Keresés

Részletes keresés

MetaZoid Creative Commons License 2006.09.09 0 0 284
Apró kiegészítés: a torkokban jelentkező "gombócérzés" + maró érzés a torokban nekem is van. Időnként előjön, azután elmúlik.
Előzmény: MetaZoid (283)
MetaZoid Creative Commons License 2006.09.09 0 0 283
Hali!

Nekem kb. pár éve vannak ezek a tüneteim:
Hasi fájdalmaim nem voltak, de néha a torkomat marta a sav. (szódabikarbónára elmúlt) Evés után már kissebb megeröltetésre (pl. felállás székből) úgy érzem, hogy a gyomromból felfelé kiindul egy fura érzés, ami akár elég erős szívdobogást is okozhat. Ha el kell mennem valahová, mindig még evés elött megyek, mert evés után már nem tudok menni sehová. De még így is időnként meg kell állnom, mert a gyomrom mintha megfeszülne, a mellkasomban is érzek valamit. Bár ez közel sem jó szó, de most nem találok másik kifejezést. Voltolyan eset, hogy kajálás után nem sokkal kellett lemennem a közértbe, (kb. 200 méter) hazaérve a lift elött azt éreztem, mintha a gyomrom hullámozna, és elég heves szívdobogás jött rám. Én úgy érzem, hogy ezek a tünetek mind a gyomromból indulnak ki. Most voltam orvosnál, akinek pontosan ugyanezt adtam elő, ő pedig gondolkodás nélkül rávágta, hogy reflux. Kérdésemre, miszerint a reflux okozhat-e szívdobogást, igennel válaszolt. Felírt 4 doboz Quamatel-t, (naponta 2X 40 mg kaja elött) és egy hónap próbaidőt mondot. Ha akkor sem változik semmi, jöhet a gyomortükrözés.
Ma vettem be először a Quamatel-ből, és mintha használna egy kicsit. Bár egyet reggel, egyet pedig vacsihoz vettem be, napközben lenyeltem egy adag tökfőzeléket pörköltel amiután egy kicsit pocsékul voltam. De a hasam akkor sem fájt.
Az utóbbi időben a torkomban érzek egyfajta fojtogató érzést, ami a légzésemre nincs hatással. Fura, de a tapasztalatom szerint mintha a málnaszörpre enyhülne.
Egyébként e betegség miatt lassan úgy érzem, hogy képtelen leszek elhagyni a lakást. (okot lásd fenntebb) A doki szerint reflux. Szerintetek igaza van? Észlelt valaki hasonlót? Egyáltalán ez tényleg a reflux tünetei közé tartozik? (a doki mondta)
Egyébkéntnaponta veszek be este 1-1 szem Ednyt-et, (5 mg magasvérnyomásra) Polyvitaplexet (vitamin) és Ferrocomp Forte-t. (vas és egyébb ásványi anyagok. Nem gyógyszer)
emma01 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 282
sajna nem:)mármint gyógyult
Amerigo61 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 281
Mindenki meggyógyult ... vagy tükrözésre ment :-P
Előzmény: Törölt nick (280)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.06 0 0 280
Hahóó Valaki ?
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.03 0 0 279

Na? Hogy vagytok? Esetleg valami javulás? Info?

 

ANA? TAkáts Dr.-ral hogy állsz? :-)

Törölt nick Creative Commons License 2006.08.17 0 0 278

Szia!

 

Nekem is ezek a panaszaim, én is Takáts Dr-hoz járok, ill egy gasztros sebész/UH specialistához, a sebés már rég a műtétet javasolta, de szeretnénk ezt elkerülni. Holnap megyek hozzá, hát kíváncsi leszek...

 

Ana

Előzmény: Törölt nick (274)
batki zoltan Creative Commons License 2006.08.17 0 0 277
Sziasztok!

Nektek mikor összegyűlik egy nyugodtabb időszak után a gyomorsav, akkor nektek is korog, napokig a gyomrotok, beletek? Illetve hány nap kell míg helyre tudjátok, valamennyire húzni a helyzetet ?
Osanya1 Creative Commons License 2006.08.14 0 0 276

tudnál erről a műtétről egy kicsit többet mesélni?

szerintem nekem is ezt a műtétet javasolják, viszont én nem nagyon szeretném megműttetni, csak legvégső esetben, ha más megoldás tényleg nincs...

én is szedek gyógyszert (Nexium 40mg 1/esténként), viszont én gyógyszerrel panaszmentes vagyok, viszont ha abbahagyom előbb-utóbb újra előjönnek a tünetek...

