Igen! De a munkaszerződésben benne van az amit leírtam ,hogy olyan munkakörén kivüli fledatok elvégzése is amit az egészsége enged!Ezt szvsz minden máv munkavallalóval aláíratták!
Elvileg ha az egészsége és a fizikai állapota engedi akkor a munkakörén kívűli munkát is lehet végeztetni!
Elvileg sem.
MT 76. § (5) A feleknek a munkaszerződésben meg kell állapodniuk a munkavállaló személyi alapbérében, munkakörében, illetve munkavégzési helyében. A munkáltató a munkavállalót a munkaköri feladatokról, a munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettségről - kivéve, ha ezt jogszabály határozza meg - a 76. § (7)-(8) bekezdésében foglalt rend szerint tájékoztatja."
A dógozó által ténylegesen ellátandó feladatokat a munkaköri leírásnak kell tartalmaznia, és a dolgozót csak azokkal a feladatokkal lehet megbízni, amelyek a munkaköri leírásban szerepelnek. A munkakörben meghatározott feladatok összességét, a hozzá tartozó felelősség-, hatás- és jogkört, a szervezeti hovatartozást, a munkakört betöltő személy felettesét, beosztottait, közvetlen munkatársait, a munkaköréhez tartozó elvárásokat, jogokat és kötelességeket a munkaköri leírásban kell rögzíteni, s a dolgozóval munkába lépéskor szóban és írásban is közölni kell. A munkaköri leírást a kialakított munkakörnek megfelelően kell elkészíteni, amely független attól a személytől, aki a feladatot elvégzi.
De mondja-e azt egy állomásfőnök a pénztárosnak, hogy vonatmentes időben parajolja ki a virágágyást az állomás előtt, úgysem lesz egyéb dolga 2 és fél órán keresztül?
Elvileg ha az egészsége és a fizikai állapota engedi akkor a munkakörén kívűli munkát is lehet végeztetni! De itt mondom el hogy volt olyan főnőköm akinek bármit megtettem volna örömmel! Sőt alig vártam hogy megkérjen valamire! De sajnos volt olyan is akinek semmit sem!Inkább elmentem táppénzre!!! Mostanában inkább ez a jellemző!Nem hiába mondják hogy fejétől bűzlik a hal!:(
Én olyan helyeket is ismerek ahol az megvolt tiltva hogy hóesés után eldobálják a havat!!!4 napig havas csúszós volt a peron.Mire kijött a kezelője elolvadt a hó!:((( Az volt az indok kevesen vannak és mindenhol esett a hó!Sok volt a munkájuk! Azért ne jöttek ki időben!Persze már nem kellett lapátolni semmit de a pénzt a felvették!:((
Ismerek olyan helyet, ahol a szolgálattevő hiába vállalta, hogy kitakarítja az állomást és bevirágosítja, közölték vele, hogy mindkettőre van szerződésük egy kft.-vel. Az illető erre durci lett, és míg korábban kitakarított a kft. után és néha meglocsolta a kft. virágait, azóta nem teszi. Van is szemét, de virág már nincs. A régi kedvencemet is ide idézem akkor már: a mellékvonali pénztárakból a napi ötezer forint bevételt egy harmincezer forint kiszállási díjú páncélautós kft viszi el...
De mondja-e azt egy állomásfőnök a pénztárosnak, hogy vonatmentes időben parajolja ki a virágágyást az állomás előtt, úgysem lesz egyéb dolga 2 és fél órán keresztül?
Kb két hete mentem három kört a Fertőszentmiklós-Pomogy- Nezsíder vonalon.
Fraunkirchen állomáson a szolgálattevő vonatmentes időben éppen nyírta a füvet.
Megérkeztünk, körülnézet elmenesztett majd ment visssza a fűnyíróhoz és a sövényvágóhoz.
Idegenvezetőm szerint elmagyarázták neki(k), hogy vagy ellátják a három-négy munkakört, fszt, jegypénztáros, kertész, karbantartó, vagy nincs rájuk szükség és egyetlen munkakört se kell ellátniuk.
Ami még tetszett repcééknél, hogy valamennyi jegyvizsgáló és fszt. vasalt nadrágban volt.
Tegnap a Flirten Fehérvártól olyan jv. volt aki úgy nézett ki mint egy árvízkárosult hadifogoly.
"A vonal Budapest-Szolnok szakászára az elmúlt 10 évben eltapsoltunk sok-sok PHARE, EBRD és ISPA pénzt."
Ez alatt pontosan mit értesz? A 100a-ra vagy a 120a-ra gondolsz? Egyébként azt lehet tudni hogy e kettőre milyen arányban költöttünk az általad említett pénzekből? (melyikre mennyit?)
Csak a Budapest-Nagykáta - Szolnok szuakaszra gondoltam.
Kb. 10 évig olvashattuk, hogy ezt a vonalat különböző kinti pénzekből felújítják.
Mindvégig a teljes szakaszról szóltak a hírek.
Valójában a Keleti-Rákos szakasz sohasem volt benne ezekben a tervekben sem.
Rákostól-Nagykátáig meg hol itt, hol ott maradt ki egy szakasz.
Nagykáta-Újszász végig 60-as, néhol 40-es, vagy 20-as átmenőkkel.
Szerintem nem kell két órán belüli eljutást ígérni Békéscsabára, ha úgysem tudjuk teljesíteni.
Annyit kell ígérni amennyi meg is valósulhat.
Se Kukely két órán belüli Bécséből nem lett semmi, se a kormányfő másfél órán belül Pécsre mondatából.
Miután Csabától délre belátható időn belül nem fog második vágány épülni, Szabadkígyósra mint forgalmi kitérőre mindenképp szükség lesz.
Az más kérdés, hogy személyforgalom felhagyása hány embernek jelentene nehézséget? Szerintem igen kevésnek. (Max. az állomáson lakó vasutasoknak, bár nekik is maradnának az állomás előtt megálló Elek-Bcsaba buszok, amiből szintén viszonylag sok van.)
Ütemes menetrendben csabai pók esetén valószínűleg úgysem lenne személyvonati kereszt Kígyóson, tehát amiatt sem kellene megállniuk.
A MÁV Start immár honlapján is felhívja a figyelmet a BKV jegyek váltásának lehetőségére és PR-olja a már-már teljesen elfeledett IC pótjegyhez váltható BKV napijegyet is:
A Békés Megyei Hírlap 2007. augusztus 8-i rövid híre szerint "Tíz százalékkal nőtt a vasúti határátkelőhely személyforgalma Lökösházánál az elmúlt időszakban.Az utolsó ismert adatok szerint a tavalyi évben 642 ezer 766-an keltek át az állomáson."
"Érdekes, a menetrendkönyben a 120-as vonal Szolnoktól-Lőkősházáig szinte hasznavehetetlen"
Gyakorlatilag teljesen, mert soha, egy pillanatra sem lépett életbe ebben a menetrendi időszakban a 120-as vonal menetrendkönyvebn közölt menetrendje, végig vágányzári menetrendek váltották egymást.
Amúgy a mostani vágányzári menetrend kezd leginkább közeledni pl.a budapesti indulások tekintetében a menetrendkönyv adataihoz:
Így van,arról volt szó,hogy mind Pusztapó,mind Csugar megszűnik,és Kétpó mh-nél lesz egy dupla vágánykapcsolat.Ezekszerint megmarad mind a 3,csak sima mh-ek lesznek? Majd a 2 óránkénti ütemes Bp-Lökösháza "gyors"vonat(ami a büdös életben nem fog 160-al menni),megáll mind a 3 helyen,és összesen lesz 2-3 le vagy felszálló ( jó esetben...). Erre van pénz dögivel. Szerintem idevág,hogy Szabadkígyós állomásra miért van szükség?Nemrégen kimentem és megnéztem több hétköznap délutáni vonatot.5 vonatot láttam,ezek közül egyetlenegyről sem volt se leszáló sem rájuk felszálló.Kivétel nélkül mindenki busszal jár,a vonat több km-re megy a falutól,max forgalmi kitérőnek van rá szükség,egyébként baromi felesleges oda 3 ember éjjel-nappal.1-1 a két végén plusz a fszt.Nem ellenük beszélek,de sajnos ez óriási pazarlás.
A helyzet valami olyasmi, hogy amit máshol működő példát fel tudunk hozni, az többnyire speciális eset, ami általánosan nem alkalmazható. A MÁV és úgy általában a magyar döntéshozók viszont képtelenek a helyi specialitásoknak megfelelő megoldásokat keresni és alkalmazni, mindenáron általános megoldásokat akarnak ráerőszakolni a problémákra.
Hogy milyen kamionok voltak a Rola-n, nem láttam. Gondolom akadt rajta EU-s és nem EU-s is...
Aha,mostanihoz az adófizetők 900 millió forintját adták erre az évre,a fejlesztésed ki pénzeli?A jegyár nem nőhet a második soför költségei fölé! Nem tudom megítélni, hogy a 900 guriga sok, vagy kevés ehhez a pár Rola vonathoz itthon. Én csak azt látom, hogy bármi, amibe a MÁV belefog, arról kiderül, hogy járhatatlan út. Máshol meg vígan elvannak vele...
Csugar nem is szerepel a KSH településjegyzékében, még valamelyik településhez tartozó külterületként sem. A Google 509 magyar nyelvű találatának 95%-a a vasútvonal vagy a vasútállomás említése, míg a maradék egy Móricz novellájé.
Új fiút vesz fel a főnök a vendéglőbe, felszolgálónak. Megbeszélik a munkaidőbeosztást, a fizetést, a főnök eközben alaposan felméri magának a srácot, megbeszélik a külső megjelenésre vonatkozó elvárásokat, a magatartási szabályokat.
A srác másnap reggel alaposan felkészül, első napja lesz a munkahelyen, megborotválkozik gondosan, megfürdik, az anyjával kivasaltatja a nadrágot, amit felvesz, meg az inget, még egy kis zselé a hajra, aztán gyerünk...
Beérkezve rövid megjelenés a főnök előtt, mindannyian ott állnak, a főnök egyenként végigméri őket. A régieket is.
Jó, jó, mondja az új fiúnak. De a hajzselé nem kell fiam, azt majd este a diszkóban. Most dolgozni jöttél.
Megkérdezi-e valaki a borostásan jelentkező forgalmistától, hogy miért gyűrött, és izzadságszagú a ruhája már kezdéskor? Milyen lesz, mire végez?
Megkérdezi-e valaki a vasúti vezetőktől, hogy egy megszüntetés előtt álló állomáson négy hónappal korábban miért építtették át az összes vágányt, és miért újíttatták fel a peronokat?
Elmondta-e valaki a nyitott vonatajtót támasztó kalauznak, aki a hőségre panaszkodik, meg a klímára, hogy hiába megy, akkor is meleg van az új motorvonatban, hogy ha engedné az ajtót becsukódni, akkor a klímaberendezés talán győzne is a 42 C-fokkal szemben. De így csak egy rakás sz@r az új vonat is az ő szemében.
Motiváció, igényesség, hozzáértés, vs. motiválatlanság, igénytelenség, dilettantizmus.
Ahogy most állunk: Szajol-Kétpó két vágány, Kétpó-Mezőtúr egyvágányozás a balon. A jobbon Kétpó és Csugar között van még egy kis felsővezeték és jelzőhiány, illetve folyik Csugar végponti váltókörzetének bontása.
Némi illusztráció:
A leendő új pálya Szajolnál
Kétpó forgalmistával, sárga-zöldel.
Csugar kezdőponti vége. Úgy emlékszem, eredetileg megszünt volna, ehez képest vígan épül az új peron, mint látható. Nem tudom pontosan hányan laknak a környéken, de lehet, itt is olcsóbb lenne mindenkit ingyentaxival elszállítani, mint mondjuk kétóránként megállítani majd újból 120-ra (160-ra?) gyorsítani 200-300 tonnás szerelvényeket.
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem... A jövőhét folyamán Nagykanizsára utazok. A környéken, hol van laktanya? Oda tanulóként be lehet menni? Vagy esetleg a környéken olcsó szállást esetleg nem tudna valaki ajánlani? 2 napra mennék fotózás céljából, jelenleg még egyedül.
"A vonal Budapest-Szolnok szakászára az elmúlt 10 évben eltapsoltunk sok-sok PHARE, EBRD és ISPA pénzt."
Ez alatt pontosan mit értesz? A 100a-ra vagy a 120a-ra gondolsz? Egyébként azt lehet tudni hogy e kettőre milyen arányban költöttünk az általad említett pénzekből? (melyikre mennyit?)
Akkor még mindíg hiányzik a Szajol -Tiszatenyő és Békéscsaba-Lökösház szakasz felújítása.
Szajol-Tiszatenyő felújítása NIF-es megrendelésel, EU-s pénzből folyamatban van, 160 km/h-ra.
Tehát a Budapest-Lökösháza szakaszból (225 km) jól megcsinálják a Tiszatenyő-Békéscsaba (82 km=36%) szakaszt, míg a kimaradó 64% olyan lesz mint ma ?
Nem beszélve olyanról, hogy a szipi-szupi Tiszatenyő-Békéscsaba szakaszból is kiesiik - pénzhiány miatt Mezőtúr állomás átépítése és Békéscsaba állomás átépítése.
Mezőtúr állomás átépítésének tendere, a fentebb jelzett konstrukcióban, ki van írva, várható ősszel a kivitelezői szerződéskötés.
Nincs itt semmi katyvasz, csak az EU úgy tudja, hogy az ő pénzükből sikeresen 140 km/h sebességűre építettük át a Budapest-Szolnok vonalat. Így Szolnok a városon belüli döcögéssel egy óra, száznegyven-százhatvannal a Szolnok-Békéscsaba utat még egy órán belül is meg lehet csinálni.
Szerintem meg van katyvasz.
A mostani kommunikék arról szolnak, hogy az új EU pénzekből felújítjuk a Budapest-Szolnok-Békéscsaba - lökösháza vasútvonalat és majd hajrá, végig 160-al és két óra alatt uccu már Békéscsabán leszünk.
szerintem meg ez nem így van.
A vonal Budapest-Szolnok szakászára az elmúlt 10 évben eltapsoltunk sok-sok PHARE, EBRD és ISPA pénzt.
Ugyanarra a szakaszra mégegyszer nem hiszem, hogy fel lehet venni most megint EU pénzt.
Ha pedig nem lehet, akkor a felújítás NEM a Bp-Lökösháza szakaszról fog szólnni, hanem a Tiszatenyő-Békéscsaba szakaszról.
Mellesleg ennek átépítésére adtunk be támogatási kérelmet is.
Tehát a Budapest-Nagykáta-Szolnok marad amilyen volt. Telis tele 60-as és 80-as szakaszokkal.
Szolnok-Szajol szakaszt (gondolom én) elszámoljuk a Szolnok-Debrecen számlára.
Ok.
Akkor még mindíg hiányzik a Szajol -Tiszatenyő és Békéscsaba-Lökösház szakasz felújítása.
Tehát a Budapest-Lökösháza szakaszból (225 km) jól megcsinálják a Tiszatenyő-Békéscsaba (82 km=36%) szakaszt, míg a kimaradó 64% olyan lesz mint ma ?
Nem beszélve olyanról, hogy a szipi-szupi Tiszatenyő-Békéscsaba szakaszból is kiesiik - pénzhiány miatt Mezőtúr állomás átépítése és Békéscsaba állomás átépítése.
Egyetlen osztrák kép sincs ezekben az albumokban! Az ízelítő képeket három albumból válogattam (mivel most hármat töltöttem föl), és ezek közül kettő olyan album, ami egy egész hónap máshová nem tartozó képeit fogja össze.
A 100a, 100, 120a, 120 vonalakon egy ideig hiába is keresgélsz a menetrendkönyvben, akármilyen pontosan is ragasztottál be és írtál át mindent, akkor is a vágányzári menetrend szerint közlekednek a vonatok. Jobb lenne, ha a vágányzárakat is kiadnák fedvényként? Akkor mindig pontos lenne a menetrendkönyv... Csak éppen vagy nem lehetne becsukni, vagy még jobban szétesne, mint így.
Érdekes, a menetrendkönyben a 120-as vonal Szolnoktól-Lőkősházáig szinte hasznavehetetlen.
Pl:
Van 744-es ami 15:20-kor érkezik Szolnokra és 15:26-kor indul. A menetrendkönyben már 15:07-kor elmegy ez a vonat. Egyik módósításban sem látom ezt a változást. A múltkor a 6225-össel mentem Szolnokig ugye az Elvirán már megnéztem előre hogy van jó csatalkozás Szolnokon. Vittem magammal menentrendkönyvet és módósítás nézem, hogy a 744-es már 15:07-kor elmegy amikor én csak a 6225-össel 15:11-kor vagyok Szolnokon! Mondom valami elnéztem volna vagy hogyis van ez? Aztán Szolnokon derült ki hogy csak 15:20-kor érkezik az a vonat a 15:07 helyett....
Van egy olyan vonat hogy 7433 15:53-kor indul Mezőtúrról Szolnokra személy, ilyen vonat nincs is a mentrendben se módosításban...
Még biztos vannak vonatok amik változtak, nem értem miért nem adták ki a módósításban....
Mert nem nézted eléggé. Van a menetrendben egy kis fehér lap, a címe: nyomás közben történt változások. 30 360. oldal: a 14. oszlopba a 9803 sz. vonatot kell felvenni. Fejrovatába 2. jelet kell rajzolni. Gyékényes indul: 19:53, Őrtilos 20:09, Murakeresztúr 20.16o 20:28, Nagykanizsa 20:27o. Kiindulási állomás: Pécs, végállomás: Szombathely.
Elővettem egy mostani menetrendet és megszerettem volna nétni hogy mikor van a 9803-as (Pécs-Szombathely) Murakeresztúron ,de nem tudtam! Bár most jutott eszembe hogy a "nyári" oldalon benne lehet. Majd holnap megnézem! A vonat nem csak a nyári időszakban közlekedik! Marad az elvira!
Örömmel jelenthetem be, hogy közel két éves vonatfotós honlapom mostantól a könnyen megjegyezhető www.benbe.hu domén néven érhető el! Az alkalomra három új albumot is feltöltöttem:
Mondhat bárki bármit! Én csak azt hiszem el amit látok! Ha majd utazok azon a vonaton ,ami 2 óra alatt megteszi a Pécs-Bp távolságot ,akkor majd elhiszem!De ismerve a körülményeket 20 évig még tuti nem kerűl rá sor! Bár csak tévednék!:(
>Mondja valaki, hogy Magyarisztánban nem üzlet személyt szállítani vasúton:
Nem értem, mi a gond a Nosztalgia Kft. személyszállításával.
Értéknövelt szolgáltatást nyújtanak, ami a modern szolgáltatásnyújtás alapja.
(Ez azt jelenti, hogy a meglévő eszközökkel olyat adnak, ami több pénzt hoz, mint hagyományosan. Ott a sín, ott a kocsi meg a mozdony, ha a kocsi és a mozdony régebbinek néz ki, mint a Csörgő, akkor több pénzt lehet elkérni az útért.)
Ezt a MÁV is tette egy időben, de biztos nem volt kedve folytatni :-)) Ez meg nem a Kft. hibája... :-))
(Aki be akar tekinteni a MÁV gazdálkodásának legsötétebb bugyrainak mélyére, olvassa el a mostani HVG-ben, mi történt a MÁV Hídépítővel.)
Igen. A Brenner egy nagy kivétel. Legalább annyi EU honosságú tgk van a vonatokon, mint azokon kívüli. Két operátor két viszonylatot üzemeltet. Naponta- azt hiszem, de utána kellene nézni- 20 pár vonatot közlekedtetnek.
Természetesen az alagút elkészültével ez változni fog.
Végülis még ezt a vonalat is Olasz-Osztrák-Német "állami" pénzből támogatják, hogy a vasúti része a dolognak legalább nullszaldós legyen. Az operátoroknak megéri, de senki másnak.
"Amúgy a takarító cég szerint hiába tettek közzé panaszvonalakat (a kocsikban kiírva), nem izzanak a vonalak és nem jönnek százával az e-mailek. Sőt, szinte egyáltalán nem jönnek. De a kevéske között már 5 dicsérő is volt két hónap alatt..."
