A véleményem az egészről,hogy egy hétig minden nap 18 órában takaríttatnám büntetésből a vonatot a kis kreténnel,aztán elgondolkodna azon,hova tegye a patáját...
Oki múltkor jöttem haza Balatonról, a gyorssal késet Bf-re 35 percet Sm-re 21:29 értbe 20:39 helyet. Mert minden hol félre állítottak minket hogy más vonat ne késen ez szerintem korrekt volt. Most jön a de máskor mindig pontos volt de Boba-Cell közt mindig a rossz vágányon ment így állandóan késet 10 percet. Pedig nem jött volna vele szembe semmi ha a helytelen vágányon megy Bobától Cellig makszimúm csak egy Bz. Kérdés mért kellet igy lenni je ha Bz Cell-ről 2 perccel később indul beérhetett volna előtte a gyors és nem letvolna a késés állandóan?
Kezdem uncsizni, hogy nagyon sokszor az irányítók nemtörődömsége miatt késnek a vonatok (tisztelet a kivételnek). Jó lenne szerintem, ha mondjuk a MÁV panaszkönyv topikban kisebb és nagyobb késések esetén is, ha valaki a késést észleli, beírná, hogy melyik vonat mennyit késett és mi volt a késés oka.
Kezdem a sort: múlt szombaton, 8801 (Cell-Pécs gyors)
Fonyód indult: +20
késés valószínűsíthető oka: késett Nagykanizsa-Bp gyorsvonat miatt csatlakozásra várás. Lehetséges átszállás: Nagykanizsáról, vagy Zalakomárról a 36-osra. Csatlakozásmulasztás esetén elvileg lett volna még este egy Kaposvár-Fonyód személyvonat.
Azok a telkek (a falu) sokkal korábban ott voltak, mint az aszfaltút. A földutat egyszer csak leaszfaltozták, és elkezdtek nagy teherautók járni rajta. Ha azok az első házépítők messzebb építik a házukat, akkor most ott menne az út...
A régi és a mai térképek összehasonlításakor jól látszik, a falvak a burkolt utak mellett terjeszkedtek. Sokszor csak az út két oldalán. Ez még akkor is megtörtént, ha eredetileg az országút a lakott részeket elkerülte, mint az 5 - ös országút nagy részén.
Nem a házépítőket kell hibáztatni, hanem elkerülő utat kell építeni.
Nem ér semmit, ugyanúgy telkeket jelölnek ki az út mellett és van olyan bolond, aki meg veszi, akkor építenek is. Most Hévíz környékén van ilyen akció, de van terv Szentendrén is.
Természetesen a "Nohab" szó kevés embernek jelent valamit. Ebből nem derül ki, hogy ez egy népszerű mozdony, ami a Balatonnál sokat járt.
Valószínűleg a nagymamák körében sem ismert.
De egy kép alapján igen sokan felismernék, főleg azok, akik a Balatonnál nyaralnak, és nemcsak fürdenek meg buliznak, hanem kirándulnak, utazgatnak, és tartalmas programot terveznek.
Nekem mindenki azt mondta, akivel a nosztalgaia vonatról beszéltem, hogy csalódás, hogy nem a gőzös van itt.
1944. március 19-én (+-1 nap) kisiklattak egy német vonatot valahol Vác és Nagymaros között, de inkább Vác közelében, ami harckocsikat szállított.
Az a helyzet, hogy nem siklatott ki senki semmit, csak a németek találták ki, hogy kirakodhassanak. Lehet, hogy volt valami kisebb robbantás a pályán, hogy hitelesebb legyen, de komoly kár nem keletkezett semmiben sem. Több helyen volt ilyen az országban március 19 - én.
Meg kell mondjam, én azt az "emocionális válasz" dolgot épp fordítva látom. Pontosan az az emocionális közelítésmód, hogy "az oly sokat dolgozott/tett dolgozó legyen érintett ezekben a kérdésekben". Nos, egyrészt nem érintett, mert nem ez a szerepe, hanem az, hogy a munkaköri leírásában rábízott feladatot végrehajtsa. Hiába no, a nagyvállalati modell az már csak ilyen kegyetlen meg személytelen. De nem kötelező benne résztvenni.
Továbbá, miért is szakszervezeti oldalról közelítjük "az oly sokat dolgozott/tett dolgozó legyen érintett ezekben a kérdésekben" című ügyet? Azért, mert a szakszervezet mint érdekképviseleti képződmény, tökéletesen kifejezi annak a dolgozónak az akaratát, mi több, nem más, mint a dolgozó kivetülése? Na hát ez így nagyon szépen hangzik, csak sajnos Andersen már meghalt.
Mert egy Déli-Kelenföld menetjeggyel ugye nem lehet érkezni a Délibe, így kilépéskor érvénytelen jeggyel tetszelegsz a jegyellenőrnél, kvázi nincs érvényes jegyed, aki ilyenkor meg kellene, hogy büntessen.
Csakhogy a vasúttársaság nem kötelezhet arra, hogy a jegyvásárlást követően utazzak. Vagyis ha bemegyek egy érvényes jeggyel, aztán meggondolom magamat és kijövök, még mindig van egy érvényes jegyem, amelyet nem használtam fel, ugyanis mégsem utaztam el a kinézett vonattal, hanem majd egy későbbivel fogok. Így a jegy érvénytartamán belül akárhányszor bemegyek és kijövök, senki sem köthet bele, minden teljesen szabályos. Ezalól egy konkrét vonatra szóló jegy lehet kivétel, teszem azt, valamilyen helybiztosításos konstrukcióban. De ha a jegy és a helybiztosításra szolgáló dokumentum nem ugyanaz a papírdarab, akkor ez az eset sem játszik, hiszen a jegy önmagában továbbra sem konkrét vonatra szól.
Meglepett az arrogáns válasz. Sajnos minden területen tapasztalom mostanában azt, hogy emocionális alapon, érzelmek vezérelte gondolkodásmóddal közelítünk témákhoz. Én ezt a magam részéről próbálom minimálisra redukálni a saját reagálásaimban, úgyhogy részemről ezt a témát lezártam. Jogod van a véleményedhez, én ezt tiszteletben tartom, még akkor is, ha úgy gondolom, hogy azoknak a vasutasoknak, akik az életük részének tekintve a vasutat felépítették, és most a lehetelent súrolva működtetik, joguk van beleszólni a saját jövőjükbe.
1944. március 19-én (+-1 nap) kisiklattak egy német vonatot valahol Vác és Nagymaros között, de inkább Vác közelében, ami harckocsikat szállított. Tudtok-e erről bármilyen infót, megerősíteni, megcáfolni, milyen egységeket vitt?
Próbáld meg a Kelenföldön lévő MÁV munkásszállót! Az állomás mögötti utcában van, nem lehet túl húzós az ott lakás díja. Igaz, nem valami fényes, de azért elmegy...
A BKSz bérlet nem jogosít IC vagy gyors fényképezésére.
Téves informátora van kendnek:-)))
A gyorssal eddig sem volt gond, mert a BKSZ határon belül már megáll valahol, így BKSZ-el igénybe is vehető. Az IC-nél meg szelektálni kell, hogy miféle, mert a szegedi vegyesvágott IC szintén igénybevehető BKSZ-el, most már papíron lefektetve is a menetrendben.
Tehát ha a Nyugatiban egymás mellett áll a nyíri és a szegedi IC, és meglátnak egy BKSZ-es fotóst, akkor a vasútőrök fehér lepellel takarják le a a fénykép elkészültéig a nyíri IC-t.
b. veszel egy 5 km-es jegyet, mondjuk diákkedvezménnyel. Jelenleg ez 62 Ft. Vagy 90%-ost (12Ft).
De ezzel, hogy jössz ki?
Mert egy Déli-Kelenföld menetjeggyel ugye nem lehet érkezni a Délibe, így kilépéskor érvénytelen jeggyel tetszelegsz a jegyellenőrnél, kvázi nincs érvényes jegyed, aki ilyenkor meg kellene, hogy büntessen.
Amúgy az esső beáltával a hatékonyság is esik, mivel akkor az ellenőrfélé sem szeretnek kint állni, hát ha már a kutyát sem szabad ilyen időben kiverni.
OK, akkor első körben nézzük meg a tiborszállási italbolt közönségét, mit szólnak a kérdéshez:-)))) Bocs, befejeztem a poénkodást. Te meg amúgy állsz hozzá, de ez így is van rendjén.
Nem szoktam inzultálni az ismerőseimet, az ismeretleneket meg plánen nem azzal, hogy Nohab képeket dugdosok az orruk alá:-) hazafelé a Keletiben 10ből 8 embert megállítanék nem hogy emlékük de fingjuk se lenne a Nohabokról:-) (A maradék kettőn lehet lovagolni, hogy most vasutas/mániás/ vagy csak egyszerűen olyan ember akiről te írtál) Emléxem egyszer az előző munkahelyemen egy volt kollégám lelkesen újságolta, hogy látott egy"szép vonatot, egy Nohabot" le is fotózta. Nézem a képet, egy remot Dácsia volt....:-) Persze egyértelmű, hogy a kollégám hibázott:-)
Magyarul, ha utas és nincs jegye, akkor semmi gond Így van. Ám ha nem utas, és nincs jegye - például belógott fotózni -, akkor különféle reciklálási eljárásoknak vetik alá.
A nagymamád a hangtompító nélküli Szergejeket, meg az M63-asokat ismeri
Szerintem ha annak a nagymamának Szergejt és Gyíkot emlegetnek gyors egymásutánban, na akkor gondol majd csak igazán arra, hogy valami disznó dologról van szó. :)
Igen, de pont ez benne a röhejes, hogy ha látszik rajta, hogy utazott (tehát nem kísérő), de mégsincs jegye, akkor mehet isten hírével? Magyarul, ha utas és nincs jegye, akkor semmi gond :)
Látszik az, ha valaki utazott, még ha jeggyel nem is tudja igazolni - közölte a férfi
Persze hogy látszik. Az ilyen ember elgyötört képet vág, gyűrött a ruhája, nyáron csimbókokban lóg az izzadságtól összetapadt haja, télen jégcsapokat találunk rajta itt-ott, ezenkívül összetéveszthetetlen vasporszaga van. :)
Az tény hogyha Pest belső kerületeibe kell menni akkor legalább egy óra kell rá de ha vonattal bemegy az ember a Keletibe akkor már nem olyan vészes a helyzet:-)
"aki .... érkezéskor még fenn a vagonban menten ki is dobta a jegyét, az ott öregszik meg a sínek között. Vagy mehet vissza kukázni?
- Nem vagyunk mi olyanok, nekünk is van szívünk - mondja az egyik férfi a rács négy bejáratának egyikén strázsálók közül. Látszik az, ha valaki utazott, még ha jeggyel nem is tudja igazolni - közölte a férfi"
Hát igen, 30 rongy az 30 rongy. Én még anno 10e Ftért laktam ott. na az nagyon jó volt. De 30ér már rengeteg. Bevallom őszintén reméltem, hogy akad még valamilyen MÁVos épület, ahol el lehetne szállásoltatni a gyereket.
Tévedsz, a MOSZ-nak mindegy milyen mozdony továbbítja a vonatot. Az igaz, hogy a magyar mozdonyvezetőknek akar munkát adni, de ezzel nem tér el az európai országok gyakorlatától. Javaslom, hogy tájékozódj a témában, ismerd meg az EU gyakorlatot mielőtt elhamarkodottan véleményt nyilvánítasz. A Cargo szempontjait ismered? Ez nem csak Gépészeti Ü.Á.-i ügy!
Konkrétan szerintem az egész 17. kerületre szokták használni a Rákosborzasztó kifejezést. Azt hiszem ez a főváros legnagyobb lakosságszámú kerülete.
Vpeti: Valóban, pestiek is szokták így emlegetni, és gondolom az itt lakók közül is páran. Ja, meg gondolom azok, akik anno véletlenül fennmaradtak a 161E-n, és kihozta őket ide mondjuk az utolsó járat. :-)
És a tények, avagy miért borzasztó vagy nem borzasztó.
Ugyebár a város nagy. Van neki széle, ami épp ezért távol van a központtól. Ezt jelen esetben még megfejelik óriási forgalommal, és rossz közlekedéssel. (Nem részletezném, a veke.hu-n regényterjedelemben írtak róla.)
A kerületközpontban a lakótelepek dominálnak, ezekben sincs semmi extra rossz, éltem ott is, olyan, mint bármelyik másik pesti lakótelep ahol jártam. Viszont a többi részen családi házak, sorházak, néhol társasházak vannak. Zöldövezet ezerrel. És akinek van olyan szerencséje, hogy a kerület 5 vasúti megállójának/állomásának közelében lakik, az akár 25 perc alatt a Keletiben lehet.
Szerintem nem olyan rossz hely ez!
ZsebiB: 30 rongy? Oh, akkor inkább albérlet, valakivel megosztva. Talán az sem kerül sokkal többe.
Az ún. igazi pestiek bármelyik Rákos-valamire mondhatják, hogy Rákosborzasztó, de szvsz kizárólag a belvárostól való távolság miatt alkalmazzák ezt az elnevezést.
A szkeptikusoktól eltekintve, tényleg mindenkinek jelent akár egy gyerekkori balatoni emléket.
Nem igazán volt olyan ember akit ha megkérdeztem tudja-e mi az a Nohab, vagy mutattam volna egy képet ne azonnal a balatoni nyarak jutottak eszébe a Turcsiorrú mozdonyról.
Bizony még ha nehéz is elfogadni, sok embernek vannak kellemes emlékei a Nohabról. :-)
Egy Nohab nagyon jó gőzös nosztalgia helyett, csak be kell indítani a gőzfűtési kazánját, a tömlőt meg felkötni a tetejére, és ha száll belőle a gőz, egy átlag turista gőzmozdonynak nézi.
>Minek költözött oda. Általában azért vannak az országút mellett a házak, mert ott is kiosztottak telkeket, mert az aszfalt út már készen van.
Azok a telkek (a falu) sokkal korábban ott voltak, mint az aszfaltút. A földutat egyszer csak leaszfaltozták, és elkezdtek nagy teherautók járni rajta. Ha azok az első házépítők messzebb építik a házukat, akkor most ott menne az út...
Nem a házépítőket kell hibáztatni, hanem elkerülő utat kell építeni. Ebben tanulhatna a közút a vasúttól, sok olyan vonal van, amelyik messze elkerüli a lakott helyeket...
Aha...:-))))))))))))))))))))))))))))) Meg is fogom kérdezni nagyanyámat a hétvégén, hogy neki mit jelent a Nohab. Remélem nem fogja azt hinni, hogy valami disznó dolgot kérdezek tőle:-)
Pestre érkező felsőoktatási hallgató esetében valószínűleg igazad van, ezek a fő szempontjai. Bár van egy csoporttársam, aki szintén a kerületben bérel egy lakrészt.
Elsősorban én most helyi lakóként nyilvánultam meg, másodsorban, mint Pestre járó egyetemista.
Amúgy az egyetem egyik kolija pont Rákos állomás környékén van, azaz kb. Rákosmente és Kőbánya határán. Nekik majd' olyan bonyolult bejutni a suliba, mint nekem. Sőt, ők a 168-as busszal szívnak, engem meg röpít a vonat, márha jön.
Mivel azért ritkán utazom vonattal, igy nem is gondoltam, hogy 5km-re is lehet jegyet venni...:)
Vasútbarát utazzon gyakrabban vonattal, legalább Kelenföldig. Ha rajtad múlna, akkor a Déli-Kelenföld szakaszt is bezárhatnák kihasználatlanság miatt?:)
Nem tudja valaki véletlenül, hogy tegnap mi volt a Jázmin IC-vel? 13 óra körül voltam Db nagyállomásán, először 30, aztán 40 perc késést mondtak be rá.
Ez is igaz bár az ilyen ideális helyek száma sajnos korlátozott. :)) (és ma már meg is kérik az árát elég rendesen)
Nekem vonattal háztól házig 60perc (illetve ennyi volt a boldogul ütemes menetrend korában...) Sok csoporttársamnak akik egyébként Budapesten belül szeretnék megközelíteni a belvárost ugyanennyi ideig tart a dolog. :) Meg azért a zöld övezet szerintem sokkal élhetőbb. Rákostól kifelé pedig kifejezetten igényes és élhető környezet várja az ott lakni vágyókat. :)
Az már igaz. :) Egyébként tegnap a 17:05-ös IC első osztályának az ajtaja maradt nyitva. Kicsit durva hogy ha kinézek nincs olyan vonat aminél ez rendben lenne....
Nem akarok rájuk kenni de ebben már nagy valószínűséggel benne van egyes(!) kallerek hanyagsága is.
