Keresés

Részletes keresés

csülök2 Creative Commons License 2011.04.23 0 0 6540

Hello!

 

A technika ördöge közbeszólt tegnap, ezért pont most cefréződünk....ami késik, nem múlik :DDDD

 

Én 42 g korianderrel fogom csinálni, mindent a recept szerint akarok csinálni, 25 g Saaz komló lesz benne. Még 1 db kamillatea filtert rakok bele 5 percre a végén, mert azt sokan ajánlották. Kömény biztos kimarad belőle, habár már kiméregettem...de az inkább a kolbászba való cucc szerintem:DDDDDD

 

Mindenképp írd meg, milyen lett a tied, nagyon kívácsi vagyok rá. Tefelbier jó lett, olyan leülök oszt iszok 3-4 üveggel és csak kissé érzem az alkohol hatását. Olyan jó nyári ital, mindenképp ajánlom, szomjoltónak igazi, a lerészegedés veszélye nélkül.

 

Jólét

Előzmény: krulis (6532)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.23 0 0 6539

Na várjunk csak egy kicsit!

Ha egy csoport (kis főzdék ill. nagy sörgyárak) ÜZLETI ÉRDEKBŐL megakadályozza akár csak egyetlen egyénnek, hogy a hobbiját büntetlenül végezze, akkor hol van abban az országban a demokrácia?!

Előzmény: viztamas (6537)
viztamas Creative Commons License 2011.04.23 0 0 6538

elolvastam nagyjából. ez csak a cold trubról ír.

 

mi a helyzet a forraláskor kicsapódott fehérjével? én azt szoktam szürni, a hideget sosem.

Előzmény: krulis (6504)
viztamas Creative Commons License 2011.04.23 0 0 6537

"20 éve a focihuligánok és a prolik itala volt mindkettő." mármint az akkori "értők" szerint. most egyébként pont a sörről gondolják ugyanezt. :)

 

szegény gyümölcsborok is háttérbe szorultak, pedig hagyományosak (meggy-, eper-, alma-, körtebor). a sör talán nem ennyire hagyományos

 

ha magunknak nem tudunk/akarunk egyesületet csinálni, akkor esetleg megpróbálhatnánk egy másik egyesület tagozataként (a kisüzemi főzdék egyesülete). De átgondolva krulisnak igaza lehet, hogy tényleg púp lennénk a hátukon. így is kicsi a piacuk. ezen kéne változtatni, igényt kell teremteni és ezt csak nyomulással lehet. ehhez kéne valamilyen szervezet vagy képviselet. sztem a döntéshozóknak fogalmuk sincsen ezekről a dolgokról. a legtöbb ember megkóstolja a pocsék magyar nagyüzemi sörhamisítványt és azt mondja, hogy ez rossz. olcsó lőre, csak arra jó amire a kannásbor. és igazuk is van. De meg kéne mutatni, hogy ez nem így van és hogy miért is galádság a nagyüzemű hamisítás.

 

a pálinkásoknak sikerült lecserélni az üzletek polcairól a péter pál "pálinkákat", cseréljük le mi is a giebelhofokat! :) főzzünk egy szebb világért. :))

 

forradalmi hangulatba kerültem. :)

 

mi a helyzet a pólókkal?

 

 

Előzmény: viztamas (6536)
viztamas Creative Commons License 2011.04.22 0 0 6536

sztem nagyon is fontos a házi főzés. a kisüzemi főzdék kapacitásával sem lehet versenyzni. és nem is kel.

 

1600 literes erjesztőtartály, stb. 

 

de vedd alapul a bort és a pálinkát. 20 éve a focihuligánok és a prolik itala volt mindkettő. ma már a sznobok is erről vittakoznak. ez egy trend is egyben. a kézműves élelmiszerek ideje van, itt az ideje a sörnek is. :)

 

angliában a camra jelenős sikereket ért el. akár mi is megtehetjük, de szimplán polgárként sansztalan sztem.

Előzmény: krulis (6534)
viztamas Creative Commons License 2011.04.22 0 0 6535

maga a tevékenység nem jogsértő - annak ellenére, hogy mi úgy csináljuk. :) a jogkövető tevékenységhez szigorúak a szabályok, amit magánemberként betartani lehetetlen. 

 

valószínűleg egy képviselő sem - akinek lenne jogi lehetősége a törvény módodítás kérvényezésére - olvassa ezt a fórumot. sőt valszeg azt sem tudják, hogy mi a felső- meg alsóerjedésű sör, stb.

