Keresés

Részletes keresés

Rephyx Creative Commons License 2005.01.04 0 0 19
A kep kimaradt, copyright geocaching.hu.A tornyok.
Előzmény: Rephyx (18)
Rephyx Creative Commons License 2005.01.04 0 0 18
Na csak sikerult megtalalnom a neten, a geocachinges banda oldalan.
Jo a leiras, ezekszerint nem emlekszem rosszul semmire sem. Mindenkeppen nezzetek meg a linket, nagyon jok a fotok, visszadjak a hely hangulatat. Nekem is kellemes emlekeim fuzodnek hozza, valamikor nyaron az egyik torony tetejen aludtam :)
A geocachinges oldalt olvasva a letrakat levagtak, meg le is zartak a teruletet, de decemberi bejegyzesek is vannak, eszerint fel birtak menni normalisan a hegyre, es meg is tudtak nezni a bazist. Dani, mehetunk :)
M62 265 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 17

Valóban el kellene tüntetni minden ilyen laktanyát, objektumot. A leghasznosabb tevékenység, aminek a nyomát ezeken a helyeken láttam, az a paintballozás.. Bár, pl. Pilis 756-on lakik valaki. Az illetőt még sosem láttam, de hosszú távra van berendezkedve, körülményekhez képest otthonosan. Pedig az a bázis a Pilisben a legismertebb, és ezáltal a legroszabb állapotú. Jár oda szipustól siklóernyősökig mindenki. De egy másik, közeli bázison vmilyen vallás hívei tanyáznak (rengeteg cuccuk van fent, nagyon elrejtve). Egyébként akinek van egy kis esze, és ilyen helyeken mászkál, az tudja, hogy bármikor megcsúszhat, leeshet magasról, kiszakadhat a létra a falból, mikor mászik rajta... Emiatt a balesetveszélyt itt nem tárgyalnám. 

Egyébként hasznosítani nagyon kevés objektumot tudnak. Néhány helyen próbálkoznak lakópark, ipari park kialakításával, de valahogy az erdők mélyére senki nem akar költözni... Másrészt nincs aki finanszírozza mindezt, hisz' elég jelentős anyagi kockázattal jár mondjuk egy ipari park létesítése...

Felszámolás: az objektumok nagy része az ÁPV Rt. tulajdonában van. Sem ennek a cégnek, sem a helyi önkormányzatoknak, sem az államnak nincs annyi pénze, melyből ki lehetne fizetni a bontás + rekultiváció költségeit. Emiatt sztem még 50 év múlva is bőven lehet majd találni ilyen helyeket.

 

Nem tudod, Sármelléken most mi a helyzet? Az "új" repülőtér mennyire hasznosítja a régi épületeket? Mennyire lehet bemenni, bejárni azt, ami még maradt?

Előzmény: M.T. (16)
M.T. Creative Commons License 2005.01.04 0 0 16
Bár Nemesmedves a határon van, a T-34-es nem azért van ott (vagy csak volt?). Nekünk úgy tanították, hogy Csonka-Magyarország területére Battonyánál ért a háború és Nemesmedves volt az utolsó, amit felszabadítottak, értelemszerűen április 4-én. A tegnapihoz: Boldogult édesanyám, mint nyugdíjas meteorológus, 90 után több éven keresztül dolgozot időjelzőként Sármelléken. Így volt lehetőségem alaposan körülnézni, még videót is készítettem. Mivel egy repülőtéren sok hivatásos tiszt és tiszthelyettes dolgozik (dolgozott) (vagyis kevés sorállományú), ezért itt is rengeteg tiszti lakás van. Ráadásul ezek nem az ún. kijevi típusból készültek, hanem a magyar szabványtervek alapján. Nagyjából olyanok, mint pl. a Nagy L. kir. útjám, az Egressy és a Mogyoródi között. Ezek az épületek is ott állnak üresen sok éve. Aztán a sok kiszolgáló épület. Egyedül a start épülete van rendbehozva. Egyébként az a véleményem, hogy el kell tüntetni minden olyan objektumot, amit nem tudnak hasznosítani. Szerintem a volt katonai objektumok, épületek döntő része (több, mint 95 %-a) nem képvisel semmilyen értéket, el kell tüntetni, úgy, hogy nyoma se maradjon.
Előzmény: M62 265 (14)
gencsydani Creative Commons License 2005.01.04 0 0 15

Mért, már meg is találtad?

