Keresés

Részletes keresés

lacafaca Creative Commons License 2000.07.18 0 0 261
"komolyan elhitettem magammal, hogy a korhazban nem beszeltek hulyeseget, akik azt mondtak: lehet, hogy ez az egesz cukordolog csak atmeneti allapot."

A korábban említett ICA vizsgálat választ ad arra, hogy elpusztultak-e az inzulintermelő sejtek, vagy azok egy része. Ha elpusztult, akkor nem visszafordítható.
(Ennek ellenére én a laikus és persze optimista megközelítésemmel még hozzátenném, hogy az orvostudomány mai állása szerint.)

"Egy kicsit mas tema: mi a fenet csinaljak, ha delutan, mikor hazajottem a munkahelyemrol, el akarok menni kicsit biciklizni?"

Az étkezési időpontokat SZERINTEM nem kell annyira komolyan venni. Tehát ha este hatra van belőve a vacsora, akkor azt el lehet csúsztatni nyolcig is, csak persze ésszel kell csinálni.
1. Arra számítani kell, hogy a vércukrod tovább csökken, esetleg be kell kapnod egy kekszet. És ha még mozogsz is ez alatt az idő alatt, akkor egy kicsit több szénhidrátot kell bevinned. Nem nagyon sokat, mert az ebéd óta az inzulin már alig van meg a véredben.
2. Az elcsúsztatott vacsora után a szokásos idő elteltével kell vércukrot mérni. Azt hiszem, ez négy óra volt, amíg Humulin R-en éltem. Tehát amíg a 6 órás vacsora után 10-kor mérsz, a 8 órás után éjfélkor kell mérni, és akkor beadni a Humulin N-t.
3. A mozgás nem csak közvetlenül akkor csökkenti a vércukrot, amikor mozogsz, hanem hosszabb távon is. Tehát ha biciklizel evés előtt, akkor arra számíts, hogy a szokásos szénhidrát-inzulin mennyiséggel lemegy a cukrod. Tehát korrigálni kell valamelyiket. Van egy könyv a cukorbetegek mozgásáról, aszerint a legtöbb hipó nem a mozgás alatt következik be, hanem az azt követő négy órán belül.
Ha evés után biciklizel, akkor legyél nagyon óvatos, várni kell vagy két órát vele, különben a felgyorsult vérkeringés miatt nagyon csúnyán behipózhatsz. Nekem már sikerült. :-(
Szóval az sem megoldás, ha bicajozás közben eszel és inzulinozol. Én azért a biztonság kedvéért mindig magammal hordom a vércukormérőt is, meg az inzulint is.

"En ugy tudtam, hogy a Humulin-N-re nem kell enni."

Én is úgy tudom. :-)
Az alatt a fél óra alatt még el sem kezdett hatni! Valamit korábban a vacsoránál "ronthattál el". Kevés volt a szénhidrát, vagy sok az inzulin.
A Humulin N beadása előtt mérni kell, a kapott értékhez képest esetleg szénhidrátot enni, de a szükséges Humulin N-et ettől függetlenül be kell adni és nem kell rá enni. Szóval enned kellett volna, de nem a Humulin N miatt.

Előzmény: Törölt nick (260)
lacafaca Creative Commons License 2000.07.17 0 0 258
FixY
Ne azon akadj ki, ha a többlet szénhidráttól megy fel a cukrod, hanem attól, ha nem tudod az okát!

Én Humalog-ot kapok, és persze szoktam én is (v)étkezni :-), a Humalog, mint tudjuk, gyorsan hat. Így aztán azt szoktam csinálni, hogy megeszem a nasst, egy óra múlva mérek, és ha olyan az érték, beadok plusz 1 egység inzulint, egy óra múlva megint mérek, ha még mindig magas, akkor inzulin, és így tovább, amíg meg nem indul a cukrom a lejtőn. Ezzel megyakadályozom a 10 fölötti értéket, de azért ehetek finomságokat is. (Remélem, orvos nem olvassa. :-))

Előzmény: Törölt nick (257)
lacafaca Creative Commons License 2000.07.17 0 0 256
Hahó!

Szabadságon voltam egy ideig, úgy látom, itt a topikban is tombol a nyár.