 

egy egyesületbe tömörülve nagyobb lehetőségeink lennének. pl. ha semmiképpen nem lehetne megoldani az adóraktáros dolgot, akár az egyesület biztosíthatna egy ilyet, gyüjthetne könyveket, kiadványokat, működtethetne élesztőbankot, stb. és persze lobbizhatna is, eseményeket szervezhetne, stb.

 

én támogatom. :)

 

 

Előzmény: KRISZ2007. (6530)
krulis Creative Commons License 2011.04.22 0 0 6534

A kerekasztal beszélgetéssel kapcsolatban eszembe jutott valami: biztos, hogy örülnek nekünk a kisüzemiek, nem csak púp leszünk/vagyunk a hátukon? Lehet, hogy örülnének annak is, ha sikerülne a saját érdekeik egy részét érvényesíteni, nemhogy még a házifőzők igényeivel is előálljanak. Csupán kérdésként merült fel bennem, nem negatívkodom vagy ilyesmi, de elképzelhetőnek tartom ezt a változatot is. Amúgy minden bizodalmam BoBoYSA-ban és a többiekben akik gyakorlatban is próbálnak tenni a legalizációért.

viztamas Creative Commons License 2011.04.22 0 0 6533

a borosoknál és pálinkásoknál is megvan, hogy mennyit lehet adómentesen csinálni. a fölött adóköteles. sztem a legnagyobb hátráltató dolog a kaukció és a különböző engedélyek (adóraktár, komlóforraló, stb.). az évi 500-600 literes határ reális. főleg, ha személyenként lenne, nem pedig háztartásonként, mint a bornál.

 

abszurdum vagy sem, jelen pillanatban erre sincsen lehetőség sajnos és ha elkapnak, akkor jövedéki bírság. a 0-ról bármi előrelépésnek számít. :)

 

Előzmény: KRISZ2007. (6529)
krulis Creative Commons License 2011.04.22 0 0 6532

Ez jó kis sör, múltkor is belinkelted, kipróbáltam és kénytelen voltam egy dupla adagot csinálni belőle a nyárra. :) Holnap fogom csapra verni, ezúttal szó szerint, mert 5 literes partihordóba tettem a nagy részét és lesz egy kis családi összejövetel. 

 

Bár lehet, hogy ez egy másik recept, a köményre nem emlékszem. Mintha étolajos próbálta volna ki az édesköményt nemrég... Az első főzetet 25 gramm korianderrel és 25 gramm naranccsal csináltam, majd a secondaryben tettem hozzá még 25 gramm narancsot. A plussz narancshéjtól kicsit más jellegű lett, a narancs eléggé elnyomja a koriandert, de finom. A legutóbb maradtam a 25 -25 grammnál, viszont kettészedtem és az egyikbe fele -fele arányban tettem citrom és narancshéjat. Kóstoltam pár belga búzát mostanában és azokban egyértelműen a citromot éreztem.  Az eredményről majd beszámolok!

 

Ez a recept viszont 42 gramm koriandert ír, kíváncsi lennék rá, milyen lehet így... Ami kicsit hiányzik belőle számomra, az az aromakomló, én a végén tettem bele 15 gramm Styrian Goldingsot, bár ki kell próbálni így is, úgy is aztán akkor lehet csak okosat mondani. 

 

A tafelbiert érdemes kipróbálni, csinálni fogsz még? Egy ideje már szemezgetek vele...:)

 

Jó sört!

Előzmény: csülök2 (6521)
krulis Creative Commons License 2011.04.22 0 0 6531

Elméletben Sörfőzők Társasága.:)

Előzmény: KRISZ2007. (6530)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.22 0 0 6530

Jogsértő tevékenységre egyesületet lérehozni? Majd, ha főzni lehet, akkor lehet egyesülni is! :)

Előzmény: WriE01 (6522)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.04.22 0 0 6529

Megmondom őszintén, hogy én jövedéki, vagy bármi más adót nem szeretnék fizetni. Mégpedig azért, mert a bor és a pálinkakészítők sem fizetnek egy vasat sem. Persze lehet, hogy hivatatlosan kellene, de van jó néhány ismerősöm, akik bort meg pálinkát csinálnak, és egyik sem fizet.

Sajnos vagy sem, de az 500litert már most is erősen megközelítem, és még csak főzögetek. Most hirtelen kiszámoltam, hogy ha minden második héten főzök 25l-t, az már eleve 650l. Na ne aggódjatok a májam miatt, nem én iszom meg mindet. Nagy a család, meg sok az ismerős és mindenkinek ízlik.

