SZEVA, szeretnem megkoszonni a faradozasodat a recivel kapcsolatban. Kimasolom aztan elrakom a receptes kodexembe.
Elkeszitettem eletem elsu marcipanos tortajat.Izgi volt hogy sikerul e.Aztan ilyenlett.
Ez meg a csokis .
Gratulalok Nektek a sok gyonyoru elkeszitett finomsagokhoz! Ez a cini torta is nagyon tetszik. A lanyomnak dec.-ben lesz a nevnapja. Azt hiszem keszitek neki 1 ilyet. Van vmi cicas sablonotok vagy tortafoto? Macskas csalad vagyunk. Nagyon jo receptnek igerkezik ez a kremtoltelek is. Ezt meg nem ismertem.Ki fogom probalni. Koszi az otletekert!!
Az eredeti recept: 16x28 g pillecukor 2X45 g porcukor 2-5 evőkanál víz
Vajjal kikent tálba beleteszed a pillecukrot, 2 kanál vizet és elkezded olvasztani 30 mp-ig. Megkevered, majd újra olvasztod. Ezt mindaddig amíg nem, olvad föl Nálam ez olyan két és fél- három perc. Beleöntöd a cukor háromnegyedrészét összegyúrod. (kicsit várj előtte, mert megég a kezed) (tapasztalat) Ha ezt beledolgoztad mehet a többi cukor is. Ha nagyon kemény még egy kis vizet bele. Én ilyenkor szoktam szinezni is. Olvastam a másik topicon (e-margit), hogy ragad a kézhez. Nos ez így van, de ennek az a megoldása, hogy a kezedet állandóan vajazod. Akkor nem fog hozzáragadni. Én amivel olvasztás közbe is keverem, azt is be szoktam vajazni. Amikor formázom akkor is néha kell a kezemre egy kis vaj, mert egy idő után ragad. Nagyon jó formatartó Bevonáshoz is ezt az arányt kell használni. Egyébként én is csak most próbálgatom, de ez nagyon bejött. Hűtőbe neylonba rakva nagyon sokáig eláll. Ugyanúgy bánj vele mint a marcipánnal, csak az íze nem olyan:)) Egyébként én 14 g pillecukor 28g porcukorral csinálom. (kiszámoltam az arányokat) Azért pont ennyi, mert a pennyben kapható pillecukor egy szine 14 g Bocs hogy hosszú voltam. Éva"
A rozsak igaziak - nem volt idom csinalni, de nem is kell, ilyen szepen nem tudtam volna. A kesz, bevont torta tetejere fondant-bol egy kis lapos dombot tettem (nem ragasztottam ra), es abba bokodtem a rozsakat meg a leveleket. Mikor szeletelni kellett, akkor le lehetett emelni az egeszet egy tanyerra.
Tetszett mindenkinek. . .es nagyon finom lett! A piskota tokeletes, a kerm izletes vajkrem (soha nem fogom maskepp csinalni csak igy) es mi mas kell???
ZsuR, nagyon szép lett, elegáns, és milyen ügyesen illesztettétek a tálhoz! Alig látszik, meddig tart a torta, honnan a tál. :) A rózsák igaziak, vagy Ti készítettétek? Mert elképesztően élethűek. És jönnek majd az ígért fázisfotók is? ;) ribizli
Nagyon nem vagyok megelegedve az eskuvoi tortaval - sok megalkuvas van benne.
Nem csak az en alkotasom - ketten csinaltuk a baratnommel, es ilyen nincs. . .mind a ketten ugy erezzuk, nem azt csinaltuk amit akartunk. . .
A harmadik baratno meg beleszolt - nala lesz a vacsora - es hat ez az egesz project-re ratette a belyeget. No ennyi a panaszkodasbol.
Alap hiba: a talcahoz mereteztuk a sutit :((. Nekem volt otletetm: egy nagy negyszogletes lap (akar rostlemez letakarva fondant-tal), amire akkora sutit teszunk, amekkora eleg 65-70 embernek. Hat ez kicsi talca volt, nem is tudtunk nagy negyszogletes alapot csinalni csak teglalaput. Ugy nez ki mint egy dobogo. . .:)), de az elso helyre szep viragot teszunk!!!
A sutemeny siman piskota (itt ismeretlen, szeretik), es a kremet nagyon finomra sikerult csinalni. Felvertuk a tojasfeherjet - a forro szirupot belekevertuk, es amikor mar lehult akkor a vajat hozzakevertuk. Izesites: vanilia kivonat es kokusz Baccardi. . . A fondant magam csinaltam marshmallow-bol. Jo lett!!!
No akkor itt a kepek. A teljesen kesz tortarol holnap teszek fel kepet.