FixY
Ha Humulinnal kezeled magad, akkor normális lehet - bár kicsit alacsony - az evés után két órával mért 4-5-ös vércukor, mert akkor jön még az utóétkezés (tízórai, uzsonna, utóvacsora) és az feltornázza egy kicsit, hogy aztán a következő étkezésnél megint ezen a szinten legyen.
Ha viszont Humalog-ot kaptál, akkor nagyon alacsony, mert ott főszabályként nincs utóvacsora, és még vagy két órán keresztül, bár egyre kisebb intenzitással, dolgozik Benned az inzulin. Humalognál 7,5-8 körül kellene lennie.
Nagyobb séta előtt pedig kevesebb inzulint adj be magadnak, mert behipózol. Azt, hogy mennyivel kevesebbet, Neked kell kitapasztalnod. Szóval csökkentsd az inzulint, sétálj, aztán mérj.

Az indokolatlanul magas érték pedig lehet egy betegség jele. Én nemrégen három napon keresztül a szokásos inzulin dupláját adtam magamnak, mert valami lázzal járó vírusos nyavalyám volt, és nagyon felmentek az értékeim. De ezt is ki kell tapasztalnod magadon.

Előzmény: Törölt nick (254)
http Creative Commons License 2000.07.13 0 0 255
Az a különbség a szénhidrát intolarencia és a cukorbetegség között - populárisan -, ha nem eszel szénhidrátot, fölmegy a vércukrod. Tehát reggel a laborban 10, 10 sör után meg, 5.00.
Én javasoltam egy URL-címet. Ott elég érdekes dolgokra is fény derülhet, ha valaki elmélyed benne. (A háziorvosok és más felcserek nem szokták olvasni még az Orvosi Hetilapot sem - ha még van ilyen újság.) Pl. Egyáltalán nem biztos, hogy állati zsiradékmentesen kell étkezni. Ki milyen típus. Van vagy tíz. Én a múlt nyáron a nyaralónkban, kényszernyaralásban zsíroskenyeret ettem, közben fogytam 15 kilot, és történt egy csoda. Génhibásnak véltek, mert a triglicerid (vérzsír) szintem tízszerese volt a normálisnak. Valami gyógyszert is zabálnom kellett volna 4 éve. Hazajövet kontroll: totál normális. Rendes háziorvos: "Ugye zsírszegényen étkezett?" Én azt mondtam: "igen".
Kicsit zavaros ez az egész. De a cukorbetegség, főként ha valakinek 10-12 fölött van a terheléses cukorteszt után is a cukorszintje (ezt a terhelésest gyarkan nem végzik el, csak oktatás, meg gyógyszer, mint nálam), akkor azért lehet bízni az orvoslásban. Ezen a téren eljutottak a penicilin szintjéig.
EZ SZEMÉLYES VÉLEMÉNY VOLT.
Előzmény: Yoo (251)
Yoo Creative Commons License 2000.07.13 0 0 251
És mi a különbség a szénhidrát intolerancia és a klasszikus cukorbetegség között?
Előzmény: http (250)
http Creative Commons License 2000.07.13 0 0 250
Elnézést kell kérjek, egy korábbi, jogos kritikára nem reagáltam. (Az jogos volt, hogy a kukorica nem zöldség.)

Valóban nem ehet egyetlen komoly cukros bácsi és cukros néni sem nyakló nélkül zöldborsót, bár jobb, növényi fehérjeként állati fehérjével nem keverve fogyni az optimális határig, némi szénhidrát túéltengés mellett, mint kövéren méricskélni és szenvedni a bűntudattól.
Másodjára nagyon sajnálom, hogy nem tudom igazolni, hogy a paradicsom gyümölcsként oldódik fel a szervezetben, elkölcsöncirkalmaztam a könyvet, és nem tudom idézni, a bizonyítást.
Tehát nem tudom igazolni azt, hogy a paradicsom kenyérrel hízlal, míg a zöldpaprika stb. nem.

A könyv hiányában nem is tehetek semmit, mert a paradicsomot a Gödöllői Agrártudományi Egyetem is zöldségként tartja számon. Ennyiben pedig akármit mutatnék föl, elmehetnék a francba. Nem zöldség. Húsal lehet enni, növényi fehérjével nem - már aki nem hízókúrán van.
Ha valaki mégis hízókúrán lenne: javasolt a növényi és állati fehérje keverése.
Aki fogyókúrán van, továbbra is fenntartom, hogy bátran ehet, cupákos marhahúst zöldséggel, ha nem evett előtte egy órával gyümölcsöt, és utána sem fog pár óráig enni.

