Ezt a gloriosa "variegata"-t tavaly kint tartottam cserépben a házfal mellett. Ennyire viselte csak meg a tél.
A recurvifoliám, 2004 márciusban. Ez egy egyéves növény. 2002 tavaszán ültettem egy ugyanekkorát ide, de az a következő tavasszal elpusztult, de rögtön hozott két sarjat, amiből ez az egy maradt meg
2004 május
2004 október
2005 március
2005 augusztus
2006 március
2006 június: látszik a tetején, intenzív növekedésenek indult, sok volt az eső
Jó ötlet volt létrehozni ezt a topikot.Most tervezem a Yucca vásárlást, de kevés tapasztalatom van ezen a téren.Sajnos még sokat kell nézgelődnöm, hogy hogyan kezeljem majd őket, számomra segítség lesz, ha a tapasztalataitokat elolvasom, illetve itt is kérdezhetek.Kérdésem máris van:kb. hány éves kortól virágoznak?
Amik nálam beváltak: filamentosa, concava, gloriosa, recurvifolia, stricta, karlsruhensis. A gloriosa nagyon szépen telelt, elég csenevész volt, mikor kiültettem. Ez is kapott tavaly télen minden elképzelhetőt, de jobban bírta, mint a recurvifolia. Kevéske gomás fertőzés jele az alsó leveleken (barnás foltok), fagykár nem volt:
Előszedtem pár fotómat, megosztom a tapasztalataimat. Ez itt egy fiatal elata áprilisban. Takarás nélül bírta, illetve mellette volt a trachy gyékénye, úgyhogy egyik oldalról takarva volt a hó elől, de fölülről szabad volt. Most nem tudom, hogy néz ki, mert nem vagyok otthon. Karácsony után csinálok fotókat. Ezek szerint ez jól bírja. -16-ot kapott, havat, jeget, miegyebet. Lehet vele próbálkozni.
olyan pici volt mint az enyém?igen!én is idén tavasszal ültettem vagy 3 y.filamentosát tőosztással, amik egész szépek lettek most nyáron.nálunk most a városban úgy megnyírták a filamentosákat mintha törzsük volna.szegények.nagyon kopaszok lettek! :)
A pécsi botanikuskertben található egy aloifolia kiültetve, de nem nagyon bírja szegény. 2003 októberben még megvolt az anyatő:
Aztán a télen ez kidöglött, pedig már törzse is volt, de a sarja továbbnőtt, 2004 májusban:
Az a -18, amit írnak igaz lehet, de csak kifejlett példányra és nem a mi nedves teleinkre. Csapadék elleni takarással esetleg meg lehet próbálni, de ahogy nézem, még Pécsen sem tud megmaradni normálisan, pedig ott sziklás talajon van.
Sajnos nincs. Különböző dolgokat írnak róla -10 -18 fokos fagyállóság. Itt: http://hort.ufl.edu/shrubs/YUCALOA.PDF azt írják, hogy 6-os zónáig ültethető, a 6b zóna -18 -21 fokos minimumot jelent. Ültetik egészen fel New York-tól északra is a térkép szerint Rode Island stb, ott pedig havas, csapadékos a tél. Megnő 3-4,5 m magasra is. Láttál valahol árulni ilyen növényt?
Utánanéztem 2004 áprilisában ültettem, egy kertészetben vettem, szépen begyökeresedett, jól fejlett kis növény volt. Ott azt közölték velem, hogy még évekig nem fog virágozni, de így is szép és virágzik a filemantosa helyette is, amit 2003 szeptemberében ültettem, az tényleg sajként szedtem ki.
jó oké akkor majd teszek, de még úgy is itt van még a jóidő, hisz egész novemberben ilyen enyhe mondanak!nagyon szép ez a recurvifóliád!hány éves? sarjként válsztottad le?
Szépen nő a jukkád, jövőre nagyon be fog indulna. Esetleg idén védelemnek tegyél a tetejére egy darab fóliát, úgy, hogy csak a közepét védje, oldalt alul ne legyen fólia, mert megfullad. Én az elmúlt teleken nem védtem, de a tavalyi sérülése miatt idén fogom, a képen látszik, hogy vastag drótből (feszítődrót) meg vékonyabb vasból kupolát kapott, csak a tetejére fogok fóliát tenni, esetleg az észak-nyugati oldalra, mert onnan szokott fújni a szél. Lehet még fátyolfóliával is takarni, az szellőzik.
Idézet "A beporzás: Leghatékonyabb a kora reggeli vagy az esti órákban végezni. Elképzelhetõ, hogy fajok szerint is van különbség a beporzási idõben, legjobb leutánozni ahogy a természetben történik. Meg kell keresni a virágon belül azt a portokot, amelyik jól láthatóan pollent tartalmaz. A pollent egy jól fejlett kaktusztüskére szoktam juttatni, majd azzal a bibecsõ belsejébe. Van aki vékony ecsettel szokta beporozni, az segíti az eredményességet, ha több portokról vett pollent juttatunk a bibére. A virág termékenyülését a leendõ tokok felemelkedése jelzi, ez általában három nap múlva megtörténik (kivétel a Y. aloifolia, Y. gloriosa, Y. recurvifolia). A magtok három rekeszre és hat cikkre osztódik, amiben legalább 15-20 mag található, közöttük gyakran fehér és lila magok is, amelyek valószínûleg a termékenyülés és a teljes érettségi foktól is függ. A kint telelõ fajok tokjai általában augusztus-szeptemberig megérnek." A cikket Demeter írta, aki a jukkák egyik legjobb szakértője a Fűvészkertben dolgozik Budapesten.
Nézd meg a 20 hozzászólást, ott van az enyém. Nálunk eléggé megbízhatóan télálló, főleg védettebb helyeken, kicsit védeni kell a pangó víztől vagy védett helyre ültetni. Nekem mindenféle védelem nélkül telelt eddig csak tavaly látszott kisebb sérülés a közepén a hosszú hideg havas tél miatt, de hamar kinőtte és a kert közepén nő nem védett helyen.