Elolvastam a legelejétől mindent, ugyanis nagyon kiváncsi lettem a ti dekorálásaitokra. Nagyon szépekek készitetek, amiket én sajna csak álmomban tudok. Gratulálok nektek a szép tortáitokhoz.
Egy képet feltettem én is, hogy lássátok, nekem bizony még sokmindent meg kellene tanulnom ahhoz, hogy szép tortát készítsek.
Amit irtal a marcipan pokhalorol az eleg maceras (nekem).
Mi lenne egy kis csokolade, olvasztva.
Igy kepzelem el: Olvasztott csoki a torta tetejenek a kozepere. Fogpiszkaloval "kihuzni" a szalakat a torta szeleig, aztan meg osszekotni a szalakat egymassal. . .
Igy elkepzelve eleg jonek latszik - de megcsinalni. . .kinek mi a velemenye?
Ha meg nem. . .akkor marad a nylon zsak, az egyik sarkan kicsi luk, es abbol nyomni a csoki kremet pokhalo formara. A pokhalot elotte persze rakarcolni a torta tetejere.
Kisfiam szülinapjára pókemberes tortát kellene készítenem. Meggyes-mákos kevert tészta lenne az alap, mivel kb. ezt az egy sütit eszi meg. Úgy gondoltam, hogy piros marcipánnal borítanám a tetejét, és fekete pókhálót tennék rá, a tetejére pedig egy marcipán pókembert/készen venném/
Kérdés: A pókhálót miből készítsem? Valami ételfestékkel kevert cukor és tojásfehérje, és úgy nyomjam rá? Vagy marcipánból vékony hengerekből? Vagy máshogy? Előre is köszi a segítséget!
Nem tudom pontoan, itt van amit az internetrol tolottem le: "Cream of tartar is obtained when tartaric acid is half neutralized with potassium hydroxide, transforming it into a salt. "
Valami savanyu feher por. Ha nincs ki is lehet hagyni, vagy par csepp citromlevel helyettesiteni. De ha fridd a tojas - nem kell. (Az enyemek nem is voltak annyira frissek. . .)
ZSUR, megszeretnem kerdezni toled hogy a VAJKREM receptjenel emlited az 1/4kk "crem of tartar"Ez mi a csuda? Amolyan tejes v tejfolos krem? Mivel tudnam helyettesiteni ezt. En Hollandiaban lakom ismersz Te itteni dolgokat ami ennek megfelelo lenne. Ez a krem nagyon jol hangzik, fooleg Te mar kitapasztaltad es sajat velemenyed szerint is izlik. Kiszeretnem probalni csak ez az 1 dolog rejtej szamomra meg. KOSZI!!! A Ti cseszeitek 2dl-nek felel meg?? Ne haragudj, de Nekem mindig gondjaim vannak a poharazassal. hihi
Hat olyan mint a selyem cukor. Lehet cukorbol szep szalagot csinalni - szinezni, keverni a szineket, csodalatos dolgok jonnek ki belole.
A lenyege: szirupot fozol, es amikor kiontod egy lapra, kezd megkemenyedni, huzod, es hajtod. Lehet szinezni, lehet viragokat csinalni belole, lehet szalagokat, lehet szobrokat. En megelegednek a szalaggal. . .
Itt a mertekegysegek masok - 16 oz pille 2 lb porcukor 2 ekanal viz
Vagyis 0.5.kg pille 1 kg porcukor . . .durvan. . .
Ez az alap recept, ket adagot csinaltam meg, es meg maradt boven. No meg vastagabb volt mint kellett volna. Legkozelebb vekonyabbra nyujtom, sokkal vekonyabbra! A szalagnal lehet latni ott is nagyon vastag volt - de a tortan meg vastagabb.
(A szalag vastagsaga lenne jo a torta boritasan).
A legkozelebbi kihivas: cukor szalag! Csinalt mar valaki ilyent?
SZEVA, szeretnem megkoszonni a faradozasodat a recivel kapcsolatban. Kimasolom aztan elrakom a receptes kodexembe.
Elkeszitettem eletem elsu marcipanos tortajat.Izgi volt hogy sikerul e.Aztan ilyenlett.
Ez meg a csokis .
Gratulalok Nektek a sok gyonyoru elkeszitett finomsagokhoz! Ez a cini torta is nagyon tetszik. A lanyomnak dec.-ben lesz a nevnapja. Azt hiszem keszitek neki 1 ilyet. Van vmi cicas sablonotok vagy tortafoto? Macskas csalad vagyunk. Nagyon jo receptnek igerkezik ez a kremtoltelek is. Ezt meg nem ismertem.Ki fogom probalni. Koszi az otletekert!!
