Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
A 179-es itthoni beszerzésnél így is sokkal jobb. De különben tényleg okafogyottá vált az online e útdíj lehetőség óta itthon váltani. Ha Röszkénél vagy Tompán megtanlolunk, Szófiáig kibírja és az ŐMV kúton nincs szarakodás a kártyával meg atm. is van. Mondjuk külön szerencsés Bulgáriában, hogy én Unikredites vagyok. RO felől nem téma a tankolás mert ugyanannyi.
Ez az új Европа nevű autópálya, a szerb határ és a Várna felé menő autópálya kezdete között. Összesen 66 km, ebből a szófiai szakasz készen van, ez a szófiai északi elkerülő út, melyről többen is írtak itt.
A maradék 49 km (a szerb határ és Szófia nyugati vége között) idén kezdett el épülni. 3 szakaszban lesz. Az említett elvezetős szakasz ennek része.
Kizártnak tartom, hogy valaha is meg lenne csinálva az elvezető szakasz, hiszen ideiglenes.
Mondjuk azt nem tudom megérteni, hogyha tudják, hogy mit terveznek, akkor arra a rövid kis macskaköves szakaszra miért nem lehet egy kis pénzt szórni?
Remélem nem úgy gondolják, hogy 5 évig ezen kell menni, s ha kész lesz ez a szakasz visszaterelnek oda. Az más kérdés, hogy legközelebb hol milyen elkerülőt választanak. :)
Hogy kifelé sötétben, viharban mennyire "vezethető" a Vladicin Han - BG határ szakasz nem tudom, de visszafelé érdemes lehet arra menni.
Ugye ez a szakasz így 250 km, s az idő 3:21, nem tudom a gmaps itt is a megengedett sebesség alapján számol-e, mert akkor biztos nem stimmel a 3:21.
Volt aki már ment erre innen a fórumról esetleg rá lehet kérdezni.
Ha marad a nagy határ az 178 km és 2:03 + a várakozás.
Tehát ha van infó (pl.: https://kamere.amss.org.rs/ ) lehet számolni, érdemes-e kerülni. Hazafelé nem gond megnézni, mert EU, de kifelé ez is gondot jelent, ha nincs valamilyen jó szerb net elérés, mert ugye az utolsó kút, ahol van free wifi jó messze esik. S nem is biztos, hogy használható, most hétvégén hazafelé 10 perc alatt semmit nem tudtam elérni a Razanj-i OMV-n, annyian voltak.
Kifelé, mint pár napja írtam 2 óra (szerb ki) és 25 perc (BG be) volt az átjutás (szombat 00:15). Ezt eddig általában letudtuk 40-60 perc alatt, tehát nagyjából uo lettünk volna, ha kerülünk.
Még mindig határ, persze sokan tudják, de kifelé Röszkén, Horgoson, Tompán, Gradinán, ha már kialakult a 2 sor a jobb oldali sáv a jó választás, majd BG-be Kalotina a baloldali legszélső.
Hazafelé Kalotina baloldal, Gradina, ha van zárt kapu, akkor arra az oldalra érdemes helyezkedni, hátha nyitnak, Horgos és Röszke visszafelé is jobb sáv.
A 19-i hazajövetelre kíváncsi leszek. Én úgy tervezném, hogy ha szükséges 17 körül odaérjek valamelyik kis határra (SRB-HU), de sajnos a nagy forgalom miatt a pályán a fizetőkapuk is gondot jelenthetnek, ami nehezen kalkulálható. Vagy a Rusze-Szörényvár-Arad-Bp útvonalat is megfontolnám, ezzel kapcsolatban Katana biztos segít.
MATRICÁT miért kint akarunk venni, mikor megvehető online?