Sziasztok! Nem méltó a ti műveitekhez, de azért megmutatom a legutóbbi tortámat. A lényeg a csokiszalag, amit a fórumról "tanultam". Belül egyébként Sacher, csak azért lett kidíszítve, mert szülinapra készült, és kicsit csinosabb legyen. :)
A hetvegere egy eskuvoi tortat kell osszehozni a baratnommel - es meg nem dontottunk a kremrol. Ma lattam egy jot a kedvenc szakacsnom musoraban - az lesz az!
Vajkrem: 2 cseszecukor 2/3 csesze viz 6 nagy tojas feherje, szobahomersekleten 1/4 kkanal "cream of tartar" 1,5 csesze vaj, szoba homersekleten 2 kkanal vanilla extract 3 ekanal Triple Sec vagy narancs likor
Keverd ossze a cukrot vizzel, es egy fazekban keveres nelkul forrald fel. Takarva forrald addig amig a cukor felolvad. Addig forrald, amig a homerseklet eleri a 115 fokot (C-ban). Ontsd at egy hoallo edenybe, amibolkonnyu onteni.
A tojas feherjeket es a cream of tartar-t verd fel kemenyt habba, es add hozza a szirupot/ Magas fordulaton keverd tovabb, amig szobahomersekletu nem lesz, kb 10-15 perc.
Add hozza a vajat - szobahomersekleten, elozo nap kiveve a hutobol - aprankent, majd a likort. Ha a hab tul meleg, a vaj el fog olvadni!!!
6 csesze krem lesz belole.
Azt hiszem ez egy jo alap krem lesz - hiszen akarmivel lehet izesiteni!
Lelkes RO-ként gondoltam szólok, hátha érint valakit, hogy a Sőreginél a 30 db-os formázócső-készlet most "csak" 5880. Mégiscsak jön a karácsony, meg ilyenek, hátha van valaki tanácstalan rokon, aki nem tudja mit is adjon ajándékba :)))
Hát ez rettentõ tündéri, és szuper ötlet! El is mentettem reménybeli unokáimnak :) Azt a marshmallow fondan receptet le tudná vki fordítani, kicsit hiányos az angolom :( viszont jónak néz ki. Köszi :)
Hú, ez fantasztikus!! Gratulálok és kalapot emelek előtted! Szerencse, hogy megállt magában, ennyi súly már nem semmi egy tortához! Nem problémázott a gyerkőc, hogy leromboljátok a felvágásnál? Én biztos nem engedtem volna a helyében. ;) Hány napig dolgoztál rajta? ribizli
Most nektek is eldicsekedem életem 2. marcipános tortájával. Kicsit magasabb lett ugyan, mint ahogy elképzeltem, de azért így sem lett rossz. Kókuszos tortaalapot csináltam, és kétféle krémet raktam bele: kókuszosat és vaníliásat.
Sziasztok. Szeretnék egy kis ötletet kérni. Hétvégére citromtortát kell sütnöm,de még soha nem csináltam. Tudna nekem valaki receptet küldeni? Olyat amibe tejszines krém van. Előre is köszönöm.
JAjj ne is mondd. . .egy csodalatos eskuvon voltunk - minden hihetetlenul szep volt, es akkro ott volt a gula. . .jajj :((. . .hat agyon csapott mindent. Aztan ami meg rosszabb, volt, a fonokasszony (az o lanyanak az eskuvoje volt) kerdezte, hogy hogy tetszett ???? Buszke vagyok magamra, nem hazudtam, de meg az allasom is megvan :))! Kivancsi vagyok, ki mit mondott a gulara, mert eddig senkinek sem tetszett!
Persze, hogy fogok faziskepeket csinalni! Van idonk boven, november 3-ra kell.
ZsuR, nem lesz trendy egy ilyen (szép) torta, vigyázzatok! Cupcake-gúla, (túl) sok díszítéssel, az az igazi most Ámerikában, nem? :))
Azért majd dokumentáld, ha tudod, a munkafázisokat is, olyan sokat lehet tanulni ezekből is, meg szívesen nézegetjük és csorgatjuk a nyálunkat a gyönyörűségek láttán, amiket be szoktál mutatni!
Csodalatos miket csinaltok - az a var a kolleganoim koreben nay csodalatot kapott!!!
Komoly feladat elott allok - kolleganom (55 eves) most megy sokadszor ferjhez, es a zartkoru csaladi eskuvo utan masnap lesz egy kis unneples, ahova az egyik kolleganommel kozosen fgounk sutemenyt csinalni. Vele voltunk a sutemeny dekoralos tanfolyamon. Itt a foproba. . .meg nem csinaltam masnak, alkalomra!
Ezt valasztottuk ki, hogy milyen lesz. . .jajj de izgulok!!! A rozsaszin rozsa helyett sarga lesz, narancsos szellel.