Az utóbbi hetekben tett vonatozásaim során határozott javulást tapasztaltam a hazai vasúti kocsik WC-jeinek tisztasága és WC papírral, kéztörlővel, sőt szappannal való ellátottsága kapcsán. Nemegyszer belépve a szokásos bűz helyett meglepetten valamilyen illatosítót éreztem.
Kár, hogy víz szinte egyik kocsiban sem volt továbbra sem:(((
ICR (280342):
"Van ilyen vonat. A Rákóczi nemzetközi gyors (530) kifele menet Miskolc és Hidasnémeti között takarítják. Jönnek a takarítók seprűvel, zsákkal mindennel. Oszt lábakat fel, mert sepernek."
Azt hittem ez már a 20 %-al több takarítás kampány része, amikor a minap ezt én is megtapasztaltam Hidasnémeti előtt a Rákóczi nemzetközi gyorson.
M412127 (280901):
"Mondjuk ez egy megyeszékhely vasútállomásával szemben talán nem egy egetrengető elvárás."
De az. Sajnos. Egyre több állomáson szűnik meg a csomagmegőrzés lehetősége, és ahol megmarad, ott is gyakran rövidül a nyitvartása - pl. Miskolcon nem is minden nap van nyitva és talán már csak 8-15-ig:(
Miért nem lehetett megcsinálni a sok ráfordított pénzből és ennyi idő alatt a kritikus állapotú részt (Nagykáta-Újszász között van olyan fos pálya, azt hiszem), hogy ott is lehessen 120-szal döngetni???
"A Bp.-Lökösháza között közlekedő gyorsvonatok - nem számítva a 100a mostani vágányzárát - a 100a-120 vagy a 120a-120-as menetvonalon járnak. Ha az elsőn, akkor azt kérdezném még, hogy a 120a vonalon van egyátalán teher, ha igen milyen? Olyan teher esetleg van, ami a 120a-100 vonalon megy Bp és Záhony között?"
Amit leírok az a vágányzári időszakon kívüli alapértelmezés:
A 120-as vonal személyszállító vonatai a Keletiből indulnak és a 120a vonalon mennek Szolnokig.
A 100-as vonal személyszállító vonatai a Nyugatiból indulnak és a 100a vonalon mennek Szolnokig.
Kivételek: ADY ENDRE, CORONA, TISZA nemzetközi gyorsok, amik a Keletiből indulnak és a 120a vonalon érik el Szolnokot, majd onnan tovább a 100-as vonalra.
Tehervonatok a 120a-n amik a 100-ason mennek tovább:
A további területek állami tulajdonba kerülésére vonatkozó tárgyalások folyamatban vannak, ezek adásvételi szerződését várhatóan 2007. szeptember 31-ig megkötik.
Bezzeg a régi világban, mikor még nem voltak csúcs PC-k, elég volt az ember két kezét egymás mellé tenni, és marokba szorítva végigvenni a bütykökön a hónapokat, hogy mi hány napos.
Anno már mondták, hogy minnél jobban az ember helyett gondolkoznak a gépek, annál jobban butulunk az emberek, és erre nem is figyelünk oda.
Nincs itt semmi katyvasz, csak az EU úgy tudja, hogy az ő pénzükből sikeresen 140 km/h sebességűre építettük át a Budapest-Szolnok vonalat. Így Szolnok a városon belüli döcögéssel egy óra, száznegyven-százhatvannal a Szolnok-Békéscsaba utat még egy órán belül is meg lehet csinálni. A megfelelő mozdonyra tippem három van: BV mot, FLIRT vagy Electroputri. Az utolsó lehet a befutó...
Ameddig követtem annak a rákospalota-újpesti ütközésnek az utóéletét, addig nem az ivás, hanem az elkövetett szakmai hibák miatt tartották felelősnek a mozdonyvezetőt. A bíróság előtt a védelem vitatta az ittasság tényét, más okot keresett a vér összetételére.
>Az utóbbi időben is lett alkohol miatt elbocsátva két közeli (régi munkatársam) a vasúttól elbocsátva.
Ha ilyeneket írsz, majd te is megkapod, mert te is, mint én, keveset jársz a MÁVra, ugye, cs1014? Mert ott nem lehet találni ittas munkavégzést, azt mi csak úgy látjuk.
Innen OFF:
>... kettőnk közt kialakult odok kapok témája.
Nem tudok semmiféle adok-kapokról :-)) Barátságom irántad töretlen, inkább magamban mosolyogtam, hogy én már túl vagyok egy fázison, aminek te még előtte állsz, és ismerve a célszemély személyiségét, biztosan átkerülsz te is, mint már olyan sokan :-)) Nekem már csak várnom kell. Többen jöttek már, hogy "hát igen, igazad volt" :-))
Ma a Nyugati csomagmegörzőjében átvettem a 3-as pótlékot. A menetrendi cédulát szabályosan levágták.
Előttem egy nem magyar kiscsaj két csomagot kért ki 5 percre, mert valamit benne felejtett, és nem akarták visszatenni csak újabb díjfizetésért, 600 ftért. A lány nagyon el volt keseredve. Segítettem neki, beszéltem a 2 alkalmazottal, hogy legyenek rugalmasok, és ne rontsák ilyennel Magyarország turisztikai hírnevét. És láss csodát, megértették, ezért visszavették a csomagot a korábban kiadott jegyre. Nagyon megköszöntem, és kellemes hétvégét kívántam neki, és együttérzésükről biztosítottam a hosszú szolgálat és a meleg miatt.
Szép szóval talán néha több mindent el lehet érni, mint vitával, gorombasággal.
A pótlék nagyon vékony, ilyet még nem is láttam.
Ausztria és Németország szeptemebr 1-től bevezeti a teljes nemdohányzó rendszert, e vonatok Magyarországon is teljesen nemdohányzóként közlekednek.
Azért ez egy Bp-Berlin távon elég kegyetlen. Egy dohányzó kocsi azért maradhatna, ezek úgyis hosszú vonatok. Szerintem ez jobban védené a nemdohányzókat, mint ha a dohányosok a tiltott helyen szívnak. A Goldonin sem tartják be a tilalmat...
Ezután kimentem a Keletibe, minden rendben volt, egyedül a Báthori indult +15-tel.
A Veneziára tévedésből azt mondják, hogy nemzetközi forgalomban helyjegy váltható, pedig úgy tudom, ez már kötelező.Ma a 015-ös Gigant vitte, rég láttam már.
Budapest és Békéscsaba között vasúton két óra ötven percről két órára csökken a menetidő a már eldöntött 189 milliárd forintos vasúti rekonstrukció eredményeként- jelentette be a MÁV Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán, Békéscsabán.
Hmm...
A menetrend szerint Budapest - Szolnok (100 km) jelenleg 1 óra 35 perc, Szolnok - Békéscsaba (96 km) 1 óra 30 perc.
A Szolnok - Békéscsaba szakasz felújítása/rekonstrukciója után, Szolnok - Békéscsaba (96 km) 25 perc? :-)))
És milyen gép fog 160 km órával menni?
És kell Bp és Békéscsaba közé 160 kmrel közlekedő vasút?
Nem elég a 120?
Különben is Fletó Pécsre igért 160 kmes vasutat, de a 40-es vonal fejlesztéséről még nem olvastam.
Nem lenne jobb egy szarabb állapotú pályát felújítani, hogy ott is 120-szal mehessenek?
Mondjuk rögtön a 120a fennmaradó részét.
Rossz kezekben van a vasút és az EU pénzek elosztása.
Akkor a Szolnok-Békéscsaba szakasz megtételére marad 25 perc mert most a Budapest-Szolnok 1 óra 35. perc és ugye a mostani felújító bejelentések a Szolnok-Békéscsaba közötti munkákról szólnak.
Akkor 96 km-t meg kell tenni 25 perc alatt.
Ez úgy lehetséges ha a vonat 230 km/h-s átlag, mondom ÁTLAG sebességgel halad Szolnok és Békéscsaba között.
Ha ennyi az átlag sebesség akor a Vmax bizony valahol 250-280 km/h körül kell, hogy legyen.
Elindul Szolnokról a Szili, a Tisza hídnál már 250 km/h körül jár, Szajolban is bőven 200 km/h feletti sebességel hasít át, és a Kétpói egyenesben megközelíti a 250 km/h-t.
Amennyiben Szolnok és Szajol között még meg is áll valahol ( Mezőtúr???, Gyoma ???,) akkor bizony az egyenesekben el kell érni a 280 km/h-t, hogy a Budapestről való indulástól számítottt 119.-ik vagy 120-ik percben, a vezérigazgatói bejelentésnek megfelelően meg is álljon a vonat Békéscsabán.
Pont tegnap gondoltam, hogy van-e erről valami friss hír.
Én aznap utaztam a 30-ason, így a topikot én tájékoztattam Hunter27-en keresztül az eseményről.
Megfogták a nagyrécsei gyilkosság gyanúsítottját 2007. augusztus 17. 16:58 MNO Az Interpol koordinálásával fogta el az olasz rendőrség azt a férfit, aki a gyanú szerint három hete halálra vert, majd a vasúti sínekre fektetett egy prostituáltat a Zala megyei Nagyrécsénél - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
A 26 éves nagykanizsai férfit Bolzanóban vették őrizetbe az olasz rendőrök, a kiadatási eljárás már folyamatban van - tette hozzá Csizmazia Péter. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kérésére a Zala Megyei Bíróság kedden adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a férfi ellen.
A férfi július 27-én követte el a gyilkosságot. Áldozata egy 18 éves, Nyírvasváriból származó prostituált volt.
"egyszer jöttünk Körmendről Szentgotthárdra, a vonat a Pest-Szombathely gyors volt: 3 B + Ap + WRy. Mi leültünk a töküres, bezárt büférészes kocsiba, ami mellesleg egy merő mocsok volt, aztán nem sokkal jött a bevásárlókocsival a büfés, és mikor arra a kérdésére, hogy fogyasztunk-e nemmel válaszoltunk, kiutasított minket a kocsiból. Mi mentünk, mert hát hely volt bőven, meg aztán mindegy hol ülünk. A büfés suttyó meg kérdezgetett utánunk, hogy nem kérünk-e még mindig semmit, mondtuk, hogy nem, mire azt felelte, hogy "gecik vagytok"!"
Új "kategória" a középső ujjukat mutató mv-k mellé...
Most hallom, hogy a balesetet okozó, letöltendő büntetést kapott elsőfokon, sőt ha jól értettem öt évre a jogsiját is bevonták ergo magánvasút is mint lehetséges jövő is ugrott neki......
"Nem emléxel véletlenül, mi lett annak a kivizsgálásnak az eredménye, amikor egy mozdonyvezető tökrészegen nekiment egy Hernyóval egy másiknak Palota-Újpesten?"
Bár nem tőlem kérdezted és majd biztos jól megkapom megint másról beszélek. (Mert mindíg másról beszélek szerinted :-()
Szóval én emlékszem. Kivizsgálták született az eset tanulságairól egy jó leírás. A dolgozó el lett bocsátva. (Igaz fel nem lett kötve és börtönbe sem került, de ami a munkáltatótól tellett azt megtette, mint megbízhatatlant nem alkalmazta tovább.
A leírás (jelentés) alapján én pl. okkor még oktatótisztként még több oktatási ciklus elteltével is visszanyúltam az eset tanulságaihoz. De az eset után közvetlenül egy teljes oktatási órát az eset megtárgyalásának szenteltünk.
Az alkohol nem olyan probléma ám mint mondjuk a múltkori félrebeszélésem kapcsán kettőnk közt kialakult odok kapok témája. Akkor ugye azt feszegetted, hogy a MÁV legalább annyira veszélyezteti a közlekedés biztonságát mint a magánvasutak. Ott ugye nincs függőség, csak van itt is ott is szabálykövető eljárásnak a megtagadása valamilyen okból (Írhatnám, hogy vélt vagy valós okból, ezt a szókapcsolatot tudom, hogy kedveled!). De az alkoholizmus az más az betegség. Igen van beteg mozdonyvezető is szépszámmal és van beteg autótvezető is szépszámmal. Az utóbbi időben is lett alkohol miatt elbocsátva két közeli (régi munkatársam) a vasúttól elbocsátva. Sajnos ennél nagyobb visszatartó erőt a témában nem lehet felmutatni. De aki már betege a szesznek az inkább elhiszi magának, hogy ő nem fog soha megbukni.......
Az említett e-mail cím nyilvános. Az előző hsz (amire válaszoltál) a MOSZ vezetőjének kijelentéseivel (pl.: magánavasutas mv-k mint kamikázék) együtt nyer igazán értelmet. Csak úgy látszik, amikor erről volt szó, nem látogattad a topicot.
Célszerűségi okokból nemigen szoktam reagálni kettőtök beírásaira, de most úgy látom, hogy különösen elszállt veletek a szárnyas ló :-)
Kivizsgálni? Mit? Nem emléxel véletlenül, mi lett annak a kivizsgálásnak az eredménye, amikor egy mozdonyvezető tökrészegen nekiment egy Hernyóval egy másiknak Palota-Újpesten?
Ha már vizsgálódni akarsz, vizsgáld ki a lejjebb olvasható ferenci esetet. Az is veszélyezteti a közlekedés biztonságát, és ott még azt sem mondhatják, hogy a lelkesedéstől nőtt meg a vérükben az etilszármazékok szintje, nem pedig mástól.
Vasúti síneket loptak tonnaszámra
NOL Népszabadság online 2007. augusztus 17.
Több tonna vasúti sínt loptak Baranyában, az árut rendőrök találták meg a Pécsvárad és Lovászhetény közötti úton, egy teherautó platóján - közölte a baranyai rendőrség sajtóreferense az MTI-vel pénteken.
<!--
var ord=Math.round(Math.random()*100000000);
document.write('');
//-->
A járművet közúti ellenőrzés keretében, csütörtökön éjjel állították meg. A járőröknek feltűnt, hogy a megengedettnél jóval nagyobb súlyú rakományt cipel, miután pedig megállt, kiderült: olyannyira megpakolták feldarabolt vasúti sínnel, hogy alig lehet kormányozni - mondta el Takátsy Zoltán.
Hozzátette, a teherautót vezető idősebb férfit és a vele utazó fiatalkorú fiút őrizetbe vették, de mivel eddig nem tettek vallomást, nem tudni pontosan, honnan származik az áru és milyen szerepük volt annak eltulajdonításában.
A nyomozók azt gyanítják, hogy a sínek Mohács környéki vagy a dél-baranyai Ormánság egyik használaton kívüli pályájának darabjai.
A rendőr főhadnagy kitért rá: mindkét letartóztatott ismert a rendőrök előtt, korábban már indult eljárás velük szemben vagyon elleni bűncselekmények miatt.
Takátsy Zoltán szólt arról is, hogy a rendőrség Baranyában a közelmúltban összehangolt akciókba kezdett a fémtolvajok ellen. Ennek része, hogy a gyanús járműveket közúti ellenőrzések során megállítják és tüzetesen átvizsgálják.
Úgy vélte: a kezdeményezés sikeres, mert amíg például a siklósi rendőrkapitányság területén idén április és június között harminckilenc, addig június és augusztus között csak nyolc esetben jelentettek fémlopással összefüggő károkozást.
Nem vagyok ebben járatos, ezért kérdezem, elnézést, ha alapkérdés.
A Bp.-Lökösháza között közlekedő gyorsvonatok - nem számítva a 100a mostani vágányzárát - a 100a-120 vagy a 120a-120-as menetvonalon járnak. Ha az elsőn, akkor azt kérdezném még, hogy a 120a vonalon van egyátalán teher, ha igen milyen?
Olyan teher esetleg van, ami a 120a-100 vonalon megy Bp és Záhony között?
A neveket és a vezénylést erre a címre légy szíves elküldeni. Ez ugyanis súlyosan veszélyezteti a közlekedés biztonságát. Tehát a MOSZ - GKM megállapodás alapján mihamarabb ki kell vizsgálni.
"Bepakolnák a gyárudvaron a kamionba, az elmenne a legközelebbi Ro-La terminálig, ahonnan villámgyorsan elszállítaná a vasút n x 100 km-re. Onnan pedig a saját lábán megtenné még azt a néhány kilométert amivel a céljához ér."
Ehhez nem kell Ro-La és nem kell a kamiont is vinni!
"Nem kell fejleszteni, a Csalagúton olyanok járnak és bevált. "
Hagyományos EU átlagos pályán?Ugye az a cég küszködik a szanálástól-szanálásig?
"Egy órás ütemű ro-lához csatlakozni már nem olyan boynolult manőver a logisztikusoknak."
Nem,igaz ahhoz,hogy óránként indíts vonatot akkora terminál és a munkaerő szükséges,hogy a költségeid megint az égben vannak a pályakapacitás problémáiról már nem is beszélve!
Arra jó példa volt a Hónaljmirigy műsora. Bár sokszor fel szoktam venni, de akkor nem vettem fel. De 0% az esélye, hogy a nyári ismétlések egyikén ezt is megismételjék. :((( Pedig nagyon jó rész volt.
Ez így van. Ezzel nincs is semmi gond. Emberek vagyunk tévedhetünk és el is aludhatunk. Aki régóta vezet az nagyon jól tudja hogy ezek az elalvások minden napiak. De nem csak forgalmista részéről. Én is aludtam már el a Keletiben a "kutyák alatt".
Néha azért érdemes főleg éjszaka "vonat állt meg a bejaratnál" hangjelzést adni még bejárati jelzőknél ,akkor is ha önműködő térkőzjelzőkkel felszerelt pályán megy az ember ,mert a szolgálattevők is emberek és "elbambulhatnak" egy kicsit.:)
Július 03.-án vizsgáztak és még most sincs jogsi. Na de nem ezzel megy a mozdony, nem is ez a baj Fradiban. Az a baj hogy az utasítást nekünk be kell tartani a főnökök pedig semmibe sem veszik azt. Mi dolgozzunk jól ők meg..... Az új vonalellenőrünk is az olyan kötözködésekkel, hogy miért nem ég a halogén vagy miért van lehúzva a bal oldali sötétítő na meg, hogy miért nincs tökéletesen bekulcsolva a mozdony ha ingával megyünk azt fogja elérni, hogy mi is bekeményítünk. Nem tudom lezárni a mozdonyt akkor körbejárok. Ezt nem csak leírom hanem meg is teszem. E1 5.11, E1 9.2, E1 10.10. Ezeket nem fogom megszegni és pont ezért fogok körbejárni. Persze leírom, hogy miért is történt az egész. Eddig nagyon szerettem a munkámat mindent megcsináltam, nem foglalkoztam, hogy miként nem "törvényszerű" a vezénylés (pihenő stb.), de ha itt Fradban nem megy a dolog akkor majd máshol menni fog.
Budapest és Békéscsaba között vasúton két óra ötven percről két órára csökken a menetidő a már eldöntött 189 milliárd forintos vasúti rekonstrukció eredményeként- jelentette be a MÁV Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán, Békéscsabán. Heinczinger István elmondta: a beruházás 85 százalékát az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a magyar kormány finanszírozza.
A rekonstrukció után a vonatok óránként 160 kilométeres sebességgel közlekedhetnek majd. A rekonstrukció során felújítják a Szolnok-Lőkösháza közötti vasútvonalat, Békéscsaba és Lőkösháza között megépítik a második vágány párt, újjáépítik a békéscsabai pályaudvart, elektronikus irányító- és biztosító berendezéseket telepítenek.
A vezérigazgató a távirati iroda érdeklődésére elmondta, hogy a Budapest és Lőkösháza között húzódó, úgynevezett IV. páneurópai korridor rekonstrukciójának előkészítése folyamatban van, az első kivitelezési pályázatokat még az idén decemberen kiírják. A beruházást ugyanis 2010 végére be kell fejezni.
Hmm...
A menetrend szerint Budapest - Szolnok (100 km) jelenleg 1 óra 35 perc, Szolnok - Békéscsaba (96 km) 1 óra 30 perc.