Mi vasárnap délután 3/4 5- kor álltunk be a Dimitrovgrád utáni sorba, még jócskán az alagút előtt. Bulgáriába az óraátállítást nem számolva, otthoni idő szerint hajnali 3/4 2- kor jutottunk át. 9 óra alatt tettük meg a majdnem 5 km-t. Közben többször felhőszakadás, jégeső. Az autósok dőnként dudaszóval adtak hangot méltatlankodásuknak. Semmilyen információnk nem volt, mi történik, miért történik. Próbáltunk a velünk együtt rostokoló bolgároktól megtudni, van-e másik határátkelő, mondták,hogy nincs. Ha lett volna, gondolom ők is, a szerbek is odamentek volna. Több száz, de inkább ezer ember tülekedett, esőben, vak sötétben. Az OMV kútra elkirándultunk a mosdóba egy idő után, felváltva, hogy ha esetleg előbbre gurulna a sor, haladjunk. A női mosdónál fél óra volt a várakozás. A férfiak jobban jártak. A határhoz közeledve egyre több kocsisor képződött, majd ott meg kiderült, csak 4 oszlopnyi hely van. Ismét furakodás, senki nem akarja a másikat beengedni, ill. az összetartozó vendégmunkás sereg egymásnak csinàlt persze helyet, a mögöttük lévők idegjein még tekerve egyet-egyet. Aztán a matrica mizéria: eddig odamentünk, mondtuk, hogy egy hetest kérünk, kifizettük, felragasztottuk. Most elektronikus rendszer van, kellenek a kocsi adatai is hozzá. Mi meg tàvolabb álltunk meg, eső továbbra is szakadt, a gazpromnàl kártyával nem lehetett fizetni shellnél nem adtak vignyettát, gyalog visszafutottam a bódéba, bokáig érő hömpölygő vízben, esőben, pénztárcával, hajnalban. Nem adott, csak amikor visszavittem a forgalmit is. Majs sikerült az évszázad viharjában, 20 óra autózás, 9 óra egy helyben topogás után a macskaköves elterelésben szinte vakon, időnként nappali világosságot okozó villámlásban elvergődnünk Szófiába, a tranzitszállásra. Fél 5- öt mutatott az óra, amikor lefeküdtünk néhány órára. Szóval iszonyú, szörnyű volt a határon való átkelés. Hogy aug. 8- án merre megyünk haza, még nem találtuk ki. Egyelőre nyaralunk, Pomorie helyes kis hely, jó a szàllásunk is ( bookingos).
Korábban kérdezték, de választ nem találtam :-) a hídpénzt kártyával lehet-e fizetni? (egyre jobban szemezünk a román tranzittal. Most szombat éjjel mennénk Békés megyéből )
Na igen a legtöbben arra sem képesek, h néhány alap dolgot megtanuljanak az adott ország nyelvén pl köszönések, számok, alap kifejezések.. Én általában így indulok neki.
Ami Mo-on az urbánus-népi, mai szóval baloldali-jobboldali, vagy liberális-nemzeti, ugyanaz sok tekintdtben BG-ban az oroszellenes-oroszpárti. S mind oroszpártiból, mind oroszellenesből van mérsékelt és radikális.
Pomorieban egyik szereny etterembe egy vendeg szemére vetette a kiszolgálónak hogy nem beszél oroszul. Válasz: Ez nem Oroszország, Bulgária. Tehát nekunk sem árt valamit gagyogni a vendéglátó nyelven. Mindjart más a hozzáállas.
Köretnek pl "szote"-t szoktam kérni egybol mosoly és nem fapofa.
Épp ezért megyek Románián át.. (na meg a Vaskaput is megnézzük). De sztem hazafele sem bohóckodok szerbián át fizetőkapukkal meg határral. Amúgy is utálom az autópályát.
Szia. Úgy gondolom, ha magasabbak az igényei, olyan szállodát kell választani. Bármelyik étteremben beszélnek angolul, kitűnő kaják vannak és nem drága. Bulgária még mindig olcsóbb kB 30 %-al mint Magyarország. Sajnálom, hogy nem sikerült a nyaralás úgy ahogy vártátok.
Ez a határátlépés egy igazi "horror" sztori lett. Én azt javasolnám, hogy hazafele Novi Sad után a MOL kútnál (Free Wi-Fi) álljatok meg, és nézzétek meg az aktuális határinfót (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=szerb+hat%C3%A1rszakasz). Mi július 20.-án jöttünk haza, és a Tiszasziget - Gyála (Ðala) határátkelőt választottuk. Délután 3 órára értünk oda, és 1 autó volt előttünk. Az összes többi átkelőre 1-2 órás várakozást jeleztek, itt semmit.
Friss infó az útról, odafelé Budapest-Szerbia-Bulgária útvonalról - alvás végül köztes helyen nem volt.
Este 9-kor indultunk Pest 17. kerületből ömlő esőben. Szegeden a városban tankoltunk még egy utolsót, és eldöntöttük, nem Röszkén megyünk át, hanem Tompánál. Ez jó választásnak bizonyult, mert éjfél előtt 10 perccel 4 autó várakozott előttünk. A határátkelés kb 10 perc volt max.