Bocsánatot kérek, ha valakit megsértettem a kifejezéssel. Gondolokoztam a Pestszent-akármi elnevezésen is, de ez maradt. Akkor inkább így irom, hogy a külsőbb kerületek:)
OFF Lehet, hogy jó lakni Rákos***-on, nem állítom, h nem. Az is igaz, hogy a Belváros jóval kevésbé élhető mint a külsőbb területek. (Laktam én a Népszínház utcában is egy ideig :))) De aki fősuliba/egyetemre jár, annak nem annyira fontos sztem az, hogy nyugodt környék, meg társai. Aki még tanul, vagyis ideiglenes jelleggel tartózkodik ott, az mást vesz figyelembe. Közel legyen a sulihoz, meg a kolihoz, plusz nem hátrány ha a "hazajuttató tömegközlekedési állomás" közel legyen (de csúúúnyán írtam le:)). Én pl amíg 60 méterre laktam az egyetemtől, megspóroltam a BKV bérletet. Gyalog 3 percre volt az egyetem, 5 percre a koli, 10 percre a "hazajuttató tömegközlekedési megálló". És az albi csak 5000 Ft-vel volt drágább mint egy külsőbb kerületi. Vayis majdnem egálba volt a kettő, csak kimaradt az életemből 2x1 óra utazás. Minimum 20*2x1=40 órát nyertem havonta, 5000-(BKV bérlet)-ért többért. Nekem már akkor is megért ennyit az időm:)) Plusz egyéb okosság, haza tudtam járni ebédelni,bulik is ott voltak a közelbe, és nem utolsósorban a csajok is könyebben odalogisztikázódtak a lakásba :))))) ON
"Vagy rákosborzasztó+társai, ami ugyan olcsóbb egy kicsit, de ez esetben jól érvényesül az olcsó húsnak a problémája. (ingázás+környék)."
OFF
Való igaz, hogy a közlekedés nem egyszerű innen, de azért a környék nem olyan nagyon rossz. Vannak a belvárosben is százszor szarabb helyek, mint Rákosmente. Azt hiszem elég sok ember van, aki jól érzi magát errefelé, úgyhogy ha egy mód van rá, ezt a Rákosborzasztó kifejezést inkább hanyagoljuk, jó?
Szerintem más ilyen vasutas koli nem éppen alkalmas hosszabb tartózkodásra. Csak a Tatai úti. Én még a kelenföldi jártam, háááát...
A nyugati Királyi váróját talán ki lehet bérelni, de biztos h nem olcsó, és nem alkalmas ottlakásra:))))))))
Albérlet, vki mellé betársulva, így kijöhet akár 20~25+rezsiből (akár belvárosban is). Én egy ideig így laktam 60 méterre az egyetemtől. Vagy rákosborzasztó+társai, ami ugyan olcsóbb egy kicsit, de ez esetben jól érvényesül az olcsó húsnak a problémája. (ingázás+környék). Diákhitel fedezi, ha nincs rá keretetek. Félévtől meg úgyis a tanulmányi eredmény számít, ha jól tanul az öcsike, akkor felveszik koliba. Legalábbis a BMÉn így volt, meg jópár egyetemen. És akkor a diákhitelt lehet szüneteltetni, ha koli van. Így korrektebb is, mert nem apuci anyuci fizeti, hanem majd később ő. Féléves diákhitelre meg nem rakódik (125 000 Ft) olyan nagy kamat, két havi fizetése be fogja takarni a későbbiekben.
"A RoLa -ra terelést esetleg úgy lehetne megoldani, hogy olcsóbban kellene adni a szállítást, mint a vele párhuzamosan futó főúton az eljutás amennyibe kerül..."
A költség és a bevétel különbségét kifizeti az ország lakossága.Gratulálok!
Sziasztok, üdv minden kedves Topictársnak ezen a borongós délelőttön!
A segítségeteket szeretném kérni!
Öcsimnek keresünk albérletet itt Budapesten, lehetőleg olyan épületben/helyen, aminek köze van a MÁV-hoz. Sajnos nem kapott kollégiumot az iskolától és most gyorsan kellene neki valamit találni.
Mi sajnos csak a tatai utcai Baross Gábor lakóotthont ismerjük, de ott úgy felmentek az árak, hogy oda ha nem muszáj, nem menne a gyerek.
Tudtok bármely olyan lakóotthont, kollégiumot, épületet itt Budapesten, amely esetleg szóba jöhetne? Édesapám sajnos nem nagyon van ilyen téren képben (ő a vasutas a családban), ezért fordulok most hozzátok.
És nem hozná be az árát? Lehet, hogy igen, de lehet, hogy nem. Mindenképpen van benne kockázat, és ha a kockázatot nem vállalja senki (mert az esetleges bukást nincs miből finanszírozni), akkor a próba elmarad.
a nosztalgia pótdíj elfogadható Valószínűleg lennének, akik befizetik, mert nekik megéri plusz 500-ért egy extra NOHAB-ozás. De hidd el, egy csomóan nem döntenének így. Sőt, lenne olyanból is nem kevés, akik rágyújtanának a "már megint kizsebelnek, a saját zsebüket tömik, hát nem elég ez a magas tarifa" és hasonló, meglehetősen unalmas, de annál hangosabb szövegű dalra.
Ez igaz, de az kétvágányú, és tapasztalataim szerint az sokkal jobb állapotban van. Jobbnak jobb, de mivel rendszeresen használják, a hibák is folyamatosan gyűlnek, márpedig a hibák időnkénti rendezése pénzbe kerül. Szóval ha a pénz át lenne csoportosítva egy másik vonalra, akkor emez a vonal kezdene legatyásodni. A kettőre egyszerre meg nem jut. Illetve egy valamekkora időtávlatban (talán) jut, de ennél sokkal aggasztóbb az, ami már elhangzott itt párszor: jó-jó, egyszercsak felújításra kerül, de lesz-e arra pénz, hogy a megújult állapota folyamatosan fenntartható legyen? Mert ugye az átépítéskor beleviszel x hibát (jó minőség mellett x tűrhetően alacsony). Azután elkezd ketyegni az óra, jönnek-mennek a vonatok, és a hibák száma kíméletlenül és törvényszerűen növekszik. Ennek ellen kell tartani, és az ellentartás beruházást igényel, mégpedig rendszereset.
"ennyi idő alatt az a román/bolgár/török/stb. kamionos amelyik Kürtös község területére egyszerre lépett a tehervonattal, már kilépett Hegyeshalomnál országunkból."
Erre azért, kíváncsi lennék! (vagy már a schengeni övezet tagja, mind a két ország,)
Úgy tűnt, hogy az egykori Látókép mh. közelében levő rézsútos átjárónál (a Látóképi csárdánál, ahol a csárda teraszáról jó a trainspotting lehetőség és amely csárdában néhány éve az egyik akkori fontos politikai szittya betegre ette magát).
Többet menne a kilógó belű gép, többet fogyasztana, a személyzetnek nem lehetne megoldani pl. a részmunkaidős foglalkoztatását. Szóval így vagy úgy, de magasabb költséggel járna. És nem hozná be az árát? Egy zsúfolt vonat, nagyrészt teljesárú, menettérti jegyekkel? Csak a nyári szezonban kéne.
Mert magasabb költségekkel járt volna. Az meg hülyén néz ki, hogy elnézést kedves utasaink, de fejenként tessék még befizetni ötszáz forint NOHAB-felárat. Nyilván nem ezzel a kicsengéssel, de a nosztalgia pótdíj elfogadható. És valószínűleg több utas lett volna. Szerintem csak a Nohab kedvvért az ország minden tájáról jöttek volna a vasútbarátok, természetesen vasúttal.
Nem BCmot volt az véletlenül? :) Ez is mutatja, hogy nem ismerős nekem...
A 100-as forgalmi szempontból fontosabb.
Ez igaz, de az kétvágányú, és tapasztalataim szerint az sokkal jobb állapotban van.
Úgy tudom 1-5 vg. Persze ha minden vágányt le szeretnének fedni ahonnan inga indulhat és indul mostanában akkor az egész pu-t egy nagy kordonnal kell körbe venni. :) :(
Ternészetesen nem gond, még a 125Ft sem, csak nem jutott eszembe ez a megoldás, Mivel azért ritkán utazom vonattal, igy nem is gondoltam, hogy 5km-re is lehet jegyet venni...:)
Amúgy a Keletiben hogyan lesz majd a kordonozás megoldva? Teljes mint a Déliben, vagy részleges, mint a Nyugatiban?
és legalább délelőtt miért nincs +1 vonat Többet menne a kilógó belű gép, többet fogyasztana, a személyzetnek nem lehetne megoldani pl. a részmunkaidős foglalkoztatását. Szóval így vagy úgy, de magasabb költséggel járna.
Ha abban szerepelne, lenne némi plusz reklámja Ki lehet próbálni, de minden ilyen próba befektetéssel jár. Ha nincs mit befektetni, akkor nincs próba sem, még akkor sem, ha esetleg valóban van valószínűsége a pozitív eredménynek.
De akkor miért nem küldtek egy Nohabot? Mert magasabb költségekkel járt volna. Az meg hülyén néz ki, hogy elnézést kedves utasaink, de fejenként tessék még befizetni ötszáz forint NOHAB-felárat.
Ez a BBmot szerintem a többségnek nem sokat Nem BCmot volt az véletlenül? :)
Én a 30a és 30-as vonalak felújításával kezdeneém, a 100-as Szolonoktól felfelé eső szakaszára addig egy fillért nem adnék, amíg ez vonal nincs rendbetéve. A 100-as forgalmi szempontból fontosabb.
Az azért elég elkeserítő lenne, ha az állítólagos vasútbarátok képtelenek lennének egy 90%-os, 5 km-es jegybe beruházni... 12 Ft... (ez egyébként a tolvajokkal és más jómadarakkal szembeni visszatartó erőt is relativizálja...)
Egyébként egészen biztos vagyok benne, hogy a legtöbb kapunál meg lehet beszlélni, hogy pár fotó erejéig bejuthass, nekem ez annak idején sikerült a Nyugatiban.
Szerintem van egy jó megoldás. BKSZ bérlet.Nekem 750 ftot megér, hogy időnként kinézzek. És különben is olyan drága a vonatjegy, hogy 1-2 utazással megtérül.
Egyébként valamilyen korrekt, ingyenes megoldást kéne találni a nézelődknek is.
Dehogynem. Veszel az automatánál egy tetszőleges jegyet, aztán fotózol. A jegyet tekintsd úgy, mint befektetést a jó képekhez, hiszen semmi sincs ingyen. :)
Tudomásom szerint Db vagy Tócóvölgy és Balmazújváros között vonatpótlóznak a baleset óta, de ugye a "felső" részen, Füzesabonyig se tud így járni semmi Db-ből. Azt meg tudná mondani nekem vki, hogy az esti füzesi szerelvényeket miből állították ki? Gondolom egy Balmazújban "ragadt" szerelvény rohagáltak fel-le. Vagy egy "feljebb" lévő csörgős füzesi vonattal?
"Aki pedig csak a kirabolható utasokra pályázik, az maradjon is rácson kívül és kerüljön másik rácson bellülre..."
Tegnap azonban porszem kerülhetett a levegőben, mert a Citadellát végigjárta egy hajléktalan külsejű, előadva a "most lopták el a pénztárcámat, nem tudok hazamenni, segítsen ki" című mondókát.
Ja persze, a kordonnal nem sok dolga volt, mert a CBA-s bejáratánál nem ellenőriztek...
Viszont a többi kordonbejáratnál lelkiismeretesen ellenőrizték a jegyeket, senkit se engedtek át jegy nélkül. Pedig én tesztelni akartam a kordont, és meg is állítottak, és udvariasan(!!) kérték el a jegyemet.
Az elmúlt napokat a Balatonnnál töltöttem. Az aktuális érdekességeket beírtam, most néhány egyéb átfogóbb kiegészítés jönne.
Fenyvesi vasút
Pénteken kipróbáltam, és nagyon tetszett. 1 kocsi ment, ami zsúfolásig volt, álló utasok is voltak. (Ez a Fenyvesről 16 órakor induló járat).
Nem értem azt, hogy ennek a vonatnak miért nincs nyári menetrendje, és legalább délelőtt miért nincs +1 vonat. Ha a 37-es vonalra be tudnak tenni még egy pár vonatot nyárra, ide miért nem? Azt sem értem, hogy a nyári külön menetrend füzetben miért nem szerepel ez a vonal. Sokan nem is tudnak róla...
Ha abban szerepelne, lenne némi plusz reklámja, jobb lenne a menetrendje, sokkal nagyobb bevétele lenne, ami esetleg a vonat jövőjét is biztosabbá tenné, mert sajnos most nem az...
Nosztalicska.
Nem egy embertől ahllottam, hogy csalódott, hogy nem gőzös vitte, nem is utazott vele. Jó, jó, tudom, rossz az ide szánt gőzös. De akkor miért nem küldtek egy Nohabot? Mekkora szenzáció lett volna. Szerintem még a vasutat nem szeretők is kipróbálták volna, mert egy Nohab mindenkinek jelent valamit. Ez a BBmot szerintem a többségnek nem sokat, nem tudom, régen menetrendiben sokat járt-e arra, lehetnek-e az idősebbenek emlékei róla,de akkikel én beszéltem, azokat nem hozta lázba. Szóval it is lehetett volna bevételt növelni.
Két kört én is mentem volna...
Balaton Mix
Fonyódon a vasútállomáson vettem, gördüléklenyen ment, a reggeli pecsételés is, a jv-k is ismerték, úgy tűnt.
Egy szarvashibát emelnék ki az új, MÁV Start logós kiadásról. A kiadvány a kedvezményt felhasználható vonalak között nem 26-ost, hanem 30b-st említ.
Vágány
Én a 30a és 30-as vonalak felújításával kezdeneém, a 100-as Szolonoktól felfelé eső szakaszára addig egy fillért nem adnék, amíg ez vonal nincs rendbetéve. A turistaforgalom növekedése ellenére sajnos a vasúti utasok száma szerintem a Balatoni vonalakon is csökkent. Oka a drága jegy, és a lassúság. Pedig már Flirt is jön Siófokra...
Népszabadság Munkatársunktól 2007. augusztus 30.
Nem okoz fejfájást a kerítés Ma már a Déli pályaudvaron se futhatunk csak úgy a vonat után. Csakis érvényes jeggyel vagy bérlettel közelítheti meg az utas a szerelvényt, a vágányok között csak az tartózkodhat, akinek komoly a szándéka. Mármint valóban utazni akar.
Azt hinné az ember, hogy minden ellen lázadunk, ami új vagy más, mint a megszokott. Sokan a kordonra különösen érzékenyek, így bátor húzásnak számított a MÁV-tól, hogy a Déli pályaudvar mind a tizenkét vágányát lekerítették vasrácscsal. Diszkrét és kulturált vasráccsal, de mégiscsak lekerítették. Még a vonaton érkezők is csak jeggyel léphetnek ki, így elvileg, aki az utazás végéig ugyan megőrizte, de érkezéskor még fenn a vagonban menten ki is dobta a jegyét, az ott öregszik meg a sínek között. Vagy mehet vissza kukázni?
- Nem vagyunk mi olyanok, nekünk is van szívünk - mondja az egyik férfi a rács négy bejáratának egyikén strázsálók közül. Látszik az, ha valaki utazott, még ha jeggyel nem is tudja igazolni - közölte a férfi, a feliratos sárga mellényt viselőktől szokatlan rugalmasságról téve tanúbizonyságot. Állnak a bejáratnál, mellükön kitűzővel, kezükben toll, amellyel jelet tesznek a belépők jegyére. Azt mondják, integetni is lehet, az ölelés sincs megtiltva, könnyes búcsútól sem fosztják meg az utasokat. Ha valakit kikísér a felesége, apja, anyja, barátja, láthatóan az utashoz tartozik, akkor nincs akadálya annak, hogy búcsúzzanak. A vonattal utazás amúgy is olyan búcsúzkodós műfaj, amelynek az indokolatlan szigor nem vethet gátat.
Arra azonban figyelnek - mondta el a jegyellenőr -, hogy olyan személy, akinek nincs dolga a peronon, nem akar elutazni, az ne töltse ott az idejét, ne állja el a vonathoz igyekvők útját. Ne vadásszon figyelmetlen utasokra se a szerelvények között, se a vagonokban. Ne rontsa a levegőt.
Mintha mindezt meg is értették volna a vonatra szállók. Szerdán, két perccel egy óra előtt még a 13 órakor induló Érd alsó-Martonvásár felé induló szerelvényhez igyekvők is a legnagyobb nyugalommal mutatták meg jegyeiket. Mintha eddig is így lett volna. Csak a 13 óra 15 perckor a 7-es vágányról induló pusztaszabolcsi személyhez bandukoló férfi nézett furcsán, amikor útját állták a sárga mellényesek. A meghökkenésnél komolyabb érzelem jeleit azonban nem mutatta. Jegyet viszont igen. Az első bejáratnál ácsorgó fiatal nő szerint - bár csak fél napja működik ez a rendszer - mindenki megérti az intézkedést. Mintha itt még a kordont is természetesnek vennék. "
Ennyire optimális a fordájuk, vagy az irányítás van a helyzet magaslatán?
