Valamit félre nézhettél. 1-2 cm-eslevélNYELET hagyhatsz, hogy meg tudd fogni a szemet könnyebben, de levelt nem. (Vágd le mielőbb a kész szemzésekről is!)
Szerintem kicsit vastagok az ágak, amibe a szemet raktad (lehet, hogy ezért is adta nehezen a héját), a leveleket hiba volt meghagyni, elég lett volna csak a nyél, vagy egy kis cafat, illetve szemzésnél nem igazán jó a ragszalag, mert nehéz vele kellően megszorítani, pontosan illeszteni a szemet. (oltásnál én is ezt használom, de szemzéshez tejeszacskó anyagból vágok csíkokat -kb centi széleseket, 40-50 cm hosszúakat) Ettől függetlenül elképzelhető, hogy lesz sikeres akciód, mert kezdőké a szerencse és hiába írom itt az okosságokat, van olyan gyenge év, amikor a szemzéseim, oltásaim fele se hajt ki.... ;o)
Még valami: ha szemzéskor szárazság van, akkor a művelet előtt pár nappal érdemes elkezdeni jól megöntözni az alanyokat! (akár naponta)
És szemezni kora reggel érdemes, de még jobb késő délután, este fele....ilyenkor jobban adja a héját az alany.
A szemeken levelet azért hagytam mert egyrészt itt a fórumon a tapasztaltak (pl. Ali-bá, Atifoci, stb.) így tanácsolták, másrészt a szakirodalom is így írja le.
Egyébként -ahogyan írtam is- a mai napon voltak az első szemzéseim, így ez még próbálkozás, nem szokás :).
A fákat a természet a hétvégén meglocsolta (meg elverte jéggel is).
Ma megprópálkoztam a szemzéssel is. Mit mondjak... most sem úgy ment ahogy a nagykönyvben le van írva. A héja nehezen sokszor szálasan jött fel, ami még ráadásul szeretett szakadni is.
Ilyenek lettek.
Ha néhány órával a szemzés után a levél összehajlik (fonnyad?), az már most azt jelenti, hogy nem sikerült (utlsó két kép)?
Nem tudom, én írtam-e ilyesmit, de szívesen küldök vadkörtemagot, ha eszembe juttatod egy hónap múlva. Az itt megadott mailcímemre is írhatsz. A hétvégi vihar levert vagy fél mázsát, de azért még maradt sok a fán. A második évben már lehet(ne) szemezni, én a harmadik év elején szoktam oltani vagy a nyáron szemezni, mert akkor már elég erős a jó kihajtáshoz.
Őszibarack magszedésnél leginkább az számít, hogy a saját környékeden keress olyan, feltehetőleg nem oltott fákat, amik láthatóan erős növekedésűek, ezek biztosan jól bírják majd nálad is a talajt. A "rendes" barackok közül csak a Championról olvastam konkrétan, hogy saját gyökéren is nagyon jól fejlődik, ergo, alanynak használható.
A magokat ősszel kell elvetni. Nem muszáj végleges helyükre, én a vadkörtét homokkal töltött cserépben szoktam a földbe süllyeszteni, aztán kikelés után szétpalántálom iskolába az erősebbeket.
Üdv Mindenkinek! Egy naiv kérdés, de ma elgondolkoztam rajta. Ugye a vízszintes kordonkarokat mindig egy alsó szemre metszük , hogy tovább növekedjenek! Ha vizszintes karba szemzek azt hová tegyem alulra vagy felülre?
Hát körte meg almavetéssel én nem szórakoznék/bocs/.Vadkörte csemetét hozattam a helyi faiskolással /2 oltvány áráért kaptam 50 db-ot,ez még akkor is megért,ha egy része nem eredt meg/,almából egy ismerőstől M9-es alanyt kaptam,ebből 1 tövet meghagytam anyatőnek,ezt feltöltéssel lehet gyökereztetni. Az őszibarack az amit én is úgy vetettem.
A napokban kerékpároztam a határba és rátaláltam egy öreg vadkörte fára ,csak sajnos az a baj hogy csak 4 szem körte van rajta mert a jég el verte. Ha valaki tudna nekem küldeni ősszel vadkörte magot meg köszönném ,tavaly olvastam hogy valakinek van ,itt a fórumba és ha kell szívesen küldene . Vagy mindenféle ötletet el fogadok és be is tartok magoncok nevelésével kapcsolatba ,mint például hogy milyen alma magot vessek ...vagy hogy milyen barack magot és persze hogy mikor és hogyan is .