Eseménytelen éjjeli utazás, 02:30 körül értünk Belgrádhoz, hajnali 5 körül Nishez.
A 2 évvel ezelőtti autós lemenetelhez képest meglepő volt, hogy azt a pár km-t leszámítva, ami a Nis völgyön visz keresztül, utána is autópálya az út a határig.
A feketeleves ezután következett........
Reggel 5:40 körül a határtól 8 km-re, az utolsó fizetőkapu után, és az alagutak előtt nem sokkal beálltunk a sor végére.......Sorompós, lámpás beengedés az alagútba. Első várakozási etap 1 óra volt, majd az orrunk előtt 5 autóval csukták le a sorompót, ismét 35 perc állás. Majd amikor ott átjutottunk, az alagút utáni hídon dugultunk be órákra.
Summa summarum, a határt megelőző 8 km-t 5 óra alatt tettük meg, enyhe gutaütéssel és mosdóra egyre inkább áhítozva....
Határon átjutva a Gasprom kúton nem lehetett bankkártyával fizetni valamilyen hiba miatt, így a Shell kúthoz mentünk. Ott viszont a benzinkutas nem akart matricát adni, csak tankoltunk. Tehát kellett egy hátraarc a határhoz, hogy megvegyük a matricát.......
A határ után pár km-el útépítés miatt letereltek egy macskaköves útra, ami kb 15 km volt, bár km órát nem néztünk.
Ezen átjutva végre lehetett haladni.
A 15-16 órára kalkulált utunk a határnak köszönhetően 21 órás lett, de itt vagyunk, a nap süt, szép az idő, 3 hét nyaralás ON!!!
Tippet adjatok legyetek olyan kedvesek, aug 19-indulással hazafelé egyáltalán merre menjünk, hogy ezt a határ agyrémet elkerüljük, vagy addigra lemegy a vendégmunkás áradat???.......
Az idei évben sokak tanácsára Bulgáriára ezen belül Neszebárra esett a választásunk. Az Arsenal hotelben volt a szállásunk.
Gondoltam megosztom tapasztalataimat az utazással és a szállással kapcsolatban ami talán hasznos lehet annak aki ezt a hotelt szeretné választani.
Utazás:
Busszal történt ami megközelítőleg 18 órát vett igénybe.Ez nem kevés,de ki lehet bírni.Pihenő 3-4 óránként kb.20 perc.Rendszerint benzinkutaknál álltunk meg ahol a mosdó használat jellemzően ingyenes volt,bár a tisztaságáról nem beszélnék.
A határ átkelés viszonylag elfogadható,csak 1 helyen kellet 2 órát várakozni a többi helyen max 20 perc.
A visszaúton a Bulgária-Szerb határ után a mosdó használatért fizetni kellett,de Eurót nem fogadtak el ezért a kihelyezett valuta váltónál kellett váltani nyomott áron amennyiben használni szeretted volna a mosdót.
A magyar határt átlépve szintén egy kis probléma.A benzinkúton ezt a szolgáltatást csak 8-után lehet igénybe venni.Ezt mondjuk nem is értettem.
Nyilván aki ezt az utazás formát választotta korábban az tudja ,hogy ez általában mivel jár és nem éri nagy meglepetés.
Szállás:
Amint fent említettem a szállásunk az Arsenal hotelben volt.A busz kb 3 sarokra rakott ki a szállodától,ahol az utaskísérő egy laza karmozdulattal jelezte,hogy a szálloda abban az irányban található és további szép napot kívánt.
Érkezésünk reggel 6-kor történt viszont a szobákat csak 14:00 után foglalhattuk el.(egy perccel sem előbb mert hát a szabály az szabály)Ezt az utazási iroda jelezte is bár ebben az esetben az indulást lehetett volna későbbre tenni.
Megérkezéskor a recepciós még csak egy mosollyal sem fogadott minket,az angol nyelvtudását megtartotta magának egy szót sem sikerült kihúzni belőle.
Cserébe viszont elkezdődött egy activiti műsor amelyben szintén nem éreztem a segíteni akarást csak a mi a t...... akarsz itt? jelleget.
A csomagokat az utazási iroda állításával ellentétben nem tudtuk biztonságba helyezni ezért a "hallban" kellett hagyni.
Egy reggeli séta után a szálloda medencét vettük célba.Itt ismét activiti a medencés fiúval aki gondolom azt akarta megtudni,hogy miért is vagyunk mi ott.
