Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1966

Most néztem a muftot, elkezdett terjedni, ami úgy néz ki mint a képen, csak vékonyabban, 3/4- ig már beterítette.

Előzmény: van_Persil (1963)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1965

Ez a nyálkázás nem nagyon tiszta.

Előzmény: van_Persil (1963)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1964

Igen a jegyzetelés, ha tavaly csináltam volna….

Előzmény: IsKol (1962)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.06 -16 0 1963

A finomsöprün hagyás és a nálad nyálkázott zaccon erjesztés után söprün hagyás az két külön kávéház. Amire te gondolsz, az az IsKol által említett finomsöprün hagyás. Neked viszont, mivel félbehagytad a nyálkázást, attol a cucctól minél előbb meg kell szabadítanod.

Egy dolgot nem szabad csinálni, a frissen kiforrt bort két hónapra magára hagyni. Előtte fejteni, kénezni, légmentesen lezárni.

Előzmény: zsorsz (1958)
IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1962

Engedd el!

Legyen egy jó törkölypálinkád legalább ;-)

 

A borral lesznek még kihívásaid a későbbiekben inkább arra fókuszálj és ha van lehetőséged jegyzetelj, sokat segíthet jövőre...

Előzmény: zsorsz (1961)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1961

Most mondok egy durvát, a bogyóhéjt megkaptam, külön hordóba erjed és ha abból tennék hozzá?… jujj az már nagyon pancsolás lenne.

Előzmény: IsKol (1960)
IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1960

Maximum finom seprőn a fejtés és alapkénezés után de akkor sem lesz vastag borod...

 

A 40 mg/l SO2 pedig lecsökken drasztikusan erjedés után.

Előzmény: zsorsz (1958)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1959

Még nem olvastalak, azt mondod forrás után fejtsem le?

Előzmény: van_Persil (1957)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1958

Igen egyből, de nem várhattam, mert családi program miatt el kellett menni, mivel ismerem ezt a néhány órás rajtahagyást, másnapra nem mertem hagyni, de mivel első osztályú a szőlő, a kiforrás után (ahogy a nagykönyben) lehet hogy 8 hétig a seprőn hagyom, mivel onnan is kaphat ízeket aromákat. Na és a szinmust az semmi?

Előzmény: IsKol (1955)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.06 -16 0 1957

A 40 kén az nyálkázásra utal, de ahogy mondtad, elfelejtetted a zaccot leszedni alóla. Segíteni bizony nem segít, de ezek a fajélesztök SO2 toleránsak, így elöbb-utóbb be fognak indulni és ha beindultak, kierjednek szárazra, senki és semmi meg nem állítja öket (max. ideig-óráig).

Amint kierjedt, okvetlen fejtsd le a söprüröl, nézd meg a kénjét és állítsd be 50-re. 100 l bor kénjét 10 g borkén 50-nel emeli, azaz 60 l borhoz, ha 0 volt a kénje, 6 g borkén kell, a 25-ös volt, akkor 3.

Ez a sz.r a mikrovinifikációban, hogy baromi nehéz a borkezelés a kis tétel miatt. 1000 l-nél egy g kén ide vagy oda nem jelent semmit, de 60 liternél jelentheti a jó bor és az iahatatlan közti éles átmenetet. Ráadásul érzékenyebb a hömérséklet változására is a kisebb hökapacitás miatt.

Előzmény: zsorsz (1953)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1956

60 l-hez 1/2 dl törzsoldat ment

Előzmény: szervezkedő (1950)
IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1955

"(u.a. olaszrizling) "

Nem ismerem történést de arra "gyanakszom" a zúzás-bogyózás után szinte azonnal megkaptad a 60 liternyi mustot míg a maradék ázott a héjon egy jó darabig és így több aromát, ízt és nem mellékesen már pár óra áztatással is több tápanyag és akár élesztőgomba is került a szomszéd tételébe.

Valószínűleg ezen okok miatt lesz egy vékonyabb extraktban szegényebb borod míg a szomszédé "haraphatóbb" lesz (ha el ne b@szarintja) 

 

Örülj neki, hogy csak 60 literen tanulod a technológiát ;-)

Előzmény: zsorsz (1946)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1954

Adja a Mindenható!

Előzmény: van_Persil (1952)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1953

Persze, ennyit már tudok a fajélesztők megbízhatóságáról, a pálinka cefréimet soha nem bízom vadélesztőkre, holott lehet a legszuperebbet fogod ki, de az nagyon lutri. Sylvestrissel néztem a mustot 40 kén, 6 sav, nem tudom ez mennyire lehet mérvado?

Előzmény: szervezkedő (1950)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.06 -16 0 1952

Türelem, ez az élesztöfajta killer-cucc, legyözi a már szaporodásnak indult nemszeretem élesztöket.

Előzmény: zsorsz (1951)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1951

Most néztem, ami a képen volt pár órája, minden szoktatás nélkül az egyik felében óvatosan keverés nélkül beleöntottem és most azon a részen a tetején mintha beindult volna valami. Izgalmas.

Előzmény: van_Persil (1948)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1950

Na de ki tudja a szomszédnak mikor áll meg az erjedés, milyen gombatörzs erjeszt? Elindul ott majd a tiéd is. Lehet kicsit sok lett a kén?!?!?!

Előzmény: zsorsz (1946)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1949

van_Persil Creative Commons License 2022.09.06 -16 0 1948

Akkor romlik meg, ha már leállt az erjedés, de még darabban van/nincs lekénezve és megbarnul a teteje a mustnak 8nem összekeverendö a tetejére feljövö barna élesztöpárnával).