Km kiegyenlítési megállapodás alapján, naponta pár vonat Kürtös helyett, Békéscsabán cserél gépet.
Bár már eljutnánk oda, hogy ne cserélne.
Lásd például lejjebb a kamion vitát is.
Pedig a MARFA villamosmozdonyt cserélek MÁV villamos mozdonyra című történet bizony összefügg a kamion forgalommal.
Eljön egy tehervonat valahonnal Bulgáriából vagy Romániából Kürtösig.
Ott megáll ha kell hanem.
Megáll.
Áll.
Áll.
Nagyon szerencsésés ritka esetben egy-két órát.
Vám.
Már nincsen Vám - papíron - a valóságban talán már nem is így hívják, de különböző román és magyar hatósági emberek papírokat cserélnek a vonatról.
Hossza, kocsik száma, mit szállít, amit szállít ahhoz milyen papírok jöttek, jók azok a papírok vagy nem, ha nem jók ki pótolja és mikor, stb.
Végre végeztek akkor jönnek a féklakatosok.
Végig nézik a vonatot.
Műszaki kocsivizsgálat összes paragrafusát.
Végre ők is végeztek és átadják a forgalomnak.
A forgalom helyet keres a vonatnak, mert csak egy vágány van Kürtös és Lökösháza között.
Vár.
Vár,
Végre van hely és áttuszakolja a MARFA géppel a vonatot Békéscsabáig.
A vonat megérkezik Békéscsabára.
Mindenki fúúúj egy nagyot és leáll.
Kávét iszik.
A vezér papírokat kezd el kitölteni mert Ő és gépe idáig jött.
A vonathoz elkezdenek keresni egy V43-ast.
Vagy van, vagy nincs.
Az esetek sok %-ban nincs, de majd lessz.
Eltelik a majd.
Ez 1-20 óra.
Addig pihizik a tehervonat Békéscsabán.
Végre van szili.
Rááll.
Jönnek a féklakatosok és fékpróbáznak.
A szerelvény készen áll indulásra.
A forgalom helyet keres neki és 1-3 órán belül elindítja.
A tehervonat Kürtös bejáratra érkezése és Békéscsaba kijárat elhagyása közötti ideje 8-26 óra között változhat.
ennyi idő alatt az a román/bolgár/török/stb. kamionos amelyik Kürtös község területére egyszerre lépett a tehervonattal, már kilépett Hegyeshalomnál országunkból.
A kamion forgalom növekedéséért rendkívül sokat tesznek az europai vasutak, élékün a vasúti szakszervezeti vezetőkkel.
Hol van még az az idő a vasúton (ami a kamionoknál már 40 éve működik), hogy a MARFA mozdony ráakad a tehervonatra valahol románia belsejében, jön vele a vezér 8-9 órát, ott vált egy másik román mozdonyvezetővel aki szintén vezet 8-9 órát, neki letelik a szolgálata mondjuk Cegléden vagy Fehérváron, Bicskén, akárhol és ott felül egy magyar mozdonyvezető a még mindíg MARFA gépre és viszi mindaddig amig 25 KV van a drótban.
Majd ott jön egy osztrák és elviszi a vonatot más géppel.
Most egyezségeket kötünk, egyezményeket kötünk, hogy a szomszéd vasút mozdonya 18 km-re jöjjön be vagy 25 km-re.
A 8 km különbségről komoly viták vannak pedig arról kell egyezséget kötni, hogy a MARFA mozdony Hegyeshalomig menjen.
Az egyezségeken a vasúti szagszervezeti vezetők mint tudatlan középkori lovagok harcolnak, hogy nehogy a román mozdonyvezető beljebb jöjjön, éberen figyelik, hogy a kiegyenlítés biztos nullára végződjön, és ha lejár 18-án 14 órakor a megállapodás akkor a 14,30-kor induló vonatot nehogy már a szomszéd vigye.
A kamion forgalom növekedéséhez az egyik legtöbb municiót a vasúti szagszervezeti vezetők szolgáltatják.
Aha... Megnéztem. Érdekes, tanulságos olvasmány... :))) Értem is miért léptünk ki belőle. Azért, mert nincs pénz lefordítani, az pedig még Kiss Gáboréknak is rázós, hogy olyan egyezményhez csatlakozzanak, amiről semmit sem tudnak... :)
A Házgyár utca lejjebb van. A Határ utcára gondolsz, ahol a JET kút és a Metró áruház van, vagy a Házgyár utca másik végére, ami közelebb van az M35-höz és a Shell kút van a közelben?
De ezt mond annak, aki az út mentén lakik, esik szét a háza.
Minek költözött oda. Általában azért vannak az országút mellett a házak, mert ott is kiosztottak telkeket, mert az aszfalt út már készen van. Elég primitív dolog, de azért vehettek volna telket az úttól távolabb is.
söt ha egyik másik politikus ebben a kis világban nem lenne nyakig a kamion- meg az utimaffia szarában már régen lehetett volna tenni. Milyen egyszerü lenne ezen tevékenységekre adokat meg egyebet kivetni és csak dölne pénz (meg persze a hülye duma - de arra már régen van megoldás néhány filléres füldugo) sajnos egyenes gerincet nem lehet botban venni...)
De amig az utépités jelentös hányada elvész a zsebekben, kamion forgalom sarcai ugyanilyen utakon szublimálnak, addig senkinek nem érdeke a javitás és a mi szavunk ellen ök veszik a füldugot. ( a vasutépitésnél meg már az ovodás is fejböl fujja, hogy mibe kerül egy-egy kilométer..)
Üdvözlök mindenkit! Most vagyok itt először, gyakorló mozdonyvezetőként, és vasútért aggódó emberként ismerkedem ezzel a fórummal. Bízom benne, hogy a debreceni kollégánk megúszta a balesetet komolyabb sérülés nélkül.
Én áldoznék rá több éjszakát, ha lennének még vállalkozószelleműek és lehetne sejteni hogy általában hol fújkálnak, meglesni őket és munka közben elkapni.
A fogyasztást szerintem - és az egész nemzetközi tranzitot - a tudatos vásárlással lehetne visszaszorítani
Igyekezni kell olyan terméket vásárolni, amit idehaza gyártottak - hazai alapanyagból lehetőleg
Kerülni kell a külföldön gyárttatást (pl. Kimegy Tej olaszba --> tejpor lesz belőle --> visszajön) Ha van saját tejünk, itt kellene legyártani és megtermelni - nem pedig tönkre tenni a gyárakat :(((
Ezzel már szerintem javítható lenne a szállítási igény mértéke és a tényleg itthon nem előállítható - nagy mennyiségi szállítást igénylő cikkek száma megnövekedne: --> vasút!
Hosszú távon (illetve nem is olyan hosszú távon) muszáj lesz pedig. Persze ez gyökerest váltást igényel minden téren így az erőltetett "fogyassz,fogyassz, még többet,még többet" propagandát kell majd alapjaiban megváltoztatni. A környezet ugyanis nyilvánvalóan nem visel el ekkora terhelést. Semmilyen téren. De ez nagyon OFF így nem is fejtegetném tovább itt. Csak erről a felkiáltójeles kijelentésről jutott eszembe.
25/100km bocsi (de sztem érti mindenki... sőt ha u.annyi már a km díj, RoLa -n akkor sem kell ü.anyag költséget venni ami 100km -en kb. 30 egy kamionnak)
Elfogtam már párszor beszélgetést a témában, de most valahogy bele lendültünk és szerintem sohasem baj, ha valami sokszor ki van tárgyalva - ezért kell a fórum...
Én még mindig azt tartom fenn, hogy vasúton és közúton is kell fuvarozni - és sajnos az arányok nem nagyon csökkenthetők, csak az infrastruktúra fejlesztése lehet a megoldás!
Annak aki főúton lakik, nos annak pechje van, de amíg nem elsz a 86 mentén tehermentesítő út, addig senki nem fogja elkerülni mert ha arra kell menni, akkor nincs mese...
A RoLa -ra terelést esetleg úgy lehetne megoldani, hogy olcsóbban kellene adni a szállítást, mint a vele párhuzamosan futó főúton az eljutás amennyibe kerül...
Ha mondjuk kilóméter alapú úthasználat van 32 / 100 km [lást Ausztria] akkor legyel egy km RoLa vonaton mittomén 25 / km
Csak ezzel az a baj, hogy kikell építeni a 86 mentén - ha már ennél a példánál vagyunk - a teljes díjbeszedő infrastruktúrát + a RoLa szállítási lehetőséget, ha viszont oda húzzuk mellé az Autópályát és azon menni mindenki, akkor elég arra kitenni a díjfizetést, mert akkor már a falvak úgysem lesznek elárasztva, főleg ha 7.5T kitilva kivéve célforgalom . . .
Dajkamese ide-oda: Nem a nyócvanhat mentén laknak csak olyanok, akiket zavar a forgalom és ez van, amíg nem épül a falu köré elkerülő eddig ez lesz, mert a járművek számát NEM LEHET CSÖKKENTENI!
Ezt az M0-ás adatot tovább számolva, az jön ki, hogy a Déli-Összekötőn 4 percenként kellene egy irányban átmennie egy 24 kocsis Ro-La vonatnak, ha ki akarjuk váltani itt az összes kamiont.
A 86-os főúton Rédicsnél 2006-ban naponta 2698 kamion közlekedett (mindkét irány összegezve), ebből Lenti után tovább 864 kamion haladt, a többi a 75-ös útra ment. A 86-os végén Mosómagyaróvárnál az M1 csp előtt 999 kamion haladt.
Rajkán az M15-ösön 3255 kamion megy át naponta mindkét irányban.
De ha már itt tartunk. Hazánk legnagyobb kamionforgalma az M0-ás 15-ös km (Nagy Duna-híd) szelvényénél mérik, ahol naponta a két irányban összesen 16991 kamion halad át. Azaz percenként egy irányba nézve 6 kamion megy az úton.
Főútak terén tavaly a legnagyobb kamionforgalom a 7-es úton az M7-Székesfehérvár centrum között volt napi 4130 j/nap volt. Utána következik a 4-es úton a Szolnoki Tisza-híd 3896 j/nap.
De a másik végét is nézük, a legkisebb kamionforgalom a 27-es, 51-es főútak végén a határátkelő előtt van, 0 j/nap. A 27-es út amúgy is a legkisebb átlagértékkel szerepel a mért adatokban kamion szempontjából, így ha valaki főút mellé vágyik, annak a 27-es út ajánlott.
Kb. az a felállás, hogy igen sűrűn kéne indítanod, és igencsak kínálati menetrendet kéne meglőnöd, hogy tényleg jó legyen a kamionosoknak a vasúti kisért fuvarozás.
Ja, és ehhez kell egy marék vasúti kocsid (ROLA meg a hozzávaló háló), amit másra nem tudsz használni, mert speciális kialakítású járművek (amiknek sem a gyártása, sem a fenntartása nem olcsó).
Meg ugye a kamion ugyanúgy nem használható, miközben halad, mintha a saját kerekén futna, egyedül a sofőr pihenőidejével spórolsz.
Ez, amit írsz ez mind szép és jó.
De ezt mond annak, aki az út mentén lakik, esik szét a háza.
Mond annak, akinek minden nap azzal telik el, hogy a falujában 1 órát vár naponta összesen, hogy meg tegyen 5 métert.
Mond annak, aki be ül a kocsiba és egy szaros 72 km utat jó estben, megtesz 1,5óra alatt legrosszabb esetben örül annak is ha ez nem 3 óra alatt van meg.
Meg ezt a dajkamesét mond annak, akit egy szaros kamion az árokba lökőt és elvezette gyerekeit, család tagjait.
Meg mond annak, aki elveszti türelmét, mert 50-nel döcög előtte egy kamion és így okozót emberek tucatjainak halálát.
Meg mond azok annak, akiket egy kamion kilapít, mert ő nagyobb és még öt kel sajnálni, mert menyit dolgozik.
Meg mond annak, aki arra ébred, hogy egy paraszt nem bír fent maradni vezetés közben, és a házába hajt.
Ide jelen az országnak a dajka mesékből felébredni, mert igen is ha meg akarjuk megtudjuk csinálni. Mert ebben az a szomorú, hogy ez mind egy úton történik.
Valaki, aki tisztában van az adatokkal, az ossza meg legyen oly szives, hogy Rajka-Rédics utirányon át kb. napi hány kamion megy keresztül az országon?
Ha ez megvan, akkor kellene egy adat, hogy hány RoLa vonat tudná mondjuk a napi kamionforgalom 100% -át elvinni?
Szerintem meg inkább használjátok a keresőt a vasutas fórumban.
Rajka-Rédics és kamion szavakkal.
Amit most kérdeztél azt évente négyszer-ötször tárgyaljuk ki itt illetve más topicokban:
- ütemes menetrend,
- Dunántúli fővonalak,
- vicinális,
- stb.
Szerintem már a kamionsofőrök anyja nevét is leírtuk n+1-szer.
A Rajka - Rédics pedig napi 400-600 kamion irányonként.
Valaki, aki tisztában van az adatokkal, az ossza meg legyen oly szives, hogy Rajka-Rédics utirányon át kb. napi hány kamion megy keresztül az országon?
Ha ez megvan, akkor kellene egy adat, hogy hány RoLa vonat tudná mondjuk a napi kamionforgalom 100% -át elvinni?
Ebből már lehet számolni,, hogy mondjuk hány kamion lenne elszállítható naponta úgy, hogy a személy és egyéb teherforgalom akadálytalan működhessen... százalékban kifejezve...
Ha mindez megvan, akkor még mindig ott a baj, hogy nem lehet Rajkán felállni RoLa vonatra, Rédicsnél lejárni
És nem csak ez az 1 autópályamentes túlzsúfolt főút van az országban :(((
Erre azért mondtam, hogy az az 1etlen megoldás, ha megépül az autópálya, mert ez az egyetlen megoldás
A 86 -os menti falvak sajnos azért szívnak, mert egy csóró szar országban helyezkednek el, ahol sem a vasút sem a közút nem örvend éppen jó állapotnak!
Amúgy aki pedig a 86-on tranzitba megy át tutti, hogy fizet - mivel az M15 és M1 valamint a 86 egyes részei matricásak és nincs az a külföldi aki a drága vezetési idejét egy 8 -as napi matrica megspórolása végett kerülgetéssel fogja tölteni
Ez a transzkonténeres fuvarozás nekem is sokkal jobban tetszik, mint a Ro-La és ott még csak nincs is annyi meddő tömeg és nem kell ilyen idióta, balesetveszélyes kocsikat gyártani, melyeknek abnormálisan kicsi a kerekük.
De a Ro-La is nyilván lényegesen jobb, mintha a kamionok közúton mennének. Egyébként nem tudom, hogy miért nem lenne jobb, ha így utazna az áru?
Taurusfan barátom pont ez a baj ebben a régionban, mert amit írsz, most ez lenne a legjobb a Rolo vonat, mert ilyen elmaradt régióban, de vasút szembotból jó ezt kéne fejleszteni minden hol 100-as tempóra.
Kb. az a felállás, hogy igen sűrűn kéne indítanod, és igencsak kínálati menetrendet kéne meglőnöd, hogy tényleg jó legyen a kamionosoknak a vasúti kisért fuvarozás.
Ja, és ehhez kell egy marék vasúti kocsid (ROLA meg a hozzávaló háló), amit másra nem tudsz használni, mert speciális kialakítású járművek (amiknek sem a gyártása, sem a fenntartása nem olcsó).
Meg ugye a kamion ugyanúgy nem használható, miközben halad, mintha a saját kerekén futna, egyedül a sofőr pihenőidejével spórolsz.
