Ez tényleg jó ötlet! Eddig valami olyanon gondolkodtam, hogy több rétegben tennék egyre apróbb lyukú rétegeket. PL: szúnyogháló, pelenka, felmosórongy. De ezzel az a baj, hogy az apraja átmegyminden, aztán végképp ugyanúgy eltömíti a legsűrűbb rongyot.
Próbáljátok ki hopbag-gel szűrés nélkül. Az összes sörömet így csináltam, Palmer azt írja, ennyi fehérje nem gond. Más persze mást ír, de nem merült még fel bennem, hogy szűrnöm kellene a kicsapódott fehérjét.
Főztem ma egyet:
9.150 kg pilseni
0.850 cara-hell
40 gr Amarillo 60 percig
50 gramm Cascade 25 percig
50 gramm Cascade 5 percig
Ez egy amerikai világos lesz, ami az egyik kedvenc ivósöröm. Attól különbözik pl. az angoltól, hogy az amerikai komlók citrusosak és az élesztő (S-05) kevésbé gyümölcsös eredményt produkál.
40 liter lett, 1055 fajsúly
Volt itt is logisztika bőven... Cefrézéskor nem fértem el a 27literes befőzőedényben, így 2 lkiló malátát a húsleveses fazékban cefréztem. A szűrővödörben épp hogy elfértem, forralni viszont duplán kellett. 11 órán keresztül tartott a móka.:) 20 liter megy majd a szódáskegbe, 10 liter partyhordóba a maradék üvegbe.
Kipróbáltam egy olyan dolgot amit eddig még nem, "first wort hopping": szűréskor a sörlevet ráengedtem a komlóra, ettől állítőleg olyan aromák oldódnak ki amik a forraláskor nem jönnek elő.
Ebben igazad van, csak a mennyiség nem mindegy. Ha egyszerűsíti a szűrést akkor mért ne használnánk. Meg a gyömbérhez biztos jó lett volna. Az annyira darabos volt, hogy a gumicsövet is eltömítette rendszeresen. Egy teaszűrővel kellett kiemelnem a nagyját.
A több réteg textil az jó ötlet, én eddig cseréltem, de kipróbálom majd, hogy ráteszek két réteget, és ha eltömődött, akkor a felsőt leemelem. Köszi.
Gondolkodtam már én is a hopbag-en. Biztos jó is a komló könnyű eltávolítására, de az a baj, hogy nekem (és gondolom nektek is) rengeteg apró trutyi gyűlik össze a komlószűréskor a szűrőkendőben, ami eltömíti azt, és ki kell mosnom közben, hogy tovább tudjak szűrni. Szóval, szerintem ez a kicsapódott fehérje. Na most ez ellen nem véd a hopbag.
Ez volt az amelyik a kefír társaságában nevelkedett. Sajnos. Saccharomyces Cerevisiae:Lactobacillus Acidophilus 0:2 (Mivel 2 hordó sört fertőzött meg.)
Az első feketéből még 1-2 palackkal megpróbálok félre tenni. Az it takes 2-ból biztos tudok majd vinni. Talán addigra meg is érik. Ezen kívül tegnap megcsináltam a mézes gyömbérest is. Hát az egy logisztikai bravúr volt.
De minden nagyon jól sikerült. Mindig minden alapanyag, eszköz a megfelelő időpontban volt kész.
A képlet amit adtatok nagyon hasznos lett, mert a kettészedett sörlé kisebbik része 4.7l 1080-as lett a forralás után. Ehhez hozzá adtam 7 liter vizet, így lett pont! 1032-es. Szóval végül 11.7 liter mézes gyömbéres lett. A sima világos meg 11.8liter (1052).
Ahogy megbeszéltük csináltam startert, ami viszont nem nagyon futott fel. Aztán láttam, hogy sokall több lesz a sörlé, mint amit terveztem, gyorsan beleraktam a starterbe még egy 6gr-os brefem top-ot.
Reggelre meg is lett a hatása. Bugyog mindkettő rendesen.
Egy dolgot viszont rendesen elrontottam. Olasztól kaptam hop-bag-et, ami elég szellős, és nem valószínü, hogy a komló benne marad. Inkább a tobozra lehet tervezve. De gondoltam nekem pont jó lesz a gyömbérhez. Nos, lányos zavaromban elfelejtettem beletenni a zsákba. Először gondoltam beleteszem a komlót (próbaképp), amit jól elfelejtettem. Na, mondom majd a gyömbért. Azt is elfelejtettem. Na akor majd a nagy fazékba a komlót a zsákkal teszem be (hamár a másikból kimaradt). De persze az adott időben lendületből belevágtam a kikészített komlót...
Ennek köszönhetően volt egy kis dugulás a gyömbér miatt. Jajj de jó lett volna zsákba tenni....
Az élesztő a WYeast-től a Kölsch. Nem szabad átfejteni, mert akkor nem lesz élesztő az alján. A lényege, hogy kevert felső, alsó erjesztésű típus. Az élesztő mindkettőt tudja. Tudok neked csinálni egy startert belőle, csak valahogy el kell jutnia hozzád.
Ez a 30dkg bécsi olyan elenyészően kevésnek tűnik, hogy nem is tudom kiérezhető e belőle. A komló eredetileg milyen benne? Lehet, hogy majd csinálok egyet. Gondolom a 8C-hoz át kell fejteni másodlagosba? Élesztő?
Ma ismét sikerült egy főzetet összeraknom. Kölsch lesz belőle és ~30 liter sikeredett. Az új szivattyúm végre üzemképes. Annyira jó úgy főzni, hogy minden jó! Nem szívott fals levegőt. A színe egésze szép lett, a keserűsörlé fantasztikus ízű. Már csak a fermentálásnak kell lemenie.
Nagyon egyszerű sör:
6,5 kg Pilseni
0,3 kg Bécsi
1 órás 67 fokos cukrosítás
1 órás forralás Velencei tavi komlóval (80 g), ez az egészben a fekete ló :-)
A fermentálás lesz cifrább: 5-6 nap 20 fokon, majd 8 fokon egy hónap.
Sok boldogságot kívánok én is! Agárd sem esik ki nagyon, köszi a meghívást! Valahogy biztos megoldjuk, hogy az esztergomi buli ne maradjon Tibeer sör nélkül és Tibeer sem maradjon találkozós sör nélkül!
Az időpontot illetően két hétvégét szemeltünk ki, mindenkinek mindegy volt mikor legyen, végül a 21-e lett mert akkor biztos melegebb lesz. Sajnálom, hogy ez nem jutott el hozzád! Bár Kriszhez csatlakozva tulajdonképpen nekem is mindegy most is hogy mikor lesz. Az előtte hétvégét azért lőttük ki, merthogy úgy hírlett akkor lesz a főzdefeszt, de ha jól sejtem ez nem úgy lesz. Az jó lenne? Na nem akarok a többiek helyett nyilatkozni, de ha mindenkinek jó az előtte hét, akkor szerintem áttehetjük. Többiek?
Én bevállalnám a maradék két rekeszt, ami nem kell a Viztamás Petinek. Csak hát értemenni nem tudok. Ha viszont áll még az ajánlat, hogy elküldöd, ha jön erre valakid Esztergom felé, akkor akár máris jöhet. :) Aztán késöbb ha lesz még, akkor is szívesen átveszek belőle. :)