Ne csodálkozz rajta, ha fél az első napokban, nagyjából 3 hét kell, hogy hozzád szokjon. Egy pár oldallal korábban már leírtuk a tanácsainkat, hogyan lehet megfogni viszonylag stresszmentesen a malacot, nem kell sokat visszamenni :-)
Magkeverékből ne adj neki sokat, mert attól szokott elhízni. Eleinte fél evőkanál szerintem bőven elég naponta egyszer, mivel kicsi a malac, kifejlett egyednek is egy evőkanál bőven jó. Ha nem kap minden nap, attól sem lesz semmi baja, nem fog lefogyni, mivel ezek az állatok a természetben csak a növényeken élnek, maghoz nem jutnak. Éppen ezért széna mindig legyen előtte a tartóban és folyamatosan pótold. A nyers zöldség - a nyarat leszámítva - általában fedezi is a vízigényét, nem kell megijedni. Az önitatót is megtanulja magától használni, ha nem jön rá, akkor a kezedbe kell fogni és óvatosan a szájához dugni a golyót. Ahogy kicsöppen a víz, rá fog érezni a nyitjára. Nyugi a tengerimalacot nem fenyegeti a kiszáradás veszélye.
Sírni nem szoktak, csak úgy visítanak, mint egy kismalac. Ezt csinálják zacskó zörgésre, hűtőnyitásra, hazaérkezéskor a bejárati ajtó nyitására, unalmukban és figyelemfelkeltés céljából is. Nem mindig az éhség jele, bár igaz a mondás: jól lakott tengerimalac nincs. Ilyenkor ne adj neki mindig enni. Vezess be rendszert, napi két alkalommal nyers, egyszer magkeverék.
A nemét nagyon egyszerű megállapítani :-), a www.gemon.ro oldalon képek is vannak, ha nem egyértelmű, de 5-6 hetes állatnál szerintem nem lehet eltéveszteni.
Köszönöm a válaszokat! Nem vagyok finnyás, ájulós, macskával már szültem, csak azt olvastam valahol, hogy ha megérzi a kicsin az idegen szagot, akkor nem foglalkozik vele a mama. Mindenesetre mielőtt megfogom a babákat, megmártózom szénában vagy uborkalében, nehogy baj legyen! :-)
Nálunk bent van a ház most már egész nap egy pár hónapja, de amíg fiatalok voltak itt is voltak 5-6 hetes periódusok, amikor teljes háztalanság volt, csak estére kapták vissza, de volt, hogy egyáltalán nem.
Elnézést, hogy folyton a kérdéseimmel nyaggatlak titeket, de most van először tengeri malacom és bár mindent elovastam róluk, amit lehetett, de az elmélet egészen más, mint a gyakorlat, és nektek már van gyakorlati tapasztalatotok.
Szóval: mennyit eszik egy tengeri malac magból és zöldségből kb? Szotyi most 5-6 hetes. Ő tudja, hogy neki mennyi kell vagy hajlamos arra, hogy túlegye magát, amíg látja a kaját. Nem szeretném túletetni se, de azt sem, hogy éhes maradjon, bár akkor sírna talán. Én még nem hallottam őt sírni, semmilyen hangot nem adott még ki. Honnan tudom, hogy jóllakott?
A másik kérdés, mennyire lehet erőltetni nála, bár erőltetni semmit nem szeretnék, a kézbevételt? Ez nemcsak a szeretgetéshez fontos, ami szerintem szintén elenegedhetetlen egy kisállatka számára, de vannak gyakorlati dolgok, mint takarítás, egy kis mozgás neki, karomvágás, na erre még gondolni sem merek, pedig kéthetente azt is kell. Arról nem beszélve ha ne adj úristen orvoshoz kell vinni. Egyenlőre azt sem tudom hogy fogjak hozzá a megfogásához látván szegénykém félelmét. Mit mondjak én sem vagyok bátor ehhez a dologhoz, de valahogy el kell kezdeni.
en a szules utan masfel oraval kiszedtem a csajokat a ketrecbol, es kitakaritottam az egeszet. Liza mama ettol a pillanattol lett kezes, addig nem nagyon lehetett megsimogatni sem.
Sziasztok! Örülök, hogy Kázmér jó helyre került, kijár neki a nyugalom és a gondoskodó gazdi.