Az meg, hogy minden második héten engedélyt kérjek a főzéshez abszurdum. A borkészítő sem kér engedélyt amikor az ötszáz liter borát megcsinálja, akkor nekünk se kelljen. Igaz, hogy ő egyszer csinál az évben, de annyit amennyi egész évben kitart. Sajnos erre nekünk nincs lehetőségünk.

Előzmény: BoBoYSA (6513)
Tibeer Creative Commons License 2011.04.22 0 0 6528

Nekem nagyon tetszik, ahogy összeszedted. Ez lehetne házi sörfőző egyletünk alapító célkitűzése is. Én örülnék, ha képviselni tudnál minket.

Előzmény: BoBoYSA (6513)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.04.22 0 0 6527

Ez jó, még lehetne valami olyasmit,mint a németeknél, hogy az 5 hekto-ig kedvezményes adót kelljen fizetni. Persze ezt csak akkor ha elvetik azt a javaslatot, hogy 5 hekto-ig legyen adómentes :) Meg ne kelljen adóraktárat csinálni a spejzból és az ÁNTSZ ne szálljon ki, hogy a konyha megfelel-e az előírásoknak.

Igaz ha valaki 1x bejelenti, hogy otthon főzőcskézik akkor az onnatól számíthat 1x-1x ellenőrzésre. Én biztos ,hogy nem 12°B -os söröket csinálok, télen inkább közelít a 20-hoz :D Mondjuk ezért lenne jó az adómentesség, mert azt nem kéne bejelenteni csak az 5hl feletti mennyiséget.

Előzmény: BoBoYSA (6513)
viztamas Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6526

ez sztem is nagyon korrekt. mondjuk ezt a 11 hónapot nem értem egészen. mármint azt, hogy ez hogyan védi ki az üzletszerűséget, főleg ha ugyanazt az eszközt többen is használhatják. de nekem simán belefér, hogy kihagyjak egy hónapot, ha ezen múlik bármi is. :)

 

sokat nézegettem a törvényt, de csak most esett le, hogy " a 20 ezer hektoliter éves termelőkapacitást el nem érő sörgyártó üzem ... sörfőzde" nem is vonatkozik ránk, mert ugyan a mennyiségi korláton belül vagyunk, de nem vagyunk sem üzem, sem sörfőzde.

 

szóval hajrá!

 

én is támogatom egy egyesület létrehozását. Az egyetlen hátulütője, hogy az alapításhoz név és cím kell. de tudok segíteni, viszont mindenképpen ajánlom, hogy egy ügyvéd adja be az ügyészségre, mert egybként - annak ellenére, hogy nem illetékköteles - folyamatosan visszadobálják. én azt gondoltam, hogy májusban megbeszéljük a dolgot és augusztusra előkészítjük. de most felpörögtek az események, akár májusra is előkészíthetjük az alakuló közgyűlést. :)

Előzmény: BoBoYSA (6513)
per/sanchez Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6525

Kiindulási alapnak mindenképp jó! De ha lenne egyesület vagy bármilyen szervezet akkor már lehetne képviselni a törekvéseket.(persze ez sok egyéb kérdést is felvet!)

Sajnos tartok attól, hogya törvényhozói oldalnak nincs rálátása erre az egészre, és féltik a jövedéki bevételt, amely jóval több mint a pálinka- égetett szesz után bejövő. A probléma itt lehet, a nagy sörgyárak nem hiszem hogy nagyon lobbiznának a házi sörfőzés ellen.

Előzmény: HPGE (6524)
HPGE Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6524

Szerintem is nagyon korrekt lenne így (a házi borhoz és házi pálinkához hasonlóan), nem hiszem hogy ettől csődbe jutna az államháztartás, és még a kis sörfőzdéknek sem jelentene konkurrenciát, nem hogy a nagy sörgyáraknak.

Üdv!

Előzmény: BoBoYSA (6513)
Dobic74 Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6523

Én még nem tartozom az öreg rókák közzé a magam 95l sörével de nem lehetne 20literes a bejelentés kötelezettség,szerintem csip-csup 5 liter után ne pairozzunk össze-vissza. Ez csak az én meglátásom,szerényen ennyit tudok hozzá tenni,nekem amúgy minden bejön amit  írtatok.

Előzmény: WriE01 (6522)
WriE01 Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6522

Ennél többet mit akarhat egy házi sörfőző? :)

Sok párhuzamot vélek felfedezni a németországban használatos jogszabályokkal. Teljesen rendben van.

Én adok mindkettőtöknek egy-egy szavazatot. Örülök, hogy van aki ezt a feladatot felvállalja. Remélem ki is tudok majd menni a rendezvényre is.

