Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Én se tudom, mi az. De jól néz ki. Itt egész jól rákezdett az eső, aztán elcsendesedett. Most csak szemerkél. Egy locsolásnak talán elég lesz, és még borult, hátha jön még. A veteményest azért biztonság kedvéért meglocsoltam, míg csak csöpörészett. Sok a másodvetés, most híznak a retkek, kezdenek fejesedni a jégsaláták, muszáj nedvesen tartani. Nekem ez a kedvenc hónapom. Még minden tele van virággal, most a legszebbek a dáliák, van még málnánk, kevéske szamócánk, jó már az alma. Annyi paradicsomot és paprikát eszünk, amennyi belénk fér. A fények is szebbek, mint nyáron. Csak ne jöjjön korán a fagy.
Na ma egy kicsit megpihenhet a kertészkedő és ráérő ember..., aki nem ér rá, az másra fordíthatja az enegiáját:-)
Nagyon enyhén szemerkélő esőben sétáltam a kutyusokkal, szeretem az ilyen sétákat, mert sokkal nyugisabb. A kertekben lévő kutyák nem olyan idegesek, az egyenletes hőmérséklet is fontos, nem kell figyelni, hogy mikor hová süt a nap, a kutyusok nem szomjaznak és én sem vagyok úgy, hogy egyszer fázom másszor izzadok.
Az öreg kutyusom jól van, valami gyulladásos betegség lehetett a májával, ami a gyógyszerek hatására alábbhagyott. Most már csak vitamint adok neki "erőszakkal", így nem fél annyira tőlem, sőt, állandóan keresi a társaságomat. A kondija nem rossz, eszeget, de elég keveset. Szerencsére száraz csontos húst ehet, más nem is nagyon kell neki. Hiába vettünk 5500 forintért 3 kiló neki való tápot, nem eszi. Az előbb bedörzsöltem őket sonkával, de így sem ette. Erőltetném, mert gondolom (remélem), hogy életfontosságú dolgok vannak benne. Érdekes módon egyetlen valami van, amit mindenkor jóétvággyal megeszik, az a száraz, vagyis fővetlen tészta. Persze keveset adok neki, egy kis marékkal naponta. Végülis a száraz táp is gyomorban puhul meg, remélem nem árt neki, de a tápértéke nem lehet túl nagy. Bár a sétálást egyetlen nap sem halasztottuk el, mégis eléggé beárnyékolja a kedvemet a vele kapcsolatos jövőkép, ennek a homályos alagútnak már nincs fény a végén:-(((
Majd szerét ejtem, hogy a kertről is meséljek egy kicsit:-)
Még valahol találtam egy folt bársonykát megbújva a növények között és egy egy újabb adag muskátlit. A cserepeseket egyébként a kedves feleség gondozza úgy, hogy továbbítom neki a dicsérő szavakat, a többi növényt meg elintézi az automata(szórófejek és a csepegtető)
Fogalmam sincs, de ha azt mondod, elhiszem! Csodálatosan szép formájú virágai vannak, csak azután figyeltem fel erre, hogy vagy itt, vagy a rózsás topicban szó volt róluk és láttam hasonlókat. Több éves a tő és már azt sem tudom, hol vettem. Most is tele van virággal és bimbóval.
Ezekből nekem csak margarétám van, de azt sem gyökereztettem még soha. A leanderrel kapcsolatban Anblock Italia biztos tud majd tanácsot adni, mert nagyon ért hozzá. Tippem az lenne az évelőkkel kapcsolatban, ha még nem gyökereztek ki, hogy világos, fagymentes hely, de ez csak tipp. :-) Kíváncsian várom én is a tutit. :-)
Szép napot mindenkinek, ezen az esős reggelen, nálunk is megeredt az égi áldás. Köszönöm a dicsérő szavakat, igyekszem, hogy szép legyen, eltelt 5 év, hogy ide jutottunk, de előbb a házat kellet lakhatóvá tenni, meg volt egy pár romos melléképület amit előbb el kellet tüntetni, hát a gépi földmunkán kívül minden sk. lett kivitelezve. Azért ebben a "szép" időben is csináltam egy-két képet. Az Enciánt "szépen" szétnyomta az eső. Kinyílt a fehér is, a gumós begóniák saját nevelések, most "tavasz" lenne, hogy ilyen szépen virágzik a rózsalonc.
Egy kérdés ami már foglalkoztat mióta erősen közeledik a tél ( :-S ) : Amiket most és ezután gyökereztetek és teleltetni kell,azokat gyökerezés és ültetés után egyből vigyem a teleltetőbe? (Pl lesz olyan ami kb decemberre lesz gyökeres.) Vagy ilyenkor mit kell csinálni velük? Maradhatnak a lakásban?
nekem most pont jó ez a lágy eső, pont annyit nedvesít, amennyi a (leendő) fűnek kell :)) szerencsére a macsesz valamiért nem kattant rá a "turkáljuk ki a fűmagot, és végezzük ott a dolgunkat" játékra, remélem ha kibújt a fű akkor sem fogja megtámadni amíg meg nem erősödik kicsit :)
Jó, pipálj! Majd vívunk a fotókkal!!:-))) Neked viszont nagyon szép, egészséges a tavirózsád, ami az enyéimről nem mondható el. Csak a fehér ilyen szép, mint a tied, a sárga és a rózsaszín sárgul-barnul és nem akar már virágozni, pedig még igencsak kellene nekik. Ki kéne paterolni a sok nagy pontyot a tóból, szerintem kiturkálják a gyökerüket. De egyszerűen lehetetlen kifogni őket.
Köszi a biztatást, no, azért még nem fogom leselejtezni, mert ilyen kicsi! Csak ne enne annyit, nem tudom, hova tűnik belőle az a rengeteg kaja! Vagyis tudom, de egy kicsit hasznosíthatna belőle...
Szép napot mindenkinek! (Caterina, ma lepipáltalak, ééén vagyok az első!:-))) ) Lógnak az esőfelhők, úgyhogy úgy döntöttem, lenyírom a maradék füvet (tegnap is nyírtam).
én meg sokáig azt hittem kamilla, van most egy akkora bokrom, hogy ihaj, akartam is mér kérdezni, másnál nincs-e olyan szép, és telibe virágzik, tök jól néz ki.
Hát ennyi muhart még nem láttam, mint amennyi az idén volt, nekem a madársóskát nem vitte ki a Dezormon, az nagyon szívós egy növény, gyomstop az viszi, de drágának találom egy kicsit(2600Ft/0,5l)
Ne add fel az én fiam is 14 -évesen volt vagy 160centi és kissé súlyos,közép iskolába kerülés után meg indult mint gomba,most 23 éves 190 körül van,én talánaz álláig ha érek,a kisfiamnak:DDDDDDDDD
sajna a nyár második felében nagyon belehuzott a muhar. meg a madárhere is. lehet az időjárás is közrejátszott. de azt legalább könnyen leviszi a dezormon is.
Szia! :-))) Hadd kérdezzek, ha már összefutottunk! :-)) A telkes barátnőm ma eléggé elkeseredve panaszolta telefonon, hogy az egy szem mocsárija, amit nagyon szeret, hervad, pedig locsolja. Vajon mit nem csinál jól?
éetem.ok.visszavonva:)) 2-3hét múlva nyugottan vághatod,de ne mélyre. zúper príma vundesőn masina:) legalábbis így képről. olyan mint a star wars-ból az r2d2 ;-)
Nem mondom tényleg másod virágzásnak indult kerted,nem mondom hogy nálam nincs virág, de a rózsákért írigy vagyok,na de majd jövőre lepipállak Téged is és caterinát is:DDDDDDDDDD Jól látom cic kemence tetején mosakodik?
Szombaton gyeplazítóztunk, és félholtan estünk haza meglehetősen későn :-) Vasárnap szakadt az eső, hétfő-kedd pedig munkanap volt (nekem a szerda a szabadnap). Szóval nem nagyon volt választási lehetőség...
Két hetet simán várhatunk, én sokkal rosszabbra számítottam (pl. hogy idén már inkább ne nyírjunk). Ez jó hír :-)
Az Al-Ko az mindkettő, cserélni lehet benne a hengerbigyót: Al-Ko kombi
Nagyon szép képeket tettél fel a Cleopátra igen csak érdekes számomra,mert nem ismerem ezt a növény.Szeretném meg kérdezni hol vetted a mocsárit mert én is nagyon szeretnék magamnak,ígaz kaptam valakitöl itt oldalon 3 szinből magot,de eddig még nem kaptam,így inkább biztosra megyek és meg veszem növényt.
És aki nem lesz magas, az nem ugyanolyan értékű ember, az én feleségem156cm én 174, sosem érdekelt a dolog, hogy kimekkora , a nászágyban úgy is elvész a távolság.
tiszteletem jobb let volna ha sokkal hamarabb veted felül. azért mert akkor elég rövid volt a fű és ha kimarad 2hét akkor se gáz,viszont a vetés meg tud indulni.én azt mondom várj vele 1.5 hetet és akkor nyírd. nem tudom milyen a fűnyíród,de az a jó ha minnél könnyebb. gondolom azért olyan borzalmas nagy területek nincsenek egybe!? szerintem most elég jól meg lett nyúvasztva a terület és tavasszal nem kell. majd következő ősszel vagy tavasszal. ez az alko gyepszellőztető vagy talajlazító? neked elég a gyepszellőztető.
Neked is szép estét! :-) Szerintem még simán beindulhat a növekedés nála is, nem késett el. Emlékszem, annak idején 14 koromban a magam 165 cm-ével jó néhány osztálybeli fiúhoz képest magasnak számítotattam, és ők mégis magasabbak lettek, mint én. :-) Csak később kezdtek el nőni.
ilyen sokba kerül? az betyár. én nem tudom az árakat csak szólok erre vagy arra van szükségem,hívják a nagykert és jön a szer:) most rendeltem puma extrát,aminek valami 80000ft az 5 liter.kisebb kiszerelés nincs. lehet hogy nem g. hanem ml. nem tudom mert van hozzá sygenta mérce és azzal 20 egység.azért ennyi mert a syngenta ennyit ír elő belocsoláshoz. de ha gondolod viszek neked belőle még van valamennyi a céges kocsiba. vagy ha bármi más kell. cserébe majd szólsz hogy amit adtál gumipálmát,mikor vigyem be a lakásba,vagy a folyosóra.
