Nem elkeseríteni szeretnélek, de ez nem annyira látogatott topik, hogy ebben a formában össze lehessen szedni értékelhető mennyiségű pénzt.
(Tudom mert mi Fradisták akik azért itt is sokan vagyunk, a fórumon az elmúlt 1 év alatt három részletben kb. 1 millát dobtunk össze. Ami nem kis pénz de arra a célra amire te szeretnél gyűjteni, gyakorlatilag semmi.)
Ez sokkal nagyobb meló mint gondolnád!
Különben ha mégis belevágsz, 5ezerrel benne vagyok!
((OFF De igazából olyan mindegy, kit anyázunk. Személy szerint, mint teljesen kivülállónak, akinek azért néha okoz gyomorfájást ez az egész, szóval nekem az a bajom, hogy ez az ember egy gerinctelen sz*r alak, mert ha lenne egy csöpp vér a pucájában, akkor visszamegy és leüli azt a szaros 18 hónapot, két gyermek életéért. Persze, ilyenek csak a mesékben vannak, szóval marad a rideg valóság és a jogi csűrés-csavarás. Néha pedig rámszól az uram, hogy törődjek a magam dolgával, mert ezen, ami Veletek történik, háborgással nem tudok változtatni. Sajnos. ON))
Sokat beszélünk arról, hogy az ír bíróság falaz egy gyerekgyilkosnak. Azt azért ne felejtsük el, hogy ez csak azért lehetséges, mert a magyar hatóságok visszaadták a fickó útlevelét. A szabályos elutazását tehát a mi hatóságaink tették lehetővé. Ha ezt nem teszik, a fickó csak illegálisan tudta volna elhagyni az országot, és akkor most kiadnák nekünk. (Ha nem találnak az ügyvédei valami mást.)
Abban sem vagyok biztos, ha a fickó portásként dolgozott volna itt, visszaadták volna az útlevelét.
Tehát benne voltak ebben az ügyben a magyar hivatalos szervek egyes képviselői is, mégpedig vastagon. A Supreme Court csak az utolsó láncszem volt, ne csak rájuk haragudjunk...
Másképp látunk olyan dolgokat, amik mindkettőnket bánt, sért, felzaklat... Én NEM HISZEK A KOLLEKTÍV BŰNÖSSÉGBEN, s amit itt feszegetünk, az szvsz pontosan ez a kérdés.
Mire gondolok?
Nem "az autósok" akik alkalmanként gyilkolnak, mint Tobin, hanem a "Tobin-félék"... Nem "a bírók" a felelősök, hanem azok a _konkrét_ emberek, akik kiengedték haznánkból és akik nem engedik megbüntetni... Nem "az írek" a a bűnösök, felelősök, hanem azok, akik ebben tevékenyen részt vesznek...
A "kollektivizálás", "általánosítás" szvsz(!!!) pontosan abba az irányba hat, ami ellen fel akarsz és AKAROK ÉN IS lépni: a felelősség elmosása, elkendőzése HELYTELEN!
Igen, fel kell hívni az írek, a magyarok AZ EU állampolgárok figyelmét arra, hogy vannak dolgok, amik ROSSZUL működnek: nehéz, NAGYON NEHÉZ dolognak tartom ezt, mert adott esetben is a média nem a felháborodottak kezében van: itt lehet/van szerepe "civil" szervezeteknek, akik megint csak kevés anyagi erővel rendelkeznek, DE VANNAK és EMBEREK vannak mögöttük, nem "elmosott" felelősségérzettel!
Sok, TÚL SOK társadalmi szervezetben van egy ALAPVETŐ HIBA: NINCS VALÓS VISSZACSATOLÁS, ami kiszűrné, kidobná a társadalomnak nem megfelelő döntéseket hozó állami alkalmazottakat, politikusokat, stb... Szvsz ez a hiba "a hiba" Tobin esetében is az íreknél is, ÉS nálunk is, hiszen innen kiengedték! Konkrétan ki is???
...szóval én így látom... s nem "szemben" Veled, hanem mellőled...
Én direkt nem írom, hogy OFF, mert azt hiszem,hogy valamelyest hozzátartozik a jelen tragédia kezeléséhez. Nem közvetlenül a tragédiához, hanem azt, hogy hogyan kezeljük.
Értem én, hogyne érteném azt, amit leírsz. Mégis azt hiszem, hogy helye van az általánosító kezelésnek. Sőt nem nagyon látok más utat. Rengeteg társadalmi mechanizmus így működik: a szülő nem kevéssé azért neveli a gyermekét bizonyos szabályok betartására, mert különben rossz fényt vet rá. (Többször volt alkalmam szülői értekezleteken égni.. :-)) Ha egy nemzet érzi szarul magát, amikor a "mi fiunkról kidrült, hogy alkalmas beépített slagon át vizelt a doppingvizsgálaton, az ad igazi nyomást a dopiingolóra. Ha egy nemzet üvölt 600 kilométerre a TV képernyők előtt, hogy hajrá Bandi, tarts ki,már csak 200 méter... az ad igazi súlyt a drukkolásnak.
Ha egy nemzet érzi azt, hogy a szennyes politikusaink, legfelsőbb bíróságunk miatt szégyen vetült ránk, az ad súlyt a dolgoknak. Akkor érzi át, hogy mi választottuk,mi hagytuk idáig fajulni, tenni kell nekünk is. Akkor lesz civil nyomás, bármilyen nyomás, hogy tegyenek is valamit. Ha könnyedén lerázható a dolog, akkor felelőtlenné válik mindenki! (Lásd kis hazánk, akinek soha semmihez senkinek nincs köze...)
