Az ásványgyapot és a salak közötti rész érdekelnee, ajánlott a párazáró réteg közé, hogy bentről ne menjen fel a pára, vagy kihagyható? Ha rakok, nem félő, hogy alatta kicsapódik a pára? Ásványgyapot szigetelés fölé a por miatt van csak értelme a páraáteresztőnek?
Üdv, kádárkocka födémet szeretnék szigetelni, jelenleg beton tálcás a födém salakkal feltöltve, 20cm kb. Álmennyezet lesz az egész házban, a födémre 20cm ásványgyapotot szeretnék kiteríteni. Azt olvastam itt, hogy alá nem szabad fóliát rakni, mert lehet hogy a szigetelés alatt, a salaknál lévő találkozásnál páralecsapódás lenne. Valaki ezt mondja, valaki meg, hogy kell rakni, mit csináljak? A másik amit pár helyről hallottam már, hogy a tekercses ásványgyapot pár év alatt összeesik és nem fog jól szigetelni, ez igaz? Néztem táblásított ásványgyapotot is ( nem a kemény, vakolható, hanem ami ugy néz ki mint a tekercses, csak táblában van) az jobb lehet szigetelni? Nem fogjuk a padlást használni, max pár osb táblát rakok a szigetelés fölé, rápakolni pár dolgot. (80m2 a födém kb)
Szép napot mindenkinek, tanácsot szeretnék kérni, KNAUF közetgyapot szigetelésnél mindenképen le kell hálozni a rossz téli idő esetén? Vagy az ember ráér majd tavaszal fojtatni amit abba hagyott? A jótanácsokat előre is köszönöm.
Az XPS azért kell hogy a felcsappodó esőt ne tudja a hőszigetelés beszívni. Mivel a lépcsőn is fel tudna csapódni, oda is XPS kellen 50-60 cm magasságig.
Van egy ilyen "csodálatos" lépcsőm. [kép] Ahol nincsen lépcső a falon oda értelemszerűen megy a lábazati XPS szigetelés. Nagyjából 50-60cm lesz a lábazati magasság a föld felett ahogy ezen a képen látszik [kép] Itt is látszik kicsit a lépcső. A lépcsőre ti végig raknátok lábazatit ahogy nagyjából a barna színezés megy? Vagy ha elérte ezt a kb 50-60 centit akkor menjen az EPS? Remélem érthető a kérdésem
Csak elég nehéz türtőztetni magad, amikor direkt együgyű igavonó baromként viselkedik, végig akarja verni rajtad, hogy nemcsak szarul gondolkodsz, de még troll is vagy. Én inkább nem akarom látni ennek az újraregisztrált Mekk eleknek - legyen bármi is a nick-neve, felismerem - az agymenéseit. "irigylem", hogy ennyi energiája van csak erre a fórumra. Hű, de rühellem a fajtáját. még egy szívlapátot is küldenék neki, krapmuszostól :D
Sziasztok! Adott egy új építésű ház, ami építés alatt áll. 30-as N+F tégla, plusz kívülről majd 20cm EPS-t fog kapni. Sajnos a tervező rosszul tervezte a nyílászáró felett az áthidalót, és így nem került kialakításra redőnynek hely. Emiatt felülre majd kb 12-15cm toktoldó fog kelleni az ablakra. Az ablak külseje teljesen a külső falsíkra fog kerülni. A tervező tervezett körbe 5 cm XPS-t.
Nos a kérdésem az lenne, hogy így, hogy az ablak külső falsíkra kerül, majd a külső 20cm EPS kb 1-1,5cm-et rátakar oldalról a tokra, elhagyható-e majd az 5cm XPS kávaszigetelés? Vagy esetleg csökkenthető-e a mérete, hogy a toktoldó ne csökkentse annyival a nyílás méretét?
Esetleg az is megoldható, hogy oldalt marad az 5-5cm, de felülre csak mondjuk 2 cm kerül? Akkor is nyernék vele 3 cm-et..