Inkább mondjuk azt, hogy mindenki vigyen mondjuk 4 méter hosszú, két méter széles, két méter magas konténert, amihez gyártunk szabványt, és a kamionra, teherkocsira, hajóra pont elfér. Az meg daruval könnyedén pakolható. :)
És láss csodát: a kamion is tud futni, miközben a kontérben az áru halad a vasúton. :)
Hát igen a 86-os nagyon veszélyes és tényleg csak átmennek rajtunk itt, még kajálni sem álnak meg, én most az egész 86-ost fizetősé tenném óriási bevételhez, jutathatna így az ország
Gondolkodni kéne mielőtt valamit kijelent az ember:
Nem a kamionok számát kell drasztikusan csökkenteni, hanem Autópályát/Elkerülőt kell építeni
A kamionok számának drasztikus csökkentése csak a fogasztás drasztikus csökkentésével érhető el - annyi kamion jár az utakon, amennyire pontosan igény van
Magyarországon a falvakat az teszi tönkre, hogy az E -s utak mentén (Tranzitutak) nincsenek autópályák
A 86 -os is ilyen E-s út (E 65)
Azt kell csinálni mint az Osztrákok
1. MEgépíteni az M86-M9 autópályát
2. Bekell vezetni a Go Box -hoz hasonló árazású rendszert, és akkor majd ha Österreich felé rövidebb, akkor arra fog menni mindenki, de akkor a belföldi fuvarosnak is majd fizetni kell a nagy pénzt
A RoLa - mint alternatíva - pedig sajnos egyenesen kivitelezhetetlen :((((((
Nem tudom de szerintem nem elképzelhetetlen: Nincs valakinek még megmaradt fényképe a megszűnt berente-szuhakálló-múcsony deltáról úgy, hogy megy rajta a vonat ? OFF: Ölni tudnék egy olyan fényképért :) Mert én nem tudom pontosan de ha olyan 1992 körül szünt meg az a delta akkor is valaki fényképezhetett ott akkoriban vonatot. És akár beszkenelve vagy valahogy, nagyon érdekelne. De ha vonatos fotó nincs is, a delta zöld hídjáról vagy az egész delta szakaszról ott a híd környékéről mikor még jobb állapotban volt is érdekelnének fotók ha netalán lenne valakinek, szerintem érdekelne másokat is. Mostanába járogattam ki oda dehát már nem az igazi mert sín nincs rajta egyáltalán, katasztrófa ahogy kinéz a híd is. Továbbá akinek a 95ös vonalról akármilyen képe van valakinek az is érdekelne (régebbiek újjabbak is) akár a delta csatlakozása a 95-öshöz mikor még megvolt akár a rudolftelepi kiágazás stb. Egyébként a 95ösről nekem is van pár jól sikerült kép..
Akár baleset van, akár nincs, a következtetés mindig ugyanaz, a kamionok számát drasztikusan csökkenteni kellene. Teljesen tönkreteszik utainkat, falvainkban repedeznek a házak, óriási balesetveszéllyel járnak. Az autósok egy kanyargós uton pedig követhetik őket akár több tíz kilóméteren át, megnövelve a menetidejüket. Gyakran a - kialvatlan - kamionosok merész előzésekbe kezdenek, "én vagyok az erősebb" alapon.
Én példát a környékemen áthaladó 86-os útról tudok venni, Zalalövőn percenként legalább 30 kamion halad át, nincs ez máshogy Körmenden, Szombathelyen sem. Ezek a kamionok Hegyeshalomnál belépnek az országba, és Rédicsnél pedig kilépnek úgy, hogy egy fillért sem hagynak itt.
Értem a szempontot amit írtál de valószínűleg ez sem ilyen egyértelmű.
"A személykocsiból pedig agresszívnek tűnő előzésekről és mozdulatokról pedig annyit, hogy egy teherautósörfőrhöz képest szinte rutintalan személyautósnak azok vad dolgok ami egy gyakorltott embernek természetes és az ismét csak a gépjárművezető tulajdonsága!"
"A 81 -ről meg annyit, hogy aki nem személyautóban ül, az jobban felméri (magasabban van) a távolságot előzésnél és nem arra megy ki a játék, hogy ki az erősebb..."
Akkor mi van amikor a kamion tök nyugodtan kiáll és elkez előzni valakit úgy h meg sem nézi mennyire van tőle a szembejövő jármű? Történetesen nem egyszer láttam én sem, hogy a szembejövő autóban egy szép család (apa-anya,hátul 2 gyerek) egy átlagos autóban nem kiló ötvennel, padlóféket kellett, hogy nyomjon illetve bőven elhagyta az úttestet hogy ne legyen baleset. Biztos higgadtan végigülték a kölkökkel hátul....
Na pl. ezért és az ilyenek miatt nem annyira egyértelmű a helyzet - sajnos- mint amennyire írod. A rutni nem a vezetési tudással és helyzetek felismerésével egyenértékű sajnos hanem a "megyek mer mér ne mehetnék" hozzáállással.... (sokaknál)
Felénk elég sok sajnos a Diszkóbaleset , amikor az 54-esen mennek pl. Keceli drogospartiból a hülye fiatalok haza kecskemét irányába és öxecsattannak hajnalban a kamionnal!
Hát akkor is mindig ezen lovagol a média, mert azt nem közlik, hogy az áldozat az orráig nemlátottt a narkotikumtól!
És amúgy ha már LKW-VONAT: Személyautóból jóval több csattan össze vonattal szerintem! :(
1. Már viszonylag kevés a kialvatlan - ez csak egy városi legenda - de már régen nem játszik ezzel senki, hogy 10-20 órákat levezet alvsá nélkül, ha mégis, akkro az nagyon kevés...
2.: M0: Az M0 egy autóút, ha 80 + 10% = 88kmh -val előz valaki a belső sávban, az ne fájjon má - az 1 autóút, az előz bellül aki akar, az pedig hogy a víz miatt nem látni - mert fröccsöl - annak az az oka, hogy szarok az útjaink és azért tessék a közűt/autópáéyakezelőt baszogatni!
3. Ebben az országban mindenki panaszkodik és mindig azt baszogatják, aki dolgozik, de azért sokaknak nem tetszene,ha nem lenne reggel kaja a boltban :PPP
A 81 -ről meg annyit, hogy aki nem személyautóban ül, az jobban felméri (magasabban van) a távolságot előzésnél és nem arra megy ki a játék, hogy ki az erősebb...
Amúgy a SLO LKW Fahrer valószínű, hogy elszámolta magát, mert mostő volt a gyengébb ...:(
A személykocsiból pedig agresszívnek tűnő előzésekről és mozdulatokról pedig annyit, hogy egy teherautósörfőrhöz képest szinte rutintalan személyautósnak azok vad dolgok ami egy gyakorltott embernek természetes és az ismét csak a gépjárművezető tulajdonsága!
A Magyar Autósokról pedig annyit, hogy pl Ausztriában vagy Olaszországban az autópályán 10km -es dugóban állva mindenki tud a sorára várni, csak 1-2 óra alatt az autósok 90% -a aki a leállón beelőzi a sort, Magyar rendszámú, a maradék 10 is RO TR BG vagy SRB rendszámú Aztán bevannak sértődve, ha valaki félig elfoglalva aleállót kiáll eléjük - vagy a sor elején nem engedi be őket senki!
Nehogy már az legyen a béna és rutintalan aki levezet évente több100ezer km -t sokkal nagyobb szerelvénnyel mint egy kis személyautó
Szerintem inkább a személyautók járkálnak kiló50 -el vagy gyorsabban az autópályákon és nem 50-el városban és jóval 100 felett főúton!
De ez egy vasutas topik, ai száguldani akar annak irány Németország (Autobahn) vagy az ICE :PPPP Vagy 1 Autotransportwagen az ÖBB Westbahn -on
Ott ahova, kizárólag kamionok járnak be, vonat még csak véletlenül sem tud, egyik oldalról alig egy éve átadott fehérvári elkerülő van, másik oldalán az M7. Egy ipari park kellős közepén, ahol körbe veszi még úgy hat-hét egyéb másik cég, áruház.
Eddig is három műszakba dolgozott, ez nem lesz ujdonság mert annyi melója van.
Busszal, meg autóval jának a melósok, ha jól tudom még gk használat is van fizetve.
Messze van, pályudvartól még kocsival is legalább 10 perc, repülőtértől meg egy csomó keringéssel jutsz oda, így vonat szóba sem jöhet, maximum úgy, hogy a vonatokhoz gyártanak üvegeket, mint ahogy eddig is.
"Minden egyes teherautó/kamion [mert hát ugye sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a kettő nemugyanaz, de rámondják, úgyismindegy] okozta balesetnél feljön ez a téma, hogy a "kamionosok így, meg úgy". Minden balesetnél van egy-két ember, aki beszól egy ilyet."
Primitív, agresszív csürhe. Persze biztos vannak kivételek, nem vitatom.
Az a bizonyos primitív, agresszív csürhe /a Te szavaiddal élve/, az a kivétel. :)
Amúgy a 81-est és az M0-ást nagyon rossz példának felhozni, mert rengeteg a román, török sofőr, akikről viszont köztudott, hogy mindenhol padlógázzal mennek./ami ugye vmax=90/
Minden egyes teherautó/kamion [mert hát ugye sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a kettő nemugyanaz, de rámondják, úgyismindegy] okozta balesetnél feljön ez a téma, hogy a "kamionosok így, meg úgy". Minden balesetnél van egy-két ember, aki beszól egy ilyet. Vannak sofőrök, akik több, mint 20, sőt 30évet lehúztak baleset nélkül, akkor szerinted ők is "olyanok", mint a "többiek"?
Mindig van egy-két elvetemült /Fater Fittipaldinak hívja őket/, akik miatt mindig ráterelődik a figyelem a teherautósofőrökre, és az emberek "jó" szokása szerint csak annyit jegyez meg belőle, hogy "teherautósofőr okozott balesetet", és ez neki pont elég is.
"Eddigi adataink szerint egy személyszállító vonat Debrecen felől haladt Füzesabony felé, mikor a vele párhuzamosan közlekedő szlovén rendszámú pótkocsis kamion elé kanyarodott. Az ütközés következtében a vonat első két vagonja kisiklott, és felborult.
A kamion pótkocsiját a szerelvény maga alá gyűrte, a vontatórésze pedig az oldalára borult. A mentősök nyolc autóval, és a mentőhelikopterrel vonultak a helyszínre. A teherjármű hűtőket, mosógépeket, és különböző konyhai berendezéseket szállított.
Jelenleg teljes szélességében le van zárva a Balmazújvárosi út, a forgalmat elterelték. Részletek hamarosan ."
Köszi szépen a választ, valahogy én is így képzeltem. :) Az általad említett utolsó részről nem hallottam, bár a jelenlegi utazási morál mellett elképzlehetetlennek tartom.
Kimenni sajna nemtudok, de már hívott egy ismerősöm, hogy a tudom e hogy mi történt. Ő is rajta volt a vonaton és segített menteni az emberek. Hogy menniyre komoly a dolog azt nemtudom, de a mellete futú 4sávos 33-as főút le van zárva. Valamint folyamatosan mentek a mentők a helyszínre. Ezt pedig az abalakomból láttam. Kíváncsi vagyok :/
Bocsi, ha esetleg egy kitárgyalt kérdésre térek visza, csak direkt erre a témára kerestem rá - mert olvastam erről az ÖBB oldalán
Gondolom az ÖBB -s kocsik mindegyike nemdohányzó lesz, a Wiener Walzeren pedig ÖBB területen kívül rá lehet gyűjtani a dohos kocsikban, a nemdohányzósakban pedig nem!
A Keletiben szoktam hallani, hogy a "Román vasút területén tilos a dohányzás" - tehát gondolom ha nem Osztrákföldön vagyunk, akkor lehet pöfögni!
A Großes Deutsches Eck (Salzburg-Kufstein) területén pedig úgyszint tilos lesz, mivel elvileg Dojcslandban is bevezetésre kerül a tilalom!
Ami miatt viszont szeretnék a kérdésre visszatérni:
ÖBB -nél olyat is olvastam, hogy in Ungarn is bevezetésre fog kerülni talán hamarosan hasonló tilalom hasonlóan sok környező EU-s országban (SK CZ SLO PL) Erről van valami infója valakinek, hogy ez nálunk mikortól jöhet szóba?
Annó olvastam egy cikket a Gyermekvasútról a 90-es évek elején. A kocsikat olyan színűre festették akkoriban, egy átfestés során, ami éppen volt a MÁV-nak felesleges. Valami rózsaszínszerű vagy narancssárga színárnyalat rémlik.
Hál'istennek nem az Md volt elől. Bár az utasok szempontjából csak jobb lett volna. Egyébként a 3003-as gép van a szerelvény végén. Tudom, mert ma azzal érkeztem haza, de visszamenni is azzal akartam volna...
Én majd nem kiestem egyszer a vonatból. Pont a WC-ből kifelé jövet a tokaji Tisza-hídon... Nem sokon múlott, hogy itt vagyok :( Sőt megint csak szerencsém volt. a 6644-el akartam Balamzújvárosra menni a strandra. Na, most én is ottlehetnék a sérültek között ... :/
Az mit jelentett? Azt, hogy valaki véletlenül túlrendelte magát narancssárga festékből, aztán támadt egy ötlete, és bedobta az ajtó láthatósága című történetet, melynek hatására a vasút nekiállt az ajtókat narancssárgára kenni. Azóta Hawaii-n üldögél egy nagy bőrfotelben, félméteres szivarokat szív, és néha rápillant a tengerparton általa felépíttetett márvány emlékműre, amely narancssárga ajtót formáz. Lehet, hogy nem pont így volt, de lehet, hogy mégis. :)))
Elvileg ezeken az ajtókon kellene reteszelésnek lennie. De sajnos a MÁV nem szerelte bele ezt, csak a nemzetközi kocsikba. :( Viszont ebben az időben talán a tragédia hatására (?) készült pár darab gyorsvonati fülkés kocsi, aminek hagyományos ajtaja volt.
Meg annó (talán 15-20 éve) volt a narancssárgára festett ajtó. Az mit jelentett?
Ezt még nem hallottam. Viszont 22 éve 1984/85 telén volt egy eset, amikor a Bp-Pécs esti gyorsvonatból (ha jól emlékszem) esett ki egy fiatalember amikor kijőve a budiból, kinyílt az ajtó. Bár itt az egy hét kizárt, mivel elég sok utas állt a peronon (talán pénteken volt?) és így egyszerre észlelték a tragédiát. :(((((
ahol a budi ajtaja nagyon közel van a kijárati ajtóhoz ...továbbá a redős ajtó egy része nyitott állapotban kiáll a járműfal síkjából, ami az esetek 50%-ában (a megfelelő menetiránynál) ugyan rásegít az ajtó becsukódására, viszont a maradék 50%-ban a légáramlat éppenhogy jó stabilan megtartja nyitott helyzetben, úgy, hogy becsukni sem túl egyszerű, meg nem is túl veszélytelen...
Hát igen. Ez elég veszélyes dolog. Hallottam olyan történetet, hogy valaki a budiból jött ki és nyitva volt a kocsi ajtaja. Kiesett a vonatból és állítólag egy hét múlva sínek között találták meg a hulláját. Az, hogy ez mennyire igaz, azt nem tudom.
Képeden egy Y típusú kocsi látható, ahol a budi ajtaja nagyon közel van a kijárati ajtóhoz. Jön az utas a budiból és a következő pillanatban máris a vonat alatt van.
"Hogy kend nem informálódik, az a maga baja, de a vasútnál vannak rá törekvések. :)"
No igen, azt hiszem egy kisség "mellé-fogalmaztam" ezzel a törekvés szóval. :) Bár a vasútnál szerintem inkább csak fantáziálás megy ezügyben :)) :( Utóbbi ugye nem kerül pénzbe viszont a kiadott néha látványos kommos nyilatkozatokon kívül eredménye sincs sok.. :/
Ez még "hagyján" az érdekesebb az ic-ken szokott lenni. Múlt héten 4x láttam így az Ister EN legutolsó magyar másodosztályú kocsiját. Szépen ment végig így.
A számlán nem mint veszélyes hulladék, hanem mint selejt függöny szerepel, 100Ft/db+ÁFA. Ha megsemmisíteni kell vinni, akkor kell vele a veszélyes hulladékokra vonatkozó szabályok szerint eljárni.
OFF
Amikor veszel a boltban egy villanybojlert, akkor se viszel hozzá ilyen igazolást, pedig a tartályszigetelő poliuretánhab is veszélyes hulladéknak számít.
és az utasnak ott kell megvennie Vlagyivosztokig? Így még tisztább ügy szerintem. Itthon megrendeled, majd Moszkvában a kinyomtatott jegyet (jegyeket) átveszed a megfelelő pályaudvaron.
Ha a balti államok nemzetközi vasúti személyforgalmából levonod az Oroszország, Ukrajna, Belarusz felé menő vonatokat, akkor marad a napi 1 vagy 2 pár vonat Sestokai-ból (határállomás) Lengyelországba.
Lettország és Litvánia egymás közti forgalmát a Vilnius-Szentpétervár, Riga-Truszkavec (ez egy üdülőhely az ukrán Kárpátokban) és hasonló vonatok adják. Ezeket (és a főváros-Moszkva járatokat) kézenfekvőbb lehet a szovjet-orosz helyfoglalási, tarifa, miegyéb rendszerekbe integrálni, mint az utazások egy részére valami mást alkalmazni.
Nem, a Kelet-Nyugat Díjszabással számolnak. Elvileg Budapesten is meg lehet venni végig. Olyanról is olvastam, aki Bécsben vette meg (a hálókocsijegyeket).
*Mármint ha lenne valaki, aki kifizetné végig a CIV-es jegyet.
Állítólag érdemesebb átugrani egy Citystar jegyért Szlovákiába, vagy a déli országrészen lakóknak menettérti kedvezmény ügyében Szabadkára...
"Apropó! Budapest-Vlagyivosztok viszonylatban Vlagyivosztokig CIV-vel számolnak*, vagy eleve csak Moszkváig adnak jegyet, és az utasnak ott kell megvennie Vlagyivosztokig?"