Szépestét :-) Kérdeznék... Meglepő módon füves dologról van szó. A szombati gyeplazítás után ma utánvetettem: ahol aránylg normális maradt a fű, oda mértékkel, a nagy kopasz foltokba többet. Aztán beállítottam némi automatikus locsolást egy csapnyitó óra segítségével. Megvolt a Műscheisse is :-) (Copyright Musashi).
Ettől viszont hamarosan nőni fog a fű (a meglevő), mint állat. És nyírni kéne. No de szabad?????
Aztán van még valami. Azt írják az okos helyek, hogy a gyeplazítandó fű minimum 3 éves legyen, annál ifjabbat ne. De mi a teendő a vegyes (utánvetett, hiánypótolt) gyeppel? Mert ha most három évig várni kell, akkor NEM veszem meg az Al-Ko gépet...
Nekem a legtöbb virágzott első évben. Februárban vetettem. Viszont anyósom bordó hibiszkuszának a magjából 4 lett bordó, 2 fehér és 2 rózsaszínes. Nálunk nem nagyon érzi jól magát, hiába locsolom bőségesen, már sárgul a levele. Későn hajt, hamar leszárad. Az eredeti 8 tőből már csak 2 van, ami úgy-ahogy él, kettő nyomokban, egyet sikerült elajándékoznom, a többi tönkrement.
Szép estét mindenkinek! Gratulálok a fiaitokhoz! Az enyém 14 éves és 150 centi... Gondoljátok, hogy egyszer még felnézek rá? Nyolcadikos, és a lányok hóna alatt rohangál.
Rendszeresen, évek óta használjuk az Actarát belocsolásos technológiával a rózsákra, mert szórással nem akarok permetezni a telken a gyerekek és a kutya miatt. A ráírt normáltöménységben szoktuk alkalmazni (mintha szórással hordanánk fel), így is hatásos, mivel felszívódó szer. Anno beszéltem erről a Syngenta ( a gyártó cég) mérnökével, így javasolta. Mielőtt belocsolod, egy picit meg kell öntözni vízzel a növényt (nem eláztatva), nehogy perzselést okozzon a gyökéren át. Mi kettő darab legkisebb kiszerelésű Actarával kb. 100 rózsát szoktunk így belocsolni, ez kb. egy ezres, nem olyan vészes.
20 m fal mellett, sok- sok szál jön föl a földből. Ebből 2-3m látszik betegnek. Egyébként tudod mennyibe kerül az Actara? 40g 2650ft. Miért kell a belocsoláshoz annyival töményebb oldat?
nem,ilyeneket nem tartunk. ezeket az össze-vissza nemesítet növényeket a "rendelős" katalógusokból meg az obi félékben érdemes vadászni olykor szokott lenni.
mármint 3m2? 10l/20g aktara. ráteszed a rózsát a kannára,max 2kannával elég.de ha pontosan tudod hol vannak a tövek akkor azt is lehet célzottan a tövekhez locsolsz. nállunk a belsősök szokták így használni mert az irodaházakban nem lehet permetezni.
A fodros levelek miatt kénytelen leszek sokat leszedni belőle, de olyan sűrű, és nagy felület, hogy azzal csak gyéríteni tudom a tetveket, kiírtani nem. Meg kell várnom míg leszedjük a szőlőt, mert túl közel van ahhoz hogy ott permetezzek.
Nekem sincs. Még.... két helyen lehet kapni, de az egyik helyen irgalmatlan drága ( tízszeres áron van, minta másik helyen ) a másikon viszont minimum rendelési érték van, és magas postaköltség. Nem adom fel, majd jósok helyen érdeklődöm, egyszer majdcsak lesz:-)
Tuti, hogy működik a dolog, mert mikor kicsik voltak a kölkök, volt a kertben egy "pisilőfájuk". :-)) (A ház mögött, hogy nyakig sárosan, homokozás közben ne kelljen bemenni a házba.) Na, az robbanásszerűen nőtt akkoriban! :-)))) Bezzeg mióta már nagy fiúk, és bejárnak, azóta nem nő úgy! :-)) De Anyukám mondta, hogy az ő gyerekkorában (hatvan-hetven éve) vidéken a nagymamájánál (Fejér megyében) szokás volt a szőlő mellé is odapisilni, mert annak is jót tesz.
Az a szerencsénk, hogy nálunk nincs hirtelen nyúlás, hanem már születésekor is nagynak számított. Viszont tényleg figyelni kell, mert vékony, nyúlánk. Úszni egész nyáron vittem, most focizni fog járni, előtte birkózott. A sport az nagyon lényeges. Azért is mert az enyém, ha sokat mozog, akkor sokkal jobban eszik. Kicsikének olyan gebusz volt:-) Amióta viszont sokat mozog,azóta egész jól össze szedi magát.
Hát igen, várható, hogy a tiéd is jó magas lesz:-))
Az ilyen hirtelen nyúlások azért eléggé megterhelik a gerincet, és nagyon oda kell figyelni a gyerek tartására. Én állandóan azzal gyötröm, hogy egyenes tartással üljön:-)) Jó, ha sportol valamit, különösen jó, ha rendszeresen úszik, mert ez erősíti leginkább a gerinc melleti izmokat.
Nálunk is elég nagy a szórás. Az enyémgyerek -- a kicsi -- nincs a legmagasabbak között, de ő is magasnak számít. A legjobb barátja egy fejjel alacsonyabb, mint ő.
Most kezdtük a sulit és azt figyeltem meg, hogy szinte csak két méretben vannak gyerekek. Vagy nagyon picik, vagy nagyon magasak. A köztes "átlagos"- nak számító magasságúak alig vannak.
Hú, ez nem semmi, tényleg! :-)) Szép magas! Ennyire az enyémek nem, bár még lehetnek: a nagyobbik 13 éves, és 170 cm körül van, a kicsi 11 éves lesz, és 155 cm, ő mindehhez 35 kiló körül van. Ja, és a nagyobbikomnak már most 44-es a lába. :-)))) Már nagyobb, mint az apjáé, bár magasságra még nem érte el. :-)
Az én nagyobbikom ugyanebben a cipőben jár, akkor én is túltápoztam?:-)))
Tavaly olyan hirtelen nyúlt meg, hogy a bőre nem tudta követni, és a háta közepén vízszintesen terhességi csíkokra hasonlító vonalak, " repedések" jelentek meg. Mondtam is neki, hogy ne nagyon mutogassa, mert mások azt hiszik, hogy verjük:-)))
Jelenlegi helyzet: 15 éves, 191 cm magas, 46-os lábméret. És még nőni fog...
Nagyon vékony, dehát egyszerre nőni és hízni is...:-)
A finnek föltalálták csőben a lyukat. :-)) Szerintem ezt a régi parasztemberek mind tudták, például a férjem nagyapja is mondta nekünk már évtizedekkel ezelőtt. :-) Nem csak a paradicsomra jó egyébként. :-)
Saját tapasztalatom, de iderímel: :-))) Mikor voltak tengerimalacaink, az ő kakijukkal (ami egyáltalán nem büdös és száraz rudacska) trágyáztam mintegy "táprúdszerűen" alkalmazva a szobanövényeket, és soha nem voltak olyan szépek, mint akkoriban! :-)))) Csodájára jártak a fikuszaimnak.
Persze, örülök neki én is, hogy szépen nő! Csak kicsit hízhatna is hozzá, mert olyan vékony lassan, mint egy giliszta. :-)))) Érdekes, hogy kicsinek a nagyobbik volt borzasztó sovány, a kicsi meg szinte pufók, az utóbbi években viszont a nagy megemberesedett, szép széles válla lett, a kicsi viszont valami elképesztően sovány.
Ez jó hír, mert a kölykök valósággal "eszik" a cipőket! :-)) Bár a legutóbbi új csukát egyszerűen csak kinőtte bő két hónap alatt. :-))) Nem csoda, mert nyáron nőtt 11 cm-et magasságra is.
Igen, én is úgy hallottam, hogy a dió nem jó. Nekem sincs falevelem, ezért azt gondoltam ki, hogy kifigyelek egy traktorost. Neki biztosan van szalmája és kikönyörgök pár vödörnyit:-)
Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek! :-)) -- Vettem a kicsifiamnak egy új Adidas csukát a neten át, s már azt hittem, valami gond van vele, de akkor nem is! :-))))
nem hagy nyomot a linóleumon, tehát lehet vele játszani olyan helyeken, ahol ez elő van írva. (mint régen a csak fehér talpú tornacipóvel típusú tornatermek, squash pályák stb. csak most már nem kell fehérnek lenni a talpnak.)
Dehogy bánjuk! Köszi szépen :-) Csak a lonc miatt esz a penész, mert az enyémet meg eszi valami dög, virág meg persze, hogy nincs rajta :-( Na, de legalább így képen gyönyörködhetem benne :-)))
Nekem idén van először és nagyon remélem, hogy áttelel. Mivel fogod takarni? Falevelem nagyon nincs, csak dió, az meg biztos nem jó. Esetleg a levágott fű megfelelne?
A lépcsőn levő krizik saját nevelésűek, vagy boltiak? Nálam ami áttelel, következő ősszel felnyúlik az égig és töredék ennyi virág sincs rajta. Most próbálkoztam nyári visszametszegetéssel, formásabbak lettek, de csak néhány bimbó mutatkozik.
Már próbáltam a vízaknát, sajnos az összes gumó megpenészedett. Marad a lakás. Szóval a magról szaporított mocsárik az első évben nem virágoznak? No, majd megpróbálom, begyűjtöm az összes magot. Az enyémen még sok bimbó van, magokat is érlel már. Nem tudom, merre laksz, de adok szívesen bordót.
A dália és más hasonlók amik nem igényelnek fényt és magasabb hőmérsékletet vízóra vagy hidroforaknában is átvészelik a telet, persze aki esetleg a 10.-en lakik annak nincs ilyenre lehetősége.
Szia! Szép a rózsaszín hibid! A napokban gyűjtöttem magot az enyémről (bordó) és nagyon kíváncsi leszek, hogyan fogom tudni szaporítani. Nagyon tetszik ez a növény, elképzelem úgy, hogy több tő van egymás mellé ültetve, milyen jól mutatna!
Szép napot mindenkinek! Nálam az utóbbi történik évről évre, mivel a teleltetéssel amúgy is gondjaim vannak (nincs pincénk), ezért csak azt viszem be, amit nagyon muszáj. Ami szaporodik magról, azzal nem kínlódok, van elég becipelnivalóm így is. Most a dáliákon gondolkodom, hogy megpróbálok magot gyűjteni róluk, bár még nem nagyon találtam.