Mi a legjobb megoldás ilyenkor a kávaszigeteléssel?
"Generáltok megint több oldalnyi szófosást teljesen feleslegesen a semmiről"
Ha egy fórumban senki sem reagál egy bejegyzésre, akkor valakinek csak kell nem?
A temérdek felesleges szófosást percek alatt meg lehetne szüntetni, egyedül az nem szüntetheti meg, aki a szervezett provokáció céltáblája, bárki más megszüntetheti (ha akarja).
"a konyha környékén eleve magasabb szokott lenni a páratartalom"
Erről jut eszembe: aki gázzal főz, annak tudnia kell, hogy a gáz lángja rengeteg párát csinál, a gázláng nagyon párásítja a levegőt. Tehát nem csak a gulyásleves párásít amikor fazékról leemeljük a fedőt.
A gáznak (szénhidrogén) égés közben két fő mellékterméke van: széndioxid és vízpára (H2O), ne csodálkozzunk, ha a működő gáztűzhely környékén nagyon magas a levegő páratartalma.
"A fa bejárati ajtó, amiben 6db üveg panel betét van, csupa pára. Mit kellene tennem ennek megakadályozására?"
Ha ezek hőszigetelt (dupla) üvegek, akkor túl magas a páratartalom a lakásodban. Ezt egy olcsó (akár 1000 forintos) páratartalom mérővel ellenőrizheted, 50%-nál ne legyen több lehetőleg.
Ha túl magas a páratartalom, akkor valószínűleg rossz a lakás szellőzése.
Nálam volt már 25% alatt is a páratartalom, nagyon hideg téli napokon, de én tudom, hogy a jó szellőzés csak egy icipicit csökkenti a fűtés költségeket, Azóta párásítani kell néha, hogy ne legyen kellemetlen a levegő.
A lakosság 99 százaléka valami miatt azt hiszi, hogy már egy pici szellőzéstől is duplájára fog ugrani a fűtési költsége, ami egy nevetséges butaság. (a lakosság maradék 1 százaléka fizikus, energetikus, vagy hisz a profi szakembereknek :)
Tehát a válasz a kérdésre: okos szellőztetéstől csupán kb 1-2-3 százalékkal lesz magasabb a fűtésköltséged, viszont cserében soha többé nem lesz semmi pára problémád. A baj ott van, hogy okos szellőztetéshez okos szakember kell, ami nem a legolcsóbb árkategória (télen magas páratartalom nem okos és nem gazdag emberek lakásában szokott lenni)
Szüleimnél van egy fűtetlen előtér (régi vas váz + egyrétegű üveg), azon is mindig tocsogott a víz a lecsapódott párától, penész a mennyezeten, literszám lehetett a vizet facsarni az ablakok alatt lévő szőnyegekből, stb. Náluk egy adszorpciós páramentesítővel lett megoldva, ezt a fajtát 1 fokig lehet használni (a kompresszorosak hidegben már nagyon nem hatékonyak), mióta megvan gép, a ruhákat is ott szárítják, hogy ne a házban szaporodjon fel a pára. Be lehet állítani automatára, ha megemelkedik a páratartalom, bekapcsol, ha lecsökken kikapcsol, azóta nincs ott penész, ablakokról is szépen leszedi a lecsapódott párát.
Amúgy ha nálatok fűtött az adott helység, akkor valószínűleg az ajtót kellene cserélni, ha nem szigetel eléggé, túl hideg a belső oldala és lecsapódik a pára. Még ront a helyzeten, ha mondjuk a konyhából oda tud jutni a meleg párás levegő (szüleimnél is ez van).
Sziasztok Lehet hogy már volt téma az előzőekben, de hiába irtam be bármit okos keresőszó hiányában nem találtam rá jó választ.
Családi ház. Előtér. kb 20C. A fa bejárati ajtó, amiben 6db üveg panel betét van, csupa pára. Félek hogy előbb-utóbb szétrohad. Mit kellene tennem ennek megakadályozására?