Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.24 0 0 99
ok
Előzmény: Taxus (93)
mergez Creative Commons License 2006.11.24 0 0 98
Ezt a gloriosa "variegata"-t tavaly kint tartottam cserépben a házfal mellett. Ennyire viselte csak meg a tél.

A recurvifoliám, 2004 márciusban. Ez egy egyéves növény. 2002 tavaszán ültettem egy ugyanekkorát ide, de az a következő tavasszal elpusztult, de rögtön hozott két sarjat, amiből ez az egy maradt meg

2004 május

2004 október

2005 március

2005 augusztus

2006 március

2006 június: látszik a tetején, intenzív növekedésenek indult, sok volt az eső

2006 október
mergez Creative Commons License 2006.11.24 0 0 97
Strictát, recurvifoliát kertészetekben vettem, a többit a Füvészkertben, Demetertől.
Előzmény: Taxus (94)
mergez Creative Commons License 2006.11.24 0 0 96
Amúgy a szüleim ügyelnek rájuk.
Előzmény: mergez (92)
iberis Creative Commons License 2006.11.24 0 0 95

Jó ötlet volt létrehozni ezt a topikot.Most tervezem  a Yucca vásárlást, de kevés tapasztalatom van ezen a téren.Sajnos még sokat kell nézgelődnöm, hogy hogyan kezeljem majd őket, számomra segítség lesz, ha a tapasztalataitokat elolvasom, illetve itt is kérdezhetek.Kérdésem máris van:kb. hány éves kortól virágoznak?

Fajtól függ?

Taxus Creative Commons License 2006.11.24 0 0 94

Hol szerezted, a concavat, gloriosat, recurvifoliat, strictat, karlsruhensist?

Ha esetlegleg megtalálod a a fotókat a többiről akor tedd fel kérlek.

Ha jól tudom az elatad is fól bírta a telet.

Előzmény: mergez (90)
Taxus Creative Commons License 2006.11.24 0 0 93
A jukkákat képeit ide is feltettem, a 20. hozzászólásban van a Y. recurvifoliám képei, növekedése, elmúlt téli kisebb sérülése.
Előzmény: Törölt nick (88)
mergez Creative Commons License 2006.11.23 0 0 92
Nagyon nem kell őket gondozni.
Előzmény: Törölt nick (91)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.22 0 0 91
és ki gondozza ezt a sok szépséget, ha most külföldön vagy?
Előzmény: mergez (90)
mergez Creative Commons License 2006.11.22 0 0 90
Amik nálam beváltak: filamentosa, concava, gloriosa, recurvifolia, stricta, karlsruhensis.
A gloriosa nagyon szépen telelt, elég csenevész volt, mikor kiültettem. Ez is kapott tavaly télen minden elképzelhetőt, de jobban bírta, mint a recurvifolia. Kevéske gomás fertőzés jele az alsó leveleken (barnás foltok), fagykár nem volt:

Mellette concava.

Itt meg a recurvifolia gombás levelei:

Előzmény: mergez (89)
mergez Creative Commons License 2006.11.22 0 0 89
Előszedtem pár fotómat, megosztom a tapasztalataimat. Ez itt egy fiatal elata áprilisban. Takarás nélül bírta, illetve mellette volt a trachy gyékénye, úgyhogy egyik oldalról takarva volt a hó elől, de fölülről szabad volt. Most nem tudom, hogy néz ki, mert nem vagyok otthon. Karácsony után csinálok fotókat. Ezek szerint ez jól bírja. -16-ot kapott, havat, jeget, miegyebet. Lehet vele próbálkozni.

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.22 0 0 88
ühüm értem!neked a palmaligetmagyarorszagnak oldalon vannak képeid nem?
Előzmény: Taxus (87)
Taxus Creative Commons License 2006.11.21 0 0 87
Hát kb. vagy talán még kisebb, akkor még nem volt digi gépen, de 2005-ös tavaszi képét feltettem. Akkor már egy nyarat nőtt.
Előzmény: Törölt nick (83)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.20 0 0 86

Itt van néhány kép. Igen impozáns látvány:

http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/archiwum/3/image/393.jpg

http://vereda.hacer.ula.ve/alexandr/ICONOS/vereda/museos/jbotanico/xerofitico/Yucca%20aloifolia%203.JPG

Az tetszik benne, hogy jóval nagyobb törzse van, mint a Y.recurvifoliának.

De ha mergez infója alapján a mi éghajlatunk nem éppen a legmegfelelőbb számára, akkor leteszek róla.

Előzmény: Taxus (80)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.20 0 0 85
Nem csak olvasgattam róla, meg kerestem róla képeket, és szép nagy törzse van.
Előzmény: Taxus (80)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.20 0 0 84
bocsi a helyesírási hibákért.
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.20 0 0 83
olyan pici volt mint az enyém?igen!én is idén tavasszal ültettem vagy 3 y.filamentosát tőosztással, amik egész szépek lettek most nyáron.nálunk most a városban úgy megnyírták a filamentosákat mintha törzsük volna.szegények.nagyon kopaszok lettek! :)
Előzmény: Taxus (79)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.20 0 0 82
erre a képre nem írtatok írtatok semiit! :)szerintem gyönyörű több törzsű (tán 2-3) recurvifolia!
mergez Creative Commons License 2006.11.20 0 0 81
A pécsi botanikuskertben található egy aloifolia kiültetve, de nem nagyon bírja szegény. 2003 októberben még megvolt az anyatő:

