Keresés

Részletes keresés

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6479

Érdekes ez a szűretlenség. Vajon a sörgyárak kiszűrik ezt az apró üledéket?

A first wort hopping-nak nem felel meg, hogy már az első színsörlébe beleteszem a komló nagyrészét? Amikor még messze távol van a forralástól.

Előzmény: krulis (6475)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6478

Frankó! Használni is fogod? Addig is próbáld minél hidegebben tartani, 0-1C körül, úgy tovább eláll.

Előzmény: olasz66 (6473)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6477

Egy szóval nem mondtam, hogy ne használd! Sőt, most olvasom, hogy a Palmer szerint azt a kevés fehérjét nem muszály kiszűrni, akkor meg nem gáz. Szóval hajrá! Kipróbálom a dupla-tripla rongyost is, meg a hopbagos-szűretlent is.

NEM TUDNA VALAKI FELTENNI EGY KÉPET A HOPBAGRÓL? Meg a méreteiről? Mekkora lyukak vannak rajta? Vagy milyen anyagból lehet csinálni? Mennyibe kerül egyáltalán?

Előzmény: WriE01 (6471)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6476

Ez tényleg jó ötlet! Eddig valami olyanon gondolkodtam, hogy több rétegben tennék egyre apróbb lyukú rétegeket. PL: szúnyogháló, pelenka, felmosórongy. De ezzel az a baj, hogy az apraja átmegyminden, aztán végképp ugyanúgy eltömíti a legsűrűbb rongyot.

Legközelebb megpróbálom. KŐŐŐSSZZZÍÍÍ!!!

Előzmény: étolajos (6469)
krulis Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6475

Próbáljátok ki  hopbag-gel szűrés nélkül. Az összes sörömet így csináltam, Palmer azt írja, ennyi fehérje nem gond. Más persze mást ír, de nem merült még fel bennem, hogy szűrnöm kellene a kicsapódott fehérjét.

 

Főztem ma egyet:

 

9.150 kg pilseni

0.850 cara-hell

 

40 gr Amarillo 60 percig

50 gramm Cascade 25 percig

50 gramm Cascade 5 percig

 

Ez egy amerikai világos lesz, ami az egyik kedvenc ivósöröm. Attól különbözik pl. az angoltól, hogy az amerikai komlók citrusosak és az élesztő (S-05) kevésbé gyümölcsös eredményt produkál.

 

40 liter lett, 1055 fajsúly

 

 Volt itt is logisztika bőven... Cefrézéskor nem fértem el a 27literes befőzőedényben, így 2 lkiló malátát a húsleveses fazékban cefréztem. A szűrővödörben épp hogy elfértem, forralni viszont duplán kellett. 11 órán keresztül tartott a móka.:)  20 liter megy majd a szódáskegbe, 10 liter partyhordóba a maradék üvegbe.

 

Kipróbáltam egy olyan dolgot amit eddig még nem, "first wort hopping": szűréskor a sörlevet ráengedtem a komlóra, ettől állítőleg olyan aromák oldódnak ki amik a forraláskor nem jönnek elő.

 

 

DanielOrtega Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6474

Nekünk úgy tűnik, hogy jó.

Előzmény: KRISZ2007. (6459)
olasz66 Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6473

12g Brewferm Top élesztőból ennyi lett mosásás után (3literes az üveg)

 

étolajos Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6472

KOmlózás után jól meg kell keverni a cuccot, és várni legalább negyedórát, hogy megálljon a forgás.Szinte nem is kell a szűrő eszköz!

Cefrézés után, és komlózás után mosógépben öblitő programmal pillanatok alatt kitisztul a felmosó rongy!

WriE01 Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6471

Ebben igazad van, csak a mennyiség nem mindegy. Ha egyszerűsíti a szűrést akkor mért ne használnánk. Meg a gyömbérhez biztos jó lett volna. Az annyira darabos volt, hogy a gumicsövet is eltömítette rendszeresen. Egy teaszűrővel kellett kiemelnem a nagyját.