Még valami. Igen sok cukros instructio van a http://www.pro-patiente.hu/ -n. Persze orvosi szaknyelven. Itt regisztráltathatja magát bárki, és ingyenesen hozzáférhet a British Medical-tól kezdve elég sok információhoz. Én, amikor azt mondták, hogy cukorbeteg vagyok, innen juttottam el ahhoz az angol honlaphoz, ahol gyanúm ébredt, hogy pusztán szénhidrát intolarenciám van. Tényleg az volt. Pedig már betettek a darálóba.
Üdvözlettel: http

Waratah Creative Commons License 2000.07.13 0 0 249
Ismerősöm 10éves kisfia naponta 6szor méri a cukrát és ad be saját magának inzulint. Igaz neki nem kell a bittentyűzetet koptatni.
off
hogy van az oracle?
on
Yoo Creative Commons License 2000.07.13 0 0 248
Ha meggondolom egy cukrosnak az eves sem tul bolcs dolog.

A cukrosnak bölcsen kell enni. Olvastam folyamatosan a topicod, láttam, milyen traumaként ért a cukorbetegség.
Én nem vagyok cukorbeteg, "csak" terhességi cukrom volt, de felvilágositottak, hogy ennek ált. egyenes következménye szokott lenni a későbbi, állandósult cukorbetegség kialakulása. Nem mindig, de az esély nagy. Azóta úgy évente egyszer elmegyek kontrollra, egyszer kicsit magasabb volt, de a doki szerint ezzel még nem kell foglalkozni. Viszont azóta odafigyelek úgy általában, hogy mit eszek, és mennyit. Na meg arra, hogy ne koplaljak egész nap, mert régebben egész egyszerűen elfelejtettem enni, este jutott eszembe, hogy éhes vagyok.
Azért én a helyedben biztos visszamennék az orvoshoz. És talán ő tudna tanácsot adni neked a sebes ujjaiddal kapcsolatban is.

Előzmény: Törölt nick (247)
Yoo Creative Commons License 2000.07.13 0 0 245
Hát, sárgadinnyér enni nem túl bölcs dolog cukrosoknak. És van még pár ilyen gyümölcs: szőlő, banán, sárgabarack, füge, szilva.
Görögdinnyéből viszont szinte korlátlanul lehet fogyasztani, most szezonja is van. Én is eszegetem szorgalmasan! És almát is lehet elég sokat.
Előzmény: Törölt nick (243)
Waratah Creative Commons License 2000.07.13 0 0 244
Tudod, hogy gyakorlati tanácsot nem tudok adni, de nem halott a topic, csak tombol a nyár.
pen Creative Commons License 2000.06.28 0 0 240
Majd csak megszólalnak a többiek is..
Addig is óvatosan bánj a tűmmel ;o)

Üdv és jó éjt

pen

Előzmény: Törölt nick (239)
pen Creative Commons License 2000.06.27 0 0 238
Így is eszméletlen soknak hangzik - de akkor hogyhogy itt a neten alig vagytok?

Más: a rádióban a tollakról is szó volt, melyek ma már "szinte fájdalom nélkül" juttatják az inzulint a szervezetbe - vagyis nem is vagyok olyan szúrós :o)))

Üdv

pen

Előzmény: Törölt nick (236)
pen Creative Commons License 2000.06.27 0 0 235
Kedves FixY,

Sajna én csak annyit vettem észre, hogy a Kossuth rádió reggel bemondta a hírt, és utána egy 10 perces riportban foglalkozott veletek. Elmondták többek között, hogy a gyerekkori cukorbetegek száma az elmúlt 15-20 évben megduplázódott (!) nálunk, bár úgy tűnik a tendencia megáll lassan. Ugyanilyen döbbenet volt számomra, hogy az összes felnőttkori cukorbeteg száma 400 000 - 500 000 között mozog, tehát kb minden 15.-20. felnőtt valamilyen fokon a sorstársatok - jó lehet ez az adat?

Üdv

pen

Előzmény: Törölt nick (234)
pen Creative Commons License 2000.06.27 0 0 233
Sziasztok Cukrosbácsik és nénik!

MA VILÁGNAPOTOK VAN!!!

Tehát jókívánságok: Éljetek boldogan nagyon sokáig, teljesüljön minden, amit szeretnétek!!
És kerüljön el benneteket minden depi érzés!