Az eredeti recept: 16x28 g pillecukor 2X45 g porcukor 2-5 evőkanál víz
Vajjal kikent tálba beleteszed a pillecukrot, 2 kanál vizet és elkezded olvasztani 30 mp-ig. Megkevered, majd újra olvasztod. Ezt mindaddig amíg nem, olvad föl Nálam ez olyan két és fél- három perc. Beleöntöd a cukor háromnegyedrészét összegyúrod. (kicsit várj előtte, mert megég a kezed) (tapasztalat) Ha ezt beledolgoztad mehet a többi cukor is. Ha nagyon kemény még egy kis vizet bele. Én ilyenkor szoktam szinezni is. Olvastam a másik topicon (e-margit), hogy ragad a kézhez. Nos ez így van, de ennek az a megoldása, hogy a kezedet állandóan vajazod. Akkor nem fog hozzáragadni. Én amivel olvasztás közbe is keverem, azt is be szoktam vajazni. Amikor formázom akkor is néha kell a kezemre egy kis vaj, mert egy idő után ragad. Nagyon jó formatartó Bevonáshoz is ezt az arányt kell használni. Egyébként én is csak most próbálgatom, de ez nagyon bejött. Hűtőbe neylonba rakva nagyon sokáig eláll. Ugyanúgy bánj vele mint a marcipánnal, csak az íze nem olyan:)) Egyébként én 14 g pillecukor 28g porcukorral csinálom. (kiszámoltam az arányokat) Azért pont ennyi, mert a pennyben kapható pillecukor egy szine 14 g Bocs hogy hosszú voltam. Éva"
A rozsak igaziak - nem volt idom csinalni, de nem is kell, ilyen szepen nem tudtam volna. A kesz, bevont torta tetejere fondant-bol egy kis lapos dombot tettem (nem ragasztottam ra), es abba bokodtem a rozsakat meg a leveleket. Mikor szeletelni kellett, akkor le lehetett emelni az egeszet egy tanyerra.
Tetszett mindenkinek. . .es nagyon finom lett! A piskota tokeletes, a kerm izletes vajkrem (soha nem fogom maskepp csinalni csak igy) es mi mas kell???
ZsuR, nagyon szép lett, elegáns, és milyen ügyesen illesztettétek a tálhoz! Alig látszik, meddig tart a torta, honnan a tál. :) A rózsák igaziak, vagy Ti készítettétek? Mert elképesztően élethűek. És jönnek majd az ígért fázisfotók is? ;) ribizli
Nagyon nem vagyok megelegedve az eskuvoi tortaval - sok megalkuvas van benne.
Nem csak az en alkotasom - ketten csinaltuk a baratnommel, es ilyen nincs. . .mind a ketten ugy erezzuk, nem azt csinaltuk amit akartunk. . .
A harmadik baratno meg beleszolt - nala lesz a vacsora - es hat ez az egesz project-re ratette a belyeget. No ennyi a panaszkodasbol.
Alap hiba: a talcahoz mereteztuk a sutit :((. Nekem volt otletetm: egy nagy negyszogletes lap (akar rostlemez letakarva fondant-tal), amire akkora sutit teszunk, amekkora eleg 65-70 embernek. Hat ez kicsi talca volt, nem is tudtunk nagy negyszogletes alapot csinalni csak teglalaput. Ugy nez ki mint egy dobogo. . .:)), de az elso helyre szep viragot teszunk!!!
A sutemeny siman piskota (itt ismeretlen, szeretik), es a kremet nagyon finomra sikerult csinalni. Felvertuk a tojasfeherjet - a forro szirupot belekevertuk, es amikor mar lehult akkor a vajat hozzakevertuk. Izesites: vanilia kivonat es kokusz Baccardi. . . A fondant magam csinaltam marshmallow-bol. Jo lett!!!
No akkor itt a kepek. A teljesen kesz tortarol holnap teszek fel kepet.
Sziasztok! Nem méltó a ti műveitekhez, de azért megmutatom a legutóbbi tortámat. A lényeg a csokiszalag, amit a fórumról "tanultam". Belül egyébként Sacher, csak azért lett kidíszítve, mert szülinapra készült, és kicsit csinosabb legyen. :)
A hetvegere egy eskuvoi tortat kell osszehozni a baratnommel - es meg nem dontottunk a kremrol. Ma lattam egy jot a kedvenc szakacsnom musoraban - az lesz az!
Vajkrem: 2 cseszecukor 2/3 csesze viz 6 nagy tojas feherje, szobahomersekleten 1/4 kkanal "cream of tartar" 1,5 csesze vaj, szoba homersekleten 2 kkanal vanilla extract 3 ekanal Triple Sec vagy narancs likor
Keverd ossze a cukrot vizzel, es egy fazekban keveres nelkul forrald fel. Takarva forrald addig amig a cukor felolvad. Addig forrald, amig a homerseklet eleri a 115 fokot (C-ban). Ontsd at egy hoallo edenybe, amibolkonnyu onteni.
A tojas feherjeket es a cream of tartar-t verd fel kemenyt habba, es add hozza a szirupot/ Magas fordulaton keverd tovabb, amig szobahomersekletu nem lesz, kb 10-15 perc.
Add hozza a vajat - szobahomersekleten, elozo nap kiveve a hutobol - aprankent, majd a likort. Ha a hab tul meleg, a vaj el fog olvadni!!!
6 csesze krem lesz belole.
Azt hiszem ez egy jo alap krem lesz - hiszen akarmivel lehet izesiteni!