Ki lehet adni a Kelet-Nyugat díjszabás alapján.
Az árak is megtalálhatóak a MÁV Start honlapon lévő díjszabásban:
Az utolsó mohikánok között eddig megúszták, de szeptember 3-tól ritkításra, illetve rövidítésre kerülnek a Kunszentmiklós-Dunapataj-Kalocsa és Kiskőrös-Kalocsa útvonalon március 4-én indított vonathelyettesítő járatok is:
Akkor viszont vicc az egész SZMPSZ. Mert ha nem jár együtt az alacsony tarifákkal, márpedig amiket írt az ottani vasúti helyzetről AG, ez nincs így, akkor mi értelme van? (Leszámítva az Oroszország felé vezető utazásokat.)
Tényleg, mi értelme van?
Amúgy meg az akkori szabályok szerint a CIV-es országba vagy országból való utazás esetén az szmpsz-es országokba is CIV jegy kellett, ha jól tudom. Viszont Lengyelország ugyebár CIV-es. Akkor csak a határon való felszállásnál adhatnak szmpsz jegyet, de ha mondjuk Varsóban szállok fel, akkor nem?
Apropó! Budapest-Vlagyivosztok viszonylatban Vlagyivosztokig CIV-vel számolnak*, vagy eleve csak Moszkváig adnak jegyet, és az utasnak ott kell megvennie Vlagyivosztokig?
*Mármint ha lenne valaki, aki kifizetné végig a CIV-es jegyet.
Csak érdekességnek jegyezném meg, hogy német EC-kocsikat is láttam már függöny nélkül. Igaz, sötétített üvegük van, de azért tűző nap esetén csak mérsékelten segít.
Miért nem mennek el a saját bontójukba, Sátoraljaújhelyre?
Hébe-hóba még lehet párat találni, szedett-vedett, szakadt, büdös és retkes állapotban. Kb. 3 éve vettem néhányat, teljesen hivatalosan, számlával. Örültek, hogy valaki elviszi a veszélyes hulladéknak számító veszélyes hulladékot, mint mondták, a kutyának se kellenek.
Na jo, tény és valo, hogy a Keleti a magyar vasut szégyene (már évtizedek ota), de hányan utaznak a Keletiböl (ill. hányan vesznek ott jegyet) és hányan isten tudja honnan, akik még azt sem tudják, hogy mi az az internet....
Én úgy tudom, azért nincs, mert amikor volt vagy szét lettek vagdalva az utasok által, vagy ellet lopva és már lassan meg oldhatatlan volta ezek pótlása javítása, így gazdasági okokból megszüntették. Jó pl. a Sm-Kőszeg Bz-ék, a kérdésekre
Én itt elsősorban a nemzetközi forgalomra gondolok.
"...alig van ideje,lehetösége e-jegyet venni...."
Ezzel a Keleti nemz.pénztárának hatékonysága alapján vitatkoznék. :) Mármint akinek van ideje végigállni ott amit kell annak gondolom x kattintásra is van ideje. Ami valljuk be azért jóval kényelmesebb megoldás.
Sziasztok!
Az alábbi témában füstölögtem a minap.
Régen a By, Bhv kocsikban volt roló, a Bz-kben és a fülkés kocsikban függöny. Most nincs, ezért meglehetősen kellemetlen a napos oldalon ülni.
Hová lettek? Tudom, hogy a mai világban mindent ellopnak, ami a levegőnél sűrűbb, de az ellopták válasz túl egyszerűnek tűnik.
Mert mire jó?
Asztalterítőnek csúnya, felmosórongynak alkalmatlan. A vitorlavászonként való értékesítés verzióját is kétkedve fogadom.
Netán függönynek használják őket valahol? Na de ennyit?
Mi történhetett?
Úgy veszem észre, hogy a félegyházi kocsikban megvan a függöny helye, függöny viszont nincs bennük, és az üveg sem sötétített. vajon így kértük őket?
Az új járművekben (5341, 5342, 6341, 6342) eleve nincs függöny: sötétített üveggel és hűtéssel próbálják a napsütés penetrációját kompenzálni, szvsz mérsékelt sikerrel. Pedig a függöny olcsó (csak egyszer kell megvenni, működtetési költsége nincs, talán csak a mosás, az is ritkán) és hatékony antipenetrátor.
Egy kíváncsi ignoráns
A baj az, hogy a vasuton 100x -1000x többen utaznak naponta, mint bármelyik légitársasággal, és az utazok jelentös részének alig van ideje, lehetösége e-jegyet venni. (Tálán a távolsági járatok kivételt képezhetnek, de ez sem okvetlenül biztos).
A Malév büszkén jelentette be sajtóközleményében, "a tengeren túli és nyugat -európai útvonalain már teljes az e-jegy lefedettség", és hamarosan eltűnnek a papírjegyek.
Szeptember elsején a tanévnyitó után vagy helyett lehet a Nyugatiban vagy nyíltvonalon várakozni, ugyanis Budapestre érkezik a Venice Simplon-Orient-Expressz, körülbelül 16h magasságában lesz a Nyugatiban. Másnap 18- 18:30h között megy Bukaresten át Isztanbulba.
OFF Újabb tényleg még csak otthon van :) Viszont a tiedből is van egy 0.01-gyel magasabb verziójú letölthető, amiből nincs kiherélve a fele POI a nagyon ostoba autós lomok miatt. ON
Ha most -gonosz- szeretnék lenni, azt mondanám, hogy a sárga sáv az ajtó fölött véget ér, tehát maga a WC még első osztályú, de az előtte lévő peronrész az már nem. :-)
Mert amíg a Nyugatiba járt, szerelvényvonatként átment a Keletibe, lepippantani a wc-t, majd szintén szerelvényvonatként visszament a Nyugatiba. Ezt elkerülendő inkább egyből a Keletibe, -ből járatják.
Ezer új állás a székesfehérvári síküveggyártónál 2007. augusztus 29. szerda, 08:11 Ezer új állás létesítését tervezi Székesfehérváron az ország egyik legnagyobb síküveggyártója, a magyar tulajdonú Jüllich Glas Holding Zrt. A cég hatmilliárd forintos zöldmezős beruházás keretében bővíti termelését - írja a Világgazdaság.
Hol van Székesfehérváron ez a Síküveggyár?
1000 munkás - gondolom három műszakba - az már jelentős hivatásforgalom.
Műszakonként 300 új utas.
Milyen távolságra van vasúti megállóhelytól/állomástól a gyár?
Összekapják. Szönyeget rakat minden IC kocsiba, növelve az utazási komfortot, így szépen bele lesz csomagolva a szar. Beteszik abba is ami lassan szétesik:-(((
Biztos van még 100 évre elegendő jegykészlet, amit nem akartak kidobni. Továbbá akárcsak itthon, ott sem akadnak fenn azon az utasok, hogy nemlétező szabályozásokra hivatkoznak a jegyen... :)
Amúgy meg Warszawa Special jeggyel utaztunk, ami azért vicces, mert a lengyel célállomás 320 km-re volt Varsó előtt. Ez olyan, mintha egy Hegyeshalom Nickelsdorf viszonylatos jegyen a kedvezmény rovatban München Special lenne...
Nekem nagyon tetszik a szőnyeg a plafonon, nagyon otthonossá teszi a fülkéket, bár kicsit érdekes. Mondjuk, kíváncsi lennék, hányszor tisztították ki...
A plafonszőnyegről a spanyolokat kellene megkérdezni, mert a spanyol vagonok belsőkárpitja van bikavadító színre festve, és az van a plafonon a padló helyett.
Igaz az IC-k számára vonatkozó megjegyzés, csak az IC-vel itthon többek között pont az a baj, hogy sok van. Menjen mindenhova, mindig: 50-es pályán, két kocsival (köztük nem működő légkondis, meg halbi..., étkezőkocsi nélküli, sőt első osztály nélküli), és álljon meg minden 500 lakosúnál nagyobb településen. Na ez nincs a PKP-nél. Légkondi, normális kocsi, bankkártyát elfogadó "on-line" jegyvizsgáló, külön vonatszemélyzet, normális sebesség (legalább a vonalak jelentős részén), és ingyen kaja (na jó, ez nem túl fontos dolog). Ráadásul a lengyel IC-ken létezik olyan, hogy üzletpolitkai kedvezményrendszer, ami nálunk ugye ismeretlen. Bár az is igaz, hogy ott van is konkurenciájuk: a LOT belföldi hálózatán a jegyárak jó esetben az első osztályú IC-jegyek árszínvonalán vannak. Szerintem az IC-nél nem a mennyiség, a minőség számít, jobb lenne, ha nálunk is így lenne újra, mint a 90-es évek közepén.
itthon egyedül elfogadhatónak a 70-es, R-Útól Szobig
Vác kiesik ebből, mivel ma láttam meg, hogy 80-ról lefokozták 60-ra, sőt a kezdőponti váltókörzet meg 40-es lett.
Így szépen rohad le a hazai vasút, és a romlás oly mértékű, hogy az EU minden pénze is kevés volna a helyrehozatalhoz, így nem marad más, csak a sok-sok vörös négyzet kihelyezése a pályákra évek múlva, illetve a 10-20-al billegő vonatok látványa fővonalainkon.
Hát igen, az infra, itthon egyedül elfogadhatónak a 70-es, R-Útól Szobig, a 100a-t, és a 140-es vonalat tartom elfogadható infrának, a többit nem. Szlovákban meg inkább az a kevesebb, ami nem elfogadható. Azért szégyenteljes, hogy a 30-as vonal hátrébb kullog, mint egy másodrendű dízeles fővonal Szlovákiában.
Na de ez már felesleges szócséplés, mindenki tudja végül is, hogy mi van itthon vasútilag.
Hö, hö... A MÁV több IC vonatot üzemeltet, mint a PKP IC nevű cég... Azért ha Teke Berciék összekapnák magukat, talán 4-5-10 szerelvényt képesek lennének az elvárásoknak megfelelelő szintre hozni. Az már érdekesebb, hogy a regionális vonatokon is kitesz magért a PKP, pontosabban PKP PR. Ha már nem gyors a vonat, legalább legyen "kényelmes". Bár a gyorsaság is relatív. Amióta volt szerencsém kisvasutak után kutatva kocsival bejárni az ország jelentős részét, megváltozott a véleményem arról, mennyire is versenyképtelen a PKP a mai infrastruktúrális feltételek mellett. A PKP vonalai ugyanis nincsennek sokkal rosszabb állapotban, mint az úthálózat és még csak azt se mondható, hogy az utakon lehetne döngetni. A kohoszökevény helyközi buszok meg egyszerűen a vicc kategóriát súrolják. Ezt még a Balti államok is kenterbe verik a kismillió használtan vett német, francia, benelux eredetű busszal...
De a lengyeleknél legalább az IC forgalom működik, itthon még az sem. A román-bolgár duót meg sajnos tényleg nem egy DB, de azért vegyük figyelembe az adottságaikat is.
Nem mi vagyunk igénytelenek, hanem minket ver a sors az Európai Unió három leglepukkantabb vasútjának egyikével. Azon lehet vitatkozni, hogy ÁLTALÁNOSSÁGBAN a magyar-román-bolgár hármasból melyik helyre vagyunk jók, na jó, a lengyeleket hozzá véve négyesből! A lepukkantságban nem csak az állomási WC-ket, hanem a menetreni kínálatot és az infrát is beleértve...
Hát igen, itthon még Monoron sem lehet kártyával fizetni. Bezzeg Szlovákban, tényleg sok helyen lehet. De ez az egyik, a másik az, hogy szépek, tiszták, és kultúráltak az állomások.
Bezzeg itthon Monoron a felújított felvételi épületben vízhiány miatt hetekig zárva volt a közWC, aztán megnyitották, de víz semmi, így elképzelhetőek az állapotok.
Mi vagyunk ennyire igénytelenek már, vagy külföldön lettek igényesebbek az emberek?
Az azért durva, hogy esemény a kártyás fizetés lehetősége nálunk. Bezzeg Litvániában 100 forintot is szemrebbenés nélkül hagytak kártyával fizetni. Sőt, Sestokai üzemváltó állomáson is lehetett kártyával jegyet venni. Ami azért érdekes, mert litván pénzt váltani itthon nem lehet, máshol meg nincs idő. Így sestokai jegyváltás szóba sem kerülhetett. Ám hiába a kártyás vásárlás, az ország belseje felé 10 perc van átszállni a lengyel volnatról. Ha nem késik. Ha késik, kevesebb! Kifelé biszont van fél óra! Én alapból nem vettem volna jegyet a Sestokai - Mockava Gr. szakaszra, gondolván, a lengyel kallert nem érdekli. Igazam volt, nem érdekelte. De mikor láttam, lehet kártyával fizetni, továbbá ki volt írva, hogy csak 2.1 euró a jegy a lengyel határállomásra, és hogy SZMPSZ-es jegyet ír a pénztáros, 10 perc alatt darabját (!), rögtön elcsábultam szuvenír vásárlásra... :)))
itt miért a plafonon van a szőnyeg, és nem a padlón? Azért, mert ha a padlón lenne, összejárkálnák és takarítani kellene. Igaz, hogy akkor sem takarítaná senki, de ezt el lehetett adni mint fenntartási költség csökkentő megoldást. A sikerdíj nem maradt el, természetesen. :)
Az meg miért van, hogy a hangos utastájékoztatás csak Szlovákban megyen, itthon nem? Mert Magyarországon minden utas tájékozott, nem kell őket még külön tájékoztatni.
Maga a körvaút az nem lenne rossz, mert az 80-as. Rákospalota, meg kőbánya a két vége 40 ill 60as. Tény és való a nyugati közelebb lenne, nem tudom miért rakták át.
Csütörtökön Szarajevóból egy ZFBH és egy MÁV kocsiból álló vonattal jöttünk, mindkettő GOSA kocsi volt, ám a MÁV-os kocsira 2. osztály volt kiírva, a ZFBH-sra meg 1. osztály. Belülről nézve semmi különbség nem volt a két kocsi között, pontosan ugyanolyan ülések voltak, ugyanúgy dönthető, ugyanaz a tükör, stb... Kérdeztük Szarajevóban, hogy ez hogy van, mondta a kalauz hogy üljünk nyugodtan a ZFBH-ba, az is 2. osztály. És Pestig rendben is volt így.
Ja, a Keletiben semmi pesr alatt kiadták reggel a pozsonyi retúromat bakkártyás fizetéssel, pedig csak neged 10-re értem oda, és ugye 9:50-kor indult a vonatom.
Amúgy szépen voltak rajta, legalább is a termesben, mert én is azt választottam a fülkés kocsik helyett.
Azért vannakl pozitív dolgok is vasútilag, igaz EC-vel kell menni.
A 9:50-es berlini EC170-vel mentem Érsekújvárig, és pontosak voltunk.
Vissza Jókútról (Kúty) a párjával az EC171-el jöttem haza, és óramű pontosan indultunk 15:06-kor, és óramű pontosan 18:17-kor meg is érkeztünk a Keletibe.
272 km, 3 óra 11 perc alatt, 85 km/h átlag, nem is rossz. Az eredményt legjobban a Rákospalota-Újpest-Keleti szakasz jelenti a körvasúti döcögésekkel, és tegergőzésekkel. Azért Szlovákban megyen 140 km/h-val is a 110-esen, meg a 130-as vonalon is.
Ja és a 21-91-es termes kocsiban kilát a GPS, amúgy itt miért a plafonon van a szőnyeg, és nem a padlón? :-)
Az meg miért van, hogy a hangos utastájékoztatás csak Szlovákban megyen, itthon nem?
aki elfogadta a játékszabályokat, azoknak illik ehhez tartani magát. Szerintem.
Szerintem is. És tényleg tévedésből ültem a bolhás Ap kocsiba, mert azt hittem, már rég visszaminősítették. Bár selejtezése időszerűbbnek tűnt.
A bajom a mércével van. Egy szakadék Ap az försztklássz, míg adott esetben egy ÖBB, vagy JZ hatszemélyes-fülkés nem? Szóval akkor lenne értelme ennek a játéknak, hogyha legalább körülbelül lehetne húzni egy vonalat. Szóval ugyanannyi pénzért bézével, meg Wiesellel utazni, ennél sokkal többért meg húgyszagú Ap-be ülni, háááááát, sehogysem stimmel. Jelenleg adott vonaton az 1. és a 2. osztály között általában csak az a különbség, hogy utóbbiban kevesebb a vasutas...
Maaaargit! Olyan állat, hogy hattyúhal, olyan nincs is. És ha lenne is, akkor sincsen nekije álla! Amire te gondolsz, az a macskacápa. Na jó. Mondjuk, hogy van hattyúhal! De attól, hogy mondjuk, még nincsen is! Pláne nem lesz neki álla!
------------
Szóval igen. Attól, hogy 1. kocsiosztály van ráírva, még nem biztos, hogy lesz olyan jó, mint aki ezt korábban (mondjuk Pulmann) elképzelte. De attól még annak hívjuk/hívják, és aki elfogadta a játékszabályokat, azoknak illik ehhez tartani magát. Szerintem.