Aztán a télen ez kidöglött, pedig már törzse is volt, de a sarja továbbnőtt, 2004 májusban:

Az a -18, amit írnak igaz lehet, de csak kifejlett példányra és nem a mi nedves teleinkre. Csapadék elleni takarással esetleg meg lehet próbálni, de ahogy nézem, még Pécsen sem tud megmaradni normálisan, pedig ott sziklás talajon van.
Előzmény: Törölt nick (76)
Taxus Creative Commons License 2006.11.20 0 0 80
Sajnos nincs. Különböző dolgokat írnak róla -10 -18 fokos fagyállóság. Itt: http://hort.ufl.edu/shrubs/YUCALOA.PDF azt írják, hogy 6-os zónáig ültethető, a 6b zóna -18 -21 fokos minimumot jelent. Ültetik egészen fel New York-tól északra is a térkép szerint Rode Island stb, ott pedig havas, csapadékos a tél. Megnő 3-4,5 m magasra is. Láttál valahol árulni ilyen növényt?
Előzmény: Törölt nick (76)
Taxus Creative Commons License 2006.11.20 0 0 79
Utánanéztem 2004 áprilisában ültettem, egy kertészetben vettem, szépen begyökeresedett, jól fejlett kis növény volt. Ott azt közölték velem, hogy még évekig nem fog virágozni, de így is szép és virágzik a filemantosa helyette is, amit 2003 szeptemberében ültettem, az tényleg sajként szedtem ki.
Előzmény: Törölt nick (77)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.20 0 0 78
igen recurvifolia!gyönyörű!
Előzmény: rágica (69)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.20 0 0 77
jó oké akkor majd teszek, de még úgy is itt van még a jóidő, hisz egész novemberben ilyen enyhe mondanak!nagyon szép ez a recurvifóliád!hány éves?
sarjként válsztottad le?
Előzmény: Taxus (74)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.20 0 0 76
Vannak vkinek tapasztalatai Yucca aloifoliával? Ugyanis több helyen -18°C-t írnak minimumnak. Esetleg érdemes lehet próbálkozni.
Taxus Creative Commons License 2006.11.20 0 0 75
Igen a kaktuszokat és 2 yukkát (torrey, rigada) és két agavét is oda ültettem.
Előzmény: Törölt nick (62)
Taxus Creative Commons License 2006.11.20 0 0 74

Szépen nő a jukkád, jövőre nagyon be fog indulna. Esetleg idén védelemnek tegyél a tetejére egy darab fóliát, úgy, hogy csak a közepét védje, oldalt alul ne legyen fólia, mert megfullad. Én az elmúlt teleken nem védtem, de a tavalyi sérülése miatt idén fogom, a képen látszik, hogy vastag drótből (feszítődrót) meg vékonyabb vasból kupolát kapott, csak a tetejére fogok fóliát tenni, esetleg az észak-nyugati oldalra, mert onnan szokott fújni a szél. Lehet még fátyolfóliával is takarni, az szellőzik.

Yucca recurvifolia pár nappal ezelőtt.

Yucca recurvifolia
Előzmény: Törölt nick (61)
Taxus Creative Commons License 2006.11.20 0 0 73

Itt van a cikk: http://palmaligetetmagyarorszagnak.com/modules/news/article.php?storyid=101

Idézet "A beporzás: Leghatékonyabb a kora reggeli vagy az esti órákban végezni. Elképzelhetõ, hogy fajok szerint is van különbség a beporzási idõben, legjobb leutánozni ahogy a természetben történik. Meg kell keresni a virágon belül azt a portokot, amelyik jól láthatóan pollent tartalmaz. A pollent egy jól fejlett kaktusztüskére szoktam juttatni, majd azzal a bibecsõ belsejébe. Van aki vékony ecsettel szokta beporozni, az segíti az eredményességet, ha több portokról vett pollent juttatunk a bibére. A virág termékenyülését a leendõ tokok felemelkedése jelzi, ez általában három nap múlva megtörténik (kivétel a Y. aloifolia, Y. gloriosa, Y. recurvifolia). A magtok három rekeszre és hat cikkre osztódik, amiben legalább 15-20 mag található, közöttük gyakran fehér és lila magok is, amelyek valószínûleg a termékenyülés és a teljes érettségi foktól is függ. A kint telelõ fajok tokjai általában augusztus-szeptemberig megérnek." A cikket Demeter írta, aki a jukkák egyik legjobb szakértője a Fűvészkertben dolgozik Budapesten.

Előzmény: Törölt nick (64)
Taxus Creative Commons License 2006.11.20 0 0 72

Ez egy szép Yucca recurvifolia.

Nézd meg a 20 hozzászólást, ott van az enyém. Nálunk eléggé megbízhatóan télálló, főleg védettebb helyeken, kicsit védeni kell a pangó víztől vagy védett helyre ültetni. Nekem mindenféle védelem nélkül telelt eddig csak tavaly látszott kisebb sérülés a közepén a hosszú hideg havas tél miatt, de hamar kinőtte és a kert közepén nő nem védett helyen.

Előzmény: rágica (71)
rágica Creative Commons License 2006.11.19 0 0 71
Ezek a tavalyi fotók.

Előzmény: Törölt nick (70)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.19 0 0 70

Nahát törzse is van! akkor csak y.recurvifolia lehet nem?? De majd a tőlem okosabbak megmondják, biztosra.

Szép nagy növény lett belőle. Virágos képet is tudnál feltenni? esetleg

Előzmény: rágica (69)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!