Egy szóval nem mondtam, hogy ne használd! Sőt, most olvasom, hogy a Palmer szerint azt a kevés fehérjét nem muszály kiszűrni, akkor meg nem gáz. Szóval hajrá! Kipróbálom a dupla-tripla rongyost is, meg a hopbagos-szűretlent is.
NEM TUDNA VALAKI FELTENNI EGY KÉPET A HOPBAGRÓL? Meg a méreteiről? Mekkora lyukak vannak rajta? Vagy milyen anyagból lehet csinálni? Mennyibe kerül egyáltalán?
Ez tényleg jó ötlet! Eddig valami olyanon gondolkodtam, hogy több rétegben tennék egyre apróbb lyukú rétegeket. PL: szúnyogháló, pelenka, felmosórongy. De ezzel az a baj, hogy az apraja átmegyminden, aztán végképp ugyanúgy eltömíti a legsűrűbb rongyot.
Próbáljátok ki hopbag-gel szűrés nélkül. Az összes sörömet így csináltam, Palmer azt írja, ennyi fehérje nem gond. Más persze mást ír, de nem merült még fel bennem, hogy szűrnöm kellene a kicsapódott fehérjét.
Főztem ma egyet:
9.150 kg pilseni
0.850 cara-hell
40 gr Amarillo 60 percig
50 gramm Cascade 25 percig
50 gramm Cascade 5 percig
Ez egy amerikai világos lesz, ami az egyik kedvenc ivósöröm. Attól különbözik pl. az angoltól, hogy az amerikai komlók citrusosak és az élesztő (S-05) kevésbé gyümölcsös eredményt produkál.
40 liter lett, 1055 fajsúly
Volt itt is logisztika bőven... Cefrézéskor nem fértem el a 27literes befőzőedényben, így 2 lkiló malátát a húsleveses fazékban cefréztem. A szűrővödörben épp hogy elfértem, forralni viszont duplán kellett. 11 órán keresztül tartott a móka.:) 20 liter megy majd a szódáskegbe, 10 liter partyhordóba a maradék üvegbe.
Kipróbáltam egy olyan dolgot amit eddig még nem, "first wort hopping": szűréskor a sörlevet ráengedtem a komlóra, ettől állítőleg olyan aromák oldódnak ki amik a forraláskor nem jönnek elő.
Ebben igazad van, csak a mennyiség nem mindegy. Ha egyszerűsíti a szűrést akkor mért ne használnánk. Meg a gyömbérhez biztos jó lett volna. Az annyira darabos volt, hogy a gumicsövet is eltömítette rendszeresen. Egy teaszűrővel kellett kiemelnem a nagyját.
A több réteg textil az jó ötlet, én eddig cseréltem, de kipróbálom majd, hogy ráteszek két réteget, és ha eltömődött, akkor a felsőt leemelem. Köszi.
Gondolkodtam már én is a hopbag-en. Biztos jó is a komló könnyű eltávolítására, de az a baj, hogy nekem (és gondolom nektek is) rengeteg apró trutyi gyűlik össze a komlószűréskor a szűrőkendőben, ami eltömíti azt, és ki kell mosnom közben, hogy tovább tudjak szűrni. Szóval, szerintem ez a kicsapódott fehérje. Na most ez ellen nem véd a hopbag.
Ez volt az amelyik a kefír társaságában nevelkedett. Sajnos. Saccharomyces Cerevisiae:Lactobacillus Acidophilus 0:2 (Mivel 2 hordó sört fertőzött meg.)
Az első feketéből még 1-2 palackkal megpróbálok félre tenni. Az it takes 2-ból biztos tudok majd vinni. Talán addigra meg is érik. Ezen kívül tegnap megcsináltam a mézes gyömbérest is. Hát az egy logisztikai bravúr volt.
De minden nagyon jól sikerült. Mindig minden alapanyag, eszköz a megfelelő időpontban volt kész.
A képlet amit adtatok nagyon hasznos lett, mert a kettészedett sörlé kisebbik része 4.7l 1080-as lett a forralás után. Ehhez hozzá adtam 7 liter vizet, így lett pont! 1032-es. Szóval végül 11.7 liter mézes gyömbéres lett. A sima világos meg 11.8liter (1052).
Ahogy megbeszéltük csináltam startert, ami viszont nem nagyon futott fel. Aztán láttam, hogy sokall több lesz a sörlé, mint amit terveztem, gyorsan beleraktam a starterbe még egy 6gr-os brefem top-ot.
Reggelre meg is lett a hatása. Bugyog mindkettő rendesen.
Egy dolgot viszont rendesen elrontottam. Olasztól kaptam hop-bag-et, ami elég szellős, és nem valószínü, hogy a komló benne marad. Inkább a tobozra lehet tervezve. De gondoltam nekem pont jó lesz a gyömbérhez. Nos, lányos zavaromban elfelejtettem beletenni a zsákba. Először gondoltam beleteszem a komlót (próbaképp), amit jól elfelejtettem. Na, mondom majd a gyömbért. Azt is elfelejtettem. Na akor majd a nagy fazékba a komlót a zsákkal teszem be (hamár a másikból kimaradt). De persze az adott időben lendületből belevágtam a kikészített komlót...
Ennek köszönhetően volt egy kis dugulás a gyömbér miatt. Jajj de jó lett volna zsákba tenni....
Az élesztő a WYeast-től a Kölsch. Nem szabad átfejteni, mert akkor nem lesz élesztő az alján. A lényege, hogy kevert felső, alsó erjesztésű típus. Az élesztő mindkettőt tudja. Tudok neked csinálni egy startert belőle, csak valahogy el kell jutnia hozzád.
Ez a 30dkg bécsi olyan elenyészően kevésnek tűnik, hogy nem is tudom kiérezhető e belőle. A komló eredetileg milyen benne? Lehet, hogy majd csinálok egyet. Gondolom a 8C-hoz át kell fejteni másodlagosba? Élesztő?
Ma ismét sikerült egy főzetet összeraknom. Kölsch lesz belőle és ~30 liter sikeredett. Az új szivattyúm végre üzemképes. Annyira jó úgy főzni, hogy minden jó! Nem szívott fals levegőt. A színe egésze szép lett, a keserűsörlé fantasztikus ízű. Már csak a fermentálásnak kell lemenie.
Nagyon egyszerű sör:
6,5 kg Pilseni
0,3 kg Bécsi
1 órás 67 fokos cukrosítás
1 órás forralás Velencei tavi komlóval (80 g), ez az egészben a fekete ló :-)
A fermentálás lesz cifrább: 5-6 nap 20 fokon, majd 8 fokon egy hónap.