A mocsárimat pont egy éve vettem 10cm volt most 1m és ma hozta az első virágját, a Cleopátrám meg egész nyáron virágzik, és egy kis lépcsős csendélettel tudok szolgálni.
Néhány évelő növényünkön szokott lenni pajzstetű. Akkor szoktam látni, mikor tavasszal levágom a kórókat. Év közben a növényeken egyáltalán nem látszik, hogy valami bajuk lenne, így nem foglalkozom velük. Ha egy dísznövényről kiderül, hogy nagyon érzékeny valamilyen kártevőre, lecserélem másra. És ha tudom egy növényről, hogy csak permetezéssel lehet normális állapotban tartani, nem veszek olyat, például a bolhák miatt akkor sem vennék selyemakácot, ha nem lenne fagyérzékeny.
Köszönöm. Nekem eddig még magról sosem kelt ki ez a növény, ezért gondoltam egy esetleges teleltetésre. De azért gyűjtögetem a magot is, biztos ami biztos:)...
Nagyon finom is. Nemrégen bontottunk ki egy üveget, amiben tavalyi eltevés volt, és friss, roppanós volt benne a paprika. Én a magokat nagy részt, külföldről szerzem be.
Én is a békés egymás mellett élés híve vagyok, de ha valami mértéktelenül elszaporodik, kénytelen vagyok vegyszerhez nyúlni. Most például észrevettem hogy pajzstetü támadta meg a borostyánt. kb 60m2-ből 3-4m2beteg. Várjam meg amíg minden tetves lesz?
A répáit felszedve a dáliához hasonló módon teleltetheted. Egyszerűbb azonban magot gyűjteni, és tavasszal helybe vetni. A pici palánták nem szeretik az átültetést.
Szép napot mindenkinek:). Azért történnek itt csudaklassz dolgok is! Az a 4 tő csodatölcsér ( lustakisasszony:) ), amit Gabitól kaptam, és ami sokáig úgy tűnt, hogy nem kel életre, tegnap estére kivirágzott, mind a 4 pici tő tele van bimbókkal. Ez nagy öröm számomra, mert nagyon szerettem volna ebből a virágból ( is ) a kertembe, de magról nem sikerült hajtatnom. Nem tudom, hogy télre van- e vele valami teendőm azért, hogy tavasszal tovább gyarapodjon. Hol azt írják, hogy fel kell szedni télre a földből, hol azt, hogy elhinti a magját, és szaporodik mint a bolond:). Melyiknek higgyek?
Jé! Most látom, hogy szertefoszlott a virtuális térben a hozzászólásom. :-( Több órája válaszoltam Neked, csak nem néztem meg, hogy megjelent-e.
Nálam most nem nyílik mindegyik, van, amelyik még csak most "gyúr". :-) Szerintem lesz még egy nagy virághullám októberben (remélem). De elég sokan virágoznak, tényleg jót tett ez a hűvösebb idő. A Márkok nyáron is elég sokat nyíltak, több hullámban, de szerintem is kevesebb virág volt egyszerre rajtuk, mint most.
Szép napot mindenkinek! Látom, ez a kellemes hőmérséklet jót tett a Te rózsáidnak is! Nagyon szépek!! Szinte élvezik, hogy elmúlt a kánikula. Tegnap még egy kis esőt is kaptak. Több virág van a rózsáimon, mint egész nyáron, Neked is?
Nem feltétlenül az a szempont, hogy NEKEM mi árt. Sem a veteményesben, sem a díszkertben. Én pl. szeretem a rovarokat, és minden egyéb állatot, a lelkiismeretem sem engedi, hogy talajfertőtlenítővel válogatás nélkül kipusztítsak mindenféle élőlényt a talajból. Sok értelme sem lenne, rendszeresen trágyázunk, hol marhatrágyával, hol komposzttal, sok helyen talajtakarás van fűnyesedékből. Itt rengeteg apró állat megtelepszik, a talajfertőtlenítővel úgysem lehetne végleges eredményt elérni. Szerintem roppant érdekes is megfigyelni az állatokat, a díszkertben a növények kiválasztásánál az is fontos szempont, hogy vonzzák a rovarokat. A termés egyébként nem szokott tönkremenni. Csak alaposan meg kell ismeri a növények és a kártevők igényeit. Nem csak vegyszerrel lehet védekezni, sokszor elég kedvezőtlen körülményeket teremteni a kártevőknek. Teljesen nem tűnnek el, de a kártétel elfogadható szinten marad.
Majd tegyél fel képet, ha megfüvesedtél:). A mi szomszédaink idős emberek, a telek hátsó részén gyönyörű kis gazdaságuk van, meg rengeteg virág, de az elöl lévő kertet nemigen gondozzák. Gondolom, arra már nincs erejük..nekem meg nincs szívem nádfonatot rakni a kerítésre, mert a két kisöreg annyira aranyos, hol süti, hol paprika-paradicsom, vagy valami más csemege lóg nekünk a kerítésen:). Úgyhogy eszemben sincs megbántani őket. De megtaláltam a megoldást. Idén az ő kertjük felől " átmászott " hozzánk egy csomó hajnalka, tavasszal azzal befuttatom a kerítést, és kész:).
azon a részen csak fű lesz :) sajnos a bal oldalron nem egyezett bele a szomszéd a kerítésbe, és hely sem nagyon van égigérő kerítésre, de majd oda is kitalálok valamit :) már az is megváltás, hogy a jobboldali albérlőket (meg a lomoskamrát) nem látom. nincs velük bajom, de borzasztó a kertjük, amit érthető okokból nem csinosítanak (albérletben én se költenék kertre)
Ez nagyon klassz! Tényleg jól mutat majd befüvesítve. Csak fű lesz benne, vagy valamilyen virág is? Mikorra várható a füvesedés? És milyen jó, hogy a kerítésen nem látni át a szomszédba...én szeretem a szomszédaimat, de eléggé elhanyagolt kertjük van, aminek a látványa sajnos a mi kertünket is elcsúfítja kissé.
Már nekem is eszembe jutott ez a megoldás, de sajna többféle okból nem kivitelezhető. Mindenesetre kíváncsi leszek, hogy Neked hogy sikerül, szorítok:)!
erre is van megoldás, kijelölni a füves területet, hozatni kell pár köbméter fekete földet, összerotálni elegyengetni, rá a vakondháló, mehet a fúvetés :) a fű úgyis csak a felső 10-20 centiben gyökerezik, ha nem túl nagy a terület, nem kell sok föld, a lényeg, hogy jól rotáld össze a felső 20-30 centit. persze könnyű így a neten okoskodni, én most értem a füvesítési kálváriámban odáig, hogy el van vetve végre, majd meglátjuk hogyan sikerül :)) meg nekem 50 m2-em van ami ugye kisgyerek menünek is kevés :D
Nekem " csak " virágoskertem van, de én az a véglet vagyok, aki ódzkodik mindenféle vegyszer használatától. Mert ha jobban belegondolunk, bármilyen bosszantó is ez a pajor- giliszta- vakond formáció, végeredményben az élet csak megy a maga medrében. Az már persze más kérdés, hogy ebben a kertben, mint bárki máséban, a két kezem munkája van benne, ami nyilván nem arról szól, hogy csak úgy hagyjam tönkremenni. Ezért hát mindenképpen használni fogok talajfertőtlenítő szert, de azt azért remélem, hogy ennek nem kell majd rendszeressé válnia...
Bár ilyen egyszerű lenne, de nálunk a környéken még senkinek nem sikerült " meghonosítania " a füvet, gondolom a homok miatt. Egyedül a szomszédnéni büszkélkedhet csodafűvel, de mivel kútból locsol, nem okoz neki nehézséget az akár egész napos pancsolás sem:).
Veteményes kertben megértem hogy tartózkodsz a vegyszerek használatától, de virágoskertben használva a talajfertőtlenítőt nem hiszem hogy árthatna Neked. Azt gondolom az emberek sokszor túlzásba esnek. Van aki meggondolatlanul túl sok vegyszert használ, más meg hagyja tönkremenni a termést a biogazdálkodás jegyében.
ha újrafüvesítesz mehet alá a vakondháló és nincsen több rumli. ha a füves részt még egy kis szegélyezett ösvénnyel is elválasztod, ahol a szegőt mélyebbre rakod nem fog átmenni, nekem legalábbis idáig mindig az ágyásban maradt még (kopkopkop)
Értem. Igaz, nem lehet szép, ha a cserepek mellett túrja össze a földet a vakond, annyi cserepet meg képtelenség lerakni, hogy ne maradjon hézagos. Büdöskéim most is vannak, és tényleg csak a nagyvirágúak alatt fordul elő elvétve túrás. Akkor viszont jövőre bőven ültetek kisvirágút az ágyásba - sokan nem kedvelik, de én nagyon megszerettem ezt az igénytelen kis növényt -, valószínűleg valamelyest távol tarják majd a maestrot a többi virágtól:). Mivel pedig a kertnek azon részét, ahol általában tartózkodunk, teljesen tönkretette, gyakorlatilag megszüntette a füvet, megpróbálom újrafüvesíteni, ha nem sikerül akkor marad a térkő- na azt aztán túrhatja kedvére:). Köszi a jótanácsot. Annyi segítség jön - ismét -, hogy végül csak megtalálom az ideális megoldást.
A cserepes növényeket mindig sokkal gyakrabban kell locsolni, mint ami ki van ültetve. Ha kiülteted, sokkal mélyebbre le tud menni a gyökerük, nagyobb területet hálóznak be. Nagyon nagy cserép kell, ha több tövet egybe akarsz ültetni.
nekem is túr a vakod folyamatosan, de a büdöskét messzire elkerüli. másrészt meg azok a növényeim csak szenvednek, amiket (végleges helyét nem tudva) lesüllyesztettem, sajnos nem ugyanaz a szabad föld. folyamatos szívás szerintem, gondold meg jól. az meg különösen vacakul néz ki, amikor a konténer mellett jön fel a vakond :D
Szia. Azt hogy érted, hogy nem fogom győzni a locsolást? A terv az, hogy az egynyáriakból ( begónia, büdöske, stb.) több tövet ültetek nagy cserépbe, a cserepeket pedig szorosan egymás mellé leásom a földbe, és szépen körbekerítem ágyásszegéllyel. Ettől vakond- és kártevőbiztossá válik, mégis megmarad a virágágyás jellege, és a cserepekben lesz elég helyük a növekedésre is. A locsolás szerintem ebből a szempontból ugyanaz lesz, mintha csak simán el lennének ültetve. Az évelők és egyebek persze maradnak a helyükön, de mivel ők vagy nagyok, vagy bokrok, ezért nem tudnak kárt tenni bennük a " vendégeim ". Pedánsnak nem mondanám magam én sem:), de szeretnék olyan megoldást találni, hogy a tegnapi eset ne ismétlődhessen meg. Az én kertem azért a bujaságtól még messze van, de erősen törekszem rá, az idén elültetett évelők szerintem jövőre megteszik a magukét:).