Szeretettel,

pen (a ti tollatok)

Törölt nick Creative Commons License 2000.06.26 0 0 231
Annak holnap lesz ideje.
Előzmény: Törölt nick (230)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.26 0 0 229
Én a hétvégén teszteltem a Coauguchecket. Napi 4 mérés. 3,5-re állítva semmi gond nem volt. Egy trükkre rájöttem: nem mindegy, hogy az ujjad melyik oldalát szúrod. A melegvizes kézmosás előtte tényleg 66ós. Klári üzente nekem, hogy hamar megerősödnek az ujjak. GOndolom, ez rád is vonatkozik.
Előzmény: Törölt nick (228)
lacafaca Creative Commons License 2000.06.26 0 0 226
Jut eszembe, másoknak milyenek a HbA1c értékei?
Előzmény: Törölt nick (224)
lacafaca Creative Commons License 2000.06.26 0 0 225
FixY

Nekem a dékontkabrióval a HbA1c értékeim 7 körül mozognak, ami a "jól kezelt cukorbeteg" minősítést jelenti. De még lehet, hogy ennél is jobb, mert az orvosom szerint ők egy kicsit fölé mérnek. Szóval nekem bevált.
A másik, hogy ehhez az 50 db csík 350 Ft körül van, támogatás nélkül 2800(?) körül. Havi két dobozzal támogat a tb, ami majdnem elég akkor, ha valaki naponta négyszer mér (nagyétkezések és lefekvés előtt).
Bocs, ez az utolsó hozzászólásom pro Cabrio.

Előzmény: Törölt nick (224)
lacafaca Creative Commons License 2000.06.26 0 0 222
Kopasz

Mi az a protrombin?

Más
D Cont Cabrio-val én is mértem már eltérő értékeket. De ennek az is lehet az oka, hogy nemcsak a vérből jön cukor abba a kibuggyanó cseppbe, hanem a szövetekből. Engem legalábbis többször figyelmeztettek a kórházban, hogy ne nagyon nyomogassam, préselgessem az ujjam, ha gyengén jön a vér, inkább szúrjak még egyszer, mert a szövetekből jövő nedvek meghamisítják az erdményt.

Előzmény: m0n0 (221)
m0n0 Creative Commons License 2000.06.26 0 0 221
Szal ebed elott, jobb kezbol 4,0 balbol 5,3 volt. Szerintem ez meg belefer a normalis elteresbe. Felreertesek elkerulese vegett nem dcont ugynok vagyok, csak utalom ha valamiben azert nem biznak mert magyar:) Egyebkent a csikra tett vermennyiseg elegge befolyasolja a meres eredmenyet...minnel kevesebbet teszel ra, annal alacsonyabbat mer, es ez igaz minden gepre amit eddig probaltam. Szoval pl ha hypot mutat a gep, de nem erzel semmit, akkor gondolkozz el azon hogy igaza van e a gepnek:) Vagy esetleg merj ujra...
m0n0
m0n0 Creative Commons License 2000.06.25 0 0 219
Nos en speciel cabriot hasznalok, nekem eleg megbizhatonak tunik... Az hogy a mert eredmeny nem felel meg a valosagnak erdekes...honnan tudod mi a valosag?:) Majd ebednel kiprobalom ezt e ketszeres merest, kivancsi vagyok...
A Profiler-rel kapcsolatban nem akarok nagy hulyeseget irni, inkabb hivd fel oket. Nekem ugy remlik hogy 3000ft/50db aron lehetett csikhoz jutni kb harom, negy eve. A tobbi OneTouch geprol nem tudok mit mondani, en csak a profilert hasznaltam kb msfel evig.
Előzmény: Törölt nick (211)
flóra Creative Commons License 2000.06.24 0 0 216
Ennek sokkal inkább az az oka, hogy a TB folyamatosan döngöli őket az agyagba, mivel kizárólag a 77 Elektronika nevű magyar céget támogatja (amelyik a D-Cont készülékek gyártója). Öt évvel ezelőtt a One Touch még TB támogatást élvezett; azóta megvonták tőle. A gyártók se hülyék, hogy egy olyan piacon terjeszkedjenek, ahol évek óta esélyük sincs. És ezáltal persze nekünk se :-(
Előzmény: Törölt nick (214)
flóra Creative Commons License 2000.06.24 0 0 215
Hát igen... Én is végigjártam azt az utat, amit mondasz, hogy mail kinti cégnek, válasz, telefonszámot fölhív, megtud, hogy nem az, jó számot megkeres...Szóval innen tudom ezt a számot.
Előzmény: Törölt nick (213)
flóra Creative Commons License 2000.06.24 0 0 212
Az általad említett One Touch készülékek az újabb típusok. Sajnos Magyarországon tudomásom szerint csak a One Touch II, egy régebbi változat szerezhető be.
A Lifescan magyarországi képviselete:
Lifescan Hungary
Johnson & Johnson Kft., Bp. 1135 Hun u. 2. Metropol Center, tel.: 465-8910
Előzmény: Törölt nick (205)
m0n0 Creative Commons License 2000.06.24 0 0 210
Na hogy megegy "gyakorolo" hozzaszolas legyen...Szoval szerintem a One Touch profiler a legjobb gep, de van ket eleg nagy hibaja...
Egy, nem tb tamogatott, igy rohadt draga hozza minden. Ketto, talan ehez kell a letezo legnagyobb vercsepp az osszes kozul.
Viszont megbizhato, jo az ellatottsaga es meg design-os is:) Van szamitogepes tamogatottsaga, naplozni lehet benne stb. stb.
Esetleg ha erdekel tudok egyet kolcsonadni kiprobalasra, en ugyse hasznalom mostanaban. Egyebkent mi bajod a D-cont Cabrioval?
Ujszurot meg lehet kulon is venni, nem kell feltetlenul azt hasznalni amit a gepekhez adnak... Van millio fele, majd megtalalod azt ami neked a legjobban fekszik
En most mar stabilan a PenletII-ot hasznalom, neha kicsit nagyot ut, de legalabb csikot nem rontok el soha:)
"Talan a nyaki arteriak elvagdosasa eleg gyors megoldas a problemaimra." Na hat ez gyorsan felejtsd el:) Vazz, ez nem lepra, siman lehet vele elni ugyanazt az eletet amit eddig eltel...
Sot ha mar hozzaszoktal a dologhoz, neha meg elonyt is kovacsolhatsz belolle.
Hirtelenjeben ennyi, mail me ha erdekel a Profiler, vagy barmi mas...
udv
m0n0
Előzmény: Törölt nick (205)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.24 0 0 209
Te csak ne higgyed azt, hogy a software upgrade az IT privilégiuma. A termékcsaládot fejlesztik. Ennek megfelelően nekem is van egy doboz tesztcsíkom, ami nagyon alkalmas arra, hogy mutogassák, mert csak a régebbi készülékekbe alkalmas. Az újabbakba már másmilyen való. Nem tudom, ki adta ki a cuccot, de az illető ezt nem tudta tán. Nekem van dolgom a termékmenedzserrel, mert én a protrombin szint mérőt tesztelem, illetve össze is mérem a hagyományos módszerrel. Szóval jó sok lyuk lesz rajtam. Ha gondolod, akkor meg tudjuk oldani a problémádat. Amennyiben egy mérő mérővel kiegyeznél, akkor ezt meg lehet oldani. Magánban jelezz.

