Hoppá, bocsánat! Neked lesz igazad. Autóindítás után a klíma első bekapcsolásakor hallani lehet, ahogy halkan dolgozik egy kicsit, gondolom lezárja a klíma felőli részt. De aztán itt vége. Mindegy, akkor szerelő lesz belőle. :(
És nem lehet, hogy valahol rövidzár van? Mert amíg nem volt feltöltve a klíma (meg feltöltés után még kb. egy héten keresztül), az ECO gombbal át tudtam kapcsolni a szellőzőrendszert klímáról "nemklímára" :) , csak a kompresszor nem kapcsolt be. Most meg maga a gomb forrósodik, semmi más nem történik.
(Bocs, ha hülyén fogalmazok, nem ismerem a szakszavakat, most ismerkedem a dolgokkal...)
Elment a gáz a klímából valószinűleg....... :-( El kell vinni olyan helyre ahol megnézik a klímakompit,ha az okés akkor a renszert nézik át hol engedheti el a gázt.....
Sziasztok! Van egy érdekes problémám a Vectrám digitális klímájával. 2 hete volt szerelőnél, ahol feltöltötték a klímát. Másnap mondta a szerelő, hogy feltöltés után nem akart bekapcsolni a klíma (a kocsiban lévő kapcsolóval!), de másnap reggel már bekapcsolt. Viszont most, két héttel később, megint nem akar bekapcsolni, de még rosszabb a dolog. Előtte az ECO gombot nyomogatva hallottam, hogy valamit állít magának mechanikusan a rendszer, de most már tök süket. Sőt, ha világít az ECO gomb, rövid idő után felforrósodik maga a gomb. Érdekes, mert feltöltés után kb. 1 hétig tökéletesen működött a klíma...
Csodálkoztam is, hogy olyan könnyen beindult a verda tegnap reggel és nem kellett sokat indítózgatni. Mert ugyebár én gázzal indítok és idő kell, mire a gáz a reduktorból eljut a keverőfejig. Nosza. Kapott egy kicsit több vákuumot. :)
Egyik haverom mondta a verdára, hogy a bivaly gyors lovak sokat nyerítenek, mielőtt meglódulnának. A nyerítést esetünkben az önindítóra értette (nyihahahanyihahahanyihahaha).
Tegnap olajat cseréltem. Ma reggel, mikor mentem melózni, valahogy 3000 fölött mintha kihagyott volna a motor és rángatózott, valamint a fordulatszámmérő is furcsán ugrált. Na gondoltam, elment valamelyik jeladó. Melóhelyen, mielőtt elindultam volna haza, szinte minden jeladó csatiját lehúztam, befújtam kontaktspayvel és visszadugtam. Egy hirtelen gondolattól vezérelve a gázreduktor leeresztő csavarját is kitekertem, hátha felgyülemlett némi illatanyag. A csavart le akartam törölni és emlékeztem, hogy a légszűrő elé tettem egy törlőrongyot. Hát nem volt ott. Gondoltam, elhagytam, majd rá 5 mp-re kapcsoltam, hogy milyen hülye vagyok és benyúltam a légszűrőházba (nekem nincs meg az a szívócső a légszűrőház elején). Na ott volt a törlőrongy. A szemét beszívta. Szóval végül meglett, miért rángatott.
Belülről is át akarom mosni, van egy barnás szinezete a hűtővíznek (nem olaj).
Van valami trükk, hogyan engedhető le a legtöbb folyadék a rendszerből? Vagy egyszerűen többször kell leengedni-feltölteni, így higítva fel a régi folyadékot?
Nem kimondottan a lamellák között áll meg a dzsuva. Azt még az eső is kimossa bizonyos mértékben. Bonyolultabb a helyzet, és általában ez elő is fordul, hogy a két "radiátor" között alul összeáll a sár. Azt kell kiáztatni onnan.
A motor természetes tovább melegedésébe nem csak a nagyobb terhelés (bekapcsolt kompresszor), hanem maga a klíma hőtermelése is beleszól, mivel a "klímahűtő"-ről meleg levegő érkezik a motor hűtőjére, ezért valamennyire romlik a motor hűtése.
A folyamat, mármint a hűtőviz melegedése klíma használat esetén, teljesen természetes és normális folyamat.
A klímakompresszor működtetése plusz energiát igényel a motortól, ami nagyobb hőtermeléssel jár .
Ha 100 fok körül maximálódik a vízhőfok, akkor elveben jó a rendszer.
A vízhűtőben két hőérzékelő található .
( a motor felől nézve a hűtő jobb oldalán , egymás alatt )
A felső a ventilátort vezérli - két fokozatban - a hűtővíz hőmérsékletének függvényében.
Az alsó védi a motort a túlmelegedéstől az álltal, hogy egy bizonyos hőfok elérésekor lekapcsolja a klímát. Ez álltal megszünteti a plusz hőtermelést.
A termosztátnak nincs köze a folyamathoz, ill. csak annyi, hogy a nagyvízkört is bekapcsolja - fokozatosan - a keringetésbe , a víz melegedésének függvényében !
Ha a hibás működés következtében zárva marad, akkor túlmelegszik a motor és megsül !
Ha nyitva marad, akkor lassabban melegszik fel a víz és csökken a fűtés teljesítménye. Bár ez utóbbi probléma inkább télen jelenthet gondot !
A hűtő kitisztítását inkább porszívózással próbáld meg, ha úgy látod, hogy nagyon el vannak tömődve a lamellák.
A tesztelés egyszerű !