A Szolnok - Békéscsaba szakasz felújítása/rekonstrukciója után, Szolnok - Békéscsaba (96 km) 25 perc? :-)))
Az F1 egyértelműen leírja, hogy mikor kell adni. Igaz van a végén egy rövidke kis rész amit sokan nem tudnak. Ennek a jelzésnek az adásának részleteit a forgalmi utasítás szabályozza. Ott pedig egy eset van feltüntetve mikor kell.
15.18.7. Menetrend szerint áthaladó vonatot a szolgálati helyeken minden esetben meg kell állítani, ha a vonat továbbhaladásának feltételei nincsenek meg, illetve a továbbhaladást rendkívüli események vagy más körülmények akadályozzák. Ha a szolgálati helyen külön előjelzővel rendelkező kijárati jelző, vagy pedig a kijárati jelzőre előjelzést is adó bejárati jelző van, akkor a kijárati jelzőt nem kell kezelni, a vonatot a kijárati jelző továbbhaladást tiltó jelzésével kell megállítani. Ha nincsenek meg az előző bekezdésben felsorolt feltételek, akkor a vo-nat személyzetét a rendkívüli megállásról értesíteni kell. Ha a vonat sze-mélyzetét a rendkívüli megállásról nem lehetett értesíteni (15.16.2.1.p.), akkor a vonatot a bejárati jelzővel meg kell állítani, és a jelzőt csak akkor szabad továbbhaladást engedélyező állásba állítani, ha a vonat már meg-állt és a mozdonyvezető a Vonat állt meg a bejárati jelző előtt-jelzést adott. A behaladó vonat felé a forgalmi szolgálattevő kézi jelzőeszközzel Lassan-, majd Megállj-jelzést köteles adni. Megállás után a mozdonyve-zetőt értesíteni kell a kialakult helyzetről és a továbbhaladás előrelátható idejéről (12.3.p.1.alpont). Fentiekben foglaltakat kell alkalmazni a szolgálati hely kijárati olda-lán felállított útátjárót, illetve állomásközt fedező jelzők esetén is.
Tehát sajnos sok kolléga sem tudja mikor is kell adni. Amikor én mozdonyvezetői tanfolyamon voltam Torkos Győző forgalmi oktató (aki sajnos már nem él) nagyon belénk verte az utasítást, és ez így van jól. Sajnos mostanában pláne a gyorstalpalós tanfolyamoknak köszönhetően eléggé felhígult az oktatás.
A minap utaztam egy gyorsvonaton. Rendesen mentünk, 2-3 állomás előtt (ahol nem áll meg az adott vonat) megállítottak a bejárati jelzővel. Szinte még meg sem álltunk, a vezér adta a "Két hosszú hang a jelzőkürttel" jelzést. Tegnapelőtt megint utaztam egy gyorsvonattal, amely plusz 10 perccel közlekedett. Egy állomás előtt (ahol nem áll meg az adott vonat) megállítottak a bejárati jelzővel. A vezér nem adta az említett jelzést, hanem szépen kivárta, míg beengedtek. Vajon ez a jelzés "fakultatív" és az udvarias, tapintatos vezérek inkább nem adják - vagy kötelezően adandó és akkor miért nem adják mégsem mindig?
Egy érdekes M62-vel és egyéb problémákkal foglalkozó dolgot szeretnék felvetni. Hátha valaki aki illetékes intézkedik mert eddig Fc-ben senki sem foglakozik a problémával. Ferencvárosban elég érdekesen mérik a reszortosok és a vezénylő úr a dolgozókat. Mostanában elég sok kihelyezett dolgozó érkezik vidékről. Természetes, hogy ők a két hónap első hónapját típusismerettel és vonalismerettel töltik. A főnökeink szerint ez természetes. De mi a helyzet a tősgyökeres Fradisokkal? Elvégzik a tanfolyamot és beírják egy 8-as tartalékos állomásismeretre és ezzel egyszerre szerintük megszerzik az M62-es típust is. Ugyanis az ottani tartalék az M62. Most vizsgáztak a srácok kb. 1 hónapja és egy kivételével mind bele is ment ebbe a játékba. Meg is lett az eredménye. Előző este egy közönséges irányváltó hibával élete második szolgálatát teljesítő kolléga fekve is maradt. Nem az a gond, hogy fekve maradt hanem az, hogy egy állomásismereti út után elvitte a gépet. Pedig az E1 ide vonatkozó része kimondja a két nappali telephelyi szolgálatot és 2 nappali és 2 éjszakai vezetést. Nos ez Fradiban nem így van. Máshol milyenek a tapasztalatok? A 300-as szergej problémája szintén hasonló Fradiban. Ha valaki felemeli a szavát hogy szeretné az utasítás szerint megszerezni a típusismeretet na annak akkor annyi. Kezdődik a terror. Ezek nem csak vádaskodások hanem tények. Bármikor ellenőrizhető a dolgozók menetigazolványaiból, hogy ki mikor merre volt. Mikor, hol volt típusismereten. Kérem a T. kollégákat, hogy jelezzenek már vissza, hogy a többi fűtőháznál is ilyen a helyzet? Sajnos annak idején a mi korosztályunkkal is ezt tették. Ha nem tetszik nem kell itt dolgozni. Ez volt a válasz. Ha ki akartok menni vonalra írjátok be, hogy van vonalismeretetek és mehettek. Ha nem akkor maradtok Gubacson. Sajnos nagyon sokan megettük. Igaz késő bánat. Azért kellene valamit tenni, hogy az utánunk következők ne járjanak így. Most van egy frissvizsgás srác és egy régebbi kolléga is akik nem hajlandóak elvinni az M62-est most a főnökök szemében ők a legszemetebb emberek, mert ragaszkodnak az utasításhoz. Nos akkor lássuk be. Típus nélkül fekvemaradni jobb? A srácnak az volt a szerencséje, hogy rendesek voltak a szerelők és nem írták rá a hibát pedig megtehették volna
Javaslom (főleg a fotós) olvtársak részére, hogy a "Beállítások" lapon az új, "Hozzászólások licensze" legördülőmenüben térjenek el az alapbeállítástól.
Én a "Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország" beállítást javaslom.
Hm... Azt ugye tudjuk, hogy az EU-ban és hazánkban is az ittas autóvezetők száma azonos, kb. 3-4%.
Ahhoz, hogy a jóval több autós utazásod alatt kevesebb ittas vezetővel találkozz, mint a számban jóval csekélyebb mozdonyos utazásaid alatt, ennél a 3-4%-nál sokkal-sokkal több, nagyságrenddel több _rendszeresen_ ittas mozdonyvezetőnek kéne lennie. Márpedig őket jóval gyakrabban ellenőrzik, mint az autóvezetőket (pl. engem 9 év alatt egyszer sem). Megadhatnád, hogy mennyivel többet autózol, de attól tartok, hogy ez is csak máv-gyűlölet indíttatású nagy kamukéró tőled.
alaposan belegondoltam a dologba: több, részegen mozdonyt vezetőt láttam, mint részegen autót vezetőt, pedig autóban sokkal többet ültem, mint mozdonyon voltam.
Szóval a Mávra költenek idén soksok forintot. Ebbe ugye bent van a pálya, gépészet, mutyizás + ez meg az. Sok sok számmal lehet ezt az összeget leírni, tény.
Vegyük pl a pályafenntartást. A fenntartandó pálya értéke legyen x. A ráfordítható összeg meg y. A te házad értéke legye Z forint, fenntartására szánsz q forintod. Ha az x:y egyenlő lenne, mint z:q , akkor nem nagy volumenű lenne a lakásfelfelújítás. A nyilászáróid csereciklusa 297 év körül alakulna a házadban (hasonlóan a vasúti kitérőkhöz)..., a kisszobához meg hozzá se nyulsz, úgyis keveset használod, hagyod leromlani..
Nagyjából hasonló viszonyítást lehet csinálni a gépészetnél is. Amikor egy remot szergejek eltömödött légszűrőjét max kifúvatják, de cserélni nincs pénz...
Nominálisan ugyan hatalmas az összeg amit a MÁV elnyel, én is jól élnék sokáig akár abból az 1 %-ból amit kérsz, de az a pénz ami már közvetlen Csörgő, vagy egy 54 XI kitérő szintjén megjelenik, már igencsak soványka a feladat nagyságához képest...Hogy hol vannak el a milliárdok? jó lenne tudni, és kapni belőle...
Ez már régi történet. Mert új apukát kaptak a gyerekek, aki azt mondja Antinak, hogy vigye el Vendel utasait, de az utasok szépen köddé váltak. Vendeltől meg elvettek egypár vonatot.
A biztonsági jelentés elkészítése és publikálása az EU-s szabályozás szerint kötelező, így azt hazánk is el fogja készíteni. Ennek jogszabályi alapját a 91/2003 EK rendelet, az azt módosító 1192/003 EK rendelet, valamint hazánkban a 40/2006 GKM rendelet adja. A feladatot a miniszter rendeletében a Nemzeti Közlekedési Hatóság hatáskörébe utalta (NKH Kiemelt Ügyek Központja Vasúti Hatósági Főosztály), ők gyűjtik a vasúttársaságoktól az adatokat, és állítják össze a Magyarországról szóló biztonsági jelentést, melyet az Európai Vasútügynökségnek történő megküldés előtt a KBSZ is véleményezni fog.
Ez ugyan OFF is, nem is Ro-La, hanem Ro-Ro, vagy ha úgy jobban tetszik hosszában komp, de működik. Vidin és Passau közt menetrend szerint közlekedik 6 egység, heti háromszor egyik és másik irányba is. www.willibetz.de
Azt kell megtudni, hogy mennyibe kerül, ha órás ütem szerint van egy ro-la Kürtösből Welsbe, ez mennyi időnyereséget jelent egy kamionnak ahhoz képest, ha saját lábán megy, mennyivel olcsóbb egy kamionnak, mintha saját lábán megy. Ha drágább, lassabb, akkor nincs értelme. Ha olcsóbb és gyorsabb, akkor van értelme, mert akkor piaci alapokon meg fogják tölteni. Hülye lenne a logisztikus a lassabb és drágább változatot választani csak mert nem szereti a vonatot.
Nem tudom, nekem a Ro-La-ról mindig a komp jut az eszembe. Van úgy, hogy érdemes az árut a hajóra tenni, van úgy, hogy jobb mindenestül elszállítani. Szerintem a (jól szervezett!) Ro-La pont azért lenne életképes, mert optimalizálná a szállítás folyamatát, azzal, hogy nem kellene az árut folyton ki-be rakosgatni. Bepakolnák a gyárudvaron a kamionba, az elmenne a legközelebbi Ro-La terminálig, ahonnan villámgyorsan elszállítaná a vasút n x 100 km-re. Onnan pedig a saját lábán megtenné még azt a néhány kilométert amivel a céljához ér.
>Viszont, ma már létezik olyan tehervonat, ahol a v.max.160km/h. Igaz, ez csak dobozokat szállít, holtsúlyt nagyon keveset.
Amerikában olyan módon (is) van nagy sebességű vasúti teherszállítás, hogy az expresszek legtöbbször visznek 1-2-5, néha 10 nagy sebességű teherkocsit (box-car), amit, aki akar, megrak az egyik végállomáson, és leakasztják a másikon. Persze út közbeni árukirakás vagy kisorozás ma nincs.
Régen volt ilyen nálunk is, emléxem, a Keletiben soxor volt a miskolci gyors végén egy G kocsi, amiben gyakran élesztőt vittek. Gyanaxom, hogy ha a MÁV tenne ilyen kocsit a gyorsába, a kutya nem pakolna bele semmit... Már nem bírja el egy cég gazdálkodása a kiteherautózást az egyik állomásra, pakolást, a MÁV árát, aztán a kipakolást és a célig teherautózást. Nomeg autópályán gyorsabb is, mint a gyorsvonaton.
Ilyen vonal talán még tíz darab van, talán negyven-ötven sorompóval. Mégis miről beszélünk? Egyébként pedig akárhogy is nézzük, akár sorompóőr, akár jegyvizsgáló, akár fénysorompó van, a vasúti átkelőhely egy veszélyes hely, ahol mindenképp fokozott óvatosságra és mérsékelt sebességre va szükség. Ilyen hely az országban valamennyi egyéb oldalára állított piroskeretes háromszöggel jelzett veszélyforrás, amelyek közül a legismertebbek a gyermekekre, gyalogátkelőhelyre, egyenetlen útfelületre, bukkanóra, csúszós útfelületre, kavicsfelverődésre, veszélyes útkanyarulatokra, közúti fényjelző készülékre, oldalszélre vonatkozó figyelmeztetések. Valamennyi táblát követően fokozott óvatossággal, mérsékelt sebességgel kell közlekedni. Hány ilyen hely van az országban? Százezer? Egymillió? Ha betiltjuk a vasúti átjárót, akkor gyorsan tiltsuk már be a gyerekeket is, nehogymár miattuk is lassítani kelljen!
Na ja, csak az ilyen vasútvonalakon a személyszállítás feladása eléggé napirenden van, a teherszállítás feladása pedig már meg is történt... Tehát, ha azt mondjuk, hogy ott esélyes az önkiszolgáló sorompótekerés, ahol ritkán jár valami, és az is könnyű, kiskapacitású jármű, azzal egyúttal elmondtuk, hogy kb. olyan vasútvonal alkalmas az ilyesféle üzemre, amely messze nincs kihasználva. Ha pedig messze nincs kihasználva, akkor a mennybemenetel helyett előbb-utóbb felrémlik a levesbemenetel gondolata.
A Brenner a kivétel, Ro-La szempontból. (már nem sokáig)
Nem tudom, miért nem lehet megérteni, hogy a kisért forgalomnak több okból sincs jövője. (egy párat felsoroltam)
A jelenleg az EU.-ban közlekedő kamionok töredékét sem lennének képesek a vasutak elfuvarozni.
Nagy vonalakban vázoltam, merre tart a kombinált fuvarozás.
Pont azt írtam, hogy a kisért forgalom azért terjedt el annak idején, mert kevés fejlesztést-szervezést igényelt. Nagysebességű Ro-La: Szép álom, 36 centis kerekeken.
Viszont, ma már létezik olyan tehervonat, ahol a v.max.160km/h. Igaz, ez csak dobozokat szállít, holtsúlyt nagyon keveset.
Nagy forgalmú út és kis forgalmú vasút kereszteződése. 2-3 óránként megy egy vonat, éjszaka még ritkábban. Ennek ellenére minden autónak mindig le kell lassítania az útátjáróban, majd felgyorsít. Ezzel plusz üzemanyagot fogyaszt és plusz környezetet szennyez.
Ez valóban értelmetlen és felesleges.
Ha az a ritka vonat lassítana le a nagy forgalmú útátjáró előtt, a kalauz leszállna, egy tárcsával megállítaná a forgalmat, átengedné a vonatot, végül felszállna rá, egyébként meg mehetne az autóforgalom normál sebességgel, sokkal kisebb lenne ott a levegőszennyezés!
Láss csodát, van ilyen! A vonat megáll, jegyvizygáló leszáll, letekeri a sorompót, vonat átmegy... stb
Nagy forgalmú út és kis forgalmú vasút kereszteződése. 2-3 óránként megy egy vonat, éjszaka még ritkábban. Ennek ellenére minden autónak mindig le kell lassítania az útátjáróban, majd felgyorsít. Ezzel plusz üzemanyagot fogyaszt és plusz környezetet szennyez.
Ha az a ritka vonat lassítana le a nagy forgalmú útátjáró előtt, a kalauz leszállna, egy tárcsával megállítaná a forgalmat, átengedné a vonatot, végül felszállna rá, egyébként meg mehetne az autóforgalom normál sebességgel, sokkal kisebb lenne ott a levegőszennyezés!
Na, kiváncsi vagyok, mennyire környezetbarátok a vasút pártiak... :-))
"...innentől (vagyis már ezen topikon már régóta) kiléptünk a vasútmániás témakörből."
Igaz teljesen. Egyébként jól látható, hogy tökéletesen meddő vita ami folyik. Legutóbb akkor volt ilyen amikor a vasúti átjárókban található fényjelzők piros jelzése ellenére bekövetkező balesetekről volt szó. A másik fél szerint az is a vasút hibája.... Ez ugyanolyan feloldhatatlan ellentét volt ami messzire vitt épp mint ez.
"Lehet, hogy szomorú, hogy közúton sokkal gyorsabb, az áru megmaradásának szempontjából sokkal biztonságosabb és együttvéve olcsóbb közúton, mint vasúton."
Hát ha direkt lassítják...
Tegnap este a 305-ös Szergej ácsorgott látszólag kész vonatával Kispest állomáson.
22.19-kor áthaladt a szokásos Uzsgyi Mizse felé.
22.50-kor megy a személy. De nem, nem engedték el a tehert, pedig fél óra alatt talán nem is az első olyan helyig eljutott volna, ahol előzni tudja a Csörgő.
Egysze beírt valaki egy példát, hogy Sopronból ment a kamionos üresen(!) Vácra, és onnan vitt üveget Bécsbe. Ahol hajóra rakták.
Nos, miért megy üresen a kamion Vácra! Környezszennyezés? Miért kamion viszi az üveget? Az üveg, amiből hulladék lesz, vasúton is odaér, nem romlik meg, nem kér enni, és nem baj, ha elkésik, mert folyamatosan, tonnaszámra érkező mennyiségről van szó, így tökmindegy, hogy mennyi időt tölt a vagonokban. A lényeg az, hogy a kezdőpontról elszálíltsák, és a végponton mindig legyen elég áru kirakva.
Bevallom, fogalmam sincs, hány ember hal meg kamionsofőrök és hány hal meg mozdonyvezetők/vasutasok miatt. Van a MÁVnak baleseti statisztikája? Ha lenne, azt pedig arányítani kell a vasút szerepének mértékéhez.
>A tranzit forgalmat kell a vasútra (nem feltétlenűl a MÁV-ra ahogy te írod, nem csak a MÁV létezik) terelni, ...
Már megint terelni... Igaz, hogy vonzani sokkal nehezebb. Mit tesz a magyar vasút ennek érdekében? A magánvasutak tesznek valamit, igyekeznek megbízható szolgáltatást nyújtani. Más?
Nem beszélve, hogy a húsz kiló parizer utazna fél napot Pápától Zircre egy G kocsiban...
Nem érted a lényeget? A tranzit forgalmat kell a vasútra (nem feltétlenűl a MÁV-ra ahogy te írod, nem csak a MÁV létezik) terelni, nem azt a kamiont ami "Pápától Zircre" szállítja a húsz kiló parizert!
"Máshol meg mást lehet tapasztalni, mint amit te tapasztaltál. Akkor meg mi van? :-))"
Nyilván semmi különös, általánosítani valószínűleg egyikből sem lehet. Te ezt látod más meg mást lát. Ez ennyi. Viszont nehéz meggyőzni valakit aki még nem látott részeg mv-t arról, hogy minden hónapban látni bőven stb. Természetesen fordítva is igaz. Innentől kezdve pedig meddő vita.
Ami engem illet én még nem láttam részeg mv-t. Utazom vonaton úgy 15 éve ebből relevánsnak mondható úgy 5 év. Soknak nem mondható de ez a személyes tapasztalatom.
>Nosza szaladt a fickó a rendőr haverjához,hogy "hát b....meg én vagyok.Szólj már annak a hülye kollégádnak, ...
Nem hiszem, hogy ez gyakori lenne. Sokkal életszagúbb, hogy az a "hülye kolléga" eltette a büntetést a zsebébe, a fickó meg hallgatott mélyen :-))
Más: alaposan belegondoltam a dologba: több, részegen mozdonyt vezetőt láttam, mint részegen autót vezetőt, pedig autóban sokkal többet ültem, mint mozdonyon voltam. (Volt már olyan is, hogy a kollégájának kellett rákiabálnia menetrendszerű személyvonat vezérlőkocsijában, hogy "Fékezz már, b... meg!" Nem vette észre Vác apró kis állomáskát, mert kicsit be volt gyógyulva a szeme... De az ilyen tényleg ritka eset. Max. ha havonta megtörténik ott, ahol néha én is vagyok.)