Remélem erre a kérdésre a Magyar Közlekedés következő számába választ kaphatsz...
Azonban a kérdésben lévő sanda gyanut én helyből visszautasítanám. Az eddig tapasztaltak alapján Balogh-Fazekas asszony nem olyan, aki "úgy" kapna ilyen feladatokat...
Amúgy ma beszéltem vele - telefonon, épp vasútállomási utastájékoztatás hangzott a háttérbe. A Tényekben megláttam miért is volt munkaidőben vasútállomáson... :)
a sárga vonal szélétől a sárga vonal széléig első osztályú
Hiába ragasztassz egy kupac kaksira egy matricát, hogy "beaf-stek", attól az még kaksi marad.
Két éve, egy este valami négyezerakárhányassal Dunaújvárosból utaztam Kellemetlenföldre. Fel sem néztem a szerelvényre, a peronon figyeltem a kiszűrődő fényt, kerestem a legvilágosabb szakaszt, mert olvasni szerettem volna. Meg is lett, be is ültem, mint a végén kiderült, egy Ap kocsiba. Nem voltak sokan, csak én, meg pár jv, akik jöttek, mentek, csevegtek, gondolom a fele dolgozott, másik fele önköltség, mert a hangokból ítélve ketten igen keveset voltak a szakaszban. Budafok-belváros környékén kimentem a WC feliratú nemtommibe, és tök megleptem a mancsaftot, hogy más is tartózkodik a szakaszban. Erre gyorsan el is kérték a jegyem. Mutatom az arcképest, mire közli a dolgozótárs, hogy "de hiszen ez másodosztályú igazolvány!" Mire ijedten körülpillantva, "miért, ez harmadosztályú szakasz?". Nem szólt többet, megköszönte, elköszönt.
A 100-120-1400-es topicban feltettem egy kérdést, de ide is bemásolom, hátha több szakértő van ebben a topicban:
Vasutas ismerőseim körében megállapításra került, hogy a szegedi jv-k nagy része az utóbbi időben már nem olyan hatékonysággal dolgozik mint régen.
Tisztelet a kivételnek!!!!!!!!!
És erre meglepetésben volt részem ma.
Az egyik öszvéren 2 utas az AB kocsi 1. osztályú felénél a WC előtt állt 2. osztályú jeggyel.
A jv szépen megkérte őket, hogy fáradjanak át a másik kocsiba.
Ferihegyen visszajött és ismét megkérte őket, majd egy kicsit (de csak kicsit) erélyesebben ismét megismételte.
Majd elment és egy rendőrrel visszatérve meggyőzte a 2 utast, hogy legyenek szívesek egy kocsival hátrább utazni. Ami lényeges, hogy álltak a WC előtt, legalábbis addig.
Ennek hatására elhagyták az AB kocsi légterét.
Az igaz, hogy egy régi jv ismerősöm azt mondta, hogy az 1. osztályú kocsi ütközőtől ütközőig tart, de szerintem itt a jv már átesett a ló másik oldalára, viszont nagyon szimpatikus volt a fellépése és "agresszivítása".
És akkor egy kérdés a szakértőkhöz:
Másodosztályú jeggyel lehet-e az 1. osztály WC előtti területén utazni büntetlenül.
A kérdést kiegészíteném azzal, hogy az AB kocsi 1. osztályú oldalán a WC előtt...
Az ilyen-olyan állomásfelújítások egyik velejárója a rokkantliftek beszerelése a gyalogosaluljárók környékére. Nemcsak Magyarországon, hanem szerte mindenfelé. Tegyük fel, hogy vannak olyan helyek, ahol ezeket a lifteket, meg kerekesszék-továbbító szerkezeteket használják, és ezek működőképes állapotban - azaz nem összegraffitizve, nem szétbarmolva, nem széthordva - maradnak üzemidejük végéig. De azt is feltehetjük, hogy Magyarország nem éppen az az ország, ahol a tömegszerűen nem használt, azonban tömegek által látogatott helyeken felállított berendezéseknek vannak létezési esélyeik.
Vagyis tudva tudható, hogy ha beszerelek száz rokkantliftet szerte mindenhova, azokat karbantartani nem kell, úgyis működésképtelennek tekinthetők az első pillanattól kezdve. Na de papíron akkor is léteznek, és ha léteznek, akkor el lehet kérni utánuk karbantartási díjat, support díjat, felújítási díjat, akármilyen díjat. Asszem felcsapok liftboltosnak. Illetve mégse, hiszen nem a liftboltosság a dolog lényege, a lift csak egy eszköz a lenyúlási lehetőségek végtelen tengerében. A probléma - mint mindig - pusztán az, hogy én miért vagyok annyira hülye, hogy nem szívódom rá a lenyúlási lehetőségek közül legalább néhányra?...
Nemrég láttam Kelenföldön, hogy összefújkáltak több új motorvonatot... . Na ilyenkor kinyílik a zsebemben a bicska. Az ilyeneket ki kellene fektetni a sínekre.... .
1 órája Alsóörsön egy daru a 2332-es Csörgőt emelte le a forgóvázáról és gondolom tette rá egy másikra a mellette lévő sínen. Kint vol egy remot Szergej is. Mi törénhetett? A menetrendi vonatok rendben közlekednek.
Igazad van, de elmúltak ezek a szép idők. Leginkább az agyacskánkat kellene átkódolni arra, ha egy szolgáltatást igénybe veszünk azért fizetni kell. És ehhez, ismerve kis hazánk állampolgárait - tisztelet a kívételeknek - még legalább 3-4 emberöltő szükséges.
A magyar közlekedés politikának nem célja az, hogy többen utazzanak kedvező áron. Elég nehéz elképzelni, hogy olyan kedvezményeket vezessenek be, mint azt az ÖBB teszi. Amíg ilyen kókadt a helyzet, erre nem is igazán lesz mód. Végül is azt akarják elérni, hogy csak az utazzon, akinek nagyon muszáj. Ez a tarifa rendszer erre kiválóan alkalmas.
Privát vélemény, de én nem értek teljesen (!) egyet a blog tartalmával.
A 2 szavas reklámszlogenek nem egyértelműen rosszak (a máv szempontjából), mert elég rövid ahhoz, hogy elolvassa az ember, de elég hosszú, hogy mondjon valamit. A siető ember kíváncsisága miatt elolvassa, de nagyon sokat nem forgatja a fejében, így marad valami pozitív massza a fejében a jövőről, meg a menetrendről, ami szép, és jó, és haladás, és pontosság, meg effélék. És fontos hogy ezt a masszát nem zavarja sem a büdös bhv, sem a nagy késés.
Aha, köszi! Azt gondoltam, hogy a 8-ason csak Audis vonat megy Öbb géppel(de ha jól tudom akkor is csak hétvégén), valóban célszerű döntés volt a gyorsra rátenni, na ja, így meg pláne:) :) Tehát akkor a 61-es nem is sérült, csak a 3-as ezekeszerint?
"Ne hagyjuk, hogy utashiány miatt a kisterenyei vonalhoz hasonlóan, itt is megszűnjön a személyszállítás!"
Ha Kisterenye felé "utashiány miatt" szűnt meg a személyszállítás, akkor ugyebár a vonal déli felén abban az esetben nem szűnik meg a személyszállítás, ha utasokban nincs hiány. Ez a kirándulás felhívja a figyelmet arra, hogy a vonal létezik. Oké, elmegy száz ember, vásárol növényt, felvetítik számára Kunhegyes fényes jövőjét, meghallgatja a citeraegyüttes műsorát. A baráti beszélgetésen majd az MKK jeles képviselője kifejti, hogy mennyire fontos a közösségi közlekedésnek mindenféle ága, és akár még József Attila "Levegőt!" című versét is elszavalja.
Ez a száz ember ettől fogva élete végéig Kál-Kápolna és Kisújszállás között ingázik majd Bézével, hogy forgalmat generáljon? Vagy a Szélcsengő kórus tagjai döntenek így? Vagy ha mindez megjelenik a médiában, egy csomó embernek hirtelen dolga akad Erdőtelek felé? Hááát... Ha már figyelemfelkeltésről beszélünk, a figyelem ráirányul a polgármesterre, a népdalkórusra, no meg az MKK jeles szervezőjére. A vonal meg inkább a díszlet részét képezi a történetben.
Ott ez hamarosan valóság lesz. EU előírások vagy irányelvek szerint valószínűleg pár éven belül megszűnik az álló utasok szállítása a távolsági buszokon. (Elővárosi-helyközi forgalomban továbbra is megmarad.) Így nem a helyjegy árát kapja vissza a diák, ami nincs vagy ingyenes, hanem fel sem szállhat majd.
Ha a MÁV Start Zrt. nem tud kellő számú ülőhelyet biztosítani a nyaralásból hazautazó diákok számára, akkor fizesse vissza a menetjegy árát a balesetveszélyes helyzetben, állva utazó diákoknak követelik a szülők.
Szülők kontra MÁV: több pénzért leglább ülőhelyet!
A diákjegyek jelentős drágulása után a MÁV tegyen meg mindent, hogy legalább ülőhelye legyen a túlzsúfolt vonatokon a tanulóknak szólítják fel az országos szülői szervezetek a MÁV Start Zrt. vezetőjét. A szülők szerint a diákjegy a tanulói jogviszony és nem a diákigazolvány után jár.
A Magyar Közlekedési Klubnak célja, hogy a helyi rendezvényekre minél többen érkezzenek vonattal, hozzájárulva ezzel a mellékvonali utaslétszám emelkedéséhez, a vonalak megmaradásához. Szeptember 28-án, kapcsolódva a Kunhegyesiek Baráti Köre programjához vonatos előprogramot szervezünk a Kál-Kápolna Kisújszállás vasútvonalon lévő Erdőtelekre.
Ne hagyjuk, hogy utashiány miatt a kisterenyei vonalhoz hasonlóan, itt is megszűnjön a személyszállítás!
Program:
Indulás: Keleti pályaudvarról a 8:05-ös Sátoraljaújhelyi vonattal
Találkozó: a túravezető a vonat utolsó kocsija mellett (általában az 5-ös vágányról indul) várja a túratársakat ¾ 8-8 óra között, Vonattal a mellékvonalakon is! felíratú pólóban!
aki később jön, szálljon fel a vonat hátsó kocsijába és keresse a feliratot!
Kérjük, vegye meg a saját jegyét, az egész jegy ára 2040 Ft.
¾ 10 Érkezés Erdőtelekre Kál-Kápolnai közvetlen átszállással
A jobb időket megélt, de még így elhagyatottan is stílusos állomásról besétálunk a faluba.
Elhaladunk a régi katolikus és zsidó temető mellett, ahol sok épen maradt, jól olvasható felíratú síkövet is találunk. Bekukucskálunk a Benes Kúria kerítésén. Gyönyörködünk a falu gondozott előkertjeiben.
A Botanikus kertben 2-3 órát töltünk, megcsodáljuk pompás növényeit, kis tavát, romantikus sétányait és a romjaiban is szép Buttler kastélyt.
Növényt vásárolni is lehet!
(Aki siet a KBK találkozójára, a 11:46-os vonattal is továbbmehet Kunhegyesre!)
A Hanyi ér táplálja az Arborétum tavát és a védett égerlápot (Fotó a májusi túránkról)
14:36 Vonattal tovább Kunhegyesre, érkezés: 15:59-kor
(aki nem akar Kunhegyesre jönni, 16:06-kor lesz vonata Kál-Kápolna felé, mely 17:57-kor ér a Keletibe)
Az állomásról a Kun Kapitány házát érintve elsétálunk a Művelődési Házba, ahol csatlakozunk a Kunhegyesiek Baráti Köre által szervezett programhoz:
16.30 Szabó András polgármesteri köszöntője Kunhegyes jövőjéről, terveiről (vetítés)
17.00 A kunhegyesi Szélcsengő kórus műsora
17.30.A kunhegyesi Búzavirág népdalkör és a Hajdina citeraegyüttes műsora
ez valójában a peronliftek gépháza, kicsit sajátos dizájnnal (éjszaka jól mutat...) Ahha... Lusta voltam, nem mentem oda egészen a közelébe, csak a szomszéd perontól néztem, ahonnan fotóztam. Onnan meg egészen úgy nézett ki, mintha valakit oda be akarnának ültetni. Mondjuk abban a kék bigyóban elég mulatságos dolog volna üldögélni, de hát minden csak pénz kérdése: ha valami miatt valamire ne adj isten, jutott egy csomó pénz, akkor ott akár el is lehet szakadni a logikus okfejtésektől, és jönnek a játék, mutyi és egyéb másodlagos tényezők mentén készült dolgok... Na, majd este update-elem.
Leellenőrzini sajnos nem tudom, mert én nem jegyzetelek ilyen alaposan Á, ezt jegyzetelni nem lehet, csak diktafon játszhat. Asszem 120 felett a diktafon is kevés, mert ha minden pályamenti berendezésről meg akarok emlékezni, akkor egyszerűen nem tudom olyan gyorsan darálni a diktafonba, ahogy jönnek egymás után. :)
3. sz. módosítás ragsztásával pedig csak óvatosan, hiszen itt is bebizonyosodott, hogy a MÁV-nál csak az biztos, ami már 3 napja megtörtént, mert a Mátészalka-Budapest között bevezetni tervezett Kraszna IC-t és kapcsolódó változásait gyorsan visszavonták:
"Értesítjük utasainkat, hogy a 3 sz. módosításban, illetve a Budapest- Szolnok, illetve Budapest-Nyíregyháza vonalakra kiadott vágányzári menetrendekben sajnálatos módon téves információ jelent meg. A Debrecen-Mátészalka és a hozzá csatlakozó vonalak menetrendje augusztus 27-től NEM változik meg, az ezzel kapcsolatban kiadott módosítások érvénytelenek, a korábbi menetrend marad érvényben."
No, én viszont végigolvastam az utolsó Hoheneggerig. Leellenőrzini sajnos nem tudom, mert én nem jegyzetelek ilyen alaposan :) Így csak egy dologba kötnék bele: Brno-nál írod, hogy a "peronvégeken kék üvegfalú munkahelyeket alakítottak ki" - ez valójában a peronliftek gépháza, kicsit sajátos dizájnnal (éjszaka jól mutat...)
Na, Mezőkeresztes-Mezőnyárád-Mezőkövesd magasságában van egy isteni hosszú 60-as. Utaztam arra sima személyvonattal, félrebillenve haladtunk ott. IC-vel meg észre se vettem. Ennyi különbség lenne a hagyományos személykocsi és az IC kocsi forgóváza közt? 10-67-es IC verdában utaztam.
Igen, nyár elején mentem ott, annyit nem késtünk, de azért nem voltunk rendesek sem. De már akkor - sőt, télen - volt sok 20-as (Nyékládháza, Mezőkövesd?), vagy talán még 10-es is, DE a Ms-i váltókörzetet végre rendbehozták. Úgy vettem észre, hogy a 80-as vonal egyik egyben lévő lassújelmentes szakasza már csak a Szerencs - Mezőzombor szakasz. Egyik a kevés közül.
Én csütörtökön készülök Kassára, de 5629-cel, majd Rákóczival. De ha ennyire rossz a pálya, akkor nem izgulok a szoros csatlakozás (akad, vjv, jv, mv csere) miatt...
Erről nem tudok. De ez a romlás a 40 fokos kánikula után következett be, addig azért nem volt ennyire siralmas még.
A kánikulában viszont teletüzdelték az egséz vonalat 40-60-as lassújelekkel.
Ja Felsőzsolcán eddig csak a bal vágányon volt 80-as lassújel a Sajó hídnál, most már a jobbon is van, igaz még csak 100-as. De a híd előtt Miskolc felől kikerült egy 3-4 oszlopköznyi 60-as is. Pedig ez is 120-as volt még a nyár elején.
Arról tudsz, hogy eme pályaállapotok miatt Nyíregyházára +10-20 perces késéssel érkeznek MINDIG a kör-IC-k? A MÁV mindig fizeti vissza a pótjegyet, mint a katonatiszt. Ha ez neki megéri...
Nincs ebben semmi bonyolult.A 061 alapból a gyors gépe volt.Mivel azonban a 003-as Sopronnál jött be,de egyébbként az Audi gépe lett volna,így valahogy le kellett juttatni Győrbe.Célszerűnek tűnt tehát ez a megoldás,hogy a gyors előfogataként jusson oda.Ez egyébbként már bevállt dolog,csak hát azok nem ilyen "látványos" esetek mint ez a mai.
Távol álljon tőlünk bármiféle káröröm,de mikor beszéltem a kollégával az eset után,abban egyetértettünk,hogy ez volt a mai nap legjobb menetirányítói döntése, különben megint egy Gysev gép dölt volna ki a sorból,ki tudja mennyi időre.