 

Viszont jó lenne, ha a többiek is nyilatkoznának a témával kapcsolatban, nem csak csöndben olvasnák az eseményeket! És itt most főleg az "öreg" rókákra gondolok, akiknek van tapasztalatuk és ennek kapcsán elképzelésük a témával kacsolatban. Korábban még egyesületről is szó volt, hát talán ideje átgondolni, hogy hogyan tovább.

 

Vagy szerintetek jó így, ahogy van?

Előzmény: BoBoYSA (6513)
csülök2 Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6521

Hello!

 

Holnap főzök ismét, tafelbier kezd elfogyni, már előbb kellett volna főznöm, csak nagyon lefoglalt a kert meg a munka is. Ezt főzöm majd:

 

http://hopville.com/recipe/97376/witbier-recipes/hoegaarden-clone 

 

Kis változtatásokkal, pl. a köményről sokan rosszakat írtak, azt lehet kihagyom....meg kicsit több zab megy bele, olvastam, hogy a 20 literbe még 0.5 kg is mehet, olyan 200g-ot akarok beletenni. Saaz komló, még nem saját...:DDDD

 

Komlók megindultak, süti őket a nap, esett is nemrég...majd rakok fel képet, ha már másznak. Még meg kell építenem az állványzatot nekik.

 

Szép napot

imkerei Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6520

Csak azért váltottam nick-et, mert túl sok férfi próbált velem kezdeni a fórumon. :-)

 A nyulica névről sokaknak furcsa dolgok jutnak eszébe, pedig, hát vannak baknyulak is.....

Na nem mintha zavarna a népszerűség, csak én jobban szeretem a lyányokat.

Előzmény: krulis (6519)
krulis Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6519

Te is kettősügynök vagy, mi?:)

Előzmény: imkerei (6518)
imkerei Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6518

Na megint elfelejtettem nick-et váltani! :-)

 

imkerei=nyulica

Előzmény: imkerei (6517)
imkerei Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6517

Andrea napján csináltam, tehát, ha jól fog sikerülni a zasszonyról fogom elnevezni és levédetem a licencet! :-))))

 

Egyébként a szokásos recept: 5 l víz 0,5-0,6 kg vegyesvirágméz. Felforraltam és kb 5 percig főztem. Amíg az alaplé melegedett kiszaladtam az erdőbe és szedtem egy marék turbolyát. A forralás végén tettem bele de már nem forraltam vele tovább. Kihűlés után az általad ismertetett módon, az előző főzés üledékéből mosott élesztővel oltottam be. Másnapra szépen elindult és nagyon kellemes illata van.

Előzmény: krulis (6515)
krulis Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6516

Csak említi, hogy a szokásosnál kevesebb komlót tett bele, hogy jobban kijöjjön ha valami mellékíz lesz a sörben. A komlóhoz jó a hopbag amit olasz is árul. Egy kicsi kijön belőle ha pelletet teszel bele, de az elhanyagolható.

Előzmény: per/sanchez (6508)
krulis Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6515

Hogy csináltad, mennyit tettél bele és mikor?

Előzmény: nyulica (6494)
krulis Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6514

No akkor megvárom, ameddig a kotyogás abbamarad, mérek sűrűséget, ha ezek stimmelnek, és nem változik semmi 2 napig, akkor utána elvileg ugye mehet a palackba. Gondolom előtte ne rázzam fel...

Ne rázd fel, van elég élesztő még a sörlébe, nem hiányzik ami leül az aljára.

 

A csap kicsit feljebb van, mint az alja, így gondolom nem megy át sok élesztő a palackokba, csak amennyi épp kell majd a bubikhoz!? 5g kristálycukor/üveg az elég lesz?

Igen

 

Amúgy Premium Pils-t csínálunk így elsőre. Fórumra hallgatva nem 23 liter vizet tettünk rá. Kicsit elnéztük, és 21 lett 20 helyett...

 

Palackozáshoz van valami hasznos tudnivaló? palackozó tömlő kellene mindenképpen, vagy üveg megdöntve a csaphoz az elég? Első palack telimegy "trutyival", vagy kb egyformán fog belekerülni élesztő? Erjedés után szeszfokot ha mérünk az mennyire változik az utóerjedés során? Belekostolni szabad(kell) már palackozáskor?

Tömlővel egyszerűbb, de megdöntve a csaphoz is működik, bár csatosüvegekkel úgy kicsit macerás. Egyforma mennyiségű trutyi fog belekerülni, az utolsó pár üvegbe, amikor már meg kell dönteni a vödrtöt hogy kifollyon a csapon akkor egy kicsit több megy bele. Lehet már kóstolni, azt mindig lehet.