>Egyszerűen arról van szó, hogy vagyunk még egy páran akik szeretnék, ha a vasút fejlődne és megfelelő teret vállalhatna a teherszállításban és a személyszállításban is.
Én is szeretném, ha a vasút fejlődne, és fejlődik is, még a magyar vasút is! Szerinted a Flirt, Talent, Desiro nem fejlődés a Szili/Csörgő+Bhv meg Bz-hez képest? Ja, még több fejlődést gondolsz? Arra most nem fussa. Nem utálatból, hanem mert nincs rá pénz.
Mi az a megfelelő tér? Kinek megfelelő? A vasút ma a szállíttatóknak többé-kevésbé megfelelő teret kap a teherszállításban. Szerinted mekkora lenne a megfelelő tér? Minden kamiont nem tudna elvinni a MÁV, csak amennyi rámegy, meg amennyi kocsija van, meg amennyit a pálya elbír.
Egyszer valaki javasolta, hogy a falusi boltokat is vasúttal kéne feltölteni áruval. Hogy menne ez? Valaki behúzná azt a több mázsát kézikocsival az állomásról? Vagy menne a vonat mellett a kisteherautó, minden állomáson átpakolnák rá az oda szóló árut, bevinné a faluba, aztán menne a vonat után? Emellett a kiindulási helyen mindent oda kéne vinni a vonatig, persze teherautóval. Ez lenne ám a környezetvédő megoldás! Nem beszélve, hogy a húsz kiló parizer utazna fél napot Pápától Zircre egy G kocsiban...
>Ergo nem adok hitelt a szavaidnak. Rövid az eset.
Szíved joga. Magyarországon vallásszabadság van, mindenki azt hisz, amit akar. De ha azt akarod, hogy komolyan vegyelek, ne írd meg nekem, hogy mennyit jártam a MÁVra.
Máshol meg mást lehet tapasztalni, mint amit te tapasztaltál. Akkor meg mi van? :-))
Ja. A maszek fuvarost meg a rendőr haverja. Csak röviden a lényeget: Kb.egy hónapja egy helyi fuvaros figura meséli az orrom előtt a haverjának aki mellesleg a kollégám,hogy a múltkor megbüntették gyorshajtásért.Ki is szabtak rá egy tekintélyes összegű pénzbüntetést.Nosza szaladt a fickó a rendőr haverjához,hogy "hát b....meg én vagyok.Szólj már annak a hülye kollégádnak,hogy ne játtsza itt a seriffet.Aztán boldogan újságolta,hogy a rendőrhaver elintézte,csak az összeg egyharmadát kellett befizetnie.Azt is azért hogy ne legyen túl feltűnő a dolog,ha valaki utánanéz. Hát ennyit arról a fene nagy közúti becsületességről.
Ez nem rózsaszín szemüveg kérdése. Egyszerűen arról van szó, hogy vagyunk még egy páran akik szeretnék, ha a vasút fejlődne és megfelelő teret vállalhatna a teherszállításban és a személyszállításban is.
Én elfogadok minden észérvet, de szeretem ha valaki objektívan közelíti meg a kérdést és az érem mind a két oldalát nézi azok előnyeivel és hátrányaival.
Nem kell fejleszteni, a Csalagúton olyanok járnak és bevált.
Csakhogy azok a vonatok nem jók meg máshova. A Csalagútban sokkal nagyobb az űrszelvény.
Szabvány az európai vonalakon: 4279 mm x 3150 mm. A világ legnagyobb űrszelvényét a normál nyomtávú vonalakon a La Manche Alagút szolgáltatja: 5400 mm x 4000 mm.
Nem kell fejleszteni, a Csalagúton olyanok járnak és bevált. Ott ráadásul a berakodás semi gényel sok időt. A kamionok sem össze-vissza járnak ma sem, egy logisztikai központban az nem megy, hogy csak úgy beesnek a kamionok (vannak persze próbálozók, de azokkal egy idő után, legalábbis Tibbett & Brittennél, lecserélésére szoktak kerülni). Egy órás ütemű ro-lához csatlakozni már nem olyan boynolult manőver a logisztikusoknak.
"Úgy látszik, fáradtabban is jobb vagyok, mint te, mert v_peti írta, hogy a magas benzinár jó üzlet sok embernek."
Az lehet, én ilyeneken nem szoktam vetélkedni.De ha ez neked örömet ad ..... Mindenesetre még mindig nem érted,hogy a bezinüzlet nem az egyszerű autósnak jó,hanem egy politikai indíttatású igen szűk körű ,rövidtávú gazdasági előnyöket élvező embercsoportnak.
Hát, hogy mennyire szükség a Rola, és mennyire működő....
... az osztrákoknál vonatoztam nemrég. Jenbach és Inssbruck között 7 kamionszállító vonat jött szembe. Tudom, ott a Brenner, és a' miatt ekkora a forgalom. De.. ha itthoni ésszel gondolkozunk : Kamion Vmax=80km/h, vonattal ezt sim'n lehetne hozni. Mondjuk valami nagyobb sebességű Rola-t bevezetni, 120-160-ast, had' menjen. Az már kínálna alternatívát. Ja, fejlesztést, szervezést, munkát igényel. Csak ezek a buktatói a dolognak.
Az elmúlt években többet töltöttem a vasúton, szolgálatban, mint otthon az ágyamban. Havonta átlag 15-18 alkalommal jelentkezem fel, és ugyanennyiszer le (nem számítva a pihenőidőket). Ezalatt homlokegyenest az ellenkezőjét tapasztaltam annak, amit te itt eladni szeretnél. Hiába próbálod megmagyarázni, hogy a fű piros, kinézek az ablakon, és látom, hogy zölt. Ergo nem adok hitelt a szavaidnak. Rövid az eset.
"Az utazások és szállítások sokkal nagyobb %-a zajlik közúton, mint vasúton. Miért is a közútnak kell megállnia? Mert a vonatnak nincs kedve?"
Rettenetes!!!
Tudtod, magyarországon a gépkocsiellátotság ~30%, vagyis a többség gyalogol!
Ergo, az autóforgalmat állítsuk le a kereszteződésekben, a gyalogos többség
kedvéért, sőt, szüntessük meg! Legyenek a városi közutak mind sétálóutcák.
Elterelhetnénk a folyókat is, mert a hajócskák kedvéért mégiscsak skandalum,
hogy hídakat kell építeni az autófolyam kedvéért. Vagy legyen olcsó pontonhíd
mindenhol, így a folyó megmarad. Ez olcsó, a folyami hajózásra nincs szükség.
Az autós úrhölgyeket mégsem tarthatjuk fel, és kényszeríthetünk mindenféle
kerülőre, meg várakozásra. A mobilizációt sem szabad mindenféle épülettel
korlátok közé szorítani. Költözzünk a föld alá, mint a Morlockok, bontsuk el a
parlamentet, és a műemlékeinket is, hiszen parkolni is kell valahol, ha lehet
ingyen...
"Amikor a sorompónál néhány lovasszekér állt, és a vonaton több százan voltak, jogos volt a vonat előnye. Mára épp fordítva van, ideje lenne átgondolni a prioritásokat."
Igen, és csökkenthetnénk a gravitáció mértékét, ezzel az autók, és a repülők
üzemanyagot takarítanának meg, ami kívánatos volna üzleti, és környezetvédelmi megfontolásból. Még több ember, még több autóval, még messzebb juthat, ez az
emberiség legfontosabb érdeke. Ez a legfontosabb "pioritás"... bizony....
"Amit látszólag a MÁV épít, annak nagyobb része jön a sorompó előtt ácsorgó autók benzinjének adójából, mint a MÁV bevételeiből."
Ha elég sokszor mondod, talán magad is elhiszed ezt az agitrop ostobaságot, amit
egy kamionsofőr szintjén álló elme hitvallása, de komplexebb gondolkodók tudják, hogy ez egy ordas hazugság. Csalódást keltettél, hogy csak ennyi tellik belőled,
Vonattal? Szombathelyen 3 db vasúti mh van az állomáson kívül. De mindhárom olyan helyen van, hogy gyakorlatilag sohasem használom őket.
Az egyiket kétszer használtam. Egyszer a közeli határőrlaktanyába mentem az unokatesómmal, és ténylegesen ez volt a legjobb megoldás, mivel helyijárat akkor nem járt arra, a helyközi meg ritkán. Az unokatesóm vonatjegyében meg még belefért a km-távolságba. A második alkalom az tényleg csak hobbicélból való alkalamazás volt egy közeli üzlethez, és csak odaútra.
Igazad van, de elsősorban a kamionok a veszélyesek, mert egy 70 km/h-val döngető megrakott kamion jóval nehezebben tud megállni, a faluban átkelő gyalogos miatt, mint egy jó fékekkel rendelkező személyautó.
Semmit sem csapoltam, és a MÁVos olajlopásokban mondtak bűntársnak, hogy nem jelentettem fel őket...
Egy már látszik, hogy nem tudod, mennyit járok a MÁVra, mennyire ismerem, és hányszor voltam köpködőben (itt így hívják). Gondold végig, amit írtál, az ellenkező véglettel (egyszer vagy kétszer a 80-as években helyett).
Hogy működne? Peti, az ötlet jó, de a felvezetés borzalmas. Ez nem a "kamionok ellen" lenne, hanem a veszélyt okozó helyzetek ellen. Nagyon nagy ám a különbség. Mert ha sokat hangoztatod, hogy ez bizony a kamionok ellen van, akkor majd 10 forinttal drágábbért kapod a kenyeret (de csak Te). :)
Jelzőlámpát akartam írni. De mivel nálunk sűrű a lakosság, és sok a falun átvezető út, ezért célszerűbb őket oda csinálni, és ha már ott van, akkor kereszteződéshez, hogy a helyiek is nyerjenek vele.
Hát ne is! Jártál egyszer kétszer ezerkiláncszáznyolcvanban valahol egy beíróban, és azt gondolod, hogy. Mi meg hónapokon át fújtuk minden egyes feljelentkezéskor (időnként lejelentkezéskor is) a pikulát. Nem vitaképes ebben a témában olyan ember, aki nem él ebben a világban, és mintái nem nevezhetők reprezentatívnak. Én sosem repültem, nem is írok olyan hülyeségeket a pilótatopikba, mint pl. "a pilóták bekokózva repülnek, ölükben a stewardess-ekkel", mert egyszer ilyet olvastam a Hahotában. Mindenki arról állítson valamit, amit tényleg ismer. Az hiteles, a többi nagy bullshit. Még egy két ilyen, és te is bekerülsz a blikknikk kategóriába, azaz eltekintve a szaktopikban megjelenő bizonyos hsz-eidtől, annyira veszlek komolyan, mint az Ámokfutók dalszövegeit, a "Szomorúszamuráj"-jal az élen. Hogyan veszítsük el nehezen szerzett hitelünket egy nap alatt, a la manhattani.
A kamionok ellen lenne egy jó megoldás, a büntetőjelző. Állítólag van olyan ország (tőlünk nyugatra), ahol alkalmaznak hasonlót.
Hogy működne? Egy faluban lenne egy jelző egy csomópontnál, ahol csak egy sima mellékút keresztezi a főutat. A jelző nincs összefüggésben más jelzővel, így szabadon programozható.
Állandóan a főútnak adna zöldet, a keresztutca forgalmát detektorok érzékelnék. Gyalogátkelés nyomógombbal. Amennyiben jön egy autó, és 55 km/h-nál gyorsabban jön, akkor működésbe lépne az elhárító mechanizmus, és a jelző pirosat adna a főútnak. Így a kamionosoknak meg kellene állniuk. Persze a személyauóknak is. 30-60 mp után újra szabadot adna. Azok akik rendszeresen járnak arra, megtanulnák a módit. A többiek meg hadd káromkodjanak csak a pirosjelzés miatt.
Azér a közúton sokkal nagyobb a felelőtlenség, mert vasúton jóval hamarabb megszívhatod, mert egyrészt nézhetik a szalagot, másrészt pedig sokkal több hibalehetőség van. Pl. Kamionnal padlógázzal elmehetesz Pozsonytól Koperig, és nem buksz le 99% valószínűséggel :((((, de vasúton erre 0,001% esély van csak.
A masinisztát a saját cége ellenőrzi, soxor láttam, hogyan (benyomul két főnök a köpködőbe, kezükben szondák. Két ott lévő mozdonyvezetőnek mutatják, hogy tűnjenek gyorsan el.
Na és mit tettél az ilyen viselkedés ellen? Feljelentetted őket? Mert ha nem, te is "bűnrészes" vagy.
Ez elég egyszerű. Van n db. közúti baleset és m. darab vasúti baleset. Nyilván n > m. De ha az elszállított személyek/árumennyiség arányában nézem, n/Q és m/q aránya sokkal kisebb.
Honnan szerezzek én számokat a MÁV kisebb baleseteiről, amiket nem ír az újság? Tolatás közbeni siklások, személyi sérüléses balesetek, stb. Nem mondom, hogy a közút biztonságosabb, csak azt, hogy nem a vasút az angyalka, a közút meg a krampusz. Legfeljebb a ti szemetekben :-))
>Mint munkavállaló, a masiniszta jóval erősebb kontroll alatt van, mint egy magányos sofőr, ...
A masinisztát a saját cége ellenőrzi, soxor láttam, hogyan (benyomul két főnök a köpködőbe, kezükben szondák. Két ott lévő mozdonyvezetőnek mutatják, hogy tűnjenek gyorsan el.
Most ne vitázzunk arról, hogy hol van több fegyelmezetlen, esetleg bűnösen fegyelmezetlen vezető. Attól függ, hogy ki számolja :-)) Az a nem igaz, hogy a MÁV a rend, a fegyelem, a környezetvédelem, és a közút a részeg száguldozó füstölő.
De szerintem inkább itt az a baj, hogy itt van Magyarországon az egyetlen hely ahol nyugodtan, felehetne tenni a kamionokat vonatra a 16 és 17 vonalon el, lehetne száltani őket gond nélkül egyszerű, lenne, vagy fizet nagyon drága útdíjat vagy válasza a km alapú kedvezményes vasúti szállítást
Hümmmm......................:-)))
Új vagy itt ?
2000 óta ezt az ötletet már n+1-szer felvetette itt valaki.
Kb. 2002-óta már nem mondjuk, hogy nem, hanem mindíg azt mondjuk az ilyen ötletelőnek, hogy : IGEN.
Legyen úgy számold ki.
Egyetértünk,
Támogatunk.
Vigyük a kamionokat vasúton.
Hogy ne kelljen visszaolvasnod 300.000 hozzászólást, elmondom, 2006-ban, 2005-ben, 2004-ben, stb is az jött ki, hogy amennyiben az országon ma áthalaó kamionok 10%-át (ami nem egy nagy eredmény) vasútra teszed, akkor a fővonali személyvonatok felét elfelejtheted ITF-estől, meg ITF nélkül is.
Amennyiben pedig a 86-os út kamion forgalmát érted, ez a tavaji adatok alapján Rédics-Rajka viszonylatban 2400 kamion a két irány, tehát kb. 1200 kamion irányonként.
1200 kamiont 66 RoLa vonat visz el.
Próbáld meg kiszerkeszteni miliméter papíron, hogy 66 RoLa indul Rajkáról- Hegyeshalom-Csorna-Szombathely-Zalaegerszeg-Rédics útirányon át és ugyan ennyi visszafelé is, akkor milyen más vonatközlekedés lehetséges még az 1-es, 16-os, 17-es, 23-as vasútvonalakon?
Mennyiben befolyásolja Csorna áteresztőképességét a 8-as vonalon, ha napi 132 RoLa átmegy rajta a 16-os vonalon?
Minden balesetnél kiderül, hogy megszegtek egy halom szabályt.
Hányan mennek autóval az előírt sebességgel? Azaz közúton gyakorlatilag a közlekedők 100%-a minimum szabálysértő. Ehhez képest minden jobb...
Hallottál az ilyen mozdonyvezetőről?
Persze. Mennyiről is? De hidd el nekem, azok az idők elmúltak. Van egy két versenyző, aki nem vette ezt észre. Már nem mozdonyvezetők.
Hányan vezetnek autót úgy, természetesnek veszik, hogy azt ittasan is lehet?
Mint munkavállaló, a masiniszta jóval erősebb kontroll alatt van, mint egy magányos sofőr, azaz kevesebb lehetősége van következmény nélkül, vagy úgy egyáltalán, a szabályszegésre.
>És érdekes módon a szocialista időkben sok kisméretű konténert használtak, amik sajnálatos módon a rendszerváltás után eltűntek. :(((
Nem azonnal. Sokáig a Nyugati egyes vágánya mellett egy magas peronon állt több száz kerekes kisméretű konténer, azok a kékek. A kutyának nem kellettek.
Egy árva szóval sem mondtam, hogy nem voltak kamionok, csak azt, hogy jóval kisebb volt az arányuk; mert akkoriban még tudták, hogy mit érdemes kamionon szállítani, és mit vasúton.
Visszafelé olcsóbb, azt hiszem, mert a szigeten volt valami kedvezmény. Amúgy meg drágább, mert a MÁV (Start) 50%-os retúrkedvezményt adott, Bár a magyar diákok esetén ez eleve járt.
Ezt a problémát sok esetben simán meg lehetne oldani a konténerekkel. És érdekes módon a szocialista időkben sok kisméretű konténert használtak, amik sajnálatos módon a rendszerváltás után eltűntek. :(((
"Lássátok már kicsit a valóságot is, a sztereotípiáitok helyett..."
Érdekelnének a részletek. Nézzünk közúti és vasúti baleseti számokat ha már ilyen direkt módon hasonlítod össze. Ezekből mire lehet következteni? illetve Te mire következtetsz?
>Kicsit másak a szabályok, kicsit nagyobb a fegyelem, mint a kialvatlan
kamionsofőrök és a hétvégi autósok, a tizenhat évesen jogsit kapók és az őrült módjára részegen száguldozók között.
Nagyon mások a szabályok. Nagyobb a fegyelem? Régen járhattál már a MÁVon belül... Minden balesetnél kiderül, hogy megszegtek egy halom szabályt. Biztos csak akkor, amikor épp a baleset van... Őrült módjára részegen száguldozó? Hallottál az ilyen mozdonyvezetőről? Nem verték nagydobra, mert közel volt a Húsvét. Azóta nem volt ilyen?
Lássátok már kicsit a valóságot is, a sztereotípiáitok helyett...
Mindennemű szállítás csak és kizárólag közúton képzelhető el. Szerintem nem erről volt szó, hanem arról, hogy itt és most a nagyját a közút viszi. Azért, mert az árufajták, árumozgások, célpontok, adagonkénti mennyiségek neki kedveznek. manhattani reakcióját a sorompós-elsőbbségis ügyre tekintsd úgy, mint valamiféle tabutörő felvetést. Hogy álljon meg a vonat a sorompó előtt, mert a közút részesül nagyobb arányban a szállításokból - nahát, hallatlan, ilyen nincs, satöbbi. Holott pl. nem egy kollégám autós szemszögből pontosan ezt mondta nekem is, és lényegében komolyan is gondolták. Nem, nem azért, mert fékút meg felgyorsítás, meg energiamennységek. Hanem azért, mert egyre több ember életéből marad ki a vasút, ugyanakkor egyre kevesebb ember élete marad érintetlen a közút által. És gondolj bele, innen nézve a sorompós példa már nem is tűnik olyan vadnak. Azt mondhatjuk: gazdaságilag érthető, műszakilag viszont problémás. Na de, mint tudjuk, az emberi életben a gazdasági kérdések a döntők, a műszaki kérdések már "csak" eszközök hozzá.
Most meg kiderül a vasut is "ért" valamihez? Jobban ért a, b, c dolgokhoz, de kevésbé ért d, e, f dolgokhoz. Ha adott helyen és időben az a, b, c dolgok vannak túlsúlyban, akkor él, mint hal a vízben, ha viszont a d, e, f dolgok, akkor szív.