A cserepes kertészkedés nem biztos, hogy túl jó ötlet. Nem fogod győzni a locsolást. Nálunk van minden, pajor, lótetű, giliszta, vakond, sokat túrnak. Néha bosszankodom, aztán kicsit odébb ültetem, amit túl gyakran kitúrnak, a járatok fölé lehetőleg új növényt nem ültetek. Ha vetést a lótücskök kitúrják, újravetem, ahol hiányos lett. Annyi magot veszek, hogy jusson. Eddig végül mindenből termett bőségesen elegendő. Kissé hepehupások az ágyások, de a növények egészében véve jól bírják. Ha pedáns lennék, valószínűleg zavarna, de nem vagyok az. Összhatásában a kert meglehetősen buja, így összevissza túrva is.
Szép reggelt. Igen, ez a puklidolog az, ami minket is összezavar, mert a sok áskálódás közben egyszer sem találkoztam lótetűvel, pedig pl. tavasszal nem kis területet ástam fel. És az is igaz, hogy a kitúráson meg a kert elcsúfításán kívül más (?) nem is történik. A párom szerint nem szabadna erős vegyszert használnom, inkább maradjunk a cserepes illetve konténeres kertészkedésnél. Tegnap már kicsit nekiláttunk tervezgetni is, és simán meg lehet csinálni úgy, hogy észre se lehet venni, hogy a növények tulajdonképpen cserépben vannak. Lehet, neki van igaza, hiszen ha a pajoroknak és miegyebeknek nem marad kajája, akkor vakond sem lesz..viszont ha a vakondot küldöm el, akkor meg a kártevők nőnek a fejemre, és azt hiszem, ez lenne a rosszabb. Úgyhogy valószínűleg túlteszem magam a tegnapi elkeseredésen, és nem szólok bele a természet körforgásába:). De azért jegyeztem a tanácsokat, hátha mégis szükség lesz rá:)))!
A kert Mindenre kiterjedő kertészeti útmutató: kerttervezés, kertfelújítás; kivitelezés, karbantartás; részletes növénylisták A teljes körű útmutatóban megtalálható minden fontos tudnivaló a tervezésről; a kialakításról; a gondozásról, a szerszámokról és a kellékekről; a talajtípusokról és a talajjavításról; a kerti tavakról, a lugasról, a teraszról és a kerítésről; a zöldségről, a fűszerről, a díszkertről; a kártevők és a betegségek megfékezéséről, a tápanyagpótlásról. Az összehasonlító táblázatok részletes és értékes információkkal szolgálnak a kertészkedők számára. A bőséges, színes képanyag és a tárgymutató élvezetessé és egyszerűvé teszi a kötet használatát.
Eredeti cím : The Garden Nyelv : magyar Áfa kulcs : 5% EAN : 9789633690291 ISBN : 9633690293 Megjelenés : 2005. Kötésmód : cérnafűzött kötött Oldalszám : 416 Méret [mm] : 220 x 285 x 27 Tömeg [g] : 1 850 Raktári kód : 178964 Regisztrálás : 2005.12.23.
nekem elsö kert most lett fel újjitva sok növényt ősszel,még többet tavasszal ültettem el így szükség volt napi öntözésre,bár szerintem még több víz is jól jött volna csak furt kút nem az igazi mert 3-szori locsolással tudtam teljes kertet meglocsolni ugy ahogy.
Nálam is azzal van probléma,hogy rávegyem magam hogy most már menni kell,a seprésnél már én sem fázom hiszen elég jó kis területet kell meg csinálni,külső járda,belső járda,kocsi bejáró ami legalább 10 méter szóval lehet seperni rendesen,csak a kezdet nehéz:)))
Hát én nem is locsolom őket naponta, sőt, az idősebb töveket szinte soha. Csak az idén ültetett töveket locsolgatom. Néha. De a mi földünk nehezen szárad ki. Az pedig tényleg nem baj, hogy kissé le vannak maradva a virágaim, már meg is szoktam, és az tényleg jó, hogy máshol már elvirágzott, nálam még nem.
Ez valóban cserebogárpajor, de az tudtommal nem csinál puklikat a föld alatt, illetve a felszínen. Ami ilyet csinál, az a lótetű, ami után viszont boldogan lohol a vakond. Ezek ketten gyönyörűen felszántják a virágoskertet. A lótetűgyerek pont úgy néz ki, mint a nagy, csak kicsi. Egészen picike lótetűt is láttam már, egész pontosan fészket. Sok-sok picike lótetűvel. Nálam is megfordul néha a vakond, imádom, amikor megtalálja a füvet. De pár nap után mindig magától elment, sosem vetettem be semmiféle praktikát ellene.Előfordult, hogy kitúrt egy-egy tő virágomat, az mellé visszatapostam a földet és jól meglocsoltam. soha egy tő virágom nem pusztult el a vakond miatt.
Szép estét mindenkinek! Havat söpörni jó, mert kimelegszem. Még sosem fáztam hóhányás közben! A kandalló melegét is szeretem, de azt már nem, amikor ki kell menni a hidegbe.
Abban biztos vagyok, hogy pajor, lótetűvel még nem találkoztam itt. Hacsak nem ugyanolyan a csemetéje, mint a cserebogárnak, de azt kétlem. Rengeteg cserebogár van nálunk tavasszal, tehetetlenek vagyunk ellenük. A túrások miatt sokáig mi is azt hittük hogy lótetű, de a pajorok meggyőztek...
Nagyon köszönöm mindenkinek. Az előbb felástam egy 1,5x3 méteres területet, azon a részen, ahol nemrégen az ültetés során legalább 20 pajor volt. Most összesen kettőt találtam, viszont reggelre és késő délutánra tele a kert a jellegzetes alagútszerű járataikkal ( vagy nálam épül a négyes metró :D). És RENGETEG gilisztát találtam. Kész vagyok ettől. Merthogy, a nyomokból és a talált példányokból kiderül, hogy van pajorom. Meg van földigilisztám. Meg vakondom. Mármost nyilvánvaló, hogy a vakond mindkettőt megeszi. Mivel pajor nincs túl sok, és a terület sem nagy, ahol kártékonykodnak, nem kell túl sok vegyszer. A gilisztát meg ugyebár nem bántjuk( vagy de???). De a vakonddal is sürgősen tenni kell valamit. Megoldás: holnap irány a gazdabolt és a praktiker, mindenféle vegyszerek és vakond elleni kütyük beszerzése, és indulhat a harc. Mivel az ultrahangos vakondrisztó nem vált be, marad a csapda, esetleg naftalingolyó, vagy a HESS vakondűző szer. Vagy amit találok. Aztán majd beszámolok a fejleményekről, mit sikerült beszereznem. Még egyszer köszi Ági
Hát úgy tűnik, igencsak kéne, mert ezek a dögök azóta is túrnak. Mindjárt nekilátok kicsit kapálni körülöttük, de kétlem, hogy ez a megoldás hatásos lenne:). Úgyhogy mindenképpen szükségem lesz drasztikusabb megoldásra, főleg mivel hamarosan megint kórházba kell mennem,és utána pár hónapig használhatatlan kertész leszek:(.
Valamit nem értek. Utánanéztem ennek a Force nevű terméknek, amit mushasi is ajánlott, de mindenhol azt írják, hogy engedély kell a vásárlásához. Akkor hiába is megyek a gazdaboltba, mert ilyen engedély nélkül nem vásárolhatom meg? És ha így van, akkor honnan szerezzek hozzá engedélyt? Nekem ez kicsit magas...
Köszönöm szépen a tippet, holnap körülnézek a környéken a gazdaboltokban, hogy kapható-e valamelyik " csodaszer " ezek közül. Elkeseredettségemben azt találtam ki, hogy jövőre az egynyári virágokat hatalmas cserepekbe ültetem, és a cserepeket leásom a földbe, és szépen körbekerítem ágyásszegéllyel. És erősen reménykedem, hogy az irtószer hatásos lesz annyira, hogy a már beültetett és nem átültethető évelőimet megvédje a kártevőktől. Ez valószínűleg akkor is így lesz, ha sikerül az összes gonosztevőt kiirtanom, mert erős a gyanúm, hogy úgyis visszajönnek. Tavasszal itt rengeteg a cserebogár, fennáll a veszélye, hogy megint telepetézik nekem a földet...persze a talajfertőtlenítést most is, meg tavasszal is megcsinálom majd, de az ördög nem alszik:). Mindenesetre ez túl nagy pofon egy hozzám hasonló kezdő kertésznek:(..
Szép napot mindenkinek. Hát, azt hiszem, én a mai nappal feladom. Arra mentem ki a kertbe, hogy a vakond meg a cserebogár pajor felváltva, de módszeresen széttúrták az egész mindenséget. Szépen egymás mellett túrtak, minden felborogatva, szétbombázva:(((..pedig annyit dolgoztam vele, és most annyi. Legszívesebben a föld alá mennék, hogy saját kezemmel tekerjem ki a nyakát ezeknek a....inkább ki se mondom, miknek.:(((
Azzal én is eggyet értek hogy szükség van rá.és imádom kandolló melegét, ahogy ég benne a fa maga a látvány is elragagó van egy bizonyos varázsa az egésznek,legalábbis számomra, én imádok benne tüzelni,viszont havat seperni már nem igazán szeretek,mert mire végig seprek mindet az minimum fél óra és nekem hidegböl ez már sok.
Pegig nálad is csodásak növények és lehet lemaradás még elöny is hisz tovább élvezed látványukat.nálunk rózsik szinte 3 nap bimbo.kinyíl és dobja le szirmát,pedig locsoltam őket,naponta.
Köszi, Musashi. Úgy lesz. Nem mintha lenne fűhengerem, de gereblyém legalább van. Hátam viszont a mai nap után megintcsak nincs :-) Amíg a gyerek füvet nyírt, addig én kapáltam (utána meg gereblyéztem a gyeplazítással keletkezett hulladékot): volt még egy ágyás, amibe az előző tulaj a jelekből ítélve minden évben beleszórt pár kiló magot meg virághagymát, aztán hadd szóljon, ki nem vett semmit. Na, azt az ágyást rendeztem ma le úgy, hogy oda is mehessen a fűmag. A hátamnak viszont annyi (alapállapotban sem az igazi, de most ide nekem a kerekesszéket).