Visszatérve a konkrét esetre: milyen üzenete van annak a transzparensnek szerinted, hogy:
Tudjuk derék írek, hogy ti nagyon klasszak vagytok, és semmi felelősségetek nincs a legfelsőbb bíróságotok, az igazságszolgáltatásotok iránt, közötök sincs hozzá, de talán ezt a Tobin fiút mégis meg kéne büntetni....
Az egyszerű ír azt látja, ja nekem nincs közöm a dologhoz, bár tényleg sajnálatosnak tűnik. Majd csinál valaki valamit. De mégis ki ésmicsodát,ha senki nem felelős? Könyörgöm ki a bánatos rossebnek van köze az ír legfelsőbb bírósághoz, az ír politikusokhoz, ha nem az íreknek?????? Mégis meg tudsz nevezni valakit, aki felelős? Gondolod, hogy a konkrét bíró, légüres térben, saját hobbijából döntött így? Feldobott egy pénzt? Vagy ez valami fátum, aminek nincs felelőse? Nem, egy igazságszolgáltatás úgy működik, ahogy az adott társadalom kényszeríti vagy engedi!
Mint ahogy - ne kendőzzük - nekünk is van felelősségünk abban, ahogy a magyar igazságszolgáltatás (sport, dopping, adómorál, szociális rendszer, politika, közlekedési morál stb stb) működik. Ne rázzuk már le olyan könnyen a felelősséget se magunkról, se másról!
"Az emberi gondolkodás már csak ilyen" - és ugye nem kell erre azt mondanunk, hogy így van jól, s nem kell ezt követni: ez is emberi vonásunk, azaz ahol leheet, javítsunk, de rontsunk... beszélgessünk, érveljünk, "csiszoljuk" távolról sem tökéletes gondolatcserénket... s ne bántsuk egymást akaratlanul... én nem kívántalak bántani, remélem ezt érezted...
Szia... nem gondolom, hogy nagyon távoliak lennének a gondolataink, megítélésünk, de vagy egy különbség: NAGYON ellene vagyok minden általánosításnak, mert ebben bújik meg az emberi félreértések egy IGEN NAGY halmaza: azt gondolom mindőnknek tanulni kell ez ellen tenni. Te is ha az államot, vagy annak egy intézményét tartod felelősnek egy dologért, ne azonosítsd azokkal, akiket képvisel(NIE KELLENE)... szerintem amit leírtál, azzal Te is pont ezt a írtad le: azzal hogy egy szerv/vezető döntése, tette "az egész országot sújtja", arról nem a képviseltek tehetnek, még akkor sem, ha ők a választók... itt van szerepe a "civil" szervezeteknek... Nem, nem a szavakkal "játszok", csupán emberi gondolatcserénk hibáját világítom meg...
Nagyon megrázott ez a tragédia, s ha nem is írtam ide sokat, követtem a témát és NAGY tisztelettel adózok sok ide író, írt emberbek, mindőjük előtt pedig a család két szenvedő képviselőjének úgy e témába írt gondolataikért, mind kitartásukért. Pont ezért írtam ZöPö-nek címezve, amit írtam. Részemről ennyi volt az egész
Hozzáteszem: én Írországban nem jártam, ír emberrel csak eggyel találkoztam (az életemet adnám érte, hogy bár soha ne ismertem volna), az ír állam hivatalainak működésével kapcsolatban pedig csak egyféle tapasztalatom van.
Ha életedben két kutyával találkozol, mindkettő beléd harap, akkor erős fenntartartással fogadod a barátod elbeszélését, miszerint a kutya az ember legjobb barátja, kedves, okos, hűséges jószág. Az emberi gondolkodás már csak ilyen: a csoportokat ismert elemeik tulajdonságai alapján ítéljük meg.
És még mindig nem mondtam azt, hogy minden ír rohadék, Írország pedig a mocsok és fertő földje.
Nem értem, miért azonosítjátok az államot, annak szerveit egy országgal...
Nem vagyok ugyan jogász, de a válasz szvsz nagyon egyszerű: azért, mert az államot arra találták ki, hogy országos ügyekben eljárjon, az országot képviselje.
Ennek megfelelően az állam jó/rossz döntése (pl. belépés egy háborúba) az egész országot sújtja. Az öregapámat nem kérdezték meg, hogy szeretné-e a világháborút, mégis el kellett húzzon a szülővárosából Trianon után... Az ország volt a háboróúk vesztese, nem a miniszterelnök. Ha az állam hoz egy törvényt, akkor az az egész országra kötelező, arra is, aki nem ért egyet. Onnan kezdve azt mondják, hogy Amerikában, Kínában van halálbüntetés, akkor is, ha ezer Smith vagy százmillió Csang ezzel nem ért egyet. Akkor is azt mondják, hogy Líbiában igazságtalan, koncepciós az igazságszolgáltatás, ha százezer Ali nem ért egyet a bolgár ápolónők kinyírásával.... Észak-Koreában pedig dikatúra van, pedig sok-sok millió Kim csak szenved tőle.
Jelen esetben Írországot a jogszolgáltató szervei képviselik ebben az ügyben, akkor is ez a mérvadó, ha milliószám ismerünk kedves, bohókás, komoly, barátságos, becsületes, szimpatikus íreket, és gyönyörű tájaik, jó sörük van.
Üdv:
halihó
Ui: én szoktam néha szégyellni magam a magyar állam miatt. :-(