Előzmény: Törölt nick (208)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.23 0 0 207
Fixy! Nálam csak a protrombin mérő van. Nem hinném, hogy túl sok újat kitaláltak. Nem volt véletlenül a tiedben is esetleg egy chip? Mert nekem minden csomag után cserélni kell a chipet az aktuálisra. Nem tudom kivel tárgyaltál ottan. Csak nem a recepcióssal?

És betanítottak? És elolvastad a használati utsítást? Mármint az RTFM-re gondolok. Az én cuccom nem hinném, hogy bonyolultabb, de mint mondjak, el kell olvasnia readme-t (na jó, howto-t).

Na eről inkább küldj egy mailt.

Előzmény: Törölt nick (202)
lacafaca Creative Commons License 2000.06.23 0 0 204
Kitartás hétfőig, lelki- és diabéteszes gyorssegély addig szünetel - részemről. :-))
Előzmény: Törölt nick (203)
pen Creative Commons License 2000.06.23 0 0 201
FixYYYYY!!!

Mi történt veled? Egy hétig nem beszéltünk, és máris kidobnál? Persze, egyik toll csak olyan mint a másik :o(( De én sokkal hosszabb távra tervezem a kapcsolatunkat - és nem hagylak ilyen könnyen meglógni!! Mindig ezt akarod csinálni, ha egy hétre elutazom?

Komolyan, ne ess szét!! Hogy fogunk összeszedegetni a neten keresztül? Nem látod, hogy itt mindenki csak segíteni akar neked? De ez csak úgy működik, ha egy kicsit TE is akarod. (Nem áll szándékomban prédikálni, hiszen nem vagyok sorstárs. Abba is hagyom. Csak egy kicsit aggódom érted. )

Na jó, tudod mit? Most tapogass meg a zsebedben, és én táv-megsimogatom a fájós ujjadat ;o)) ugye már jobb?

Írjál! Akár emilt is.

Üdv

Pen
(nem egyszer használatos..és nem szőke)

Előzmény: Törölt nick (197)
lacafaca Creative Commons License 2000.06.23 0 0 200
Kétszáz!! :-))
Előzmény: lacafaca (199)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!