlok két oldalt megtekintésre./facebook: hegyalja-info./ másik,.: Youtbe: vradzikovskiy: 7 faktor a szőlőben.jó tanulmányozást, lassan indulhat a csere-bere, meg kellene tenni ki mit tud felajánlani, .
Akkor valószínű Zalagyöngye,igen, lisztharmatra nagyon érzékeny,Crimsonról:erős növekedésű,szuper mazsola van belőle,két éve ültettem az oltványokat,egy-két tőkén már volt termés,tavaly kétszer permeteztem,semmi betegség nem bántotta,fagyérzékenységét nem tudom,ahoz több év kell ,a terület fekvése meghatározó lehet,leírásban azt írják róla hogy gyengén fagyérzékeny.metszése rövid csap,ha gondolod adok vesszőket,aztán hátha lesz belőle valami.Köszönöm,naposat!
Még mindig az a véleményem hogy Zalagyöngye,a levélzet és a fürtök alapján kizárnám a Pölöskeit,és az irsait is.Fagyállósága jó peronosznak jól ellenáll,de a lisztharmattal vigyázz!Pár sort írhatnál a Crimsonról,nagyon szép,soha nem tudom eldönteni hogy ültessek-e vagy sem!Minden érdekelne fagyállóság,ellenálló képesség,rügyek termékenysége(metszés).
Köszi a felajanlásod, egyébként nem nekem kell hanem egy ismerősöm akar egy darab szőlőst. S gondolta, hogy sajàt maga gyökerezteti meg és csak az àrra lett volna kiváncsi . Egyébként emailban elküldhetnéd,hogy milyen fajtàid vannak . Nekem is van sok fajta , esetleg tudnánk cserélni.
Üdv.nagyon sok pénzt ne adj érte mert nem biztos hogy megmaradnak,én a gyökeres oltványokat ajánlanám oltványiskolákból,vesszőt tudok adni neked tavasszal, a postaköltséget kell állnod,minden jót!
Csabagyöngyét kizárnám mivel nem Aug.20 az érési ideje hanem Júli 20.Ilyet hogy betegségre nagyon hajlamos még soha nem hallottam,sőt inkább azt mondanám hogy ellenállása minimum átlagos vagy picit átlag felett.Egy gyenge pontja van ha éretten esőt kap reped,ha sokat esik rothad.
A leírásaid alapján két fajtára gyanakszok az egyik A Csabagy öngye ami nagyon gyanús mivel betegségre nagyon hajlamos, a másik pedig ami kettős hasznosítású az az Irsai Oliver ennek viszonylag vastag a héja , de az a betegségekre viszonylag ellen álló , de a 2014-es év szőlőtermesztés szempontjából eléggé kihívásos volt a rengeteg csapadék miatt.