Na így keletkeznek a népmesék. Ugyanis a 61-es valóban ott volt,csak előtte még ott volt a 003-as ÖBB taubika is.Ő volt az energiaemésztő.A többi stimmel.:-((
Nagyszabású vasúti beruházás körvonalazódik Délkelet-Ázsiában, miután Kína és a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetségének(ASEAN) képviselői megállapodtak: több milliárd dolláros beruházással kiépítik a vasúti összeköttetést Szingapúr és Dél-Kína között.
A tervek szerint még az idén konferenciát szerveznek, a lehetséges befektetők bevonására.
A Singapore-Kunming Rail Link projekt keretében 550 kilométernyi vasútvonalat korszerűsítenek, illetve újakat építenek annak a 7 ezer kilométeres körvasútnak a részeként, amely Kínát köti majd össze az ASEAN tíz országával. A teljes beruházás költsége 10 milliárd dollárra tehető.
Konkrét időpontot nem jelöltek meg a beruházás befejezésére, de azt szeretnék, hogy mire a tervek szerint 2015-ben létrejön a szabad kereskedelmen alapuló ASEAN gazdasági közösség, addigra részben már működjön a vasúti összeköttetés.
Az ASEAN egyébként 2013-ig összesen hat szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni térségbeli legfontosabb kereskedelmi partnereivel, míg az Európai Unióval tervezett megállapodásnak egyelőre még nincs céldátuma.
A tervek szerint Dél-Koreával a jövő évben hozzák tető alá a szabadkereskedelmi megállapodást, Kínával 2010-ig, Indiával 2011-ig, Japánnal 2012-ig. Addigra előkészítik a megállapodást Új-Zélanddal és Ausztráliával is, így 2013-ra valamennyi fontosabb kereskedelmi partneréve lesz az ASEAN-nak szabadkereskedelmi megállapodása.
Az ASEAN tíz tagországot tömörít(Malajziát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Szingapúrt, Thaiföldet, Bruneit, Laoszt, Vietnamot, Kambodzsát és Mianmart) mintegy 550 millió lakossal és 700 milliárd dollár körüli bruttó hazai termékkel. A szövetség 2015-től tervezi az egységes piac és termelési bázis létesítését célzó gazdasági közösség megteremtését.
(Akadémiai szabályzat 250-259. Nincs pont erre szabály, de kikövetkeztethető, hogy elfogadható.
Nyelvi szerkesztőnk ilyenkor - ha nem szó szerinti az idézés - ugyanis nem a gondolatjeles "idézőmondat" pártján áll, hanem a vesszővel kapcsolt tagmondatén. Amely formalice egy egyszerű tárgyi alárendelő mellékmondat ugyan, de én érzékeltetni kívántam, hogy mégis idézésféle. Vagyis:
Nem lesz-e kevesebb vevője a Westend 1., 2., 3., stb. plazáknak, ha az utasok nem mind a Nyugatinál szállnak le? - aggódhat esetleg Janesch.
Itt a szabályzat is ír a kérdőjelről és utána a kisbetűről. Én pedig a gondolatjelet egyszerűen helyettesítettem - nyelvi szerkesztőnk ajánlásának megfelelően - vesszővel, de megtartottam a szerkezet többi részét. Elismerem, nem lehet egy az egyben levezetni, hogy ez szabályos így, mindenesetre szándékos volt.)
Nem lesz-e kevesebb vevője a Westend 1., 2., 3., stb. plazáknak, ha az utasok nem mind a Nyugatinál szállnak le?, aggódhat esetleg Janesch vagy a miniszterek,
A kérdőjel után egy kötőjel kellene a vessző helyett.
Talán 5 motorvonat kijön belőle minden évben. Hát ez az. És ha még akarnak egy kis pályát is építeni, akkor annyi se.
És ha már árak, közben az egyik orosz vasúti aukciós oldalon azt látom, hogy 36 millió rubelért eladó 8 darab VL80-as, 1982-1989 közötti gyártásúak (vagyis gondolom VL80sz mindegyik). Jelenleg egy "Kaszkad-Pribor" nevű cég tulajdonában vannak. Szóval nem kispályáznak a fiúk: mellényzsebből fizetve vegyél mindjárt nyolc darab kétszekciós villanygépet... De a legtutibb vétel: 2 db. VL60-as, 40 millióért, a "Potok" nevű cégtől. Ebbe már biztos beleszámították a muzeális felárat. :)))
A lettországi és észtországi járatmegszűntetések teljesen érthetőek A tmholding.ru cikkei között olvastam egy olyat a hétvégén, miszerint 2013-ig valami 78 millió EUR beruházást terveznek a rigai elővárosi vasúti közlekedés korszerűsítésére, meg a rigai kikötő vasúti csatlakozásának kapacitásbővítésére. Ebből 85% EU pénz, 15% saját erő. Hát ez eléggé "nesze semmi, fogd meg jól" jellegű, avagy: "várjuk ki a végét, addig ne legyen nagyobb pénzszórás".
Kár, pedig lett volna még egy pár ötletem, hogyan tudja az a szervezetlen közúti forgalom utólérni a vasút szervezettségét!
Minden város elé bejárati jelző kell a közútra, ami alaphelyzetben piros. Az autó megáll, és két hosszút dudál. A hangfelismerő rendszer iszik egy kávét, megfogja a távirászcsaj fenekét, kiüvölt egy bejönni a akaró utasnak, hogy "ez nem infromáció!", aztán szabadra állítja a bejárati jelzőt, ahol egy autó behaladhat. A következő megáll a vörösnél, dudál két hosszút, ...
"Section control" néven fut már ilyesmi több autópályán is, persze, ott a bélyegzés automatikus, hiszen ma már a matrica-kamerák is felismerik a rendszámot. Két kamerával pedig megállapítható, hogy mi egy jármű átlagsebessége. (nálunk nem tudom, hogy van-e ilyen).
Szlovéniáról is tudom, hogy negatív példa, de ezekhez az országokhoz képest mégis pozitív.
Lettországot még kevésbé ismerem, de szerintem nem helyes összehasonlítani egy európai vasutat egy orosz jellegűvel.
A lettországi és észtországi járatmegszűntetések teljesen érthetőek, mert távolsági utas kevés van, nagyvárosok elővárosi forgalommal nincsenek, a kelet - nyugati teherforgalom egyre gyengébb. Ilyen helyzetben nem sokmindent lehetne csinálni, mert a régi nagyforgalmú orosz rendszerű vasutat forgalom nélkül semmit sem ér, viszont az európai vasutakkal nem kompatibilis. Az EVR, LV, LDZ vagy szigetüzemmé válik (ahogy itt írta valaki) és lassan megszünik, vagy teljesen átépül, a mainál kevesebb pályával és járművel rendelkező, de teljesen európai vasúttá.
Azt úgy lehetne valahogy, hogy minden település bejáratnál-kijáratnál, minden autópálya rá- és lehajtónál lenne egy bélyegző szerkezet. Ott minden autósnak meg kéne állni, és egy kartonra bélyegezni az időpontot és helyet. Ha jönne a rendőr, csak elkérné a kártyákat, és kis számolással (na jó, lenne rá egy gépe...) megmondhatná, hogy milyen sebességgel haladt az autós két bélyegzés között.
Namost: ha a raffinált autós lakott területen belül 120-szal megy, de megáll a csárdánál, így kijön az 50-es átlag, ezért a csárdánál is lenne bejárati meg kijárati bélyegző. Ezt már rég meg is csinálták volna, csak még azt nem tudják, hogyan tudnák az autósokkal kifizettetni ezt is.
Az autósokat ki a franc ellenőrzi egy esetleges sebességtúllépésnél? Míg a mozdonyvezetőt könnyen tudják ellenőrizni, ha megnézik a szoli végén leadott szalagját. Ilyesmi endszer kéne az autósoknál, hogy mindegyikben lenne vmi regisztráló izé és a regisztrált sebesség-grafikont ellenőriznék. Arra egyenlőre ötletem nincs, hogyan. Pölö minden település "bejáratánál" lenne egy ellenőrző szerkezet, ótópályán meg sztrádán minden 50 km-nél lenne egy ilyen izé. Bocs, de ez a téma nagyon a bögyömben vagyon.
csak a pénzszállító autó sem járt arra, amit a pályások nagyon vártak
Mivel Borsik sztrájkot szervezett azért, hogy a pénzszállító autó ezentúl pénzszállító vonat legyen, máskülönben a mozdonyvezetők aggódni kezdenek a közúti szállítások esetlegessége miatt, hát vonat lett az autóból. Igen ám, csakhogy a mindenfelé kitűzött lassújelek miatt a pénzszállító vonat sosem ér el Hidasnémetibe...
>hogy Gödöllő-Aszód között a nyíltvonalon már nem csak 60-as lassújel, hanem 40-es lassújel is megjelent épp a 130-al (már ha nem többel) elsuhanó autók mellett az M3-as mellett.
Hallottam, hogy Borsik sztrájkot szervez azért, hogy ahol a MÁV vonalán lassújel van, és közel hozzá az országút, oda is tűzzék ki a sebességkorlátozást, máskülönben a mozdonyvezető frusztrált lesz, amikor úgy megy el mellette egy autó, mintha szembe jönne, a frusztráltsága vagy agresszivitásba fordul, vagy neurózis formájában megtámadja a lelki egészségét (a maradékot).
Miskolctól megkatuk a 4 sátoraljaújhelyi kocsit, és azzal a szilinek is befellegzett, már ami a menetdinamikát illeti 11 kocsinál, így a késés növekedéséhez ez is hozzájárult.
Amúgy Hidasnémetiben mi történt, hogy az összes kitérő 10-es? Mivel jártak azon a vágányokon, hogy egyszerre ment tönkre az egész?
A 10-es lassújel meddig biztonságos, avagy mikor következik be a vörös négyzet?
Tegnap Szlovákiában vonatoztam, és igénybe vetem a MÁV ZRt és leányai szolgáltatását.
A Keletiből a 7:05-ös egri 5510-es gyorssal indultam. Ez egy posta Bhv-s inga volt, ráadásúl vezérlővel Hatvan felé. De szerencsére ez már az utóbbi időkben nem eretnekség a MÁV-nál sem, és 120-al is tud menni ha kell. A vonat pontosan indult, utasok csak lézengtek rajta. Aztán menetrendszerinti nem menetrendi Rákos állomás következett megállással. Itt meglepően bőséges utascsere (20 fő), majd indulás tovább. Már nem lepett meg a gödöllői +6 ezen malőr, és a romló pályaállapotok után, az Aszód +9 sem. Jól tükrözi a hazai pályaállapotokat, hogy Gödöllő-Aszód között a nyíltvonalon már nem csak 60-as lassújel, hanem 40-es lassújel is megjelent épp a 130-al (már ha nem többel) elsuhanó autók mellett az M3-as mellett. Hatvanban így szerencse, hogy a 81-es vonalra már 12 perc van átszállásra, de legalább a nagy változásokban van ami állandó, a rohanás az aluljáróban, hogy elérjük a csatlakozást Somoskőújfalu felé.
A szimpla usgyi 40%-os telítettségű volt, és pontos, de az út azért nagyon hosszú, majd 2 óra Somoskőújfalu. Innen aztán egy másik világba értünk a Fülekre 10:05-kor továbbinduló 812-es motorvonattal. Gépi utastájékoztatás, kérés nélkül tájékoztató jegyvizsgáló az átszállásról, csatlakozásról, és digitális kijelzők a vonat.
Aztán Kassáról a Rákóczival indultunk hazafelé a maga szokásos 7 kocsijával. Kassáról pontosan indultunk, aztán Hidasnémetibe +5-el érkeztünik, aminél benne van, hogy 2 helyen megjelent karbantartás miatt ideiglenesen 50-es lassújel a Szlovák szakaszon, na meg a szokásos 10-es váltókörzet Hidasnémetiben. Innen aztán +3-al indultunk, de rögtön egy 10-es kitérő az állomás közepén, majd jön a kezdőpont felőli váltókörzet a 10-es kitérőkkel. Így a miksolci +9-es érkezés már megszokottá vált.
Miskolcról +11-el indultunk tovább.
Nyékládháza +12
Mezőkövesd +18
Füzesabony érk +20/ ind +18 (4 perc helyett 2 percet álltunk)
Kál-Kápolna +17
Vámosgyörk +20 ( a pálya a nyári kánikula után már nem járható végig 120-al, néhol csak 40-el döcögtünk)
Hatvan érk +20/ ind +19 (1 percet tartózkodtunk csak)
Aszód +22
Gödöllő +23
Budapest Keleti 13. vágány +36. Pécel bejárton legeltünk, aztán kaptunk egy sárgát, ami már rossz jel (vörös kijárat), majd megállás után írásbeli.
Ez a hazai vasúti valóság, szar pálya, késő vonatok...
Ez a cikk jól tükrözi az ország kettészakadását a dolgozó prolik és a lebzselő urak között! demokráciában mi a közösség tudnánk megakadályozni felesleges és pazarló beruházásokat! miért nézzük tétlenül? hiába: a rendszert még tanulni kell! valahol halottam a vasut tervezi az állomások magánkézbe adását igy az felújitások után szolgáltató központá alakulnának ( pl. Leipzig ) ez nem lenne jobb megoldás?
Három gyorsvonatjáratot szeretne üzemeltetni a jövő ősztől Csehországban a francia Veolia Transport közlekedési vállalat. Ajánlatukat a múlt héten adták át a közlekedésügyi minisztériumnak - jelentette be Jirí Schmidt, a Veolia Transport egyik helyi vezetője a hét végén Prágában.
Három gyorsvonatjáratot tervezünk Prága-Tanvald, Nymburk-Rumuburk és Liberec-Ústíy nad Labem városok között. A gyorsvonatokat 2008. december 14-től üzemeltetnénk - mondta Schmidt. Csehországban ugyanis minden év december 14-én lép érvénybe az új vasúti menetrend.
A MÁV nettó 7,1 milliárd forinthoz jut a tulajdonában lévő, 16,6 hektáros terület átengedéséért, amelyen a kormányzati negyed épül. Az összeg harmada a vasúttársaság adósságát csökkenti
hmsoft: lehet, de a proli szó a közepénél jelenik meg először. ez legalább egy félkitartó félprolit igényel, de lehet, hogy már megfelelő és kellően széles célközönség :)
jó hosszú lett, végig fogja olvasni vajh egy nem-közlekedésbuzi? A "csak a proli utazik vonattal" provokatív mondat jó helyre került, és innentől kezdve a proli/félproli már végigolvassa, mert elkezd felháborodni. (Oda van írva, hogy ez most nem populista célzattal lett leírva, de ezt a félproli már nem veszi annyira figyelembe, és tovább olvas.)
Mar bocs, de Riga es Tallinn kozott az egyik legsurubb az Eurolines kozlekedes Europaban!
Ebben igazad van, sajnos rosszul néztem meg.
Siauliai es Vilniusz kozott napi ket par vonat jar (altalaban), pedig 120-as a palya. Siauliai es Kaunas
Az belföldi forgalom, itt pedig nemzetközi forgalomról volt szó eddig. De jó tudni a litván állapotokat is.
Tovabbi hataratmenetek megnyitasara sem mod, sem igeny...
Akkor nagyjából egyetértünk. Még van néhány bezárt pálya, amiket nem biztos, hogy felszedtek Parnu/Viljandi - Limbazi és Valga, Valga - Galbene között. Esetleg a tengerpari vasútnak Parnu - Limbazi között lehetne jövője. De nem sok.
most érkeztem balatonszárszóról az nagykanizsai gyorssal, röhejes a menetrend volt olyan állomás ahol csak ugy 10percet állt a vonat, pedig még kereszt sincs! gratula a szerkesztőknek!
őszintén szólva már a harmadik Geo izénél abbahagytam az olvasást Pedig van ott még sok-sok izé. :) A FastClip-es szakasz egyenesen gyönyörű, érdemes közelebbről is meglesni. Kár, hogy Přerov-tól Ostrava felé megint az a kivitelező nyert, aki Skl-14-essel dolgozott. Az má' olyan uncsi. :)
Mindenesetre Staré Město u Uherského Hraditě nem része Uherské Hraditěnek Kicsit félrevezető a térkép ezügyben, na de akkor update-elem ezt a részt, köszi.
őszintén szólva már a harmadik Geo izénél abbahagytam az olvasást, és maradtam a képeknél :)
Mindenesetre Staré Město u Uherského Hraditě nem része Uherské Hraditěnek, sőt hivatalosan 1996 óta már nem is így hívják, csak mivel akad mégy egy Staré Město nevű állomás, az állomásnevet így hagyták, megkülönböztetésül.