Előzmény: Rephyx (13)
M62 265 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 14

Pár órányi netes barangolás után az alábbi helyszíneket találtam:

 

Lovasberény
Öthalom - részben kollégium
Abasár
Nemesmedves (határőr) T34-es emlékmű
Abasár
Polgárdi
Rétság
Győr - Frigyes laktanya
Csongrád
Bp. Üllői út 807. (nagyon beépített)
Kőszeg (hör bázis + Szálasi bunker)      

http://geocaching.hu/logs.geo?lap=3&egylapon=50&evho=&logimages=i&user_id=652
   Kereszt-kút tetején antennák
Őrtilos (határőr)
Püspökszilágy (lőtér + laktanya)
Baj

Rephyx Creative Commons License 2005.01.04 0 0 13
Akar mehetunk egyutt is, mondjuk hetvegen :)
Előzmény: gencsydani (10)
M62 265 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 12

A miskolci Szikláról egy rövid Blikk-cikk: http://www.blikk.hu/cikk.php?cikk=17164

Előzmény: M62 265 (11)
M62 265 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 11

Turistatérképeken nem nehéz felfedezni: semmibe vezető aszfaltút, estleg "elkerített területhet vezető aszfaltút... Mi már ráleltünk néhány bázisra így.

Kb. egy hete a Fókuszban volt egy riport a miskolci kormányüdülővel szemben lévő légvédelmi központról. (Kb. azonos szerepe lehetett, mint a budapesti "Sziklának"). Valaki pár éve megvette, és discót rendezett be benne. Csődbe ment, de a szórakozóhely berendezése ott maradt érintetlenül.

Előzmény: Rephyx (9)
gencsydani Creative Commons License 2005.01.04 0 0 10

Ez érdekes!

Ha megtudsz valami pontosabbat róla, szólj, elmennék megnézni!

Előzmény: Rephyx (9)
Rephyx Creative Commons License 2005.01.04 0 0 9
Hm, errol jut eszembe, anno par eve valahol a Bakonyban turaztunk, ahol talaltunk egy, a turistaterkep szerint 'magaslati pont' -nak jelzett valamit, ami egy volt szovjet laktanyanak bizonyult. Dupla kerites, aszfaltut, fedezekek jarmuveknek, nagy vasajtokkal, 8 ferohely (tank is befert volna, nagyon nagyok voltak) egy kapuepulet, 2 db hatalmas (25-35 meter kozotti) feher szinu csovazas kilato, es a fold alatt 2 emeletes bunker. Majd megprobalok utananezni, hogy merre lehetett, nem emlekszem ra. Valaki esetleg tud rola valamit ?
M62 265 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 8

Néhány kép itt: http://kep.tar.hu/bayzs/50005684#2

Az első kettő a Pilisben készült, a másik három pedig a már említett péceli bázis képei. Egyébként a pécelit valóban magánkézben van, 1-2 éve gyógyfürdőt akartak építeni a helyén/környékén.

gencsydani Creative Commons License 2005.01.04 0 0 7
Én úgy tudom, hogy rakétás bázis volt - talán Scud-B vagy Frog-7.
Előzmény: Rephyx (6)
Rephyx Creative Commons License 2005.01.04 0 0 6
Pecel magankezbe kerult ha jol tudom.

A fotokon sajnos pont a legizgalmasabb reszek nincsenek rajta, pl:-
-a hatso "furdohazban" a mozaikbol kirakott sziren a medenceben;
-a hatalmas, kb 6 meter mely godor, kibetonozva; (bejarat a 4es kepen balszelen a betonfedel)
-a domb alatti bazis teljes belso terulete erdekes resz (bejarat a 3as kepen alul)

