Az új verzió szerintem már egészen kellemes. Tudja használni a többprocesszoros rendszereket és a gput is a számoláshoz, így egészen gyors is.
Viszont nem tudom valaki próbálta-e az új 4.0-ás enblendet? Nálam az openmp verzió (mely szintén tudna több processzormagon számolni) memóriahibával leáll, pedig van elég memória neki. Ha esetleg valakinek van ideje kipróbálni kíváncsi lennék a tapasztalataira.
(Teganp már beírtam egy véleményt, de elszállt az index bugyraiban...)
Szóval mielőtt én is vettem gyári panofejet, elmerengtem azon, hogy csinálok egyet, de ha az anyagot, marási és esztergálási munkákat piaci áron veszed, akkor alig leszel alatta egy gyári megoldásnak, de a Panosaurus árát szerintem meghaladod.
Persze ha az eszközök adottak, akkor más a leányzó fekvése.
Üdv! Csak gyors kísérletet folytattam "valós" 3D gömbpano készítésével. Az eredmény: http://itbpanorama.blogspot.com/search/label/3D Természetesen kell hozzá a piros/kék szemüveg, anélkül kissé zavaros, de lehet hogy azzal is :-) D gömbpanoráma]
Szia! Ezt irtad: Szoftver: cél, hogy minél egyszerűbb legyen az életem akár 50 gömb egyidejű feldolgozásánál is. ----- Ha sok képet kell rövid időn belül készítened, akkor a 'kevés kép/panoráma' fontos, és ilyen szempontból a panoráma fej és a program sem mellékes. A gyors feldolgozáshoz a fejek közül tudomásom szerint a 360Precision a legjobb választás, mert ez a legpontosabb, és ezáltal egy un 'sablon' (template) projektet használhatsz mindegyik panorámádhoz, ami nagyon felgyorsítja az összerakást. Remélem mások is megerősítenek ebben. - A Nodal Ninja 5-ös is nagyon stabil szerkezet,de nem tudom, hogy a sablon használatához elég pontos-e. - Programban, ahogy 'fater' is javasolta én is a PTGui-t ajánlom. A Pro verzió tud HDR-t, és batch feldolgozást. Szerintem legtöbbünk ezt használja.
azért mert a d700-al és a 10,5 nikorral 3-4 képből is tudnál egy teljes gömböt csinálni,ez mondjuk egy koncerten,sok ember között,rossz fényviszonyok mellett magas isón jól hasznosítható. egyébként itt van egy pár kép,ahol FF-es vázakon használják a 10,5-ös halszemet:
Nem értelek. Javíts ki ha tévedek, de a 10,5-es Nikkor az DX obi. Minek vegyek én azt egy full frame vázra? Ha átváltok DX-re akkor a 10,5*1,5=15,75 ami majdnem 16.
fater49-nek köszönöm a hozzászólását, de attól, hogy Ő írt, még más is írhat! :P
fater49:
- a 360precision adjust gigaja tényleg szép, meg jó. Viszont nincs magyar forgalmazó és az mire ide beér, lesz vagy 350e Ft. So eddig 303SPH.
- Recommended (full frame): N, 6 images every 60° at 0° pitch, Z (32% overlap). Tehát átfedéssel 6 kép körben +1 felfelé +1 lefelé és még 1 lefelé kézből állvány nélkül? Az így kapott 9 kép az még elfogadható. HDR-ben 27.
- PTgui-t megnézem.
- állván: ne hidd h macerás és nem filmes csak a legnehezebb fotós :P. Egyébként műteremben használom és oda nagyon jó. Kerekeket is eszkábáltam rá, so nem problémás. Viszont külső helyszínen már csak a súllyából, robosztusságából adódóan is teljesen remegés mentes ami jó szolgálatott fog tenni panonál is.
Full frame=16mm, HFOV: 137° | VFOV: 88° | DFOV: 170° 1.5x=24mm, HFOV: 88° | VFOV: 58° | DFOV: 107° Min. shots (full frame): N, 5 images every 72° at 0° pitch, Z (18% overlap) Recommended (full frame): N, 6 images every 60° at 0° pitch, Z (32% overlap) 2 : Ptgui. 3 : Sokan irigyelnek érte :-) . 4 : Macerás, filmes állvány. 5 : Ha már lúd, legyen kövér..........., az sph 303 kb 150E + a szintező, ha jól rémlik kb. 20E akkor inkább 360 precision
Üdv!
Hosszú leszek, de teljesen össze vagyok már kavarodva. Az alábbi gondjaimban kellene a segítségetek:
1. Objektív: cél, hogy maximum 6-8 fotóból meg lehessen csinálni a teljes gömböt. Amiket találtam:
- Sigma 8mm F3.5 EX DG Circular Fisheye:
o ez D700-zal együtt alkalmazva full circle képet ad ami a pixelszám kihasználatlanságát okozza
o viszont gondolom ezzel kellene a legkevesebb kép
- AF Fisheye-Nikkor 16mm f/2.8D:
o ez mar full frame képet ad, így nem lenne kihasználatlan pixel
o meg ez azért csak Nikkor obi J
o ezzel mennyi kép kell a teljes körhöz? (próbáltam kimatekozni, de teljesen belebonyolódtam J)
2. Szoftver: cél, hogy minél egyszerűbb legyen az életem akár 50 gömb egyidejű feldolgozásánál is
- Autodesk Stitcher Unlimited
o Autodesk… magát a céget szeretem. Kipróbáltam nem rossz…
- EasyPano Panoweaver 6.00
o első benyomásra jobbnak tűnik mint a fenti
o meg batch processing-et is tud
o meg HDR-t is ;)
o Nekem tetszik J
- milyen lehetőségek vannak még?
3. Gépváz: Ez egyszerű mert adott: Nikon D700
4. Állvány: Ez is adott: Manfrotto 475 DIGITAL PRO BLACK http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/pid/2284?livid=68&lsf=68&child=1
o 12 kg teherbírás, tehát elégnek kell lennie „akármilyen” panofej hordozására
5. Panofej: Cél, hogy jó legyen és teljes gömböt lehessen vele fotózni
o hát itt is találtam több gyártót is (valami Ninja meg hasonlók), viszont az állványom meg a 3D fejem is Manfrotto, so ha valami nagy hibájáról, hiányosságáról nem tudtok, akkor 303SPH VIRTUAL REALITY SPH/CUBIC HEAD lesz a Manfrotto-tól.
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/pid/2356?livid=80&lsf=80&child=3
o még az állvány és a panofej közé későbbiekben gondolkodom egy szintezőn
Kb. ennyi problémát találtam a témakörben. Mint látható sok kérdés még nem tiszta számomra, so pls segítsetek.
Szia! Üdv a fórumon! Én is segítek szivesen, de ne várd el, hogy alfától omegáig, századszorra leírja valaki az eljárásokat. Ráadásul mindenki máskép csinálja.. :-) Nincs recept, sokat kell kisérletezni...
Sziasztok! Ide is beírom, hátha valakit érdekel. Eladom az állványomat. Manfrotto 055XPROB, fekete, újszerű állapotban. Kifordítható rúdja miatt (lásd kép) panorámafotózáshoz remek. Segítségével állványról készítheted el a fotó "alját".
Új ára 43-45 között van. Emailben találjunk ki egy korrekt árat.. Üdv: János