Előzmény: TamásD (275)
TamásD Creative Commons License 2006.08.13 0 0 275
Véleményem szerint panaszaidat nem annyira a candida, mint a makacs reflux és feltehetően az ehhez járuló hiatus hernia (tehát az elégtelen nyelőcső záróizom okozta savas visszaáramlás) okozza, a candida csak a sérült nyálkahártyán megtelepedett. A nexium és a controloc kvázi ugyanaz, tehát a hatásukban sem lesz sok különbség.

Én a helyedben még elmennék egy gasztroenterológus sebészhet, mert ha a reflux egy-két évig fennáll és gyógyszeres kezelésre nem reagál, akkor jó hatású lehet egy kis sebészi beavatkozás, aminek során a gyomor-nyelőcső átmenetnél "beszűkítik, megerősítik" a nyelőcsövet. Ezt laparoscoppal meg lehet csinálni, nem nagy beavatkozás. Vannak bizonyos kritériumai, pl. előtte kell nyelőcső manometria és pH mérés, de ezeket a legtöbb helyen megcsinálják.

TamásD
Előzmény: Törölt nick (274)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.13 0 0 274

Sziasztok! Régebben már írtam ide...de azóta sajnos semmi javulás.. :-( A történetem -> Ha esetleg valaki tud hozzászólni, kérnémszépen tegye meg, mert már kezdek bekattani :-((  Előtte tudni kell, hogy éjszaka dolgozom 3.5 éve.. sajnos nem tudok változtatni munkahelyet (egyéb okok miatt) És nem csak a refuxxal szenvedek :-(

 

2005 dec. óta folyamatos gyomorégéssel küzködöm (reflux?) a legelején, mikor még ez az egész kezdődött, egy átéjszakázott este után próbáltam elaludni, de iszonyatosan megfájdult a gyomrom, gyomorszám...erre ugye orvoshoz el, felírt görcsoldót a hasfájásomra..Természetesen semmit nem ért, 3 hét múlva teljes vérkép (a vérképem/vizelet jó volt), gyomortükrözés. Reflux GERD II. (1-5ig tartó sklálán 2es szintü felmaródás a nyelőcső alsó középharmadán...) -re derült fény. A gasztroenterológus felírt nexiumot (a legjobb állítólag a refluxra) 2 hónapi szedés után sem éreztem változást (étrendet betartottam, no zsíros, fűszeres ételek, no édesség, no szénsavas italok, no alkohol, no cigi! előtte hozzá kell tenni hogy elég sok édességet fogyasztottam még anno, de soha sem alkoholizáltam, soha se cigi) , eközben olyan február második felében elkaptam egy hasmenést okozó  vírust, orvoshoz el, antibiotikum..., ezután olyan március környékén elkaptam a torkomba egy szép stapphilococcus aerous nevü fertőzést, erre is antibiotikum, na és itt a bélflórám megadta magát, hasmenés, világos széklet, (néha szürke is...), kijött a candida, (gondolom én,) ezekután a torkomban is megjelent a candida gomba (amit leoltás alapján megállapítottak később) - begyulladt garat kíséretében, de szerencsére a stapph. c. eltűnt..

 

Márciusban a második gyomortükrözésem után (Irgalmasrendi kórház), itt már volt szövettan, aminek az eredménye gyulladt gyomor belső fal, rosszindulat kizárva, gyulladt sejtek, de nagyjából szabályos sejtszerkezet, erre az orvos másik gyógyszert kezdtett adni a refluxomra (controloc 40mg),  ami úgyszint nem hatott.

 

Miután a folyamatos gyomorégés nem szünt meg, júniusban elmentem egy fizetős (3.) igen rendes (Dr. Takáts Alajos)  belgyógyászhoz, aki még plusz felírt vagy 3 másik gyógyszert, alusulin, motilium, stb....Na és most ott tartok hogy azóta semmi javulás nem történt a folyamatos gyomorégés, gyulladt garat,  folyamatos világos széklet/hasmenés.

A fő bajom az az, hogy ez a folyamatos gyulladás a nyelőcsövemben elődiézhet rosszindulatu dolgokat is :-( Tulajdonképpen ettől félek a legjobban, na meg persze a candidától.

 

Kérdéssekkel fordulnék felétek (főleg akik hallottak/tapasztaltak már a candidáról vmit) 

-A candida jele esetleg másoknál is, a rossz szagú, elég világosbarna  (nagyon ritkán szürkés) széklet? hajhullás?

-Valakinek esetleg okozott már garatgyulladást a candida?

 

-Esetleg rosszul diagnosztizálták a refluxomat, és lehetséges hogy a candida gombától lehet begyulladva a gyomrom és a nyelőcsövem? Ilyen létezhet?