>Te aztán tudsz meglepetést okozni! Ezt most miből olvastad ki?:-))
Az egy típus (majdnem kivétel nélkül MÁVosok képviselik :-)) ), aki, ha már kifogyott minden érvéből, elkezd hülyézni/pökhendiskedni/lekezelni. Ezeket hívom gyűjtőnéven hülyézős féléknek.
"Olyan példákat hozol, amelyek többnyire a vasútnak kedveznek. Az ilyen típusú áruszállítást intézze csak a vasút, mert sokkal jobban "ért hozzá", mint a közút."
Miket nem írsz! Tegnap szinte ki lettem oktatva,hogy a vasútnak szinte már létjogosultsága sincs. Mindennemű szállítás csak és kizárólag közúton képzelhető el.Most meg kiderül a vasut is "ért" valamihez?
"A baj az arányokkal van"
Na ezt próbáltam magyarázgatni tegnap este. Aztán szinte ki lettem röhögve.
El vagytok kényeztetve! :-P Szilikonos futóműve, főleg mióta gumirugó, meg teleszkóp, meg minden, RR Silver Seraph egy bobóhoz képest. Az a rázópad, meg a rodeó, szili csak játékos kényeztetés ahhoz képest.
Ha a Bugáriából Németországba közlekedő rézvonatok Olyan példákat hozol, amelyek többnyire a vasútnak kedveznek. Az ilyen típusú áruszállítást intézze csak a vasút, mert sokkal jobban "ért hozzá", mint a közút. A baj az arányokkal van: ma, Közép-Európában ezek a vasútnak fekvő áruk hogyan aránylanak a milliófelé szétspriccelő, egy-egy adagban mérsékelt mennyiségű árukhoz, a romlandó árukhoz, és minden máshoz, amihez viszont a közút "ért jobban"?
"Mert ha a Ro-La pl. egy órával hamarabb ér Kiskundorozsmáról Wels-be, mint ha a kamion ezt az utat a saját lábán tenné meg (és eközben persze a kamion vezetője a pihenőidejét is letölti)... nos, akkor már beszélhetünk versenyképes szolgáltatásról."
Nem ez a mozgatórugója a szállítási módnak!Khm!Egy kamion idővesztesége és vonatjegy ára,hogy viszonyul egy második soför alkalmazásához?
Egy KKd-BpFc menetidő ideális esetben 2 óra körüli.Ez majdnem lábon is teljesíthető és nem kell várni a vonatindulást!
Érdekes ez a Ro-La téma, legalább félévente előjön. Ugyan utálom ismételgetni ugyanazt, de a kedvedért megteszem. A Ro-La - annak idején- szükségmegoldás volt. Nem igényelt drága infrastruktúrát (a szerelvényt kivéve) ezért aránylag gyorsan elterjeszthető volt. A vasutaknak nagy ráfizetés volt, állami támogatás nélkül már régen megszünt volna.(nagy holtsúly, drága szerelvényfenntartás, más célra nem használható kocsik, speciális hálókocsik üzemben tartása stb.)
Mára a fejlettebb vasutakon az un. kiséretlen kombinált fuvarozás került előtérbe. Csereszekrény, félpótkocsi, konténer. Ezeken a kisért forgalom- egy két vonal kivételével- szinte teljesen megszünt. Ehhez kiépült a megfelelő sűrűségű termináli hálózat , beszerezték a szükséges mennyiségű vasúti kocsit és külön erre a célra alapítottak fuvarszervező cégeket. Alapfeltétel a menetrendszerű közlekedés, hiszen az alvázak illetve a vontatók megszabott időben várják a dobozokat a terminálokon.
De! Mert ha a Ro-La pl. egy órával hamarabb ér Kiskundorozsmáról Wels-be, mint ha a kamion ezt az utat a saját lábán tenné meg (és eközben persze a kamion vezetője a pihenőidejét is letölti)... nos, akkor már beszélhetünk versenyképes szolgáltatásról. Addig meg lehet szomorkodni, hogy nem megy a Ro-La bolt....
Már látom a reklámot: "Emésztési problémái vannak? Utazzon Szilin! Az út előtt zabáljon össze mindenfélét, rágni se nagyon kell, a többiről a Szili futóműve majd gondoskodik."
Szerinted csak élelmiszert szállítanak a kamionok? Ha nem közlekednének autószállító vonatok, az új autókat csak kamionnal szállítanák, hány kamionnal lenne több az utakon? Ha a Bugáriából Németországba közlekedő rézvonatok (nyers rézlemezek) helyett k kamionnal szállítanák, (1 szerelvényen kb. 1200 tonna rakomány van és heti 3-4 vonat közlekedik) hány kamionnal lenne több az utakon? A győri audi gyárba napi 2-3 600-700 méteres vonat érkezik és indul, ha kamionnal szállítanának, hány kamionnal lenne több az utakon? Az adi vonatokban sok speciális kocsi van, a specis méretü kamionok hogyan közlekedhetnek? Ja és ezek az audi vonatok 100 k/h-val (szabályosan) átszálguldanak európán, csak az országhatárokon állnak meg (kipihent) mozdonyvezető csere miatt. enyi dő alatt nem tenné meg az utat ilyen sok kamion.
Nézzük meg a baleseti statisztikákat! Menyi balesetet okoznak a kamionok és menyit a vasút? Vagy nézzük úgy, hogy hány ember hal meg kamionsofőrök miatt és hány ember hal meg mozdonyvezetők miatt?
Nem véletlen, hogy a Hév E. 2-es, vonatkozó utasítása különböző megközelítési távolságot ír a civileknek (külső cégek dolgozóinak), a vasutas, de nem felsősöknek, és mást a felsősöknek. Gondolom a nagyvasút E. 101-ese is hasonlóképpen tesz különbséget, éppen az alábbi adatok miatt.
Már látom a reklámot: "Emésztési problémái vannak? Utazzon Szilin! Az út előtt zabáljon össze mindenfélét, rágni se nagyon kell, a többiről a Szili futóműve majd gondoskodik."
"Ez a 35 [cm] egesz jonak tunik, akkor ez indokolja azt is nagyjabol, hogy miert eleg a felsovezetektarto oszloptol akkora porcelannal szigetelni, mint amekkoraval teszik (...)"
No de a porcelánnak ne a beépítési hosszát nézd, számold bele a hullámokat is felületén: nem véletlenül vannak ott... :P
"Pl. ha veszek egy tartalykocsit, ami Szazhalombatta rendezobe megy, annak a teteje/fedele tutti nincs ket meterre (es megsem huz at semmi), de igaz fel meternel meg meszebb van... "
És ha ügyesen nyitod a tetején a kupakot, akkor az áramütéstől meg is halhatsz...
Erre azért elég könnyen megadható a válasz: tegyük fel, megszünteted a 70-es vonalat Erre azért nem adható ilyen könnyen válasz, hiszen a 70-es vonal a masszív elővárosi forgalmával (na meg a U.S. Steel Kragujevac szenével és más érdekességekkel) komoly érveket sorakoztat fel a vasúti közlekedés mellett. A kölcsönös zavarás kordában tartásának itt (részben) a 2A út lett az ára.
Kiskundorozsmán, bocsi. A részletekről sajnos nem tudok nyilatkozni, mivel nem tartom magam illetékesnek. Legfeljebb annyit tudnék mondani, hogy néhány állomásunkra el tudnék képzelni Ro-La felhajtót ( Biharkeresztes, Hidasnémeti ). Mindjárt csökkenne a 4-es út forgalma.
Én talán úgy mondanám, hogy a kívánatosnál sokkal kevesebb a Ro-La vonat. A dieselvontatás pedig a kívánatosnál sokkal magasabb. Fővonalak nincsenek villamosítva és az a nagyobb baj, hogy nem igazán látom belátható időn belül, hogy mikor folytatják. Az országunkban 2004-ben volt az utolsó villamosítás, az is csak egy kb. 10 km-es mellékvonalon : a Fertőszentmiklósnál északra kiágazó, Ausztriába menő szárnyvonalon ( 9-es vonal ).
Én egy kicsivel még nyugatabbra gondoltam... :) Az osztrákoknál van valamiféle infrastruktúra, de azért még az sem az igazi. Még ott sem biztos, hogy a vasútra csábul a kamionos.
"Az lehet, hogy ezek harmincas-negyvenesek, de hogy ott sokkal lassabban mennek az biztos. :-) "
Én nem! :-)
Fedezik egymásnak az átjárót. Van, hogy az egyik vonat éppen lehaladna az átjáróról, a másik pedig éppen akkor ér oda, a türelmetlen emberek meg átrohannának, hajtanának az első vonat után, a másik elé. Ez kerülendő el a fedezéssel. Ez egy "íratlan szabály".
Az lehet, hogy ezek harmincas-negyvenesek, de hogy ott sokkal lassabban mennek az biztos. :-) Naponta legalább tízszer szelem át összegében a HÉV-et van időm megfigyelni. :-)
Bár többször van az, hogy az egyik megvárja a másikat az átjáróban.
Szentmihályi út 40, Egyenes u 40, Thököly 40, Batsányi 30, Baross 30, Ostoros 20(pályaállapot).10-es egyedül a csömöri Hunyadi u. ill. a Róna u. és a Kerepesi Törökőr felé. Ja és a Furmint u. a Kavicsbányánál.
Valóban jó dolog lenne a Ro-La, de nálunk a MÁV ezt is elbaltázza! Néhány román kamionost megkérdeznénk arról, hogy milyen érzés mondjuk Szatymazon 4.5 órát ácsorogni, akkor ők lehet, hogy nem osztanák a véleményed.
Végezetül annyit, hogy senki nem akarja megszüntetni a kamionforgalmat, csak kevesebb közúti balesetet szeretnénk, jobb utakat és a vasút létjogosultságát az áruszállításban.
Már megint mint mindig egyoldalúan egyetlen példát kiragadva cáfolsz.
Amikor az asztfaltot készítik, szerinted mennyi környezetszennyező anyag szabadul fel? Ott tolja mellette a gyerekét az édesanya, aki egyből kapja a dózist, nem gyárkéményeken távozik a füst.
Az az egyszem kis Bz nyomokban nem közelíti meg az ugyanazon a párhuzamos útszakaszon közlekedő végletekig lestrapált kamionok, IFÁ-k és szegény öreg Ikarusok által keltett környezetszennyezést.
Ezt komolyan mondod és el is hiszed, hogy a vasúti forgalom növekedésével ugyanannyi baleset lenne ott mint most a közúton???
Kicsit másak a szabályok, kicsit nagyobb a fegyelem, mint a kialvatlan kamionsofőrök és a hétvégi autósok, a tizenhat évesen jogsit kapók és az őrült módjára részegen száguldozók között.
>Ezek után a kérdés: melyik közlekedési ág zavarhatja úgymond "büntetlenebbül" a másikat?
Erre azért elég könnyen megadható a válasz: tegyük fel, megszünteted a 70-es vonalat, mert sokakat zavar Rákosrendezőnél meg Gödnél a fénysorompó. Ekkor az akkori autóforgalomnak jó. Majd megjelenik az addigi vasúti teljesítmény a közúton, és hirtelen mindenki többet áll, mintha a sorompónál állnának néhányan. Egy sorompólecsukás ugyanis elég kevés autóst zavar. Megkockáztatom, hogy az autósok jórésze hetinél kisebb rendszerességgel találkozik közút-vasút átkelőhellyel. Továbbá, ahol jelentős probléma egy zárt sorompó, ott az autósok jóval nagyobb gondot jelentenek maguknak, mint maga a sorompó. Arról ne is beszéljünk, hogy egy nap kétszer kevés ember áll meg a sorompónál, de egy nap hány piros lámpát kapsz? Most akkor az Andrássy út vagy a Teréz körút érdekei a fontosabbak? Kezeld úgy a sorompót, mint egy közönséges piros lámpát, amit nem óraszerkezet vagy véletlengenerátor, hanem egy "vonat" nevű ágens vezérel. Nem tök ugyanaz? Most viszont ott tartunk, hogy az útsorompók a közút akadályoztatottságának kevesebb, mint egy ezredét jelentik? Vagy akár kevesebb, mint egy tízezredét? Amíg ilyen dugók vannak, addig ez szerintem nem számít...
Én is megdönnetem rajta. Éhenhalnak, d eideadják a babukat. Ha nekik nem kell, adják el a szomszédoknakm ahol nincs. Vagy a kínaiaknak, vagy az indiaiaknak. Ott úgyis osztódással szaporodnak. :((( Mi meg termeljük meg a magunkét!
"Beszéld rá azt a nagyon-nagyon sok embert, hogy soha többé ne vegyen semmit, amit kamionnal hoztak!"
Jó. Te meg beszéld meg velük,hogy nem baj az,ha a nagy forgalomtól szanaszét reped a házuk fala,netán a tető is a fejükre omlik,de legalább lesz mit enni a romok alatt.
Hogy melyik rongálja jobban a környezetet : egy korszerű motorral felszerelt kamion, vagy egy gázolajfaló, 40 éves orosz diesel szörnyedvény, arról lehetne vitatkozni. Plusz még az olaj is, ami folyik belőle.
Tévedés! Nincs bennem semmi különösebb indulat.Ha lenne csak ilyen csíkokat látnál:- - - - /a sípolás helye/ Na de látom a káröröm se jó tanácsadó.Ugyanis: állambácsi nem megy el vagontrakni,hanem a zsozsót szépen kiveszi a TE az én és mindannyiunk zsebéből: ezta zsebpénzt úgy hívják,hogy adók.
"Melyik rongálja jobban a pályáját, a gumikerekes kamion, vagy egy Szergej?"
A gumikerekes kamion. Ugyanis,ha a szergejt vagy a V63-ast nem bírja el a pálya,nem engedik rá.Tengelyterhelés!!Ugye van ilyen a közúton is. Hányszor szegitek meg?/egy nap?/:-)))) "Más szemében a szálkát :-))"
"Így beszélnek az autósok" Félreértesz.Nem azt mondtam,hogy az autósoknak jó üzlet./Ezt nem is tudom honnan szedted biztos már fáradsz.:-)))/Hanem azoknak akik ezt az egész gazdaságnak nevezett lekvárt kavarják. Akik Belőled,és mindannyiunkból igen jó hasznot húznak.Ők valóban cigánykereket hánynak örömükben mert amíg pöfékelitek a benzint ,gázolajat addig nekik folyamatosan csilingel a pénz a zsebükbe.
"a MÁV sok embernek jó biznisz. És teljesen jogtalanul."
Ez sajnos igaz,de itt is a lekvárkeverőknek áll a világ.
A kis genetikai hulladék tetveseket kárt feljelenteni : semmit nem csinál vele a rendőrség, sőt el is küldenek, hogy ne rabold az idejüket. Ha elbírsz velük, adj nekik két - két hatalmas pofont és gyorsan tűnj el, mielőtt az egész purdét a nyakadba zúdítják. Vagy ha van nagytestű kutyád, vidd magaddal és uszítsd rájuk.
Továbbá hogyan gondolod ezt az ötletet az EU alapelveivel összhangba hozni? Ezzel kezdem, mert ez tetszik a legjobban. :) Szóval, mint Te is tudod, minden úgynevezett alapelv arra jó, hogy eladjon valamit, egyensúlyt teremtsen, ráhagyjon valamit valakikre. Úgyhogy amondó vagyok, kezeljünk értékén minden magasztos alapelvet. (Vagy ha az alapelvet magát nem is, legalább a magasztosságát.)
Itt konkrét számok és arányok feszülnek egybe Na ebben meg műszakilag nézve persze igazad van. Ha az autók átengedéséből származó energiaveszteséget piaci áron megszámolnánk, abból hamar összejönne néhány felüljáró (bicikliúttal, üvegből készült zajárnyékolóval, szép fekete festett madáralakok included). A némileg sarkára állított példa lényege inkább a következő. Ma Európában az elsődleges közlekedési forma a közúti. Személyszállítást tekintve azon belül az egyéni. Ezek után a kérdés: melyik közlekedési ág zavarhatja úgymond "büntetlenebbül" a másikat? Hogyan aránylik a vasúti lassítás-gyorsítás vagy felüljáró költsége a közúti árumozgás zavarásához? És egyáltalán mi a kifizetődőbb: egyes területeken teljesen lemondani a vasúti közlekedésről, vagy megpróbálni a két közlekedési ágat mindenütt párhuzamosan megtartani?
Nézd meg a címkét, és ha hasonló minőségű, de ugyanolyan típusúkaegóriás áruról van szó, akkor válaszd azt, amelyiket közelebb gyártották.
A múltkor babot akartam venni. TESCO: Nézem a címkét. Származási ország Etiópia. Na ne! Afrikában nem eukompatibilis permetszereket használnak, azaz olyanokat, amelyeket veszélyességük miatt itt már 50 éve betiltottak. (pl. DDT-t)
Nem igaz, hogy Magyarország nem képes annyi babot előállítani, mint amemmyit elfogyasztanak itt az emberek.
Miután nem vettem meg a TESCO-ban. átmentem a pluszba (A piacon is voltam de ott nem volt ilyen fajta.*) Pirosfehérzöld dizájnos címke. Magyar forgalmazó. Megvettem. Ittho jobban megnézem, hát made in China. DÖBB! :(((
Mindez egy olyan országban, ami régen köztudottan agrárország volt. Igenis, hogy ilyen esetekben be kellene avatkozni. Úgy látszik a vámom túl alacsonyak az eun kívülről behozott élelmiszerekre. :((((( Miért?
De szerintem inkább itt az a baj, hogy itt van Magyarországon az egyetlen hely ahol nyugodtan, felehetne tenni a kamionokat vonatra a 16 és 17 vonalon el, lehetne száltani őket gond nélkül egyszerű, lenne, vagy fizet nagyon drága útdíjat vagy válasza a km alapú kedvezményes vasúti szállítást.
Na azért ilyet ne mondj egy topik társra.
Én is egy kicsit furának találom ezt az ötletét, mert nézünk egy példát.
Magyarország Szombathely 2007.10.25 péntek indul a 12:50 gyors Bp-re fedélzetén 850 utassal. Indulás előtt egy perccel az utas tájékoztató rendszeren bemondják Tisztelt utasaink a MÁV-Start ZRt felszólítja, figyel műket, hogy 2007.10.02-án lezajlót népszavazás értelmében
2007.10.25-től a vonatoknak meg kel állniuk az útátjárókban, hogy ezzel biztosítsák az autósok és a kamionosok zavartalan közlekedését. Emiatt vonatuk Bp-re előre láthatólag 200 órát késik szíves türelmüket, és meg értésüket kérjük, köszönjük a MÁV-Start Zrt-nevében.
>Jó termeszetesen van igazság a közúti szállítás létjogusultságával kapcsolatban,de ez ma MO.-gon valahogy úgy néz ki mint egy modernkori sáskajárás.És szerintem ez dühít nagyon-nagyon sok embert.
Javaslok egy módszert. Beszéld rá azt a nagyon-nagyon sok embert, hogy soha többé ne vegyen semmit, amit kamionnal hoztak! Persze te sem. Ha az tényleg sok ember, egy hónap alatt jelentősen lecsökken az a sáskajárás. Aztán meg lehet nézni a boldog arcotokat (cigánykerékhányást már nem is merek írni...)
Sajnos ki kell ábrándítsalak mindkettőtöket (nem vagyok híve az öncélú nyelvészkedésnek, sőt, kedvelem a "népi kezdeményezésű" új szavakat és hasonlókat, de a szándékosan pongyola nyelvhasználatot nem, az véleményem szerint nem a kreativitás eredménye):
Kérlek, ez nem ulti, ahol van az adu, és az mindent visz! Itt konkrét számok és arányok feszülnek egybe, és akkor már nehezen hozható ki, hogy az autók állása a nagyobb veszteség (különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a sorompónál álló autók jelentős része személyautó, ami azért akkora óriási veszteséget önmagában nem produkál azért, mert áll egy percet, viszont a fékezés-gyorsítás procedurát egy nap ezerszer végrehajtja, szóval a sorompónál az ezeregyedik szinte ingyen volt). Szóval pontosan milyen konkrét előnye lenne annak (és kine származna előnye belőle), ha a vonat állna meg indefinit számú autót átengedni? És ehhez hogyan viszonyul egy felüljáró költsége és a belőle származó közút és vasút számára egyaránt jelentkező előny? Továbbá hogyan gondolod ezt az ötletet az EU alapelveivel összhangba hozni? Hogyan gondolod olyan helyről kizárni a vasutat, ahol ő volt ott előbb?