Várj egy napot, figyeld a mustod tetejét, ha jön a tetejére az élesztö, akkor pláne hagyd, ha semmit nem csinál, akkor kezdd el vakargatni a buksidat. attól, hogy valami gyorsan beindult, még nem biztos, hogy az lesz a nyerö. Am´gy ez nem termelési verseny, de nem is forma 1, hogy a legyorsabb nyer. Légy türelmes.

Előzmény: zsorsz (1947)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1947

Soha ne add fel!…csak már nincs az a finom illat, mint az elején, igaz hogy még nincs rossz szaga se, csak attól tartok hogy előbb utóbb megromlik.

Előzmény: IsKol (1945)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1946

Hülye voltam, túlkomplikáltam, a szomszéd(u.a. olaszrizling) semmit nem rakott bele és már vasárnaptól forr neki.

Előzmény: IsKol (1945)
IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1945

Soha ne add fel!

 

Én, mint korábban mondtam hagynám de az a fél spontán "megoldás" igen bizonytalan, legfeljebb lepárlás lesz belőle.

 

De, ha az a döntés, hogy semmit nem veszítesz ha 1x elvégzel egy "tankönyvi" rehidratálást akkor kövesd a leírást:

 

ADAGOLÁS

20-30 g/hl must/cefre. Barrikban erjesztés esetén 30-50 g/hl.

 

MUSTHOZ, CEFRÉHEZ ADÁS: Rehidratáció és akklimatizáció után.

Az optimális élesztőaktivitás eléréséhez a szárított élesztőt kb. 10 x-es mennyiségú (azaz 1 kg élesztő kb. 10 1 víz) 35-40 0C (max. 40 0C) hőmérsékletú KLÓRMENTES ivóvízben folyamatos keverés közben„feloldjuk". 1 5 perces állásidő után, ha az élesztő és a beoltandó anyag hőmérséklet-különbsége 10 0C-nál kisebb, akkor beoltás, ha 10 0C-nál nagyobb, akkor az élesztőt folyamatos must bekeveréssel egy vagy két 5 perces lépésben szoktatjuk a hőmérséklet-különbséghez, majd a rehidratált és akklimatizált élesztőt az erjesztendő tételhez adjuk. A rehidratálás és szoktatás teljes ideje nem haladhatja meg a 45 percet. Az élesztőt az erjesztendő tételben jól keverjük el!

Előzmény: zsorsz (1944)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1944

Van még egy zacsi, nekifussak mégegyszer?… kezd elegem lenni ezzel a tököm borral, berágok hozzácsapom a cefréhez.

Előzmény: IsKol (1943)
IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1943

A 10x-es mennyiségű rehidratáló folyadék (klórmentes víz), egységes az Uvaferm fajélesztőinél illetve a 35-40°C-os hőmérséklet (könyök meleg, mint mikor a babáink fürdővizét ellenőrizzük) . És az is természetes ha sokkmentes élesztőzést szeretnénk végrehajtani akkor 1-2 lépcsőben hozzáadott (ezen esetben 18°C-os) mustttal az oltóanyag térfogata növekszik.

 

Inkább arra reflektáltam, hogy nem kellene oly sokáig az oltóanyagot "keleszteni"...

Ha jól értelmeztem az olvtárs első alkalommal csak beleszórt 1/2 zacskónyit (feltehetőleg 10 gr-ot) a mustba majd a második alkalommal már rehidratálta a maradékot és egy egész éjszaka ott hagyta ("este az élesztő szépen felfutott, reggelre összeesett, próbáltam friss mustot hozzátenni, de rosszabb lett, a tartályban meg szertefoszlott") majd az új variáció szerint a 228-ast már egy órája "bekeverte" 

 

"A rehidratálás és szoktatás ideje nem haladhatja meg a 45 percet" - Kokoferm 

Előzmény: van_Persil (1940)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.06 -16 0 1942

Van neki több is... a lényeg, hogy ne fázzon meg az oltóanyag, elöbb apránként, utána nagyobb lendülettel lehet higítani musttal

Előzmény: IsKol (1941)
IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1941

Lehet, de ez a Uvaferm 228 leírása

 

Előzmény: van_Persil (1940)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.06 -16 0 1940

nem minden élesztönek ez a leírása, ill. ennél azért több anyagba kell rakni, mielött a musthoz adjuk

Előzmény: IsKol (1939)
IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1939

És még nincs a mustban?

 

Nincs leírásod a rehidratálásról?

 

"MUSTHOZ, CEFRÉHEZ ADÁS: REHIDRATÁCIÓ után. Az optimális élesztőaktivitás eléréséhez a szárított élesztőt kb. 10 x-es mennyiségű (azaz 1 kg élesztő kb. 10 l vízben) 35-40 °C (max. 40 °C) hőmérsékletű KLÓRMENTES ivóvízben folyamatos keverés közben "feloldjuk". 15 perces állásidő után a rehidratált élesztőt az erjesztendő tételhez adjuk. Az élesztőt az erjesztendő tételben jól keverjük el! A beoltásnál vigyázzunk, hogy a rehidratált élesztő és a beoltandó anyag hőmérséklete közötti különbség ne haladja meg a 10°C-ot. Megoldás: egy- vagy kétlépéses szoktatás."

 

egy újabb pedig azzal egészíti ki:

"A rehidratálás és szoktatás ideje nem haladhatja meg a 45 percet"

Előzmény: zsorsz (1937)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1938

Na, ez szépen fejreállt,hogy lehet ezt megfordítani?

 

 

Előzmény: zsorsz (1937)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1937

Egy órája kevertem be.

 

Előzmény: szervezkedő (1936)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!