Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
A bolgár e matrica tulajdonképpen út adó. (Road tax) A lakott területen kívüli utakra vonatkozik. Függetlenül attól, hogy az autópálya vagy harmadrendű kátyu tenger. Tehát nincs más költség.
Az autópályára is jó a útdíj. Amúgy minden 10kmen kamera figyel plusz a mozgó kamerák... Calafatnal 27 ron a hídpénz vagy ennek megfelelő euró... Újabban vannak fix radarok is és volt pár ami a wazeban se volt benne. Vigyázni kell a sebességre! Tavaly én nem láttam fix radarokat.
A határon vártunk fél órát.Onnan viszont kelet felé sodródtunk,így vszínű,hogy nem ez volt a legrövidebb út.Kb.2 órára emlékszem.Éjjel volt,senki nem járt arra.Sok elütött jószág (kutya,macska,és néhány beazonosíthatatlan)hevert az úton.
Mi tavaly Szófia után Sztrezimirovci-nál mentünk át aug.24-én,mert a nagy határon sokan voltak.Éjjel a hegyeken keresztül se volt egyszerű,igaz a határon csak négyen voltak előttünk.(fél órába telt az is)Utána meg eltévedtünk kicsit,mert a gps a határ után rögtön jobbra vitt volna,egy fákkal benőtt,sóderos útra.Mi inkább a főutat választottuk.Már nem emlékszem pontosan,de valahol Leskovac környékén értük el az autópályát.
Annyit változtattunk az utazási terveinken, hogy szombat reggel indulunk Románia felé. Gyurgyevoba foglaltunk szállást, így a szombatot nézelődéssel egybekötött utazással töltjük. Ha már utazunk élvezzük is :-)
A 179-es itthoni beszerzésnél így is sokkal jobb. De különben tényleg okafogyottá vált az online e útdíj lehetőség óta itthon váltani. Ha Röszkénél vagy Tompán megtanlolunk, Szófiáig kibírja és az ŐMV kúton nincs szarakodás a kártyával meg atm. is van. Mondjuk külön szerencsés Bulgáriában, hogy én Unikredites vagyok. RO felől nem téma a tankolás mert ugyanannyi.
Ez az új Европа nevű autópálya, a szerb határ és a Várna felé menő autópálya kezdete között. Összesen 66 km, ebből a szófiai szakasz készen van, ez a szófiai északi elkerülő út, melyről többen is írtak itt.
A maradék 49 km (a szerb határ és Szófia nyugati vége között) idén kezdett el épülni. 3 szakaszban lesz. Az említett elvezetős szakasz ennek része.
Kizártnak tartom, hogy valaha is meg lenne csinálva az elvezető szakasz, hiszen ideiglenes.
Mondjuk azt nem tudom megérteni, hogyha tudják, hogy mit terveznek, akkor arra a rövid kis macskaköves szakaszra miért nem lehet egy kis pénzt szórni?
Remélem nem úgy gondolják, hogy 5 évig ezen kell menni, s ha kész lesz ez a szakasz visszaterelnek oda. Az más kérdés, hogy legközelebb hol milyen elkerülőt választanak. :)
Hogy kifelé sötétben, viharban mennyire "vezethető" a Vladicin Han - BG határ szakasz nem tudom, de visszafelé érdemes lehet arra menni.
Ugye ez a szakasz így 250 km, s az idő 3:21, nem tudom a gmaps itt is a megengedett sebesség alapján számol-e, mert akkor biztos nem stimmel a 3:21.
Volt aki már ment erre innen a fórumról esetleg rá lehet kérdezni.
Ha marad a nagy határ az 178 km és 2:03 + a várakozás.
Tehát ha van infó (pl.: https://kamere.amss.org.rs/ ) lehet számolni, érdemes-e kerülni. Hazafelé nem gond megnézni, mert EU, de kifelé ez is gondot jelent, ha nincs valamilyen jó szerb net elérés, mert ugye az utolsó kút, ahol van free wifi jó messze esik. S nem is biztos, hogy használható, most hétvégén hazafelé 10 perc alatt semmit nem tudtam elérni a Razanj-i OMV-n, annyian voltak.
Kifelé, mint pár napja írtam 2 óra (szerb ki) és 25 perc (BG be) volt az átjutás (szombat 00:15). Ezt eddig általában letudtuk 40-60 perc alatt, tehát nagyjából uo lettünk volna, ha kerülünk.
Még mindig határ, persze sokan tudják, de kifelé Röszkén, Horgoson, Tompán, Gradinán, ha már kialakult a 2 sor a jobb oldali sáv a jó választás, majd BG-be Kalotina a baloldali legszélső.
Hazafelé Kalotina baloldal, Gradina, ha van zárt kapu, akkor arra az oldalra érdemes helyezkedni, hátha nyitnak, Horgos és Röszke visszafelé is jobb sáv.
A 19-i hazajövetelre kíváncsi leszek. Én úgy tervezném, hogy ha szükséges 17 körül odaérjek valamelyik kis határra (SRB-HU), de sajnos a nagy forgalom miatt a pályán a fizetőkapuk is gondot jelenthetnek, ami nehezen kalkulálható. Vagy a Rusze-Szörényvár-Arad-Bp útvonalat is megfontolnám, ezzel kapcsolatban Katana biztos segít.
MATRICÁT miért kint akarunk venni, mikor megvehető online?