Bocs, az a külső-belső levegő szabályzója. Ha belső levegő keringetésre teszed, az zár le.
Ha neked csak fél oldalon hűt/fűt, akkor azt a szabályzót kell megkeresni, ami azt az oldalt kezeli. Külön van kb. minden légcsatornának. Valószínűleg ugyanaz lesz a típusszáma, csak más helyen van.
Nem kellett még cserélnem/szerelnem sosem, de tudom, hogy van ilyen probléma. Elég ritka hiba szerencsére.
Sziasztok! Találkoztatok már olyan fűtés problémával, hogy egy ideig fűt mindkét oldal, majd egy bizonyos idő (vagy hőmérséklet elérés) után, ezt nem tudom, az utas oldalon elkezd hideget befújni. A vezető oldalon továbbra is meleget fúj. Bármit kapcsolok, hőfokot állítok, belső keringetést, klímát, kikapcsolom vagy épp be a dual módot, nem hajlandó meleget fújni. Ha teljesen kikapcsolom a fűtést, majd egy idő után vissza (gondolom addig lehűl valami), akkor ismét meleget fúj egy ideig. A hűtőfolyadék szint rendben. (14-es, 1.6-os ceed kombi). Köszönöm!
Üdv ! Így is kell ,csak keményen ..... !:DDDD Ha volna 2.v estleg3. autó ,akkor Én is így csinálnám,de tömegközlekedni IS átadom neked,mert az sem rossz opció !:-)))
Így van lényeges dolgokat írtál, sokan nem tudják, vagy csak alapból nem tartják be az alapszabályokat. Épp az előbb írtam a Kia III fb csoportba egy aggodó Kia tulajnak, akinek a t-gdi-s járgányában világított a GPF kontrollja. Sokan azt se tudják, hogy van GPF-juk, ebből adódóan nem is tudhatják, hogy hogyan kell kezelni, megelőzni az azzal kapcsolatos problémákat.
"Leírom pár sorban, hogy lehet minimális korom telitettséget elérmi a DPF/GPF rendszerben, mivel sokan csak akkor veszik észre, amikor világít a r.szűrő kontrollja és nem tudják mi a teendő, vagy hogy minimalizálható a hibajel megjelenése. Mivel az üzemanyag égése egy oxidációs folyamat, melyhez oxigénre és magas hőmérsékletre van szükség. Míg a dizelnél a magas hömérséklet, a benzinesnél az oxigén a leginkább hiányzó komponens. A dizel esetében kb 8-15%, míg a benzines rendszernél nincs , vagy nagyon minimális <1% az oxigén térfogat aránya a részecskeszűrők előtt, amely a nagyobb hőterhelés mellett a kormot képes lenne elégetni. a GPF esetében magasabb 6-700 C fokos hő mellé csak úgy lehet oxigént juttatni, hogy viszonylag alacsonyabb kb. 60-80 km/h sebességgel egy leejtős úton motorfékkel kell haladni. Ilyenkor ugyanis nem kerül üzemanyag a hengerekbe, viszont oxigén igen, mely a meleg rendszeren keresztülhaladva koromgyulladást fog eredményezni és kiégeti a felhalmozódott kormot a katalizátorban, ill a GPF-ben. Az alacsonyabb sebesség azért szükséges (főleg ilyenkor a hidegebb időkben), hogy a légáramlat kevésbé hűtse le a motort, ill a kipufogó rendszert a regenerálódás közben. A dizel DPF-nél kb 8 g/liter koromnál szükséges az aktív regeneráció. kb. 20-25 km pálya, vagy országúti autózás magasabb fordulaton, A GPF esetében jóval kisebb a szűrő kapacítása kb. 1 g/l . De ez a jóval kisebb tároló kapacítás nem jelent problémát, mivel a GDI részecske kibocsátás 20-30-szor kisebb, mint a dizelmotoroknál, továbbá a GPF passzív regenerálás is elég gyakori egy vegyes használatu közlekedés mellett. Amennyiben csak városban használod, akkor időnként nem árt egy hegyi utat beiktatni (hegyre fel, hegyről le ) a GPF kikormolására , vag egy országúti normás 90 km/h haladás és motorfék kombinációt váltakozva alkalmazni. Továbbá a leejtős úton soha ne üresben, hanem mindig motorfékkel haladj, mert így nem csak üzemanyagot takarítasz meg, hanem egyben a GPF-et is tisztítod. Tehát nem csak az állandó városi, de a monoton tempomat pályázás sem hat jótékonyan, ott is időnként a motorféket kell használni a GPF regenerálásra.Másodsorban azt teheted még, ha a városi közlekedésed van jelentős túlsúlyban, hogy 8-10 ekm-ként lecserélteted a m.olajat . Olajcserénél arra figyelj oda, hogy ACEA C2 0W-30 olaj kerüljön bele. melynek alacsonyabb a szulfáthamu, foszfor és kéntartalma, s ezáltal növeli a GPF élettartamát, továbbá a hidegindításból adódó kopást is csökkenti, mely nem vezet idő előtti magasabb olajfogyasztáshoz. Van pár szerviz, amely előszeretettel rakja bele ugyanazt az ACEA A5 5W-30-as m.olajat, mint ami a szívó motorokba való. Lehetőleg ne hordós, hanem flakonos olajat kérjél. Ha erre nem hajlandók keress egy másik szervizt.https://www.kia.com/content/dam/kwcms/kme/uk/en/assets/static/owners/service-maintenance/Oil%20Chart%20V18.11.pdf "
