Igen, hívtunk tavaly is bár akkor még nem főztél, ha jól emlékszem, de kíváncsiak voltunk a véleményedre. Sajnos ezek szerint az idei májusi sem jön össze, a személyes ismerősöknek kedvező időpont mellett döntöttünk, remélem nincs harag. Viszont az jutott eszembe, hogy nem feltétlenül kell évet vagy félévet várni, akár egy hétköznap este is összeülhetnénk, sokan vagyunk pestről vagy környékéről. Gondolom van olyan ismerettséged vendéglátós körökben ahova beülhetnénk és bevihetnénk a söreinket.
Más: láttam, hogy a Kaltenecker is itt lesz a Főzdefeszten. Ez azt jelenti, hogy ott is lehet nevezni a május 28-ra?
Tisztelt Serfőző Urak, a 2. Serfőző Találkozó időpontja május 14, helyszín Esztergom. Sajnos nem találtunk május hónapra olyan hétvégét ami mindenkinek minden szempontból megfelel, így a tavaly megjelent kollegákkal személyesen egyeztettünk és arra jutottunk, hogy a 14-e a kisebbik rossz.
Sejtettem, hogy valami ilyesmi áll a háttérben :) Nem a tavalyi húsvéti volt az. Az még kb. a 3.-4. főzött söröm volt, 2kg müncheni helyett 2kg caramünich ment bele.
Amibe citromhéjat és narancshéjat tettem vegyesen az jobban ízlik. Legközelebb 25 gramm koriander, 25 gramm narancshéj és 25 gramm citromhéj lesz a recept.
Elrontottam a poént, 6 kilo pilsenit akartam írni. Nem ez az a recept aminél tavaly összekeverted a bécsit a pilsenivel és az egyik legjobb söröd lett?
Én betartottam a "szokásos adag harmada" előírást, mivel amúgy is a kevésbé bubis sört szeretem, 10 grammot tettem bele. Kb 1 litert tudtam így kipalackozni, aztán bele kellett tekerni egy patront. Utánna jött belőle végig, habja is volt rendesen, de a sörben valahogy kevés volt a buborék. Amúgy nagyon vagány így sörözgetni, sajnos a hétvégi családi bográcsozáson senki nem voilt sörös, így kénytelen voltam meginni egyedül.:)
Egy kis savanykás ízt a pörkölt árpa is visz bele. Remélem nem ecetesedik be jobban, mert ha ecetbaktériumos fertőzés akkor rosszabbodhat a helyzet. Remélem nem, akkor viszont mondanám, hogy hagyd érni még egy hónapig, de ha most csak ez van "csapon" akkor nem biztos, hogy díjaznád. Azért pár üveggel tegyél félre szerintem, ezek a mellékízek idővel tompulnak vagy eltűnnek.
Én úgy csináltam, hogy kivettem 2 deci sört és addig kevertem bele apránként az édesítőt/laktózt amíg jónak nem éreztem. Amikor ez megvolt, felszoroztam 20 literhez, édesítettem és úgy palackoztam. Negyed kiló laktóz ment 10 literbe ha jól emlékszem.
Palackozáskor egy 20 ml fecskendővel szoktam osztani az édesítőt, 2ml literenként! Bátran ki kell próbálni! Egy pohár sörbe egy púr cseppet kell bele rakni, mint a teába!! Fínom-:)))
Egy hónap után végre sikerült főznöm. Végre üzembe helyeztem a forgatós berendezést. Kicsit kalandos lett a dolog, mert a ß-amilázos pihenő közben csináltam keverőlapátot a keverőhöz. Ennyit még nem létráztam sörfőzés közben :D Húsvéti sör II. lett a neve a tavalyi után.
6kg bécsi, 2kg pilseni. 25g H.Perle 60percig, 25g S.Goldings komló forralás végén. 1,050 re állítottam be, kb 30liter lett.
Az első Édesgyökeres porter söröm,kicsit lehetne édesebb meg nagyon picit ecetes lehet a víztől savas,mit gondoltok mi a bibi?5,5% lett ,ütöget:)Laktózt még nem tudtam szerezni,de ami késik nem múlik.Én benne lennék az egyletben,nekem lehet az augusztusi találka lesz jó...kiderül.
Szombaton reggel felkeltem es neki akartam látni a sörfőzésnek. Valami Isteni sugallatra megemeltem a gázpalackot. KIFOGYOTT!!! :(
Azóta elgondolkodtam az utóbbi idők sörromlásain. Ugyan eltettem a kefírt másik helyiségbe, de azért kétségeim vannak. Mennyi idő alatt pusztulhatnak ki a helyiség levegőbjéből ezek a romlást okozó baktériumok. Egyáltalán eltűnnek maguktól, vagy nekem kell segítenem nekik a pusztulásra? Egyáltalán a levegőben vannak? Mert hát szárnyuk nincs. Red Bullt sem isznak. Lábuk se sok. TIBEER!!! Vagy aki tudja! SEGÍTÉG!!! Addig nem merek főzni!
Én szervezem a beszélgetést a Főzdefeszten. Nekem nagyon nem tetszik a pént FF, szombat Esztergom megoldás, mert akkor én pl nem tudok elmenni. Erre persze bárki mondhatja, hogy ne bumm, majd jössz legközelebb. De már tavaly sem tudtam elmenni, pedig tökre érdekelnének a söreitek. Meg előbb-utóbb tényleg el kellene érni, hogy más is megkótolhassa őket - lagalize it!
Szerintem alapítanotok kellene egy egyesületet. Mi most megalapítottuk a Magyar Sörgasztronómiai Egyesületet, és nem volt iszonyú nehéz (2szer dobták vissza). Nekünk is ott van a céljaink közt a házi sfőzés legalizálása, de nem első helyen. Ha lenne egyesületetek, együtt tudnánk működni.
Van már FFprogram, csak még nem tettem fel, mert időben nem pontos...
Érdeklődöm,hogy mi a tapasztalatod a partyhordóval?
Nekem is van pár,még most következik még a csapraverés.Én keveslem azt a cukrot amit a gyártó javasol bele.Az elsőt úgy csináltam,később vettem nyomásszabályzó szelepet hozzá,azóta belerakom az 5 grammot fél literre vetítve.Kiváncsi leszek mi lesz a végeredmény.Hűtőd van-e a partyhordóhoz?
A technika ördöge közbeszólt tegnap, ezért pont most cefréződünk....ami késik, nem múlik :DDDD
Én 42 g korianderrel fogom csinálni, mindent a recept szerint akarok csinálni, 25 g Saaz komló lesz benne. Még 1 db kamillatea filtert rakok bele 5 percre a végén, mert azt sokan ajánlották. Kömény biztos kimarad belőle, habár már kiméregettem...de az inkább a kolbászba való cucc szerintem:DDDDDD
Mindenképp írd meg, milyen lett a tied, nagyon kívácsi vagyok rá. Tefelbier jó lett, olyan leülök oszt iszok 3-4 üveggel és csak kissé érzem az alkohol hatását. Olyan jó nyári ital, mindenképp ajánlom, szomjoltónak igazi, a lerészegedés veszélye nélkül.