Keresés

Részletes keresés

becko8 Creative Commons License 2007.02.09 0 0 122
Elnézést, nem is olyan egyszerű ez...:)
becko8 Creative Commons License 2007.02.09 0 0 121
Rakok fel pár képet az ásványokról, remélem ezután majd Ti is raktok fel képeket, s így megoszthatjuk az ismeretek a lelőhelyekről.
Szóval nem nagy cuccok..
Gyöngyösoroszi patakpart:
( az első 3 kép)
Majd Gyöngyöstarján ból (1 kép)
becko8 Creative Commons License 2007.02.09 0 0 120
Hello!
Írod, hogy : A Mátrában hegyikristálylelőhelyeket ismerek,de egyik sem jelentős.(Egy idős gyüjtő tudott 5-6cm -es kristályelőfordulást is.)
Ezt az 5-6 cm es kristályelőfordulási helyet te nem ismered, esetleg megkérdezhetem hol van ez?
Előzmény: Iron-opal (113)
becko8 Creative Commons License 2007.02.09 0 0 119
Üdv!
Most leltem erre a fórumra, és nagyon jónak tartom, bár lehetne egy kicsit "pörgősebb" is:)
Én is amatőr ásványgyűjtő vagyok, és megörültem, mikor ezt a topicot megtaláltam, és teljesen jó lenne, ha beszámolnánk egymásnak az ásványgyűjtésről, a lelőhelyről, az ott talált ásványokról, esetleg fényképekkel.
Én főként még csak a Mátrában jártam: Gyöngyöstarján Füledugó szikla, Göngyösoroszi Károly-táró.
A Károly táróval kapcsolatban lenne 1 kérdésem, én még csak a hurokban végződő út mellett a patakparton gyűjtöttem, de most olvasom, hogy kb 300m re északra van az igazi meddőhányó, itt még sosem voltam, valaki tudja milyen ez, könnyen felismerhető, vagy már benőtte az erdő?
Valamint az Asztag kőnél járt már valaki, jól megközelíthető, vannak szép ásványok?
Üdv!
becko
Plantago Creative Commons License 2007.01.25 0 0 118
Köszi az infókat. Azt hiszem részemről kiesett mindenféle gyűjtés és túra, megvan az órarendem és örülök, ha lesz egy-két hétvége, amikor nem kell suliba mennem.
Előzmény: Caffreys (117)
Caffreys Creative Commons License 2007.01.08 0 0 117
bocs csak 4 félév
Előzmény: Caffreys (114)
Caffreys Creative Commons License 2007.01.08 0 0 116
amiket én ismerek azok se hatalmas szuper helyek (közelébe se ér Telkibányának), de azért néha akadnak kicsi szépségek (ametisztes jogarkvarc), tényleg nem nagyok, de szépek tudnak lenni
Előzmény: Iron-opal (113)
Caffreys Creative Commons License 2007.01.08 0 0 115
Még nincs kialakult túraterv, valszeg egy egész hétvégét leköt a program, ebből a gyűjtőnap szombat lenne (péntek leutazás, dínomdánom, szombat túra, vasárnap kicsi túra, hazautazás). Lenne ásvány és ősdög is.
Előzmény: Iron-opal (113)
Caffreys Creative Commons License 2007.01.08 0 0 114
Ha már a suliban tanultok valamilyen szintű térinfo-t (gondolom ArcView, Mapinfo, AutoCAD) az is valami. Mondjuk ha a szakdolidba raksz jó sok ilyen munkát (térképek, terepmodellek, bármi) akkor közben megtudod tanulni az alap dolgokat, a trükköket úgyis meló közben tanulja meg az ember. Van egy csomó cég ami ilyen dolgokkal foglalkozik, nézd meg a terinformatika.lap.hu-t. Valszeg jobb fizetés van ilyen helyeken mint egy iskolában:). EGyébként van külön térinformatikus képzés Székesfehérváron, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán, távoktatás, én is oda járok most éppen. Kicsit borsos az ára 55e/modul x 3 modul/félév x 6 félév. De a végén ad egy szakmérnöki diplomát!
Előzmény: Plantago (112)
Iron-opal Creative Commons License 2007.01.07 0 0 113

Sopron környékén több lelőhely is van,melyikre gondoltál?  A Mátrában hegyikristálylelőhelyeket ismerek,de egyik sem jelentős.(Egy idős gyüjtő tudott 5-6cm  -es kristályelőfordulást is.) A TIT ásványbarát szakkörébe járok.-ritkán- a klikkesedések, az értelmetlen viták miatt. Bár a mostanában fellobanó viták a vezetőségválasztás miatt vannak. Ez senkit se tévesszen meg.