Komáromban vissza menetem az állomásra, majd elkezdtem nézni a váóterermben kirakott képeket. Van köztük 1 siófoki is!! Fehérvárra Bz ment. Elhelyezkedtem a pótkocsiban,eléggé redvás volt. Szőny-Déli mh. épülete szeméttel volt tele szórva (nyakig!!!) Csémpustán úgy tudtam állomás van de felszedték a síneket!!! Bábolna után két semmilyen megállóhely: Tárkány-Csép és szár-keményítőgyár. Aztán jött "Ász ár" amire azért van szükség mert az emberek "Kis bér"-t kapnak ( (c) Hamster) Az egész 5-ös vonal egyébként tök egynes,szinte egy kanyar sincs!!! Bakonysárkánynak nagyon szép állomása van, azt viszont nem érrtem, hogy a Moha-rakodót miért írták egy szóban (Ászárkeményítőgyárral egyetemben :-)) Igy gybe irva azt jelenti hogy itt mohát rakodnak. Szárazréten sártenger fogadott :-))) Sv-re bemenet egy tapolcáról jövő gyors szegődött mellénk, 2 csörgővel!!! Sv-n nézegettem a fth.-t, majd felszálltam a kanizsai személyre. Egy óra utazás után végre ITTHON voltam!!! Megcsináltam!!!!! :-))))))
Nem mondd, hogy nem olvasod a győzelmi híradót!:))
Ezek szerint igen.
Ha Téged nem fizetnek ki, akkor még dolgozol egy fél évet grátisz?:)
Ugyan, a legnagyobb megrendelőtök, tűrni fogjátok, nem fél évig, többet is mert muszáj lesz. Én többet is. A nagy bü.............................................:-))))
Én meg röhögöm a tehervonat továbbításra igénybe vett BDV-ket, Bz-ket, stb... :-)
De csak azért, hogy kendéknek maradjon egy kis munkája a kerekek környékén:))
Félre tréfa: azért, ha kivennénk a V43-asokat SZ-ből, szép számú tehervonatra alkalmas gép lenne a palettán. A kutyának nem kellenének a szemétszállító kütyük, így mehetnének a kohóba, vagy a kerti vasútra:))
Kérdés: ha a kérő mozdítani kívánja a szitut, akkor is felmerül a húsbavágó kérdés: tudja-e? Ez viszont azt jelenti, hogy a lehetséges vételárat a Cargo és a GÜ egymáshoz kapcsolódása alaposan meghatározza. Viszont első közelítésben egyáltalán nem biztos, hogy ez a kapcsolódás az árra kifejezetten negatív hatást gyakorol. Ha például a vontatási szolgáltatások ára versenyképes, akkor a Cargo-vevőt a dolognak ez a része nem kell hogy aggassza. Ha a GÜ-vel köthető egy épkézláb rendelkezésre állási szerződés, akkor ez is rendben lehet. A GÜ szeme színe megintcsak nem kell hogy aggassza a vevőt, hiszen a vevő emberei vélhetően épeszűek. Ami itt aggasztó lehet egy Cargo-vevő számára, az a GÜ állami kötődése. Emiatt lehet gázos egy rendelkezésre állási szerződés is. Privatizálni kéne azt a GÜ-t...
Ha a Start nem fizet, akkor lesz még több szabad gép teherezni:))
Oszt mén a Moszad ríni, hogy nincs jó kis ablakos vonat a stelázsicsíkos, fehérszegélyes vidéki paripának, kis pesti lazítással... Én meg röhögöm a tehervonat továbbításra igénybe vett BDV-ket, Bz-ket, stb... :-)
Természetesen ilyenre, amit adtál. (nem a számszerűség érdekelt, mert azt tudom, hogy nekünk mennyit kell fizetni, hanem a viszonyítás érdekelt.) Egyelőre nincs versenyhelyzet, ezt is tudom. De ez mindíg így lesz?
Mondjuk, nagy tételben versenyképes áron szolgáltatni tudó mozdonyparkot vásárolni, feltűnésmentesen nem lehet, így idő is lesz felkészülni. De nem lenne jobb megelőzni a vetélytársak színre lépését?
Látsz arra utaló jeleket, hogy "lesz olyan szerencséje a cégnek?"
Nem fizet, eltudom képzelni. Egyáltalán van már vagy kapott már zsét a start?
De, hogy ennek ellenére gépet nem adnátok, hát..... Megnézném a res-t amibe az van írva, hogy x személy, y IC gépre (mindezt tartósan, nem egy-két rendkívűli esetben) vár mert ugye most tehereknél előfordul:-))
A GÜ mozdonyok drágább fenntartása, energiaigényesbb üzeme stb. megjelenik-e az árban?
Bonyolult, húsbavágó kérdés, ami khmmm... Milyen válaszra vágysz?:))
Egy dolog biztos: elnézve a vontatási piacon dolgozók árait (legyen az magán, vagy valami nyugati mamut) a MÁV ZRt. GÜ a vontatási díjait tekintve erősen versenyképes. Ha lesz olyan szerencséje a cégnek, hogy az eszközeit fel tudja javítani, vagy/illetve a további folyamatban lévő hatékonyságjavító intézkedések beérnek, akkor még ezzel a leharcolt eszközparkkal is sokkal jobb pozíciókat tud kivívni, illetve megtartani, mint bármely reálisan szóbajöhető konkurens.
Ma este véget ér a Balatoni főszezon vasúti szempontból.
Ez persze csak részleges, mert a Jadran és a Goldoni még főszezon szerint jár (Balaton IC nem biztos), és a Maestral is visz spliti kocsikat. De a sűrűbb fürdővonatok megszűnnek. Gyorsan eltelt!
rg7 egyik feltételezéséhez, csak azt szeretném hozzátenni, hogy az egyik továbbjutott pályázó tulajdonosi szerkezete, igen érdekes
Nézd, ha rg7 utolsó feltételezését tekintjük befutónak, akkor vagy az van, hogy a GÜ-vel kötött szolgáltatási szerződések elérhető áron mozdíthatók, vagy az van, hogy a mozdításukra (egyelőre) nincs szüksége a kérőnek, illetve a kérő mögött álló valódi kérőnek.
Beszédtéma nálunk is a DB ajánlata illetve nem ajánlata. Egyik valószínű ok lehet az, hogy a Cargo nem rendelkezik saját vonóerővel. Akihez meg a vontatási szolgáltatási szerződéseinek 90%.-a köti- MÁV GÜ- annak ugye ismerjuk a mozdonyparkját. Ebben a konfigurációban valószínűleg, nem olyan szép a menyasszony. Azt nem tudom, hogy ezekből a szerződésekből, milyen áron lehet kilépni.
Pont ezért tettem fel a kérdést.
rg7 egyik feltételezéséhez, csak azt szeretném hozzátenni, hogy az egyik továbbjutott pályázó tulajdonosi szerkezete, igen érdekes, és megállja a helyét , amit gondolt-illetve , amit még nem tudott előre.
Szeretnék érdeklődni, hogy mennyivel drágább vontatási szolgáltatást nyújt a GÜ a Cargonak a 30-40 éves mozdonyokkal, mintha ezt pl. egy ÖBB szintű mozdonyparkkal végezné?
Bocs, hogy belekotyogok, de a kérdés valóban érdekes. Már el is képzeltem az ezzel kapcsolatos szituációt:
1. (a jelen, Szilikkel meg Gigantokkal) - Miért olyan marha drága a vontatási szolgáltatás? - Azért, mert mindenféle kohószökevény géppel végezzük, és azok többet fogyasztanak, meg folyton hegesztgetni kell őket, mert az egyedileg legyártott fődarab még drágább lenne.
2. (lehetséges jövő, frissen vett gépekkel) - Miért olyan marha drága a vontatási szolgáltatás? - Azért, mert most vettük az új gépeket, és még a bankkölcsönt is bankkölcsönre igényeltük. A főnök zokniját is zaciba vágtuk miattuk, márpedig a főnök fázós lábú, és ősz végéig szeretné visszakapni a zokniját.
3. (a 2. pont után 10 évvel) - Miért olyan marha drága a vontatási szolgáltatás? - Azért, mert a tíz éve vásárolt gépek már igénylik a fenntartást, és a gyártó aranyárban méri az alkatrészeket. - Miért nem a gyártóra bízzák az életciklus-követést? - Rábíztuk, de így sincs zoknija a főnöknek tíz éve.
Szeretnék érdeklődni, hogy mennyivel drágább vontatási szolgáltatást nyújt a GÜ a Cargonak a 30-40 éves mozdonyokkal, mintha ezt pl. egy ÖBB szintű mozdonyparkkal végezné?
Konkrétan: A GÜ mozdonyok drágább fenntartása, energiaigényesbb üzeme stb. megjelenik-e az árban?
tavaly szeptember óta több mint 1500 fő vett részt ezeken a rendezvényeken. Ez azt jelenti, hogy ennyivel több menetjegy fogyott, amelyek nagy részét itt váltották a zirci állomáson. A kimutatható személyforgalom növekedés érdekében tették ezt, így mindenképpen volt ennek értelme
Tudom, hogy nem egyenesen arányos a városok nagysága és az elővárosi forgalom. Szlovéniáról is tudom, hogy negatív példa, de ezekhez az országokhoz képest mégis pozitív. :(((
Hát... Erről a DB-s "fiaskóról" már beszélgettünk páran.
Eléggé életképes verziókat sikerült összerakni a dologról: - a DB számára most csak ennyit érne a Cargo, hiszen otthon is van elég gondja; - a DB csak jelezni kívánta, hogy a térség érdekli, de még nem ugrik; - a DB direkt adott mamutként ilyen vicces ajánlatot, mert ennek árletörő hatása lehet és ők már tudnak valamit, amit mi még nem pl.: valamely másik pályázó céget kívánja a közeli jövőben felvásárolni:))
Mit ne mondjak, jó tempót tart! :-) 25 km 67 perc alatt... Tiszta Diósjenő-Romhány fíling! :-) A vicces ugye, hogy az állomási tartózkodás mindehol csak max. 1 perc, tehát menetben van csigalassúság. :-P
Tegnap a Fővárosban volt dolgom, és a fényképezőgépem is dolgozott!
Dunaújvárosban éppen elkaptam az MMV mozdonyát, sikerült 10tességesen körbefotóznom.
Este a Déliben egy "állóverseny részeredménye" látható 18:42 perckor:
TALENT vs FLIRT ---- 1:2
Hazaindulás előtt, immáron nem először tapasztaltam:
a fényképezégép láttán lerántom a rolót, című előadást.
Már az 1516 km kapcsán is megjegyeztem, de most még egyszer utalok rá.
Annak a vezérnek, aki indulás előtt teszi a dolgát, semmi szégyelni-, és titkolnivalója nincs!
A felvételek - a személy ottlététől függetlenül - az informatikai eszközök révén bármikor, bárhogyan manipulálhatók, ha valaki kimondottan KITOLÁSBÓL akar ilyet készíteni. Még a roló is kiretusálható és akár Mátyás király is vezethetné a vonatot.
Az én esetemben a 007-es vezére pályacsúcsot döntött, mert majd kiszakadt a roló a helyéből. Persze a mellette álló 002-es vezére is gyorsan bezárta a boltot.
Én még a Talentet fotóztam, amikor 2-szer is félig felhúzta, aztán meglátott, és "vissza le rolo" állásba kapcsolt.
Mondom, nem értem a dolog okát, hiszen a trükkök tárháza végtelen!
A jv. is megjegyezte hazafele:
Látom fotózta a mozdonyt!
/ a szakmai pongyolaságért elnézést, de klasszikusokat csak pontosan(!) lehet idézni/
Ercsi-ig a vezér mögötti második ajtónál levő kijelző, -minden állomás előtt -megbolondult, a betűk szétesetek!!!
Azért roló ide-vagy oda, Pusztaszabolcson szóltam a vezérnek!
Akkor PUSZTASZABOLCS!
Jelzem, már csak az S betű világít!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lassan, elfogy az is, pedig már évekkel! ezelőtt jeleztem itt a fórumon.
És akkor egy új esti nevet kell majd az állomásnak kitalálni :-)))
Estergomban az állomás eléhhé le van pusztulva. Bz-m a második vágányra áll be. Jó meleg van benne. Jól jönne egy usgyi :-)) Kertvárosban Desiro, Tokod Cityben Bz-kereszt. (jó ronda állomásépülete van) Nyergesújfaluban egy M47-es új Dácsia jött szembe. Nyerges felső az ország egyik legszebb fekvésű megállója közvetlenül a Duna-parton. Tökéletes hajó-és vonatleshely! Lábatlanban feladnak 4 jelzőtáblát Bzx-ünk peronjára, melyeket Süttőig fuvarozott a Bz-s "tolatósteher" :-)) Neszmélyben a Dunán áll pár muzeális hajó, kiemelve egy szárnyashajó stb. A vonalat egyébként mindenkinek ajánlom, érdekes és szép!!! Almásfüzitőn az új 1es vonal kikerülte a régi állmást, ahova személyvonatok bemennek. Az épület borzalmasan le van robbanva, szét van verve. Ezután az 1es vonalon mentünk Komáromig. Itt volt fél órám körülnézni. felmentem a hídig.
Amikor mondjuk négy telefonból kettőn folyamatosan beszélsz, a harmadik mindig csörög, a negyediket pedig már kiraktad az irodából, akkor nyilván te sem örülnél, ha valaki odaállítana (felhívna), hogy nézzél már vissza 15-20 napijelentést....
Sztem csípőből azt mondanád te is, hogy "úgyis kiértesítik, minek aggódik".
Persze lehet, hogy csak én vagyok ilyen pesszimista.
Azért próbálkozok, hátha találok valamit... Hátha....
Ha írsz több konkrétumot, akkor hétfőn megpróbálok utánatelefonálni (holnap estig mailben keress meg, ha addig nem kapsz választ!).
A napijelentés kb. egy A/4-es lap, és aki kezeli, általában nem ér rá feltúrni egy fél havi adagot. Legjobb lenne, ha minél pontosabb dátumot tudnál. Azt, hogy melyik vonat volt, melyik vonal(szakasz)? Semmit?
Mar bocs, de Riga es Tallinn kozott az egyik legsurubb az Eurolines kozlekedes Europaban! Megis hogy kell azt erteni, hogy nem erintik e ket varost a buszok??? Van Tallinn-Vilniusz busz is naponta ketszer...
Siauliai es Vilniusz kozott napi ket par vonat jar (altalaban), pedig 120-as a palya. Siauliai es Kaunas kozott meg csak pentek, vasarnap van suliidoben kozvetlen vonat, amugy be kell buszozni Klapedia - Siauliai felol vagy 30 km-rol. Marha van busz...
Amugy a Lugazi - Valga 4 km-es szakaszon a szmeleyszallitas felvetele januar elseje utan szinte csak nemi palyahasznalati dijba es vontatasi koltsegbe kerulne. A lett vonatok Valgaig jaratasaval alapvetoen nem a nemzetkozi igenyek kielegitese lenne a cel, hanem a ketteosztott varos masik felenek (Valka) jobb bekapcsolasa a lett belfoldi halozatba. Valga vas. all. -Valka 500 meter, Valka - Lugazi vas. all. 3,5 km.
Tovabbi hataratmenetek megnyitasara sem mod, sem igeny...
Itt már annyian fogadtátok meg, nem olvassátok egymás írásait, hogy lassan erre fórumra rá se kell néznetek mert lassan csak, egymást elutasítók írogattok. Ez esetben saját gyöngyszemeiteket olvasgatjátok?
Most aztán jól megfenyegettél. :-( Elnézést, hogy fel mertem hívni a figyelmedet arra, hogy nulla információval nekiállsz fikázni és talán ezt nem kellene. Örülök, hogy ezentúl átugrod a hozzászólásaimat, így legalább havonta négy másodperccel kevesebbet kell az index fórumain eltöltened. :-)
Nos ezért bosszankodtam amikor a MÁV Zártkörű részvénytársasággá vált, ahelyett, hogy részvényeinek 49%-át felajánlotta volna befektetőknek
Ha tőzsdére viszed, akkor tisztában vagy az értékével (mármint azzal, hogy van értéke), van koncepciód vele (nem a befektetőknek, hanem Neked), és szakmailag továbbra is egyértelműen Te felügyeled. Mi lenne egy MÁV Nyrt. esetében? Értéke van? Hááát, izé... Koncepciója van vele valakinek? Hááát, izé... A szakmai felügyelete? Hááát, izé...
A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút annak ellenére tud nyereségesen működni Magyarországon, hogy ugyanazok a feltételek állnak rendelkezésére, mint amikkel a MÁV is szembesül. A személyszállítási tarifái is megyegyeznek az állami vasúttársaságéval.
Micsoda aranyos csúsztatás... Azt elfelejti megemlíteni, hogy a GySEV-nél az összes ráfordítás, feladat mekkora hányadát teszi ki a személyszállítás...
Ha a hozzászólásod személyeskedő részét kihúzom, akkor nem marad semmi, amire reflektálnom kellene, vagy egyáltalán lehetne. Így annyiban maradok, hogy ilyen mélységekbe nem megyek utánnad, inkább kerülöm a hozzászólásaid olvasását is, nem mintha írói munkásságod alatt túlságosan sok vagy éppen magvas vasúttechnikai szösszenettel láttad volna el az olvtársakat... :-)