 

A több réteg textil az jó ötlet, én eddig cseréltem, de kipróbálom majd, hogy ráteszek két réteget, és ha eltömődött, akkor a felsőt leemelem. Köszi.

Előzmény: KRISZ2007. (6468)
per/sanchez Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6470

Én 2 pelenkát használok komlószűrésre, de elég hamar eltömődik. Amíg az egyiket mosom, a másikon csurog a cucc, de elég munkás így, nem az igazi.

 

A múltkor egy ablaktörlő ronggyal csináltam, na az kínszenvedés volt. Most gézen gondolkodom, kicsit lazább szűrésű mint a pelenka, és egész olcsó

Előzmény: KRISZ2007. (6468)
étolajos Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6469

Egy apróság! Szüréskor több réteg felmosó rongyot rakok az edény peremére! Mikor az egyik megtelt kiveszem, és megállás nélkül megy tovább a szűrés!

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6468

Gondolkodtam már én is a hopbag-en. Biztos jó is a komló könnyű eltávolítására, de az a baj, hogy nekem (és gondolom nektek is) rengeteg apró trutyi gyűlik össze a komlószűréskor a szűrőkendőben, ami eltömíti azt, és ki kell mosnom közben, hogy tovább tudjak szűrni. Szóval, szerintem ez a kicsapódott fehérje. Na most ez ellen nem véd a hopbag.

Előzmény: WriE01 (6463)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6467

Ez volt az amelyik a kefír társaságában nevelkedett. Sajnos. Saccharomyces Cerevisiae:Lactobacillus Acidophilus 0:2 (Mivel 2 hordó sört fertőzött meg.)

 

Mi van a komlótöveiddel?

Előzmény: Tibeer (6462)
étolajos Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6466

Jó a 14. Pont akkor nincs randim!-:))) csak az idő jó legyen!

Előzmény: KRISZ2007. (6459)
viztamas Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6465

nekem is jó a 14-e.

Előzmény: KRISZ2007. (6459)
viztamas Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6464

köszi szépen!

Előzmény: olasz66 (6449)
WriE01 Creative Commons License 2011.04.17 0 0 6463

Nekünk jó lesz.

És úgy tűnik lesz sör is amit vinni tudok.

Az első feketéből még 1-2 palackkal megpróbálok félre tenni. Az it takes 2-ból biztos tudok majd vinni. Talán addigra meg is érik. Ezen kívül tegnap megcsináltam a mézes gyömbérest is. Hát az egy logisztikai bravúr volt.

De minden nagyon jól sikerült. Mindig minden alapanyag, eszköz a megfelelő időpontban volt kész.

A képlet amit adtatok nagyon hasznos lett, mert a kettészedett sörlé kisebbik része 4.7l 1080-as lett a forralás után. Ehhez hozzá adtam 7 liter vizet, így lett pont! 1032-es. Szóval végül 11.7 liter mézes gyömbéres lett. A sima világos meg 11.8liter (1052).

Ahogy megbeszéltük csináltam startert, ami viszont nem nagyon futott fel. Aztán láttam, hogy sokall több lesz a sörlé, mint amit terveztem, gyorsan beleraktam a starterbe még egy 6gr-os brefem top-ot.

Reggelre meg is lett a hatása. Bugyog mindkettő rendesen.

 

Egy dolgot viszont rendesen elrontottam. Olasztól kaptam hop-bag-et, ami elég szellős, és nem valószínü, hogy a komló benne marad. Inkább a tobozra lehet tervezve. De gondoltam nekem pont jó lesz a gyömbérhez. Nos, lányos zavaromban elfelejtettem beletenni a zsákba. Először gondoltam beleteszem a komlót (próbaképp), amit jól elfelejtettem. Na, mondom majd a gyömbért. Azt is elfelejtettem. Na akor majd a nagy fazékba a komlót a zsákkal teszem be (hamár a másikból kimaradt). De persze az adott időben lendületből belevágtam a kikészített komlót...

 

Ennek köszönhetően volt egy kis dugulás a gyömbér miatt. Jajj de jó lett volna zsákba tenni....