Amugy tudja valaki eredetileg mi volt a peceli bazis funkcioja ?
Stylist Creative Commons License 2005.01.04 0 0 5
Ugyanez a helyzet a főváros peremén, a budaörsi volt Vasvári Pál laktanyánál! :-(( Körletépületek hosszú sora, még rajtuk az egységek számaival, óriási gyakorlótér, tiszti lakótelep, stb. 10-12 éve még több, mint 2500 katona volt a "Vasiban", az őrszázadok, és a "sötétek" vagyis az építőszázadok mellett főleg légvédelmi rakétaegységek kiszolgáló századai, HV-sek, PU-sok, RT-sek, őrök, stb. Ez volt a bázis, innen mentek ki a Budapestet hajdan övező légvédelmi rakétabázisokra, Érdre, Biatorbágyra, stb. Persze ezek is már rég eltűntek, a Nyevákkal, Volhovokkal együtt...
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Vasvári nem teljesen elhagyatott, mert van még valami VÁP-féle a kapuban, de már csak a hajléktalanok elriasztására. Az épületek már ki vannak ürítve, senki sem használja őket.
Üdv:
Előzmény: M.T. (4)
M.T. Creative Commons License 2005.01.03 0 1 4

Nocsak! nem gondoltam volna, hogy ez is eszébe jut valakinek :-)

 

Nem csak a Hétvezérnél, hanem a Hörmann forrásnál is van egy ilyen "örs". Azért idézőjelben, mert mindkettő kétemeletes épület, néhány éve bementünk, komplett tiszti lakások voltak bennük, olajtüzelésű központi fűtés, legénységi termek, a kutyáknak különálló épület. A városban élnek rokonaim, innen tudom, hogy az épületeket képtelenség hasznosítani, mert csak egyetlen lehetne - idegenforgalom. Ez azonban azt jelentené, hogy be kell engedni az autókat, sőt a buszokat. Utat kellene építeni, javítani - nagy a költség nagy a környezeti ártalom. Kulcsos háznak, túristalétesítménynek túl nagy. Reménytelen.

Engem jobban megrázott a börgöndi laktanya (Szfv.-től délre 10 km), mert itt voltam az utolsó egy évben (1978-80). Ez repülőtér volt, helikoptereknek, az elsők között zárták be, úgy 1992 környékén. A laktanyán belül külön 4 m magas kerítéssel elkerítve légvédelmi rakéta egység. Pedig központi fűtés, jó körülmények voltak. Előtte bent Szfv.-on széntüzelésű körletben voltam egy hiradóezredben. Leszerelésem után is épültek épületek, pl. fogda. Néhány éve bejutottam, tiszta kísértetváros, különösebben nincs lepusztulva, mert kint van a prérin. Furcsa érzés volt, hogy ahol naponta járkáltam, léteztem, az most így néz ki. Kint a laktanya előtt komplett tiszti lakótelep szocreál házakból, az is üres. A futball- és teniszpálya dzsungel, törzsszurkolója voltam a Szondy SE-nek, még bundameccsen is voltam.

A kapu előtt vezet a Börgönd-Szabadbattyán vonal. Akkoriban napi két tehervonatpár haladt el ott. Ezt M62 265 miatt jegyeztem meg.

Előzmény: patuha (2)
M62 265 Creative Commons License 2005.01.03 0 0 3

Néhány kép a péceli volt szovjet bázisról néhány kép itt: http://keptar.terep.hu/m_pecel (Matiz képtára).

A környéken pl. Vácegresen is volt egy (magyar) rakétabázis, mikor májusban ott jártunk, épp indultak a bulldózerek, hogy lebontsák :-(

patuha Creative Commons License 2005.01.03 0 0 2
Kőszeg mellett a Hétvezér forrásnál van egy elhagyott határőr őrs. Az kurvaszép hely.
Előzmény: M62 265 (-)
_ Liar _ Creative Commons License 2005.01.03 0 0 1
van egy párr...
Előzmény: M62 265 (-)
4KEREKES Creative Commons License 2005.01.03 0 0 0
O
M62 265 Creative Commons License 2005.01.03 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

 

Van még rajtam kivül olyan ember Magyarországon, aki ismer ilyen objektumokat? Szívesen cserélnék "címeket", fotókat, infókat, térképeket... Ha ismertek ilyen helyeket, írjatok! Hamarosan teszek fel néhány fotót, melyek pl. a 3 pilisi bázison, Pécel környékén találhatóak...

 

Üdv, Zsolt

bayzs@freemail.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!