Nálunk napokon belül várhatók a babák, Böbikém majdnem fél kilót hízott, már nem nagyon mászkál. Néhány kérdésem lenne: A szülés után mennyi idővel foghatom meg a kicsiket? Gondolom azonnal semmiképp, de 1 nap, 2? Mikor takaríthatom ki az almot?
Sziasztok! Két hírem is van ex-Kázmérról: tegnap egy szűkkörű keresztelőn felvette a Tigris nevet (ugye nem baj, AranyPipacs? csak a Kázmér már foglalt a családban), azóta Tigizzük. Mondjuk nem hallgat még rá, de folyamatban a betanítása... A másik, hogy zacskócsörgésre véletlenül ujizott is egyet! Aztán rájött, hogy fogalma sincs, hol van, és gyorsan abbahagyta. De ez egy nagy lépés akkor is... HURRÁ! Tegnap este egy kicsit ki is vettem Őt szeretgetni, de szerintem szívinfarktus-közeli állapotban volt, úgyhogy nem erőltettem. Hát ennyi van velünk. Jelentkezünk még!
Reggelre kitakarította a tálkáját, sajnos csak pont a C vitamonis rudacskákat nem ette meg. lehet, hogy az nem ízlik neki. Az uborkát is megette, meg a parikát is. Ezt az uborkás kenést az itatóval kipróbálom, azért adtam neki ubit, hogy lássam egyáltalán mit szól hozzá. Köszönöm a tanácsot. Próbáltam én is kis tálban is tenni neki vizet, de teleszórta forgáccsal, így ez nem higiénikus, marad az itató, csak rászokik egyszer.
Most éjszakára betettem neki a házat, reggel kivettem, hogy egy kicsit mozogjon, mert olvastam, hogy nem jó, ha egész nap bent van a ház, mert akkor csak ott kuksol. Ezt tapasztaltam is, így most azt próbálom, hogy éjszakára, amikor alszik elvileg, akkor teszem be, hogy el tudjon bújni nyugodtan aludni. Nálatok bent van a ház egész nap? Később majd szeretném őt kivenni, csinálunk neki egy elkerített biztonságos részt a szobában, ahol tud "sétálni", de most még hagyom egy picit megnyugodni, mert hozzányúlni egyáltalán nem lehet. Még a takarításnál sem tudom, hogy hogy fogom őt kivenni, hogy a ketrec alját ki tudjam mosni. Egyenlőre csak "kinalazom "a kakit a ketrec azon sarkából, ahol épp nem tartózkodik, vagy amikor bemegy a házba, de 2-3 nap múlva meg kell ejteni a teljes nagytakarítást. Izgi lesz, még nem tudom hogy fogom őt meg, hiszen elszalad a kezem elől.
Ja, és mostanában mindig csak egy nagy suttyanást hallok, és amikor odanézek, Batman a háztetőn áll, és figyel. Kifürkészi az agyam :))) Múltkor éjjel nagyon ijesztő volt, amikor hangoskodtak, és a tök sötétben kilopóztam. Kidugtam a fejem, hogy megnézzem mit csinálnak, és abban a pillanatban csak egy fekete körvonalat láttam, amint megjelenik a háztetőn, majd nem mozdult, csak éreztem a fürkésző tekintetét a bőrömön :D
Már többször akartam kérdezni, hogy másnak is csinálnak-e ilyeneket a malackái:
Dió amikor boldog mindig rohan egy kört a ketrecben, de úgy, hogy általában a kis segge hangosan huppan a falán minden kanyarban, aztán amikor visszaért, ahonnan indult, megáll két másodpercre, és megint megy egy kört. Ezt így kb. egy percig szokta csinálni, ezalatt Batman valamelyik ház tetejéről figyeli, hogy mit művel.
Batman, ha örül valaminek, pl. tudja, hogy kaja jön, vagy ha simizem sokat, elkezd mutyogva nagy, határozott léptekkel menni a házak mellett, és így oldalra beleboxol a fejével. De van hogy olyan nagyot, hogy a ház arrébb megy 1-2 centit. Emiatt mondjuk kicsit aggódom, hogy mikor töri be a saját kis kobakját :) Meg általában ezzel egyidőben nekiáll bőszen rágni is a házat :)
Nagyon édesek, hogy ennyire különböző kis egyéniségük van :)
a mi malacunk szinte egy csepp vizet sem iszik. négy éves elmúlt, nálunk született. úgy látszik, elegendő neki az a folyadékmennyiség, ami az eledelében van.