Volt egy Rio-s srác a Rio-topikban pár éve, (DPF-es) 1.1 Crdi-vel. Alatta megállt az autó, egr hiba miatt, ami televerte korommal a részecskeszűrőt. Leveleztem vele privátban, jellemzően városban és országúton használta (pályán nem, de országúton szokott regenerálni), viszont mindig kis fordulaton (2000 alatt) erőltetve használta, szigorúan nyomatékból autózva (1.1 Crdi!) Mondtam neki (amit az apja is szokott), hogy kicsit hagyja forogni, dolgozni a motort, ha van benne rendes mennyiségű és minőségű üzemmeleg olaj, akkor hadd forogjon (az a 3 hengeres amúgy is pörgős gép), tudtommal utána már nem volt baja. Ha minden jól működik, kevesebb korom is képződik, ami nyilván a DPF-nek is jó. A szerelőm is mondta, hogy a kis fordulaton nyektetett dízelek kokszolódnak (márkától függetlenül), az EGR és vgt-s turbó is, de amit a tulaj kissé kiforgat, azokkal semmi probléma…
Üdv ! Ha sokta pályázol,akkor az új Dpf -s autóddal sam lesz baj ,Én 85-15%város-pálya használat prémium gázolajjal köszöni jól van (volt mikor nem)! Annyi a saját tapasztalat hogy Én városban is 2000f/p-en közlekedek (3 fokozat kb 55km/ó),és szereti az autó ,nincsenek v ritkán regenerálások ,rendes olajnyomás van folyamatosan ,kuplungolni is jóval kevesebbet kell és a motorfék is 3 .fokozatban ragyogóan kíméli a fékeket ,fogyasztás sem több ,mert azt meg írja a komputer!Ami a többlet költség az a prémium gázolaj és a max.10e km olajcsere !:-)
nálunk most az a szokásos rutin hogy egy-két hét és egy-kétszáz kilométer tötymörgés hideg motorral a városban, aztán jön 2x200 kilométer autópálya aztán elölről 2008-as még dpf mentes a crdi, nincs ezzel problémája, eddig viszont lassan cserélném valami újra, leginkább egy tökugyanilyenre de ha nem tudom szabályozni akkor lehet hogy pont egy ilyen autópályaszakasz végén állna neki regenerálni nemtom akarom-e ezt a kockázatot főleg hogy erre az autóra is majd hosszabb távon is számítok, vagy előrébb lennék-e egy benzinessel vagy egy niro hevvel, ha már a ceedbe nem raknak csak konnektoros hibridet ami nekem nem perspektivikus
Első 3 évben a szervízlátogatások abszolút 0 Ft-ba kerülnek, vagy mondjuk csak az anyagdíj 0,- , a munkadíj fizetős....elvű trükkös duma ez? Vagy hogy?
Én azt gondolom, hogy az ingyenesség a valeu program miatt ingyenes minden téren. Munkadíj is. De ez nem 100% infó, de rákéérdezek és megírom.
Egy olajbeöntés és két szűrő csere nem gondolnám, hogy nem férne bele.
Ezzel fogok most venni. 3 x ingyenes olajcsere, 1 év vagy 15.000km. Amelyik bekövetkezik előbb. Tehát ha pl 1 év alatt mész 45000km-t akkor ezt ebben a formában cserélik neked. Valeu jó konstrukció minden téren. És jó pénzügyi feltételekkel kínálják.
Vett itt valaki mostanában úgy autót, hogy ez a szöveg állt a z árlista tetején? : "Prémium Value Program.....Akciós finanszírozás 3 év ingyenes karbantartással"
Pontosan mit jelent ez, tudja valaki? Első 3 évben a szervízlátogatások abszolút 0 Ft-ba kerülnek, vagy mondjuk csak az anyagdíj 0,- , a munkadíj fizetős....elvű trükkös duma ez? Vagy hogy?
Sziasztok. Új autó vásárlás előtt állok. Proceed 1,5 lágy hibrid benzines 160LE, vagy Ceed GT 204LE. 70% város 30% városon kívül pálya stb. Ha valaki esetleg már használja valamelyik modellt ill. motort attól várrnák pár fogyasztási adatot egyéb infókat. Köszönöm.
De semmi gond, majd regenerál, amikor megfelelőek lesznek a feltételek.....egy szervizlátogatásom alkalmával mesélték, hogy volt bent autó, amire rádugták a műszert és 67 sikertelen regenerálás (próbálkozás) volt eltárolva. :-)) Azért...gondolom ez sok más alkatrésznek sem tesz jót ha ennyire lesz....ja az ember...
Normál esetben kb 500 km-ként regenerálna. Ez viszont nagyban lecsökken a használati körülmények (sok hideg motoros tötymörgés, nagyobb gázadásos városi forgalom, stb) miatt ahol javarészt az elégetlen üzemanyagból sok korom termelődik.
Nem számoltam ki, mert nem figyeltem az órát, de emlékeim szerint amikor ilyen munkábajárós körülmények között használtam már második, harmadik hétvégén amikor kivittem a pályára kiégetni, regenerált is. Egy héten kb 80 km megy bele melóba járással.
Sajnos ez a pandémiás időszak az autóhasználati szokásokat is jelentősen megváltoztatja. Normál körülmények között átlagban 3-4 hetente futott 800 km autópályát, nem kellett külön kiégetésre felmenni a pályára ezért. De volt, hogy majdnem minden hétvégén mentem távot, kirándulni, stb. Sajnos most erre is jobban oda kell figyelni.
Meg másra is....Pl. előző autómat 11 évesen eredeti akksival adtam el, ebben meg így négy és fél évesen azt vettem észre, hogy a rövid melóbajárások és utána a karácsonyi két hetes garázsállás rendesen meghúzta az akksit. Január elején első indításra olyan nyögve forgatta a motort, mint egy kivéreztetett 15 éves roncs....:-(