"Azokban a nyomvályúkban meg neked szállítanak árut, amit a boltban megveszel."
Hát öregem azokban a nyomvályúkban nekem nem szállítanak egy deka lisztet sem.Ott szinte csak a külföldi kamionos hordák áradatát látom.Azok meg szépen végigtrappolnak a 86-oson aztán Rábafüzesnél eltünnek a balfenéken.Nekünk meg ittmarad a szarrá járt közút,mert megcsinálni ugye one pénz. Gondolom hasonló a helyzet az ország többi főútján is.
Jó termeszetesen van igazság a közúti szállítás létjogusultságával kapcsolatban,de ez ma MO.-gon valahogy úgy néz ki mint egy modernkori sáskajárás.És szerintem ez dühít nagyon-nagyon sok embert.
Mindenesetre nem ajánlanám senkinek ,hogy egy-egy ilyen forgalmas út mellett élő embereknek kezdje el bizonygatni a közúti szállítás létjogosultságát,és előnyeit. :-)))
Igen. Ha nem lenne annyi kamion, akkor nem külföldi meg az ország másik feléből idehozott tejet árulnának, így nem ment volna csődbe a tejipari vállalat, és lenne egykétszáz embernek munkája, és kevesebb kamion rontaná a levegőt.
Amúgy régen a Fűszértnek (az a cég, amelyik a kevésbé romlandó élelmiszerek* és háztartási vegyiáruk nagykereskedelmáét művelte annó) az iparvágányára jöttek a vagonok, és nem a tescos kamionok százai szennyezték a levegőt.
*pl. liszt, cukor, lekvárok és a névadó fűszerek stb...
1. A kamion rongál jobban, mert a mozdony és a vasúti pálya között jobb az összhang, mint a kamion és az autóút között. 2. Nem az autósak biznisz az üzemanyag, hanem az államnak meg az olajcégeknek.
Így Jockey minden nap elégedetten dől hátra, mert egyre több az autó, így egyre több olajat tudnak eladni. Meg a MOL vezérigazgatója dől hátra, hogy milyen jó a részvények árfolyama. Meg az ÖMV vezérigazgatója dőlne hátra, ha a zsíros falatot (a MOLT-t) megkaparintaná.
>Melyik rongálja jobban a pályáját, a gumikerekes kamion, vagy egy Szergej?
Ezt ugyan meg nem mondom, de azonos árutonna elszállítása után a vasúti pályában kevesebb kár keletkezik, mint a közútiban.
>Az a helyzet, hogy a MÁV sok embernek jó biznisz. És teljesen jogtalanul.
Ez szentigaz, ezt soha senki nem is tagadta. Mi sem akarunk mást, mint egy jobb vasutat. Amihez viszont van jogom. Most a Sziget alatt például mással már geometriailag sem volt lehetőségem hazajutni...
Nektek is állambácsi teszi a seggetek alá az utakat,hidakat, ti meg szépen leamortizáljátok őket azokkal a behemót dögökkel.
Nem az álam bácsi, hanem az adófizetők teszik a kamionosok alá az utat.
Ezt a kamionosok többsége meg is hálálja ennek a jó népnek.
De szerintem a lényeg meg ott van elásva, hogy megint a semmiből születet egy jó kis cikk, amiről lehet beszélni.
Aztán tényleg eljutunk, oda hogy majd a vonat ál meg az átjáróbban az autósok meg menjenek, meg persze a kamionosok és így egyből nem lesznek az utak nyomvájósak.
Ebben nem az osztrákok a hibásak, hanem az EU, meg a magyarok. Mert EU szinten kellene a kérdést szabályozni, a magyaroknak meg részben autóuat építeni, de a teljes hosszra útdíjat kellene szedni.
Más kérdés a Rába ügye, mert abban viszont megataplók sógorék. :(((((
>Nektek is állambácsi teszi a seggetek alá az utakat,hidakat, ...
Ha vezetném még a topik aranyköpései listáját, ezt beírnám :-))
Féretéve az akaratlan humort: állambácsi elmegy éjszaka vagont kirakni, hogy megkeresse a pénzt, amiből a seggem alá teszi az utakat, hidakat... Úgy látszik, az indulat nem jó tanácsadó.
>ti meg szépen leamortizáljátok őket azokkal a behemót dögökkel.
Melyik nehezebb, egy kamion, vagy egy V63? Melyik rongálja jobban a pályáját, a gumikerekes kamion, vagy egy Szergej? Más szemében a szálkát :-))
>Az üzemanyagok adója még mindig sok embernek igen jó biznisz.
Meg szoktam állni benzinkutat nézni: az autósok vigyorogva jönnek ki az épületből, és azt mondják: "azannya, ma is milyen jó bizniszt csináltam!" Így beszélnek az autósok. Van, aki még cigánykereket is hány. Mást nem, mert inni nem szabad vezetés közben. Ezt persze Peti nem tudja, mert ez Pesten van, tőle messze.
Az a helyzet, hogy a MÁV sok embernek jó biznisz. És teljesen jogtalanul.
"A vasút nem épít semmit, mert a saját fenntartására sem tud elég pénzt beszedni, azt is kapja. "
Na mert aztán Ti rohadt sokat építetek a közúton saját zsebből!!Nektek is állambácsi teszi a seggetek alá az utakat,hidakat, ti meg szépen leamortizáljátok őket azokkal a behemót dögökkel.
"a sorompó előtt ácsorgó autók benzinjének adójából,"
Na látod itt van a kutya elásva.Az üzemanyagok adója még mindig sok embernek igen jó biznisz.Egyébbként ha a villamosáram is olyan jó buli lenne a nagyoknak mint a benzin,gázolaj, kiváncsi lennék az arányokra.
Így inkább a közút álljon 5 percet, minthogy a vasút álljon az átjáró előtt jóval több időt.
Ez az érvelés technikai oldalról megállja a helyét, de nézzük csak a gazdasági prioritások oldaláról. A közút azt mondja: kéremszépen, az enyém ma Európában az elsődleges szerep, a többiek másodlagosak. A légiközlekedés és a hajózás aránylag kevéssé zavarja a közúti közlekedést, mert más közeget használ. A vasúttal viszont osztozom a területen. Ha osztoznom kell, de enyém a vezető szerep, akkor mindig a vasút kell hogy meghajoljon előttem. Ja, hogy elérhető gyorsulások és lassulások, az ezekre fordítandó energia, a technológiák ára, amelyek mindezt valamelyest javíthatják - na igen, de én mint közút, ezt magasról lexxxrom. Oldja meg a vasút, vagy ha nem tudja megoldani, akkor kerüljön a történelem szemétdombjára.
Na, ez lehet a mai, szigorúan vett kiindulási alap. Ezt tompíthatják a "de itt a teherszállítás kifizetődő", "de itt a személyszállítás szociális okokból támogatandó" és ehhez hasonló érvelések. Amelyek hatására a vasút megtalálhatja a neki való szerepet, és ez a szerep bizonyos szegmensekben akár jelentős is lehet. De ugye látod: a kiindulás - egy ideje már, és minden bizonnyal egy ideig még - a közút, és nem a vasút.
>Soroksári út teljes hosszában minden átjárónál, Békásmegyer, Gödöllő-Palotakert, de majd jön Infós, és felsorolja pontosan :)
Igaz, már vagy két hete utaztam a közvágóhídi hévvel a Soroksári út hosszában, és az útátjárókban fényjelzőket láttam, amiket a HÉV vezérelt, és a HÉV csak a megállók előtt lassított. Milyen gyorsan változik Budapest közlekedése!!!
Ezt a HÉV-nél semmi nem tiltja. Pl. Kaszásdűlő megállóhelynél kb. akkor vált vörösre a fénysorompó, amikor a vonat eléri a peron közepét, onnan már ha nem állna meg két másodperc a átjáró - de mivel megáll utascserére, ezért kb. itt is fél perccel a HÉV áthaladása előtt válik továbbhaladást tiltóvá a fénysorompó. Csillaghegynél össze is van kötve a közúti jelzberendezés és a fénysorompó, igaz, a kapcsolat fordított: ha a fénysorompó továbbhaladást tiltó jelzést ad, a Csillaghegyi út és a kanyarodó forgalomirányító jelzőlámpák pirosat mutatnak.
>inkább a közút álljon 5 percet A behatási ponttól az átjáróig 40 másodperc telik el, egy vonat azért húsz másodperc alatt kihalad az átjáróból. Ha a GKM-ben lenne akarat, minden átjárót egypercesre rövidíthetne. De természetesen ez beruházást igényel, amit nem hiszem, hogy a vasútnak kellene finanszíroznia, hiszen nem is ő profitálna belőle...
Én azért ismerek olyan országot, ahol olyan magasak a kamionok autópályadíjai, hogy:
a) inkább elkerülik az országot,
b) vonatra teszik a kamionokat. (mondjuk ez utóbbi ott előnnyel is jár, pl.: az alagúton közlekedő vonattal könnyebb átjutni az Alpokon, mint kerülni). Persze ehhez infrastruktúra kell (pl.: 160-as pálya, ami még párhuzamos utak esetén is gyorsabb).
Autópályadíj már nálunk is van, csak míg nálunk ez egy pénzbeszedési lehetőség, ott forgalomszervezési eszköz.
Bár a HÉV itt off, de ha nem lenne barom a szabályozás, akkor lehetne ésszerűbben is csinálni a dolgot, pl. úgy, hogy az útátjáró előtt lévő megállókba beérkező HÉVtől nem váltana tilosba a fénysorompó, hanem a kereszteződés normál ciklusába "tagozódna be" a HÉV jelzője is úgy, hogy a beérkezést követően az utascsere átlagos idejét követően kapna szabadot az áthaladásra, a kereszteződés normál ciklusán belül, az áthaladásához szükséges ideig.
Technikailag úgy gondolom, hogy nehezen megoldható, hogy egy vonat vagy villamos (tehetetlensége, surlódási együtthatója miatt pl.) részt vegyen egy jobbkézszabályos megoldásban. Másrészt az autók sose fogynak el, ha egyszer megállt az autósok kedvéért egy vonat, mikor mehetne át? Vagy konkrétan hogy gondolod, hogy a vonat adjon elsőbbséget az autóknak? Történelmileg pedig: legtöbb mai vasúti átjárónk a vasút kiépültekor még nem is létezett, úgyhogy magára vessen, aki akkor nem felüljárót épített!
Pl. a Németek a hírlapot postaautóval szállítják a biztonságos vonat helyett. Őket meg szorítja az idő, és mindenhol padlógázzal mennek. Ez kinek jó? A vasútnak nem, mert elesett a fuvartól. A sofőrnek nem, mert kénytelen száguldani, mert különben kevesebb lóvét kap, így meg wc-zni sincs ideje. A vásárlónak szintén nem, mert a hírlapok ára ettől nem csökkent. A környezetnek szintén nem, mert jobban szennyeződik. Az utak mellett lakóknak (ha letérnek az autópályáról) szintén nem, mert veszélyeztetik őket.
Akkor kinek jó? A lapterjesztő cég vezetőinek, mert így nagyobb profitot tesz zsebre. A többiek meg le vannak szrva.
Jó legyen elsőbbsége az autónak az átjáróban. De akkor a vonat áll fél órát az átjáró előtt, mert a kocsinak elsőbbsége van. A vonat mire elindul és végigmegy a teljes átjárón az sokkal több idő, míg biztosítva van neki a szabad elhaladás. Így inkább a közút álljon 5 percet, minthogy a vasút álljon az átjáró előtt jóval több időt. Amúgy te vagy talán harmadik ember, aki a másfél éves fórumos pályafutásom alatt kiakad a nevemen.
Ha a közúti szállítást valami felső hatalom szavával vasútra pakolnák, sokkal több lenne a vonat, és ott lenne sokkal több baleset. Melyik a jobb?
Szóval akkor az utakon nem történek balesetek, sőt ebből adódóan vonatok dirrek gyilkolják embereket értem.
De azért majd meg kérdezem attól a sok szerencsétlentől, hogy a kocsijukat nem valami majom lapította ki, aki olyan béna volt, hogy elaludt a volán mellet nem egy kamiont vezetett majd biztosan azt mondja, hogy a MÁV által kifejlesztet vonat, szakította meg a boldog családi nyaralásukat.
>Tőlünk nyugatra is szépen visszafejlesztették a vasúti teherszállítást. :(((
Nem fejlesztett senki semmit. A piac igénye jóval nagyobb mértékben nem a vasút, hanem a közút. Teljesen racionális indokok alapján, és a váltásnak te is haszonélvezője vagy.
>A környezetvédelem szót ismered? Én azt tanítom a gyarekeknek, hogy a vasút sokkal kevésbé szennyezi a levegőt. Ezen is el kell gondolkodni.
Azt olvastad, hogy a Bz egy utaskm-re számítva többet füstöl, mint a busz? És ebben benne sincs a sín, alj, egyéb vasak gyártásakor keletkező környezetszennyezés?
>Még hogy a vonat álljon meg az átjáróban! Ember esze megáll...
Nem akarom leütni a magas labdát :-))
A MÁV által összehozott sok késést azzal akarja csökkenteni a vonat, hogy neki van előnye az útátjáróban? Ahol nem csak autók állnak (bennük néha több ember, mint az egész vonaton, mozdonyvezetőstül...), de pl. buszok is, igaz, hogy az az aljanép, amelyik nem vonattal megy, csak álljon ott! :-))
OFF: ne haragudj, de mióta megláttam a nicked, mindig ez jut eszembe: törzsgyökeres: ilyen szó nincs. Tősgyökeres van. Talán még nem foglalt... ON.
Szerintem, az lenne a legegyszerűbb megoldás, ha nem a vasutat okolnák ilyen problémák miatt. Oldják meg az út fejlesztések alkalmával, mert a vasútra úgysem költenek egy csepp pénzt sem ha meg akarnak akkor meg ilyen baromságokra költsék.
Ja vaslom azt a megoldást, hogy a sok fogyatékos kamionos és kocsik miatt, akik amúgy is letörik a sorompókat, szüntessék meg fény jelzéseseket és a sorompókat az átjárókban, így át lehet haladni az átjárón nem kell aggódni, hogy piros e a lámpa vagy sem.
Éljen a kamionok éljen a kipufogógáz.
Tévedés: 30 évvel ezelőtt sem volt sokkal több vonatbaleset, amikor annyi tehervonat közlekedett. Vagy Svájcban sincs túl sok, pedig ott sokkal sűrűbb a vonatközlekedés, mint nálunk.
véleményem szerint nem a MÁVnak kéne ez ügyben...hanem általad nevezett felsőbb hatalomnak...amit irsz az egyszerűen nem lenne igaz! Hogy olcsobb lenne ? ez sem igaz viszont az igaz hogy a kamionos nem fizeti meg az általa okozott károkat! én már avval is ki lennék békülve első lépcsőben hogy a tranzit kamionokat vasuton vigyék át az országba, miből? fizessenek utdijat! nyilván a vasutat kondicioba kell hozni ez már politika....
>Lehet, de szerintem pont ez a cél, nézd csak a vasút fejlesztést.
Épeszű ember nem gondol a vasút megszüntetésére. Emellett: Desiro, Talent, Flirt, Milkabika? Szlovén vonal? Vonalfelújítások? Na jó, azok minősége esetleg efelé mutat :-))
>Elég szomorú hogy a közuton nagyobb a szállítási teljesitmény! Hajrá környezetvédelem! Hajrá nyomvájus utak!, Hajrá napi átlag 5 halott! Éljenek a Kamionok! Én nem ezt akarom!
Hát mit akarsz?
Lehet, hogy szomorú, hogy közúton sokkal gyorsabb, az áru megmaradásának szempontjából sokkal biztonságosabb és együttvéve olcsóbb közúton, mint vasúton. De szomorkodás helyett a MÁV tehetett volna a mértékek átbillenése ellen. Nem sokat tett.
Ha a közúti szállítást valami felső hatalom szavával vasútra pakolnák, sokkal több lenne a vonat, és ott lenne sokkal több baleset. Melyik a jobb?
Észérvek helyett csak a kicsit bicegő irónia marad számodra?
Még hogy a vonat álljon meg az átjáróban! Ember esze megáll... Nem elég, hogy sok a késés, de még többet összeszedetnél azért, mert nehogy már a szegény autósnak meg kelljen valahol is állni.
Elég szomorú hogy a közuton nagyobb a szállítási teljesitmény! Hajrá környezetvédelem! Hajrá nyomvájus utak!, Hajrá napi átlag 5 halott! Éljenek a Kamionok! Én nem ezt akarom!
Ez nem politikai vagy gazdasági, hanem technikai kérdés. Ha mindenáron a humán tudományok felől szeretnéd vizsgálni, javaslom a történelmi megközelítést!
>No meg a "szemét" vasút miatt lett az út felülete olyan nyomvályús,hogy a személyautót simán megvezeti, ...
Nem mondom, hogy szemét, de a MÁV miatt lett pl. a fehérvári vonal olyan, amilyen. Az építők miatt is, meg a járművek miatt is... Azokban a nyomvályúkban meg neked szállítanak árut, amit a boltban megveszel. Érdekesen néznél ki, ha nem vennél semmit, amit abban a nyomvályúban kamionnal vagy teherautóval visznek :-))
>felháborító hogy szegény közuton közlekedőknek meg kell állni a sorompó előtt!
Az utazások és szállítások sokkal nagyobb %-a zajlik közúton, mint vasúton. Miért is a közútnak kell megállnia? Mert a vonatnak nincs kedve?
Akkor sem áll meg, ha a vasutas nem csukja le a sorompót és akkor sem megy lassabban, olyan sebességgel, amit önmagának írt elő, amikor a fénysorompó rossz.
Amikor a sorompónál néhány lovasszekér állt, és a vonaton több százan voltak, jogos volt a vonat előnye. Mára épp fordítva van, ideje lenne átgondolni a prioritásokat.
>persze megint a vasut a hibás hogy nem épít alul és felűljárokat, ...
A vasút nem épít semmit, mert a saját fenntartására sem tud elég pénzt beszedni, azt is kapja. Amit látszólag a MÁV épít, annak nagyobb része jön a sorompó előtt ácsorgó autók benzinjének adójából, mint a MÁV bevételeiből.
felháborító hogy szegény közuton közlekedőknek meg kell állni a sorompó előtt! Talán a vonat felé kellene sorompot csukni... egyébként is talán majd egyszer rájönnek vezetőink hogy az erőltetett közutfejlesztésnek vannak hátrányai is... persze megint a vasut a hibás hogy nem épít alul és felűljárokat, elfelejtik hogy a közuton közlekedők száma sokszorosára nőtt az elmúlt tíz évben. Ebben az országban lehet az lenne a legjobb megoldás ha az egész vasutat megszüntetnék...( egy vasútbarát )
"Amikor a "szemét" vasút akadályozza a közúti forgalmat. "
Ja.No meg a "szemét" vasút miatt lett az út felülete olyan nyomvályús,hogy a személyautót simán megvezeti,nem is nagyon kell kapaszkodni a kormányba,csak ha irányt akar váltani az ember. Ma dél körül valamilyen televíziós stáb tevékenykedett az átjáróban,mert mikor a 9912-vel haladtam át,egy kamerás figura ügyködött ott szinte már hasalva filmezte a vonat kerekeit.Egy riporter forma hölgyemény pedig pár méterrel hátrább álldogált kezében mikrofonnal,és annak feltekert kábelével a kezében.Épp gondoltam is,hogy na megint valakinek biztos útban van az átjáró.
Ők szórakoztak a hangossal is. Szerintem vonatdobálás nem lenne, mert ahhoz túl kicsik voltak. Ha engem nem bírtak eltalálni közelről, akkor egy vonatot hogy találnának el?