Biztos, hogy érzi, hogy szereted :) Az itatóból éjjel lehet, hogy kortyol párat, az nem látszik meg a víz szintjén. Nálunk eleinte tálkában volt egy kis víz, aztán váltottunk itatóra. Ha biztosra akarsz menni, kend be az itató száját egy kis uborkával, tuti beválik. Mi is így csináltuk. Batman elő se dugta a kis nóziját, aztán a ház ajtajához közel volt téve az itató úgy, hogy elérje úgy is, hogy a két hátsó lába még a bejáratban van. Bekentem egy kis ubival, és máris jött a kis szimatmester :) Belenyalt kettőt-hármat, és nagy mutyogva visszarohant a házikóba elmesélni Diónak :)
Jelentem már magot is evett a malacka, (Szotyi lett a neve,) és mire hazajöttem az összes zöldség is elfogyott. Hurrá! Szénát fogalmam sincs, hogy eszik-e, ha eszik, akkor is csak keveset, igaz nem tudom mennyi náluk a kevés vagy sok. De kaki már volt sok, így biztos, hogy eleget evett szerintem.
Az ivás még nem ment, de átraktam az itatót a kajás tálka mellé, közvetlenül a ház elé, ezen az útvonalon "sokat" közlekedik és talán útközben hátha felkelti az érdeklődését. Lehet, hogy ez butaság, de ezt tudtam kitalálni, mivel hiába próbálom odatartani neki, meg sem próbálja. De reménykedem, hogy idővel, ha már valamelyest elfogad engem, akkor talán így rá tudom venni. Nagyon zaklatni sem akarom, hiszen ez a 2. napja, hogy nálunk van, nem akarom, hogy még jobban féljen. Szerintem ha túl sokat macerálom, az csak méginkább elijeszti. Egyenlőre marad a halk lágy beszéd hozzá sokszor, és az ellátása. Bízom benne, hogy érzi a szeretetemet.
Ha mindennap rendszeresen ki vannak engedve, akkor éppenséggel elég nekik a ketrec, de gondold végig, hogy rendszeresen minden nap ki lesz e engedve. Általában nem mindig szeretnek sokáig szabadon lenni, de atól függ hol vannak. Nálunk pl a család mikor megunja akkor jelzik, és vissza tesszük a helyükre
sziasztok! Szeretnék 2 malackát (régen voltak de sajnos nem életek túl sokáig :(( ) szóval ha 2 malacot tartok és a ketrec 60 cm hosszú meg 40 széles akkor elég a két malacnak? mert úgyis naponta kiengedem őket jáccani meg minden!! előre is köszy...és ha ekkora a ketrec akkor kb. mennyi ideig legyenek kiengedve a malacok?
Köszönöm szépen a választ, egy kicsit megnyugodtam, remélem a malackánk is hamar megnyugszik. MA már zöldséget evett. Már az is valami, ennek is örülünk.
Nyugi! Ha egy tengerimalac éhes, akkor nincs az a félelem ami elkergetné a kajától. Ugyanez van a szomjúsággal. A c vitamint meg majd megkapja, ha szomjas lesz. Majd idővel megnyugszik. Türelem kell hozzá. Nem egy két hét fog eltelni, amíg megszokja hogy ti is ott vagytok.
Tegnap óta én is tengeri malac gazdi vagyok. Kb. 5-6 hetes, még nem tudjuk, hogy fiúcska vagy kislány mali érkezett hozzánk. NAgyon örülünk neki, már nagyon vártuk, előtte aranyhörcsögünk volt, de miután ő elment, inkább a tengeri malac mellett döntöttünk, mert ők hosszabb életűek. Beszereztünk neki minden felszerelést, nagy ketrecet kapott, hogy elég helye legyen.
NAgyon fél szegény, olyan riadt volt tegnap, meg sem mzdult csak meredten nézett, még ma reggel is, sem a szénatartóhoz nem megy oda, sem az itatóhoz. Tettem ki neki külön szénát meg vizet kis tálba is, a szénából minimálisat rágcsált, kevés magot meg zöldséget is evett, de nem sokat. Inni viszont egyáltalán nem iszik, meg sem próbálja. Próbáltam odatartani neki az itatót a szájához, de elszalad. Attól félek, hogy nem fog így kiszáradni? Arról nem beszélve, hogy olvastam itt a C vitamin cseppekről, így viszont be sem tudom neki adni. Megfogni egyáltalán nem hagyja magát. Szerintetek mit tehetnék, hogy megnyugodjon és rábírjam valahogy az ivásra.