Ja, és mint mindig, most is szétesett a komposztáló, amikor kivakartam alulról az érett komposztot. Ilyenkor a standard munkamenet, hogy alulról kivakarom, szétesik, villával-lapáttal kipakolom, összeszerelem, villával-lapáttal visszapakolok bele. Jó konstrukció :-/
Gabi (drusza :-)), csatlakozom a télutálók táborához, akár szükség van rá, akár nincs, tél monnyon le! Sajnálom a rodijaidat! Itt viszont jó savanyú a talaj, egy hete rendeltem meg az ex-eperágyásba egy jó pár bokrot, azt hiszem, a te javaslatodra van közte pár hortenzia is. Meg persze rododendron. És egy álomszép kamélia (lesz majd, ha a negyvencentis szállítási méretét úgy két és fél méterrel meghaladja egyszer). Meg rózsaszín pimpót az első sorba. És szépecskét. Photoshopon már jól néz ki, élőben pár év múlva kiderül :-)
zene füleimnek:) ))))q[-_-]p((((( ez a világmindenség univerzumának rendje,a pozitív és a negatív energiág megtestesülése, avagy a természetnek is pihenni kell mert izomlázat kapna ;-)
tiszteletem kis lépés ez egy embernek,de nagy lépés a kertnek. gratula.ne lepődj meg,ez normális mennyiség pláne a te esetedben. ne feledd picit begerebjézni /forgatni/ a fűmagot,és hengerezni.esetleg starter műscheisse-t :)
Még valamit be kell vallanom. Odaadtam a maradék két rododendronomat a nővéremnek. Mielőtt azok is elpatkolnak. Most vérzik a szívem. De nem szerettek nálam lenni, hátha amott felélednek. Megígérte, hogy néha küld róluk fényképet. Szóval mától végleg lemondtam a savanyú talajt igénylő növényekről. De ha a maradék egy szem hortenziám is elpatkol, akkor világgá megyek.
Ja, a telet én is utálom, de már hallom musashit, hogy arra is szükség van. Akkor sem szeretem. Nem igazság, hogy még csak most lett vége annak a ronda, hosszú télnek, erre már megint itt az ősz. De legalább áprilisig tartana!!!
Sziasztok! Ma végre-valahára megcsináltuk a kisfiammal a gyeplazítást, hát az, hogy DÖBBENETES, az nem kifejezés. Egy sor (!), és máris üríteni kellett a kosarat. Kábé tízszer (nem túlzás) annyi "anyag" jött ki a fűből, mint a fűnyírás során (amit nemmellesleg előtte úgyszintén megejtettünk). Az összes komposztáló dugig tele, a maradékot öt hatalmas kukazsákban hazahoztuk, és majd belerekkentjük valahogy fokozatosan a szemétkonténerekbe. Ez a fű még az életben nem volt így megkezelve (a szomszéd állítja, mert ő ismerte az előző telektulajt). Hab a tortán, hogy nem is lett annyira ronda, mint amire számítottam. Igaz, én egy szántásnak kinéző dologra számítottam. Meglepő módon elég sok helyen még némi zöldes fű is maradt! És persze sok randa barna folt, ahol a mohák laktak ma délig. Holnap utánvetem a fűmagot, beállítom a locsolást reggelenként félórára, aztán kíváncsi vagyok, mi lesz itt tavaszra. Köszönöm a sok jótanácsot addig is! Most meg megyek, és keresem az államat. Valahova leesett.
Jaj, de nagyon szépek a virágaid!!! Tudod, én mindig le vagyok maradva, másnál már minden elvirágzik, mire nálam kinyílik...:-))) De tényleg késésben vagyok, nem tudom, miért. A Hostáim is ezerrel virágoznak még.
Hát ezekgyönyörúek az én rózsáim azt hiszem végleg át mentek alvóba mert nem igazán látok rajtuk új hajtást,virágról már nem is beszélve, na de majd jövőre már ök is erősebbek lesznek,nekem csak ök vírítanak még,de ezért is hálás vagyok mert kapokmég egykis örömöt a tél elött,ami remélem nem lessz hósszú,mert nagyon nem szeretem.
Üdv Mindenkinek. Meg tudnátok nekem mondani, hogy a cserebogár pajorja elleni szert most ősszel, vagy majd tavasszal a beültetés előtt kell használni? Köszi Ági
lehet olyan fajta, nem? Valahol olvastam, hogy van egy kicsit barázdált felületű fajta, az mindig reped. A lényeg,hogy finom:-)) Esetleg még az jutott eszembe, hogy hirtelen kaphat vizet locsoláskor, azt gyorsan felszívja a azután pedig szomjas és leereszt. És ezt ne m nagyon élvezheti.A cserép miatt. Kicsi a hely az egyenletes nedvességhez. De ezt csak én gondolom, egyáltalán nem biztos:-)
az tuti nem,mert gyakran mire észbe kapok,lógnak a levelei.ja, azt nem mondtam hogy cserépben van. de már zölden is meg volt repedve. pedig az íze jó:)
Caterina, gyűjtöttem Cosmos magokat és estikemagokat, estikéből pirosat, sárgát és sárga cirmost. Gondoltam, talán hazafelé menet beugorhatnátok érte valamikor.
Idei holland rendelésből, mivel 10 darabot lehetett egy fajtából rendelni minimum, átadnánk a fölösleget beszerzési áron. A hagymákból a meglévő darabszámon belül tetszőleges mennyiség kérhető. Átvétel személyesen, vagy postán.
Ez elég rossz kép, de talán látszanak a törzsesek. Cserszömörce, a már emlegetett nyári orgona és berberis. Az orgonát el fogom költöztetni, mert így szűkös.
Nem, ez nem kefevirág. A kefevirág nem télálló, inkább dézsás. Az én egyik kisokosom magyarul gyöngyvirágfának írja, az alapfaj fehér virágú. Clethra alnifolia Rosea Pink spire, ez az enyém neve állítólag.
Szép estét mindenkinek! Muszáj megírnom, hogy újra virágoznak az angyaltrombitáim. Az ablak alatt van a három tő és a szoba tele van az illatukkal. Csodálatos!
Bocsánat, de van ennek a csodának magyar neve is? Valami hasonló van nekem is tavasz óta, kint van az agyagos földemben és csodálatosan érzi magát. Azt mondták a kertészetben, hogy kefevirág. Van is róla képem, de persze nagy és ide nem tudom feltenni. Azért írtam, mert állítólag neki is savanyú föld kéne, ennek ellenére kétszer akkora lett, mint volt. Hajt, mint a bolond.
Köszönöm! Engem is elkapott a gépszíj.-))) Megmetszettem a nagy levendula bokromat is fácskának ma este. Eddig is kis fácskákra vágytam, de a legtöbb nagyon drága. Így viszont "hozott anyagból" nekünk is lehet. Én hamarosan sétányrózsát fogok még fának nevelni. A boglárkacserje biztosan nagyon szép lesz! Már bokornak is dekoratív, de úgy...!Az enciánom annyira tömör bokor, hogy azt inkább meghagyom gömböcnek, de a lemetszett ágakból majd nevelek én is törzseset. Na igen, én is így jártam. Ha nem olvaslak benneteket folyamatosan, és nem nézem vissza kisidi hozzászólásait, akkor még mindig csak tanakodnék a loncról.
Nahát,de aranyos lett!:) Nekem van egy kis aranyeső,meg boglárkacserje,amit fácskának nevelek,ja,meg egy magnolia stellata,ami szintén egy bokor volt,amikor kaptam.De aki mer,az nyer!Persze,ha kisidi nem mesél a hóbortjáról,nem mertem volna megcsinálni:))
Köszönöm szépen:-)) Sajnos amíg a szakik a garázsunkat építik addig nem tudom kiültetni, és attól tartok, hogy mire végeznek már tél lesz:-( Így inkább nagy cserepet kapott és télre bevinném az új garázsba. Igazad van,megdöntöttem és tényleg nem kell karózni! Köszönöm szépen a tanácsod! Amúgy nagyon lelkes lettem. Már régóta nézegettem, hogy mit kezdjek vele.Annyira örülök, hogy itt rátaláltam a megoldásra:-))
Ez viszont egy tündéri kis fácska lett! Szerintem a földlabdáját döntsed meg kissé, és úgy tedd vissza a cserépbe, (ha nem ülteted ki, tényleg miért nem?) akkor még karózni sem kell. Nagyon gyors és ügyi vagy:))
Megcsináltam:-) A fotózás után kapott még földet és támasztékot, mert elég ferde. Sok össze-vissza elszáradt ágacska volt rajta, azokat lemetszettem. Nem is látszott a nagy össze - visszaságban, hogy szegényről eltűnt a felső földréteg.
Bányakövet sok helyütt lehet venni elég olcsón, közvetlenül a bányából (így keress rá, az már más kérdés, hogy szállítod el. Azán össze lehet törni nagy kalapáccsal. :-) A szín az adott kő típusától függ. Nekem valami mátrai bánya rémlik, ahol vörösesbarnás kő volt, de sajnos nincs lementve a linkje.
Igeeen!Ha még hajlik annyira, hogy tekerd vagy fondd, még, ha pár ágat tőből neked is ki kell vágni, akkor is csak jobb lehet, mint hajlott, kesze-kusza ágakkal. ha már rózsalonc, ide is felteszem, tegnap láttam a NG-ben, élőben is ilyen, ez netes kép : Weigela Monet- és tényleg, mint egy festmény
Jajj,de nagyon széééép lett! van egy rózsaloncom, kiköpött úgy néz ki, mint az első képen az enciánod. Azzal is megcsinálhatom ezt? Bár elég fásak az ágak. Mit gondoltok?
Én meg megvettem a clethrámat, végül nem a Bakkertől. Egy visszavágott példány jött velem, tavasszal még megmetszem egy kicsit és remélem szépen fog virágzani, a kertészetben ami nem volt visszavágva, tele volt elszáradt virágokkal, szóval virágzott náluk. Ilyen lesz: Egy baja van, savanyú föld...