Manapság egyes embereknek mindent szabad, még dobálózni is. Jelezni kéne az estet a forgalmi szolgálattevőnek, mert még az lesz a vége, hogy a surmók a vonatot veszik célba. A hangossal is ők szórakáztak?
Lehet a Forgalmi Osztályhoz, vagy most hogy hívják, kellene állásfoglalásért fordulni, mert a sebességjelzési rendszer alapelvei mentén a jelzés teljesen jó, és nem egyedüli az országban. Az általad írt példa viszont érdekessé teszi a dolgot. :-) ( Viszont ha azt nézzük, hogy aggályos esetben a bizonságra kell törekedni, legfeljebb úgy mész mintha kitérőbe járnál.)
Természetesen elárulom, hol történt. Kál-Kápolna Füzesabony felőli oldalán lévő átjárónál. Ülök a 1132-es szelvénykövön, vonatra várva. Egyszercsak hallom, hogy valakik szórakoznak a hangosbemondókkal. Kisvártatva megjelent a 2 cigány kisgyerek, akik természetesen kötekedni próbáltak. Mondtam nekik, megelégelve a kötekedés, beszólagtást, hogy lehet hazamenni, ha van hova. Erre mégy olyanokat is beszóltak, hogy "mivan, öngyilkos akarsz lenni?" Aztán elfordultam felőlük. Pár pillanat múlva hallom, hogy csörren valami a pálya mentén. A sörösüveg volt az. Pár zúzottkővel is megpróbáltak eltalálni, de szerencsére nem jött össze. Mellément minden. Ennyi történt.
Meg annyi hogy miután kiértem, kerestem a helyet, ahonnan fotózhatnék. Pár perc múlva látok egy kábé 40 éves fickót közeledni. Megáll mellettem, köszönés oda-vissza, kérdezi, hogy milyen vonatot fotózok. Mondom neki, hogy ami éppen jön. Megkérdezte, hogy szoktam-e újságba beküldeni. Mondom, hogy nem. Mondja, hogy ő is szokott fotózni, de a nosztalicska menetek érdeklik. Azok meg a 80-ason nagyon ritkák. Aztán köszönés oda-vissza és hazament a pár házzal arrébb található házába a fickó. Ezúton is üdvözlöm!
Vége a szigetnek. Amúgy nem értem, hogy miért nem menettérti jegyet vettek a szigetelők, vagy vissza innen olcsóbb? Vagy még ők sem tudták biztosra, hogy haza jutnak-e még egyáltalán... :))
Az Amicushoz ment a tumultus, jellemzően Németek, Hollandok. Bizony...érezni lehetett (szó szerint is) a jelenlétüket.
Semmi estre sem lehet a szüleikkel szemben büntetőjogi következményt alkalmazni. Polári jogi felelősségük nagyon-nagyon kedvző esetben megállhat, de kétlem, hogy számodra bármilyen kártérítést tudnának fizetni. A segély megvonásáról természetesen szó nem lehet "pusztán" emiatt. Ráadásul most jön az adu ász: a végrehajtás alól mentes a rendszeres szociális segély, így a "rendes" munkabértől eltérően a bíróság által esetlegesen megítélt összeget sem lehet behajtani...
Tegyük fel, hogy fotózás közben megdobál 2 kis cigánygyerek a pálya melett talált ezer éves sörösüveggel és néhány zúzottkővel. Mondjuk a fejem megsérül. Amíg el nem szaladnak, gyorsan lefotózom azokat és a fotóval a gépen rohanok a legközelebbi házhoz segítséget kérni. Természetesen értesítjük a rendőrséget, mi történt. Beazonosíthatóak lennének a tettesek, mivel fotó van róluk. Csak büntethetőek nem lennének még. Gondolom, a szüleiket meg leheten büntetni. Pl. fél évig nincs semmi segély. ARáadásul a gyógyításom költségeit azok állják. Sőt, az eredetileg az ő segélyük az enyém lenne arra a fél évre. Ilyen eset előfordulhat?
Ma fotózás közben majdnem megdobtak, szerencséjükre mellément.
Kedves mosomedve, az általad írt számítás igazát nem kétségbevonva vitatkoznék veled a biztonságos távolságról. A vontatási célú felsővezeték-rendszer biztonságáról és üzemeltetéséről a MÁV E101 sz. utasítása ír érdekes részleteket. Az E101 az MSZ 1585:2001 szabványon alapul (izé. csak alapul), és ebben az utasításban vannak meghatározva a populáció különböző halmazaira érvényes megközelítési távolságok. Az idegen és üzemi személyzet (mindannyian MSZ zerint képzetlen személyek) számára ez a távolság egyöntetűen 2 méter. Számukra ennyi a biztonságos, mert nincsenek tisztában a megközelítés szabályaival. A kezelőszemélyzet számára (ők MSZ szerint szakképzett személyek, és képzettségüknél fogva jobban bírják a feszültséget) a biztonságos megközelítési távolság 1,5 méter (villamos mozdonyvezető, forgalmi szolgálattevő villamosított vonalakon, stb.) A kezelőszemélyzetből kiemelünk egy részhalmazt - az alállomási kezelőszemélyzetet -, és mivel ők a legképzettebbek (biztos? - mindenestetre a leggyakorlottabbak), megengedjük nekik, hogy legfeljebb 0,5 méterre megközelítsék az üzemszerűen feszültség alatt álló részeket. Ezt viszont ők is csak jónéhány feltétel egyidejű betartásával végezhetik el.
Vagyis, a biztonságos távolság attól függ, hogy a user mennyire van tisztában a fellépő veszélyekkel.
Úgy emlékszem, az átütés valóságos veszélye tudtommal max. 25cm távolságban áll fenn. (Levegőben 1kV feszkó általában pár millimétert tud átütni, nedves időben fölmehet 1cm-re)
Ez a 35 [cm] egesz jonak tunik, akkor ez indokolja azt is nagyjabol, hogy miert eleg a felsovezetektarto oszloptol akkora porcelannal szigetelni, mint amekkoraval teszik (a felsovezetektarto kar kezdetenel) . Igen, igy mar kicsit jobban erezem az oszhangot az elmelet es a valosag kozt ... na ja! Szoval kosz!
T.Infós! Bocs.hogy beledumálok, nem vagyok vasutas, csak vasútbarát vill.mérnök. Az átütési feszültség levegőben kb. 1 kV/cm, azaz 25x1,41=35 kV-nál 35 cm. A 120 kV-os távvezetékeknél ezért kb. 1m 50 cm hosszú a szigetelő, a vasúti 25 kV-nál min. 35 cm kell, és a valóságban ennél nem is sokkal hosszabb. Tehát a fél méter megközelíthetőség jó érték, persze, nagyon helyes, ha ezt nem reklámozzák, csak higyje mindenki, hogy 2 m a biztonságos távolság.
Vannak egesz jo oldalak mindenrol a halon, akar elektrodinamikarol is, meg ugy amblokk fizikarol. Hogy elso ranezesre mennyire lehet roluk tanulni, az jo kerdes, nem tudom ...
Hiszek en nektek, legyen akkor ket meter, OK. De ez akkor enyhe tulmeretezes kell legyen, mert tehervagonok teteje vagy kontener teteje vagy autoszallito ketszintes vagon felso szinten levo autoja sincs 2 meterre a drottel, szerintem.
A 2[m] lehet, de akkor anno a MAV-osok akik fel metert mondtak, tevedtek... Mj.: Pl. ha veszek egy tartalykocsit, ami Szazhalombatta rendezobe megy, annak a teteje/fedele tutti nincs ket meterre (es megsem huz at semmi), de igaz fel meternel meg meszebb van... Szoval hol itt az igazsag akkor?:-)
A lefoldelenek feszultseg alatti allapotban persze h. nem lenne ertelme (erre mondtam, hogy elirtam v. fardt voltam v....), de feszmentesites utan annal inkabb (ha pl. vki fel akar maszni a vagonra ellenorzes celjabol, stb., az o biztonsaga erdekeben).
Zart kor-os kerdes: Mi van akkor, ha a kis tererosegekkel dolgozunk vagy nagy atutesi szilardsagu anyaggal van korulveve az egesz rdsz.? Pl. mig a kondi DC-re nezve szakadas, addig AC-re nezve prima vezeto! Megsem huz at a fegyverzetei kozt semmi, es a kitolto dielektrikum messze nem vezeto. Szoval (pl. az utobbi esetben) a buliba van egy masik dolog is a normalis=toltott reszecskek altal generalt/letrehozott VALODI ARAMON kivul!
A tuzoltos sztori tetszett!:-) Vetekszik az en elobb foldelnek mintsem feszmentesitenek c. (halott)otletemmel!:-)
Bocs, de te nem a fotoeffektussal kevered a dolgot? (Az mar tenyleg kvantumos, arra kapta A. Einstein is a Nobel dijat (no nem mintha nem kaphatott volna meg min. kettot a rel. elm.-ert es a Brown mozgasert, de valakik ugy dontottek, hogy ezert adjak meg neki inkabb...))
Szoval a szikra eseten/gazkisules esten is az van, hogy elektronok szakadnak le a katodrol es tartanak az anod fele, csak nem segitunk nekik olymodon, hogy katodot megmelegitjuk, hogy konyebb legyen az elektronok kilepese... A katodsugarcsoben meg rasegitunk, es meg le is vakuumozzuk nagyjabol....
Szovl tul nagy lenyegi elterest nem latok itt. A fotoeffectus (fenyelektromos jelenseg) az viszont tenyleg meroben mas, de arrol itt most nem volt szo. Az valahol a kvantuum kezdete is egyben (legalabbis az egyik)...
Persze, a foldelorud funkcioja vilagos nekem is mar, anno elirtam a sorrendet, OK.
A 2 [m]-t viszont kicsit sokallom, hisz egy tehervagon teteje hol van 2[m]-re a felsovezetektol???
Azaltalam leirt fel meter az egy vasuti dolgozoktol valahol valamikor hallott adat, ami lehet, hogy pont annyira igaz csak, mint ahogy a Citadella IC-n kivuli IC-k suhognak most is a ZEG-i deltan... Szoval a fel meter meg jo c. adatert nem vallalok feleloseget, en csak hallottam, de MAV-osoktol. Es ezt vettem iranyadonak.
Azt hiszem a peldamat 1 [m]-es tavval irtam, anno ahogy eletemben eloszor a Deutsches Museum-ban lattam a dolgot. A kisebb az nem mas, mint kelloen kicsi, azaz ahol a Van der Graf generator feszultsege mar magaban eleg az atuteshez, nem kell vele pl. 6 db kondit parhuzamosan feltolteni, hogy utanna oket sorba kapcsolva hatszoros Van der Graf feszultseggel az 1 [m]-t is legyozhessuk...
Ugy tudtam kis kondilapokkal teritenek el TV-kepcsoben (azaz az E-ter a nyero), nem pedig tekerccsel (ahol a B-ter lenne a nyero). Habar azzal (B-vel) is lehet, ketsegtelen, a Lorentz ero miatt... De megis ammondo vagyok, hogy E-val konyebben kontrolalhato a dolog... (Amire te gondolsz az nem a regi tipusu kepcsovek katodsugarcsovere huzott nagy nagy tekercs? Mert az az elektronok gyorsitasaert felelos, nem a pozicionalasaert! Ellenben ha szetvered azt a reszt, amire ez a bazi nagy tekercs ra van huzva, ott szepen latszanak a femlapocskak, amik kis kondik, es azzal teritget el a rdsz a kepernyo megfelelo pixelere az elektronnyalabot.) Katodfutes: Az rasegit, de nem szukseges! (Van hidegemisszio is, csak oda brutal nagy fesz ill. E-ter kell.) Persze minden normalis esetben futik a katodot, igy emberibb fesz is elegendo....(pl. a 25 [kV], amit irtal)
Korábban működött. A pénztárakkal szemben van egy helyiség. Az egyben információ és csomagmegőrző, és pihenőhely a csomagmegőrzősnek is. Valószínűleg most is megvan.
Jó videó! Ca. 2 éve már be volt linkelve, de az már elég régen volt. Jó a kiveitelezés színvonala és a tartalma is. Mindhárom East parkos videót érdemes megnézni.
Javaslom a budaörsi kocsmapénztár Balázs Pali-kinézetű figuráját. Jegyváltás közben pedig meghallagathatod a törzsközönség színvonalas társalgását...
Ez szuperjó.
Egyszer bementem oda, abba a kocsmába amiről írsz.
Tényleg zabszempróbás hely.
Nagyon örültem amikor kikerültem onnan.
Biztosan rendes emberek, de ha egy neorealista olyasz filmnek, maffiózós bűntanyához helyszínt keresnék, változtatás nélkül ott venném fel a jeleneteket, a szereplőkkel együtt.
Lángvágóval darabolták el a Bácsszőlős határában lévő, már régóta használaton kívül helyezett vasúti pályatesten a síneket. A tolvajok összesen 130 méter sínt vittek el, amellyel 150 ezer forintos kárt okoztak a MÁV-nak. A fémgyűjtő tetteseket a kiskunhalasi rendőrség keresi.
Ott mennyit költhetnek a pályára? Hogyan viszonyulhat a mi 1-höz? A Szentpétervár-Moszkva vonal (650 km hosszú) 200-ról 250-re való "upgrade"-jére rákerestem, és az Októberi Vasút illetékese azt nyilatkozta róla, hogy 26 milliárd rubel. (1 rubel kb. 8 forint)
Ott ez szerint figyelnek a vasúti közlekedés fejlődésére is.
Mondjuk ez nem épp ebből derül ki, hanem most elfogadás alatt áll egy vaskos dokumentum, amely Oroszország közlekedésének 2030-ig tartó fejlesztéséről szól. Ebben a vasútnak persze igen nagy szerep jut, hiszen ma és a belátható jövőben a teherszállítás nagyja a vasutat terheli, és a személyszállításban sem lehet megkerülni. Többek között 20 ezer kilométer új vasút építésével számolnak, egy csomó kétvágányúsítással, villamosítással, harmadik-negyedik vágányok, delták építésével, állomásbővítésekkel, egy rakás állomáshosszabbítással, stb. stb. A vasúti infrastruktúrális fejlesztéseknek 52%-át állja majd az RZsD a saját bevételei terhére, a többi pedig vidékfejlesztés címén állami pénzből lesz finanszírozva.
Több városban a helyi közlekedésre szóló vonaljegy boltokban, kocsmában is megvehető.
Most el kell gondolkodni, hogy jutalék fejében napi 50 jegy kiadása megoldható e vagy egy pénztárban tartsunk el 3-4 alkalmazottat mindezért a munkáért és a saját bérét is alig tudja kitermelni. Sok mellékvonal (a legjobb példa erre talán a Kisternye-Kál vonal volt) azért volt például veszteséges mert a vonalon egyszerre 5-8 ember dolgozott és igaz hogy nem csak jegykiadással foglalkoztak hanem pl.sorompót kezeltek dehát összességében mindeggy, a havi (munkáltatói járulékokkal együtt) kb. 200000 forint/fő (ez a fenti vonal esetében kb. min. 15 főt jelentett) valahonnan meg kell termelni.
Az igaz, hogy nehéz szakítani a régi beidegződéssel de a kalauznál árult jegy mellet talán ez lehet még a megoldás.
Ennél talán jobb lenne egy jegykiadó autómata ami mondjuk bankártyáról működik de ez még kicsit odébb van, és diszkriminatív lenne azokkal szemben akik nem rendelkeznek bankkártyával.
Kóka mondata pedig annyiból érvényes hogy a semminél ez is jobb.
"Kocsmárosok árúsítanak vasúti jegyeket a magyar vasúttársaság több állomásán,például Csopakon és Biatorbágyon.Vélhetőleg a 250 milliárd forintos adósságot felhalmozó Magyar Államvasutak (MÁV) ZRt.-nél tapasztalható takarékoskodás az oka annak,hogy a cég két fröccs és egy sör mellé kiszervezte a jegyek értékesítését.Pedig Kóka János gazdasági miniszter a személyszállítást végző MÁV-Start júliusi indulása előtt azt ígérte:javulni fognak a jegykiadás körülményei."
(Magyar Nemzet,2007. augusztus 11.)
Van-e még lejjebb,avagy hová züllik a magyar vasút?
2008-2013 között tervezik üzembe helyezni Budapest-Szolnok-Lőkösháza között.
Tervezés alatt áll:
Győr-Boba-Hodos,Szolnok-Debrecen-Níregyháza-Záhony,Budapest-Székesfehérvár,Budapest-Pusztaszabolcs,Dombóvár-Gyékényes, és a GySEV részéről Sopron-Szombathely.Szentgotthárd vonalakon,ETCS 2 szinten,időhatár még nincs.
Amúgy az ETCS egyik próbaszakasza éppen Magyarországon működött,(Parndorf)-Hegyeshalom-Kimle közt,1996-2003 közt.
ETCS-kompatibilis Csörgő is akad,5 darabról van tudomásom.
A Moszkva-Szentpétervár vonalon mennyi a vmax a vonatokank? 200-250 km/h? A menetrendi 200 km/h. A vonal egy szakasza ha minden igaz, 2002 óta alkalmas 250-re, mert ott próbázták a "Szokol"-t. Folyik a többinek a 250-re való fejlesztése, a Velaro-RUS-ok első példányának érkezéséig be kell fejezni.
Ide tartozó, de korábbi hír, hogy Kína 5500 tonnás, 120Km/h-val közlekedő konténerszállító tehervonatokat állít forgalomba, ahol a kocsik a konténereket egymásra pakolva szállítanák.
Ha ezek villamos vontatásúak lesznek, akkor a probléma ugyanaz lesz, mint az oroszoknál. Ugyanis a BMZ is kidolgozott egy típust, amelyen két 40'-os konténer egymásra helyezve szállítandó (mint ahogy az amcsi vasutakon már régóta szokás), csakhogy a szerkesztési szelvény 5300 mm-es magassága eléggé behatárolja a lehetőségeket. Az 5300 mm éppen azért nem léphető túl, mert a fővonalak szinte mindegyikén dróttal kell számolni, márpedig a drótnak a papír szerinti, legkedvezőtlenebb magassága 5550 mm (igaz, ez 3 kV= mellett értendő, 25 KV~ esetében kicsit több). Az emeletes konténerszállító kocsi hossztartói körbeölelik az alsó konténert, így az majdnem sínkoronaszintig süllyeszthető, persze a "majdnem" azért mégiscsak jelent 100-150 mm-t (tűrések, rugóbesüllyedés miatt). Így egymás tetejére már nem lehet akármilyen konténereket tenni, a szabvány konténermagasságok közül csak az alacsonyabbak jöhetnek szóba. Ha a magasabbakra hajtunk rá, annak az az ára, hogy a konténerek nem lesznek szállíthatók a teljes hálózaton, csak meghatározott vonalakon, ahol a felsővezeték magassága ésszerű befektetések árán felvihető a felső határ közelébe. Egyébként eléggé valószínű, hogy a kínaiak pontosan ugyanígy gondolkodnak erről a dologról.
Kína ismét gigarendelést adott fel villamosmozdonyból, ezúttal a Siemens számára.
Tegnapi nap 2007 augusztus 14-én a Siemens, és a Zhuzhou Electric Locomotivies
között szerződés kötetett 500 darab tehervonati villamosmozdonyra. A szerződés
Siemensre eső része 334 millió Euro.
A mozdony tengelyelrendezése Co'Co' , tömege 150 tonna lesz, teljesítményéről
még nincs adat, de feltételezhető a 9600KW teljesítmény. A bázismozdony szvsz
a Litván vasútak számára készülő ER20CF járműszerkezete az ES64F1 modernebb, és nagyobb teljesítményű villamos berendezéseivel. Az első mozdony kigördülése 2009-re várható...
Tavaly októberben Kína az Alstom, és a Dantog Electric Locomotives között kötött
szerződést, ahol a bázismozdonyt a Prima6000 jelenti, majd idén februárban a Bombardier és a Dalian Locomotives között ahol a bázisgép a H80AC Kiruna.