 

Előre is köszi a válaszokat, és bocsánat a sok kérdésért, csak hát első adag... Ha ez jól sikerül, akkor a következő adag az gyógynövényes sör lesz jó eséllyel.

 

Jaaa, még 1 kérdés! Citromos sört csinált már valaki? Hogyan lenne érdemes? persze mivel vegyész vagyok, ezért sejtem, hogyha rakok bele citromlevet, akkor az alkohol% erősen megcsappan, hiszen az alkohol öl, butít, és a savakkal észtert képez... A kérdés, hogy mikor kéne beletenni, és mennyit... 

Citromfüvet hallottam, illetve citromreszeléket próbáltam. Citromlevet is tettem bele forraláskor, ezek szerint lehet, hogy hülyeséget csináltam... 20 literhez tettem 2 citrom levét forraláskor.

Előzmény: buddymajki (6510)
BoBoYSA Creative Commons License 2011.04.21 0 0 6513

Ezeket gondoltam:

LEGYEN LEHETŐSÉG JOGKÖVETŐ ÚTON SÖRT ELŐÁLLÍTANI

 

Kerüljön be a jövedéki törvénybe <2003. évi CXXVII. törvény 78. § (1)> a sörfőzde fogalmi meghatározásánál alsó küszöbérték. Ugyanis jelenleg ilyen nincs. " a 20 ezer hektoliter éves termelőkapacitást el nem érő sörgyártó üzem ... sörfőzde. Ezáltal a házi sörfőzés sörfőzdei tevékenységnek számít, az összes adminisztratív teherrel együtt.

A konkrét kérés tehát az, hogy a sörfőzdei tevékenység alsó határa évi 5 hektóliter legyen. Ez alatt a mennyiség alatt egy személy által saját célra előállított sör ne számítson sörüzemi tevékenységnek, ne kelljen hitelesíttetni az eszközöket, és ne kelljen jövedéki kauciót fizetni (jelenleg egy millió forint).

Ne essenek tiltás alá a maximum 50 liter (fél hektóliter) egyszeri főzet előállítására alkalmas eszközök előállítása, forgalmazása és birtoklása.

 

 

Évi 5 hektóliter sör  legyen jövedéki adómentes, vagy ha ez nem megengedhető, akkor:

A visszaélések kizárása érdekében legyen az öt liter meghaladó sör előállítása előzetesen bejetésköteles.

A jövedéki adót a sikeres főzetek után utólagosan kelljen fizetni havonta. Bürokrácia csökkentő célszerűségi okbó a jövedéki adót ne a tényleges Ballingra számolva, hanem 12 B átlagos értékret figyeelembe véve kelljen számolni. (A havi ötszáz forintot meg nem haladó jövedéki adót ne kelljen befizetni.)

A bejelentés és a jövedéki adó befizetési kötelezettség személyhez kötött legyen, tehát ugyanazt a berendezést több személy is használhassa, ne kelljen összevonni a mennyiséget.

 

Amennyiben a jogalkotó ki akarja zárni az üzletszerűséget, tiltás alá teheti a házilag előállított sör eladását, és előírhatja, hogy csak évi 11 hónapon kersztül lehessen főzni, tehát egy hónapot ki kell hagyni, azonban ne kerüljön tiltás alá a sör barti társaságban, vagy fesztiválon való ingyenes kóstoltatása.

 

A kész, gyári sörfőző kittekre pontosan ugyanezek a szabályok vonatkozzanak.

 

 

Előzmény: DanielOrtega (6505)
HPGE Creative Commons License 2011.04.20 0 0 6512

Ja, igen, fórum visszaolvas (sokat) és Vogel-könyv , így nagyjából minden kérdésre választ kapsz! :)

Üdv!

Előzmény: buddymajki (6510)
HPGE Creative Commons License 2011.04.20 0 0 6511

Ahogy krulis írta, nyugodtan hagyd egy-két hétig, csak aztán palackozd. (ha csak az idő nem sürget, mert már szomjas vagy...)

Aztán mielőbb térj át a saját (főzött) sörre!!! 

A konzervtől ne várj túl sokat. (Nem rossz, sokat lehet tanulni, stb...) De a saját főzés, akármilyen rosszul sikerült is nekem eddig mind űberelte a konzervet :) 

(Pedig rövid pályafutásom alatt főztem már különlegesen elfuserált "söröket" )  :)

Üdv!

Előzmény: buddymajki (6503)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!