Ha valakinek van lehetsége hozzájutni, pl. könyvtárból, antikváriumból, olvassa el Máthé János: Egy világjáró kertjei c. könyvét. Kertész édesapjáról ír, és saját hazai/külföldi kertész tevékenységéről.
Az első részben ezt írja édesapja kapcsán:
..."Nagy gonddal foglalkozott a kertészeti különlegességek és ritka növények nevelésével. Sikerrel tartotta nagy cserepekben vagy kádakban a gyenge növekedésű alanyokra oltott törpefákat, szőlőtöveket. Ezek az almával, körtével, mandarinnal vagy szőlőfürttel díszített fácskák általában karácsonyra értek be.
A kökényre oltott (nekem ez izgalmas!) kis őszibarackfákat tavasszal, virágzás előtt jégverembe tette, és csak nyár közepén hozta fel. A csemeték ezután virágoztak, termés kötöttek, és újévre lassan beértek."...
Egy próbát megérne ma is, ill. hogy a kajszi viselkedne-e kökényen, ha igen hogyan?
A teóriát árnyalhatja, hogy erősen vírushordozók lehetnek kökények, vagy lehet, hogy azok között (már) vannak vírus toleránsak? Kérdés persze az is, hogy mennyire sarjadzana a kökény?
Ha lenne lehetőségem kipróbálnám a kökényre oltást. (most sajnos nincs)
Próbálja ki valaki ha van kedve, lehetősége, akár egy erdőszéli kökénybokor egyik ágába szemezni!
Én meg fordítva vagyok...azon gondolkodok,hogy őbarack magoncba lenne-e értelme szilvát és kajszit rakni,nem a tudományos értelme miatt,de momentán csak ilyen alanyom van.Van ugyan 1-2 kajszimagoncom is ,de arra kajszit nem nagyon akarok,vmi mást teszek majd bele.Ami szilvát meg tavasszal elültettem ezzel a céllal mind vírusos ,így azok mentek a szemétbe...
Nyugodtan tedd bele, én idén csak ebbe raktam őszit. Egyik telken azért, mert a talajvíz kivitte az őszigyökerűeket, a másik telken meg mert ezek voltak össze-vissza kihajtva. Arra számíts, hogy a fáid borzasztóan fognak gyökérről hajtani. Igazából ahol nincs talajvíz, ott az őszimagonc a legjobb alany, meszes vidéken pedig a keserűmandula.
Én tavaly vetettem egy csomó őszibarack magot,az ebből kelt suhángokba szemeztem il. szemzek.Sztem meg lehet próbálni szilvába is.Én is gondoltam rá ill. kajszit ,szilvát is akartam,de az ültetett szilvamagoncokról kiderült ,hogy mind vírusos ezért ki is írtottam mindet.A szilváknak ez az átka.Vírusmentes alanyt "csak úgy " elég nehéz szerezni...esetleg faiskolákból.
Üdvözlök mindenkit a fórumba, barátaim nekem az lenne a kérdésem hogy nektarint vagy őszi barackot mibe tudok szemezni ill oltani ... potyoka szilva magoncba ? Tavaly csináltam egy pár szemzést egész jó eredménnyel sikerült csak sajnos az idő járás a jég el rendezte szegény gyenge hajtásokat ,de vissza metszetem és gyönyörűen hajt.. Meggyfába raktam cseresznyét ill más fajta meggyet,oltásaim is jó sikerültek. Most ott tartok hogy az alanyokat el kezdtem locsolni, hogy jól adja a héját mert szeretnék megint szemezni csak menyen el ez a nagy hőség, Van meggyfa, szilva és alma surjáim iskolába amit még a tavasszal ültetem .Ezeket szeretném szemezni ,tudom hogy a szilvába nagyon jó a kajszi barack de hogy a őszi vagy a nektarin jó-e azt nem tudom.
Én most nem vágnám vissza, mert esetleg arra serkentheti a beszemzett rügyet, hogy még idén kihajtson. Ha megered, csak tavasszal vágnám vissza a szemzés felett.