Mert a refluxra kapott gyógyszerek semmit sem érnek, lehet hogy a candida teszi mindezt velem? Lehet hogy már december óta az okozza a gyulladást, nem is a visszaáramló sav? (Mert ugyebár a reflux lényege hogy nyitva van a gyomorszáj alapból, tehát nem csukódik normálisan be, és arra gondoltam, hogy mikor ugye lenyomják a csövet az ember nyelőcsövébe, olyankor öklendezik az ember, és akarva, akaratlanul ki van nyílva olyankor a gyomorszáj, és emiatt félrediagnosztizálhattak, és emiatt az öklendezés miatt láthatták nyitottnak a gyomorszámat, vagy hülyeség amire gondolok? ) Mert dec. óta  depressziós vagyok teljesen, nyomott hangulat, halálfélelem stb. (hallottam hogy a candida gomba által termelt toxikus anyagok okozhatnak ilyet a bélben a véráramon keresztül, a központi idegrendeszerre hatva.)

 

Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült, de tényleg nagyon szomorú vagyok, hogy nem tudom mi a baj / megoldás :-( Köszönöm a  válaszokat előre is.

 

Ati

 

u.i: megemeltem már az ágyamat kb. 4 hónapja, de semmi eredmény, próbáltam már salvus vizet, de semmi.

kacsa36 Creative Commons License 2006.08.09 0 0 273
Köszönöm a felsorolást!
Előzmény: gant (272)
gant Creative Commons License 2006.08.09 0 0 272

Szio.

Ne fogyasszd: kávé, koffeines üdítők,fűszeres ételek (bizonyos fűszerek nagyon rosszak), szénsavas üdítők, túl zsíros ételek,  csokoládé, valamint azt tartalmazó édességek.Ne cigarettázz.

 

Korlátozott mértékben fogasszd: alkohol, bizonyos gyümölcsök.

 

Lefekvés előtt ne egyél, edéd után ne feküdj le, a fekhelyedet emeld meg (fontos, hogy ne csak a nyaki résztől, hanem azt mondják, hogy a derék feletti résztől ajánlatos és azt mondják, hogy csak enyhe emelés elég ).

 

Ne élj stresszes életet (hú ha ez olyan egyszerű lenne mai világunkban..:-)), mozogj eleget, ne éjszakázz, ne legyen súlyfelesleged.

 

Naggyából ennyi, ha van még valami majd beírom ha eszembejut, étkezési tanácsokat gasztroenterologus szakember vagy táplálkozási tanácsadó tud adni

 

Előzmény: kacsa36 (271)
kacsa36 Creative Commons License 2006.08.09 0 0 271

Esetleg felsorolnád az összes olyan dolgot, amit betartasz, s ami eddig úgy tűnik, hogy segít? (Biztos, ha visszaolvasnám újra az egész topicot, akkor össze lehetne szedni ezeket darabonként, de ez így gyorsabb és hatásosabb lenne.) Előre is köszönöm a többiek nevében is.

Előzmény: batki zoltan (270)
batki zoltan Creative Commons License 2006.08.09 0 0 270
Sziasztok!

A műtéttel kapcsolatban annyit tennék hozzá, hogy kb 5 % indokolt. Itt a legfőbb probléma a túlzott savtermelés, amit a stressz okoz, illetve helytelen étkezési szokások, étkezések. Amennyiben ezeken sikerül változtatni a probléma megoldott. A műtét után, amennyiben az illető stresszes életmódot él, ismételten problémái lesznek X idő múlva. Én most megpróbáltam követni a forumról szerzett tapasztalatokat, és igen látványos, érezhető változás, a lényeg, hogy mindenképp tartsuk be, még ha nehéz is.

Naponta 4-5 étkezés, ami lehet, hogy soknak tűnik, de jótékony hatású. / normál mennyiség / Arról már nem is beszélek, hogy gyomor probléma hiánya esetén is ez lenne a normális.

A legkésőbbi étkezés este 18-19 óra, és lehetőleg keveset, nem probléma ha olyan érzésünk van, hogy jó lenne még egy szelet.

Alvásnál magasított fekhely.

Udv Zoli
emma01 Creative Commons License 2006.08.08 0 0 269
szerintem ha te azt meg tudod oldani, hogy teljesen stresszmentes életet élsz, és megszűnik az extra savtermelés, akkor nem veszed észre hogy a gyomorszájad nyitva van, mert nem megy föl a sav és nem marja a nyelőcsövedet nem lesznek ilyenfajta tüneteid.
Előzmény: Osanya1 (268)
Osanya1 Creative Commons License 2006.08.08 0 0 268

hát én is stresszelek.... nem is keveset. a munkám sem az a nyugis 8-tól 5-ig...

valószínűleg az életmódomon is változtatni kellene és figyelni az étrendemre is.

ez valószínűleg megoldhatja a savtúltermelést, de nem tudom hogyan tudná megoldani a nyitott gyomorszáj kérdését... egy idő után megerősödik az izom? vagy ez már örökre így marad, ha nem műttetem meg?