Üzemi hőmérsékletre melegítés addig , míg a ventillátor be nem kapcsol, aztán klímahasználat.
E közben figyelni a hőfokjelzőt, a ventillátor és kompresszor ki és bekapcsolásait.
A fent leírtak X25XE motor és digitklíma esetén igazak, a Te esetedben igazak lehetnek !
Motoroknál köztudottan rossz választás a magasnyomású tisztító és a hűtő találkozása. A lamellák szépen össze-vissza görbülnek ezzel megakadályozva a hűtő levegő szabad áramlását.
Szeretném megkérdezi az X20XEV mottorral rendelkezőket, hogy városi forgalomban légkondi hanszálattal mennyire megy fel a vízhőfok? Illetve mitől lehet, hogy felmegy 100 fokra, ha bekapcsolom? Termosztát? Magas nyomással le kellene csapatni a hűtőt? A ventillátorok elvileg működnek, hogy minden fokozat megy e azt nem tudom, ezt hogyan tudnám letesztelni?
Ennél a motornál ha kigyullad a sárga lámpácska, akkor letiltja a turbót a biztonság kedvéért. Ezért szökik el a ménes jó része. A hibát ki kell olvastatni.
Az alábbi problémám még mindig fennáll :( Szerelőhöz még nem jutottam el, mert berendeltek szombaton is a melóba. :(
"Munkából jövet-ment 2x fordult már elő, hogy fékeztem, piros lámpa vagy kereszteződés miatt, megálltam és kigyulladt az a mocskos kis sárga lámpa a műszerfalon. És indulásnál az autónak annyi ereje sem volt mint a régi F Astrámnak :( Haladtam 1-2 km-t, de csak magas fordulatszámon tudtam haladni, úgy is alig, lámpa elalszik és a lóerők visszatérnek. Szerintetek mi lehet a baj? Jah és 2.0 turbo dízel, 98-as kiadás."
Én ezek után már iratnék velük egy papírt, amin felsorolják, hogy mégis mi a ferde lóf@szra vállalnak garanciát. Pont két olyan dologról van szó, amit szándékosan elég nehéz tönkretenni. Pláne a tömszelencét. Szóval ne beszéljenek itt méltányosságról. >:-(
Ez egy vákuumvezérelt szelep, ami a radiátor előtt található . ( a motortérben )
Ha ez megszorul, nincs fűtés, ugyanis nem engedi be a vizet a radiátorba !
Első körben le kell húzni a hozzá vezető vákuumcsövet a csatlakozásról és orálisan :-) kell vákuumolni, ill. meg is kell kicsit kocogtatni valami alkalmas eszközzel .
Vigyázat, mert ez műanyag !
Másik, vagy további probléma lehet az is, hogy hűtőviz cserekor nem volt tökéletes a légtelenítődés - ami elvben automatikusan végbemegy - ha a fűtés maxra van állítva a feltöltés után .
Ha a radiátor üres, az újratöltés után az üzemmeleg rendszerben keringő és nyomás alatt lévő hűtőviz nyomás alatt tartja a vákuumszelepet és az - esetleg - nem tud kinyitni.
Az is segítheti a légtelenítődést, hogy a kocsi elejét meg kell emelni és ekkor a légbuborék könnyebben ki tud jönni a radiátorból.
A fent leírtak 100 %-ban 2.5 V6-os digitklímás verzióra vonatkoznak - nekem az van - de szerintem nem csak ezt szerelik ezzel a fűtéscsappal .
Azért ez szemétség, egyik hiba sem csak úgy spontán jön elő, nyilván már mikor a kereskedőhöz került az autó tudtak róla... És ahogy írtad az "egész autóra" vállaltak garanciát, akkor se a lambdaszonda se a klima nem része az autónak? Csak nehogy akkora árat mondjanak amiből ha lejön a méltányossági kedvezmény, annyira jön ki mintha máshol csináltattad volna meg...
A műszer egységet majd kipróbálom hogy működik e rajta minden ha csak rádugom, de nem egyhamar mert nem vagyok magyar országon,és még egy jó pár hétig nem is leszek. Sajna
A motor diagnosztikai lámpa miatt meg visszavitte barátnőm a kereskedésbe hogy megnézzék mi van vele meg elszökött megint a gáz a klímából. Mielőtt vettem akkor töltötték fel. Kedden be is vitte és ott is maradt az autó. Még nem szóltak hogy mi van. Kezdett már izgatni a dolog, és felhívtam a szervizt azok kapcsoltak egy kollégát. Ő tájékoztatott hogy megvan mind a két dolog hibaforrása. A sárga lámpa a lamdaszonda tönkremenetelét jelzi ezért csere. A klímából meg azért megy el a gáz mert a klímakompresszorba elment a tömbszelence az is csere. Mire mondom és mi a gond ezzel. Erre hát az lenne hogy ez a két dolog nem tartózik bele a garanciába, de hogy ilyen rövid idő alatt jött ki ez a két probléma méltányossági garanciát tudnának ajánlani. A költségek egy részét ők fizetnék, de erről is csak bővebben hétfőn tud választ adni. Majd még hívnak hogy mi van. Hát eddig ez történt az autóval. Mondhatom hogy fasza nagyon örülök ennek. :(
Egy kérdés még: vettem olajat az autóba ELF Competition ST 10W40 est ACEA:A3/B4 API SL/CF ez jó lesz az autóba vagy nem?
Megnéztem már ezen dolgokat. A radiátorra mennö csövek melegek. 90 fokos viznél sem füt. Szerinten vmi elektromos kütyü romlott el , csak nem tudom mi.