Előzmény: KRISZ2007. (6459)
Tibeer Creative Commons License 2011.04.16 0 0 6462

Mi baj lett vele?

 

A Kölsch percenként kb. 500-at buborékol. Ez így hamar fog menni.

Előzmény: KRISZ2007. (6461)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.16 0 0 6461

Áhhh! Az Othellos-tölgyfahordós sajnos nem lett jó. Talán majd jövőre. :(

Előzmény: krulis (6460)
krulis Creative Commons License 2011.04.16 0 0 6460

Rozsnyó: két sört félretettem rá, de lehet hogy nélkülem mennek... Mi a nevezési határidő? Te mész? Többiek?

Előzmény: Tibeer (6454)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.16 0 0 6459

DANI, PETI, ÉTOLAJOS, WRIE, Q765, JÖNAZ EGÉSZCSALÁD, STB!!! Nektek jó a MÁJUS 14.-e?

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.16 0 0 6458

Ha a találkozóra tudsz hozni egy adagot az jó. Akkor a pince is pont jó hőmérsékletű hozzá. Akkor 21.-én főzök egyet, vagy még hamarabb.

Előzmény: Tibeer (6456)
Pbarát44 Creative Commons License 2011.04.16 0 0 6457

Az időpont nekem is mind 1

Előzmény: Tibeer (6451)
Tibeer Creative Commons License 2011.04.16 0 0 6456

Az élesztő a WYeast-től a Kölsch. Nem szabad átfejteni, mert akkor nem lesz élesztő az alján. A lényege, hogy kevert felső, alsó erjesztésű típus. Az élesztő mindkettőt tudja. Tudok neked csinálni egy startert belőle, csak valahogy el kell jutnia hozzád.

Előzmény: KRISZ2007. (6455)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.16 0 0 6455

Ez a 30dkg bécsi olyan elenyészően kevésnek tűnik, hogy nem is tudom kiérezhető e belőle. A komló eredetileg milyen benne? Lehet, hogy majd csinálok egyet. Gondolom a 8C-hoz át kell fejteni másodlagosba? Élesztő?

Előzmény: Tibeer (6454)
Tibeer Creative Commons License 2011.04.16 0 0 6454

Ma ismét sikerült egy főzetet összeraknom. Kölsch lesz belőle és ~30 liter sikeredett. Az új szivattyúm végre üzemképes. Annyira jó úgy főzni, hogy minden jó! Nem szívott fals levegőt. A színe egésze szép lett, a keserűsörlé fantasztikus ízű. Már csak a fermentálásnak kell lemenie.

Nagyon egyszerű sör:

6,5 kg Pilseni

0,3 kg Bécsi

1 órás 67 fokos cukrosítás

1 órás forralás Velencei tavi komlóval (80 g), ez az egészben a fekete ló :-)

A fermentálás lesz cifrább: 5-6 nap 20 fokon, majd 8 fokon egy hónap.

Még egy hónap, oszt már iható is.

 

Más: Rozsnyóba készül valaki?

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.16 0 0 6453

Csodálatos! Fantasztikus! Akkor a jövő hét végén már abba palackozom a barnámat. :)

Ha már tudod mikor jön a kocsi, írj egy mailt, vagy csörgess meg. :) KŐŐŐSSSZZZÍÍÍ!!!!

Előzmény: olasz66 (6450)
olasz66 Creative Commons License 2011.04.16 0 0 6452

Nekem is mind 1 mikor van

Előzmény: Tibeer (6451)
Tibeer Creative Commons License 2011.04.16 0 0 6451

Azt nem akarom, hogy bárkinek emiatt ne legyen jó. De ha tényleg mindegy, akkor köszi a lehtőséget, nekünk az előtte hétvége jó lenne.

Előzmény: krulis (6448)
olasz66 Creative Commons License 2011.04.15 0 0 6450

A jövőhéten lejuttatom hozzád.

 

Hozatok még.

Előzmény: KRISZ2007. (6447)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!