Sima panelban :) Nem rág meg semmit, egyikük sem tette. Próbálkoztak, de mindig rájuk szóltam (ahogy korábban írtam, a határozott nem, a fütty, a tapsolás) és nagyon hamar megtanulták, hogy mit szabad és mit nem. Hallottam már másról is (igaz, nem sok hasonló gazdiról), aki ugyanígy szabadon tartja a malackákat, nekik is ez volt a tapasztalatuk - mire jó az állatorvosnál a csevej :) sok türelem kell hozzájuk, jobban oda kell rájuk figyelni (huzat, első sorban) sokkal többet kell takarítani, mintha ketrecesek lennének - leginkább miattam, széthordom a lábamon a szénát, meg ahogy térdelek, csúszok-mászok vele játék közben a rám ragadt magocskákat - de nagyon-nagyon kis okosak ám, és sokkal jobban kijön az egyéniségük :))
Ha van kedved, olvass vissza a hozzászólásaimban, abban benne vannak a történeteink :)
Milyen lakásban laksz, hogy így szabadon él a malacka? Hogy tudtál minden veszélyt elrejteni előle? (számára ehetetlen dolgok, elektromos kábelek, stb) Irigykedem kicsit :-)
Ők gyárilag bujkálós, rejtőzködő lények - szükségük van rá a túléléshez. Nem beszélve arról, hogy nekik is vannak hangulataik, amik nem kicsit tudnak változni :) Nálunk van olyan, hogy Manó egész nap alig akar jönni-menni, még a wc-be sem megy be, csak akkor háborodik fel, ha pisis lesz a bungijában a pelusa (az valahogy nem áll össze a buksijában, hogy azt ugye ő termeli oda :), akkor jajgat, előjön, majd mikor a jól idomított gazdi megy pelust cserélni felháborodottan visszarohan, hogy mit képzelek, hova viszem a lakását :)) Aztán vannak napok, amikor meg nyüzsög össze-vissza, amikor itthon vagyok, egyfolytában követeli a játékot: felmászik a szivacsra, leül a szoba közepén és bámul (ilyenkor jógáznom kell, hogy bujkálhasson a végtagjaim között :) Szerintem a frontok is hatással vannak rájuk - ha Manó sík ideg, és elveri a kezem, ha simizni akarom, tuti, hogy másnap migrénem lesz. Nem is beszélve arról, hogy a ti hangulatotok milyen nagyon tud hatni rájuk...
Igaz, Manó szabadon lakik, de gondolom, ez minden malackánál hasonló :)
Jaj ne haragudj, de nemtudtam, hogy hol laktok, igen nagyon megviseli őket, ha nincs hova elbújniuk, mert ők üreglakók eredetileg és nagyon szerenek bújni, de azért, ha otthon vagytok nappalra vegyed ki a házukat amig ilyen kis vadócok és éjszakára tedd vissza. Na saláta helyett marad az alma, sárgarépa, sütőtök, cékla, paprika, paradicsom magja nélkül, mindenféle gyümölcs, a nagyszemű szőlőt nagyon szeretik. Ha veszel kukoricát, akkor a bajuszt és a héját is nagyon szeretik, szárítva is.
Honnan? Lakótelepen élünk, egyrészt ezt nem lehet fűnek nevezni, másrészt meg a piaci saláta szerintem tisztább mint ez, ami mellett autók száguldoznak :-(((
Hétvégén az éjszakákat kivéve nem volt bent Náluk a ház, ma viszont igen, egész nap bent hasalnak egymás mellett........ez normális? Még kajálni is alig jöttek ki.......ennyire megviselte őket a hétvégi háznélküliség?
Ma egész nap szinte ki sem mozdultak a házból, még a széna egy részét is inkább bevitték a házba.......nem tudom mi történt köztük amíg nem voltunk itthon.....
Tegnap este Bocit kivettem egy kis szeretgetésre, kb 10 percet kint volt a kezemben és az ölünkben, 1 kézzel azért folyamatosan vigyáztunk, el ne rohanjon....:-D
Pipi simogatni már engedi magát az esetek nagy részében, de a kiemelés ellen hadakozik, és elrohan.......
salátával vigyázz, mert igen nagy a valószínűsége, hogy permetes mostanában. Emberre nem veszélyes, de ők a testsulyukhoz képest sokat esznek belőle. Mintha te 10kg salátát ennél egy nap alatt.