                                       

Plantago Creative Commons License 2007.01.05 0 0 112

Tanárképzőbe járok, elsősorban tanítani szeretnék. A térinformatika nagyon jó, legalábbis nekem nagyon tetszett, de nem hinném, hogy nálunk lehetőség lenne erre szakosodni, meg inkább tanítanék, meg nem is bírnám, két szak+tanárképzés, két állás és a háztartás mellett meghaladná a képességeimet. Bár már gondolkodtam rajta, hogyha nem tudok elhelyezkedni akkor ez is szóba jön, csak nem tudom hol, mennyiért, stb. lehet ezt megtanulni, ha nem szakosodás kapcsán tanulja az ember.

Előzmény: Caffreys (111)
Caffreys Creative Commons License 2007.01.03 0 0 111

majd ha lesz rá időm, beszkennelem a térképet és felrakom hogy hol van a mátrában hegyikristály, lehet, hogy a neveket rosszul írtam, de ha térkép van a kezemben rá tudok mutatni, hogy itt kell ásni :) (ahogy más helyeket is így tudok)

 

én egy környezetvédelmi egyesületnél helyezkedtem el, ahol, már az egyetem alatt is dolgoztam, úh nem volt nehéz. egyébként nem túl nagy a piaca a környezetvédelmi szakirányos geográfusoknak. he érdekel a környezetvédelem, akkor annak megfelelően keresgélj, és annak megfelelően szakosodj ha van rá mód, tehát már az egyetemi éveid alatt látszódjon, hogy komolyan akarsz foglalkozni ilyennel.

 

csak egy tipp, hajts rá a térinformatikára, digitális térképezésre, annak van és lesz piaca

 

ásvány és ősdög gyűjtőtúra lista január végén várható, márciusban valószínű egy sopron környéki túra

Iron-opal Creative Commons License 2006.12.31 0 0 110

Hello----remélem jövőre hemzsegni fog ez a topic az ásványgyüjtőktől. Minden strahlernek ásványokban gazdag új évet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Plantago Creative Commons License 2006.12.31 0 0 109

Szia!

 

Vizsgaidőszak, év végi őrültek háza. Rákerestem, de nem adott ki semmit. Egyébként mit dolgozol? El tudtál helyezkedni ezzel a végzettséggel?

 

Boldog új évet!

 

Üdv.: Plant

Előzmény: Caffreys (106)
Iron-opal Creative Commons License 2006.12.30 0 0 108
Hol van Bagolyirtáson kvarc?(hegyikristály) és Szentimrén? Mátraszentimre mellett a kék jel ami átmegy Fallóskútra túristajelzés mellett van egy fehér kvarcos meddő,de itt nincsenek kifejezetten hegyikristályok. Amit találtam:sejtes külsejű kvarcgeodák,halvány tömeges vagy aprókristályos ametisztek,elmállott markazit,mm-es szfalerit,galenit pöttyök. A meddőhányó rekultivációja folyamatban,most nem tudom,hogy mi ott a helyzet,mert 2 hónapja nem voltam arrafelé
Iron-opal Creative Commons License 2006.12.30 0 0 107
8 éve gyüjtök ásványokat,fossziliákat. Gyüjtőtúrák érdekelnek.
Caffreys Creative Commons License 2006.12.20 0 0 106
keress rá a topicoc között a fosszilia szóra, vagy a caffreys-re, van egy ősdög gyűjtő topic, de az is behalt valamikor január környékén, ott írtam pár lelőhelyet, élet nincs rajta
Előzmény: Plantago (102)
Caffreys Creative Commons License 2006.12.20 0 0 105

miaz? senki se olvassa a fórumot? vagy vizsgaidőszak van?

