Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ha most a kezemben lenne az akkori gyümölcs, szerintem akkor sem tudnám egyértelműen beazonosítani, nemhogy közel 50 év távlatából. Emlékeim szerint narancssárga volt a fedőszíne, emiatt az Ambrosia gyanús. A Nancy francia fajta, arról írnak még hasonlóakat, de nehezen tudom elképzelni, hogy akkoriban ilyen fát lehetett vásárolni környékünkön. Az Ananászról nem tudtam idáig semmit, csak tippeltem, de kössz.
Neked is és Ali-bának is köszönöm a választ. A Tomcsányi könyv tartalomjegyzékét megtaláltam a neten, ebből kiindulva elképzelhető, hogy az Ambrosia lehetett gyermekkorom kedvenc gyümölcse, de az ananász kajszi is szóba jöhet.
"Ambrosia, a legzamatosabb K. fajta, de puha húsú e így a szállítást nem bírja; házikertbe való. Nagy gyümölcse oldalt kissé lapított, világos sárga, dús levű. Érési ideje júl. vége; elsőrendű asztali gyümölcs."
Az azt hiszem 1980-ban megjelent Tomcsányi-féle gyümölcsös könyvből jól rekonstruálható, hogy az ötvenes évektől kezdődően milyen kajszikat termesztettek Mo-on. Ha nagyméretű volt, akkor valószínűleg ceglédi óriást vagy valamelyik hasonló fajtát ehetted.
56-os vagyok, két dédelgetett "álmom" volt hosszú éveken keresztül, amiből az egyik teljesült:
1.Megnézni még egyszer a 60-as években tv-ben sugárzott Tell Vilmos sorozat kezdő képsorait. (Nem kinevetni!) Ez megoldódott.
2. Ugyanebben az időben a szomszéd bácsi alkalmanként megkínált egy nemcsak nagyméretű, de fantasztikusan aromás, ízletes, illatos stb.stb kajszival. Szerintem nemcsak a nosztalgia mondatja velem, valóban roppant finom volt. Honnan lehetne megtudni, milyen fajták jöhetnek szóba?
Ismertek régi, 50-100 éves kajszi, azaz sárgabarack fákat, amiket még a háború előtt ültettek, minél öregebb, annál jobb, régi gyümölcsösökben... Tudnátok róla képet küldeni, vagy a helyet elmondani, hol találhatóak öreg sárgabarack fák?
Egy kettő- vagy négylábú állat derékban törte ketté a kerítésen kívüli magyar kajszi csemetémet...ahogy nézem, először rángatta, vagdosta, aztán eltörte...pedig idén már egy szem kóstoló volt rajta. A helyszínt ismerve sajnos kétlábú vadállatra gondolok...:(
Lefotóztam, majd megpróbálom este felrakni, de kötve hiszem, hogy vaddisznók vagy szarvasok ólálkodkodnának ilyenkor 8 méterre a háztól...így ültessen valaki bármi hasznosat a "köz"-nek.
...ezt is elkezdem átgyúrni.Ami most ill. ezután érik már csak fillérekért adható el.Jelen állás szerint a Pincot-Big Red - Kuresia trióra erősítek rá ill. meglátom jövőre milyen lesz a Tomcot és a Sweet Red /ha megmutatja magát/....a többi lecsó.Bár ez a Tsunami...talán leesik vhonnan egy vessződarabka...
A bergeron mellett a harlayne a legjobb fagytűrő, a Kioto meglepetésre csak középmezőnyben van, az Aurora meg szerintük közel 100%-ban elfagyott...hát, persze függ a helyszíntől is, de ezek azért nem teljesen egyeznek az általunk tapasztaltakkal.
Szerintem bírja a nyári metszést, mert tavaly ráesett a szomszéd fa letört ága, és utána a sérülések miatt alakítgatnom kellett, de jól viselte. Meg fogom most is metszeni, mert a szép hosszú hajtások mellett van rajta olyan is, hogy egy pontból ötfelé (befelé is) hajt.