Mindkét esetben 500-500 darabos Co'Co' mozdonyra szólt a szerződés, és hasonló
kvalitású 150 tonnás, 9600KW-os, 120Km/h legnagyobb sebességű mozdonyokra,
ahol a gyártás jórészt Kínában zajlana, így inkább technológia felvásárlásáról eshet szó.
Ide tartozó, de korábbi hír, hogy Kína 5500 tonnás, 120Km/h-val közlekedő konténerszállító tehervonatokat állít forgalomba, ahol a kocsik a konténereket egymásra pakolva szállítanák. Ezekhez a szerelvényekhez készülnének ezek a
jelenleg legnagyobb teljesítményű mozdonyok. Nemrégiben saját mozdonyokkal
már sikeresen továbbítottak 120Km/h-val 5000 tonnás tehervonatot...
Ami továbbra sem világos: ha sikeresen felakasztod a földelőrudat a munkavezetékre, mi a garancia arra, hogy nem fog egy esetleges szikraesőben kialakulni közted és a munkavezeték között egy frankó ív?
A másik, a fél méteres megközelítési táv. Nos, a Hévnél használt E. 2. sz. Utasítás ír elő ekkora megközelítési távolságot a faszán oktatott és mindig józan felsősöknek az 1100 V-os, egyenáramú hálózatra. 25 kV 50 Hz jel esetén így véleményem szerint valami nem stimmel, illik legalább két méterre becsülni, tiszta időben, száraz bőrnél.
És amit már írtak: egy 2,53 méter hosszú, közel függőlegesen álló rúddal bűvészkedni bizony nem valami hálás feladat, ha esetleg azon agyal közben a jómunkásember, hogy sok marék elektron cikáz az ember feje felett...
A földelőrúd szvsz nem is erre való, nem lepődnék meg, ha egy ilyen akció után kötelezően átvizsgáltatnák (pl. meggerrel), mielőtt újra használni engedik a felsősök. Védje inkább a dolgozót a villámcsapástól, minthogy üzemszerű, "u-szeg a konnektorban" játék áldozata legyen bárki.
"Ha mas nem lesz, egyik este egy felreesobb helyen majd kiprobalom....:-)"
Öröm az örümben, hogy eggyel kevesebb topicoló lesz, aki a magyar helyesírását sutba dobva quasi topicrombolást végez. :-)
"Nos, ekkor kell-e feltetlenul a zart kor valamely az adott korulmenyek kozt vezetoknek tekintheto (nem feltetlenul femes) anyagbol az aram letrejottehez vagy sem?"
Zárt kör mindenképpen kell. Ha nincs, de igény volna rá, akkor létre fog jönni, akár a levegő átpolarizálásával, l. villámlás.
-----
Gondolom az sem véletlen, hogy Hév vonalakon sok forgalmi dolgozó csak kikapcsolhatja a szakaszkapcsolót (amennyiben nem motoros), de csak ki, és csak akkor, ha ezzel életet vagy nagyértékű vagyont ment (mert pl. adott esetben az oltás addig nem keszthető meg, amíg a drót fesz. alatt van).
------
Jó lenne rendet rakni egy-két felnőtt fejében, hogy egy szili, a főtrafója szekunder oldalán felvett 1500 V 1100 A a primer oldalon ugyanúgy jelen van, bár kisebb áramértékkel, nem játék, mert előbb megég az illető, minthogy felfogja a dolgot...
Kicsit meglepett, amikor a minap pár tűzoltó meghökkent azon, hogy vasúti járműveknél az áramszedő felvett delej legnagyobb része a sínen keresztül távozik, ezért ildomos a jármű megemelése előtt annak csápjait lehúzni, nehogy meglepődés legyen a vége a manővernek...
Na igen, csak amíg a szikra gázkisülés (klasszikus fizika), addig a katódsugárcső hőelektromos hatás (kvantumfizika), tök más jelenségek és teljesen másak a létrejöttük feltételei!
Elméletileg, száraz időben esetleg nem lesz baj. De gyakorlatilag a földelőrúd nehéz, két kézzel kell fognod, és valamely testrészed könnyen a sarukábel vagy a rúd közelébe kerülhet bűvészkedés közben, egész egyszerűen azért, mert elfeledkezel róla, hogy az átüthet (ez olyan, mint a régi tanmese, miszerint a forró és a hideg forrasztópáka ugyanúgy néz ki, de rángattunk már odébb diákot frisse csapolt alumínium-kokillák mellől is). Párában mégkönnyebben. Moldova írja, hogy a miskolci vonalon néhány vonat még gőzössel járt a villamosítás után (főleg a gyorsok, hiszen V55 kevés volt, inkább Leók álltak rendelkezésre), és egy ködös időben a felsővezeték és a fűtő lapátja között ütött át a szikra. Több perontetőn nagy (néhol nyomtatott, néhol öntött) tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy a megközelítési távolság legalább 2m. Szóval szép dolog az az elmélet, és valószínűleg helyesen is számolsz, de azért mégis tartsuk be a előírást, főleg azért, mert a sarut is csak rendeltetésszerűen illik használni, az pedig nem a 25kV földelése, hanem az esetleges véletlen visszakapcsolás során a munkások életének megmentése és az esetleges statikus elektromosság elvezetése!
"Mj.: Kisebb elektrodatavolsag eseten meg csak a kondik sem kellenek hozza, eleg maga a Van der Graf generator ..."
Mit értesz kisebben? Ebben az esetben az egyik elektródára a Van der Graf generátor van kötve, a másikra a földelés. egymástól fél méterre elegendő őket elhelyezni, hogy kialakuljon az átütés.
"Sot, egy TV-kepcso is hasonlo (bellul kvazi vakuumozott), um. katodsugarcsokent viselkedik, csak ott a katod (az egyik elektroda) kisse fel van hevitve, hogy konyebb legyen az elektronok kilepese belole..."
Mint általában mindegyik katódsugárcső, sőt de egyszerű vákuum dióda is így működik. TV-nél bonyolítják a dolgot az eltérítőtekercsek. Fűteni meg azért kell, mert máskülönben nem akarnának kilépni az elektronok a katódból. Ja de a TV képcsöve 25kV-ra van ám kötve, úgyhogy azért az nőveli az elektronok kilépésének valószínűségét. (színes TV)
A kozeli sinszal peldaja megsem a legjobb az elobbi levelemben a csucshatasra, mivel a meroleges metszeten valoban lathato jo nagy gorbuletu resz jopar, de viszont mas metszeten nem igazan (pl. hossziranyban kvazi nulla gorbuletu). Igy csucshatas eleresere NEM igazan jo pelda!
A labujjam es a kabelsaru esete azonban meg mindig necces lehet, ha nincsenek kelloen tavol egymastol ...
A labamszaram nem igazan "csucsus" (itt igazabol a gorbuleti sugar reciproka = a gorbulet szamit, ami mondjuk a bal labam kisujjan megiscsak lehet relative nagy...).
A kozeli sinszalnal is vegul is lehetnek nagy gorbuletu reszek, sot vannak is: Pl. sinkorona ahol vizszintesbol kvazi fuggolegesbe megy at, vagy leginkabb ahol a sin "also"/felfekvo resze van, stb....
A kabelsaru vagy micsoda azt nem tudom, nem remlik hogy nez ki....
Szoval valoban athuzhat, de azert ha 3 meterre a sintol elfele dobom le azt a kabelsarut es ugy probalok foldelni, akkor mar csak nem. Vagy meg ugyis????
"- ha az a saru a sinen van es 25 [kV] AC a felsovezetekben, es en rafoldelorudazok, akkor tuijatek lesz, de elvileg engem nem erint a dolog, azaz nem lesz bajom"
Ez idáig jó.
"- ha saru valahol van, de nem a sintol es tolem is min. fel meterre, akkor meg elvileg nem lesz semmi (persze nyilvan az a fel meter nem egy egzakt tav, de megis egy karakterisztikus hossze erre a problemara, nem?!)"
Hát ilyenkor jön igazán a térerősséges szitu, vagyis ki tud-e alakulni csúcshatás vagy nem.
Teherszallitasra egy vagany szeles nyomtavval Becsi BAZI DRAGA! Kit erdekel, hogy a Siberiaboljovo aru meg all 4 orat egy forgovaz csere miatt Zahonyban, Brestben vagy Agcsernyon vagy barhol?
Ha csak forgóvázcsere lenne biztos nem számítana. De még rendezni is kellene a vonatokat az eltérő vonathossz miatt és csak kisebb kapacitású vagonok járhatnának az eltérő űrszelvény miatt.
Aztan meg a nyomtav valtos alvaz mint olyan is van mar (ezek szerint, habar el nem tudom kepzelni, de tok erdekes mint teny). Csak olcsobb, mint uj vasutat huzni, szerintem.
Erről egy RENFE szakértőt kellene megkérdezni, mert én is hallottam nyomtávváltós Talgoról, de azt is hallottam, hogy spanyolok a nagysebességű vasútjaikat 1435 mm - es nyomtávval építik. Tényleg érdekelne, hogy mi az igazság és a nyomtávváltás mennyire vált be és mennyire alkalmas tehervagonokra.
De még nyomtávváltós kocsiknak is el kell férniük az európai űrszelvényben, így már nem biztos, hogy megéri.
Nagyon jo a hasonlat a vezetoseget illetoen, bar a mai nehez gazdasagi korulmenyek kozt ill. a MAV jelenlegi helyzeteben en nem merek es nem is szidhatok senkit. Ugyanis a kerdes az, hogy barki mas TUDNA-E JOBBAN CSINALNI??? (Nem csak otletek szintjen (mert ugy en is tudnam), hanem ezt megvalositva, veghezvive, atkenyszeritve a MAV elegge eloregedett, komplikalt, lassu es egyeb tulajdonsagu "gepezeten" is! Nos, ez itten a nagy kerdes...)
Tokeletes szigetelo: A vakuumot illetoen egy dologrol megfeledkezel, jobbanmondva kettorol:
- az elsot nagyjabol igy tudnam szemleltetni: Fogj pl. ket gombelektrodat egymastol pl. egy meterre, helyezz rajuk ket VASKOS vezeteket, aminek a vegen pl. 6 db "jo nagy "kapacitasu kondi lesz mindjart SORBA KOTVE de elotte pl. Van der Graf generatorral "jol" fel vannak mar toltve. Zard az elektrodakig a femes reszeket, de elotte fodg be a fuled, ha dobhartyadat eppen akarod utanna is erezni... (Ez az atutes, amirol Infos-sal az elobb beszelgettunk (ez vakuumban is jol mukodik, hisz a vezetesi elektronok nem a kozegbol (ez esetben vakuumbol) valok, hanem magarol az elektrodakrol vannak leszakitva egy brutal nagy E tereroseggel...)...) (Erre lathatsz pl. kiserletet a Deutsches Museumban Muenchen-ben az Isar szigeten, de akar Magyaro.-on is a BME-n (pl. V1-es epulet), stb.)
Mj.: Kisebb elektrodatavolsag eseten meg csak a kondik sem kellenek hozza, eleg maga a Van der Graf generator ...
Sot, egy TV-kepcso is hasonlo (bellul kvazi vakuumozott), um. katodsugarcsokent viselkedik, csak ott a katod (az egyik elektroda) kisse fel van hevitve, hogy konyebb legyen az elektronok kilepese belole...
- a masodik dolog az meroben mas, az epp azzal kapcsolatos, amit Infos-hoz kuldott imenti levelmben felttettem kerdeskepen a vegen... Ugyhogy ez egyenlore nyitott kerdes marad...
Nos, a SZIGMA (mint fajlagos vezetokepesseg) valoban minden realis anyagra nagyobb egyenlo nulla de kisebb egyenlo vegtelen... (szupravezetestol most tekintsunk el (felso limit) es a tokeletes szigetelotol is (mint also limit ha kritikus tereroseg alatt vagyunk)). Tehat akkor legyen a szigma pozitiv ES veges, gondolkozzunk ilyen rendszerekben most.
Nos, szerintem nem a toltesmennyiseg a fontos atekintetben, hogy mikor ut at a szikra/iv az anyagon, hanem a tereroseg amivel ugymond "megterhelem". (Ertsd: A kulso E elektromos tereroseg, amit rakenyszeritek a kozegre.) Az persze egy masik kerdes, hogy ezt a kulso tereroseget akar egy nagy kondival is elerhetem, amiben kialakulo E tereroseg epp a fegyverzeteire rarakott toltestol fog fuggeni, de ami fizikailag relevans, az a tereroseg ezen esetben is a dielektrikum szempontjabol (azaz amit o erez a kondi toltesei miatt).
Minden anyagra (adott T homersekleten, adott paratartalom esteten, stb.) jellemzo egy nagyjabol jol definialhato atutesi szilardsag = kritikus tereroseg = E(krit). Ha ezen ertek folotti E-vel terhelem, akkor gaz lesz.... Ha alatta vagyok, akkor meg nem lesz meg baj ....
Ha 25 [KV]-os AC a MAV felsovezetek feszultsege, akkor annak csucserteke ennek sqrt(2) szerese, azaz kb. 35.4 [kV] lesz. Ugy tudom, hogy szaraz meleg levegoben kb. fel meterre mar NEM SZABAD megkozeliteni a felsovezeteket, azaz a kritikus tereroseg: E(krit) kozel egyenlo 70.8 [V/m] lesz (itt most elso kozelitesben E(krit) = U / d(krit) miatt, ahol d(krit) most a kritikus tavolsag)!
Habar a fenti szamitas nem lett volna szukseges (ugyhogy most jottem ra, hogy kar is volt ide leirnom, szoval bocs...), de amenyiben az a MAV-os allitas igaz, hogy fel meternel jobban ne kozelitsd meg normal idojarasban a felsovezeteket, akkor ha az a nyamvadek saru a labamtol fel meternel meszebb van, akkor nem lehet gond, nemde? (A saru es a foldelorud femes resze kozt a vezetek meg van vagy 2-3 meter, ahogy tavolrol szemleztem mar ilyen rudakat, ugyhogy az a saruveg boven tud lenni tolem fel meternel meszebb is...) Ezen kivul a fa rud utan vmi porcelan is van, csak aztan a femes resz. Ha a fara nem is igaz a szigma kozel nulla c. dolog (plane ha megszivta magat egy jo eso utan vizzel), attol a porcelanra meg nagyon jo kozelitessel igen! (Ha vizes a foldelorud az mar szivacs, de most normal idojarasra vonatkoztattam gondoltamenetemet...)
Mivel a fa nyel biztosan jobb vezetokepessegu mint a szaraz levego (ami kvazi olyan mint a vakuum) ezert konyebben atut rajta, mint a szaraz levegon... Na de ott van meg a porcelan is, ami baromi rosz vezeto ....
Mindezek figyelembevetelevel gondoltam, hogy: - ha az a saru a sinen van es 25 [kV] AC a felsovezetekben, es en rafoldelorudazok, akkor tuijatek lesz, de elvileg engem nem erint a dolog, azaz nem lesz bajom
- ha saru valahol van, de nem a sintol es tolem is min. fel meterre, akkor meg elvileg nem lesz semmi (persze nyilvan az a fel meter nem egy egzakt tav, de megis egy karakterisztikus hossze erre a problemara, nem?!)
Ha mas nem lesz, egyik este egy felreesobb helyen majd kiprobalom....:-)
A dolgot eredeti hozzaszolasomban viszont tenyleg eltoltam, persze, hogy eloszor feszemtesitek a pl. 13. vaganyon, majd kerem meg az illetekest, hogy foldelorudakat fel please... De ez figyelmetlenseg volt csak....
Ellenben ragaszkodnek a kerdesemhez tovabbra is: MI van ha kis tererosegekkel dolgozunk, azaz maradjunk csak a kis feszultsegek tartomanyaban (avagy mehetunk nagyfeszre is, de akkor nagyon jo szigetelokkel legyen minden korbeveve, hogy atutes mint olyan NE lephessen fel). Nos, ekkor kell-e feltetlenul a zart kor valamely az adott korulmenyek kozt vezetoknek tekintheto (nem feltetlenul femes) anyagbol az aram letrejottehez vagy sem?
De akkor ehhez az kell, hogy Bp-en 15 000 000, Miskolcon meg 5 000 000 ember lakjon. meg a metrón csúcsidőben tömködőemberek legyenek. Meg autóval mire beérnél Monorról Bpre, addig a vonattal Bp-ről már rég odaérnél Miskolcra csúcsidőben.
A konkrét esettől elvonatkoztatva: nem tartom szerencsésnek azt a megoldást, amikor a kitérő irányban álló váltókon alkalmazható sebesség egyenlő vagy kisebb, mint az egyenes irányú, és minden esetben csak egy fényt vezérlünk ki a főjelzőre. Lehet, hogy egyszerűbb megvalósítani így a bizt. bert, de egy sebességváltozásnál, amikor ez a felállás borul (leveszik a kitérő irányt vagy felemelik az egyenest), akkor lehet átépíteni a fél jelfogótermet. :(
És van egy sanda gyanúm, hogy az alapkapcsolások szerint tervezendő bizt. bereknél (pl. D55, D70) egyszerűbb a kitérő irányhoz a sárga-kettőt kitenni, mint nem. Elvégre így _csak_ másolni kell a rajzot, nem kell különösebben belemélyedni, külön engedélyeztetni etc...
Miért nem? Szerintem pedig jó. Mert egyenesben mész a bal vágányra, ami 100 km/h-val járható, és kitérőben a jobb vágányra, ami ezek szerint 120 km/h-val járható. Tehát kisebb sebességű szakaszról nagyobb sebességű szakaszra, sebességcsökkentés nélkül. Tehát ha megnézzük, hogy mit jelent a fényjelzőn az egy zöld fény, akkor teljesen jó. Mivel a sebességjelzési rendszerben a ki-behaladás irány közömbös... Egyébként Porpácon is ugyanez van.
Hát ez a Füred biztató, mert pont ott leszünk mellette, szóval esélyes, hogy ott fogunk venni, ha veszünk. Szóval akkor csak olyat fogadjak el amin Startos bélyegző van?
Egy barátom nevében kérném szakértelmeteket és segítségetteketeketeket! Nos, a helyzet a következő: Emberünknek fontos lenne, hogy Győrben felszálhasson a Budapest felé robogó Báthory nemzetközi gyorsra. A kérdés: Mennyi az esély rá, hogy egy esetleges késés miatt a szerelvény maygar részét külön küldik Budapestre, és hogy ebben az esetben felszálhat-e "sima" magyar jeggyel a szerelvényre (a hálókocsit leszámítva persze...)?
Mindenkinek köszönöm szépen a segítséget az illető nvében is!:)
Mi a "dolga" a mozdonyvezetőnek egy ilyen esetben Itt azt emelték ki nála, hogy rádión haladéktalanul tisztázta a helyzetet, pontos információkkal látta el az illetékeseket. Az idő nagyon számít a vonalon, mert elég sűrű a forgalom, és a sebességek sem alacsonyak - az meg elég kellemetlen, ha a szintén megsérült, szomszéd vágányon épp végig akar döngetni 100-zal egy tehervonat.
Emellett tökéletes szigetelők is, mert elszigetelik a vasút szeretetét meg a vasút iránti észt a vasút vezetésétől, és ehhez még tanácsadóik is vannak :-))
(Egyébként tökéletes szigetelő van, a tökéletes vákuum az. De ez a MÁV vezetésénél nem előny.)
Igen, ez az én agyamban is szöget ütött, különösen annak tükrében, hogy én a híradásokból azt vettem ki, hogy a mozdony már túl volt a mozdony már áthaladt a bomba felett (legalábbis az index és a die welt szerint), mikor az felrobbant, így még csak nem is észlelhette, hogy eltűnt egy darab a sínből.
Délután még felkerült egy írás az rzd.ru-ra, miszerint az RZsD elnöke dícséretben részesítette a vezért, aki nem parázott, hanem tette a dolgát.
Mi a "dolga" a mozdonyvezetőnek egy ilyen esetben, amikor 190km/h sebesség mellett észreveszi, hogy hoppá, ott a híd előtt hiányzik vagy egy méter a sínből?