 

földrajzosok! korlátozott számban kisebb házidolgozatok megírását vállalom nem túl rövid határidőre jutányos áron:)

Caffreys Creative Commons License 2006.12.14 0 0 104
a csiszolópor általában olyan anyag ami keményebb a legtöbb ásványnál, elsősorban szerintem korund (tudjátok rubin, zafír:), de mielőtt megijednétek, ez mesterségesen előállított. ebből készöl pl a csiszolópapír is (persze nem a papír része)
Caffreys Creative Commons License 2006.12.14 0 0 103

Hi Plant!

 

Én geográfus szakon végeztem, de már egyetem előtt érdekeltek az ásványok, sok helyen jártam gyűjteni geológiai kirándulások keretében (először 1992-ben voltam) amit egy egyesület, későbbi munkahelyem szervezett (jövőre megint beindulnak majd www.pangea.hu). Én is szerveztem ilyeneket, voltunk Csehországban, Ausztriában, Szlovákiában is gyűjteni. Jövő tavasszal lesz Sopron környékén gyűjtés (ásvány és ősdög), ha érdekel valakit ez már biztos.

Amúgy az egyesület alapítója létrehozott egy gyönyörű ásványkiállítást Vácon, itt előadásokat tartunk, iskolákban vannak ásványbemutatók, meg volt geológia szakkörünk is.

 

Amúgy csak hobbi az ásványgyűjtés, főleg mostanában amikor időm egyáltalán nincs rá.

 

A szép csiszolt ásványokat csiszoló dob-ban csiszolják, porral és (vízzel?). Ez egy műanyag vagy porcelán henger ami forog, benne vannak a csiszolnivaló kövek és az egyre finomodó csiszolópor, majd a végén polípor.

 

Plant tanszékén a csiszolatokat máshogy csinálják (sztem:), ott egy műgyanta foglalatba teszik a csiszolni kívánt példányt és azzal köröznek egy asztalon amin víz és csiszoló por van. Az így készült csiszolatokat mikroszkópos vizsgálatokhoz készítik, tehát szabad szemmel kevéssé élvezhetők, és kereskedelmi forgalomban nem nagyon találhatók.

Előzmény: Plantago (102)
Plantago Creative Commons License 2006.12.10 0 0 102

Szia!

 

Nem egriek vagyunk, illetve én nem, Budapesten lakom, csak Egerbe járok földrajz-történelem szakra. Jó gyűjtőhelyeket én is tudok, csak az a gond, hogy időm nincsen, rég nem gyűjtöttem már ásványokat. A 100 magyarországi ásványlelőhely megvan, illetve szerintem a 120 ásványlelőhely a Kárpátokból is jó. Most inkább dögökkel foglalkozom és azokat gyűjtöm, mert abból fogom írni a szakdolgozatomat. Ha esetleg ebben a témában ismertek topicot, az érdekelne. Tavaszra szervezhetnénk egy recski kirándulást, mert azóta sem voltam ott. Mondjuk eléggé be vagyok határolva, áprilisban a témavezetőm akar terepre menni, májusban meg Erdélybe megyünk, meg vizsgaidőszak, úgyhogy csak a február, március jön szóba.

 

Ha ráér a csiszolást elvileg ki tudom deríteni, mert a tanszéken készítenek csiszolatokat, de csak februárban, mert addig nem nagyon találkozom az illetékes proffal. Ha sürgősebb a Kőországban csinálnak csiszolatokat és szerintem rá lehet kérdezni, hogy mi kell hozzá. Bp.-en van valahol az Arany János utca tájékán. Van weblapjuk is www.koorszag.hu

 

Kedves Caffreys, te milyen szinten és formában vagy illetékes, hobbiból foglalkozol az ásványokkal, vagy "hivatalból"?