Klassz lett:)) Még én visszavágnám a tetejét 1/3-ra, tudom, hogy sajnálod, én is így vagyok vele, de muszáj, hogy sűrűsödjön. Jövőre csuda kis fácskád lesz, már most látszik:)
Idenézz!Ilyen volt-ilyen lett. Két nap bemelegítés után nekiestem,és ilyen lett:)Nem mondom,hogy tökéletes,de tavasszal még igazítok rajta átültetésnél.Nekem sokkal jobban tetszik így.
nem mosott kavicsot, hanem zúzottat :) a mosott nem jó mert nem tömörödik, és elpattog összevissza. legalábbis ezen dilemmázok most, a mosott folyamimkavics lenne a legegyszerűbb, de félek, hogy "mocsárosdit" fogok benne játszani...
Mert rengeteg van a Dunaparton. Pl. Újpesten a most felújított vasúti híd alatt, ahogy biciklizünk át, látni több tonnát. Lapos, öblös rész, sok kutyával, gyerekkel, sétálgatókkal, lábáztató. Oda lehet menni autóval, láttam ott kocsikat is.
kerttészkék, segítsetek :) hol tudok venni olyan zúzottkövet ami nem fehér, vagy szürke? kerti ösvénybe menne, de amit eddig találtam szineset (barnás), az 25kg/ 2-3e forint, az meg kicsit gazdaságtalannak tűnik :)) tuti valamelyik bányában, vagy útépítőnél hozzá lehet ehhez jutni....
Akkor így mindenki jól jár: a sünik jóllaknak, a csigák megússzák, hogy egy hason töltött élet végén egy tyúk szétmarcangolja őket, neked pedig megmaradnak a növényeid... happy end :-)))
De már ott vannak második éjszaka, és eddig nem találták meg. De van még idő, ezek úgysem kelnek ki szerintem már idén. (Illetve ezek sosem fognak kikelni...)
Meztelen csiga petéjét találtad... A sünik kedvenc csemegéje, állítólag :-) Nekik (mármint a meztelen csigáknak) pedig a te kedvenc növényeid a csemegéjük :-)))
na ez tuti nem csiga.de még csak nem is rapülő csiga. azt gondolom hogy ezért az ormányosbogár aki alaposan gyanusítható.legalábbis az egyik helyünkön a babérokat,kecskerágót,fagyalt,pont így majszolja el. és mondok még egy jó hít:nemcsak hogy több mindent megkostizik,hanem még ki se tudod írtani valószínűleg mert igazán csak a rajzásnál lehet elkapni de azt meg nehéz kiszúrni. egyet tudsz csak tenni,úgy csinálsz mint az ideges samurai:)
Jó, majd megpróbálom felnyitni. Aztán lehet próbacsíráztatást csinálni. A lapítottból dobtam a komposztra néhány éretlen, betört héjú tököt. Tele lettem magoncokkal, párat meghagytam. Egy termés kicsit gömbölyűbb, mint az eredeti, a többi olyan. Ez viszont egy rácson volt két gömbölyű fajtával. Ha van helyed, ültethetsz több növényt, akkor majdnem biztos, hogy meglesz az áhított forma. Mik a terveid vele, hogy pont ilyen kell?
Hello! Hát ezek nagyon jól néznek ki, amik a kerítésen lógnak...:) És ugye ezek üregesek belülről, szóval mint a sima lopótök...? Én egyszer ültettem egy olyan lopótököt, magot, ami több 10 évig nem volt feltörve, aztán feltörtem, és nagyjából kikeltek, szóval remélhetőleg 2006 óta is megőrizte csíraképességét. Hát remélem nem kereszteződtek, mivel nekem fontos az alak...:) Hát ha ürítesz ki belőle, azt nagyon megköszönném...:)
Én már rendeltem innen, Luffa operculatát máshol nem találtam Európában. Pár évig epekedtem utána, aztán a férjem rábeszélt, hogy rendeljem meg. Elég családias cég, E-mailben később is meg lehet tárgyalni a fejleményeket. Idén küldtem vissza magot, kaptam cserébe másmilyet. Szerintem mesés a kínálatuk, csak több hely kellene a kertben. Korábban a Jansen cégtől is rendeltem, nekik is legalább ekkora tökválasztékuk van, de nehézkesebbek. Igaz, hogy egyéb zöldségek és virágmagok is vannak hihetetlen választékban. Csak azt is tök ültetési szezonban küldik, amit sokkal korábban kellene elvetni. Egyébként 2006-ban volt olyasmi tököm, amit keresel (az enyém Xiaohulu), csak nem fúrtam ki a terméseket, és nem tudom, meddig áll el a magja. A többi fajta kicsit távolabb volt, talán nem keveredett. Egyet esetleg ki lehet üríteni, úgyis letört a szára.
Közben alaposabban körbenézvén megláttam, hogy sok más növény levele is csupa cakkosra van rágva, de többnyire jól bírják a szitává válást, nem száradnak, viszont a tarkalevelű lonc miatt aggódom.
Számomra az ősz legbiztosabb jele, hogy megjelent az "őszi bosszantóka" :-))) Nem tudom, mi is ez - valami apró légyszerűség, ami - miközben a kertben matatok - próbál mindenáron a szemembe, orromba, fülembe belerepülni. Ilyenkor kéne egy harmadik kéz, hogy azzal tudjam hesegetni, mert ritka idegesítő jószág :-)))
Jó reggelt!Csalhatatlanul itt az ősz.Reggel sötét és hűvös van,este már korán besötétedik!:( Tegnap már lecseréletm a rövid pizsimet hosszúra,nagyon fáztam!:((
Huhh, itt aztán van tökválaszték, köszönöm, bár jó lenne belföldön magot szerezni, elvileg kobaktök-ként árulják, bár még soha nem láttam, és nekem ez a forma kellene, ez a 2 hasú...:)
Remek, és eladom az RTL-nek, mint reality show - tuti nagyobb siker lenne, mint a Gőzeke só volt... a rejtélyes repülő csigák étkezési szokásai, magánéletük féltett titkai :-))) Bár... ha itt is forgatókönyv alapján menne - és azt persze én írnám -, akkor igen hamar éhen döglenének. vagy átköltöznének a szomszéd növényeire zabálni :-)))
Akár az is lehetne, de gondoltam, akkor legalább csigataknyot kéne látnom valahol, ha már az állatot nem. Holnap, ha hozzájutok, lefotózom a kilyuggatott leveleket, hátha abból egyértelmű lesz a gonosztevő kiléte.
Kedves covycovy! Hol lehet ilyen paradicsommagot venni? Kerestem a neten, de nem találtam. Engem a fekete is érdekelne, valamilyen feketét már ültettem én is, de az nem feketedett be, inkább olyan sötétzöldes lett, bár nagyon finom ízű volt. A chillipaprikáid is gyönyörűek, már egyszer régebben is megcsodáltam mikor feltettél képet.
Valaki galád módon csócsálja a loncok leveleit, de hiába nézegettem, nem találtam a bűnöst. A tarkalevelű rózsaloncon kifejezetten csúnya az eredmény, száradnak el a megrágcsált levelek, és nem csak a friss hajtásokat falatozza. Ki lehet a láthatatlan kártevő?
Hát szerintem kevés volt az eső, főleg a homoknak. Nappal meg eléggé melegek vannak még ahhoz, hogy hamar kiszáradjon. De lehet, hogy csak én vagyok negatív.
Semmi probléma, nem gondoltam, hogy a kép csak nekem lesz egyértelmű. A képen három fajta paradicsom van. Hogy még egyértelműbb legyen felrakok egy másik képet a kérdéses fajtáról.
igen,az arankára gondoltam.de nem biológiai okból hanem grammatikai okból gondoltam mert a többinek a latin neve a női név,az arankának meg a magyar.:)
Sziasztok! Lenne egy érdekes kérdésem egy növény egy lopótökféle magját szeretném beszerezni, de ez nem a sima lopótök hanem olyan aminek 2 hasa van. A latin neve: Lagenaria siceraria MOLINA Szóval tudnátok segíteni, hogy hol tudok ilyet beszerezni, magot...? Teszek fel róla néhány képet, előre is köszönöm a segítséget!
Jaj, ez nagyon rossz hír! :-(( A hétvégén egyáltalán nem tudtam locsolni, mert olyan viharos szél volt, amiben nem tudtam kimenni a rossz fülemmel. Péntek éjjel nagy vihar volt, és elég sok eső is esett, csak nem vagyok benne biztos, hogy tényleg elég...
Szép napot mindenkinek! Muszáj volt locsolnom, agyagos talaj ide vagy oda, tök száraz volt minden. Fényképeztem is, mindjárt megmutatom, előbb felteszem a gépre őket.
Valamennyit adhatok, de most nem szereti. Amikor kezdett beteg lenni, akkor húst nem akart enni, de a sajtot nagyon szerette. Amit az egyik étkezéskor megeszik, a következő alkalommal már nem. Talán egy valami van, amit mindig megenne, az a fővetlen tészta, de persze nem merek neki sokat adni. De majd főzök és teszek rá sajtot, hátha szereti.
Veronika virág van. Az erika, másnéven hanga. A viktória virág a képen. És aranka is van, bár tény, hogy nem igazi virág, hanem gyomnövény: herefojtó aranka.
Én a kis a betűs élősködőre gondoltam, mert gazdanövény nélkül nem tud élni. <a href="http://http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Cuscuta_parasite_plant.JPG/250px-Cuscuta_parasite_plant.JPG&imgrefurl=http://hu.wikipedia.org/wiki/Parazita_n%25C3%25B6v%25C3%25A9ny&usg=__SS3ANI" target="_blank">http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Cuscuta_parasite_plant.JPG/250px-Cuscuta_parasite_plant.JPG&imgrefurl=http://hu.wikipedia.org/wiki/Parazita_n%25C3%25B6v%25C3%25A9ny&usg=__SS3ANI8O43Oh2</a>
Csak most tudtam visszajönni, ma szerző volt nálam egész nap. :-) Örülök, hogy jobban van a kutty! :-) Sajtot sem adhatsz neki? Azt nekünk eddig minden kutyánk nagyon szerette...
Köszi a szurkolást, de egyrészt nem adhatok neki májkrémet, másrészt meg ők nem esznek olyan gyorsan, minden falatot alaposan megcsócsálnak, náluk nem vethetők be az ilyen trükkök. Tegnap nagyon neheztelt, de ma nem, egész délután enni szeretett volna, de nagyon kevés dolgot eszik meg, és hát sajnos elég sok az, amit megenne, de nem szabad:-( Valahogyan majdcsak kitalálom, hogy mi legyen, a lényeg az, hogy éhes:-)
Ma számbavettem az állományt, minek utána az eredmény az lett, hogy mégiscsak megmaradt két csarabom is, sőt, bimbóznak is, de az öreg részük teljesen el van barnulva, szóval középen tiszta barna, de van néhány zöld hajtás pici bimbókkal.., egyszóval elég randa, míg az ericák mind szépek, zöldek, tömörek, bimbósak:-) Vannak több és kevésbé több évesek, szóval ezekre lehet számítani! Persze nedvesség kell nekik, és félárnyék.