Előzmény: gant (266)
emma01 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 267

nem tudom én is másfél éve szedek gyógyszert, én közel sem vagyok tünetmentes, de a doki nem is emlitette a műtétet, pedig nekem is többek között a gyomroszájam nem zár rendesen.de én úgy tudom a műtéttel a gyomroszájat teszik helyre, de attól még a savtermelés ugyanúgy megvan, vagyis pl nekem nem a nyelőcsövem ég hanem fáj a gyomrom, az gondolom továbbra is megmaradna, úgyhogy szerintem én sem vállanám be a műtétet, csak ha tuti megoldás lenne,

meg ahogy hallottam a műtét után nem nyerő a hányás már pedig azt nehéz garantálni hogy többet nem hány az ember:)

gant Creative Commons License 2006.08.07 0 0 266

Szió! Én is hasonlo helyzetben vagyok. Két éve szedek controlocot, amivel 99%-ban tünetmentes vagyok. De ha nem szedem, akkor ég a gyomrom...

Most fogok menni felülvizsgálatra, de egyet eldöntöttem, műtétet csak a legvégső esetben hagyom. Inkább szedek más gyógyszert, stb...

Mert pl nálam szerintem nem a műtét a jo megoldás, mivel szerintem nekem az életmódból adódik a gyomorégés (éjszakai műszakok, rendszertelen bioritmus emiatt, stb.) Meg ha valakinek pl. idegi alapon a sok stressz miatt ég a gyomra, akkor szerintem annak sem a műtét a jo megoldás. Én így hallottam.

Üdv:Gant

Előzmény: Osanya1 (262)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.07 0 0 265
Nem azt mondták, hogy környezetváltozás jót tenne...
Előzmény: Osanya1 (262)
Diótörő Creative Commons License 2006.08.07 0 0 264
A Salvust hűtőbe kell tenni, a nem éppen kellemes íznek a java részét így elveszti.Nekem a gyomorégést azonnal elmulasztja.Persze nem egyforma a bajunk, de a S.-nak ugyanaz a hatása,így mindenképpen segítenie kell.
Előzmény: Amerigo61 (261)
kacsa36 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 263
Ok, értem, köszönöm, próbálkozok. Salvust milyen adagokban kell inni? Egész napra elosztva az ajánlott egy pohárnyit, vagy egyszerre kell elkortyolgatni az egy pohárnyit?
Előzmény: emma01 (257)
Osanya1 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 262

Sziasztok,

Gastrooesophagealis reflux, oesophagitissel a pontos diagnózisom, nem záródik rendesen a nyelőcsövem...

Kétszer csináltak endoscopiát, utóljára 2005 januárban. Másfél éve Nexium 40mg-ot szedek, amivel jórészt tünetmentes vagyok. De ha abbahagyom, ismét előjönnek a panaszok. Az orvos elküldött egy ismételt endoscopiára és a műtétet javasolja...

 

A kérdéseim a következőek: 1) Van-e a műtéten kívül bármiféle más megoldás szerintetek? Ha igen, mi? 2) Volt-e vkinek hasonló műtétje? Mik a kockázatok? Teljesen tünetmentessé vált-e tőle az illető, stb.?

 

Nagyon fontos lenne a segítségetek.

Előre is köszi,

S

Amerigo61 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 261
Pár napja a zasszonynak égett a gyomra, hát megkóstolta a Salvust ... majd ugyanazzal a mozdulattal ki is köpte :) ... a borsmenta teát viszont vígan kortyolgatja :) ... ízlések és pofonok ...
Előzmény: emma01 (260)
emma01 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 260
:))látod nekem a salvus víz ez a kategória:))
Előzmény: Amerigo61 (259)
Amerigo61 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 259
borsmenta tea?? broáf ... azt nem lehet meginni :-) ... akkor már inkább a cickafark, az is jó a savas gyomornak.
Előzmény: emma01 (258)
emma01 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 258
tea közül pl a borsmenta teát lehet inni az jó tesz a gyomornak, ha birod az izét, bár meg lehet szokni szerintem:)meg a citromfűtea is jó.
Előzmény: Törölt nick (256)
emma01 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 257
igen szinte mind kerülendő, bár ezt neked kell kitapasztalnod hogy melyik az amit még el birsz viselni...
Előzmény: kacsa36 (255)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.07 0 0 256
Én kerülöm az összeset....csak ásványvizet iszom bubi nélkül, így is ég a gyomrom. Nem tudom mit igyak. Se kávé, se tea, se bubis, se gyümilé, akkor mi a jó? A tejet se iszom meg mert nem szeretem.
Előzmény: kacsa36 (255)
kacsa36 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 255
A gyümölcslevek közül melyiknek milyen hatása van? (Rostos Sió és Hey-ho, szűrt szőlő- és almalevek) Melyiket kell kerülni, melyik nem okoz gondot?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!