Lassan beszéltem angol nyelven ,hogy mind a ketten megértsük.:)És a pillanat eljött "one moment" az első angol szó és elviharzott.Erre már én kezdtem kergetni,hátha kapok plusz infót,de azt nem gondoltam volna,hogy a kommunikáció terén ez megszólalása a top 5-be lesz az egész alkalmazotti gárdát beleértve.
14:10 kor sikerült megkapni a szobánkat és a karszalagot amellyel kezdetét vette a hivatalos nyaralás.Hozzá teszem délutánra már megérkezett a hivatalos recepciós aki valamelyest már segítőkészebb volt.Nos ez abban nyilvánult meg,hogy nem láttam a szemében a tanácstalanságot ,hogy őneki tulajdonképpen mi is a feladata.Papír elvesz ,kulcs átad, karkötő feltesz.
A szobák elfogadhatóak,egyszerű és viszonylag tiszta.2 naponta takarítás.A légkondit nem használtuk mert nem volt rá szükség,de ránézésre sem mertem volna bekapcsolni.Gondolom félreértelmezték a karbantartási útmutatót az évenkénti kétszer helyett azt olvashatták el,hogy feszültség alatt ne nyúljon hozzá.Ezt be is tartották.Wifi csak a recepció környékén volt elérhető.
A bár környékén lévő eszközök (,csocso,léghoki) többé kevésbé működött.A biliárd asztal ferde volt kezdetben,de ezt a hotel vendégei rendbe hozták egy vízmérték segítségével.A flipper csak elnyelte a pénzt,de játszani nem lehetett rajta.
Na persze,ha ráírták volna,hogy rossz ki dobott volna bele pénzt.Mikor ezt szóvá tettem oly értetlenül néztek rám mintha egy idegen bolygóról érkeztem volna.
Étkezés:
Ez egy a szálloda melletti épületben oldották meg.
Az ételek választékosak és finomak voltak.(reggeli ebéd vacsora)
Viszont érdemes volt figyelni az egész menüsort mert gyakran visszaköszöntek egyes tételek a későbbi étkezés során,így az újrafelhasználás új értelmet nyert.
A bárból kért italokat jellemzően műanyag pohárban adták ki,viszont ezt korlátlan mennyiség,na persze itt is mindig várni kellett a kiszolgáló személyzetre mert ők egy kinti asztal mellett várták a műszak végét.Mivel 3dl pohárban szolgálta ki a sört ezért csak arra tudtam gondolni,hogy ez valami különös testedzés lehet a részéről ezért gondoltam segítek neki ebben,ezért kénytelen voltam fogyasztani.:)
A hotel elhelyezkedése kivalló.A tengerpart közel kb 5 perc séta.A hotel medencéje is remek volt.
A távolság az óvárostól kb:15-20 perc séta a tengerpart mentén.Maga az óváros szép az épületek hangulatosak,igaz sok a látogató akik mindenhol a nem éppen bő választékot tekinthette meg.(ruha,hűtőmágnes,kés,óra,kagylós bizbasz,stb.Sok étterem ami előtt szórólapokkal csábítják be a vendégeket.
A fényképezéssel csak óvatosan.Az épületeket,utcákat lehet,de az utcai árusok többször kikérték,ha a portékájukról csináltunk képet.
Több helyen hallottam,hogy mennyire olcsó hely.Nos ez a partközeli rész nem volt az inkább Balaton parti árakkal van egy szinten.
Tengerpart:
A napernyő és egyéb eszközök használata 8 leva/darab.Voltak szabad zónák is,de itt rendszerint nagy volt a tömeg.
A tenger tiszta csak nagyon hullámzott.Itt talán egy öböl kialakítása lenne jó megoldás,de gondolom ez már nem áll érdekében senkinek.
A part vége fele sétálva nudista fürdővé alakul át a vendégsereg ezért gyerekkel csak óvatosan.
Összességében jól éreztük magunkat,a tenger közelsége,az óváros szépsége képes ellensúlyozni a negatív dolgokat.Persze ez hozzáállás kérdése is.Véleményem szerint egyszer látni kell,de őszintén szólva többet nem biztos,hogy visszamennék még az országba sem.
Elnézést a hibákért, és a hosszabb szövegért,de gondoltam hátha valakinek segít a döntésben.
Sziasztok.
Sveti Vlasba utazik a család autóval, először.
Tudnàtok tanácsot adni, hogy mikre figyeljünk?
Pènzvàltàs, út, nyaralás...
Bàrmit szívesen veszek...