 

Üdv.: Plant

Előzmény: Caffreys (98)
][CE Creative Commons License 2006.12.07 0 0 101
Namost lenne nekem egy kérdésem, mivel csiszolják, polírozzák olyan fényesre azokat az ásványokat köveket amiket boltban/bazárokban lehet kapni?
Szeretnék ilyen csiszolással hobbi szinten foglalkozni! Leginkább anyagok felszerelések érdekelnének. (Valaki azt mondta nekem, hogy a polirozásnál spéci port használnak.)
][CE Creative Commons License 2006.12.07 0 0 100
100. :)
Caffreys Creative Commons License 2006.12.06 0 0 99

mennyire sürgős? mennyire kvarc kell? van benne SiO2? vagy csak abból áll? perlit? üveghomok? kicsit tudnád konkretizálni a kérdést

Előzmény: és vagy (95)
Caffreys Creative Commons License 2006.12.06 0 0 98

Csak néhány válasz szerűség a szaktársaknak, ill leendő szaktársaknak. Ha már Egerben vagytok és érdekelnek az ásványok titeket a kötelezőkön túl, akkor érdemes pl elmenni Parádsasvárra, a Nagy-Lápafői feltárásokhoz, ahol kalcit van tömegével, és sok szfalerit egész kristályt is lehet találni (0,5-2 cm).

Recskre én is kíváncsi lennék, mert és is rég voltam ott, mi a helyzet, teljesen elrohadtak már a szulfidok, talált-e valaki valami izgalmasat, műxik-e még a hely.

Kvarc van dögivel a Mátrában, szép kipreparálódott kristályok Bagolyirtásnál és Szentimrénél, jogarkvarcok és ablakosok is vannak, néha halványan ametisztes darabok is. Van sok kipreparálódott kvarc Telkibánya könyékén is, ezek nagyobbak és szebbek is, és az erdei utakon hevernek, jó hely.

 

Volt kérdés kvarc lelőhelyekről, pl az üveghomok nagyrészt kvarcból áll, ezt hazánkban Fehérvárcsurgón bányásztak. A Sárospatak közelében lévő ún. Megyer-hegyi tengerszem egy régi malomkő bánya volt, ami a terület kvarcitjára települt.

 

Amúgy meg érdemes megvenni a többször belinkelt 100 magyarországi ásványlelőhely című kiadványt, ha szeretnétek ásványgyűjtéssel foglalkozni.

 

A Velencei-hg-ban a fluorit bánya megvan még, kicsi rózsaszín és zöld fluorit darabokat lehet még találni, de érdemes elmenni a Pátka melletti Szűzvári malomhoz is (ha még megvan a lelőhely) és szerencsés esetben lehet gyerek ökölnyi méretű galenit tömböket is találni.

 

Rudabányán a kék ásványok azuritok voltak, szép lassan majd átalakul malachittá :(.

][CE Creative Commons License 2006.12.05 0 0 97
Szevasztok!
Én nem vagyok igazán gyűjtő (már) de ez év nyarán elmentünk Rudabányára, megnéztük a helyi múzeumot, ahol rengeteg, a helyi bányából kihozott ásvány van. Ezután mi is elmentünk "szerencsét próbálni" a régi bánya területére. Szép nagy zöld bányató, és csodaszép sziklás fenyves környezet!
Rengeteg malachit kristályos kőzetet találtam, meg ilyen kék színű kristályosat is. ( bocsi, elfelejtettem a nevét :( ) Azonban felhívnám a figyelmet két fedetlen aknára is ami a elég mély és veszélyes!
Összességében azért érdemes ellátogatni oda!
noirp Creative Commons License 2006.02.20 0 0 96
Recsk! Hogy én ott mennyit turkáltam, édes Istenem! Talán azóta vagyok szulfidérc-fan...
1998-ban jártam ott utoljára, azért kíváncsi vok, mi változott ott...
Előzmény: BZoltan (14)
és vagy Creative Commons License 2006.02.20 0 0 95
Sziasztok

Ásványilag amatőr vagyok...
Szükségem lenne működő kvarc /SiO2/ kőzet lelőhelyek, bányák címére, honlapcímére Magyarországon vagy Szlovákiában.

Ha valaki tudna segíteni, kérem, a
bujak.andor@netcomga.sk
címre jelezzen.
Köszönettel

Buják Andor
hsoma Creative Commons License 2004.12.27 0 0 94

FiúkLányok!

 

eddig béna voltam, nem sikerült elintéznem az opálokat. Ha bárkinek olyan ismerőse van, aki venne, akkor lécci dobjatok mélt a H.beno@chello.hu címre

 

Üdv, és bocs a rinyálásér: hsoma

Plantago Creative Commons License 2004.11.30 0 0 93
Kőzetes oldal fotókkal: http://www.ace.hu/litot/
Előzmény: bencuri (91)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!