Szép estét mindenkinek! Jó hír, hogy jobban van az öreg harcos! Én májkrémbe szoktam a gyógyszert beledugni és úgy gond nélkül megeszik a kutyák. Nekik nem tudom úgy beadni, mint a macskáknak, azoknak májkrém nélkül is megy.
Sorry, esküszöm véletlen volt, egy embernek ment volna a levél, de valahogy kijelöltem az összes címzettet és mire észbekaptam, elküldődött...még egyszer elnézést:(.
Nem tudom, tavasszal elültettem, aztán hiába a sok locsolás, a 3 hónapnyi esőmentes hőséget sok társával együtt nem élte túl. Lehet, hogy újra megpróbálkozom vele, mert én is kedvelem.
Ha jól látom ez a csarab, ez szép tavaszig, de nyáron kipurcan, általában, persze lehet, hogy neki jó helyen, savanyú földben bírja, nekem is van, ami megmaradt, de satnya, nem hogy nőne, inkább fogy, ellenben a másik az nagyszerűen nő!
Egész más a kettőnek a habitusa, a tied felfelé törekszik, emez szétterül.
De a telet gondolom átvészelte..., tavasszal meg be kell ültetni földbe, és ősszel venni újat. Nem olyan nagyon nagy beruházás, azt hiszem én is kipróbálom, úgyis szeretnék még a kertbe, nagyon szép örökzöld talajtakaró.
A kutyuskám jobban van, majdnem olyan, mint a betegség előtt, de nagyon fél már tőlem a gyógyszerek miatt, be sem mer jönni a házba:-( Sajnos ezek a kutyák nem esznek olyan vehemensen, hogy beledughatnám az ételükbe a gyógyszert, ráadásul most nem ehet húsféléket..., a z egyebeket meg pláne nem eszi habzsolva. Talán annyit tehetek, hogy veszek a patikában, ha még létezik, ostyát, és abba becsomagolva könnyebben lecsúsztatom a gyógyszereket. Most reggel közvetlenül séta előtt adtam be neki, akkor tudtam, hogy nem fog elbújdosni. Elég nehéz ügy:-(
Ezt találtam: hússzínű erika (Erica carnea) A hússzínű erikát téli hangának is hívják (Erica carnea). Meszes talajon is jól fejlődik. Tél végétől kora tavaszig virágzik. Mérete miatt ideális talajtakaró növény. Magassága 15 cm, terjedelme 45 cm. hamvas hanga (Erica cinerea) A hamvas hanga (Erica cinerea) savanyú talajon fejlődik. Törpe cserje. Nyár elejétől kora őszig virágzik. Magassága 30 cm, terjedelme 45 cm. Csarab mellett felnyurgul, elsatnyul.
Azért ez a dolog egyáltalán nem reménytelen! Kétféle ilyen növény van, az egyik, ami olyín kis bogyó szerű felálló virágokkal díszít és előszeretettel árulnak mindenféle hülye színre festetten mostanában a kertészetekben, az tényleg nem marad meg, de a másik, amikek pici harangszerű virágai vannak és vékony levelei (hanga), az megmarad minden télben, minden talajban. Nekem itt a kertben van vagy 5 tő nem egyforma, de nem savanyú talajban, de tapasztalatból tudom, hogy még az agyagos földben is nagyon jól érzi magát.
De arra vonatkozóan nincs tapasztalatom, hogy balkonládában hogyan érzik magukat folyamatosan, vagyis nyáron is. Szabadföldben semmi gondot nem okoz a nyaraltatása, de jobban fejlődik a naposabb részeken, mint nagyon árnyékban. A Keresztúri úti kertészetekben 500 ft körül szép töveket árulnak ősszel.
Szia! Szerintem is ciprusféléket ültess, nálam is van kőládában télen-nyáron. Jól van. Ültettem át nyuszifület, két hétig feküdt, aztán tőből jött egy csomó gyereke. Nálad nem csinálja ezt? Én is azt hittem, hogy meghótt, de nem.
Én többször vettem már, savanyú földbe ültettem, télen nagyon szép volt, de a nyarat egyik sem élte túl . :(( Két éve az O.I- ban vettem pici tuját, borókát, ciprust, és kecskerágókat. 200ft-ért adták darabját. Mindegyik megmaradt, most a harmadik telet fogják az ablakba tölteni. Nyáron cserepestől a földbe ültetve a kert félárnyékos részén voltak.
Az ötlet nem rossz, de csak az a gond vele, hogy az erika savanyu foldet szeret. Sima földben siman kidöglik. A nyaraltatasra is ez vonatkozik, tehat savanyu föld es vigan nyaral.
Szia! Akkor most tényleg pihenj egy kicsit, foglalkozzál a növénykékkel, az majd helyrehoz! Kutyusnak meg valami étvágygerjesztő kellene, hogy a gazdi ne aggódjon annyit miatta!
Az 50 fő még nem is annyira volt ijesztő számomra, mint az, hogy közülük 11 tízév alatti fiú volt, de szerencsére a közelünkben van egy teljesen üres és nagy játszótér, ahol jól kifocizhatták magukat:-)
Hát a kutyus ..., eddig nem kívánt enni, de most enne..., azt, amit nem szabad! Így aztán elég nehéz, nem elég, hogy állandóan gyógyszereket tuszkolok le a torkán, még enni sem adok neki kedvére valót:-((( Elég nehéz dolog!
Nálatok mi a helyzet, a suli project rendben beindult?
Ezzel a beszövéssel én még nem találkoztam (hála Istennek!), de ha rovarkártevő, az Actara nagy eséllyel hat ellene. De a legegyszerűbb és legkörnyezetkímélőbb, ha levágod és elégeted a beteg hajtásokat. Bár nem tudom, a növény mekkora részét érinti a fertőzés...
Rég jártam nálatok. Gyógyulgasson az az eb! Valami beszőtte a rózsáimat és ezáltal mennek tönkre,foltosodik a level és elszárad az egész. Mi lehet az? mivel lehet permetezni? Madársóskám van nekem is a leanderek cserepében.
Szép napot mindenkinek. Arra gondoltam, hogy télre ültetek a balkonládáimba erikákat, hogy ne legyen annyira kopár minden. Szerintetek jó ötlet? Van valakinek ebben tapasztalata? Ha jól tudom, az erika örökzöld növény de hogyan kell " nyaraltatni ":)?
tudom, ismerem sőt van is valahol bedobozolva egy olyan szett, mint az első képeden, mégis mindenki elsőként valami keleties dologra asszociál :) a négyzetes alak pedig egyből kizárja, mint ahogy a fül is...
Ez nagyon jó, örülök neki:). Nálam is minden megmaradt, amit adtál, az a 4 tő estike is összekapta magát, bár egy hétig úgy tűnt, hogy feladják..a " fűnyírós " kis hibiszkusz is hozza a leveleket, alig látszik ki a földből, de dolgozik ezerrel:). Egyedül a nyuszifülek adták meg magukat, azokat sajna nem sikerült életre keltenem. A cicám viszont reggel kitalálta, hogy szépen felmászik a műhely tetejére, és ott addig jajgat, míg meg nem mentem:), most is ott kiabál. Nem hagy kertészkedni a kis ravasz:)))).
Nagyon jó, hogy ezt ide feltetted, én is igyekszem majd továbbadni! Hihetetlen, hogy milyen egyszerű módon lehetne életeket megmenteni, mert valóban egy kis rosszullét miatt nem szívesen megy senki azonnal orvoshoz.
Most már én is többet szeretnék köztetek lenni, lesz is rá lehetőség, hiszen vége a nagy nyári hajtásnak!
Amellett túl vagyok az idei év legnagyobb "megpróbáltatásán", egy 50 fős rokoni összejövetelen:-) Hát nem mondom, jól elfáradtam, igazi felüdülés most a netezés:-)
Ráadásul több kellemetlenség hátráltatta az előkészületeket, először én sérültem le, aztán kiderült, nagyon beteg a kutyuskám, akiért tavasszal velem aggódtatok. Szerencsére jobban lett a gyógyszerektől, elviselte a tegnapi vendégségi megpróbáltatást, de azért nagyon sok reményt nem fűzhetünk az állapotához, a májával van komoly gond:-( Tudom, hogy 15 éves, de nem nagyon tudom elképzelni, hogy ne legyen köztünk, remélem még van egy kis időnk! Tavasszal megkaptam a haladékot, kellemes tavaszunk és nyarunk volt együtt, de ...:-(((
Aztán jött ez az időjárásváltozás..., hát nem volt semmi..., szombat reggel még igencsak izgalmas volt a helyzet, de mire jöttek a vendégek, kisütött a nap, alább hagyott a szél..., hát hűvös volt, de azért jól sikerült minden:-)
Na, most megyek kutyákat sétáltatni, mert ezt már egyetlen napon sem lehet kihagyni, szerencsére a kutyuska kondicíója jó, bár két hete annyit sem eszik, mint egy macska:-(
reméljük nem, mert a kávét nem igazán jó melegíteni. ha ezt nem tudtátok véssétek az eszetekbe, káros anyagok oldódnak már ha kihűlt, és újra melegíti az ember. meg kell inni forrón :))
Jó, de nem tudtam, hogy harap! Csak le akartam venni a paradicsomról, de nem tetszett neki. Azóta igencsak tiszteletben tartom. Most már, hogy tudom, nem eszi meg a virágaimat, nincs is vele különösebb bajom. Dógozzon csak...:-)))
Hát én nem tudom, itt, kicsiny falunkban estikének hívják. A levele teljesen zöld, viszont az igaz, hogy este és reggel nagyon intenzív az illata. Nagyon szeretem, messziről érezni, ugyanúgy, mint a lila petúniáét.
Szép estét mindenkinek! Szegény Musashi, nyár elején ígértem neki lótetűt, hiszen tele voltunk velük, azt hiszed, tudtam neki akár egyet is fogni?? Biztos bennem van a hiba. Most már nem ígérgetek senkinek, ha fogok vagy tizet, na akkor!!
Elnézést, ez off lesz, de eszembe jutott, hogy nem egyenként küldöm el a topiktársaknak, talán így még több emberhez eljut. Nekem ez szívügyem, mert szinte napra 1 éve, hogy az unokahugom majdnem belehalt, szerencsére felépült, majdnem teljesen. Szóval:
Olvasd el!
Mindenkinek tudnia kell !!! Fontos!!!
Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. ... Az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefon után, sokkal hamarabb kérnek segítséget. Jól tudják, hogy minden perc számít, hiszen, ha három órán belül sikerül a betegnek eljutnia a legközelebbi Stroke központba, úgy sokkal nagyobb esélye van a túlélésre."
Dr. Mikola László, a Magyar Stroke Alapitvány munkatársa üdvözli Önt! Tudta, hogy stroke, más néven a szélütés felelős minden harmadik halálesetért? És tudta, hogy három esetből kettő megelőzhető, ha még időben felismerjük a tüneteket, és azonnal mentőt hivunk? Most Ön is tehet ezért, mindössze ezt a levelet olvassa el figyelmesen, és küldje tovább ismerőseinek, barátainak!
Magyarországon öt millió e-mail cim létezik (de ennél kevesebb cimzett) - ha csak egy részükre eljuttatnánk a levelet, emberi életeket mentenénk meg!
Es egy történet, melyet érdemes elolvasnia - hiszen, ha mindenki emlékezne a három betűre, életeket lehetne megmenteni vele.
"Egy kerti-partin, egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután, mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott. Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne. Mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek.
Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN! Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.
A stroke felismerése. (Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit.)
Az orvosok szerint bárki felismerheti a STROKE-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek:
1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.
2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.).
3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.
Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket!
Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.
Ha a nyelv "kicsavarodott", ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.
Egy kardiológus szerint, ha mindenki, aki megkapja ezt az e-mail-t és elküldi 10 embernek, akkor azzal legalább egy életet meg lehetne menteni."
Az a "vadállat" az ájtatos manó. Tényleg harap, de ha vigyázol nem bánt. Nálam az ötéves kislányom egy bot végén szokta hozni-vinni. Szerintem aranyos, a hónaljában nagyon szép fekete folt van fehér középpel...
gyerekek! "most én vagyok hülye,vagy a tükör lett görbe?" hobbikertész tanfolyam?dehát itt mindenki az aki nem hivatás szerüen csinálja. miért nem inkább egy alapfokú kertészeti tanfolyam?! azért fizetni amit autodidakta módon is meg lehet tanulni?!
Nem tudom, hogy vagy vele, nekem az idei nyár borzasztó rövidnek tűnt! A tavaszra is olyan sokáig kellett várnunk, most meg itt az ősz. Már sötét van, mire hazaérek a munkából és holnap reggel is sötétben megyek. Ma reggel már fecskéket sem láttam, de mindjárt kimegyek és addig meresztgetem a szemeimet, amíg legalább egyet észre nem veszek. Mindig olyan szomorú, amikor elmennek, olyan csöndet és űrt hagynak maguk után.
Jó reggelt! :-) Sajnos itt az ősz, immár végérvényesen, az az érzésem. Pár hete ez az eddigi nagy meleg ellenére is "benne van a levegőben", a hűvös reggelekben, a napfény fáradt színében. Hiába, bele kell törődnünk...
Amúgy szép napot mindenkinek! Úgy látszik, vége a nyárnak. Legalábbis a kánikulának igen. Majd a guta ütött meg, amikor hátramentem reggel - dugig van a fű diófalevéllel! mehetek összeszedni (megint). Hurrá, itt az ősz!
Szóval akár most is próbálkozhatok vele? Köszönöm! Van kettő, ami már szép nagyra nőtt, vagyis túl nagyra. Viszont, ha lehet gyökereztetni, ültetnék a tó körül máshova is.
Akkor egyről beszélünk férjem is csak estikének hivja bár én mondtam hogy az nem ilyen,mert mi az éjjeli violát hívjuk estikének,aminek szintén este van isteni jó illata,sárgába már én is láttam,és tavasszal csak rítkitani kell mert nő mint gomba.
Bíztos igazad van nekem véletlen került kertembe,biztos madár ejthette el magjátnem tudtam mi,és hagytam nöni,aztán sok virág miatt férjemnek nagyon be jött így hát maradt,és került több helyre.
persze bármikor.szoktak sövényt is csinálni némely fajtájából,és a sövényt meg ugyebár egész vegetációs időszakban nyírjuk. könnyen gyökeresedik dugványról,van hogy az elkúszott ágak is legyökeresednek,lehet magvetni is de az túl körülményes.
Jaj, nem rád célozgattam!!! De ha valaki megajándékoz eggyel, szavadon foglak. Apropó, a madárbirset szabad metszeni? És ha igen, mikor? És próbálkozhatok gyökereztetéssel?
Vidd el nyugodtan a kertészetbe, annál több palántát úgysem tudok gondozni, mint amennyi cserepem már van. Közben vettünk néhány növényt, annyival több cserép is lett.
Imádom a humorodat.:-))) Nem azt akartam mondani, hogy amit én csinálok, az szebb, hanem hogy az más. Biztosan van szebb kert az enyémnél, de az én szívemnek nyilván ez a legkedvesebb. Ez nem zárja ki azt, hogy a másé jobban tetsszen. De ez az én kezem munkája. Ezzel nem a te munkádat akarom ledegradálni, biztos szebb lenne a kertem, ha kertész dolgozna benne, de akkor nem érezném ennyire a sajátomnak. Remélem, értesz.
Egy ilyen gránitcsodát el tudnék képzelni a tó mellett, de bevallom férfiasan, hogy nekem kicsit drága. Azt meg nem hiszem, hogy egyszer valaki megajándékoz egy ilyesmivel, sőt, még el is hozza, mert nincs amivel elhozzam. Úgyhogy marad a faragás. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem megint borzasztó lassú az index, úgyhogy lehet, hogy feladom...
Olyan növényt keresek, ami eltud és letud futni sok kövön ( egy helyen van föld, ahova betudom ültetni és onnan kellene elágaznia), illik egy kis tó mellé és bírja a tűző napot. Van valami ötletetek? Jah, még annyi, hogy valami virágzót szeretnék. Köszönöm szépen!
Persze, hogy más. De az igazi az, amit az ember maga csinál. Én legalábbis így vagyok vele. Talán télen nekiállok farigcsálni valamit. Utoljára gyerekkoromban csináltam ilyesmit, állítólag nem is rosszul... Akad még egy pár nagyobb diófarönk, direkt kértem, hogy hagyják egyben, hátha eszembe jut valami.:-))) Télen több időm van, akkor nincs munka a kertben. Az a virágtartó is nagyon jó ötlet volt részedről, sajnos akkora rönköt nem hagytak, de ami késik, nem múlik.
Szia, jó, hogy "látlak"! Nagyon furcsán érzem magam a műanyag cserepek miatt - mennyire van rájuk szükséged? Azért kérdezem, mert ha mégsem kell, elviszem egy kertészetbe, ott biztos tudják használni. De ha kell, őrzöm még, és egyszer csak elvisszük...
(Úgy értem, nem fagy át rögtön a talaj is, ha van is némi talaj menti fagy. Az tényleg jelzésértékű, amikor a lombja már lefagy, akkor már nem lehet várni a felszedéssel.)
A rönköt szerintem lehet géppel nagyolni, bár még nem próbáltuk, elég, ha a finommunka kézi. A dió meg igazán nemes faanyag, szerintem ne vesd el teljesen az ötletet. :-)
A dáliával lehet várni az első fagyokig. Én mindig akkor szedem ki, mikor a lombja lefagyott. Aztán jó pár napig eltart a kiszedegetés, addig a talajon hagyom a roncsokat, hogy védje a gumót.
Jaaj, nekem ő az estike, persze a rendes nevét nem tudom. Nagyon jó illata van este és reggel. Olyan magja van, mint egy kicsi gránát. Sajnos nekem már ritkítani kellett, mert minden évben magról kelnek ki és egyre több lesz. Van ilyen ciklámen színűm, sárgám és cirmosom is.
Persze, igazad van. Még azért van idő a hidegig - remélem. Csak attól félek, hogy pont akkor nem lesz rá időm, gondoltam, szép lassan elkezdem. De butaság, hiszen a dáliák még ezerrel virágoznak, a cannák is. No, majd lesz valahogy...
Keményfa? Az kemény dió!:-))) Én is gondolkodtam rajta, amikor összedaraboltunk télen egy diófát. Musashi nagyon jó tippet adott, hogy mit csináljak a rönkből, de szerintem még most is faragnám! Azt hiszem, maradok az agyagnál, még kemencénk is van. Legfeljebb nem pogácsát sütök benne. Viccen kívül, tényleg tuti agyagunk van, amikor a tavat markolták ki, akkor döbbentem le. Talán tófólia sem kellett volna. Szóval, ha beindítom a szobrász bizniszt, akkor szólok, és összehozunk az árnyék kertedbe egy kancsós lányt, vagy valami hasonlót.:-)))
Nem rossz ötlet! :-) Csak kell hozzá egy égetőkemence. Régen rendszeresen szobrászkodtam agyagból, de az égetés állandó probléma volt, így felhagytam vele. Most éppen arról próbálom meggyőzni a férjem, hogy készítsen valami jóféle térplasztikát abból a hatalmas keményfa rönkből, amit a barátainktól kaptunk. Nem nagy kedve van hozzá sajnos. :-)) Pedig régóta szeretnék egy szép, modern térplasztikát a kertbe.
Szia! :-) Szerintem még korai kiszedni, a fagyokat ne várd meg, de közvetlenül azelőtt kéne. Legalábbis a Cannákkal és a dáliákkal én éveken át így csináltam, és bevált.
Nagyon bulisan néz ki! Ha kedvem szottyanna ilyesmiket rakosgatni a kertbe, csak le kéne ásnom fél métert és ott olyan frankó agyag van, csak meg kéne formáznom, kiégetni és kitenni. Meggondolandó - nem rossz keresetkiegészítés volna!
Szép napot mindenkinek! Csak jövök-megyek, tegnap este próbálkoztam megjelenni, de az index nem akart velem együttműködni. Nem, mintha történt volna valami említésre méltó esemény, csak úgy. Mit gondoltok, a nem télálló hagymákat mikortól szabad kiszedegetni? Gondolok a kardvirágra, fréziára. Várjam meg a fagyokat velük?
a nevét nem tudom,de este felé nyilik kiés még délelötti órákban nyitva van,de a nagymelegben bezárodnak virágok.viszont nagyon bírja a napsütést, rengeteg magot terem,ha egyszer elülteik,utána csak írtani kell mert szorja magját ezerrel.